Kava je dobra za zdravlje

11.06.2008.

Utjecaj konzumacije kave na krvni tlakova studija provedena u Finskoj sugerira da kava dovodi do povišenja krvnog tlaka.

Finski znanstvenici iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje su utvrdili da je potreba za tretiranjem povišenog krvnog tlaka kod osoba koje konzumiraju kavu u umjerenim količinama viša za 29%.

Rezultati istraživanja se temelje na 13-godišnjem praćenju gotovo 25000 ispitanika u dobi od 25 do 64 godine.

Sudionici na početku studije nisu patili od hipertenzije niti od bolesti srca.

Pokazalo se i da osobe koje svakog dana popiju 8 ili više šalica kave imaju za 14% veće izglede da će patiti od značajno povišenog krvnog tlaka.

Znanstvenici zaključuju kako je rizik za hipertenziju povezan s konzumacijom kave relativno malen, no zbog popularnosti kave ipak ima određenu važnost u javnozdravstvenom pogledu.

Ranija istraživanja su pokazala da kava smanjuje izglede za razvoj dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

Kava može smanjiti rizik za rak jetre

Osobe koje redovito piju kavu imaju za 41% manje izglede da će oboljeti od raka jetre, tvrde talijanski znanstvenici u stručnom časopisu Hepatology.

Istraživači iz milanskog Istituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri su utvrdili i da je pozitivan učinak konzumacije kave uočljiv i kod stanovnika Japana koji kavu ne piju niti približno tako često kao primjerice Europljani.

Također, pokazalo se da kava može rizik za rak jetre smanjiti i kod osoba koje pate od kroničnih bolesti jetre.

U studiji nije otkriven biološki mehanizam koji bi bio "odgovoran" za ovakve rezultate.

Istraživanja provedena u laboratoriju i na životinjama su pokazala da neki spojevi prisutni u kavi mogu blokirati djelovanje enzima povezanih s razvojem raka.

Također, poznato je da kofein pozitivno utječe na enzime jetre te tako smanjuje izglede za pojavu bolesti jetre i cirozu.




Kava smanjuje rizik za rak debelog crijeva

Žene koje svaki dan popiju 3 ili više šalica kave imaju za 50% manje izglede da će oboljeti od raka debelog crijeva, tvrde japanski znanstvenici.

Istraživači iz tokijskog Nacionalnog centra za rak su analizirali podatke za više od 96000 ispitanika u dobi od 40 do 69 godina.

Kod muškaraca nije uočen nikakav utjecaj konzumacije kave na rizik obolijevanja od raka debelog crijeva, što znanstvenici objašnjavaju činjenicom da gotovo svi muškarci u Japanu puše i piju alkohol, povećavajući si na taj način izglede za ovaj oblik karcinoma.

Također, studija čiji su rezultati objavljeni u Journal of Cancer nije pronašla nikakvu vezu između pijenja zelenog čaja i razvoja raka debelog crijeva.

Istraživači nisu otkrili na koji način kava smanjuje izglede za rak debelog crijeva, no vjeruju da se radi o učinku kofeina koji potiče funkciju debelog crijeva.

Također, postoji mogućnost da se radi o pozitivnom utjecaju antioksidansa iz kave.


Kava pomaže protiv gihta

Osobe koje dnevno popiju 4 ili više šalica kave imaju manje izglede za bolne napadaje gihta, tvrde kanadski znanstvenici.

Istraživači s University of British Columbia su nakon 6-godišnjeg praćenja 14000 ispitanika utvrdili da je konzumacija kave direktno povezana s razinom urične (mokraćne) kiseline u zglobovima osoba koje pate od gihta.

S obzirom da čaj nije imao ovakav učinak znanstvenici u stručnom časopisu Arthritis Care and Research zaključuju da "odgovorni" aktivni sastojak nije kofein.

