PUT DO DJEČJEG SRCA

16.03.2008., nedjelja

Cvjetnica – Cvjetanje mukama

Danas se slavi Cvjetnica ili Nedjelja muke Gospodnje. Kršćanski vjernici u liturgijskome slavlju slijede Isusov nevjerojatni obrat. Uglavnom isti narod koji ga dočekuje kao slavodobitnika pred njim stere haljine i u znak odobravanja maše palminim granama te se u vrlo kratkom vremenu pretvara u narod koji traži njegovo raspinjanje.

Taj je strašni obrat središte misterija Isusove muke i smrti, ali u perspektivi Uskrsa. Da nema te perspektive, Isusova bi proslava, kao i sama muka i smrt, bile manje-više povijesno zabilježiv događaj i ništa više. No upravo nečuveni vazmeni obrat predstavlja središnji razlog liturgijske proslave i u srcu je kršćanskoga kulta.

Zbog toga vjernici svih generacija, ako s Isusom proživljavaju trenutke odobravanja, ali i progona i stradanja, s njime povezuju i nadu u vazmenu preobrazbu.

No, to je uvijek osobni izbor. Kolektiviteti su ili okvir odgovornih osobnih uvjerenja ili su manipulacija. Masa koja kliče i masa koja raspinje kolektiviteti su jednakih naboja koji mogu i pogrešno slaviti i pogrešno osuditi. Isus pred svim manipulativnim kolektivitetima stoji uspravan i svoje poziva da ga slijede.


**********

Otkrivao sam u sebi razloge koji u samo jednom danu mogu preokrenuti oduševljenje u osudu, odobravanje u prokletstvo, simpatiju u mržnju. Otkrio sam ranjivost i nestalnost svog unutarnjeg bića. Otkrio sam nepouzdan duh, nesklonu put i volju osamostaljenu, taštu i nestalnu. Pa ako i nisam došao dotle da Te potpuno odbacim, ipak sam otkrio da Te previđam i zaobilazim.

Do jučer jedini Učitelj, odjednom si stranac, netko meni nepoznat. U meni se miješaju Ivanova privržena ljubav i Petrova izdaja, ravnodušna procjena svjetine i bol žena na gradskim vratima. Otkrivam da Tvoja osuda i hod za križem još uvijek traju i da Te slijede baš nakon naših proslava i klicanja. Tvoja se “cvjetnica” – cvjetanje mukama – u nama nastavlja.


Anton Šuljić


- 11:35 - Reci što ti je na srcu (0) - Stavi blizu srca - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Komentari DA/NE?

Put do dječjeg srca?

DA!
Pomoć kod putovanja do dječjeg srca, ali ne samo do njega!!



"BITNO JE OČIMA NEVIDLJIVO.
SAMO SE SRCEM DOBRO VIDI."

(Mali princ
Antoine de Saint-Exupery)




Ako netko želi reći nešto od srca k srcu može to učiniti na sljedećoj adresi:

djecjivrtic@gmail.com




free web counter
Visit Now




srce traži put




Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


RAZLIČITI PUTOVI

Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva!

Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv neka ti bude!

Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!


(knjiga Brojeva 6, 24 - 26)