subota, 21.07.2018.

CRTICAslika: digital art


polomljena stakla stvarnosti

razapinju isprekidane

slike životanapisano: 11.07.2018. u 12:30h, iz neobjavljene 14. zbirke poezije koja se još piše

Image and video hosting by TinyPic


(10:47) reci nešto Image and video hosting by TinyPic (9) (?)


četvrtak, 19.07.2018.

VRIJEME


Image and video hosting by TinyPic
slika: digital art

Vrijeme nikad ne može zastati u meni i pokloniti mi obećanje vječnosti, u jednoj kapi vode ogleda se čitav Svemir unutarnjeg bića i čitav kaleidoskop uspavanih misli, želja, a vrijeme mi ne može pokloniti mene, vrijeme mi može dati obećanje, ali ga moram ispunjavati ja.

Tama polako presvlači svoju noć u mladu zoru igrajući se tamnim bojama, tamnijim od bezdana, po nebeskoj stazi zvijezde još uvijek pokazuju svoje tajanstvene putokaze, šifrirane poruke i bezvremensko trajanje.

Lijepo mi je ovo vrijeme, vrijeme uoči Noći vještica, još malo i 'vaga' će potonuti u 'škorpionu' i ustupiti mu svojih 30 dana vremena i nestati, a vrijeme nikad ne može zastati u meni i pokloniti mi bilo kakvo obećanje.

Ne volim obećanja, to je hod po staklenom mostu privida, to je titraj srca kad poskoči od očekivanja, a ja ne volim ni očekivanja, jer su lažna i mrtva slova na papiru, mrtve misli što zarotiraju mozak i odvedu me od trenutka kad sam «sada».

Ovaj prelijepi dan kojeg mi najavljuje južni vjetar, dočekao me milostivo, nije bio oštar kao jučerašnji utorak, znam da moraju postojati i takvi oštri dani, takva hladnija jutra, sve to znam, ostavila sam te u zemlji snova, dok je meka svila Svemira nježno dotakla tvoje trepavice i obavila te u svoj zaštitnički veo.

Za neko vrijeme oglasit će se i moj mobitel, da ti je poruka pristigla, bit će mi to znak da piješ kavicu i da je tvoj mobitel uključen, svako jutro ti pošaljem poruku, a sa druge strane bajna tehnika daje odgovore.

Kroz prozor se povija siva koprena oblačnog neba, u meni sjećanja, ti stražari vremena, spavaju mirnim snovima, Mjesec će se sakriti, a ja ću se polako otkriti ovom lijepom jutru i ušetati u još jedan dan, pomalo oblačan, pomalo tajanstven i pomalo prohladan.

Vrijeme je polako i završiti ovu misao, dopisati zadnja slova i staviti točku, hvala ti, Bože, što sam dočekala još jedan dan.


napisano: 21.10.2009., iz knjige poezije "PLESAČ NA ŽICI"

http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=48717

http://www.digitalne-knjige.com/varga4

Image and video hosting by TinyPic

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-7889-53-1 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

Image and video hosting by TinyPic


(12:41) reci nešto Image and video hosting by TinyPic (11) (?)


utorak, 17.07.2018.

ČISTA SUDBINA


Image and video hosting by TinyPic
slika: digital artist

Duša je sama u ledu u toj noći koja se polako provlači i zauzima svoje mjesto u kutu sobe, ostala sam između svjetova, dok me hladno svjetlo odvodi u tajnu beskonačnost nemira i u svilenu tamu Svemira.

Zbrojila sam sve zvijezde na nebu i na dlanu ih složila da dobijem tvoje ime, a kad bi se buđenje duše shvatilo kao lepršava radost, odavno bih već letjela prema plamenu svijeće spoznaje sebe.

U auri su se boje promiješale, izmiješale i stvorile novi pastelni niz tako, da solarni nagovještaj ne može poremetiti taj lijepi nesklad koji još uvijek vlada u dubinama duše, ali je i dalje duša sama u ledu, noć mekano spušta svoja krila i crta moj zamagljeni život, smaragdi spavaju u dubinama slova, zrak je neprirodno miran, a ovo ljeto raskošno najavljuju ponoćna zvona sa obližnje crkve pričajući o glasu života i sjeni sna.

Vidjela sam se, običnu i tihu kako hodam između visokih trava i razmišljam, što li mi se to događa u tajnim komorama srca?

Još me nisu stigle guste magle jeseni, još hodam čistom sudbinom, a kad na oltaru noći zapalim svijeću, u tom toplom jasnom svjetlu zaiskrit će tvoje prekrasne plave oči i kao čista sudbina odgovoriti na tajna pitanja o događajima u skrivenim komorama srca.


napisano 15.8.2010. u 04.00h, za dan 6 godina zajedno, iz 4. zbirke poezije "Plesač na žici"

http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=48609

http://blog.dnevnik.hr/shadowofsoul/2016/01/1631682148/cista-sudbina.html

Image and video hosting by TinyPic

http://www.digitalne-knjige.com/varga4.php

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-7889-53-1 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

Image and video hosting by TinyPic


(10:31) reci nešto Image and video hosting by TinyPic (14) (?)


nedjelja, 15.07.2018.

ZIDOVI SMIRIVANJAslika: digital art


kad se zidovi zatvaranja

iznutra smire,

onda mi se čini,

da je to ipak

početak tišine

i njenog dugog

bijelog razdobljanapisano: 12.07.2018. u 18:26h, iz neobjavljene 14. zbirke poezije koja se još piše

Image and video hosting by TinyPic


(10:07) reci nešto Image and video hosting by TinyPic (12) (?)


petak, 13.07.2018.

R I J E Č Islika: digital art


riječi su moćne zavodnice,

a tko ih zna lijepo koristiti?


kad sve riječi

srce ne može

pretočiti u bisere,

onda ih polako

niže cijeli život,

a inspiracija je uvijek

- ljubav.napisano: 10.06.2009. 09:11h, iz neobjavljene 13. zbirke poezije "ZAČARANA STVARNOST"


ISBN zapis ISBN-13:978-1986004176; ISBN-10: 1986004171 Your book has been assigned a CreateSpace ISBN. Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

možda uskoro izlazi i ova knjiga

Image and video hosting by TinyPic


(17:29) reci nešto Image and video hosting by TinyPic (21) (?)


srijeda, 11.07.2018.

I TAJ TREN...slika: digital artist


I taj tren
kad voda zadrhti
na ovoj planeti,
Duša će se uznemiriti
iza zida stvarnosti
stegnuta čudnim pravilima
ljudskih zakona.

I taj tren
kad se planeta okrene
još jednom oko sebe,
zakrčit ću
ovu bijelu površinu monitora stihom
kojeg daruje netko
izvan moje sfere postojanja.

I taj tren
koji će za tren
postati prošlost,
zaustavit ću pogled
na plavetnilu Neba,
jer to je baš ono
što mi sada treba.


napisano: 24.3.2014. u 12.35h na stranici 17., a iz 6. zbirke "DUŠA ANĐELA" koja je izašla 15.10.2014.

Image and video hosting by TinyPic

http://www.digitalne-knjige.com/varga6.php

http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=69971

Image and video hosting by TinyPic

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-8054-20-4 za tiskanu knjigu Format: Exe (izvršna datoteka) za digitalnu objavu ISBN 978-953-8054-21-1 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.
Image and video hosting by TinyPic


(15:25) reci nešto Image and video hosting by TinyPic (33) (?)


utorak, 10.07.2018.

KAD PIŠEM POEZIJUslika: digital art


Kad pišem pjesmu voljenom biću koje diše i spava uz mene, to je kao da razgovaram s anđelima, višim sferama, sa Božjim glasom, jer ljubav koju dijelimo s onim najdražim, s onim sa kojim dijelimo i zlo i dobro, je ista onoj ljubavi koju dijeli Duša sa svojim Stvoriteljem.