Istraživanja pokazuju da se u razvijenim zemljama posljednjih godina povećava broj osoba koje pate od gihta, te da na povećanje rizika utječu konzumacija piva i crvenog mesa.

Znanstvenici obrazlažu kako konzumacija kave može dovesti do smanjenja razine inzulina u krvi, a poznato je da je povišena razina inzulina povezana s višom razinom mokraćne kiseline.

Simptom gihta ili uričnog artritisa su bolovi prouzročeni odlaganjem igličastih kristala mokraćne kiseline u vezivnom tkivu zgloba, zglobnim prostorima, hrskavici ili tetivama.

Mokraćna kiselina je nusprodukt razgradnje purina ili otpadnih produkata tijela.

Normalno, mokraćna kiselina se razgrađuje u krvi i eliminira se urinom.

Kada tijelo povećava proizvodnju mokraćne kiseline ili ako bubrezi ne eliminiraju dovoljno mokraćne kiseline iz tijela, njena koncentracija u krvi se povećava.

Giht se najčešće tretira protuupalnim lijekovima, promjenom prehrane i pijenjem većih količina vode.

U težim slučajevima se primjenjuju i snažniji lijekovi namijenjeni smanjivanju razine mokraćne kiseline u krvi.


Kava pomaže nakon tjelovježbe


Konzumacija kave nakon tjelovježbe ublažava bolove prouzročene intenzivnim vježbanjem, tvrde američki znanstvenici s University of Georgia.

Rezultati koje je objavio The Journal of Pain sugeriraju da umjerene doze kofeina, ekvivalentne količini prisutnoj u 2 šalice kave, mogu prepoloviti osjećaj bola u mišićima.

Znanstvenici dodaju kako se njihovo otkriće možda ne može primijeniti na osobe koje su zbog redovitog unosa kofeina manje osjetljive na njegov učinak.

Učinak kofeina na smanjenje osjećaja bola se temelji na blokiranju adenozina, kemikalije do čijeg lučenja u organizmu dolazi zbog upala, vjeruju istraživači.

Po njihovim riječima, rezultate studije provedene uz sudjelovanje 9 ispitanica bi trebalo provjeriti na većem broju ispitanika oba spola.

U slučaju potvrde dobivenih nalaza studije kofein bi se mogao preporučiti kao pomoć u pridržavanju režima tjelovježbe kod osoba koje na početku procesa treninga trpe bolove, dodaju znanstvenici.


Kava smanjuje rizik za dijabetes tip 2

Osobe koje piju kavu mogle bi imati manji rizik od razvoja dijabetesa tip 2 za razliku od osoba koje apstiniraju od ovoga napitka.

Ovaj izvanredan protektivni učinak se također pojavljuje i u osoba koje su prije pile kavu, objavili su znanstvenici sa sveučilišta California u San Diegu

Znanstvenici smatraju kako je sigurno da je kava zaslužna za taj učinak no smatraju da učinak nije povezan s kofeinom u kavi. Naime sličan učinak postignut je i konzumacijom kave bez kofeina.

Znanstvenici su ispitali 910 muškaraca i žena, ispitanici su bili ili 50 godina ili stariji te su bili bez simptoma dijabetesa na početku studije.

Nakon praćenja od 8 godina 60% osoba koje su pile kavu prije ili su je pile cijelo vrijeme studije imale su smanjen rizik od pojave dijabetesa tip 2.

Protektivni učinak bio je prisutan i nakon što su znanstvenici prilagodili podatke zbog varijacija u fizičkoj aktivnosti, težini, krvnom tlaku, pušenju i seksualnima aktivnostima.

Protetkitvni učinak kave uočen je i kod ljudi koji su imali intoleranciju glukoze, što je rani znak dijabetesa.

Znanstvenici nisu uspjeli odrediti koliko je potrebno piti kave da bi se ostvario spomenuti učinak no navode kako ispitanici u studiji bili umjereni konzumenti kave.


