muzikologija

utorak, 24.03.2009.

RECENZIJA: NATALI DIZDAR; posljednji post


Natali Dizdar - Stranac.mp3
Već nekoliko dana pokušavam napisati recenziju novog albuma Natali Dizdar, no kako ne samo da mi je teško naći vremena, nego i volju za pisanjem bloga, odužilo se. Pretpostavljam da će ovo biti moj zadnji post na blogu. Jednog dana možda opet, tko zna....

Natali Dizdar objavila je prije nekoliko dana svoj dugoočekivani drugi po redu studijski album, Pronađi Put. Ne želim ovim putem uvlačiti u priču ni Story Supernovu, ni uspoređivati ju s nekim kandidatima ni nabrajati razloge zašto je uspjela, a drugi nisu. To je stara priča. Natali Dizdar ima vanzemaljski glas, ozbiljno je posvećena svom poslu i ima dobre do odlične pjesme. Formula ne može biti jednostavnija. Svi oni koji misle da imaju sve to, u krivu su. Ne postoji osoba na hrvatskoj estradi koja ima sve to, a nije popularna ili barem u nekom smislu "priznata" ili od struke ili publike.
Novi album možemo promatrati iz dvije perspektive. Jedna od njih je da uzmemo u obzir samo album, ne uzimajući u obzir ni sve okolnosti, ni stanje na hrvatskoj estradi. Nazvao bih ga onda vrlo dobrim albumom, s nekoliko promašaja (kakvih je doduše imala i na prvom albumu), ali i s nekoliko odličnih pjesama (Stranac, Ne Pitaj, Stop, Brodolom) koje lako mogu parirati odličnim pjesmama s prvijenca (Ne Daj, Zamijenit Ću Te Gorim, Dan Po Dan) i koje ne samo da spadaju u najbolje pjesme aktualnih hrvatskih izdanja i svega što ste mogli čuti u zadnje vrijeme, nego spadaju u jedne od najboljih pjesama u zadnjih ohoho godina. Tu se nameće ta druga pesrpektiva i širi spektar, gdje je nesumnjivo da smo dobili jednu od najboljih pjevačica na ovim prostorima, a koja radi albume koji u svom nesavršenstvu s nevjerojatnom lakoćom nadmašuju sve pokušaje naših zvjezdica i još gore - zvijezda.
Ima tu par pjesama koje mi nisu sjele i ne mogu se uživjeti niti ih doživjeti. No dovoljno je tek jedno preslušavanje pjesme Stranac ili pak pjesme Ne Pitaj i zaista nije bitno čime je ispunjen ostatak albuma. Možda to zvuči nefer i nekorektno prema drugima, ali stvarno...Kog briga? Kad netko snimi takve pjesme, onda će imati pravo prigovora....
OCJENA: 4+

24.03.2009. u 21:30 • 81 KomentaraPrint#

utorak, 17.03.2009.

Od petka u prodaji....

17.03.2009. u 01:38 • 8 KomentaraPrint#

nedjelja, 15.03.2009.

RECENZIJA: KERI HILSON


Jednom davno na glazbenoj sceni pojavila se djevojka koja me začarala svojom pojavom. Svojim glasom, izgledom, svojim nekim x faktorom. Zvala se Aaliyah i kao što vjerujem svi znate, više nije među živima. Riječi hvale u ovom trenutku su suvišne. Svi su ju cijenili, svi su imali lijepu riječ za nju, bila je poput anđela. Njen izvršni producent bio je Timbaland, iza sebe je imala i Missy Elliot, a glazbu koju su stvarali bila je vrh tadašnje r&b glazbe. Do dana današnjeg nije se pojavila pjesma poput Try Again. A čak i da je, kombinaciju spota koji ju je pratio, izgleda i karizme pjevačice nitko ne bi mogao ponoviti.
Spominjem ju ovim putem jer sam prije nekih par godina kad sam prvi puta čuo za Keri Hilson i pročitao natpise kako će ona popuniti to mjesto koje je ostalo iza Aaliyah, te kako će joj Timbaland biti "mentor" i producent na albumu, nadao sam se barem sličnoj glazbenoj kemiji. Mjesto će ipak još uvijek ostati nezamjenjivo, kemije nažalost nigdje na vidiku.
Timbaland se u međuvremenu proslavio naveliko, producirao je neke od najvećih hitova zadnjih nekoliko godina, na nekim albumima bio je izvršni producent (odličan i nepravedno zapostavljen album Brandy - Afrodisiac), neke je izvođače spasio nakon loših uradaka (Nelly Furtado), a radio je i s najvećim pop imenima današnjice - Justinom Timberlakeom i Madonnom. Međutim ono što Keri Hilson izdavaja iz mase je ne samo činjenica da ju nazivaju njegovom svojevrsnom štićenicom, nego i činjenica da je surađivala s njegovim timom na pjesmama za druge izvođače. Pisala je pjesme za album Blackout (Britney Spears), za Ciaru, Danity Kane, Mary J. Blige, The Pussycat Dolls, Ushera, ali i za samog Timbalanda (The Way I Are, Scream), na čijem je albumu gostovala na čak nekoliko pjesama.
Na njenom debitantskom albumu koji je odgođen valjda desetak puta, a u prodaji će se napokon pojaviti 24. ožujka, Timbaland se pojavljuje na (ako ne uključimo intro, iako možemo) 4 pjesme, njegov najbliži suradnjik Danja na 8 pjesama, te Polow Da Don na 4, a samo 3 pjesme nije pisala Keri Hilson. Uz takvu ekipu, a i samu izvođačicu koja je pisala hitove drugima, stvarno ne mogu reći da je bilo nerealno očekivati odličan album. No album nije odličan. Pa čak ni blizu. Produkcijski je fino dotjeran i ujednačen, Keri čak više nije neuvjerljiva kao na nekim ranijim snimkama, no tu su neki drugi problemi. Pročitao sam negdje kako su ljudi oduševljeni albumom, kako nema loše pjesme. Čak bih se složio s tom konstatacijom. Nema loših pjesama. Sve su savršeno prosječne. A od onog što ste do sada imali prilike čuti (a sa svim silnim odgađanjima, preko desetak pjesama bilo je vani), vjerojatno nećete čuti nešto bolje i zanimljivije na albumu.
Album počinje aktualnim singlom i jednom od najboljih pjesama na albumu. Turnin Me On (feat. Lil Wayne) je zanimljiva, škakljiva, plesna, osvaja radio stanice, penje se po r&b listama u Americi, ušla je u top 20 Billboard Hot 100 liste i na krilima tog uspjeha nedavno su se uspjeli usuglasiti i oko datuma izlaska albuma, nakon prethodnih neuspjeha (Energy i meni jedna od dražih - Return The Favor). U bolje trenutke spadaju i friško najavljeni novi singl Knock You Down (feat. Kanye West & Ne-Yo), te Slow Dance, How Does It Feel (iako podsjeća na Ciarinu Echo), Alianated je ok, a relativno dobro zvuči na Make Love, iako nisam ljubitelj takvih gnjavatorskih pripjeva. Get Your Money Up je pak jedna od lošijih s albuma, a ugošćuje Keyshiu Cole i Trinu, Tell Him The Truth je slaba, isto kao i Intuition, a Change Me s Akonom je doslovce neslušljiva. Album zatvara jedna od najstarijih pjesama, Where Did He Go.
U konačnici, Keri Hilson nije ispunila moja očekivanja. Previše sterilan album, utegnut i površan. A trebala je to biti riješena stvar.....
OCJENA: -4

15.03.2009. u 23:26 • 7 KomentaraPrint#

subota, 14.03.2009.

VIDEO: SEVERINA


foto: Gloria
Treći singl s posljednjeg albuma Severine je pjesma Gade. Ako se možda sjećate, upravo sam tu pjesmu izdvojio kao meni najdražu s albuma, a i sama Severina izjavila je kako joj je ovo jedna od najdražih pjesama. Nedavno je snimljen i spot a svoju premijeru doživio je ovih dana. Pogledajte video, komentirajte. Ili nemojte. Nema se puno za reći. Nikad nije bolje izgledala. Spot je režirao Darko Drinovac.
VIDEO

14.03.2009. u 16:11 • 8 KomentaraPrint#

utorak, 10.03.2009.

RECENZIJA: RAZORLIGHT, FLEET FOXES, VAMPIRE WEEKEND


Razorlight - Wire To Wire.mp3
Ima nekoliko starih pjesama Razorlight koje su mi zaista drage. No novi, treći po redu studijski album grupe ne samo da je podbacio big time, nego sam siguran da neću pamtiti ni jednu pjesmu s njega. Osim eventualno Wire To Wire koju sam vidio nebrojeno puta na raznim stranim glazbenim programima. Možda jednostavno albumu nisam dao pravu šansu i svjestan sam činjenice da neki albumi postaju bolji svakim novim preslušavanjem, no i ovo jedno mi je bilo previše u ovom slučaju.
Slipway Fires u prodaji je od studenog prošle godine.
OCJENA: 2


Fleet Foxes - Tiger Mountain Peasant Song.mp3
Sredinom prošle godine izašao je naveliko hvaljeni debitantski album grupe Fleet Foxes, a budući da o njima ništa do sada nisam pisao, odlučio sam u ovom postu ispraviti i tu pogrešku. Mnoge albume preslušam i ne objavljujem recenziju jer ne smatram da će ovdje pronaći zainteresirane čitatelje i potencijalne slušatelje, no budući da ima toliko dobrih albuma o kojima želim nešto reći, zanemarit ću tu činjenicu i tu i tamo vam predstaviti i neki takav album. Ako nađe jednog novog slušatelja, misija ispunjena.
Činjenica je da do prije nekoliko godina nisam bio senzibiliziran za ovakvu vrstu glazbe. Mogu to zahvaliti nekome tko će se vjerujem prepoznati. Sufjan Stevens, Arcade Fire i Magic Numbers bili su moji prvi veći kontakti s indie pop folk rock glazbom. Isto tako je i činjenica da nekad prije ne bih mogao u ovakvom albumu uživati kao što mogu danas. Jedna riječ mi je potrebna da bih ga opisao. Čaroban. Počevši od samog glavnog vokala, njegove interpretacije, slaganja vokala, pa do instrumenata, atmosfere koju stvaraju i bogatstva melodija. White Winter Hymnal, Tiger Mountain Peasant Song, He Doesn't Know Why, Oliver James, Ragged Wood, Meadowlarks...samo su neki od tih čarobnih glazbenih trenutaka na debitantskom albumu grupe Fleet Foxes, jednom od najboljih albuma koji sam čuo u zadnje vrijeme.
OCJENA: 5


Vampire Weekend - M79.mp3
Još jedan od albuma kojeg sam preslušao još davno i upravo ga ovog trenutka preslušavam ponovo kako bih vam mogao napisati i nešto o njemu budući da je savršena prilika s obzirom na sadržaj posta. U prošlom sam postu predstavio aktualne albume muških r&b izvođača, što se zapravo slučajno poklopilo, pa sam ovog puta odlučio predstaviti nekoliko albuma rock bendova. Vampire Weekend nije nešto što bi me privuklo samim nazivom, no kad sam prvi put čuo odličnu Mansard Roof, odlučio sam preslušati cijeli album. I vrlo se ugodno iznenadio. VW su njujorški bend, a svoj istoimeni debitantski album objavili su prije nekih godinu dana. I dok će vas Fleet Foxes osvojiti melankolijom i smirenošću, Vampire Weekend osvajaju suprotnim. Zaigrani su, duhoviti, uglavnom zvuče kao da se dobro zabavljaju. Ne umanjuje međutim činjenicu da ima preko nekoliko odličnih trenutaka, zanimljivih tekstova i dobrih melodija. Uz već spomenutu Mansard Roof, tu su odlične Oxford Comma, M79....Kvalitetna laka zabava, rekao bih. Možda ne oduševljava stalno, no ne možete joj naći manu.
OCJENA: -5

10.03.2009. u 21:20 • 9 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 09.03.2009.

RECENZIJA: RYAN LESLIE, MUSIQ SOULCHILD, AVANT


Ryan Leslie - Addiction (feat. Cassie & Fabolous).mp3
Ryan Leslie također je jedan od producenata koji su se odlučili za realizaciju vlastitog albuma. Proslavio se svojom produkcijom na debitantskom albumu svoje štićenice Cassie, a radio je i za Danity Kane, Beyonce, Nina Sky, LL Cool J-a, Donella Jonesa i druge.
Njegov debitantski album pojavio se u prodaji prije nekih mjesec dana, međutim nije ostvario ni visoke pozicije ni velike brojke u prodaji. Očekivano, rekao bih. Leslie je dobar producent, ima neke svoje zanimljive finte i može napraviti zanimljivu pjesmu. No kao izvođač se utopio u moru sličnih i istih. Ono što ga izdvaja od mase jest tek činjenica da je sam producirao cijeli album. Istina, ima tu nekoliko svijetlijih trenutaka (vrlo dobra Addiction na kojoj mu gostuju Cassie i Fabolous, Valentine, Just Right, How It Was Supposed To Be), no nedovoljno ipak da bismo s nekim velikim nestrpljenjem očekivali nešto novo od njega u budućnosti. Možda tek u produkcijskom smislu.
OCJENA: 3


Musiq Soulchild - Someone.mp3
Kad smo već kod tog mora istih i sličnih, Musiq Soulchild uvijek mi se nekako uspio izdvojiti kao drugačiji. Svi njegovi albumi komotno se mogu spojiti u jedan ogroman. Na momente čak imam osjećaj kao da se nije pomaknuo ni milimetra od pjesama koje je radio na samim počecima. Kod nekog to uspješno funkcionira, kod nekoga ne. No Musiq je sam nametnuo svoj stil, ne vodi se za trendovima, ne surađuje s aktualnim hit producentima i zasluženo se kvalitetom nametnuo i kao jedan od najcjenjenijih r&b glazbenika današnjice. Ne treba posebno isticati kako Musiq radi na svim svojim pjesmama.
Onmyradio je peti njegov studijski album, donosi suradnju s Mary J. Blige i Damienom Marleyjem i pregršt uhu ugodnih r&b pjesama.
OCJENA: 4


Avant - When It Hurts.mp3
I Avant je objavio svoj peti studijski album. I iako je ulaskom prethodnog albuma (Jermaine Dupri, Bryan Michael Cox, Rodney Jerkins) u top 5 Billboarove ljestvice albuma, svojim duetom s Nicole Scherzinger (Lie About Us), ali i hitom 4 Minutes najavio ozbiljniji dolazak na američke top liste singlova, uspjeh je ovog puta izostao. Promijenio je suradnike, a samim time i potencijalne hit singlove. Nije da podcjenjujem The Underdogs i ostatak ekipe, no u odnosu na jaka imena s prethodnog albuma, na prvu se čini kao korak unatrag. Međutim, konačan rezultat je iznenađujuće dobar. Ima nešto u njegovom glasu, u toj nekoj suptilnosti interpretacije, ali i iskrenosti kojom diše cijeli album. Nije namijenjen širim masama, izgubio je crossover faktor i prodat će se u znatno manjem broju kopija, ali se radi o jednom od boljih r&b albuma u zadnje vrijeme.
OCJENA: 4+

09.03.2009. u 22:33 • 2 KomentaraPrint#

BILLBOARD 200

Ukoliko vas zanimaju konkretne brojke Billboardove ljestvice albuma, evo izdanja od prije nekoliko dana:

1 TAYLOR SWIFT - FEARLESS 73,174 (2,745,345)
2 LAMB OF GOD WRATH 68,079
3 JONAS BROTHERS - 3D CONCERT EXPERIENCE 49,811
4 VARIOUS ARTISTS SLUMDOG MILLIONAIRE 44,058 (187,482)
5 NICKELBACK - DARK HORSE 40,848 (1,604,787)
6 BEYONCE - I AM...SASHA FIERCE 35,391 (1,918,074)
7 LADY GAGA - FAME 32,497 (367,391)
8 THE FRAY - FRAY 31,319 (336,952)
9 JAMIE FOXX - INTUITION 30,796 (681,447)
10 KANYE WEST - 808s & HEARTBREAK 25,535 (1,385,991)
.......
11 T.I. - PAPER TRAIL 25,335 (1,749,142)
12 KEYSHIA COLE - DIFFERENT ME 24,436 (750,263)
14 COLDPLAY - VIVA LA VIDA 22,400 (2,348,843)
15 INDIA.ARIE - VOL. 2-TESTIMONY:LOVE & POLITICS 22,255(130,268)
16 PLANT/KRAUSS - RAISING SAND 21,641 (1,313,065)
17 TWILIGHT SOUNDTRACK 21,329 (1,430,268)
18 BRUCE SPRINGSTEEN - WORKING ON A DREAM 21,193 (440,962)
19 P!NK - FUNHOUSE 20,547 (898,252)
.....
22 JASON MRAZ - WE SING WE DANCE WE...19,157(994,737)
23 KINGS OF LEON - ONLY BY THE NIGHT 18,355 (476,843)
24 BRITNEY SPEARS - CIRCUS 17,686 (1,400,197)
25 NE-YO - YEAR OF THE GENTLEMAN 17,532 (942,452)
26 AKON - FREEDOM 17,039 (525,702)
27 LILY ALLEN - IT'S NOT ME IT'S YOU 16,631 (114,115)
28 ADELE 19 16,452 (506,051)
31 KID ROCK - ROCK N ROLL JESUS 15,323 (2,840,223)
36 LIL WAYNE - THA CARTER III 14,840 (3,044,610)
38 MAMMA MIA SOUNDTRACK 13,750 (1,587,265)
39 KATY PERRY - ONE OF THE BOYS 13,733 (901,316)
41 TAYLOR SWIFT - TAYLOR SWIFT 13,613 (3,982,223)
43 HIGH SCHOOL MUSICAL 3 SOUNDTRACK 13,316 (1,352,269)
44 RIHANNA - GOOD GIRL GONE BAD 13,314 (2,400,373)
45 BOBBY VALENTINO - REBIRTH 13,021 (97,205)
46 ANNIE LENNOX - ANNIE LENNOX COLLECTION 12,854 (29,118)
47 DAVID COOK - DAVID COOK 12,852 (1,006,401)
48 JENNIFER HUDSON - JENNIFER HUDSON 12,502 (645,883)
...........
57 JOHN LEGEND - EVOLVER 10,228 (562,211)
60 SEAL - SOUL 9,880 (325,710)
61 CARRIE UNDERWOOD - CARNIVAL RIDE 9,748 (2,662,140)
63 ANTHONY HAMILTON - POINT OF IT ALL 9,589 (300,860)
65 JAZMINE SULLIVAN - FEARLESS 9477 (388,506)
66 CHRISTINA AGUILERA - KEEPS GETTIN' BETTER 9,364 (254,740)
67 LEONA LEWIS - SPIRIT 9,347 (1,493,800)
69 METALLICA - DEATH MAGNETIC 8,924 (1,679,580)
71 RYAN LESLIE - RYAN LESLIE 8,516 (43,413)
75 MUSIQ SOULCHILD - ON MY RADIO 8,039 (238,781)
78 YOUNG JEEZY - RECESSION 7,876 (791,924)
80 KILLERS - DAY & AGE 7,655 (558,374)
82 AC/DC - BLACK ICE 7,601 (2,023,070)
84 DUFFY - ROCKFERRY 7,465 (754,600)
86 FRANZ FERDINAND - TONIGHT: FRANZ FERDINAND 7,162 (65,043)
88 DAVID ARCHULETA - DAVID ARCHULETA 6,890 (654,536)
89 MARY MARY - THE SOUND 6,743 (176,903)
90 MGMT - ORACULAR SPECTACULAR 6,681 (358,828)
95 T-PAIN - THR33 RINGZ 6,430 (502,869)
.....
101 PUSSYCAT DOLLS - DOLL DOMINATION 5,902 (294,514)
104 JONAS BROTHERS - LITTLE BIT LONGER 5,748 (1,481,594)
112 MILEY CYRUS - BREAKOUT 5,126 (1,379,692)
114 MARIAH CAREY - BALLADS 5,112 (81,039)
130 ROBIN THICKE - SOMETHING ELSE 4,228 (386,339)
139 DAUGHTRY - DAUGHTRY 4,026 (4,393,013)
145 RAPHAEL SAADIQ - WAY I SEE IT 3,899 (139,711)
146 USHER - HERE I STAND 3,893 (1,162,615)
147 RADIOHEAD - IN RAINBOWS 3,840 (713,949)
154 MARIAH CAREY - E=MC2 3,703 (1,244,177)
158 FLEET FOXES - FLEET FOXES 3,530 4,262 (237,385)
161 BRANDY - HUMAN 3,441 (178,082)
166 NELLY - BRASS KNUCKLES 3,392 (202,160)
171 JANET JACKSON - DISCIPLINE 3,264 (435,404)
183 COMMON - UNIVERSAL MIND CONTROL 3,037 (211,781)
194 VAMPIRE WEEKEND - VAMPIRE WEEKEND 2,831 (409,147)
198 JESSE MCCARTNEY - DEPARTURE 2,779 (174,782)

09.03.2009. u 22:29 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 08.03.2009.

Uskoro.....


Najnoviji singl Natali Dizdar zove se Stranac, a za nekoliko dana u prodaji će se pojaviti i njen dugoočekivani novi album, Pronađi Put. Natali gledajte za tjedan dana i u showu Zvijezde Pjevaju.

08.03.2009. u 14:53 • 0 KomentaraPrint#

RECENZIJA: KELLY CLARKSON


Vjerujem da si ovdje znate kako ne volim Kelly Clarkson. Ako moram izabrati neku pjevačicu koja me iritira - odmah mi padnu na pamet Clarkson i Aguilera. Ako moram izabrati neku koja nema nimalo stila - Clarkson i Aguilera. Ako moram neku koja nema glazbenog identiteta - pogodite.... Ali ajde, uskoro bi im se mogla pridružiti i Nelly Furtado.
Međutim, My Life Would Suck Without You mi se nekako svim silama uspjela uvući u uho. Ne znam je li to zbog spota u kojem sam doslovce vidio scene svog života, haha...ili bombardiranjem sa svih strana, ali eto, ušla mi je u uho i još je tamo. A možda je stvar i u Max Martinu. Koji začudo nije producirao ni jednu drugu pjesmu na albumu. I nažalost, rekao bih nakon preslušanog cijelog materijala. Većinu materijala potpisuju Ryan Tedder i Howard Benson, a nekoliko pjesama napisala je i sama Kelly Clarkson. Na njenu sreću pak, My Life Would Suck je u međuvremenu napravila najveći skok na #1 u povijesti Billboardove ljestvice i vratila joj poziciju koju je izgubila prethodnim albumom.
Na stranu sad antipatije prema Clarkson, ono što ne volim kod američke pop rock glazbe je kad potpuno izgubi dušu i kao da osjećam ogoljenu sterilnu produkciju, plastičiju od najplastičnijeg r&b-ja, bez trunkice emocije. Kako sam svako toliko kolegijalnosti radi prisiljen slušati radio Antenu na poslu, dvije pjesme postale su mi savršeni primjeri za takvu vrstu glazbe. A puštaju se doslovce svaki dan. Bezvezne, iritantne pjesme koje su ne znam zašto postale hitovi. Your Love Is A Lie (Simple Plan) i Gotta Be Somebody (Nickelback). Ne mogu više čuti te dvije pjesme. I sve što me imalo podsjeti na takvu vrstu glazbe, iritira me beskrajno. U tom koketiranju s rockom mogu povući konkretne poveznice s pjesmama Kelly Clarkson, no najvažnije su one u dojmu koji na mene ostavljaju. Ta neka glazbena anemija, bez melodije, bez emocije. Čisto neka rutinska pjesma, čisto neki napor za uho. Howard Benson upravo potpisuje tri takve pjesme na albumu (milijun puta prožvakane pjesme tipa I Do Not Hook Up i Don't Let Me Stop You, te dosadna i gnjavatorska Cry, blijedi pokušaj stvaranja laganice tipa Because Of You, a njoj možemo pridodati i Save You, patetičnu If No One Will Listen, te još neke promašaje tipa Ready itd.). Srećom, tu je i strana Kelly Clarkson koju povremeno (!) otkriju i neki drugi producenti. Max Martin prvenstveno, s kojim bi očigledno trebala više surađivati, budući da je on zaslužan i za Since You Been Gone, a u malim dozama i Ryan Tedder (pjevač grupe One Republic), te Sam Watters i Louis Biancaniello.
Na vrlo dobroj Already Gone koja zvuči kao Beyonceina Halo (rekao bih međutim čak da mi je ova draža), koju je također napisao i producirao Tedder, neizbježne su usporedbe i s Leonom Lewis: ne samo da se radi o istom producentu i u tom slučaju, nego se komotno mogla naći i na albumu Spirit, a otpjevala ju je na način na koji pjeva Leona, isto fraziranje. I dok Leona ima prodorniji glas, priklonio bih se interpretaciji Kelly Clarkson. Preciznija je, sigurnija, nema ispuštanja zraka usred riječi i blaži su joj prijelazi u više tonove. Na Long Shot pak doslovce zvuči kao Avril Lavigne ili Katy Perry.
Nakon preslušavanja albuma opet dakle ostaje isti problem. Avril Lavigne, Leona Lewis, Katy Perry (I Do Not Hook Up i Long Shot potpisuje i sama Katy Perry), Pink,.... opet se izgubila među kolegicama....Vokalno je jaka i to joj je najveća prednost. Glasom spašava većinu pjesama, no jednostavno nikako da napravi album sklopljen u finu kompaktnu cjelinu, prilagođen njenom glasom i personalitiju (kakav god bio) koji će ju napokon obilježiti kao svoju. U tragovima ipak na pjesmi, dvije, tri.....daje nadu da i ona možda jednom snimi album s pjesmama u kojima se i dobro snalazi i koje su dobre, a da pritom nisu slične nekim aktualnim hitovima. Ili njenim prethodnim.
I još jedna opaska za kraj. U doba današnje čudesne tehnologije i fotošopa, nije li smiješno da izlaze albumi s ovakvim coverima?
Album u prodaji od 10. ožujka.
OCJENA: 3

