29.11.2007., četvrtak

Bakina kuća

Prošao sam nedavno u Njemačkoj pokraj bakine kuće. Ulica još uvijek nije asfaltirana, zrak je još uvijek aromatičan, osjeti se šuma, pijesak i baltička svježina.
Svaki put kad posjetim majku, ne da mi vrag mira, moram tuda proći.
Ne zaustavljam se, puštam da auto polako klizi bez gasa. Gledam kuće tadašnjih prijatelja i susjeda, dok u meni raste radosno uzbuđenje ponovnog viđenja – tu sam živio nekad.
I onda spazim natpis. „Prodaje se“.
Nesvjesno, sjećanja kreću. Unatrag…

Kuću smo prodali sredinom osamdesetih; bio sam jedino muško u kući uz majku i baku, a sa četrnaest – petnaest godina nisam se mogao nositi sa građevinom starom pedeset godina, u i oko koje bi svako malo nešto puklo, prelijevalo se, dozrelo, zaraslo. Sjećam se da sam po suhom vremenu ogromno popločano dvorište volio istim žarom kojim sam ga mrzio po kiši, kad bi se sva voda ovog svijeta slijevala u septičku jamu, a iz nje nekom sotonskom mistikom završavala u podrumu. Dok bi mater i baka na smjenu zabrinuto uvirivale, nudile topli čaj i savjetovale, ja sam s kantama u ruci održavao kakostaje i vodostaje u podrumu i u septičkoj jami…

Nešto ranije, kuća je postala moj dom. Rastankom roditelja, majčinim povratkom u Njemačku, moja dotadašnja djetinje-idilična ljetna rezidencija zagrebačkog klinca postala je posljednje utočište pubertetlije iz druge zemlje, jedini kontinuitet s bilo čim iz Ranijeg Života.
Ovamo će moj otac, ujesen 1983., iz Zagreba za nama poslati mamine knjige. Meni će poslati pretužno pismo, vrećicu prženih badema i borovu grančicu s terase našeg stana. Poslat će i školski atlas s Vesninim „Volim Te“ i moju zimsku odjeću.
Otuda sam biciklom krenuo u novu školu - i zimi, po snijegu. Otuda sam slao pisma ocu, tu me baka svojom anđeoskom jednostavnošću dočekivala s ručkom poslije prakse. Tu sam sa crno-bijelog, arhaičnog televizora na prislonjen kazetofon snimao „Ramonese“ sa zapadne televizije. Postajao sam prištavi punk-pubertetlija . Koji mrzi kišu.

Kao dijete, u toj sam kući provodio ljetne ferije.
Uglavnom, divni ružičnjak pred kućom kraj šume, travnjak, vrt s voćkama i cvijećem – svijet iz bajke klincu iz novogradnje, i svijet, kojeg uvijek nekako pamtiš većim... Tavan s gredom, na koju je moj stari u nekim boljim danima – ili tek da naljuti redoljubnog punca - kredom napisao „TE DEUM LAUDAMUS“… Miris drva, pekmeza. Treća stepenica sa svojim pouzdanim škripanjem. Podrum s radionicom i policama sa zimnicom.
Cordelia u kratkim kožnim hlačicama. Malo starija od mene, imala je tada kojih devet godina. Marion, s kojom se Cordelia tukla oko toga, tko će u igri kome biti dijete, žena, muž.
Šetnje šumom s djedom, strogim, sijedim stokilašem, koji me naučio u šipražju prepoznati srnu, poštovati alat, obrezivati ruže i još štošta.
Sjećam se, ponekad bi neasfaltiranom ulicom prošla zaprega s dvije cisterne. Djed i ja bi izišli s kantama i kupovali tamno i svijetlo pivo, pa ga puni muške mistike u veš-kuhinji "šlauhom" presipali u boce i cerekali se…
Večere na verandi, topli sutoni i zveketava grmljavima ruskih tenkova u šumi, u povratku s manevra.
Sretno dijete na ljetnim ferijama, neki drugi svijet, neki tamo DDR.

U neznanju provincijske knjižničarke-pijanistice, moja je majka 1958. iz roditeljske kuće na sjeveru Njemačke krenula upoznati grapskog Vlaja iz FNRJ, koji će ju još na zagrebačkom Glavnom kolodvoru relativno neverbalno i apsolutno pragmatično uvjeriti u tegobe hladnoratovskog viznog režima, u svoje dobre namjere i u nužnost vjenčanja sad i odmah.
Nešto kasnije, iz te je kuće moj neutješni djed za njom poslao sanduk haljina knjiga (onih istih, koje će moj otac kasnije slati retour). I mamin pianino.

Tridesetih godina prošlog stoljeća, moji baka i djed bili su mladi par; Hitler je davao povoljne kredite; novopečeni susjedi brzo su se udružili i podigli niz dvokatnica na rubu šume kraj grada. Kuća je bila svijetla, s centralnim grijanjem, kupaonom i garažom - moderna zapravo.
Onda je djed morao u rat. Spretno ili slučajno, dao se relativno brzo zarobiti od Francuza, pa je kraj rata dočekao u Parizu. Za razliku od većine njemačkih ratnih zarobljenika, vratio se brzo, uhranjen, u odijelu. Saznao je da su Rusi, dijeleći pravdu pobjednika, silovali baku, kao i većinu žena u ulici.

Moja je majka sa sestrom biciklom nastavila ići u školu u grad, istim putem i u istu školu, u koju ću ja kasnije slučajno poći...
Kao mlada knjižničarka, počinje se dopisivati s razvedenim partizanom iz egzotične Dalmacije. Njegova pisma stižu redovito.
Stadtwald 6, Wittenberg, DDR…

Tu smo dakle kuću dakle prodali sredinom osamdesetih, zapravo, zamijenili smo je za stanarsko pravo u državnom stanu.
Dio mene ipak je ostao negdje u potkrovlju, romantiziran, nevidljiv, ali prisutan – poput prava vlasništva. I kad bih vođen znatiželjom i romantiziranim sjećanjem tuda prolazio proteklih godina, uvijek mi se činilo kao da u našoj kući samo privremeno, mimo moje volje živi netko drugi.

Auto se polako valja ulicom punom rupa od jesenske kiše. Isprva ne razaznajem natpis kraj kapije. Muškom logikom, koja isključuje paralelne radnje, stišavam „Ramonese“ da bolje vidim…
… „Prodaje se“ …





- 07:52 - Stisni pa pisni (9) - Papirni istisak - #

28.11.2007., srijeda

Mid-Kick u tri čina

Scena prva (2005.)

Ona: Ove godine kupit ćemo za Božić bor u posudi; žao mi je svake godine ubijati novo drvo.
On: I meni je žao. Ali ove treba zalijevati, a nismo stalno tu, i treba ih presađivati u veće posude vremenom. Inače će biti na meni da ga osušenog iznosim onolikog…
Ona: E Tebi je sve problem! Uostalom, JA ću zalijevati, a nikad čula da ih treba presađivati.

/Scena završava u rasadniku; prodavač ukazuje na potrebu godišnjeg presađivanja i stalnog zalijevanja./

Scena druga (2006.)

Ona: Gle, suši nam se bor.
On: … da, trebalo bi ga presaditi.
Ona (tri sekunde nakon prve rečenice): Bas mi ideš na živce. Ne!! Presaditi…!?! Ma, ne suši se on, samo mu otpadaju iglice, narast će to opet.

/…On spoznaje da su ga kao dijete lagali. Iglice ili lišće za fotosintezu ipak nisu potrebni… On bira mir u kući./

Scena treća (2007.)

Ona: Bor se osušio.
On: …je, šteta sto ga nismo presadili.
Ona: Ma kako samo možeš biti tako tvrdoglav tolike godine! Ma ne presađuje se bor! Pa jeb'o te bor, pa što ako se osušio! Hajd' nosi ga na smeće…!
On: … ali moramo s tim čekati odvoz krupnog otpada…
Ona: ……………………………………………………………


P.m.S.

Ona: Jeldaćešmikupittorbicuzauznovečizme?
On: Ne možemo sad. I znaš da moramo promijeniti šporet. I imaš toliko torbi da bi trebali kupiti novi ormar. Za torbe.
Ona, ceketavo: Ajasamtebikupilazimskegume.

- 10:31 - Stisni pa pisni (6) - Papirni istisak - #

Mobigrafije

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us
TAG this image

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us

- 08:29 - Stisni pa pisni (0) - Papirni istisak - #

27.11.2007., utorak

Go West, pederluci Zapada i di sam tu ja

Mašala. Prošli izbori; sjahao Kurta, uzjahao Murta - tko god bio koji od njih, zapravo se ne mijenja ništa bitno; plutuckamo i dalje ka Europi, zadužujemo se, gledamo "Big Brother", odmaramo od Šuice do Šladminga.

Normalno nam je imati kablovsku televiziju, auto kakav smo izabrali u boji koju smo htjeli. Znamo što je wellness, fusion kuhinja, barrique. Tek se ponetko sjeti novina poput "VUS-a" ili "Poleta", Poljaci i Rusi nam ne prodaju rešoe, nego vežu jahte u ACI-marini. (Sad im se ne smijemo. Smješkamo se. Za bakšiš.)

Kažem to, jer u ovoj našoj dužnoturobnoj lakoći novodobnog postojanja malo brzo zaboravljamo. Izbori su više ritual, nedjeljna šetnjica za after-pivu sa susjedom, bez obzira, jel Ivo ili Mile. Dajteprosimvas.

A nije bilo davno, zapravo, kad nam je stric iz Australije slao kazetu Neil Diamonda i skupa s njom zapadni, srebrni kazetofon. Kad smo s pasošima vadili mast ubogim istočnim susjedima iza "Željeznog zastora" i utripavali se kako smo mi onaj zapadniji Istok, onaj s ljudskim likom.
Nije tako davno bilo da je meni laknulo što su se tamo neki Reagan i tamo neki Gorbačov u Reykjaviku dogovorili da me neće atomska bomba spržiti dok se vraćam iz škole.
Nisam tako davno bio prebjeg s Istoka (onog nezajebantskog, bez lika čovjeka) i "imao" proces u odsutnosti zbog toga.

