Papa pozvao mlade da se odupru lažnim idolima

18.07.2008.

Prenosim iz vjesnika

Počeli Svjetski dani mladih u Sydneyu. Benedikt XVI. je mladima govorio o pretjeranoj potrošnji prirodnih resursa čiji je cilj zadovoljenje neutaživog potrošačkog duha«
SYDNEY - Papa Benedikt XVI. u četvrtak se pridružio mladim katolicima s pet kontinenata koji su se okupili u Sydneyu na Svjetskim danima mladih koji se svake dvije do tri godine održavaju u drugom gradu te ih je pozvao da se odupru »lažnim idolima« potrošačkog društva jer će samo tako spasiti naš planet i čovječanstvo, prenijele su svjetske agencije.
Stanovnici australskog glavnog grada Sydneya, koji je obilježen kao »sekularistički«, zbog čega ih je poglavar Katoličke crkve do danas više puta »prozivao«, pripremili su Benediktu XVI. topao i srdačan doček.
Na ulice, kojima je u papamobilu prolazio Benedikt XVI. izašle su tisuće znatiželjnika, a svečanosti dočeka Pape u sydneyskoj luci, u kojoj se iskrcao po dolasku, prisustvovalo je, prema procjeni organizatora, 150.000 do 200.000 mladih katoličkih vjernika.
Samo tjedan dana nakon sastanka na vrhu predstavnika osam najrazvijenijih zemalja svijeta G8, tijekom kojega su njegovi sudionici izrazili potrebu zaštite okoliša, Benedikt XVI. je obraćajući se mladima govorio o »uništavanju šumskog pokrova, pretjeranoj potrošnji mineralnih i morskih, odnosno oceanskih resursa čiji je cilj puko zadovoljenje neutaživog potrošačkog duha«.
Zemlju, »čudesnu Božju tvorevinu, njezini stanovnici koriste na negativan način, kao da je riječ o nekakvom neprijatelju ili opasnoj stvari«, upozorio je Papa.
Više tisuća sudionika Svjetskih dana mladih u Sydneyu stanovnici su raznih dijelova Australije ili drugih otočnih azijskih zemalja što su ih nedavno pogodile prirodne kataklizme koje se pripisuju klimatskim promjenama, a za koje se izravno okrivljuje čovjek. Primjerice, u Australiji već sedam godina za redom u određenom razdoblju, vladaju nezapamćene suše.
Svjetsko društvo »zatrovano je«, kazao je Papa, »zlouporabom onog bitnog - eskalacijom nasilja i degradacijom seksa«, za što je okrivio televiziju i internet. »Od vitalne važnosti za čovječanstvo je briga za nenasilje, održivi razvoj, pravednost i mir te briga za okoliš«, kazao je Papa okupljenima.
U Sydneyu su Papu dočekali i pozdravili mnogi, među ostalima australski premijer Kevin Rudd, potom predstavnik skupine aboridžinskih plesača i na kraju predstavnik hodočasnika iz jedne od 160 zemalja sudionica Svjetskih dana mladih.

Pohvala vladi zbog isprike Aboridžinima
Papa Benedikt XVI. pohvalio je u četvrtak australsku vladu jer se ispričala Aboridžinima za nepravde što ih je od dolaska prvih britanskih doseljenika prije 220 godina počinila prema njima. Papa je pritom naglasio kako je cilj tog odvažnog poteza bio popraviti međurasne odnose u zemlji te na taj način dati nadu ostalim potlačenim narodima diljem svijeta.
»Zahvaljujući odvažnoj odluci australske vlade da prizna nepravdu počinjenu prema starosjediocima u prošlosti, učinjeni su konkretni potezi čiji je cilj izmirenje utemeljeno ne međusobnom poštovanju«, rekao je Papa u pozdravnom govoru pred ausralskim premijerom Kevinom Ruddom te 150.000 mladih katoličkih hodočasnika koji su nazočili Svjetskom danu mladih u Sydneyu
»Ovakav primjer izmirenja nada je svim onim potlačenim narodima koji još uvijek traže priznanje prava koja im pripadaju«, rekao je Sveti Otac. Papa je istaknuo kako su australski Aborodžini temeljni dio kulturološkog ozračja te zemlje.
Premijer Rudd, podsjetimo, javno se australskim Aboridžinima ispričao u veljači. Danas u Australiji živi 460.000 Aboridžina. Oni čine 2 posto od 21 milijuna stanovnika te zemlje. [Hina/ V.M.]

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.