Povijest ljudske gluposti

petak, 01.04.2022.

Putinov aprilili

Danas 1 travnja započinje pravi rat, onaj ekonomski protiv zapada. Onaj protiv Ukraine je bio samo neozbiljna predigra boja sa zapadom, jer u roku tri dana je Rusija razoružala neprijatelja i uspostavila zonu zabrana leta. Nakon mjesec dana osigurani su svi željeni ciljevi, jer nitko u Ukraini više ne spominje Donbas i Lugansk, a na njihovu žalost ni Krim. Sam Zelenski se očitovao da pristaje na neutralni status svoje zemlje, a jedini ruski neuspjeh koji se mogao predvidjeti od samog početka je denacifikacija, jer nema oružja kojim možeš nacizam izvući iz srca ljudi.

Jučer je Vladimir Putin potpisao uredbu kojom je izbrisao nadu zapada da je prijetnja plaćanje plina u rubljama tek puko lajanje psa s repom među nogama. Jučer je to Putin učinio, i malo što će ostati isto.

Ovih dana ne prestaje kuknjava Njemačke da plaćanje u rubljama nije sukladno potpisanim ugovorima, ali u potpisanim ugovorima ne stoji ni da će Njemačka i zapad sankcijama uništavati rusko gospodarstvo. Ugovorima ne stoji ni da će zapad zaplijeniti polovicu ruskih deviznih rezervi pohranjenih u stranim bankama.

I nemojmo se zavaravati, nisu sankcije Rusima neka novotarija, Rusija je po sankcijama već godinama i upravo ta činjenica daje im snagu za ovaj potez. Za ovaj potez se Rusija spremala godinama, što je oduvijek navada pametnih ljudi koji razmišljaju dugoročno (za razliku od naše bagre na Matkovom Trgu). Rusija je proteklih godina, zahvaljujući ogromnom izvozu plina, nafte, žita, obojenih metala itd. skupila ogromne količine deviznih rezervi, 2-3 tisuće tona zlata koji je ovih dana dosegao povijesne vrijednosti. Ali najbitnije što je Rusija napravila, a što ju je koštalo najmanje jest, Rusija je proteklo desetljeće uložila 20 milijardi $ na prehrambenu samodostatnost!
Što je Njemačka napravila?
Malo što od toga, bez jeftinog energenta poskupjet će cijena rada a što će dovesti do pada zaposlenosti i siromaštva. Njemačka ekonomija bez jeftinog ruskog plina bi se mogla pokazati kao napuhani balon. A u svijetu energetske krize, inflacije i porasta siromaštva, past će i zanimanje za Njemačkim visokosofisticiranim i preskupim proizvodima.

Što će Njemačka učiniti? Ja osobno ne znam, ali znam da ćemo sve saznati idućih dana. Hoće li Europa pristati na ruske uvijete? Hoće li ipak prestati isporuka plina u trenutku dok Nijemci zatvaraju nekoliko nuklearnih elektrana? Tko je ovdje dovoljno pametan da procijeni tko je koliko lud? Ono što sigurno znam je da u ovom trenutku SAD trlja ruke u nadi da će prodavati svoj skupi plin EU, a hoće li to biti njihov plin (za kojeg sumnjam da ga imaju dovoljno) ili će do EU, raznim dobavnim pravcima, ipak dolaziti ruski plin po američkim cijenama? Kako bilo, EU se sam doveo u nimalo ružičastu situaciju, provodeći američku antirusku politiku kao obveznici Nato pakta, politiku za koju su upravo vodeće zemlje EU-a, Francuska i Njemačka, kroz cijelu povijest, znale da je pogrešna.

- 09:22 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.