Sydney: Misa za mlade u Hrvatskom katoličkom centru

20.07.2008.

Prenosim iz IKA-e

18.07.2008 | 09:30 | IKA V - 104551/7

Misu u Blacktownu predslavio i propovijedao fra Ante Vućković

Sydney, (IKA) - U Hrvatskome katoličkom centru u Blacktownu fra Ante Vučković, član Provincije Presvetog Otkupitelja, predslavio je 19. srpnja euharistijsko slavlje za mlade pristigle na XXIII. Svjetski dan mladih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, te Vojvodine, Srbije i Crne Gore.
Propovjednik je nastojao posvijestiti veličinu i značenje Božje riječi u svakodnevnom životu i konkretnim životnim prilikama. Približavanje Evanđelju jest traženje odgovora na konkretna životna pitanja. Kad čovjek od sebe daje sve najbolje, te se posebno trudi ponekad stječe osjećaj da na koncu biva odbačen, prezren i popljuvan. Nakon takvih situacija se jednostavno pita: zašto? Čitajući Evanđelja susreće se sličan primjer i u odnosu pismoznanaca i farizeja prema Isusu. No, iz Isusova primjera se uči kako se ponijeti. Fra Ante je istaknuo, da će se sa sličnom situacijom možda susresti i pokoji mladi hodočasnik pri povratku u domovinu. Uslijedit će pitanja o potrebi odlaska na dalek put da bi se "samo" susrelo s mladima iz ostatka svijeta. Možda će biti i neugodnih situacija gdje će se hodočasnici osjetiti odbačenima i popljuvanima, a dali su sve od sebe da bi došli u Australiju. Što učiniti? Parafrazirajući Isusov odgovor može se reći: procijeni situaciju, budi mudar, razmisli i po potrebi se ukloni i povuci!
S druge strane postavlja se ono pitanje kada i kako činiti dobro, ako nailazimo na situacije u kojima nas se odbacuje i pogrđuje? Zna se čuti da se dobro treba činiti kad se zato ukaže prilika. No, vrijeme za dobro i dobrotu nije neko prošlo vrijeme ili pak ono buduće. Vrijeme za dobro je isključivo sadašnje vrijeme pa i onda kad nas se odbacuje i kad je vrijeme neprijateljstva, istaknuo je fra Ante. Dok Isus gleda svoju ulogu i poslanje, prepoznaje ju u starozavjetnom tekstu te se i njime sluzi kad kaže da Duh Gospodnji na njemu počiva. Po Duhu koji počiva na Isusu, on čini dobro. Stoga i mi pitamo: koje nam je poslanje i odakle dolazi? Odgovor neću dobiti u svome srcu, čak ni sada u Sydneyu ili u rodnom gradu ili mjestu, već u dodiru s riječju Božjom, koju priznajem za onu koja ima značenje, koja me obvezuje, u kojoj počiva Duh Božji koji potiče na dobro i djelovanje, kao i uostalom Isusa. On, koji je bio vjeran Riječi do kraja nije ju iznevjerio, tako i kršćanin moli da mu Gospodin otvori oči te spozna da u vlastitom životu ima i više od života, da ima riječ Božja, zaključio je fra Ante Vučković propovijed.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.