Kažem to, jer olako zaboravljamo; previše podrazumijevamo.
Ne ulazim u polemiku, kako nam je Zapad došao na vrata. Tu je. Kao punica i punac na zvoncu. Neminovno.
A mi fino prihvatili. I pling!-plong! zaboravili uz sve te peripetije pluralizma, izbora, Ikee i Ipercoopa na sve one, koji i dalje hropću u filmu, iz kojeg je nas isplavilo.
Sjeverna Koreja - daleko nam je ta diktatura, ta strahota? Rusija - premistična, premoćna, ne bi se šteli mešat'? Gruzija - čaj, Ševardnadze, štoli? Kojekakve afričke poludiktature, koje u dešperatni bijeg preko Gibraltara tjeraju dnevno na stotine Afrikanaca, od kojih se isto tako dnevno deseci podave u Gibraltarskoj struji, bez traga i slova...
?Koliko sam upravo političkih zatvorenika spomenuo, koliko opranih mozgova, prevoditelja-drukera? Koliko žrtava, brojkom i dušom? Dnevno...?
Kaj, popust devedea u Mercatoneu? Kaj, Adješićka se klima s kim bi?

Zašto ovo kažem?
Jer eto, idu blagdani; premišljam, hoćemo li odtripat u Graz u šoping, ili u Mercator, Billu, Avenue, u Jokera. U Šuicu il Šladming. I koliko mi onda tu, uz ine drangulije, valja svijećica kupiti za sve one, na koje ne mislimo niti inače, niti prigodno. Ni vi, ni ja.
Jer sad smo si Zapad, ku'iš spiku.



- 13:47 - Stisni pa pisni (5) - Papirni istisak - #

23.11.2007., petak

ŠTUrcKAmpf vikend

Obožavam ovu petkad pred odlazak kući. Kući je uglavnom sinonim za Zagreb. Iz perspektive Orašja. Privremeno, već devet godina.
Prije smo išli gotovo svaki vikend, ali s godinama privremenosti kilometri se nekako počnu izduživati, brži auto duže treba za dva sata autoputa... Uglavnom, sve rijeđe idemo. Pa se sve više radujemo. To je kao sa seksom, valjda.

Uz moju duboku empatiju za brata KengUUra iz Minkena, koji valjda ide u "kontrašihti" iz Europe na ovaj naš bliski Jugoistok i probija se Deželom u koloni šlepera, Dobojlija i ine Slovenčadi, nama je bolje. Uvijek smo u kontri, uvijek na onoj traci autoputa, di nema gužve. To me podsjeća na nekad ranije postiranu misao, kako su normalni klinci ljetovali na moru a zimovali na sjeveru. Ja sam ljetovao u DDR-u, zimovao u okolici Sinja. U kontri. U podznaku. No da. zubo

Dakle, radujem se vikendu. Pakiranje će ići brzo; računica je gaće-dan plus jedan, traperice valjda neću zaflekat, a za sve drugo dosta je par majica i jedna košulja. Te opet par knjiga za tamo, nepojedena glavica salate, iznošene gojzerice, laptop, par šteka cigareta za susjede... Uglavnom, stražnji kraj auta opet će se spustit a la Mustafa aus Hamburg. Nema meni elegantno, s torbicom, urbano, k'o gospon iz grada. Nema bez tri torbe, aufhengera, pet vrećica. Kletva vikendaška...
/Ne, fala na pitanju, punac i punica ovaj put ne idu s nama./

Dakle, radujem se vikendu. Jer bi se večeras trebao naći sa splitskim prijateljem (onog koji "upravo ulazi u Keruma" rolleyes). Ako čovjek ne krene natrag u međuvremenu.
Sutra bih trebao mijenjat žicu na špangici - kajsad, ak studiram u četrdesetoj, mogu i špangicu nosit'! Ako mi se zubar javi, naravno.
O tome ovisi, hoću li se i kad naći s frendicom na torok-cugu u četiri oka, bez puno pjene.
O čemu ovisi, hoćemo li se s drugom prijateljicom u subotu naći na dugo odgađanu večeru - k'o za šejtana, ona bi iz fore u bosanski restoran. Kraj džamije. A ja iz Bosne na vikend kidam... No da. puknucu
E, ako ne odemo s njom na ć'vaape, onda ćemo bez nje malo do Trga, Gornjim Gradom; kestenčići, kobase i kuhano vino; samo Prva Zakonita i ja. Mi aurselfs and as.

Prva Zakonita usput mora u City One, tražit kompletić koji bi išao uz nove čizme. Brzo će ona to, veli. U mojoj glavi, slika torbice, upitnik iznad. Šutim. Dok me ne izazove.

Uglavnom, u igri su i ribice u Jurišićevoj, odlazak na Sljeme, kino ili kazalište i šetnja jutarnjim Bundekom i jutarnjim placom u Utrinama. Valja i novi šporet kupiti; Božić bez toga ne bu neki.
Naravno, pospremanje stana, nadzor podstanara i ugodni popodnevni izležodrijemež.

I tako godinama. Sve to ili tako nekako. U 48 sati. Opušteno. S guštom, bez stiskanja guzice.
Na moju rezerviranost oko dogovora čvenka, frendica se isp...zdi. Šalje poruku, kakvu ti samo žensko poslat' može. Da zvučim rezervirano oko dogovora, jel se ne veselim, jesam li ja to možda ljubomoran.

Zastor
/zvuk pakiranja u polumraku/

- 10:18 - Stisni pa pisni (4) - Papirni istisak - #

21.11.2007., srijeda

Diljeko od svega

Nedjelja ujutro.
Za divno čudo, Prva Zakonita odlučuje ipak nam se pridružiti u pohodu na Dilj.
Uvjet - kava u krevet, doručak u kljun.
Dok razgrćem teški snijeg s auta, pitam se, koliko je ideja dobra.
Dok izlazimo ispod krova lovačke kućice, mislim si, ne bi išao, da me netko tjera, ali bi imao na koga grintati.
I onda, čudo... Snijeg netaknut, tišina, nevjerojatno svjetlo.
Sve ostalo, bile bi tek riječi - riječi, krletke istine...

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


P.S. Yess... Čini mi se da su mi počele rasti... pjeva

- 10:33 - Stisni pa pisni (6) - Papirni istisak - #

20.11.2007., utorak

Međunarodni dan prava djeteta


Pokušavam u glavi „izvrtiti“, što zapravo znači pojam poput ovoga u naslovu… Znam da cilja na ljudska prava, na neko sretno odrastanje u toplom domu. Znam i da cilja na strahotu dječjeg rada i na onaj navodni otočić u New Yorku, na kojeg su dovoženi lijesovi s neidentificiranim klincima s ulice.
S jedne strane dakle, sociologija, država, pravosuđe, instrumentariji prava i ostvarenja istog. Uglavnom, motiv pojma je super; etiketa štima.
S druge strane….
Juzer-frendli premišlj... Tko je target grup? Što je benčmark? Di su klincima, dakle prvokorisnicima, tulsovi i eseti? eek

Sjećam se da sam kao mali u par navrata htio tužiti svoje roditelje zbog vlastitog nemoćnog bijesa na njihov odnos, na njihov propadajući brak. Tada sam jednostavno mislio kako naši roditelji sve mogu, ako samo žele. Tada sam mislio - moji očito ne žele funkcionirati. Pa sam ih zato htio tužiti, jer mi je dojadilo dolaziti iz škole i nagađati, zašto je ovaj put mama predugo u kupaoni a tata predugo u svojoj sobi; je li slučajno, ili su na tom usamljenom otoku od stančića i te srijede, i tog petka ili i tog ponedjeljka tražili najudaljenije točke vlastite nemoći, u koju bih ja banuo sa školskom torbom; sretno dijete....

Iako… Nekako sam maltene i brinuo i suosjećao, jer sam pretpostavljao da se osjećaju kao ja bitno ranije, u pelenama.
… Jel' se još netko sjeća onih grozomornih, žutih plastičnih nadpelena na drukere, koje bi iskrzanim rubovima grebale kao vrag? E, tada bi ja uglavnom samo bespomoćno i bijesno arlaukao na roditelje, jer ih nisam znao riječima poslati u neku stvar. Zbog maltretiranja grebućim pelenama. …

Dakle, mislio sam kao školarčić da se mama i tata osjećaju kao ja u onim pelenama, ali da – za razliku od mene - znaju komunicirati. Da znaju govoriti i riješiti probleme, a neće. Pa mi ih valja tužiti i pravni lijek tražiti zbog svjesnog nečinjenja i mog duševnog bola. Da se nauče redu.

Posebno sam ih htio tužiti zbog božićne prevare (pardon, tada je još bila novogodišnja). Ne mislim da onu prevaru, kad bi, pamet mi vrijeđajući, pozvonili na vratima i slali me da pogledam, što je donio Djed Mraz&Božićnjak. Mislim na prevaru onog njihovog odglumatanog, jednom-u-godini-novogodišnjeg smješka, zagrljaja, poljupca dan poslije i dan prije prošle i iduće svađe. I još te oboje krajičkom oka gledaju, da ne bi morali scenu ponovit', ako nisam gledao... Pa što, nego ih tužiti zbog lažnog predstavljanja i zloupotrebe položaja?!

Tokom vremena, imao sam u planu tužiti majku zbog klevetanja oca i otmice, oca zbog zloupotrebe alkohola, a i dalje njih oboje, jer sam smatrao da mi propuštaju biti roditelji; onaj jedan - !! - jin-jang-krug koji ti kao klincu ima dati neki oblik, smisao i sadržaj s kojim ćeš se kasnije kotrljati kroz život.
Ali ... em kom buš ih tužil, em sam u međuvremenu odrastao a oni su …druga priča…

I sad, velim… Međunarodni dan prava djeteta. Tu, sad, ti i ja. Tko? Što? Kako? Kome?
Ajmo, ruke gore, tko zna…

ODREK iliti Disklejmer
Po supruzi advokaPtici strahosablažnjen diaboličnošću pravdodijeljenja u svrhu profita ili belaja, unatoč možebitnoj intonaciji odustao sam od tužbiH protiv svojih roditelja, te zapravo žalim što ih u ime današnjeg Dana prava djeteta nemrem na cugu pozvat. Makar da zastaru proslavimo.
Ovaj napisak dakle niti u dijelovima niti kao cjelina ne odražava stav niti sugestiju naraštajima koji dolaze. Mojoj ženi u kancelariju. cerek
- 15:01 - Stisni pa pisni (6) - Papirni istisak - #

17.11.2007., subota

Odabiri, navade i beštije

Kao klincu, imponiralo mi je kako je moj otac pažljivo birao cipele za mene. Radio je to intuicijom brige za pomladak. Da budu šivane a ne samo lijepljene, da stežu zglob, da prsti imaju mjesta… Spojem svih tih kriterija, nepogrešivo sam uvijek imao vrlo dugotrajne cipele. Nisam time zapravo bio sretniji, jer bi moj otac neminovno izabrao otprilike najružniju obuću, čija bi me nepoderivost tim više činila razrednim unikatom, očajnim …
Možda iz tog doba vučem posebnu senzibilnost prema odabiru obuće (kao bitnom elementu produžetka vrste, a poradi signalnog djelovanja na ženke i na konkurenciju…"Joooj, kak imaš lepe cipelee, hahaha..." HM. )

Naravno ne mislim poistovjetiti odabir cipela s odabirom partnera, žene sa štiklom, muške sa đonom. Ali želim se dotaknuti naših iskonskih reakcija, traženja, biranja. Našeg funkcioniranja, koje u jednoj situaciji prihvaćamo, a u drugoj se ograđujemo, fujkamo, prstom upiremo.