Kava zdrava za srce

Dnevno konzumiranje umjerenih količina kave štiti od bolesti srca i moždanog udara, pokazuje novo istraživanje američkih znanstvenika.

Rezultati studije objavljene u stručnom časopisu American Journal of Clinical Nutrition se temelje na podacima za 27000 žena prikupljenima u radoblju od 15 godina za potrebe Iowa Women's Health Study.

Pokazalo se da osobe koje dnevno konzumiraju 1 do 3 šalice kave imaju za 30% manji rizik za razvoj bolesti srca.

Dodatnom je analizom utvrđeno da je 60% antioksidansa koje ispitanici unesu porijeklom iz kave.

Antioksidansi smanjuju rizik za oštećenja stanica te onemogućavaju razvoj upalnih procesa koji dovode do sužavanja krvnih žila.


Kava može smanjiti rizik za rak dojke

Žene koje zbog mutacija na genu BRCA1 imaju veće izglede da će oboljeti od raka dojke mogu taj rizik smanjiti konzumiranjem kave.

Istraživači s University of Toronto su analizirali povezanost između konzumacije kave i rizika obolijevanja od raka dojke za 1690 žena s opasnim mutacijama na genima BRCA1 i BRCA2.

U studiji koju je objavio International Journal of Cancer se pokazalo da žene koje imaju mutacije na genu BRCA1 mogu konzumacijom 1-3 šalice kave na dan svoj rizik obolijevanja od raka dojke smanjiti za 10%.

Dnevna konzumacija 4-5 šalica kave je izglede za pojavu bolesti smanjivala za 25%, a konzumacija 6 ili više šalica kave na dan za čak 69%.

Kava nije pružala zaštitu ženama koje su imale mutacije na genu BRCA2.

Znanstvenici vjeruju kako se zaštitni učinak kave temelji na visokoj razini fitoestrogena u tom napitku.

Fitoestrogeni bi mogli smanjiti rizik obolijevanja od raka dojke jer su po strukturi slični estrogenima koji nastaju u organizmu te se mogu vezati uz receptore za estrogen, kažu istraživači.


Kava je možda zdravija nego što se misli

Kava vjerojatno pruža daleko više zdravih antioksidansa u prehrani nego li voće i povrće, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika koji su mjerili sadržaj antioksidansa u više od 100 različitih vrsta hrane uključujući povrće, voće, orašaste plodove, sjemenke, začine, ulja i pića.

Dobivene rezultate zatim su kombinirali s podacima američkog ministarstva poljoprivrede o tome koliko je svaki sastojak prisutan u redovitom dnevnom unosu hrane u prosječnoj američkoj prehrani.

Rezultat je pokazao da je kava najveći izvor antioksidansa po obroku i po razini konzumacije.

Slijede je crni čaj, banane, grah i kukuruz.

"Amerikanci više antioksidansa primaju putem kave nego li drugom hranom - ništa drugo čak se ne približava kavi", kazao je znanstvenik profesor Joe Vinson sa sveučilišta Cranton u Pennsylvaniji.

Čini se da slične razine antioksidansa pružaju i pripravci s kofeinom i napitci kave bez kofeina.

Antioksidansi pomažu tijelu da se liši štetnih slobodnih radikala, destruktivnih molekula koje štete stanicama i DNK. Antioksidansi imaju brojne dobre učinke po zdravlje uključujući i zaštitu od srčanih oboljenja i raka.

Studije su povezivale pijenje kave sa smanjenjem opasnosti od raka jetre i debelog crijeva, dijabetesa tipa dva, te Parkinsonove bolesti.

No Vinson je ipak pozvao na umjerenost i kazao da bi ljudi trebali piti tek jednu ili dvije šalice kave dnevno.

Važno je nadalje ne zanemarivati korisne učinke svježeg voća i povrća, upozorio je.

"Nažalost, potrošači još uvijek ne jedu dovoljno voća i povrća, što je mnogo bolje s cjelokupnog prehrambenog stajališta s obzirom na visok sadržaj vitamina, minerala i biljnih vlakana" (u voću i povrću), rekao je Vinson.

