Povijest ljudske gluposti

nedjelja, 04.02.2024.

zlo dalekog zapada


Šezdesetih godina prošlog stoljeća Nada Malanima je mrgodno otpjevala o tome da je hladno s obzirom na to da "sunce zimi rano liježe, jer ne može više". Nisam siguran ali čini mi se da su i The Beatles, tih godina, pjevali kako nam dolazi novo ledeno doba.
Baš kao i sada, i tad sam imao šesnaest godina i sjećam se prekrasnih ljeta i strašnih zima. Mnogima se stoga činilo da nam je ponovna sudbina ganjanje ogromnih mastodonta, kosmatih nosoroga i vunastih mamuta zaleđenim ravnicama buduće Europe, pa ipak, neki su znali bolje.

Zlo koje nikad ne spava, je znalo bolje. Jer zlo koje nikad ne spava je budno u uvijek "atento".

Zlo koje nikad ne spava obraća pažnju na stvari koji drugi, obični ljudi, ne obraćaju, pa je zlo koje nikad ne spava znalo za ritmove zemlje, njene oscilacije i razmake tih oscilacija, i sukladno njima pravili planove.
Jedna od tih oscilacija je dekadna Pacifička (DPO), koja u pravilnim dekadnim ritmovima u svoje dubine guta toplinu površinskih voda, stvarajući debele i široke slojeve arktičkog leda, ili suprotno.

Tajna koje je zlo znalo, a običan mali čovjek nije obraćao pažnju jest, da ta dekadna oscilacija traje pola stoljeća.
Mogli bi u klimatološke zavrzlame uvesti i Atlantsku dekadnu oscilaciju te ritmove El Ninjo i La Ninja, ali tajna ostaje u ljudskoj psihi.

Pedeset godina u ljudskom životu ostavlja dubinu iskustva koje formira ličnost. Ako imate dublje sjećanje ili ste isto zamijetili na slikama i starim filmovima, svi su tada nosili šešire ili kape, dok su "mudri" međusobno došaptavali da "čizma glavu čuva". Bila je to generacija odgojena na Pacifičkoj oscilaciji koja je gomilala led na Antarktiku.
Buduća generacija je naslijedila ispuštanje dubinske akumulirane pacifičke topline, za koje je zlo ovog svijeta, bilo, tehnološki i propagandno, dugo spremno.

Dočekalo nas je stoga kraj svijeta ako ne primijenimo novu tehnologiju solarnih panela, vjetrenjača i električnih automobila, te naravno porez na ugljični otisak na kojeg je naš mago posebno osjetljiv.

Izrasla je stoga generacija buntovnih neznalica koje slijepo slijede Gretu i paraju gume dizelašima.

Kako ova dekadna prijevara dolazi svome kraju, zlo koje obitava na daleko zapadu, vraća se starim trikovima i već prošle godine je zaradilo 238 milijardi $ na prodaji oružja.

Kad oružje pjeva, majke plaču! ovog puta su to ukrajinske i palestinske majke, sutra već mogu biti ponovno naše.


- 12:28 - Komentari (15) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.