Dok smo hodali na sve četiri i živjeli u čoporima, tražili smo najudobniji grm, najhranjivije bobice. Nametali smo i branili svoju poziciju u grupi; ženkice bi tražile mužjaka širokih ramena, uskih bokova; mužjaci bi njuškali ženkice …širih bokova..., … odabiri u ime reprodukcije, navike skupljača. Trajno, urođeno, nesporno.
I dan-danas smo zapravo genetski lovci i skupljači, bauljamo izobiljem šoping centara, skupljamo krpice i cipelice, satiće i kravatiće (komentarčiće na postiće). I istim tim pračovječjim mehanizmom opstanka, zapravo, mjerkamo jedni druge; hodove, guzove, poglede, zglobove.
Izuzimajući spuštenoglavce i hormonalne mrtvace, mi bi se zapravo uvijek parili s najatraktivnijim modelom na tržištu, mili moji.

E ali. Tu se čekam.
Da mijenjamo aute, banke, mobitele i čizmice, to je okej; motor gospodarstva, skupljački nagon, preživljavanje.
A kad se istim „drajvom“ prabeštije zaljubimo, k tome u vezi, u braku?
Racionalno, moralno i ćudoredno, ne bismo trebali. Više. Pa se pepelom posipamo, po crkvama klečimo, odhukujemo i patimo. Ili se pustimo s lanca – druga tema, duga tema...
(Plaćam piće svima koji priznaju. wink)
Ali – mi ljudi smo i emotivni, instinktivni. Nećemo valjda bez da pocrvenimo tvrdit' da nas može racionalni unutarnji Uebermensch trajno uzjahati i uvjerljivo jahuckati?! Ma, ne damo mu se - ne lažimo se!
Pa nismo li onda zapravo licemjeri prema vlastitom funkcioniranju, prema istom pramehanizmu kojim smo se u svoj društvenoj prihvatljivosti jednom zvanično zaljubili, pronašli partnera i nastavili tražiti grmlje, bobice, postole u ime opstanka?
Kako hodočastiti po buticima u navadi skupljača (ili po brdima u navadi planinara thumbup), a ne riskirati katran i perje zbog kojekakvih estrogena, testosterona, sjajne dlakice i signalno vlažnih njuškica, zbog percepcije izbora?
Pitam se, pitam…

P.S.
Draga... bzzzzzzz.... Hvala na temi! wink


- 23:16 - Stisni pa pisni (5) - Papirni istisak - #

16.11.2007., petak

Mozgopuc, mozgopljuc

Dok sam zamišljeno uviđao pod tušem jutros, kako ne vidim točno kud mi se voda prek škembe dalje slijeva, čujem na radiju da Lijepi naši iz politbiroa snatre kak buju vječnim studentima dali nekakav ispit, koji bi ih skatapultiral drito u "prvostupnike". Jer da buju oni znanjem na tom ispitu dokazali da to zaslužuju pa da je isto kaj da su odstudirali.
Zaboravim svoju škembu. Instantemente.
Sjetim se onih Plavokaciga vezanih za stup, prvi. Prvostupnici jedni.

Dakle, kaj.
Ja sam jednom na parkingu vozil velki bus. Pa mogu tražit vozačku za to onda. (Bo'š' sačuvaj, i ručicu gasa sam pogural na avionu jednom... Krojejšja Erlajns, hir aj kam...)
Frendica ima dva semestra medicine. Pa dajte joj legnite pod skalpel, dragi zakonopredlagači. Bude ona već dokazala...
A-ha.

Dakle kaj, šeenkrat.
Ja sam ispodaval nekakvih dvadesetpet, trideset ispita u svojoj neokončanoj i nesvršenoj akademskoj karijeri. Slijedo vlastitog polit-programa "s faksa u penziju".
Pismeno i usmeno, prek pedeset šansi za past na ispitu. A tip s radija me, golog u kadi, uvjerava da je to isto kao taj jedan planirani ispit okomito-poprijekostartni. Pa ja onda mogu odma ić za dr.dr.dr.dr-a, jer je mojih pedeset uznojenih guza i poluinfarAkata isto kao ova jedna ispitna poravnilovka o kojoj govore...

Pa nemojte mi mozak vređat.

Pogledam opet dolje.
I skužim. Ja bum nekog jeeeeeeeeeeeeee..................... !!!!!!!!!!!!!!

- 15:29 - Stisni pa pisni (6) - Papirni istisak - #

15.11.2007., četvrtak

Kufer, pun, komada jedan

Dok prvi ovogodišnji snježuljak poput bijelog praha kovitla napaćenom južnom obalom Save, smješkam se jutros sinoćnjoj seriji komentara na Filipinkin blog. Svi smo nešto u peemesu, stresu, hadeesu…Šarenimo se.
Jutros otvorim drugi blog, u njemu nešto tipa, cvati gdje si nikao.
/Neću o politici danas, pa me to ne asocira na fudbalera Kovača. I brata./

Ali skužim drugu nemogućnost.

Dok sam se kao klinjo-partizan s granom od puške naganjao po haustorima, odjednom me opizdilo posred tikve. Gore od švapskog metka. Po prvi put sinulo mi je, da kakav sam ja to Boško Buha, a majka mi Ruth Magdalena iz Wittenberga, Sachsen-Anhalt.
Predao sam se.

Moj me tatek pokojni učio da nikad i nipošto ne uđem u mješoviti brak (svoj vlastiti, dakle). A ja popušim foru, jer ne uzvratim pitanjem, kako to sad izvest. Jer on je bio Dalmatinac, majka mi Njemica. Ja se u Zagrebu ispilio. Di ću sličnu nać'. bang
U gimnaziji istočnonjemačkoj, vidi me stari profesor povijesti i zemljopisa u rukodržju sa frendicom. Odmahne ogromnouhom, monumentalnom glavom, kao brat Genscherov. Pogleda preko oćala u mene i započne sat rečenicom „Eto, našlo se dvoje istih.“ Valjda nije mislio na razred, školu, generaciju. Možda na moje prezime na –ić i na Dorotheinu boju kože; otac joj je Alžirac. Pa smo isti. Crni -ići.

Nedavno, lamentira mi netko, kako su napokon u projektantski odjel dobili Novog. Ali da to ne bu dobro i da se brine. Jer da je Novi Dalmoš, "taj ne bu radil, cimer fraj, kužiš spiku, pas im mater" ... Ja ga gledam; njegov pokojni otac, zagrebački lajbek, i moj, Vlaj, poznavali su se i družili. A zna moj rahmetli jaran koliko oca volim.
(Po Jaranu, iako smo obojica u istom gradu rođeni, školu skupa prošli i veći dio života, mi nismo isto. "Zbog roditelja. Kak' ne kužiš, jebiga?!" M, hm.)

Prije par tjedana, vlasnik kafića, koji mi je blokirao auto svojim, krene lamentirati unedogled, okončavči gruboizgovornu, priučenojezičnu tiradu – „Sused, valj-lj-da smo obojica Hrvati…“ Ne znam, jel me to pitao za sebe i nisam mu mogao pomoći. Ali mi se auto time nije nimalo suzio, i i dalje nisam mogao izići iz parkinga, nac'jonaljnom vaprosu unatoč.

Kad mi je odrastanje počelo okoštavati u trajnu formu, počeo sam u naznakama razmišljati o porijeklima, precima. I kako god okrenem, nisam pametan (zato studiram cijeli život, hahaha).
Jer svo smo mo od negdje, a na ostatku globusa dotepenci, gosti, turisti. Eto ja, isti sebi ja, trinaest sam godina bio Zagrepčanec /osim po logici Jarana naspomenutog/. Pa sam tokom pet idućih postao osviješteni Nijemac, kao. Pa opet Zagreb, Split, Pula, Šibenik, Zagreb, pa Orašje, Tuzla, Orašje, i uvijek po red Zagreba između. Uglavnom, dosad, trinaest ili četrnaest selidbi u tri države.
Logikom dozrijevanja u Nijemca u DDR-u, sad sam onda barikiran u Bosni. Ma šala.
I sad, kaj ja jesam, i di nisam …?
(Puno kilometara, malo vlasnika, znam… Loš auto, dobar pas. Value for money… thumbup)

Dvije, naravno, ženske osobe približile su me možebitnom odgovoru; ulile mi malo mira, kako to samo žene znaju ( a da ne daju... rofl )
Jedna je kanadska Arapkinja; skupa vladamo virtualnim Međuzemljem – stvorili smo Migraland, zemlju za nama slične, bez problema na parkingu, oko uvoda u sat povijesti ili oko radnih navika kolege.
Druga, već spominjana poluargentinka, polutalijanka, oženjena za polufinca-polunijemca. (Klinci su im se u Estoniji rodili, naravno.) Po njoj, mi iz Migralanda nemamo jednu logorsku vatru koja nas grije i kojoj se uvijek vraćamo. Imamo, veli, mnogo manjih vatri usput. Krijesova, duž kojih se krećemo na životnom putu.
(Krijesovi velim isključivo u pokušaju da se približim ljepoti njezine izjave u španjolskom originalu, polutihom i baršunastom … )

I tako. Cijene u Zadru, prirez u Zagrebu, naši i vaši, korijenje i cvijeće…
Bek tu d ruts… Opet malo iz prašnjavih devedesetih…


Za sve moje pjesme
Hvala mojim roditeljima,
Hvala vatri, hvala vodi,
Hvala razlici, hvala slučaju.