Znanstvenici su pokazali da u usporedbi s drugom hranom, datulje pružaju najveći izvor antioksidansa. Također velik postotak imaju i brusnice te crno grožđe.


Kava - glavni izvor antioksidansa u prehrani u SAD

Američki znanstvenik tvrdi da kava osigurava više zdravih antioksidansa od bilo koje druge namirnice ili pića u američkoj prehrani.

Nutricionisti preporučuju umjerenost, jer se od previše kave može postati nervozan, a može i povisiti razine lošeg kolesterola u krvi.

Otkriće Joea A. Vinsona, profesora kemije na sveučilištu Scranton u Pennsylvaniji, omiljenom napitku daje toplu preporuku.

"Stvar je u tome da ljudi dobivaju najviše antioksidansa iz pića, što je suprotno onome što se čini na prvi pogled", rekao je.

Antioksidansi, za koje se vjeruje da pomažu u borbi protiv raka i imaju brojne druge povoljne učinke za zdravlje, u velikim količinama nalaze se u žitaricama, rajčicama i ostalom voću i povrću.


Kava pozitivno utječe na plodnost muškaraca

Muškarci koji redovito piju kavu imaju spermije koji se brže kreću i tako povećavaju izglede za oplodnju jajne stanice, kažu brazilski znanstvenici.

U istraživanju znanstvenika sa svučilišta u Sao Paulu je utvrđeno da je za povećanu mobilnost spermija dovoljno nekoliko šalica kave na dan.

U istoj studiji je utvrđeno i da duhan nema utjecaja na kvalitetu spermija, no može dovesti do erektilne disfunkcije.

Pušenje marihuane negativno utječe na brojnost i pokretljivost spermija te može smanjiti izglede za začeće.
Kava povećava izdržljivost pri vježbanju

Istraživanje australskih znanstvenika pokazuje da i male količine kofeina pomažu da se trajanje tjelovježbe produži za trećinu.

Istraživači s Institute of Sport su otkrili da kofein potiče mišiće na korištenje masti umjesto ugljikohidrata kao izvora energije.

U studiji u kojoj su sudjelovali biciklisti je utvrđeno da pijenje kole ili kave umjesto vode omogućuje produženo bavljenje sportskim aktivnostima uz isti intenzitet.

Znanstvenici dodaju kako su upozorenja da pića koja sadrže kofein imaju diuretički efekt (pa bi kod vježbača mogla prouzročiti dehidraciju) samo mit.

Po njihovom mišljenju, uzimanje kofeina (makar i jedne šalice kave) prije vježbanja može pomoći ne samo rekreativcima, nego i profesionalnim sportašima.


Kava pomaže ženama da lakše podnesu bol

Znanstvenici s londonskog Goldsmiths Collegea tvrde da dvostruki espresso privremeno može poboljšati toleranciju na bol kod žena, dok za muškarce nema takav učinak.

Istraživanje je pokazalo da je uvriježeno mišljenje kako žene općenito bolje podnose bol nego muškarci samo mit.

U eksperimentu je 50 žena i muškaraca zamoljeno da urone ruke u ledeno hladnu vodu, te je utvrđeno da su muškarci mogli duže izdržati u takvoj situaciji.

Nakon što je ženama dana doza od 250mg kofeina (ekvivalent dvostrukom espressu) njihova tolerancija na bol se privremeno povećala, te su mnogo duže mogle izdržati s rukom uronjenom u ledeno hladnu vodu.

Rezultate istraživanja znanstvenici objašnjavaju činjenicom da kofein povećava krvni tlak, no nedostatak ovakve reakcije kod muškaraca nisu mogli objasniti.


Kava jače utječe na osobe koje je povremeno piju

Studija dvaju znanstvenika, Douglasa G. Bella i Toma M. McLellana, je pokazala da kofein slabije djeluje na osobe koje redovito piju kavu, nego na one koje je piju samo povremeno.

