subota, 04.04.2015.

tajni red u neredu

- revitalizirani post od 21.4. 2010.

Zahvaljujući nebrojenim fotografijama, dokumentarnim filmovima i westernima svi znamo kako izgleda krdo divljih konja u trku. To istovremeno ne znači da znamo sve o onome što gledamo, a kamoli da to razumijemo.

Krdo divljih konja uvijek se sastoji od jedne do četiri-pet kobila, njihove ždrebadi, jednoga do troje, i jednog pastuha. Unutar njih postoji čvrsta hijerarhija: zna se koja je dominantna ženka, koja je po rangu odmah ispod nje, pa tako do posljednje.

Kad krdo krene uvijek je na čelu dominantna kobila, iza nje njeno najmlađe ždrijebe, pa starije i najstarije, a nakon njih ženke po rangu, svaka sa svojom ždrebadi po redu, a na kraju pastuh. Redoslijed je uvijek isti bez obzira da li opušteno kasaju livadom ili im je za kopitima čopor vukova ili sabljasti tigar. Čak i ako dva ili tri krda trče usporedo, ili čak ispremiješani, unutar svakog od njih održava se ista struktura.

To je uvijek tako, ali potrebno je znati tko je tko u krdu da bi se to uočilo. Na isti način promatrači ostaju na razini površnog izgleda svaki put kad čujemo o "grupi nepoznatih počinitelja", "neobuzdanim obožavateljima", "gomili" ili "rulji", od izgreda nogometnih navijača, tučnjava u birtijama (danas: narodnjačkim diskoklubovima), Bartolomejske noći do građanskih ratova. Ono što izgleda kao kaos i nered zapravo je samo odraz toga da promatrači ne mogu pohvatati konce, pa su svjedočanstva na temelju "svojim očima sam to gledao" često nepouzdana, a prosudbe na temelju takvih svjedočanstava pogrešne.




<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker