Povijest ljudske gluposti

nedjelja, 11.08.2024.

Kursk, povod i cilj

Kraj ukrajinskog rata je svima već očigledan a poraz Ukrajinaca neminovan.

I najtvrdokornije ukrajinske pronacističke skupine su danas svjesne da jedino pregovorima mogu spasiti kakvu-takvu Ukrajinu. Problem Ukrajine je što nemaju s čime trgovati kako bi umanjili poznate ruske uvjete okončanja rata, od kojih im najteže pada zabrana pridruživanja Natu, dok je zapadu rak rana gubitak Krima pa onda i cijelog Crnog mora.

Posljednji pokušaj izjednačavanja pregovaračkih pozicija je nedavni upad u regiju Kursk.
S posljednjim elitnim jedinicama snage 6 tisuća ljudi i nekoliko stotina oklopnih vozila, Ukrajinci su uspjeli iznenaditi Ruse.

Kako im je to uspjelo i koji im je bio cilj?

Nemoguće je, da u današnjem obliku ratovanja, Rusi nisu primijetili gomilanje ukrajinskih snaga na svojim granicama, pa jedino logično objašnjenje leži u poznatoj činjenici da su Rusi planirali ofenzivu upravo u tom području i vjerovanje da Ukrajinci zauzimaju obrambene pozicije, greška koja će zasigurno stajati činova i otkaza odgovornih.

Nakon početnih uspjeha koje su Ukrajince stajale tisuću života i stotinu oklopnih vozila, Ukrajinci su bili prekratki za tridesetak kilometra od svog cilja, Kurske nuklearne elektrane.
Nuklearna elektrana u regiji Kursk je jedino logično objašnjenje ove velike ukrajinske kocke, kao posljednji čin očajnika.

Zauzimanjem nuklearne elektrane i prijetnjom njenog uništenja s nezamislivo katastrofalnim posljedicama, bi bio jači ukrajinski argument, karta u rukavu koja bi uključila širu međunarodnu diplomatsku aktivnost.

Kako bi Rusija reagirala u tom slučaju, teško je reći. Možda bi Ukrajina tražila povoljnije uvjete i povratak nekih teritorija, problem je što Rusija nikad neće dozvoliti ukrajinsko pridruživanje Natu, a o povratku teritorija Putin, kao legalist, ne može pregovarati jer to je sad de jure ruski teritorij.

Najgori scenarij je stoga moglo biti uništenje nuklearne elektrane i mogući ruski odgovor u vidu taktičkog nuklearnog napada s nepoznatim posljedicama.
Sreća ništa se od toga neće dogoditi, ali priča ukazuje na terorističko stanje svijesti Zelenskog i Budanova i opasnost koju predstavljaju.
- 08:29 - Komentari (11) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.