Povijest ljudske gluposti

srijeda, 16.02.2022.

Kaže priča

Formule fizike važe sve (skoro sve i skoro uvijek), ali s vremenom mijenjamo njihovu interpretaciju.

Kad je Newtonu jabuka pala na glavu, upitao se ono što se nitko dotada nije upitao, zašto mi je pala na glavu? I odlučio odgovoriti zakonom o gravitaciji i kako se dva tijela privlače uzajamno silom koja je proporcionalna umnošku njihovih masa, a obrnuto proporcionalna kvadratu njihove međusobne udaljenosti.

Drugi velikan je pak rekao, nema nikakvog razloga zašto bi jabuke padale na nečiju glavu jer snaga gravitacije ne postoji. A taj tip se zvao Einstein i za to je dobio Nobelovu nagradu pa ga moramo uzeti u obzir. Einstein kaže da jabuke ne padaju na glavu zato što postoji neka sila već zato što postoji udubljenje u prostor-vremenu.

Prije desetak godina dođe tip iz NASA i kaže da udubljenje u prostor-vremenu ne postoji,,, aj ća!?! I što sad, kako dalje? Il će netko doći i objasniti, il moramo biti svjesni da mi 2022 godine, ne znamo zašto nam jabuke padaju na glavu,, što nas ipak neće omesti da šaljemo rakete u svemir, koristeći prastaru Newtonovu formulu.

Dolaze zatim dva tipa koje nitko ne pozna (niti ja) i kažu; gledajte, sila gravitacije nije nikakva sila, već efekt entropije u holografskom svemiru koja nam stvara dojam (da popizdiš) da u tom holografskom svemiru postoji neka sila. Kad su dva nikom (pa ni meni, a rade na prestižnim američkim sveučilištima,, MIT itd.) poznata znanstvenika ušli u problem hologramske entropije matematikom,, otkrili su prastaru Newtonovu formulu.

Drugi zakon termodinamike kaže da entropija u svemiru stalno raste, a kažu da je rast entropija rast nesklada, nereda, odnosno poremećaj. Ali rast entropije je rast reda jer se svemir hladi i ujednačuje i uspostavlja red i ujednačenost. Da je rast entropije rast poremećaja i nered, je stav crkve iz doba kad su zakoni termodinamike spoznati, pa rast entropije koji uništava božje djelo, nikako nije moglo biti prezentirano kao pozitivno (onoliko koliko smrt svemira može biti pozitivno). Fizičari tog vremena su se morali složiti, ali računi im se više nisu slagali, pa su stavili znak minus ispred znaka entropije,, pa znači; manje entropije manje nereda, odnosno red! Crkva to nije skužila, pa je znanost išla dalje svojim putem.

Rast svjesnosti, odnosno spoznaje je također uvođenje reda, pa su entropija i svjesnost ista stvar i obje podliježu drugom zakonu termodinamike o rastu reda, pa je entropija koja stvara dojam sile u hologramskom svemiru ujedno i svjesnost spoznaje svemira, dok formule ostaju iste.
- 14:43 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.