Brojne studije već su dokazale da uzimanje kofeina prije fizičkih napora znatno poboljšava sposobnost izvedbe.

Većina znanstvenika misli da stimulativno djelovanje kofeina ovisi o količini stimulansa u krvotoku te da je učinak najsnažniji jedan sat nakon konzumacije.

Ovo istraživanje je obuhvatilo 21 osobu: 13 ispitanika redovito je pilo kavu, a 8 povremeno.

Studija je, uz ostalo, pokazala da kofein povećava izdržljivost ispitanika te da djeluje jače na osobe koje ga uzimaju neredovito.

Među osobama koje inače ne piju kavu, djelovanje kofeina bilo je prisutno i nakon 6 sati, za razliku od onih koji je piju redovito.

Znanstvenici su zaključili da osobe koje povremeno piju kavu imaju veću korist od njezina stimulativnog djelovanja, dok oni koji je piju svaki dan, imaju nekog efekta samo od prve šalice.

Znanstvenici također upozoravaju da previše kave nikome ne pomaže.


Kava i cola smanjuju rizik od Parkinsonove bolesti

Nekoliko šalica kave ili čaša cole dnevno znatno smanjuju rizik obolijevanja od Parkinsonove bolesti.

Prema tvrdnjama njemačkog Društva za neurologiju iz Muenchena, kofein može ciljano utjecati na područje mozga izravno odgovorno za raspodjelu dopamina kojega kod oboljelih od Parkinsonove bolesti nema dovoljno.

Nedostatak dopamina izaziva tipične simptome kao što su nekontrolirano drhtanje mišića, usporeni pokreti i opća tjelesna slabost. Uzrok tomu je izumiranje živčanih stanica koje proizvode dopamin.

Kod muškaraca koji dnevno popiju četiri do pet šalica kave prepolovljena je opasnost od obolijevanja od Parkinsonove bolesti.

Ženama su dovoljne tri šalice dnevno za sličan zaštitni učinak.

Pri velikom povećanju konzumiranja kave rizik obolijevanja od Parkinsonove bolesti ipak se dalje ne smanjuje.

Kod osoba koje piju previše kave, tvrde znanstvenici, zaštitni učinak se gubi, a razlozi se još ispituju.

Uzrok nastanka bolesti još nije razjašnjen, a lijeka za potpuno izlječenje nema.

Bolest je nazvana po britanskom liječniku koji je umro 1824. godine i smatra se klasičnom staračkom bolešću, ali oko 10% oboljelih su mlađi od 40 godina.


Kava ne povisuje rizik za prerani porod

Žene koje konzumiraju umjerene količine kofeina tijekom trudnoće nemaju povišen rizik od preranog poroda ili rođenja djece niske porođajne težine, pokazuje novo istraživanje.

Autori ove studije objavljene u časopisu British Medical Journal, tvrde kako su ovi rezultati daleko pouzdaniji od prijašnjih studija na istu temu.

Prof. dr. John Olsen s Kalifornijskog Svučilišta u Los Angelesu tvrdi kako studija pruža prilično dobre dokaze da sam kofein ne smanjuje fetalni rast, iako može imati druge nuspojave.

Dr. Jennifer Wu, ginekologinja iz bolnice Lenox Hill u New Yorku, tvrdi kako su ovo rezultati samo jedne studije i da bi tijekom trudnoće trebalo smanjiti konzumaciju stimulansa te živjeti što je moguće zdravije.

Neke studije su pokazale kako osim niske porođajne težine i preranog poroda, ispijanje velikih količina kave može povećati rizik od mrtvorođenosti ili smrti novorođenčeta tijekom prve godine života, te pobačaja.

Olsen zaključuje kako bi trudnice trebale biti oprezne, ali ako trudnica rodi dijete niske porođajne težine, malo je vjerojatno da je pijenje kave razlog tome.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.