To povjerenje koje nastaje između dvoje ljudi nije samo ljubavna igra, ljubavni osjećaj, to je ono nešto više kad obje duše shvate, da su predodređene jedna drugoj, bez obzira na vrijeme kad su se srele, jesu li se srele u mlađim godištima ili u srednjoj dobi, to uopće nije bitno... bitna je ona esencija i ono povjerenje koje te dvije duše osjećaju jedna prema drugoj i zato moje pjesme nisu čisto ljubavne, u njima se uvijek zahvaljujem Stvoritelju što mi je poslao ovu dušu koja tako tiho i mirno diše uz mene svaku noć.


Čini mi se,
da ću opet odletjeti
putem viših sfera
gdje se osjeća moć pera
i gdje anđeli tkaju
naljepši niz od bisernog cvijeća
pa želim da svakog takne
baš takva sreća.


napisano: 15.03.2011. 10:39h, iz neobjavljene 13. zbirke poezije "ZAČARANA STVARNOST"rekla bih nešto o izdavanju knjiga i kako to danas više nije "Božje slovo" tj. jako teško kao prije par godina

ako se ima inspiracija pa zašto ne baš objavljivali knjige, zar ne? pa ako je to i "štancanje" knjiga - ok, ja ih onda štancam i jako sam sretna zbog toga :)

Dostojevski ima preko 40 knjiga, Krleža u kojega se svi zaklinju ima negdje oko 80 knjiga, Lenjin oko 60 ili 70, Matoš je imao u sabranim djelima negdje oko 25, a što se tiče Ranka Marinkovića, on nije češće pisao valjda, jer nije imao što reći, tako da je ostalo jedno prilično tanko djelo, ali to je slučaj sa mnogim našim uglednicima pa onda kada naiđu na plodnog pisca, onda mu se podsmjehuju i komentiraju malo čudno

Slučaj Balzaca, Ujevića, Prousta, Camusa i mnogih drugih pa ta su djela jako velika, Tolstoj na primjer ima 150 knjiga, jer je imao što reći, Hemingway je imao oko 50, Churchil je isto imao 45, imala je veliki broj i Vesna Parun, Vesna Krmpotić ima preko 100 knjiga, ali se ne može reći da su pisali budalaštine, prema tome ta stvar je okončana i ne uzrujavam se oko toga što će netko reći o broju mojih izdanih knjiga ili hoće li neka moja pjesma ući u knjigu ili ne, ja se ne vodim brojem napisanih knjiga, već time što i koliko toga imam reći, a imam puno toga još za reći i objavljivat ću knjige, dok god mi inspiracija teče :)

"Ponekad ljudi oko tebe neće razumjeti tvoj put i to je u redu. Ne moraju, nije za njih." - nepoznati autorISBN zapis ISBN-13:978-1986004176; ISBN-10: 1986004171 Your book has been assigned a CreateSpace ISBN.
Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.


Image and video hosting by TinyPic


(10:12) reci nešto Image and video hosting by TinyPic (14) (?)


nedjelja, 08.07.2018.

ŠUTNJAslika: digital artNešto bijelo
u meni se buni,
a moja tišina u sebi šuti
slaveći se kao najdraži gost
i kad se suza sa neba slije
nikome u srcu lako nije,
jer samoća je vječna
kad je sama u sebi,
a ima jedno mjesto
gdje se ptice savijaju u tišini
i ... žive.

Uvijek tako nešto traje
u raspuklom vremenu
oduzimajući me
iz ovog čudnog dana
kad sam pronašla
samo sjenu svoje sjene
zaustavljajući sat,
a neki osjećaji su
krhki poput paučine,
laki kao leptirov let
i trajni kao Duša
pa ostaju sagorene riječi
kao duhovi kojih nema
i tek neki uzdasi.


napisano: 10.11.2017. u 10:07h, iz neobjavljene 13. zbirke poezije "ZAČARANA STVARNOST"moja pjesma "ŠUTNJA" objavljena je u "Zborniku radova 1. književnog natječaja "Trojica iz Gradišta", Udruga "Tikvica" Vinkovci ogranak Gradište, Gradište, 14. IV. 2018., str. 61 i 62.

(hvala dragom blogeru @ DESETA UMJETNOST ENIGMATIKA za ove slike)
ISBN zapis ISBN-13:978-1986004176; ISBN-10: 1986004171 Your book has been assigned a CreateSpace ISBN.
Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.


Image and video hosting by TinyPic


(12:55) reci nešto Image and video hosting by TinyPic (21) (?)


subota, 07.07.2018.

"ZVUK VODE"slika: autori Zbornika

moja pjesma "Suza" je upletena s ostalim predivnim stihovima u ovaj Zbornik, pjesma je na 58. strani Zbornika, a o autorici iste sve piše na 143. stranislika: digital art


SUZA


proljetna ruža,

u perivoju cvjeta,

suzama kaplje.ZBORNIK U PDF-u

6966c0_3fd6f20e4d014b0683f4ed3e38f525f9 by Jadranka Varga on Scribd


(17:23) reci nešto Image and video hosting by TinyPic (15) (?)


petak, 06.07.2018.

BOJA SNOVA I LJUBAVI(slika: digital artist)

Tako si slatko zamirisao mojim životom,
tako si zarotirao dušu
u beskraj pepela sudbine,
da sam se kao feniks
ponovo probudila
uz mističnu glazbu
anđeoskih sfera
i udahnula miris
moje prve jutarnje kave,
toliko mirisne i suncem obasjane,
da sam mislila
kako sanjam biserno jutro
prepuno Božjeg daha.

Skrivam te u očima,
zatvaram moj krug postojanja
pa, ako vile i postoje,
znat će me odnijeti
prema ušću Neretve
i ostaviti tamo da skončam
u čudnom sjaju
nasukane obale života.

Oduvijek živim lunarnim sjajem,
oduvijek me lomiš plavim pogledom,
oduvijek ti život na dar dajem
i samo pamćenjem
sjećam se stvarnosti,
jer si mi život obojio bojom snova
i bojom ljubavi
pa tako i stoljećima trajem.


napisano: 16.3.2013. u 20.20h na portalu Magicus, a iz 4. knjige poezije "Plesač na žici"
http://www.digitalne-knjige.com/varga4.php

https://www.magicus.info/ostalo/poezija/boja-snova-i-ljubavi

http://blog.dnevnik.hr/shadowofsoul/2015/10/1631656641/boja-snova-i-ljubavi.2.html

Image and video hosting by TinyPic

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-7889-53-1 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

Image and video hosting by TinyPic


(11:18) reci nešto Image and video hosting by TinyPic (11) (?)


četvrtak, 05.07.2018.

DALEKO(slika: digital artist)

Bio je daleko, dozivala sam ga,
šutio je i okrenuo glavu,
pokrio se neprozirnom šutnjom svega
i pomilovao moju kosu plavu.

Zaustavio je vrijeme tog dana
kad sam stala ispred njegovog pogleda,
tiho sam otvorila vrata malog stana
i vidjela kako me zaljubljeno gleda.

Još uvijek se sjetim te kose plave
i tog dana kad sam ga srela,
on sada ide pognute glave,
a ja hodam uspravnog čela.

Zaboravila sam to vrijeme crvenih ruža
kad sam mislila, da mogu s njim do neba
moj životni put se u daljine pruža,
a on nema čak ni ono što mu treba.


napisano 21.7.2010. u 19.30h na portalu Magicus, a iz 4. knjige poezije "Plesač na žici"
http://www.digitalne-knjige.com/varga4.php

http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=47533

Image and video hosting by TinyPic

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-7889-53-1 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

Image and video hosting by TinyPic


(11:11) reci nešto Image and video hosting by TinyPic (21) (?)


srijeda, 04.07.2018.

KASNO JE(slika: digital artist)

Kasno je…ponoć već odavno caruje mojim gradom, vjetar je pozvonio na moja vrata i odustao.

