PROMOCIJA

11.11.2008.

Sakralna galerija hrvatskih umjetnika Laudato poziva vas na predstavljanje kalendara za 2009. godinu i medalje “Sv. Nikola Tavilić” uoči 800. obljetnice utemeljenja franjevačkoga reda.
Medalja “Sv. Nikola Tavilić” najprije će se - pod pokroviteljstvom grada Šibenika - predstaviti uz prigodni kulturno-umjetnički program pod nazivom ‘Slava zasja svemu rodu našemu’ u četvrtak 13. studenoga 2008. u 19 sati u Crkvi sv. Frane, u Nacionalnom svetištu Sv. Nikole Tavilića (Trg Nikole Tomasea 1, Šibenik).

Dan kasnije, u petak 14. studenog 2008. u 20.00 sati, održat će se u suradnji s Hrvatskom provincijom sv. Jeronima franjevaca konventualaca predstavljanje medalje “Sv. Nikola Tavilić” u Zagrebu. Istovremeno će se predstaviti i kalendar za 2009. godinu. Prigodni program i izložba ulja na platnu koja su prikazana na kalendaru posvećeni 800. obljetnici osnivanja franjevačkoga reda, pod nazivom ‘Hvaljen budi, Gospodine moj’, održat će se u dvorani sv. Franje u samostanu Svetoga Duha (Sveti Duh 31 u Zagrebu).

Slike prikazane na kalendaru naslikao je akademski slikar Anto Mamuša.
Kroz crkvenu godinu i blagdanska razdoblja autor je oslikao svece I., II. i III. franjevačkoga reda.
“Slike svetaca su i više od slika, i u crkvi i u kući nose posebno ozračje. Na listovima kalendara svojevrsna su vodilja u pojedinom mjesecu. Razinom umjetničkog dosega dobivaju novu dimenziju koju slikari poput Ante Mamuše u mjeri realistične opisnosti i idealizacije prevode sa stanja sabranosti, ljubavi i istine.”, napisao je prof. Stanko Špoljarić.

Medalju “Sv. Nikola Tavilić” izradio je prof. Damir Mataušić, akademski kipar, a izvedena je u ljevaonici ALU u Zagrebu. “Riječ je o medalji što obogaćuje hrvatsko medaljarstvo i zlatarstvo novijim ikonografskim repertoarom na tragu kršćanske kulture pamćenja. Medalju prate osobito uspješne umanjene verzije, privjesak te medaljica izvedena u posrebrenom patiniranom mesingu i u zlatu.” Napisala je mr. Lilijana Domić, likovna kritičarka.

U Šibeniku će medalju predstaviti likovna kritičarka mr. Lilijana Domić, a o svom će djelu govoriti i akademski kipar prof. Damir Mataušić. U programu ‘Slava zasja svemu rodu našemu’ u Šibeniku sudjelovat će glumica Šibenskog kazališta Jasminka Antić, a kroz program će voditi Tanja Popec. Na programu će se izvesti ulomci kantate o. T. Talana o Nikoli Taviliću (obrada za glas i gudački kvartet) te ‘Panis Angelicus’, ‘Ave Maria’ F. Schubert i G. Verdija i ‘Salve Regina’ G. Puccinija te arija Nikole Šubića Zrinjskog iz istoimene opere I. pl. Zajca.

U Zagrebu će umjetnički rad predstaviti kustos Umjetničkog paviljona u Zagrebu prof. Stanko Špoljarić, a o svojem će radu govoriti i autor ulja na platnu akademski slikar Anto Mamuša te autor medalje akademski kipar prof. Damir Mataušić. U programu ‘Hvaljen budi, Gospodine moj’ u Zagrebu sudjelovat će stalna članica dramskog kazališta Gavella Anja Šovagović Despot, sopranistica i prvakinja opere HNK Zagreb Adela Golac Rilović, bariton i solist opere HNK Zagreb Siniša Hapač, pijanist fra Simon Peter Dešpalj i gudački kvartet pod vodstvom prof. Antuna Stašića, a kroz program vodit će Davor Meštrović.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.