08.03.2009. u 14:23 • 10 KomentaraPrint#

subota, 07.03.2009.

RECENZIJA: THE-DREAM


Tko bi očekivao da će jedan od najboljih albuma ove godine doći od producenta nekih od najvećih uspješnica u zadnje vrijeme. Umbrella, Touch My Body i Single Ladies samo su neki od njegovih uspješnica, a nakon svog debitantskog albuma Love Hate, vraća se novim studijskim albumom Love vs. Money. Međutim ne samo da je zasjenio sve albume aktualnih mu protivnika (Usher, Ne-Yo,...), nego je napravio jedan od najboljih albuma koji su se pojavili na tržištu u zadnje vrijeme. Ono što je vrlo zanimljivo je kako ga je The-Dream najavio. Izvođači se često u očajnoj potrazi za nečim novim vole ponosno pohvaliti kako je novi album nešto potpuno drugačije, no The-Dream ga je najavio kao istu stvar kao i prethodni put, samo malo bolju. Tako i bi. Sa svojim stalnim suradnikom Christopherom "Tricky" Stewartom, i suradnjama s Kanye Westom, Mariah Carey (obje odlične pjesme) i Lil Jonom ponudio je neodoljivo privlačan proizvod koji će zadovoljiti i poklonike dobre produkcije i kvalitetnih tekstova, i plesnih klupskih r&b pjesama, ali i onih laganijih. Zaboravite na preskakanje pjesama na ovom albumu.
Album će biti objavljen 10. ožujka.
OCJENA: 5

07.03.2009. u 13:08 • 1 KomentaraPrint#

RECENZIJA: LILY ALLEN


Lily Allen - Not Fair.mp3
Svi vjerujem znate priču o Lily Allen. Razmažena bogatašica privukla pozornost svojim snimkama na myspaceau, potpisala ugovor s diskografskom kućom i proslavila se svojim debitantskim singlom Smile, albumom Alright, Still, iskrenim tekstovima i provokativnim izjavama i ponašanjem.
It's Not Me It's You njezin je drugi po redu studijski album, a na njemu se ponovo ne ustručava progovarati o raznoraznim temama i dogodovštinama. Nezadovoljna u sexu, frustrirana, psuje, ispričava se povrijeđenima... Marketinški trik ili ne, nije ni važno. Izgleda da se dobro snalazi u toj ulozi i da joj jako dobro leži ta slika, a to je ipak važnije. Važnije od svega toga zajedno je činjenica da Lily Allen zna smišljati dobre melodije i raditi dobre pjesme. Nekoliko je odličnih trenutaka na albumu, a većina ostalog materijala ne odskače previše od zadane linije. Ono što me na momente zasmetalo je što ponekad u toj vlastitoj želji za pretjeranom iskrenošću ostavi dojam da ne zna napisati jednostavnu pjesmu neopterećenu svim sranjima svijeta. Pretencioznoj publici to će se svakako svidjeti (poznajem doduše neke ljude koji bi se mogli prepoznati u nekim tekstovima), no ne mora svaka druga pjesma uključivati riječi koje ona rabi, a niti svaka ljubavna pjesma mora biti upropaštena njenom frustracijom i frigidnošću. Možda je samo jaka na riječima, a ako malo zagrebete ispod površine tekstova i njenog ponašanja, možda je samo ljubomorna na Samanthu Ronson i Lindsay Lohan. Just a clue.
Album je objavljen 9. veljače, a nakon odličnog najavnog singla The Fear, uskoro dolazi i još bolja Not Fair. U cijelosti ga potpisuju Lily Allen i Greg Kurstin (Ladyhawke, Kylie Minogue, Red Hot Chili Peppers).
OCJENA: -4

07.03.2009. u 13:03 • 2 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Siječanj 2011 (3)
Prosinac 2010 (4)
Studeni 2010 (1)
Kolovoz 2010 (1)
Lipanj 2010 (1)
Travanj 2010 (2)
Ožujak 2010 (3)
Veljača 2010 (4)
Siječanj 2010 (5)
Prosinac 2009 (11)
Studeni 2009 (20)
Listopad 2009 (26)
Rujan 2009 (5)
Ožujak 2009 (11)
Veljača 2009 (2)
Siječanj 2009 (11)
Prosinac 2008 (16)
Studeni 2008 (22)
Listopad 2008 (14)
Rujan 2008 (12)
Kolovoz 2008 (13)
Srpanj 2008 (4)
Lipanj 2008 (12)
Svibanj 2008 (8)
Travanj 2008 (5)
Ožujak 2008 (9)
Veljača 2008 (11)
Siječanj 2008 (13)
Prosinac 2007 (28)
Studeni 2007 (20)
Listopad 2007 (21)
Rujan 2007 (25)
Kolovoz 2007 (19)
Srpanj 2007 (19)
Lipanj 2007 (37)
Svibanj 2007 (43)
Travanj 2007 (47)
Ožujak 2007 (70)
Veljača 2007 (18)

Komentari da/ne?