Hoćeš li i ti odustati od ove lutajuće duše, potrošiti i zadnju uspomenu na mene, kupiti lažno vrijeme negdje u dalekom kutu Svemira nevoljene ljubavi koja te uvijek vraćala k meni?

Slomi me usred ove krletke života, zavrti zmiju u svom srcu i pokloni mi je, zaljubi se u dušu kao što se lav zaljubio u lane i poklonio mu svoje srce na dar.

Kasno je...raskomadala me ova noć kao loša sreća koja se srela sa lažnom tugom i zaboravile su tko je koja pa su se ugnijezdile u duši od mahovine i stoljetne paprati koja još uvijek rađa svoje mlado lišće kao što je to činila milijunima godina.

Zavrti mi život pa u mračnoj namjeri svoje raskomadane duše ostavi onaj posljednji trag na mom izdisaju.


napisano: 16.3.2013. u 20.15h na portalu Magicus, a iz 4. knjige poezije "Plesač na žici"
http://www.digitalne-knjige.com/varga4.php

http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=93931

Image and video hosting by TinyPic

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-7889-53-1 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

Image and video hosting by TinyPic


(11:31) reci nešto Image and video hosting by TinyPic (27) (?)


utorak, 03.07.2018.

ČINI MI SEslika:digital art

činim se beskorisna sebi,
ako me nema u tebi,
u tvom srcu gdje ruža spava
i tamo gdje je
polegla mlada trava

čini mi se,
pobunit ću se
protiv života i Neba,

čini mi se,
opet sam zavezana
za neki kup sjećanja


napisano: 02.03.2018. u 15:00h, iz neobjavljene 14. zbirke poezije

Image and video hosting by TinyPic


(09:54) reci nešto Image and video hosting by TinyPic (18) (?)


ponedjeljak, 02.07.2018.

IDEM SADAslika:digital art

Idem sada,
zaustavila sam sjaj zvijezde
ne čekam više nikoga,
a ti se zauzmi za sebe,
jer postat ću otrovna,
ako mi se približiš!

Idem sada,
daljine me zovu
u avanturu novu,
a ti se predaj kišama,
vjetru i olujama
koje haraju srcem tvojim.

Idem sada,
razgolićenost me obukla u sebe
pa sam se pronašla
na strani sjene svoje
koja još pozna
tihe korake moje.

Idem sada,
a ti zauzmi položaj čekanja
koji nije vrijedan mog plakanja
za danima kad sam se
kao med slijevala
s usana tvojih,
a sada čekaj samo otrov
iz očiju mojih.

Idem sada...


napisano: 02.07.2018. u 16:20h, iz neobjavljene 14. zbirke poezije

Image and video hosting by TinyPic


(16:20) reci nešto Image and video hosting by TinyPic (23) (?)


nedjelja, 01.07.2018.

SUZAslika:digital art

tuga je dublji izvor,

nego sreća,

sreća pršti osjećajima

i zaustavlja život,

a tuga ga produbljuje

ulazeći tamo

gdje suza pada na dno

i stvara svoju priču


napisano: 05.03.2018. u 20:18h, iz neobjavljene 14. zbirke poezije

Image and video hosting by TinyPic


(14:25) reci nešto Image and video hosting by TinyPic (13) (?)


subota, 30.06.2018.

ZNAŠ LI?slika: digital artist

Naslijedila sam se iz nečijeg genetskog kôd-a
i to ne sasvim slučajno
pa doplovila iz dalekih nebeskih sfera
na čvrsto tlo ove planete
gdje se i danas vode neki čudni ratovi,
a sve manje cestom
hodaju veseli bijeli svatovi.

Nema me u toj glazbi oružja,
govora sile,
jer meni te riječi nisu mile
pa se izgubim
u zvuku treperenja lišća
sa zelene grane
koja se vidi sa mog malog balkona.

Znaš li,
da smo u nekoj neslučajnosti
opet zauzeli svoja goruća mjesta
ovog plavog nebeskog tijela
i polako umiremo
pod zvijezdama svake noći,
nadajući se otkrivanju novog doba
neke buduće zlatne zore.

Znaš li,
da ne smijem promiješati
moju krv sa ničijom,
jer mi Bog nije dao tu slobodu,
već polako skitam kroz stoljeća
po suhom koritu neke bezimene rijeke
i u čudnim susretima
ponovo srećem zaboravljena imena
mojih davnih inkarnacija.


napisano: 18.7.2015. u 14.25h, a iz 8. zbirke poezije "MOJ TAJNI SVIJET"
Image and video hosting by TinyPic
http://www.digitalne-knjige.com/varga8.php

http://blog.dnevnik.hr/zajednoprotivplagijata/

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN brojevi su: 978-953-8054-81-5 Format: Exe (izvršna datoteka) ISBN 978-953-8054-82-2 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove pjesme u prozi ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.
Image and video hosting by TinyPic


(10:09) reci nešto Image and video hosting by TinyPic (28) (?)


petak, 29.06.2018.

KAD BEDUINI ZAPJEVAJU


Image and video hosting by TinyPic
slika: digital art

Probaj bagremov med,
zaustavi leptirov let,
a iza zida boli
pokloni se Duši svojoj
i prelomi sjenu na dva dijela.

Neka te na tom putu
isprati moja opomena,
da moraš pažljivo
iz crnog korijena iščupati
tu čudnu biljku
i ne zalijevati je više nikada.

Znaš, sve je to raj zemaljski,
kad se Nilom provuče struja
pokraj starih piramida
i kad beduini zapjevaju
pjesmu rastanka.


nnapisano: 18.7.2015. u 13:35h, a iz 8. zbirke poezije "MOJ TAJNI SVIJET"

3.8.2015. objavljeno na blogu:
http://blog.dnevnik.hr/shadowofsoul/2015/08/1631961076/kad-beduini-zapjevaju.html

Image and video hosting by TinyPic

http://www.digitalne-knjige.com/varga8.php

http://blog.dnevnik.hr/zajednoprotivplagijata/

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN brojevi su: 978-953-8054-81-5 Format: Exe (izvršna datoteka) ISBN 978-953-8054-82-2 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove pjesme u prozi ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.
Image and video hosting by TinyPic


(10:31) reci nešto Image and video hosting by TinyPic (25) (?)


srijeda, 27.06.2018.

RIJEČIslika:digital art

sve u riječima

što je skriveno,

srcem se ispisalo

na paleti životnog sna ili jave,

a iz riječi izvući osjećaj

pa ga opet umotati u riječ,

osjetiti pulsiranje zvijezda

i udahnuti - slobodna,

bilo bi nešto

neiscrpno i neistraženo


napisano: 11.05.2018. u14:41h, iz neobjavljene 14. zbirke poezijeImage and video hosting by TinyPic


(11:07) reci nešto Image and video hosting by TinyPic (23) (?)


utorak, 26.06.2018.

OČI PUNE ZVIJEZDAslika: @shadow i Nenad Grbac


kad je pogledam u oči,

u njima sjaje milijarde zvijezda

prelijevajući se od beskraja

pa negdje uranjajući u moje

zaboravim na sve probleme,

jer znam, došla je u moj život

kao dar anđela

moja mala Mašenka


napisano: 26.6.2018. u 11.30h, iz neobjavljene 14. zbirke poezije

Mašenko moja, danas imaš 2,5 godine - uz ovu malu pjesmicu ti želim sretan mini-rođendančić

I sad, zašto sam izabrala baš ovaj naslov, „Oči pune zvijezda“ za 10. zbirku poezije? Pa vrlo jednostavno: svaki puta kad je pogledam i dok gledam u te njene predivne oči, u njima je uvijek svjetlost milijarde zvijezda, svjetlost koja sjaji otkad nam je došla u naš mali dom 13.2.2016., rođena je 26.12.2015., točno mjesec dana nakon odlaska naše Šuškice i unijela je u naše živote dinamiku, svjetlost, veselje, radost, smijeh, trčanje, skakanje, posebno lajanje kad netko zvoni i posebno lajanje kad ona nešto hoće. Dakle, moja Maša i njene OČI PUNE ZVIJEZDA su inspiracija naslova te 10. zbirke, „Oči pune zvijezda“

Image and video hosting by TinyPic


(11:28) reci nešto Image and video hosting by TinyPic (11) (?)


subota, 23.06.2018.

SAN BEZ DUŠEslika: digital artist

Otišla je duša iz mene, gleda me hladnim pogledom, na nebu boje čelika ne pišu zvjezdana slova, Duša je sama, odlutala je u nepoznate sfere iznad neba, iza sna.

Stojim sama na raskrižju uskovitlanih misli i nemirnog srca, zavukla bih se u sebe, ali duša je otišla iz mene pa me iz daljine promatra hladnim pogledom, bez poruke, bez pokreta, samo stoji i gleda.

Duboko u sebi zovem je, duboko u tami iza pogleda nema je, jer to su ovi dani kad mi duša odluta, kad sam tako sama u sebi, kad hladnoća duha reže pitanje na dvoje i odlomljenim polovicama ne zadaje ime.

Mogla bih je zamoliti da mi odgovori, ali neću…Duša je ipak odabrala opet ovo razdoblje u godini kad će se roditi i dati mi odgovore na pitanja koji poput ogrlice vise oko vrata.

Čekanjem završavam ovu misao, oštru i bezosjećajnu, zatvaram oči i tonem u san bez duše.


napisano: 14.12.2010. | na portalu Magicus, a iz moje 5. zbirke poezije
"NA TRGU PTICA"
https://www.magicus.info/ostalo/poezija/san-bez-duse-2

14.12.2010. objavljeno na blogu:
http://blog.dnevnik.hr/shadowofsoul/2010/12/1628508646/san-bez-duse.html

http://www.digitalne-knjige.com/varga5.php
Image and video hosting by TinyPic

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-7889-83-8 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.
http://zajednoprotivplagijata.blog.hr/

Image and video hosting by TinyPic


(13:15) reci nešto Image and video hosting by TinyPic (20) (?)


petak, 22.06.2018.

PUSTITE MEslika: digital artist


pustite me,

da odnesem ovo slabo tijelo

u prostore samo meni znane i tajne,

a srce ostavljam

kao otisak duše

koji se uvijek ponovo javlja

i tihim šapatom mi pokazuje stazu

po kojoj prolaze anđeli

u tajne prostore raja

gdje se ljubav sa dušom

uvijek ponovo spajanapisano: 18.10.2010. u 04:44h, iz neobjavljene 14. zbirke poezije

Image and video hosting by TinyPic


(11:01) reci nešto Image and video hosting by TinyPic (11) (?)


četvrtak, 21.06.2018.

U NOĆI LJETNOG SOLSTICIJAslika: digital artist

ponovo podižem ovu pjesmu na naslovnicu, jer je danas znakovit datum za mene sretan

21.6., ljetni solsticij, mamin imendan i prvi dan kalendarskog ljeta sretansretanmahmah


U ovoj noći ljetnog solsticija kad je tanka linija između jave i sna, kad se mladost rukuje sa zrelom dobi, kad je sve tako polarizirano, ispod lipe stojim u sjeni i promatram noć, promatram tamnoplavi baršun neba, koprenaste oblake, leptire koji se skupljaju oko noćne svjetiljke i čujem zvuk vjetra.

San polako uzima moju ruku i odvodi me svojim skrovitim stazama, glazba mi dodiruje stopala, ne želim se probuditi, tražim se u ovoj tišini pred san, a tvoja ruka me dodiruje kao sigurno sidro u ovoj stvarnosti.

U ovoj noći ljetnog solsticija kad je tanka linija između jave i sna, plamen svijeće pokazuje tvoju sjenu koja mirno diše kraj mene…lijepa je stvarnost.


napisano 20.06.2008. u 19:28h | pod naslovom „MOJA LUTANJA VI“ na portalu iskrica-weblog, iz 1. zbirke
"SJENA DUŠE"

http://www.iskrica.com/weblogs/post.php?web=1461&log=248470

3.10.2011. objavljeno na portalu Magicus
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php/https:/www.youtube.com/tekst.php?id=69383

22.8.2012. objavljeno na blogu
http://blog.dnevnik.hr/shadowofsoul/2012/08/1630969352/u-noci.html

Image and video hosting by TinyPic

http://www.digitalne-knjige.com/varga.php

http://zajednoprotivplagijata.blog.hr/

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem
ISBN 978-953-7673-60-4
Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.


uspomena, 21.6. mamin imendan

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


(16:01) reci nešto Image and video hosting by TinyPic (53) (?)


srijeda, 20.06.2018.

PROLAZslika: digital artist


skriven je to svijet

gdje moja duša zalazi

prolazeći kroz velove života,

tiho i nečujno

poput ljetnog vjetra

kad zaiskri na srebrnim listovima

mladih brezanapisano: 15.06.2018. u 10:41h, iz neobjavljene 14. zbirke poezije

Image and video hosting by TinyPic


(09:40) reci nešto Image and video hosting by TinyPic (14) (?)


utorak, 19.06.2018.

KRHOTINEslika: digital artist


skupljam krhotine svojih stihova,

zatvaram jednu priču

otvarajući novu,

zavirujem u posebne momente

ovog čudnog dana

i ne sjećam se više

kako si me zvaonapisano: 02.03.2018. u 14:55h, iz neobjavljene 14. zbirke poezije

Image and video hosting by TinyPic


(19:57) reci nešto Image and video hosting by TinyPic (14) (?)


ponedjeljak, 18.06.2018.

TAJNA AMFOREslika: digital artist

Kao amfora na dnu mora na kraju jednog vremena, na dnu gdje nema sunca, gdje nema zlatne boje, jer ove nisu moje boje i dok slijepa vidim i gledam i dok me nema za mene, a ima me za svakog, još uvijek me očaravaju sjećanja i sjene, još uvijek znam, da tu nema mene.

Kad iz krajolika Zemlje oduzmem svoj lik, kad iz sebe uzimam sebe… polako.. tajnovito.. čudno i nezrelo… kao ledom pokrivena, kao ljubavlju sakrivena, kao mržnjom obasjana, kao mjesečinom odlutana, zalutat ću još samo jednom u te tvoje lijepe plave oči i znam, odvojiti taj pogled od tebe neću moći, odvojiti od sebe tvoj lik magijom tiho prosanjan, mjesečinom jasno obasjan, ljubavlju zaboravljen i oživljen.

Tu si… glazba je zarotirala sva nebeska tijela Sunčevog sustava, u arteriji pulsiram još uvijek samo ja, bez vremena, bez porijekla, bez ikoga, a ti zlatnu nit provuci do mog srca i shvatit ćeš tajnu.


napisano: 13.02.2009. u 23:06h | na portalu iskrica-weblog, a iz moje 5. zbirke poezije
"NA TRGU PTICA"
https://www.iskrica.com/weblogs/post.php?web=1461&log=293285

16.6.2009. na portalu Magicus:
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=24067

http://www.digitalne-knjige.com/varga5.php
Image and video hosting by TinyPic

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-7889-83-8 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.
http://zajednoprotivplagijata.blog.hr/

Image and video hosting by TinyPic


(09:08) reci nešto Image and video hosting by TinyPic (19) (?)


nedjelja, 17.06.2018.

TAMNA STRANA SRCAslika: digital artist

Voljela sam te
tamnom stranom srca,
zazivala sam te drugim glasom
od glasa anđela
kojeg si znao,
dirala sam tvoju dušu
nijemom željom
da se stopim
u neki dio povratka
na put bijelih snova
gdje tonem i dalje i dalje,
gdje me i dalje nema.