Pijesak sa Elbe i dalmatinski kamen
Dali su mi na put.
Pijesak, da odredim vjetar što me nosi.
Kamen, da ga spustim
Kad se posljednji put umorim
Od uživanja, od vjerovanja, zaborava.
Za sve moje pjesme
Hvala mojim roditeljima.

- 09:43 - Stisni pa pisni (5) - Papirni istisak - #

14.11.2007., srijeda

Kofer

Nosim kofer svojih sjećanja,
Ofucan, težak i tajnovit.
Hodam s njim, polako i pognuto,
A ljudi misle da sam star.
Ne, ljudi, nisam,
Samo nosim težak kofer.
I kad ga otvorim u sobi hotela,
Osjećam se kao kod kuće,
S poznatim mirisima i detaljima.
Onda šećem novim gradom,
Gledam maturante i domaćice,
Neonske reklame i mokre pločnike.
Punim, znate, džepove trenucima.
Kasnije ih pažljivo rasprostirem,
U hotelskoj sobi, na krevetu,
Pridružujem ih i aranžiram,
Stara sjećanja i nova.
Pločnik je ujutro još mokar
(sveznajuća šutnja prolaznih lokvi),
Sunce ga miluje pod mojim koracima
Dok hodam prema stanici
Sa starim koferom u ruci,
U kome se komešaju
Nova sjećanja i stara.

(IV/97.)

- 22:03 - Stisni pa pisni (4) - Papirni istisak - #

Intocable

Mislim da sam susreo svoj san,
Dugo sanjan, pun emocije i sjete, sreće i Smijeha.
Ne znam, jesam li to htio,
Jer snove je na javi teško primiti za ruku.
Moj je san progovorio, tiho i nježno,
Htio je znati, jesam li odrastao,
Što je moral i znam li šutiti,
Htio je čuti što o njemu mislim,
Mogu li ga voljeti
I mogu li ga nedodirnuti.
Sve me to pitao moj san,
Pitao me i mnogo više svojim plavim očima,
A ja sam šutio
I uz poluispijenu kavu
Promatrao rijeku u daljini.

(XI/98.)

- 09:59 - Stisni pa pisni (4) - Papirni istisak - #

13.11.2007., utorak

Brodolom

IZGUBIO SAM OSJEĆAJ ZA VRIJEME
BEZ ORIJENTACIJE NA HORIZONTU
USPAVAN BONACOM
NAPOKON SAM ODLUČIO
BACITI VIJENAC POSLJEDNJE POČASTI
NAD POTONULIM BRODOM
UZ SMJEŠAK NEUGODE
SHVATIO SAM
DA NE PREPOZNAJEM ČAK NITI MJESTO
GDJE SMO POTONULI
NEPRIMJETNO
I BESMISLENO

(III/02)

- 09:46 - Stisni pa pisni (8) - Papirni istisak - #

12.11.2007., ponedjeljak

Konstitutivnost i dijasporost

Veli Niko Kovač, kako je spotom htio pomoći narodu. Te da je to učinio u civilu.
Bogu hvala, nije bio protiv naroda. U uniformi.

/Veli i da ne bi miješao sport sa politikom. Pa je kao sportaš napravio IPD-spot. Mene je kao jungfudbalera lopta u vugla pukla. Zato nebum vu politiku./

Najme kaj.
Osim ak si anatomski ona stvar, nemreš na dva stolca, a južnije čak ni na dvi katrige. Znam da će se sad one stvari zapjenit i odzračit na mene, ali… Nemreš. Njanci.

Gledam to sad po Bosni i Herc. Opet oni kadrovi kao iz „Odiseje 2001“; opet se vijekovnim kostima lupa uvodno, pred i izborno. U ime svih nas. Iz ErHa i neke.
Prijatelj, loko-poko iliti lokalni političar, prije dosta se godina odmetnuo od Hadezea Beiha. Jer da su ujfu. Pa je prešao u već tada pokojnu stranku. Pa je onda uskoro opet prešao u novu stranku, istog etno-torza, drugog broja košarice. Za koju je tada navodno srednjak digao zapravo i sam Canader. Sanader.
No… Ne lezi vraže niti mi s njim.
Pa prijatelj opet, kako mi se čini, sprema swing. Jer da će Sanader u BeiHerc pobijedit, da je u Mostaru nekidan bio veličanstven.

Ali zakaj i ne bi frend opet mijenjao. Jer ak si frajer, mijenjaš. Kao Pavo pčelicu Maju. Ak se više puta udaš ili oženiš, hakaj sad, ajmo dalje. Čemu u politiku gurati više morala nego u postelju.
I do tu ga pratim. Frenda. Pavu.

Ali, sad, pjeni se frend na našu opasku, kako ipak mora odlučiti, što bi on. Kao i u seksu. Jer ak je politika kurva, valja znat, kaj i pošto.
Te da, osim ako je ona stvar, nemre na dvi katrige.Te da nek ili bude dijaspora, sa beha tablicama, pasošem. Ili da bude konstitutivac. Sa beha tablicama, pasošem. Ispada.
Jer iz Bosne nemre bit iz Hrvatske tak i tak.
Osim što eto mi nove trileme, ispada da fakat, valja mu se odlučit. Jel bu u bužu gori oli u bužu doli. Oli njanci.

No se on nama naljutio.
Kršćanski ljudoljuban, nadam se da će nabost' i postkoitalno se odljutit.
Jer fakat, ak nisi prstenasti mišić ili okružje mu, na dvi katrige nemereš.

- 20:33 - Stisni pa pisni (0) - Papirni istisak - #

P izda i kozmički poredak, Faust i pesja buha na mački

Sretno Martinje Martinama i Martinima!
Iako o onoj stihoklempini Letičinoj nemam neko mišljenje.

Ne manje, pronalazim i sebe u uvodu naslova. Jer me nije smetako kad se Mirko F. obreo na listi Esdepea. /BTW, Mirko, go for it! I vedrije na intervjuima!/
Al me sad razočarava, kad se I. Balić i Stipe D. uprizore u spotovima stranke-koju-ne-volim. O onom dijasporom fudbaleru bez izjavne logike neću nit počet. Pa se, p izda, tješim Shirazom i istinom, kako sam se i ja prodavao. Dok nisam postao poštena sponzoruša. Nedaj Bog da me gazda&rica maršne. Poput psa ću nadrapat. U karmelićanke otić.
Dotad...

... Zakaj sve ovo.
Zbog jednog maila i par komentara na posljednji post. Zamislilo me. Umjesto da dijete pravim i djecu. Sebi i drugima.
Pa se još sjetim i vazelinske kliskobe konteksta Leni Riefenstahl. Koka je veličala sudanske ćune, dugo nakon što je veličala mušku ljepotu sportaša u Reichu. "Trijumf volje". Te ispala nacis. Tica.

I sad, kak da velim da sam i ja veličao i di ću završit tako. Zbog Balića i par njih sam se odrekao principijelnog otkaza percepciji lopte. Stipu i Mirkeca uvijek ću gledat, ne spavat, šljive s njima na očima imat, slavit i patit.
Al kaj to njima treba, na polit-polku se prosipat. Kaj, krivo sam veličao, 'oćete reć? Il bude mi netko rekao da sam eto opet poput seke guje kamenjarske malo odrastao, kožicu prerastao, iluziju izgubio . . .

Fino veli Ernesto Che Hemingway. (Ne, ne Chobankovich, niti Gue. Vara. Posthumno.) Politika je bolest moćnika. A ja stigao do poante posta.
Jer nikad neću skužit, kaj će Baliću politika, kaj će Buzančiću, Bancu.
Ili Bani, Milana.
Kaj si oni misle? Kako ostati kreativni, slobodni mislilac, nekompromitirani slobodnjak sa svojim ja, značka i značak stranačja, a istovremeno se podati mašineriji, poguzit i naredit ili obratno.
Kako ne postati dio monstruoznog sklopa, kojeg niti zaustavit, niti oplemenit. Zašto, fucken, dati svoj lik na plakat i svoj obraz na bubanj? Za neku pinku, za postmandatnu koncesiju na auto-plin?
Kako netko u politiku ode, kako u njoj ne zaglavi i ne zarepi. Kako ne pocrvenit logikom da ćeš kao individualac doprinijet masi. Osim masom. Ne kužim.

Probao sam se čak vratit korijenju svome. Ne istočnonjemačko politagitatorskom, nego gimnazijalističkom. Pa se sjetih omiljene mi knjige iz vremena, kad se kalio čelik. "Faust". Ali ne vidim da su naši politikusi baš nekaj oplemenjeni spoznajom, premda dušu prodali su. Ne samo, ali niti jeftino. Ufam se.

Zakaj padamo na individue sa spotova i plakata, a znamo da se anal&ogno ne klanjamo petom zupčaniku s lijeva u getribi svog kreditiranog auteka, jer on nema svoje ja. A faca s plakata je zapravo zupčanik. Kčić. Čičičić. Kojeg, uglavnom, zaokružimo, sudbu mu pratimo poput sjene vlastite.

No, najgore, otkud sad...?; oni iz naših redova dolaze - šoferi; Vlaji; eks kons-ovi. A kad nas krenu ...predizborno, ne velimo, MI. Velimo, ONI.

Di smo, dakle, MI? Tko je naš tata, kuda idu tate, kuda mi?
(Odgovor ću namah potražiti u djelcu Kazimira Klarića - "Mrnjau, grizu me". Knjiga nad knjigama, narode. )

Komentar
Ne kužim
- 18:43 - Stisni pa pisni (3) - Papirni istisak - #

11.11.2007., nedjelja

Nedjeljom u dva, spoznajom uništa

Ručati sam počeo za stolom, uz tjednik. Završio uz televizor, uz Florence i Aleksandra. Ne, ne plešu poznati; ona druga emisija.
I nije mi pomogla čaša vina, dvije zapravo, izbistriti aftertaste. Niti od jela, niti od izjava Florence Hartman.

Nije koka kriva što je visprena i što sad zarađuje na memorijama. Niti nam je kriva ako potvrđuje sav kurvinjluk politike i globalnog pravosuđa (kojeg smo dio, ma naravno).
Ali dio mene se nekako nadao, kako će Florence malo elegantnije postaviti noge ispod stola, kako se neće tako profesionalno smješkati i nonšalantno kontrolirati body language, i kako će makar nečim opovrgnuti birtijske istine, kako je sve to politika, kako su uvijek svi sve znali i kako nikome ništa.
Tu sam ostao razočaran.
Tu mi još više pada mrak na oči na vlastitu naivnost vjerovanja u vladavinu prava, u jednakost pred zakonom, u svijetle ideale UN-a utemeljene na strahotama drugog svjetskog rata. Nije Florence nožne palce u figu stisnula. Čak niti.
I to mi je najgore.

