Povijest ljudske gluposti

nedjelja, 01.09.2024.

Javelin

Još jedna zanimljiva priča o "čudesnim oružjima, koje su date Ukrajincima je američki protuoklopni vođeni raketni sustav, i ovo je kratak ali zanimljiva priča o Javelinom iskustvu Ukrajine.


Kad je Nato rekao da će obučavati ukrajinske vojnike, naše su novine jednoglasno uskliknule "Nato obuka? Rusi su gotovi!"
Što znamo o Nato obuci? Pa, skoro sve! vidjeli smo je stotine i tisuće puta u američkim filmovima. Više manje sve se svodi
na vođu grupe, a to je onaj prvi, s termovizijskom kamerom, audio vezom na uhu i sunčanim naočalama.
Vođa grupe digne stisnutu šaku i svi stanu, oprezno desnim okom gledajući oko sebe a lijevim fiksiranim na vođu, zatim vođa prstima pokaže broj vojnika koji mira ići lijevo, broj vojnika koji mora ići desno a ostali za mnom!


Ok! Znam a ste to svi vidjeli, problem te obuke je što je ona predviđena za rat s teroristima, znate ono, kad američka tehnika sravna sa zemljom sve što se ima
sravnati, a zatim naša grupa oprezno kolje sve što je ostalo živo.

Kad su američki vojnici došli u Ukrajinu i, da došli su! Brzo su shvatili da nisu obučeni ni izvježbani za ono što se tamo događa, brzo su shvatili da je ovo tipa rata gdje nigdje, apsolutno nigdje nisi siguran, a ne zaboravimo, američki vojnici priznaju prvu crtu bojišnice, ali iza nje je običaj spremati roštilj.


Ono što se ima priznati američkim vojnicima je da su vrlo dobro izvježbani za kompleksne i komplicirane sustave američkog oružja, a Amerikanci vole praviti kompleksna oružja zato što su skuplja.


Dakle, kad je američki protuoklopni vođeni raketni sustav došao u Ukrajinu, Ukrajinci su ga gledali u čudu, nisu shvaćali kako se iz njega puca jer, Ukrajinci su odrasli na jednostavnim ruskim sustavima koji ne kompliciraju život vojnika, sustavi kojim pucaš pa ih baciš.
Upravo zbog toga je, u prvim godinama rata, internetsko crno tržište vojne opreme bilo zagušeno Javelinima koje su Ukrajinci prodavali kome god su stigli.

- 09:01 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.