Ostalo mi je tek nebesko ništavilo
koje ubija cvijet duše
koji se kao sjena sjene sakrio
oko izvora života
i završava jednu priču jedne Duše
koja će se ponovo roditi
i u bijelom miru krenuti ponovo
na svoj davno određen put.

Napisano ostaje za spomen,
drugi svijet nije za ove riječi,
a kad potonem u bol
i kad te zazovem bijelom tišinom,
zastani kraj pustog groblja
i vidi jednu sjenu
koja čeka sumrak
pa da se stopi sa njim
i nestane zauvijek.


napisano: 27.7.2013. u 14.45h, iz moje 5. zbirke poezije
"NA TRGU PTICA"

http://www.digitalne-knjige.com/varga5.php
Image and video hosting by TinyPic
http://blog.dnevnik.hr/shadowofsoul/2013/12/1631724515/tamna-strana-srca.2.html

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-7889-83-8 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

Image and video hosting by TinyPic


(11:01) reci nešto Image and video hosting by TinyPic (10) (?)


subota, 16.06.2018.

ODBIJANJEslika: digital artist


odbit ću

sve lažne ljubaznosti

prihvatit ću

sve siromašne iskrenosti

zatvorit ću se u sebe

vješto izmičući od tebenapisano: 02.03.2018. u 15:20h, iz neobjavljene 14. zbirke poezije

http://zajednoprotivplagijata.blog.hr/


slika: digital art

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


(17:25) reci nešto Image and video hosting by TinyPic (15) (?)


petak, 15.06.2018.

TRENUTAK PROLJEĆA


Image and video hosting by TinyPic
slika: digital artist


proljetna ruža

u perivoju cvjeta

suzama kapljenapisano: 29.03.2018., iz neobjavljene 14. zbirke poezije

http://zajednoprotivplagijata.blog.hr/

Image and video hosting by TinyPic

Objavljeni rezultati konkursa za elektronski haiku zbornik „Zvuk vode“
June 14, 2018 Portal IBIS: KonkursiImage and video hosting by TinyPic

''Obrazloženje uredničkog kolegijuma sa konkursa za haiku zbornik „Zvuk vode“

Konkurs za haiku zbornik „Zvuk vode“ posvećen jubileju – 90 godina od objavljivanja knjige „Pesme starog Japana“ Miloša Crnjanskog, raspisan je u martu, a završen 31. maja 2018. godine. Na konkurs se prijavilo ukupno 67 autora iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Engleske i Japana.

Urednički kolegijum u sastavu: Dr Ana Stjelja, Jasmina Hanjalić, Marija Juračić i Tatjana Debeljački doneo je jednogasnu odluku da svi autori budu zastupljeni u zborniku, sa obrazloženjem da su svi pesnici kvalitetom svojih haiku, tanka, haibun, senryu i haiga radova zaslužili svoje mesto u zborniku, čime smo zapravo pokazali da se na prostoru bivše Jugoslavije i dalje veoma posvećeno i nadahnuto stvara haiku poezija. S obzirom na to da su autori poslali više radova, urednice su izvršile selekciju najboljih radova koji će se naći u haiku zborniku „Zvuk vode“.

Dr Ana Stjelja je kao urednik veb-portala ISTOČNI BISER koji je i raspisao ovaj konkurs, izuzetno zadovoljna odzivom autora na konkurs za zbornik „Zvuk vode“. Uz činjenicu da je saglasna da svi autori poetskim kvalitetom svojih radova zaslužuju da nađu svoje mesto u ovom zborniku, posebno je pohvalila haiku pesme čiji su autori: Mile Lisica, Vesna Andrejić Mišković, Dušan Mijajlović Adski i Nena Radulović. Haiku pesme ovih autora (iako je primetan element ličnog u pesmi) potiču sa samog izvora mudrosti, progovaraju o beskrajnoj filozofiji života, o saglasju čoveka i prirode te pokazuju da haiku ima izraženu misaonu i duhovnu komponentu, onu nad kojom, iako kratke forme, čitalac mora duboko da se zamisli.

Image and video hosting by TinyPic

gasim fenjere
da u očima konja
vidim sazvežđe
(Mile Lisica)


Image and video hosting by TinyPic

Mudrost u oku.
Ptica krilom tišinu
nosi u gnijezdo.
(Vesna Andrejić Mišković)

Image and video hosting by TinyPic

Isto je brdo
skoro je isti put –
ali ja sam star
(Dušan Mijajlović Adski)

Image and video hosting by TinyPic

Samo oslušni
podgrabljama zemlje
čućeš zvuk vode
(Nena Radović)


Image and video hosting by TinyPic

Jasmina Hanjalić je pohvalila sve pesnike i dala ovakvo obrazloženje za svoju odluku: „Iznenađena sam ujednačenom visokom razinom umjetničke vrijednosti pristiglih radova. No, u neku ruku to i ne čudi, jer za pisati haiku svakako je potrebno visoko znanje i znalački pristup poeziji, pogotovu u misaonom smislu. Definitivno, svi radovi zaslužuju da budu objavljeni, s tim što mi je najzanimljiviji Stevan Šarčević, jer je napravio kompoziciju po mjesecima u godini“.

Marija Juračić je pohvalila dva haiku rada, čiji su autori Anđelka Pavić i Boris Nazansky, sa ovim obrazloženjem: „U obilju dobrih haiku stihova, prvo mjesto po mom odabiru dijelila bi ova dva haikua. Zašto? Oba haikua prenose sliku iz prirode koja je neiscrpno vrelo haiku pjesništva. Čovjek nije direktno prisutan u pejzažu, ne nameće svoj stav. Oblik pjesama je metrom pravilan, svaki je stih monolitan, vješto uklopljen u cjelinu. Nema ničeg suvišnog, simboličnog, nerazumljivog. Obje slike nalikuju na sumi-e, slike koje prenose ulovljeni trenutak i svjedoče o velikoj vještini svojih autora“.

Image and video hosting by TinyPic

kroz izmaglicu
tek se naziru prsti
rumene zore
(Anđelka Pavić)


Image and video hosting by TinyPic

jutro na vodi
dodiruju se oblak
i list lopoča
(Boris Nazansky)


Image and video hosting by TinyPic

Tatajana Debeljački se takođe saglasila sa odlukom da svi autori budu zastupljeni u ovom zborniku, uz obrazloženje: „Dubinsko shvatanje vremena i protoka je najdirektniji put ka otkrivanju smisla ljudske prolaznosti kao i haiku težnje ka večnosti. Na sličan način možemo da prepoznamo, izdvojimo i naglasimo osnovne motive i niti haiku pesama čiji su autori Boris Nazansky i Zoran Doderović. Slike prirode i duboki unutrašnji doživljaj, sadržaj slika i boja kao okvir slikovnosti, dubokim ličnim iskazivanjem u nijansama svanuća, žubori. Nije bilo lako doneti odluku o haiku utisku, stiglo je puno radova haiku autora sa velikim iskustvom. Čestitam svima! Veb-portalu ISTOČNI BISER želim da nastavi sa konkursima i ostvari tradiciju i lepu zamisao!“

Image and video hosting by TinyPic

jutro na vodi
dodiruju se oblak
i list lopoča
(Boris Nazansky)


Image and video hosting by TinyPic

Čamac na reci.
Naborano talasima
lice ribara.
(Zoran Doderović)


