Misa posvete oltara u katedrali u Sydneyu

19.07.2008.

Prenosim sa IKA-e

19.07.2008 | 10:28 | IKA V - 104539/7

Papa se ispričao zbog zlostavljanja maloljetnika od strane nekih svećenika - Žrtve "moraju osjetiti suosjećanje i brigu, a odgovorni za ta zla moraju biti predani pravdi" - Poticaj na stvaranje sigurnijeg okoliša za mlade i ohrabrenje nazočnih na predanije življenje Evanđelja

Sydney, (IKA) - "Ali ne bojte se! Vjerujte u svjetlo!" "Gospodin nas poziva da hodimo u svjetlu." "Hodite svakog dana u svjetlu Kristovu..." - više puta Benedikt XVI. podsjetio je na temu svjetla u homiliji na misi u sydneyjskoj katedrali koju je slavio u subotu 19. srpnja u 9.30 sati po mjesnom vremenu. Premda smo "posvećeni, 'izdvojeni' za službu Bogu i izgradnju njegova Kraljevstva", prečesto se "nađemo uronjeni u svijet koji bi htio Boga 'izdvojiti'", rekao je Papa u propovijedi izgovorenoj prigodom mise posvete novog oltara katedrale. Benedikt XVI. obratio se nazočnim biskupima, svećenicima, đakonima, posvećenim osobama i laicima, uz "poseban pozdrav sjemeništarcima i bogoslovima, te mladim redovnicima." Papa je istaknuo da se "u ime slobode i čovjekove autonomije, ime Božje prepušta šutnji, religija je svedena na osobnu pobožnost, a vjera se u javnosti izbjegava". To je mentalitet koji može uvjetovati i vjernike, pa "i mi možemo biti u kušnji da svedemo život vjere u okvire običnoga osjećaja." "Ipak, povijest, uključujući i ovu suvremenu", napomenuo je Papa, "dokazuje nam da pitanje Boga ne može nikad biti utišano, kao što i indiferentnost prema religijskoj dimenziji ljudskoga postojanja u konačnici umanjuje i izdaje samoga čovjeka."

Benedikt XVI. zaustavio se na pitanju zlostavljanja maloljetnika. "Želim ovdje zastati kako bih priznao sramotu što smo je svi osjetili zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnika od strane nekolicine svećenika ili redovnika u ovoj zemlji. Ova zlodjela, koja predstavljaju tako tešku izdaju povjerenja, moraju biti jasno osuđena." Ona su "prouzročila veliku bol i štetu svjedočenju Crkve". Papa je potom tražio da se "podrži i pomaže biskupe, te da se s njima surađuje u borbi protiv toga zla". Žrtve "moraju osjetiti suosjećanje i brigu, a odgovorni za ta zla moraju biti predani pravdi". Benedikt XVI., nastavljajući homiliju, opisao je kao "hitan prioritet" napor oko "promicanja sigurnijeg i zdravijeg okruženja, posebice za naše mlade", pozivajući na promišljanje o "dragocjenom blagu koje nam je u našim mladima povjereno." Papa je potom obećao svoju molitvu kako bi "ovo vrijeme čišćenja dovelo do izlječenja, pomirenja i još veće vjernosti moralnim zahtjevima Evanđelja."

"Dragi prijatelji: naročitom ste velikodušnošću krenuli posebnim putem posvećenja", rekao je na kraju Papa obraćajući se sjemeništarcima, bogoslovima i mladim redovnicima. "Vjerujte u svjetlo! Uskrsno svjetlo i dalje razgoni tmine!", uzviknuo je. "Molitva i meditacija Riječi Božje neka budu svjetiljka koja rasvjetljuje, čisti i vodi vaše korake putem što vam ga je Gospodin naznačio". "Neka svagdanje slavljenje Euharistije bude središte vašeg života", potaknuo ih je. "Prihvaćajući Gospodinov poziv da ga slijedite u čistoći, siromaštvu i poslušnosti, poduzeli ste putovanje korjenitoga učeništva koje će vas učiniti "znakom osporavanim" za mnoge vaše suvremenike. Čistoća poradi Kraljevstva znači prihvaćanje života posvećenog u potpunosti ljubavi, ljubavi koja vas osposobljava da posvetite sebe same, bez zadrške, služenju Bogu." "Vaš idealizam, velikodušnost, vrijeme i energija", to su "prave žrtve što ih prinosite na oltar Gospodinov", istaknuo je Benedikt XVI., zaključujući homiliju zazivanjem Djevice Marije kako bi ona poduprla Crkvu u Australiji.

Na početku euharistije Svetoga Oca pozdravio je kardinal Pell. "Ovo je živa građevina za živu Crkvu", tako je nadbiskup Sydneyja kardinal George Pell opisao katedralu Blažene Djevice Marije u svome pozdravu Papi. "Kamenje ove katedrale - rekao je kardinal - pripovijeda povijest Katoličke Crkve u Australiji, povijest izgrađenu na odlučnosti da se suoči s teškoćama." Katedrala je uništena požarom 1865. godine, ali je ponovno izgrađena "kao dokaz čvrste vjere australskih katolika, koje je prvotno činila manjina siromašnih useljenika." Unutar katedrale nalazi se oltar urešen Kristovim likom, što ga je Papa posvetio. Kardinal Pell zaključio je svoj pozdrav molitvom za "buduće naraštaje koji će proći uz ovo veličanstveno zdanje", da "budu svjesni da je smisao postojanja ove katedrale upravo ono što se slavi na oltaru."

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.