Povijest ljudske gluposti

petak, 29.01.2021.

Otkriće Amerike

Karta Piri Reis, karta je svijeta koju je 1513. godine sastavio osmanski admiral i kartograf Piri Reis, prikazuje zapadne obale Europe i sjeverne Afrike te obalu Brazila i Antarktike bez leda s razumnom točnošću. Kako sa sigurnošću znamo da Piri Reis nije otplovio spomenute obale, možemo, također sa sigurnošću znati da je admiral, tu svjetski poznatu kartu, kopirao od kopija kopija koje su se širile svijetom od onog što je uspješno spašeno iz aleksandrijske biblioteke koju su u pepeo pretvorili kršćani a zatim muslimani, veliki ljubitelji samo svoje istine.
Toliko o temi jesu li američke obale bile poznate u tom dobu ali i davno prije.



Poznavanje tih obala ali i njenih bogatstva, natjeralo je Vatikan na zabranu putovanja preko Atlantika svim kršćanskim zemljama, kako u složenim europskim političkim uvjetima tog doba, nijedna zemlja ne bi stekla prednost, a i zato što je prema tom bogatstvu, velike aspiracije imao i sam Vatikan

U arhivima Vojvotkinje Isabele Medina Sidonia da Toledo pronađeni su dokazi da je španjolska, unatoč zabrani Vatikana, poduzimala ta putovanja, s kojih su se vraćali velikim količinama zlata, ali ne i da je njena obitelj financirala Kristofora Kolumba. Tako da izgleda da je cijela priča kasniji konstrukt , koji bi sakrio španjolsko nepoštivanje vatikanskih naredbi

Na plakatu koji se i danas prodaje u Vatikanu, s popisom svih rimskih namjesnika Krista, počevši od sv. Petra. Za Inocenta VIII potvrđuje se da je čovjek mira. No što je nevjerojatnije, dodaje se da je "pomogao Kristoforu Kolumbu", što nikada nije rečeno u 500 godina povijesti.



Epigraf na grobu Inocenta VIII u Vatikanu sadrži naznaku koju znanstvenici uvijek tumače kao anakronizam. Iako je postavljena 1621. godine pod vodstvom pape Pavla V. Borghesea, restrukturiranjem Vatikanskog tajnog arhiva, ploča fotografira glasnu neizgovorenu stvarnost, gdje se u trećem retku pojavljuje ova rečenica: "Novi orbis sua aevo inventi gloria", ili "Tijekom njegova pontifikata slava otkrića novog svijeta ”.



Pečatna medalja Inocenta VIII, Giovannija Battiste Cyba (1484.-1492.), Genoveškog građanskog pape iz Grčke koji je bio "sponzor" Kristofora Kolumba i koji je umro samo 7 dana (začudo na sam dan Sv. Kristofora) prije njegova odlaska. Ekspedicija je zbog papine smrti (ili ubojstva s namještanjem datuma smrti) otkazana, jer naravno nije postojala potreba da se dokazuje ono što je već dokazano. Ekspediciju je dakle naručila Rimska crkva pod pontifikatom pape nazvanog i "pomorskim papom" i čija je grobnica u Svetom Petru jedina prenesena iz starog u novu Vatikansku baziliku. U neobičnom poklonu pontifiku, pogođenom "damnatio memoriae", zahvaljujući i njegovom nasljedniku, Španjolcu Rodrigu Borgiji odnosno papa Aleksandar VI, koji će otkrivene zemlje dodijeliti okrunjenim glavama svoje Španjolske.
- 12:01 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.