Opis bloga

Glazbeni blog; recenzije pjesama, albuma, spotova, izvještavanje o raznim glazbenim top-listama + recenzije filmova, komentari društvenih događanja....




ALBUM OF THE WEEK:


U prodaji!

DOWNLOAD HERE

NEW SINGLES AND MORE:


Adele - Rolling in The Deep.mp3

Rihanna - What's My Name (feat. Drake).mp3

Jamie Woon - Spirits.mp3

Drake - Karaoke.mp3

The National - Conversation 16.mp3

+


Friendly Fires - Kiss Of Life.mp3

S reizdanja albuma Friendly Fires grupe Friendly Fires

+


Amerie - Why R U?.mp3

S albuma In Love & War!

DO SADA RECENZIRANI ALBUMI.....


ERYKAH BADU Part Two: Return... 4
MGMT Congratulations 4+
JUSTIN BIEBER My World 2.0. -3
JASON DERULO Jason Derulo -2
ELLIE GOULDING Lights 3+
MONICA Still Standing -4
USHER Raymond v Raymond 3+
SUGABABES Sweet 7 2+
MARINA&THE DIAMONDS Family... 2+
VAMPIRE WEEKEND Contra 4+
CORINNE BAILEY RAE The Sea 4+
FLORENCE+THE MACHINE Lungs 4
SADE Soldier Of Love -4
SUSAN BOYLE I Dreamed A Dream 2+
KE$HA Animal 1+
DAVID GUETTA One Love -3
GLASVEGAS Glasvegas -5
FRIENDLY FIRES Friendly Fires 4+
ANTONY AND THE J. The Crying.. -5
THE BIG PINK A Brief History ofLove 4
PHOENIX Wolfgang Amadeus... -5
THE XX The XX 5
KID SISTER Ultraviolet 2+
EMPIRE OF THE SUN Walking On... 3+
DANIEL MERRIWEATHER Love&War -3
JACK PENATE Everything Is New 4+
YEAH YEAH YEAHS It's Blitz 4+
WILCO Wilco 4
LADYHAWKE Ladyhawke -4
BAT FOR LASHES Two Suns 4
MARY J. BLIGE Stronger WithEach... 4
BOJAN JAMBROŠIĆ Bolji od ljubavi 2+
ROBIN THICKE Sex Therapy -3
ARCTIC MONKEYS Humbug 4
LITTLE BOOTS Hands -4
CHRISETTE MICHELE Epiphany -3
ALICIA KEYS The Element Of... -5
LEDISI Turn Me Loose -4
PLEASURE P Intr. of Marcus Cooper -4
MUSE The Resistance 3+
MR HUDSON Straight No Chaser 3
CHRIS BROWN Graffiti 4
TIMBALAND Shock Value II 2
JAY SEAN All Or Nothing -4
PIXIE LOTT Pixie Lott 3+
ADAM LAMBERT F Y Entertainment 4
LADY GAGA Fame Monster -4
KRIS ALLEN Kris Allen 2+
RIHANNA Rated R 4
NORAH JONES The Fall 4
JOHN MAYER Battle Studies 3
ONE REPUBLIC Waking Up -3
LEONA LEWIS Echo -3
AMERIE In Love & War 3+
RYAN LESLIE Transition 4
MELANIE FIONA The Bridge -3
CHERYL COLE 3 Words -4
ALEXANDRA BURKE Overcome 3
TREY SONGZ Ready 4
FRANKMUSIK Complete Me -4
LA ROUX La Roux 4
THE BLACK EYED PEAS The E.N.D. 2+
SHAKIRA She Wolf 2
MIKA The Boy Who Knew Too Much -4
LETOYA Lady Love 3+
MARIO D.N.A. 4+
KID CUDI Man On The Moon 4+
MAXWELL BLACKsummers'Night -5
BACKSTREET BOYS This Is Us 2+
ELECTRIK RED How To Be a Lady... 4+
JORDIN SPARKS Battlefield 2
CIARA Fantasy Ride 3+
MARIAH CAREY Memoirs of... -5
WHITNEY HOUSTON I Look To You 3
NATALI DIZDAR Pronađi Put 4+
KERI HILSON In A Perfect World -4
RAZORLIGHT Slipway Fires 2
FLEET FOXES Fleet Foxes 5
VAMPIRE WEEKEND Vampire Weekend -5
RYAN LESLIE Ryan Leslie 3
MUSIQ SOULCHILD Onmyradio 4
AVANT Avant 4+
KELLY CLARKSON All I Ever Wanted 3
THE-DREAM Love vs. Money 5
LILY ALLEN It's Not Me, It's You -4
KINGS OF LEON Only By The Night -4
FRANZ FERDINAND Tonight: F. Ferdinand -5
MGMT Oracular Spectacular -5
SANTOGOLD Santogold -5
JAMIE FOXX Intuition -3