A kako nisam kadar odgovarati, mogu samo dodavati pitanja…
Kojekakve Carle, Florence, Carl-Gustavi, Christiane, Lajčaci i Lajke. Privlačimo ih; mrzimo ih. Znamo bolje, prolazimo gore. Pitanje: Di sam ja tu? Ja, sa JMBG.
IMT?
Ima, Ima Mene Tu!

Pet godina proveo sam radeći za priznatu europsku međunarodnu organizaciju političkog profila u BiH; potom još par za Amerikance.
Bez brige i pameti, imao sam sreće uletjeti sa samostalnom funkcijom i odgovornošću među diplomate, lokalne političare, karijeriste i gadove s obje strane, uz iznimkama čast.

Imao sam priliku vidjeti cirkus oko prvog povratnika u Srebrenicu /od goriva za strku i paradu, mogli su ga doživotno zbrinuti…/, na radiju sam pravdao ulogu međunarodne zajednice u sprječavanju crva koji jedu zna-se-čije-drvene kuće (!). Domišljao sam kampanje, diskutirao po američkim bazama i prognaničkim naseljima.
Otfikaren sam u obraćanju šefu, koji je za „Ravnogorski četnički pokret“ u mojoj zoni odgovornosti otpisao (!) kako se radi o legitimnoj nevladinoj organizaciji.
Pojeo sam bijesnopljuckavu jezikovu juhu svog nesvrstanog šefa, jer se moja asistentušica (p)odala jednom od lokalnih polit-rudonja, izazvavši kolateralnu sprdnju višeg reda. Unatoč mom kontrapunktu, kako s ljudima istog kova spava i naša direttora, pa se isto nitko ne buni, nisam izgubio posao. Što mi je dalo za mislit i uzduž i poprijeko.

Vremenom, kojejkakvi certifikati i zahvalnice visili su po uredima načelnika općina sa mrak postotkom neprocesuiranih zločina i izdilanih izbjegličkih stanova.
Seminarilo se, slikalo, maslalo i mislilo kako zaštititi guzad svoju i tuđu, kako i iduće godine imati posao i posla. S istim likovima.
Kao jin i jang. Jedna polovica nikad ne pali, trebaš dvije za potpun doživljaj. Huso i Haso. Sado i Mazo.
(Tu je negdje valjda i ključ Bihasanskog deadlocka, balkanskog lonca, … )

Ispada, da sam na nekom hiperbonzai-nivou bio zupčaničić iste mašinerije, o kojoj je Florence pred Aleksandrom sa nonšalantnim osmjehom nogokrižno glagoljala - potvrđujući očito; kategorično tvrdeći jedno, o drugom s iste pozicije ne znajući dovoljno… Uspjela je ne reći ništa, što ludi Grbe kod mog brice ne deklamira sam sebi u bradu, na više korektnih stranih jezika …

Nedjelja popodne.
Iako kuharu skidam kapu, zbog Stankovićeve emisije teksturu ribe nisam primijetio; čak niti vino kao takvo.
Nad vlastitim godinama međunarodnim, blagi upitnik.
Možda mi kava pomogne.

- 16:08 - Stisni pa pisni (17) - Papirni istisak - #

09.11.2007., petak

El mate, el tango, la Portenya

Mogu ja grintati na novodobnost koliko hoću; neminovno je neizbježna. Pa mi valja pilu okrenuti naopako i uživati, izbjegavati, davat' se u finte i plivat' sa strujom.
/Malo mi oči otvaraju kolege s Juga. sretan/

Ne tako davno, nisam grintao o globalizmu informatičkom. Nije ga bilo; snimao sam sa radija na kazetu, hvatao stanice na krčavom kratkom valu. Kratkog vala danas više niti nema.
Ali zato, u trenutku inspiracije maločas, ukucam u općemrežnu tražilicu – radio. I ukucam – tango.
I…
No prije toga … :

Daleko od toga da začešljavam kosu unatrag s kilom gela. I dapače, na tjelesnom bih i profesoru izmamio suzu na oko svojom nemotoričnošću. Dakle, nikad od mene plesača, nikad latino-pjetlića.
Slijedom tog razvoja i istome unatoč, čitajući Hemingwaya, nekad sam poželio naučiti španjolski. Više slučajno nego promišljeno, poklopilo se - raspored predavanja na faksu, raspored tečaja; dobra ekipica, divne profesorice većinom. (Hvala Varšavskoj; hvala prof. Mindoljević!)
I tu se onda interes počeo granati. Prvenstveno – a nemrem ja ne spomenut ženskinje – kad sam se pubertetski zaljubio u Fernandu.
Dugokosa, zelenosive oči, prezgodna Argentinka.
Moralan i ćudoredan kakav jesam, nametnuo sam si kompromis. Domanevrirao sam ih (nju s mužem, labradorica Muna incluso) u neko neformalno prijateljstvo, zajedničke odlaske na Sljeme i povremene večerice učetvero. Upetero.

Nakon osam stupnjeva Španjolskog, život me opet otpuhnuo dalje, ali ponešto je i ostalo iz tog perioda.
Španjolski sam još jedno vrijeme ponekad govorio sa šefom, polušpanjolcem; ponekad sa Sarom – o njoj sam pisao već…
Uz rudimente vlastitog govora, koje sam nedavno na vlastitu radost otkrio tokom planinarenja Pirinejima, ostale su troslovne božićne čestitke sa De Fritzeovima.
Ostao je Vrbančev „One Man Music Show“ nedjeljom, ritualna latino-emisijica na „Stojedinici“. Ostalo je nekoliko divnih CD-a tanga – ne onog njemačkog, za staračke domove, već izvornog, od Gardela preko Huga Diaza do Astora Piazzolle…
I ostao je mate.
Pretjerana količina pregorkog čaja, koji se naspe u tikvicu – calabasita - i pije na metalnu slamku s filterom. S guštom.
Nije za preporučit' kad upoznajete roditelje svoje cure, jer će oni konstatirati da si narkoman. Jer tako izgleda. I uzalud ti je pojašnjavati, da s tim u ruci hoda cijela America Latina
Dakle, i.
I, dok ovo pišem, na stolu je termosica s vrućom vodom i calabasita.
A, novodobu internetskom dakle hvala, iz zvučnika – tango nuevo.

http://www.la2x4.gov.ar/ - La Radio de Tango de Buenos Aires… En vivo.

Kao da nisam u Orašju.

- 17:32 - Stisni pa pisni (5) - Papirni istisak - #

Dva plavičasta retro-takta i jedna četvrtinka politike

U prvoj rečenici - nadam se da će post biti ok. Jer teška srca neću o nedavnom natjecanju za najljepšu guzu, a deklarirani sam guzoštovatelj.
Ja ću o jučerašnjem rođendanu "Trabanta".

U blogonamjenskom prvom kadru, po pola ekrtana dvije slike.
Konac osamdesetih, rane devedesete godine. Na lijevoj polovici ekrana, nijeme, očajne kolone prognanika; Jugo 45, Stojadini... Tuga i tragedija.
Desna strana ekrana - nepregledna kolona Trabanata vijuga na zapad netom spojenog Berlina; sve očekuješ vidjeti Loleka, Vilu Amalku, Boleka... Fakat smiješno. I divno, veliko.
/Taman malo ranije pobjegao sam iz Istočne Njemačke. I umjesto u ujedinjenoj Njemačkoj našao se godinu - dvije kasnije usred rata. Nafaka, štoli./

I vi'š ti nas. Hajmo iskreno, jelda jesmo bili ponosni kad je "Jugo 45" postao posao stoljeća ("") damping-izvozom u Ameriku? Ono, face smo. A Trabant je bio zafrkancija; sinonim za bijedne Poljake na Hreliću, za dječje filmove iz DDR-a. Manje je bio mutnjikava asocijacija na blokovsku politiku, koja je iznjedrila oba apsurda, Jugića i Trabanta. (Fićo je, ipak, bio zapadna licenca, najte se srdit...)

Ali u meni Trabant i dan-danas dozove uzbuđenje putovanja, izleta, dječjeg svijeta bez brige i pameti.
Svako bih ljeto kao dijete provodio kod mamine familije u DDR-u (tek će me kasnije odvesti za stalno). Subotom bi onda sa mojom tetom došao tetak Hans. S Trabantom. Malo bijelo štektalo, registracija VY 17 45. Kromirane ratkape.Tetak i moja teta zapalili bi "Milde Sorte" koje smo im donosili sa zapada, iz Zagreba (!!!). Pa bi se potrpali s nama u Trabanta. Trabant je bio toliki, da sam otraga mogao ispružen ležati, s glavom na onom praktičnom ...blatobranu. sretan
I onda bi se išlo kaldrmama, uskim cestama omeđenim ogromnim hrastovima... Potsdam, Berlin, Wernigerode, Harz, Dresden...
U povratku bi obično susretali nepregledne kolone ruske vojske. Tetak Hans bi u maniri egzorcista, s poluisplaženim jezikom, zamiješao "treću", Trabant bi vrisnuo, ispustio plavosmrdljivi oblak dima (Bond? Ma, Bond je beba...), zavrludao između hrasta lijevo i ogromnog vojnog "Urala" desno i... pretekli smo još jednog.
Svaki "Ural", jedno odrastanje. Svaki hrast, jedna inkarnacija. La vita e bella...

Ali ima i druga strana... Ona četvrtinka politike, konteksta...
Tvornica, u kojoj je DDR-ov Politbiro odlučio proizvoditi idejni pandan "Bubi", zapravo je bila pogon Horcha - kasnijeg Audija. Pa su Baćuške oslobodili istok Njemačke, odvezli opremu, inženjere ulogorili na prisilni rad. Masovno silovali istočne Njemice. /Druga priča./

Pedesetih, rađa se Trabant. Lagan, jeftin autić za svakoga, izražen od raspoloživih materijala - plastike i malo željeza, gdje baš mora biti.
Varijantu sa Wankel-motorom (!) moraju napustiti; Politbiro daje uništiti prototip s kliznim vratima, nešto poput sadašnjih gradskih Pežoića i Mazdica, u tadašnjoj tehnici naravno.
Istodobno, isti gremij obustavlja i projekt mlaznog aviona - o tome sam pisao nedavno...
Uravnilovka. Svima najosnovnije, rijetkima išta više.

