Povijest ljudske gluposti

četvrtak, 10.09.2020.

Kako nastaju religije

Na malenom južno pacifičkom otočiću obožavaju božanstvo John From, za koje vjeruju da će jednog dana donijeti otoku ogromno bogatstvo.

Taj je otočić u drugom svjetskom ratu bio jedna od baza američke avijacije na kojem se dovozilo sve vojne potrepštine američke vojske raspoređene u tom dijelu svijeta. Nakon završetka rat i odlaska Amerikanaca, starosjedioci su nastavili održavati sletnu stazu, a zbog pomanjkanja aviona, napravili su jedan od drva.

Božanstvo u toj novokomponiranoj religiji se zove John From, bez ikakve sumnje zapamćeni dio rečenice „I am John from USA“ kojom se neki američki vojnik želio sprijateljiti s domorocima, dok im je dijelio mesne konzerve i Coca colu.

Ovaj i slični događaji zovu se kargo kult, za koji wikipedia kaže;

„Kargo kult (eng. cargo cult, slobodno prevedeno kult tereta) je vrsta religijske prakse koja se javlja u pre-industrijskim kulturama i plemenima nakon što su stupili u dodir sa kulturom s visokim stupnjem tehnološkog razvoja. Žarište kargo kulta je stjecanje materijalnog bogatstva (kargo - teret) od napredne kulture kroz magiju, religijske rituale i prakse. Članovi kulta vjeruju da je bogatstvo koje je stečeno dar od nekog božanstva ili od dar od njihovih predaka. Kargo kultovi razvili su se u kulturama koje se nalaze na raznim otocima Pacifičkog oceana tijekom 19. stoljeća nakon dodira s kolonijalistima i moreplovcima iz zapadne Europe i Amerike.

Dakle;"vrsta religijske prakse koja se javlja u pre-industrijskim kulturama i plemenima nakon što su stupili u dodir sa kulturom s visokim stupnjem tehnološkog razvoja." Odnosno, isto ono što se dogodili starim narodima prije više tisućljeća.
- 12:09 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.