Povijest ljudske gluposti

srijeda, 23.11.2022.

Čeka na L2 Lagrange



Znanstvenici žele izgraditi 'međuzvjezdani presretač' za igru skrivača sa sljedećim Oumuamuom.
Tko je 'Oumuamua? To vam je posjetitelj iz velike daljine, kako i samo ime kaže, a izgleda ovako



Ovo je naravno umjetnički prikaz prvog (ne)identificiranog međuzvjezdanog objekta, 'Oumuamua jer je prošao predaleko od naših fotografskih objektiva. Ali mogli su ga i umjetnički prikazati i ovako



jer vam garantiram da je kamena formacija u obliku cigare duge 400 metara paradoks za kaos našeg svemira. Svjesni toga istraživači, upravo zbog 'Oumuamua, žele izgraditi svemirsku letjelicu koja će vrebati u dalekoj Zemljinoj orbiti i loviti međuzvjezdane objekte dok lete Sunčevim sustavom, u nadi da ovakvu priliku neće morati čekati sljedećih stoljeća.

Tim znanstvenika predložio je izgradnju "međuzvjezdanog presretača", svemirske letjelice sposobne približiti se sljedećem asteroidu ili kometu koji uđe u Sunčev sustav. Do sada su astronomi uočili dva takva objekta kako fijuče našim zvjezdanim sustavom, već spomenuti međuzvjezdani posjetitelj u obliku cigare ''Oumuamua, koji je prvi put uočen u listopadu 2017. i dospio na naslovnice kao sumnjičena vanzemaljska sonda, i komet 2I/Borisov, koji su astronomi prvi uočen u kolovozu 2019.

Najbolje mjesto za pohranjivanje međuzvjezdanog presretača u svemiru bit će jedna od Zemljinih Lagrangeovih točaka, predlažu istraživači. Na tim točkama u svemiru, gravitacijska sila dviju velikih masa, u ovom slučaju Zemlje i Sunca, grubo se poništava, dopuštajući malim objektima poput satelita ili asteroida da ostanu relativno fiksni u jednom položaju.

Tim je identificirao točku L2 Lagrange, koja je također dom NASA-inog svemirskog teleskopa James Webb, kao najbolje mjesto za parkiranje letjelice jer će sondi omogućiti presretanje širokog raspona potencijalnih putanja kojima vanzemaljsko svemirski objekt može proći kroz naš kozmičko susjedstvo.

Predloženi međuzvjezdani presretač čekao bi u načinu rada niske snage , vjerojatno desetljećima, dok se ne otkrije odgovarajući kandidat, a tada bi znanstvenici mogli poslati sondu na najbolju moguću lokaciju da odsiječe uljeza.

Astronomi već sumnjaju da više međuzvjezdanih objekata prođe kroz Sunčev sustav nezapaženo svake godine. Izgradnja novih vrhunskih teleskopa, kao što je zvjezdarnica Vera C. Rubin u Čileu, za koju se očekuje da će biti u potpunosti operativna početkom 2024., omogućit će znanstvenicima da uoče više ovih objekata nego ikad prije .

- 13:26 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.