Image and video hosting by TinyPic

Autori zastupljeni u haiku zborniku „Zvuk vode“

Aljoša Vuković
Anamarija Galić
Anđelka Pavić
Belinda Belovari
Boris Kvaternik
Boris Nazansky
Borivoje Sekulić
Branka Vojinović Jegdić
Danijela Grbelja
Darko Habazi
Dragan Pop Dragan
Dragan Ristić
Dragica Ohashi
Dušan Dojčinović
Dušan Mijajlović Adski
Dušan Vidaković
Đurđa Vukelić
Evica Kraljić
Fahdrudin Dino Međedović
Franjo Frančič
Franjo Ordanić
Goran Krapić
Goran Radičević
Gordana Vlašić
Igor Svrdlin
Ivan Gaćina
Ivan Petrović
Ivo Mišur
Izeta Radetinac
Jacques Lučić
Jadran Zalokar
Jadranka Varga
Jovanka Božić
Ljubica Ostojić
Ljubisav Grujić
Ljubomir Dragović
Milad Obrenović
Mile Lisica
Milorad Bibin
Miroslav Mišel Boltres
Momčilo Janjičić
Nena Radulović
Nina Kovačić
Pavle Mijuković
Predrag Kojadinović
Robert Dudnik
Robert Janeš
Sanja Clifton
Sanja Radulović
Saša Ugrinić
Slava Stanojević
Snežana Marko-Musinov
Sonja Buljević
Stanka Stršen
Stefana Stanivuk
Stevan Šarčević
Tamara Dragić
Tatjana Stanišić
Tatjana Tomić
Verica Preda
Verica Tadić
Vesna Mišković
Zdenka Mlinar
Zoran Antonijević
Zoran Doderović
Zoran Popadić
Žaklina Kutija


Image and video hosting by TinyPic

https://istocnibiser.wixsite.com/ibis/single-post/2018/06/14/Objavljeni-rezultati-konkursa-za-elektronski-haiku-zbornik-Zvuk-vode

Image and video hosting by TinyPic


(19:57) reci nešto Image and video hosting by TinyPic (15) (?)


četvrtak, 14.06.2018.

NEUMITNOST VREMENAslika: digital artist Realengo

Ovaj grad je prazan
bježim iz njega
zaustavljam se na obzoru duge,
nema me.

Duge u daljinama,
tuge u istinama,
završena priča za dvoje
čije li je ovo srce sada,
tvoje ili moje?

Bol se razlila
po zidovima šutnje
koja potvrđuje
ono što i sama znam.

Neumitnost vremena
ima svoju cijenu,
a naši listići uspomena
koje otvaramo
i zaustavljamo se na njima
kao da mu daju
novi pelud opijanja
uspomenama u sadašnjosti.


napisano: 8.2.2015. u 13.30h, iz 7. zbirke
"IZBRISANO LICE"

http://www.digitalne-knjige.com/varga7.php

Image and video hosting by TinyPic

http://zajednoprotivplagijata.blog.hr/
ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-8054-662 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

Image and video hosting by TinyPic


(16:01) reci nešto Image and video hosting by TinyPic (20) (?)


srijeda, 13.06.2018.

INTERVJU - OBJAVIO NENAD GRBAC''Jadranka Varga, rođena je 5.5.1957. u Zagrebu, gdje je završila osnovnu školu, gimnaziju općeg smjera i Ekonomski fakultet, stečena stručna sprema VŠS. Od 1976. do 2013.je bila zaposlena, a od 1.1.2014. je u mirovini. Živi u Zagrebu, udata je, bez djece.

Poeziju piše od 1969. godine kad je napisala prve tri pjesme i od tad se nije zaustavila.

Njena 15. zbirka poezije, „Isus, ta vječna zvijezda sjajna”, nastala je u razdoblju od 29.04.2018. do 30.04.2018. kao posebna cjelina i tematski neovisna je od prve zbirke poezije „Sjena duše”, druge zbirke „Predvorje bijele tišine” i davno napisane, a tek nedavno objavljene zbirke poezije iz moje mladosti „Gola žena”, kao i ostalih zbirki „Plesač na žici”, „Na trgu ptica”, „Duša anđela”, ”Izbrisano lice”, „Moj tajni svijet”, „Kamen nije sam”, „Oči pune zvijezda”, „Tajna bijelih snova”, „Glasnici” i „Začarana stvarnost” čineći period zapisivanja mojih razmišljanja izraženih u kratkoj formi pjesničkih minijatura o raznim životnim temama, a 16. zbirka poezije je još u nastajanju.


Razgovarao i objavio: Nenad Grbac


slika: digital art

Možete li nam reći neke od podataka o vama, koliko dugo se bavite pisanjem i slično ?

Moje ime je Jadranka Varga, rođena sam 5.5.1957. u Zagrebu i sve je kako ste naveli u uvodu ovog intervjua. Izdala sam do sada 13 zbirki poezije, sve preko Vašeg portala, a sve knjige su objavljene u digitalnom, a neke i u tiskanom obliku.

Možete li navesti vašu, E-mail adresu, ili način na koji vas naši čitatelji mogu kontaktirati?

E-mail: shadowofsoul57@gmail.com

Blog: http://shadowofsoul.blog.hr/

Jedan od razloga za objavu ovog intervjua je i objava vaše knjige poezije ” Isus, ta vječna zvijezda sjajna ” na portalu www.digitalne-knjige.com. Da li bi nam mogli reći nešto više o toj knjizi i tome što vas je navelo da je napišete i objavite.

Ova 15. zbirka poezije, po imenu „Isus, ta vječna zvijezda sjajna”, nastala je u razdoblju od 29.04.2018. do 30.04.2018. kao posebna cjelina. U ovoj zbirci predstavljam samo religiozne pjesme posvećene našem Gospodinu, Isusu Kristu kojima nastavljam moju temu o životu, snovima, ulasku u moj tajni svijet mašte i snova pa mislim, da ću i tim pjesmama uspjeti doći do srca i duše mojih dragih čitatelja.

Recenzenti ove zbirke su moji dragi prijatelji Zlatan Gavrilović Kovač i i Anđa Jotanović koji su dodirnuli samu bit onog što sam čitateljima htjela poručiti i reći.


Sami ste spomenuli da vas mnogi pitaju kako ste u tako kratkom vremenu uspjeli napisati i objaviti čak 13 knjiga. Možemo li im ovim putem odgovoriti na to pitanje?

Od 1969. godine pišem poeziju, kad sam kao dijete napisala moje prve 3 pjesme i to traje do danas. Do 2011. godine nisam izdala niti jednu knjigu, a kad sam slučajno na internetu naletjela na Vaš portal, sve je krenulo svojim tijekom, spontano, lijepo, a sa Vaše strane odrađeno izuzetno profesionalno, korektno i točno.

U gotovo svim vašim knjigama uočljiva je vaša povezanost s obitelji, odnosno vašim roditeljima i danas sa suprugom i vašim psima Šuškom i Mašom (pošto sam i sam vlasnik psa tad mogu sebi dati slobodu da za psa kažem da je član obitelji). Koliko vas je ta veza s obitelji odredila i kao pjesnika i kao osobu. Koliko vam je pomogla da se lakše suočite s negativnostima i prevladate ih ?

Moja mama je bila moja najbolja prijateljica, ona i tata su sad na Nebu, ali znam da su oni moji anđeli kao što su to bili i dok su bili živi na ovoj planeti i dok su živjeli sa mnom.
Sada su u nekim drugim sferama i dimenzijama, ali osjećam njihove duše uz sebe, njihovu brigu i čuvanje, jer ćemo se opet jednom sresti, kad otkuca i moj sat za odlazak na Onu stranu, Kući. Toj temi sam i posvetila šestu zbirku “Duša anđela”, pjesme su pisane za Onu stranu, za svijet gdje žive Duše, za povratak svake Duše Kući…


slika: digital art

Dakle, Ona strana znači – kad Duša napušta tijelo i odlazi Kući, u svoje sfere postojanja, u druge dimenzije, čovjekova Duša u dubini sebe zna, da se mora vratiti Kući. Vratiti se Kući, znači otići Bogu i tamo provesti 100 godina ljudskih, što je Duši tek 1 godina i onda Duša odlučuje u koga će se inkarnirati… Takvim razmišljanjima sam posvetila cijelu tematiku moje zbirke “Duša anđela”, kao i zbirke „Tajna bijelih snova“ i „Glasnici“.

