Povijest ljudske gluposti

petak, 10.12.2021.

Tako puno ili tako malo


Dvije vijesti sam zatekao jutros na portalima, jednu sam znao otprije, a drugu sam znao oduvijek. međutim, kad se te dvije vijesti jave jedna pokraj druge, onda je lako uvidjeti svu ludost ovog svijeta.

Prva vijest kaže da se već neko vrijeme pokušava sagraditi "Zeleni zid", odnosno zid širine 15 kilometara oko saharske pustinje i koji bi bio dug 7 700 kilometara, taj bi zeleni zid mogao spasiti čak 100 milijuna hektara zemlje i stvoriti poslove za 10 milijuna ljudi.

Iako su Senegal i Etiopija polučili dobre rezultate, ostale zemlje zbog ekonomskih i političkih razloga, nisu. Pa ipak početkom 2021. godine donatori su na susretu u Parizu obećali 19 milijardi dolara za program, što je ulilo nadu da će – bez obzira na poteškoće na putu – ovaj projekt biti dovršen do 2030. godine. Podsjetimo ovdje da je opustinjavanje planeta (Sahara se svake godine proširi za 48 kilometara) najveći ekološko/klimatskih problema na zemlji, problem koji uistinu prijeti našoj cjelokupnoj civilizaciji i svim kontinentima.

S druge strane Zastupnički dom američkog Kongresa je odobrio Pentagonu proračun od 778 milijardi $, što je čak 25 milijardi više no što je zatražila Bidenova administracija. Za proračun je glasalo 363 zastupnika, a samo 70 ih je bilo protiv, što pokazuje da financijski zahtjevi Pentagona imaju široku potporu s obje strane političkog spektra, i među republikancima i među demokratima, toga se treba sjetiti svaki put kad mi u Hrvatskoj naivno navijamo za američke Demokrate ili Republikance, kad mislimo da su bolji Biden ili Trump.

Vojni proračun SAD-a je veći nego zbroj deset zemalja s najbogatijima vojnim proračunima, te Amerika uistinu nema potrebe za tim, ali poveznicu moramo uvijek tražiti u riječima Američkog predsjednika Eisenhowera, koji je na odlasku poručio Amerikancima "čuvajte se vojne industrije".

Ako bi s 19 milijardi $ projekt zeleni zid moga biti dovršen do 2030,, zamislite koliko bi se dalo napraviti oko dezertifikacije, gladi u svijetu, ekološkim problemima, dopremanju pitke vode onim koji je nemaju,,, i tako još nadugo... sa samo jednim godišnjim vojnim proračunom SAD-a.
- 08:51 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.