Tih, pedesetih, još se mislilo da je berlinski zid hir trenutka. Moji su se roditelji vjenčali - knjižničarka iz DDR-a pala je na vlajsku lukavost goetheovskih pisama... Moji stričevi još nisu postali kvaziemancipirane kvazihrvatine, nego su bili isključivo dešperatni Vlaji. Kasnije će se tek otisnuti preko raznih mora i oceana, još kasnije, DDR će i meni postati osobno iskušen režim.
Desetljeća kasnije, moja će se ocvala stričad vratiti i ne shvatiti da vrijeme nije stalo kad su odlazili.
Upalit će televizor jednog dana, pripaliti "Croatiju"...
Na lijevoj strani ekrana, prognanici, Stojadini. Na desnoj, veseli Trabanti.
Bubnut će po televizoru...
"Šta je ovo, 'emtigospu...?! ... faken ..."
...
...






- 09:06 - Stisni pa pisni (4) - Papirni istisak - #

08.11.2007., četvrtak

Stereotipi i rijetke vrste

Naletim sinoć na reklamni spot iz 1958. Te su mi se godine roditelji vjenčali, i njihove slike iz tog doba točno se poklapaju sa američkim komercijalnim filmićem koji reklamira Boeing 707 – On stariji od Nje, On u odijelu, ukravatiran, s cigaretom, pomalo bogartovski; Ona fragilna, s podignutom kosom, odmjerenih pokreta, igra se s dječicom… Ma, idila.
Kao u doba moje školske slovarice. Tata popravlja auto. Mama kuha ručak.

„707“-ica je zbilja ostala ljepotica; jedna od onih rijetkih, nestarećih. Valjda ne bi Travolta imao jednu za po doma inače. wink
Brak mojih roditelja nema vintage vrijednost; raspao se davno i gadno. Bez slika, poklona i gostiju.
A stereotipi…

Ispada da ljudski auzmiš kojim dnevno plivamo svašta krije, i ako krenem malo malicioznije grupirati, komotno se došetam do tipskih situacija i tipskih likova u labirintu spolnosti, uloga i klišea.

Ne mislim da imam neku auru ispovjednika, ali eto, u posljednjih godinu, dvije nekoliko mi se frendica povjerilo da su jungferice. Govorim o generaciji čije "drugo krilo" ima gotovo punoljetno potomstvo.
Zatomljujući vodenjačke osobine u sebi, radujem se da vrsta, koju je struka proglasila izumrlom, ipak još postoji. Očekujem duplericu u National Geographicu. I osobnu zahvalnicu, što sam ih otkrio. zujo Ali … Zašto je to njima toliko bitno, zašto mi to uopće govore, upravo poslužujući kliše ovaj ili onaj?
Jedna od njih se ne zamara tehnikalijama; prpošno-vlajski živi svoj život. Iako ju je moj nedavni post o tetovažama ponukao na pragmatičnije premišljanje.
Druga, biznis vumen, prelijepa, prepoželjna, veli da ona to gleda religijski; muž će dobit prvi. /Tema je dublja; nadam se da će naći sretnika, prije nego … istekne rok trajanja… Ne vjerujem da je roba konzervirana…/
Treća iz isključivo tehničkih pob-l-uda zaganjava sve moguće Prvoborce, opake motoriste, krezube keramičare, sponzorirane studente. Ali svaki put se povuče s konstatacijom kako oni svi hoće samo seks. eek
Hm. (Nu nego, op. pr.)

Udavače i stare cure… Otkako je „Seksa i grada“ i inih produkata američke katodne psihomanipulacije, cure su u trendu. S outingom nisi sam, valjda.
Ali i tu bi znanstveni dobronamjernik, za kojeg se prigodno izdajem, utvrdio polarizaciju… Imamo dakle uzorke, koji se furaju na preparirane brucošice, iako već svi srednjoškolci znaju kako masa puta gravitacija ... s vremenom… No da. Zna izgledat pomalo groteskno; ovisno o tome, znaju li se obući i jel' im dijeta preradikalna, te namještaju li usne preočito.
Druga krajnost opet… Oni nježni, zbilja bezvremenski modeli, koji na činjenicu da im se nogice počinju tanjiti, uzvraćaju budističkim smješkom, mirisnim štapićima, pachulijem, New Ageom, blogovima i planinarenjem…
(Njima, moj iskreni naklon namigljivi…!)

Između njihovih pozicija, jedna mi je frendica posebno opasna. Nije kvaka što balansira između curstva i teta-look-a, nego što radi na radiju. Pa ima potencijalni utjecaj na šire narodne mase. pjeva Ona pak stalno priča da bi se udala za prvog koji naiđe. Nadam se da se ne oglašava u eter. Udaja, usridu, samo nek je ?!? Prešućujem - uništa.

A tek mi muški.
Kad pogledam, niti jedan nije arhetip machoa. Ne poznam takvog. Ovaj s Harley Davidsonom je divan tatek, zaljubljen muž (u vlastitu ženu, pazi foru!) Vojska, ista stvar; brkata mornarčina je cijelogodišnji Djed Božićnjak. S planinarima, slično. Tim opskurnije ispadaju geste, muške spike, odlasci u lov, češkanje jajcih, slaganje aviončića sa sto tri detalja. Priče o kresovima kraj kapele. Moš mislit.
Mislim.

Ali, ipak, ima ih par u mom krugu poznanika, koji su fakat uspjeli u ovo stoljeće unijeti upitni fler iz onog Boeingovog spota. Polumiris novina, cigareta i znoja, muške neupitnosti.
Teški mačci.

Jedan od njih, navodno nepokoreni mužjak, na cesti niti ne pozdravi, ako prođeš sa suprugom. Svojom. Jer da ima bolesno ljubomornu ženu.
Kao, do nje je.
S drugim sam u bliskom prijateljstvu proveo tridesetak godina. Dok nije našao curu. Koja samnom nije provela toliko. Uglavnom, iako i dalje ne odbijam s njim popiti kavu, ukakao je motku totalno, a nemrem reć da je ona bila kriva. Jer bi on time ispao malouman. Osim što je opet ispao solo.
Iako… Jedan fakat prolazi vrlo blizu frajerluka.
S njegovom suprugicom nemreš na kavu, ako on upravo a) planira prati auto, b) planira pospremati garažu, c) trenutno spava ili d) trenutno ne spava. Inače uvijek, i rado. E njemu bih skinuo kapu. Njoj rado i više, al to nije za blog; ispao bih beskarakteran, a ona jednodimenzionalna. A nismo.
Niti ćemo, vjerojatno.

I eto. Imamo grupe.
Ajmo sad fino sve to zaboraviti, fino se izmiješati, sljubiti, ostaviti da odstoji, opet izmiješati… I eto nas, šarenih poput lišća, treperavih, različitih.
Ma, ljudi moji, eto nas lijepih.
Živih!




- 09:20 - Stisni pa pisni (2) - Papirni istisak - #

07.11.2007., srijeda

Umjesto priče...

... i umjesto riječi, tek par retrovizija...

sa Pirineja...
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

... sa Majevice...
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

sa Mljeta...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

... iz Počitelja...
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

...Mostara...
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

...i Wittenberga...
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

... a još da mi ih je kako povećat'... pomisli sponzoruša u meni...
zujo



- 19:07 - Stisni pa pisni (3) - Papirni istisak - #

Jutrokvoc. Šah-Matan susjedski.

Čitam jutros uz kavu vijesti; „od Berlina do Tolise“… Kao osviješteni trajnoprijavljeni stranac u našem malom mjestu, navrnem i na Posavina
Izdvajam od tamo, o predizbornim skupovima u bosanskoj Posavini…:

/…Veli Ministar zdravstva Federacije BiH…:/ „Postoji stotinu razloga zašto smo dužni i obvezni podržati političku platformu koju zastupa dr. Ivo Sanader, a predvodi na listi, odvažni, uvaženi, mladi i hrabri ministar dr. Dragan Primorac. Bez pomoći političke filozofije dr. Sanadera mi ne možemo kvalitetno riješiti svoju poziciju unutar BiH“.

„Svoj poduže izlaganje dr. Dragan Primorac završio je rečenicom koja je razgalila srca mladih i podigla na noge sve prisutne. –« Danas smo donijeli svečanu odluku, zavjet, da sa lokalnim vodstvom vrlo brzo krećemo sa Veleučilištem u Orašju gdje će studirati naša omladina. U zajednici sa lokalnom samoupravom i Vladom, u naredne tri godine u Orašju ćemo izgraditi novu sportsku dvoranu».- rekao je dr. Dragan Primorac“.

„Prije tri godine svi su se smijali oko dvorane u Odžaku, a ona je danas realnost i naš ponos».- sa ushićenjem je rekao Dragan Primorac i dodao podatak da je Hrvatska u zadnje 4 godine gotovo deset puta povećala izdvajanja za pomoć Hrvatima u BiH.“

Predizborje u Hrvata.
I zato se limitiram isključivo na osobno premišljanje…
Skupovi u Bosanskoj Posavini. Znam, Ustav RH, znam, neki vele da nacija i vjera jest isto. Znam, priča o ratno prodanoj Posavini se drži. Znam i, dio BiHasanaca može bez vize putovati, njihovi sugrađani bez putovnice ne.
Politika je, pošto, kurva… Znam.

Ali… Po tko zna koji put se pitam, kako bi u Wroclawu, u Poljskoj, odjeknuo predizborni skup njemačkog CDU-a na čelu sa odvažnom i uvaženom Angelom Merkel.
Kako bi naš mladi i hrabri ministar Primorac reagirao na predizborni skup talijanske Lige Norte, recimo, u Rijeci ili Zadru?
Što bi rekao politički filozof dr. Sanader da SNS – Slovenska Nacionalna Stranka – dijeli kolače i jodla po, ne znam, Umagu.
Mislim, niš ne velim; samo se pitam, kako bi to bilo. I prošlo.

Neću se niti pitati, jesu li, maglom obavijeno, kapitalne investicije iz proračuna "Županije Posavske" u proteklih četiri godine slučajno isto porasle deset puta, kao pomoć iz proračuna ErHa. Da jesu, odma' bih otišao na vrbu. Po grožđe.

