Započeo Svjetski dan mladih Sydney 2008.

18.07.2008.

Prenosim sa HKR-a

'Ako uzmemo Boga za ruku, On će učiniti ostalo. Povjerenje, povjerenje je ključ jer Bog nas neće iznevjeriti', poručio je mladima na misi otvorenja domaćin kardinal Georg Pell.
Svjetski dan mladih Sydney 2008. započeo je danas svečanim misom na otvorenom koju je predslavio domaćin sidnejski nadbiskup kardinal Georg Pell.

Susretu će se za dva dana priključiti i papa Benedikt XVI. Vrhunac je u noćnom bdijenju mladih na sidnejskim mostovima sa subote na nedjelju, a završno misno slavlje pred pola milijuna vjernika, koliko se prijavilo, 20. srpnja služit će Sveti Otac Benedikt XVI.

„Mlad ili star, muškarac ili žena, Krist i dalje zove one koji pati da dođu k njemu i on će ih izliječiti, kao što to čini već 2000 godina“, rekao je danas na misi otvorenja Svjetskog dana mladih Sydney 2008. kardinal Georg Pell, sidnejski nadbiskup.

Kako je prenijela američka katolička televizija Eternal word television network (EWTN) na misi na otvorenom u Sydneyu, pred mladima koji su na ovo petodnevno događanje doputovali iz čitavoga svijeta, kardinal Pell je rekao:

„Uzroci ljudskih duhovnih rana su sekundarni: droga, alkohol, uništene obitelji, putenost, usamljenost, smrt. Uzrok može biti i ispraznost uspjeha. Krist zove svakog tko pati, ne samo katolike ili kršćane, već posebno one koji su bez vjere. Krist te zove nazad k sebi. Potiče na ljubav, izlječenje i zajedništvo.“

Tumačeći evanđeosku prispodobu o sjemenu koje je posijano i na plodno i na neplodno tlo, sidnejski nadbiskup je pozvao mlade da dopuste Bogu da ih iznenadi, da djeluje kroz njih, jer 'vaš zadatak, mladi, je da budete otvoreni snazi Duha'.

Ljudska motivacija je kompleksna i veliki misterij jer ponekad veoma snažan i odlučan vjernik, veliki molitelj i dobar čovjek, može ne poduzeti sljedeći korak, odlučan u njegovoj vjeri.

„S druge strane sljedbenik Kristov koji je naizgled slabiji i maleniji u osobnoj vjeri, otvoreniji je sazrijevanju prema promjeni na bolje jer shvaća svoju nevrijednost i malenost. Gdje ti stojiš mladi čovječe? Jesi li spreman na promijene? Ma kakva god bila naša situacija trebali bi smo moliti za otvorenost srca i spremnost učiniti novi korak čak i ako se bojimo budućnosti. Ako uzmemo Boga za ruku, On će učiniti ostalo. Povjerenje, povjerenje je ključ jer Bog nas neće iznevjeriti.“

„Ne trati svoje vrijeme stojeći na raskrižju mnogih mogućnosti, poručio je također kardinal, a prenijela putem Interneta američka katolička televizija EWTN, Global catholic network.

„Jer jedino odgovornost donosi ostvarenje i ispunjenje. Sreća dolazi u susretu s obvezama i zato vrši svoje dužnosti, pogotovo u malim i svakodnevnim stvarima, da bi smo se mogli suočiti s velikim izazovima. Mnogi su pronašli svoj životni poziv na Svjetskim danima mladim.“

U konačnici, uz 125 tisuća mladih koji su na Svjetski dan mladih u Sydneyu doputovali s drugih kontinenata, još toliko ih je prijavljeno s australskog kontinenta.

Prisutnima na misi, na kraju propovijedi, domaćin sidnejski nadbiskup kardinal Georg Pell, rekao je i to da moraju biti svjesni da će i oni, kao i Sveti Otac, već sljedećeg tjedna biti u svojim kućama i župama, međusobno odijeljeni i odijeljeni od ovog predivnog događanja, ali da nikada, nikada se ne smiju odijeliti od našega ljubljenoga Boga i njegova sina Gospodina našega Isusa Krista.

„I zato molimo Mariju, majku Božju, koju mi ovdje na Svjetskom danu mladih zazivamo kao Gospu od Južnoga križa, neka nas ohrabri da ustrajemo u našim odlukama. I zato molim: Neka dođe dah Božji s četiri strane svijeta od svih nacija i ljudi na zemlji i blagoslovi ovu našu prostranu i veliku zemlju Duha Svetoga. I neka ojača svakoga od nas da budemo njegova vojska poniznih slugu i vjernih svjedoka.“

Na svečanoj euharistiji otvorenja Svjetskog dana mladih u Sydneyu koncelebriralo je stotinjak biskupa i mnoštvo svećenika iz čitavog svijeta.

Kao zanimljivost spomenimo da su uoči čitanja evanđelja Aboriđani pred oltarom plesali svoj tradicionalni ples dok je đakon do oltara i ambona prenosio evanđelistar.

Na Svjetskom danu mladih Sydney 2008. sudjeluje 670 mladih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
(EWTN/HKR)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.