Supruga sam upoznala 15.8.2004., a najavljen mi je preko mog vidovnjaka Alena Jakovine 3.11.1992. i to tako točno opisano, da sam ostala zapanjena koliko, u stvari, ima istine u takvim stvarima. Suprug i ja smo se duhovno i emotivno odmah povezali, a nakon 3 mjeseca smo i počeli živjeti zajedno, evo, već smo skupa 14 godina, vjenčali smo se 12.3.2012. tako da je ta životna cjelina zaokružena.

Moja Šuškica, curica, rođena je negdje 15.2.2002., a našla sam je 2.9.2002. ispod auta ispred moje zgrade, imala je nepunih 6 mjeseci. Iako sam već imala mješanku Lorki, koja je tad imala 12 godina, uzela sam i Šuškicu i njih dvije su bile zajedno godinu dana, a tada je Lorki otišla u Nebo, a Šuška je ostala sa mnom.
Šuške više nema, ona je umrla 26.11.2015. i njoj sam posvetila moju zbirku „Kamen nije sam“, jer nas je jako pogodio njen odlazak. Nakon nje u naš život je došla Maša, mješanka border-collie i njene oči su bile inspiracija za moju zbirku „Oči pune zvijezda“.
Oduvijek sam imala pse i roditelji su voljeli životinje tako da ne mogu zamisliti svoj život bez tih divnih bića.


Mnogi misle da je lako napisati i objaviti knjigu! Da li je to zaista tako? Koliko je vremena i truda potrebno uložiti u takvo što?

Sve moje knjige su nastale spontano… nikad nisam sjela i rekla ciljano: “idem sad napisati knjigu”, već sam skupila sve neobjavljeno pa izdala ovih 13 knjiga, dodala neke nove pjesme u tim knjigama, koje sam u međuvremenu napisala, a sad pišem 14. zbirku u kojoj su pjesme kratke forme i koje su u stvari moji komentari ispod raznih postova na portalu blog.hr gdje pišem.

Kod Vas, Nenade, nalazi se gotova moja zbirka „Začarana stvarnost“ u istoj formi kao i ova 15. zbirka – poetske minijature, isto moji komentari ispod raznih postova.


Kako se pisac ili pjesnik osjeća kad listajući knjigu ili surfajući Internetom naiđe na vlastite stihove prepisane i potpisane tuđim imenom? Ima li kopiranje i prerađivanje tuđih radova ikakvog smisla, osim kićenja tuđim perjem i priznanja vlastite nemoći, odnosno nedostatka kreativnosti?

Užasan je to osjećaj kad nađete svoje misli potpisane od druge osobe, bezočno ukradene. Moje pjesme su moja djeca pa sad zamislite svoje dijete, koje Vam netko ukrade i prijavi ga nadležnim službama kao svoje!

I dijete zna, da to nije njegov roditelj pa tako nekako i moje pjesme, koje je netko ukrao, nekako uvijek nađu put do mene i objave mi se, da su ukradene i na taj način odmah reagiram na internetu. Kititi se tuđim perjem nema nikakvog smisla, jer svaka duša u sebi sadrži beskrajan ocean svojih impresija, koje svatko može zagrabiti iz tog oceana i prenijeti na papir. Postoje ljudi, kojima je to najnormalnija stvar, zovem ih tzv. pjesnička mafija i pjesničke kleptomanke, koje žive samo zato, da bi ukrale od nekoga i onda napravile “neke svoje kolaže”, a za koje je vidljivo iz aviona kako je ukradeno, plagirano, prepisano i to su, koji fantastično dobro mogu preraditi nečiju pjesmu i prikazati je kao svoju, u stvari, to su nadareni imitatori, pjesnički kleptomani.


Prethodno pitanje sam postavio jer znam da ste vi imali puno problema s nekim osobama, koje su uporno prerađivale vaše radove i napadale vas putem nterneta. Jesu li ti napadi prestali i je li ta osoba napokon pronašla svoj mir ili bar nekog drugog čiji su radovi vrijedni kopiranja i prepisivanja?

Poznate su raznorazne mafije, ali u zadnje vrijeme, otkada je zavladao internet, Facebook i ostali portali, nastala je nova mafija: PJESNIČKA MAFIJA.

Što je to – pjesnička mafija? (ili prozna ili likovna?) To su ljudi, koji su nekad pisali neke pjesme, priče, što je tko pisao, ne ulazim i koji su uvijek bili ili drugi ili treći…slali su svoje radove na raznorazne pjesničko-prozne natječaje, ali nikad nisu dobili neke nagrade ….. i ………..onda……… eto interneta….rasadnika novih pjesama nepoznatih autora, koji jedva čekaju objaviti neku svoju pjesmu iz bilježnice, gdje je ista spavala snom pravednika.

I tako, objavi pjesnik/inja svoju pjesmu, sav sretan, jer je javno, jer ga/ju čitaju, jer piše: ”ako pišeš, a želiš da te čitaju, daj novu dimenziju svom postojanju” i dao/la je pjesnik/inja ”novu dimenziju svom postojanju”.. objavio/la pjesmu, sav sretan/sretna dobio/la lijepe povratne komentare o pjesmi (priči) i počeo/la je nizati svoje misli na internet… stavio/la pjesnik/inja cijelu knjigu na internet …i, jednog dana, bilo mu/joj je dosadno pa je pjesnik/inja u-Google-ao prvu rečenicu svoje pjesme, naravno, u Google se pojavilo isto to sa njegove/njene webblog stranice, ali i sa nečije tuđe, njegove/njezine riječi – na tuđoj web-stranici…netko se nekome opako ruga:
TAKO JE POČEO RAT NA PJESNIČKOM OTOKU!
Ma, ne samo na pjesničkom! i na proznom i likovnom i glazbenom i inim otocima, što veća informatizacija – to veća kriminalna organizacija B mafija je počela širiti svoje djelovanje: došlo je tu mnogo “pjesnika”, “pisaca”, “slikara”, “kompozitora” i tako je nastala – PJESNIČKA MAFIJA (može i druga: prozna, likovna, glazbena itd.).
Tko je PJESNIČKI MAFIJAŠ? To je lik, koji kradom ide pa tiho u okrilju internetske mjesečeve noći surfa portalima, fejs-profilima, raznoraznim forumima, kraducne tu nešto, kraducne tamo nešto, formulira po svom, preradi na “svoj izričaj ili kolaž” i – puf! eto ZBIRKE PJESAMA, ETO POETE/SSE! Umislio taj fantomski mafijaš, da je pjesnik, dive mu se, pljeskaju, lajkaju mu (neki laju), sve divno krasno biserno berićetno – kako tko hoće, ali eto ti nevolje: javi se vlasnik – tatica svoje pjesme, mamica svoje pjesme i da ti tvoju nanicu na nanicu!!! ti ćeš mene krasti, lopov jedan! Zato, dragi moji, ako ne želite mafiju na svoju kapiju – ništa ne objavljivati, dok nije izašlo dobro staro i staromodno TISKANO IZDANJE!!! Do tada, vodit ćete sudove i sudove dokazujući da je ono “volim te” napisano tim i tim fontom – baš vaše, izvorno, autentično pjesničko dijete!

Krajem 2009. sam naletjela na jednom portalu, da je jedna cura ukrala ni više ni manje, nego mojih 19 pjesama! Grupa pjesnika je oformila blog “zajedno protiv plagijata” i tu sam među drugima i ja dokumentirala moj original i njen plagijat, pjesmu po pjesmu i na zahtjev adminu tog portala, njen blog je obrisan. Na žalost, danas je i bavljenje književnošću postalo moda u koju se neki uključuju samo da bi bili viđeni i uočeni. Književnost se na neki način komercijalizirala i postala stvar mode i prestiža. Negdje sam pročitao da vi uglavnom izbjegavate takva modna okupljanja i da vam napisani stih ili objavljena knjiga, puno više znači od modnih okupljanja. Zašto je to tako?

