Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/betel

Marketing

Kako nastaju religije

Na malenom južno pacifičkom otočiću obožavaju božanstvo John From, za koje vjeruju da će jednog dana donijeti otoku ogromno bogatstvo.


Taj je otočić u drugom svjetskom ratu bio jedna od baza američke avijacije na kojem se dovozilo sve vojne potrepštine američke vojske raspoređene u tom dijelu svijeta. Nakon završetka rat i odlaska Amerikanaca, starosjedioci su nastavili održavati sletnu stazu, a zbog pomanjkanja aviona, napravili su jedan od drva.

Božanstvo u toj novokomponiranoj religiji se zove John From, bez ikakve sumnje zapamćeni dio rečenice „I am John from USA“ kojom se neki američki vojnik želio sprijateljiti s domorocima, dok im je dijelio mesne konzerve i Coca colu.

Ovaj i slični događaji zovu se kargo kult, za koji wikipedia kaže;

„Kargo kult (eng. cargo cult, slobodno prevedeno kult tereta) je vrsta religijske prakse koja se javlja u pre-industrijskim kulturama i plemenima nakon što su stupili u dodir sa kulturom s visokim stupnjem tehnološkog razvoja. Žarište kargo kulta je stjecanje materijalnog bogatstva (kargo - teret) od napredne kulture kroz magiju, religijske rituale i prakse. Članovi kulta vjeruju da je bogatstvo koje je stečeno dar od nekog božanstva ili od dar od njihovih predaka. Kargo kultovi razvili su se u kulturama koje se nalaze na raznim otocima Pacifičkog oceana tijekom 19. stoljeća nakon dodira s kolonijalistima i moreplovcima iz zapadne Europe i Amerike.

Dakle;"vrsta religijske prakse koja se javlja u pre-industrijskim kulturama i plemenima nakon što su stupili u dodir sa kulturom s visokim stupnjem tehnološkog razvoja." Odnosno, isto ono što se dogodili starim narodima prije više tisućljeća.

Post je objavljen 10.09.2020. u 12:09 sati.