Povijest ljudske gluposti

petak, 14.05.2021.

Pitalica br.5

Kako se zvao mač kojeg je kralj Artur izvukao iz kamena?



Legendi je desetak, verzija te priče je još više, ali ako pokušamo napraviti neku kompilaciju, shvatili bi da je došlo do brkanje pojmova.

U bezbroj verzija i odnosa likova u priči, te pokušaja da se od legendarnog kralja napravi povijesna ličnost na ponos nacije, zanemario se jedan tada običan predmet, mač! To što je ponos engleske nacije upitno kad je riječ o kralju Arturu, je drugi par postola, al recimo da je današnja engleska krv mix njemačkih Anglosasa, vikinških Normana i druge vikinške krvi, ostaci Rimljana koji su osnovali kraljevstvo Sjeverna Umbrija i opet njemačke krvi koja je zauzela prijestolje, dok je Artur bio kralj Brita, odnosno istinskih britanskih domorodaca koji su se protiv gore navedenih borili, i čiju razrijeđenu krv danas možemo naći još samo u Welšana (možda i Škota).

Ipak kako stvari stoje, Artur je imao dva mača, jedan koji mu je dao pravu moć i kojeg je još kao dijete izvukao iz kamena, kao dokaz da je upravo on sin kralja Uthera Pendragona i kraljice Igraine. I drugi poznatiji, čarobni mač koji mu je dala Gospa od jezera zvan Excalibur , kojim je Artur ratovao. Odgovor na pitanje bi stoga bilo, nikako! Jer taj mač nije imao ime ili ga legende nisu zapamtile.

Navodno Excalibur znači pravi čelik. Pravi čelik su imali Vikinzi 500 godina kasnije i s njim pokorili pola Europe. Pravi čelik je bila velika prednost u ona vremena kad su zbog loše kvalitete željeza i kovanja, mačevi se često savijali ili pucali. Jedino je pitanje odakle „pravi čelik“ u Arturova vremena.
- 09:11 - Komentari (17) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.