No, pec!, neću o tome tak sveobuhvatno.
Pa se isključivo poradi uzkavne retoričke naslade vraćam gornjim rečenicama s naspomenutog posavskog bloga, koji kako-tako, iako poluaparatčikovski, ledolomi informacijskim bespućjima Be-i-Herc-Posavine…

Smješkam se. „Politička filozofija dr. Sanadera“. Pa da, lik je na Filozofiji studirao. TeR bu on, veli se, rješavao poze i pozicije Be-i-Herc-Hrvata. Kaj, poza 69, a BeHa političare baš išijas ulovio, vrat im se ukočio, pa Dottore Sanader priskače, jer sami nemreju …mislim, ono... ? ... Hajde...! eek

Dalje… Veleučilište u Orašju.
Orašje… Po Wikipediji, 3.500 stanovnika; cijela općina oko 30.000. /Poslijeratnog cenzusa nema; potvrdio bi etničko čišćenje i razvalio ideju „Daytona“, blabla./
No, neka... elektrifikacije Sibira...
Ali, eto, dekan strojarskog faksa u Slavonskom Brodu nemre dobit pinku od Primorca, uvaženog i odvažnog, za opremanje jednog laboratorija. A Orašje-ind-midl-of-nouver bude po programu HaDeZe ErHa dobilo Veleučilište. Po Bolonjezi. S mašnicom. Na dar.
Kraft durch Freude, što li.

A na onoj istoj gore stranici, u arhivi, ima i članak o mortalitetu u Posavini. Stariji umiru, mladi, ak se i rode, rukama i nogama kidaju odavde. Nalijevo, uglavnom (Geo. Ne i politički.) Nije Brain-Drain. Samo je Drain.
Što je fora obzirom na plan gradnje nove sportske dvorane u Orašju. Mimo postojeće, školske. (Vidi analogno, Trnsko, škola, dvorana.)
Valjda bu zbog ekonomske računice dvorana ipak morala bit nekaj kao "Arena" u Zagrebu, kombinirana. Za fizioterapijske potrebe oraške gerijatrije, recimo.
Brico Ibro (72) na karikama, teta Emsija (65) na gredi. Uz oduševljeno potcikivanje odvažnog ministra Primorca na tribinama.
Učinjeno!!!!
hrvatska

I kaj me smeta?
Mimo aluzije i konteksta Merkel, Liga Norte, svoji na svome i di 'ko za koga plaća pedeve …
Smeta me nesposobnost većine političara BiH, Posavine konkretno, koja tek omogućava širenje predizbornog apelplaca van Hrvatske. Čisto sumnjam da bu Primorac držao govore ili Kosorica zarivala prvu lopatu za novi kampus u Ticinu, u San Pedru, u Berlinu. Ali zato u Čapljini, u Odžaku, u Mostaru, zna se.

I kaj s tim?
Niš. Grintam. I pokušavam izsecirat politiku iz svoje butige. Ograničit se na široku Savu, na Dane filma. Na miris fermentiranog duhana. Na Indirine oči i jesensko lišće. Na Ivu Gregurevića …
Idem sad.
Secirat.
Ograničavat se.

- 11:00 - Stisni pa pisni (3) - Papirni istisak - #

06.11.2007., utorak

Majstore na vrbe, šturcgemufnhalterom po tikvi ne manje

Pita Sanela jučer, za kog ću glasat.
Danas sam skužio, da moj najvitalniji interes, moja najpatološkija navada, ostvarenje mog sna od stoljeća sedmog nije niti u jednom stranačkom programu.
Niti s jednog plakata mi se ne smiješi majstor nabijen na kolac.

Može biti da ovaj motiv ima veze s mojim trenutnim bliskoistočnim okruženjem, koje sa Zapada fakat djeluje istočno. (Zato ponekad, radi korekcije, odem istočnije, pa se smirim da sam inače na Zapadu. Tu sam foru isto u DDR-u pokupio.)

No, kako reagirati na četiri poplave u stanu, na dvije promijenjene radilice – i na koncu cijeli auto – na samopucajuće zidove, deseterostruke troškove i vlastito volontoranje u čišćenju, gipsanju, žbukanju, farbanju poslije majstora? Kako se radovat, kad ti parketar napravi Medvednicu u dnevnoj sobi, pa ju izbrusi u nekakav poluprofil poluhundertvaserovski?
Kako bit svoj na svome, kad majstor vodokotlić popravi vece-papirom, pa 'oće naplatit sto kuna i još te žica za cigarete.
Kako ne skrenut, kad te u Hitnim intervencijama uvjeravaju kako nisu oni spalili tvoj parket i kako nisu oni slomili policu, već da si to ti sam. Kao da se penješ po namještaju i bacaš petarde u stanu. U četrdesetoj. Jer kaplje cijev na radijatoru.
Kako ne pobudalit' na Svijet oko nas, u kom investitor uspije ugradit opremu u stan, koja fakat traje u dan do isteka garancije, a servis veli da servisa nema.
Pa dođe ti već kao anegdota, kad ti prodavač guma veli da ak znaš vozit ne trebaju ti, a ak neznaš, nebuju ti pomogle.

Da za kog ću glasat. Jedino te samo za MNV, ŠPTNM. Vidi gore.

burninmad mad headbang burninmad
- 17:51 - Stisni pa pisni (1) - Papirni istisak - #

05.11.2007., ponedjeljak

Guza, pubertetske zablude trenutka i zaplet bez čvora

Pozivajući se na zastaru pred suprugom odvjetnicom, pred prijekim sudom u sastavu Punica i Prva Zakonita te pred drugostupanjskim AFeŽeom milih mi prijateljica, ovime se prisjećam anegdotičnog rastanka od jedne svojedobne kolegice i trajnije prijateljice. Uglavnom, cura je odlazila na drugi kontinent, pa se obzirom na neke naše prethodne bliskosti (o kojima sam već pisao - Brico Ibro i Facebook) neminovno desio onaj aerodromski ritual izgovaranja stvari, koje veliš u ziheraškom vjerovanju da se s nekim više sresti nećeš.

Cura se ne zove Vesna nego Sarah smijeh; poput još par Amerikanki koje sam poznavao, vrludala je između stupidnih dijeta i pokoje kilice viška, kako je smatrala; ja sam muški mislio da je imala faze sa guzom i bez. Sa mi je uvijek bila ljepša, i u natruhama sam par puta s njom izišao van i s perfidnom namjerom dubljeg odnosa i odnošaja. Međutim, na natruhama je i ostalo; uplitali smo se samo u diskusije o vezama, u dizajn jumbo-plakata, dogovaranje emisija i pokoje neposlovno vinosvijećje opće prakse.

Torokamo dakle tako na Sarajevskom aerodromu Sarah i ja; na njezino koketno pitanje jesam li u autu primijetio njezin ožiljak na koljenu ja prispomenem nešto o njezinoj kasnopalećoj hrabrosti, i u par rečenica se odjednom nađemo u onom famoznom ground-and-pound oktogonu kasne besmislice….
Kao, ne bi ona s oženjenim, kao, ne bi ni ja, kao, pa zar ja inače bi, amte tamte. Ali da je ona svo vrijeme moje ćudoređe-na-djelu tumačila komentarom svog bivšeg i zajedničke nam prijateljice, kako sam ja sigurno gay.
U tom trenu, i dalje vjerujem - slučajno, sarajevski je aerodrom ostao bez struje, a ja sam u polumraku samog sebe pokušavao rasplesti algovlje u glavi – jel' on to žalio, ili se nadao, ili sam ja nju fino tim više trebao mrknut pa mirna Bosna (ovo pišem više radi pisanja; ne, nisam trebao, iako Bosni mir želim nut)…

Struja je došla, Sarah je otišla.
Njezin bivši dotrčao ju je ispratiti taman kad je ona zašla u hodnik iza carine. Djelomično točno je protumačio moj posprdan osmijeh.
Ostao sam dakle stajati s Gregom i sa pitanjem, otkud ispadoh peder. Ja oženjen Hrvat.
;-)

Put od Sarajeva do Tuzle dovoljno je zavojit da imaš kad o svačemu zavojito razmišljati.
Vrtim tako film… I kako ga vrtim, da prostiš, tako počnem pronalaziti scene, davne, ali ne manje…

Fakat; kao predškolski klinci novodoseljeni u kvart, polovicom sedamdesetih, ponekad bi između „Graničara“ i skrivača vodili muške razgovore i znanstveno komparirali veličinu piše. Obično bi baš tada naletio neki zaslužni prvoborac s motikom na ramenu pred lift, i mi bi se razbježali. Ponekad bi jedan drugom na prepad svlačili hlače, što je bilo posebno efektno pred curicama, jer bi naravno ogoljeni bio izložen istinom, a obučeni bi ostajao anatomski tajnovit, dominantan i faca pred ženkicama, uz njihovu komparativnu znatiželju gratis. Alfa-mužjak u nastajanju.
Kasnije smo postali pioniri, omladinci, šverceri devizama i doktori.

A fakat i, jednom, u devetom razredu (tako je to išlo u Istočnoj Njemačkoj) jednom mi je srce u grlu lupalo zbog pjegica i muške guze..
S kompićem sam krenuo na kupanje; išli smo oduvijek na nudističke plaže (tako je to bilo u Istočnoj Njemačkoj).
Uglavnom, putem je inzistirao da na motoru sjedim bliže njemu, a meni čudno - samo sam se jednoj curki tako priljubljivao uz leđa na motoru…
(Recentnodobni disklejmer: Ne, nije Vesna. Niti Helena. cerek)
Uglavnom, DeDeEr; jezero. Na kupanju se hvatam da mjerkam kompića, njegov smješak, da mi je maglovito zgodan, ali … on je dečko! U grlu mi srce, a u glavi tatino upozorenje, kako je ta Njemačka puna pedera (tako je rekao), pa da se jako pazim…

Epilog… Nije bilo masaže, ulja, dodira, ničega, osim moje frke. Budno sam promatrao svaki njegov pokret, a od interesa nastala je podozrivost. Jer, tuđe nećemo, svoje ne damo. Ne bu on meni. Mene. Tu. Ni nigdje. Sve i da 'oće.

… tada smo bili Slobodna Njemačka Omladina, Njemačko-Sovjetsko prijateljstvo; kasnije smo postali socijalni radnici, konobari i projektanti…

Izvađena iz formalina, na nekoj serpentini kraj Kladnja bila je tek moja zbunjenost, što sam se sjetio situacije, koje zapravo nije bilo i koju sam zaboravio sve do bockavog komentarčića moje oštrojezičave koketušice-prijateljičice pošiljatih koljena ali povremeno lijepe guze.
Vidi gore.

