Povijest ljudske gluposti

subota, 05.11.2022.

Velikodostojnici, prostitutke i bičevanje

Iako je plan bio pisati o nečem sasvim drugom, komentari na zadnjem postu si me natjerali na pojašnjenje nekih pojmova jer mi se, nenamjerno al očigledno, implicira propagiranje ateizma.

S obzirom na to da se postojanje boga ne može dokazati niti opovrgnuti, ateizam kao stav da ne postoji bog je u znaku jednakosti sa svojim suprotnim pojmom teizmom jer su oba zasnovani na vjeri a ne na znanju. Nema zato nikakve razlike između vjere i nevjere, ateizma i teizma.

Stoga, iako očigledno nisam teist, u biti nisam i ne mogu biti ni ateist.

Pa zašto se onda toliko bavim bogom? Istina je da se ne bavim bogom već biblijom i u zadnjem postu sam objasnio da je to zato što ta knjiga utječe na nas i nama sličnim kulturama, nebitno tome jesmo li vjernici ili ne, teisti ili ateisti.
Dali postoji bog ili ne, ne mogu stoga reći ni riječi jer ne znam, a svatko tko misli da zna, živi u deluziji, jer nam knjiga o kojoj govorimo ništa o tome ne kaže, a druge nemamo.
Mogu stoga samo kazati, ne znam dali postoji bog, mogu samo reći da, ako postoji, to sigurno nije Jahve iz Starog zavjeta koji nikad izričito nije potvrdio da je on stvoritelj ičega. Niti je Isus iz Novog zavjeta njegov sin, jer to on nikad nije izričito potvrdio.

Što o svemu kaže logika? Možemo li zamisliti svemoćno te, naglašavam, prosvijetljeno biće čiji motiv stvaranja leži u potrebi da ga njegove kreature obožavaju, da mu se mole i da traže oprost grijeha na osnovu moralne paradigme koju je sam osmislio, dok je, zbog igre ili čega? Stvorio bića suprotnih svjetonazora, koja teško prihvaćaju njegove moralne kriterije te su podložna grijehu? Možemo li zamisliti išta jadnije i veću patetiku? O čemu onda pričamo, o nekom prošlom, sadašnjem ili budućem predsjedniku HDZ-a? Te međustanice između pohlepe i zatvora. Pa ako uistinu postoji bog stvaratelj svog postojanja, siguran sam da ne traži ništa od nas, tek možda, da kroz vlastitu duhovnu evoluciju postanemo njegov pandan.

Isus je stoga postao sinom božjim tek 325 godine na Prvom nikejskom saboru, gdje je, više od crkvenih veledostojnika svih stavova i uvjerenja te svi gradova i sela tada poznatog svijeta, bilo tek prostitutki. A do jednoglasnih odluka se dolazilo bičevanjem.

Pa ipak, ako vam vjera daje snagu, ako vas čini boljom osobom i s njom imate radostan život, onda tu vjeru zadržite i neka vam je blagoslovljena.


- 08:14 - Komentari (11) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.