Idem jako rijetko na pjesnička druženja, možda sam do sada bila na nih oko 5, jer ne želim prozaična pitanja tipa: “koliko si izdala zbirki?”, “je li to haljina od prošle godine?”, “koja ti je to boja kose?”, “gdje ćeš imati promociju?”, “tko ti je pisao recenziju?” itd.

Ako nečija knjiga ima recenziju, koju je napisalo neko zvučno ime, ego je veliki kao kuća i osoba jednostavno postaje nerealna u svojim aspiracijama prema poeziji, zamišljajući sebe kao da je ona to zvučno ime, a platila je i po tisuću kuna za te 2 stranice teksta recenzije koje je napisalo neko zvučno pjesničko ime. Ja sam do sada napisala oko oko 20-tak recenzija raznim autorima i autoricama, poznatima i nepoznatima i nisam uzela ni kunu za to, a isto tako i za svih 13 mojih zbirki nitko mi nije uzeo ni kunu za recenziju u tim knjigama i meni je velika čast kad me netko zamoli, da mu napišem recenziju.

Do sada sam imala samo 2 vlastite promocije i to 20.5.2013. zajedno sa Emilijom Dević, pjesnikinjom iz Poreča i Senkom Ivezić, mojom bivšom šeficom i prijateljicom te 5.11.2015. sa spisateljicom Sonjom Smolec i pjesnikinjom i prijateljicom Mirjanom Pejak. Bila sam tek na par promocija knjiga drugih autora.


Svi mi znamo da i među piscima ili pjesnicima ima puno zavisti i zlobe, no isto tako ima i puno dobrih i poštenih ljudi. Da li biste vi mogli istaknuti bar neke od osoba koje vam pomažu i s kojima ste bliski?

O, kako ne, ima predivnih ljudi, evo imena koja me jednostavno oduševljavaju: dr. Zlatan Gavrilović Kovač, daleki prijatelj iz Australije, Anđa Jotanović, pjesnikinja iz Rijeke, Mirjana Pejak Peki, pjesnikinja iz Siska, Emilija Dević, pjesnikinja iz Poreča, Franka Fani Kohn, pjesnikinja i spisateljica iz Dubrovnika, Sandra Vulin-Petković, pjesnikinja iz Njemačke.

Kakva je Jadranka Varga kao osoba? Što vas veseli, a što rastužuje?

O sebi je teško govoriti, o meni govore moje pjesme i moja djela prema ljudima: veseli me kad mogu pomoći drugome, veseli me kad netko izda svoju knjigu, tad sam stvarno sretna, jer znam koliko je truda uloženo u to i koliko znači kad imate svoju zbirku u rukama ili u digitalnom obliku, veseli me moj suprug Davor, moja Mašenka, vesele me dobri ljudi poput Vas, dragi Nenade, općenito, veseli me dobrota.

Veseli me općenito kad vidim da je netko postigao uspjeh u životu, da je netko sretan, a rastužuje me ljudska zloba, pakost, jal, nemilosrdnost prema bližnjem svom, to silno nadmetanje tko je bolji, tko je ljepši, a život je tako kratak, kao što reče Buda: “život je tek kap rose na vrhu travke”.


Svoje digitalne knjige odlučili ste u cijelosti pokloniti svim posjetiocima portala digitalne knjige, odnosno svim korisnicima interneta, koji budu zainteresirani zapreuzimanje te knjige. Što vas je navelo na takav potez?

Prije svega, digitalni otisak ostaje zauvijek na internetu, jednom postavljen link knjige ostaje zauvijek, a digitalna objava je odličan uvod za tisak, jer Vi, Nenade, pripremate moju knjigu za kompletan tisak, tako da ja stvarno nemam nikakvih problema niti puno posla oko takvih tehnikalija. Dovoljno je da nazovem moju tiskaru ili Vi ili ja pošaljem link knjige za koju želim tisak i na vrata mi dođu moje tiskane knjige.

Inače, više ne kupujem knjige, već sve čitam online, online sam više od 20 godina, a više od 10 godina sve čitam online, tako da mi je to novo doba puno prihvatljivije, nego spremati vlastitu knjižnicu u stanu sa knjigama ili kupovati novine. Ovako, dođem na internet, potražim knjigu i lijepo je pročitam sjedeći udobno zavaljena u moju udobnu uredsku stolicu.


Koliko je vama kao piscu zanimljiva pojava digitalnih knjiga ?

I te kako mi je interesantno, jer je to jedan novi vid izdavanja knjiga gdje ja stvarno nemam nikakvih problema niti posla oko izdanja knjige: pošaljem Vama rukopis, Vi sve pripremite i knjiga je izdana online, a ujedno od Vas dobijem i linkove za kompletnu pripremu tiska, ako se za isti odlučim.

Dolaze nova vremena, a ja sam uvijek bila osoba koja je voljela istraživati sve novo što dolazi i uvijek prihvaćam nove stvari, što ne znači da ne volim i stare, ali idem naprijed – nikada natrag.


Jeste li zadovoljni suradnjom ostvarenom s portalom digitalne knjige?

O, da.. izuzetno sam zadovoljna i Vi ste, Nenade, moj izdavač u svih 13 zbirki, a bit ćete i nadalje, dok god držite ovaj odličan portal, a gdje god mogu, pišem o ovom portalu www.digitalne-knjige.com pa sam tako 20.6.2017. na svom blogu i napisala članak

“Kako sam izdala svoju prvu knjigu?”


http://shadowofsoul.blog.hr/2015/08/1631963824/kako-sam-izdala-svoju-prvu-knjigu.html

Možete li nam otkriti vaše planove. Radite li na nekoj novoj knjizi? Pripremate li objavu nekog zasad neobjavljenog materijala?

Upravo sam gore i napisala, da pišem novu zbirku potpuno novih pjesama i tekstova i to vrlo spontano, bez ikakve žurbe, jer u in-spiro sferu se ne može ući tek tako… to dolazi postepeno i to tako kako Duša pokaže pravi smjer.

Naravno, i ta nova knjiga će biti izdana preko Vašeg portala.


I za kraj nam recite da li ima nešto važno što ste posebno željeli naglasiti, a da vas ja to nisam pitao ?

Evo, željela bih se Vama zahvaliti za sve što ste učinili za mene, a to nije malo i želim, da portal www.digitalne-knjige.com bude još dugo, dugo aktivan i da mnogi drugi autori izdaju svoja djela preko Vašeg portala, jer to im je prava ulaznica, da ih se čita, preuzima, a i da izdaju svoju tiskanu knjigu bez puno muke, posla, stresova.

Dovoljno je Vama poslati rukopis, a Vi sve pripremite za tisak… te linkove pošaljete u tiskaru i tiskana knjiga dođe na autorova vrata u vrlo brzom roku."


Digitalna knjiga – “Isus, ta vječna zvijezda sjajna”, Jadranke Varga''A, za kraj bismo samo dodali da je zbirka poezije “Isus, ta vječna zvijezda sjajna”, Jadranke Varga, nedavno objavljena na portalu http://www.digitalne-knjige.com/naslovna.php , te da ju zahvaljujući velikodušnosti njene autorice možete i preuzeti ukoliko svojim mišem kliknete na sljedeći link:

http://www.digitalne-knjige.com/varga13.php

—————

Naravno ukoliko ste zainteresirani za kupnju tiskanog, odnosno papirnatog primjerka ove knjige li bilo koje od 15 knjiga, koje je autorica dosad objavila i tiskala ili imate kakvih drugih pitanja i to ćete moći uraditi tako da kontaktirate Jadranku na E-mail adresu: shadowofsoul57@gmail.com

—————

Sva prava i Copyright : Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora."

izvor:
https://digitalne-knjige.com/?p=1562slika: digital art


(09:04) reci nešto Image and video hosting by TinyPic (15) (?)


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Design by: Diadema// -->