/Grega sam pustio sa se taksijem vrati u centar Sarajeva. Pa nisam ja... znate već... /





- 13:50 - Stisni pa pisni (2) - Papirni istisak - #

Dan muškaraca - post scrotum festum, ili tak nekak

Dan muškaraca, nekidan.

Mislio sam reć nekaj o tome da ga se sjećam iz države radnika i seljaka, iz DDR-a. Nacvrckani bi muški ranije imali fajrunt na poslu, sa telastim smješkom, trakicama i zvončićima na biciklu prolazili bi kaldrmom. Cvijeće bi si poklanjali međusobno, ali to sad nema veze sa pozicijom homoseksualaca u Istočnoj Njemačkoj, bivšoj zemlji svih istih.
Dan muškaraca zapravo je bio zafrkancija, cinična ili ne, ali bila je.

Mislio sam alternativno reći pokoju o činjenici kako muškima fali Luther (ne samo Muslimanima) i kako se ženski feminizam uz svu neupitnost ideala ravnopravnosti izrodio u bizarnost isticanja uloga i spolova, etiketiranje i manipulaciju spolom. Ma koliko šutili o tome...
Nedavno naslov u zbiljskom ženskom časopisu u Hrvata - "KAKO GA NATJERATI DA SLUŠA".
/Naravno, nema kontakt-maila na koji bih mogao priupitat, što bi autorice rekle na kontra-naslov u nekom muškom izdanju, tipa "kAKO JU NAJTERAT DA... kajgod ..." /

Ne umanjujem istine, zlostavljanje žena, mačizme. Nikad i nipošto. Ali ... Što bi rekli u MUP-u da ih zove razvojačeni branitelj, kojeg žena mlati, ili samo psihički zlostavlja? /ostavljam neodgovoreno/
Koliko očeva na sudu dobije svoju djecu? Odgovaram: U EU, niti trećina.
Kao, očevi su a priori lošili roditelji, češće su krivi za razvode. I to je onda općeprihvatljivo, i pravosuđu uglavnom dovoljno. A ak veliš nekaj manje ubojito za ženu, makar banalni - i nepotvrđen - kliše, poput "žene ne znaju uparkirat" ode ti gender corectness; muška si svinja... Odma' B.A.B.E, odma' Alice Schwarzer, stigme i čuda.
Hm.

Po meni, ravnopravnost jest ideal, jest neupitan cilj. Ali ne kužim da dijeljenje "mi" i "one" tome vodi. Kao što dotepenci ne postaju građani prozivanjem, kao što smo Mi face u nogometu, a Njihove žene bolje kuhaju... Je'eš podjelu u ime nedijeljenja.

Ali neću o tome (inače, ovo je citat. Omiljena izjava moje mame. Drage moje, imajte na umu - iz mene progovara feministica, od majke i bake krizno podignut-a u pubertetu... Ja sam vaš petokolonaš, i onaj, koji mjerka kasirku dok ženi kupuje uloške. naughty )

Dakle...
U ime Dana muškaraca, malo poluzafrkancije polu- i autoironične...

Bila mi je majka u posjeti; supruga i ja smo se baš trudili, usamljenoj gospođi-jedinki u godinama dati pažlju i ljubav. Ali, žene... žene su to...
Moja Sanela - Prva Zakonita - je pametna ženska, pa se dala zarazit.

Ustanem, jer čujem mater u kuhinji. Ova se odmah rasplače čim me spazi, povraća joj se jer je izmiješala tablete. Uto zove Sanela iz sobe, bole je leđa, da ju masiram. Mater u kuhinji priča sa mnom. Koji sam u sobi, jer masiram Sanelu. Sanela kvoca kako ju zapostavljam. Meni zvijezde na očima od bola u leđima. Masiram. Mater zove u kuhinju. Sanela cvili, da su joj gola leđa. Odlazim do kuhinje. Sanela plačljivo zove da joj donesem tabletu.
Rastrčim se i razsmiješim. Ništa nas ne smije iznenaditi.

Nešto kasnije, isparkiravam se s autom, Sanela stoji pokraj. Baba /oliti sugrađanka/ u drugom autu bez gledanja krene u rikverc prema meni, ja jedva „trznem“ naprijed, da me ne pomete. Sanela-vani počne vikat na mene-u-autu, jel zbilja hoću da ona ide pješke.
Ja joj otvaram vrata, umećem njezin trenutnoomiljeni CD. Skrušeno milogledam. Ne dam subotu, ne dam raspoloženje.

U palentu, koju uz ručak za Sanelu i mene materi napravim za ručak (ne može ništa drugo, nema apetita), ušvercam par začinčića i stavim pet mrvica zapržene šunke (kakve je jučer podrobila podosta). Da ne, ne može ona to, ne smije, nikad nije šunku jela.
Da skinem. Ja da ću bacit, ona da nek stavim nama u bolonjeze. Stavim u bolonjeze, da izbjegnem nastavak diskusije. Malo kasnije, Sanela krene docirat kako kad ću više zapamtit da u bolonjeze ne stavljam zaprženu šunku i da je njoj zbilja dosta više govorit gluhom. No da ju bole leđa, te da ju izmasiram. Kad završim sa stopalima.
Mater odlazi leći, suze roni.
U duetu i slozi jedinstvenoj tek zakantaju kako sam od jutros napet, te da što mi je.
Meni je zastor... Meni je mrak.

Dakle... Velim. Kapa dolje ženama. Uče brzo, kako zavladat. Jate se. Te pobjeđuju.
Živjele bageristice. Gore domaćini. Sugrađanke i sugrađani. Emancipacija.
Dan muškaraca.

(Ma, kakvo cvijeće ?? Ne, nisam dobio.)

zujo



- 10:45 - Stisni pa pisni (6) - Papirni istisak - #

< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Travanj 2018 (1)
Ožujak 2018 (1)
Studeni 2017 (1)
Listopad 2017 (1)
Srpanj 2017 (1)
Ožujak 2017 (2)
Veljača 2017 (1)
Siječanj 2017 (3)
Studeni 2016 (1)
Listopad 2016 (4)
Kolovoz 2016 (2)
Srpanj 2016 (1)
Lipanj 2016 (4)
Svibanj 2016 (2)
Travanj 2016 (4)
Ožujak 2016 (5)
Veljača 2016 (2)
Siječanj 2016 (4)
Prosinac 2015 (1)
Studeni 2015 (2)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (5)
Kolovoz 2015 (1)
Srpanj 2015 (3)
Lipanj 2015 (2)
Svibanj 2015 (5)
Travanj 2015 (2)
Ožujak 2015 (6)
Veljača 2015 (4)
Siječanj 2015 (2)
Prosinac 2014 (5)
Studeni 2014 (4)
Listopad 2014 (6)
Srpanj 2014 (1)
Lipanj 2014 (1)
Svibanj 2014 (5)
Travanj 2014 (4)
Ožujak 2014 (7)
Veljača 2014 (3)
Siječanj 2014 (4)
Studeni 2013 (2)
Listopad 2013 (2)
Rujan 2013 (3)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (4)
Lipanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (5)
Travanj 2013 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Potaknut monotonijom provincije u kojoj privremeno živim deset godina, znatiželjan na oca Dalmatinca, introvertiran na majku Njemicu, ponekad u čudu na suprugu Tuzlanku, u životu svugdje pomalo, ovog pljuštećeg popodneva udovoljavam Vodenjaku u sebi i nekim dobronamjernicima koji me gurkahu na blogojavljanje, i ... kreće općeobrazovni blog introspektivnog snatrenja...

... a zašto baš Shelly Kelly?
Isključivo hommage imenu.
Interes za zrakoplovstvom odveo me u vrlo slojevitu priču o mogućoj kolateralnoj žrtvi interesa politike, o raznim licima istine i slučaju trenutka, o nafaki i sićušnosti svih nas na nekoj apstraktnoj, univerzalnoj šahovskoj ploči - privilegija je, moći pričati ...
(Šlagvort za zainteresirane - let IFOR-21, Ćilipi 1996. ...)


O bloženju načelno i konkretno:
"Da većina ljudi ne zna pisati, kompenzira činjenica što ionako nemaju što reći."
(Harald Schmidt)

"Nikad ne treba očajavati, kad se nešto izgubi, osoba ili radost ili sreća; sve se još divnije vraća. Što otpasti mora, otpada, što nama pripada, uz nas ostaje, jer sve se po zakonima odvija, koji su veći od naše spoznaje i s kojima smo samo naočigled u suprotnosti. Treba u sebi živjeti i na cijeli život misliti, na sve svoje milijune mogućnosti, širine i budućnosti, naspram kojih ne postoji ni prošlo niti izgubljeno.-"
(Rainer Maria Rilke, Rim, 29.4. 1904.)

"Inženjeri su deve, koje jašu ekonomi."

"Pametan čovjek nema vremena za demokratske većine."
(prof. Branko Katalinić)

"Malo ljudi vlada umjetnošću, plašiti se pravih stvari."
(Juli Zeh)

"Niemand lasse den Glauben daran fahren, dass Gott mit ihm eine grosse Tat will!"
(Dr. Martin Luther)

"Što manje ljudi znaju o tome, kako se prave kobasice i zakoni, to bolje spavaju."
(Otto von Bismarck)


Dnevnik.hr
Blog.hr

Napomena:
Za sadržaj linkova objavljenih ili preuzetih na svom blogu ne odgovaram.

... a ako netko želi mene linknut', u diskreciji, vlastitom prostoru, bez obaveza, ne svojom krivnjom, djeca ne smetaju itd ...:

grapskovrilo@gmail.com




Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic



...Godišnjem dobu sukladno...

Image and video hosting by TinyPic





... Uvijek ću se nakloniti imenima ...

Ernest Hemingway, Jacques Prevert, Peter Ustinov, Willy Brandt, Hans Dietrich Genscher, Brunolf Baade, Hugo Junkers, Ferry Porsche, Ruth Westheimer, Leni Riefenstahl, Dean Reed, Astor Piazzolla, Amalia Rodriguez, Ana Rukavina, Dieter Hildebrandt, Ivica Račan, Nela Sršen, Boris Dežulović, Ayrton Senna, Niki Lauda, Al Pacino, pater Stjepan Kušan ... i ima ih još mnogo, Bogu hvala ...

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic