Povijest ljudske gluposti

utorak, 14.05.2024.

zašto ne..

Jučer je gruzijski parlament usvojio zakon kojeg zapadne zemlje kritiziraju i po kojem će se organizacije koje dobivaju više od 20 posto novca iz inozemstva morati registrirati kao agenti stranog utjecaja.

Hoće li uistinu "sporni" gruzijski zakon ‘ugrozit cijelo civilno društvo‘, kako je za Sky News rekao Hans Gutbrod, profesor na Državnom sveučilištu Ilia u Gruziji i jeli ovaj zakon osmišljen kako bi zatvorio medijske organizacije i ‘u suštini izložio cijelo civilno društvo opasnosti‘.

Tisuće ljudi već mjesec dana gotovo svakodnevno prosvjeduju protiv tog prijedloga zakona koji smatraju autoritarnim i inspiriranim sličnim zakonom u Rusiji koji se koristi za gušenje disidenata.

Zašto se zapad boji da bi, ovim zakonom, mogao biti izložen istini, da propagandu koju šire ne potječe od Gruzijaca već od njih, zar se srame takvog potajnog djelovanja? Naravno da se srame, ali više od toga, boje se da, kad šire svoju propagandu i kad je budu morali potpisivati s "agenti stranog utjecaja", taj će utjecaj pomalo jenjavati.

Hoće li zakon dovesti civilno društvo u opasnost? Upravo suprotno, civilno društvo će, novostečenom istinom, uspjeti progledati.
Hoće li se zatvarati "medijske organizacije"? Silom kaznenog zakona ne, već silom zakona tržišta poput novina koje nitko ne kupuje. Hoće li zakon koristiti za gušenje disidenata? Sigurno da! Ali ne i onih koji su se spremni prezentirati kao plaćenici zapada, odnosno kao agenti stranog utjecaja (izdajice!).
I na kraju, jeli to uistinu ruski zakon?
Definitivno ne, jer isti takvi Američki je puno stariji. Pa ako su Rusi prihvatili američki zakon, zašto ne i Gruzijci?

- 18:00 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.