Povijest ljudske gluposti

četvrtak, 13.05.2021.

Marija

Ane i Joakim su bili među najbogatijima ljudima u Izraelu. Joakim je imao ogromna stada i cijelu vojsku pastira koji su o stadima brinula. Ana je bila iz doma Davidova pa je imala pravo na odjeću koja je bila ukrašena kraljevskim obilježjima.

Kako danas tako i onda, Joakim kao bogat poslovni čovjek, često je izbivao iz kuće, nadzirući svoje pastire i svoja stada, Ana je zbog toga često sebe nazivala udovom. Ali Ana je imala i drugu tugu, bila je jalova (u ono vrijeme, kako često na Balkanu danas, jalovost je uvijek bila ženina), zbog toga se često molila živom bogu Izraelovom, da joj podari dijete, kao što je učinia i Sari, koja je također bila jalova.

U jednoj od tih molitva, ukazao joj se anđeo Gospodina, kazavši joj da je Gospodin uslišao njene molitve, na što Ana reče „ako rodim, bilo muško ili žensko, pružit ću to kao zavjet Gospodinu, mom Bogu, i služit će mu za sve dani njegova života ".

Anđeo Gospodina ode i kod Joakima i reče mu da požuri kući jer je Ana trudna, na što Joakim reče "Dovedite mi deset janjadi bez mane i bez mrlje. Oni će biti za Gospodina, Boga moga. Dovedite mi i dvanaest nježnih teladi: bit će za svećenike i za vijeće staraca ; i također stotinu djece za sve ljude ".

Stotinu djece? Shvaćamo što su radili s janjadi i teladi, ali što su radili sa stotinu djece? Shvaćate li sada zašto evanđelje po Jaskovu nije ušlo ni na cool ni na top listu biblije? I zašto se već stoljećima smrzava na fresh listi koju teolozi zovu Protoevanđelja?

Nažalost Anina prisega da to što rodi biti cijeli život u službi boga živoga, bila je iskrena, pa je tu prisegu trebala izvršiti djevojčica koju je Ana rodila i dala joj ime Marija.

Kad je Marija navršila dvije godine, otac Joakim reče supruzi Ani „odvedimo je u hram kako bi ispunili obećanje koje smo dali“ na što Ana odgovori „pričekajmo još godinu dana kako se Marija ne bi osvrtala za roditeljima. U judejskoj, tako i rabinskoj tradiciji, bilo je legitimno imati intimne odnose s djevojčicama od tri godine i jednog dana. Stoga jako je vjerojatno da je Marija lik sušte suprotnosti od kršćanskog lika, odnosno „djevice“ već je vjerojatnije da je bila seksualni objekt hramskog svećenstva. Kažu da kad je Marija s tri godine ulazila u hram, nije se ni osvrnula za roditeljima.

Kad je napunila dvanaest godina, održano je svećeničko vijeće; rekli su: "Evo, Marija je u hramu Gospodnjem navršila dvanaest godina. Što ćemo sada s njom da ne zagađuje hram Gospodnji?". Odlučili su stoga okupiti sve jeruzalemske udovce i lutrijom predate Mariju. Golub je sletio na glavu Josipovu, koji se međutim pobunio, govoreći da on već ima djece, da je star i da mu ne treba djevojčica. Svećenici su mu zaprijetili pa Josip pokunjeno odvede Mariju kući, te joj reče "Primio sam vas iz hrama Gospodnjeg i sada vas ostavljam u svojoj kući. Izvršit ću svoje građevinske radove ( jer je Josip, kao stolar, odlazio na terene raditi kuće, danas bi rekli bauštelac) a poslije ću se vratiti k vama: Gospodin će vas čuvati".

Josip je često išao na svoje sezonske radove koji su trajali po šest mjeseci. Nakon jednog takvog povrataka, kad je Marija imala šesnaest godina, Josip pri povratku kući zatekne Mariju trudnu, te usklikne „Kojim ću licem gledati Gospodina, Bože moj? Kakvu ću molitvu podići za ovu djevojku? Primio sam je kao djevicu iz hrama Gospodina, a ne.... Tko mi je prijetio? Tko je počinio ovo nepoštenje u mojoj kući, zagađujući djevicu? Je li mi se ponovila priča o Adamu? Kad je, zapravo, Adam bio u času doksologije, zmija je pronašao Evu samu i zaveo je: tako se i meni dogodilo ". Josip nazove Mariju i reče joj: "Ljubljena od Boga, zašto si to učinio i zaboravila Gospodina, Boga svojega? Zašto si obeshrabrila svoju dušu, ti koja si odgojena u svetinji nad svetinjama i dobivala hranu iz ruke anđela? ". Na što Marija gorko zaplakala govoreći: „Čista sam i ne poznajem nijednog muškarca." Josip je upita: „Odakle onda ono što je u tvojoj maternici?" Odgovorila je: "(Kako je istina da) Gospodin, moj Bog, živi , što je u meni ne znam odakle dolazi ".
- 09:03 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.