DINO DVORNIK Pandorina Kutija -4
JACQUES HOUDEK Crno i Bijelo 3+
KEYSHIA COLE A Different Me 3
THE KILLERS Day & Age -5
KANYE WEST 808's & Heartbreak -4
BRITNEY SPEARS Circus -5
DAVID ARCHULETA David Archuleta 2+
DAVID COOK David Cook 2+
BEYONCÉ I Am...Sasha Fierce 5
DEBORAH COX The Promise -5
CHRISTINA AGUILERA Decade Of Hits -4
DIDO Safe Trip Home 4+
SUGABABES Catfights & Spotlights 3+
T-PAIN Thr33 Ringz -2
T.I. Paper Trail 3+
P!NK Funhouse 3
JOHN LEGEND Evolver 4
JAMES MORRISON Songs For You... 4+
ROBIN THICKE Something Else 3
KEANE Perfect Symmetry 4
LANA Volim Biti Zaljubljena 3
SANDRA BERKOVIĆ Upali Radio 2+
JENNIFER HUDSON Jennifer Hudson 4
JAZMINE SULLIVAN Fearless 4+
THE PUSSYCAT DOLLS Doll Domination -3
NE-YO Year Of The Gentleman 4
LADY GAGA The Fame -3
NEW KIDS ON THE BLOCK The Block 3+
SOLANGE Sol-Angel & The Hadley...5
MICHELLE WILLIAMS Unexpected -4
GIRLICIOUS Girlicious 1
M.I.A. Kala -5
ROISIN MURPHY Overpowered 4
ASHLEE SIMPSON Bittersweet World 2
JASON MRAZ We Sing, We Dance... -4
KATY PERRY Katy Perry 2+
LIL' WAYNE Tha Carter III 4+
COLDPLAY Viva La Vida 3+
ASHANTI The Declaration -3
GNARLS BARKLEY Odd Couple 4
USHER Here I Stand -4
SEVERINA Zdravo Marijo 4
CHERISH The Truth -3
JESSE McCARTNEY Departure 4
ERYKAH BADU New Amerykah (pt 1) -5
J. HOLIDAY Back Of My Lack 3
DUFFY Rockferry -4
MADONNA Hard Candy 4
MARIAH CAREY E=MC2 5
DANITY KANE WellcomeToTheDollhouse 2+
JANET JACKSON Discipline 4+
ADELE 19 -5
NATASHA BEDINGFIELD P.ful Of Sunshine 4
LEDISI Lost & Found 4
KATE NASH Made Of Bricks 3
LCD SOUNDSYSTEM Sound Of Silver -4
ARCADE FIRE Neon Bible 4+
BRIGHT EYES Cassadaga 3+
RICHARD HAWLEY Lady's Bridge -5
KLAXONS Myths Of The Near Future -4
RADIOHEAD In Rainbows 5
BURIAL Untrue 4+
MARY J. BLIGE Growing Pains 4+
KYLIE MINOGUE X -4
MARKO TOLJA Stare Dobre Stvari 4
NINA BADRIĆ 07 -5
JORDIN SPARKS Jordin Sparks 3+
LEONA LEWIS Spirit 3
ALICIA KEYS As I Am -5
CHRIS BROWN Chris Brown 3+
BRITNEY SPEARS Blackout 5
MARIO Go -5
KATIE MELUA Pictures -5
JENNIFER LOPEZ Brave 4
JILL SCOTT Words and Sounds Vol.3 4
JAMES BLUNT All The Lost Souls 3+
KANYE WEST Graduation 4
50 CENT Curtis -3
KEYSHIA COLE Just Like You -4
VANNA Ledeno Doba 2+
SAŠA LOZAR 1 Dan 4
FERGIE The Dutchess 2+
PARIS HILTON Paris 3
GWEN STEFANI The Sweet Escape -3
JESSICA SIMPSON A Public Affair -4
SARA BAREILLES Little Voice 3
DANITY KANE DK -4
CIARA The Evolution -4
CHRISETTE MICHELE I Am 4
KELLY ROWLAND Ms. Kelly 3
RIHANNA Good Girl Gone Bad -5
FABOLOUS From Nothin' To Somethin' 3+
KELIS Kelis Was Here 4
FEIST The Reminder -5
JOE Ain't Nothing Like Me 3+
JUSTIN TIMBERLAKE Futuresex/L.sounds 5
MAROON 5 It Won't Be Soon Before Long -3
TRAVIS The Boy With No Name 5
AMERIE Because I Love It -4
BOBBY VALENTINO Special Occasion -3
NATASHA BEDINGFIELD N.B. -4
NE-YO Because Of You 3
ARCTIC MONKEYS Favourite Worst... 4+
NORAH JONES Not Too Late -4
BEYONCE B'Day 5
JAMIE T Panic Prevention 4
TIMBALAND Timbaland Presents... -3
ELISABETH WITHERS It Can Happen to... 2
MACY GRAY Big 3
FANTASIA Fantasia 4
ELLIOTT YAMIN Elliott Yamin -4
MONICA The Makings Of Me 3+
THE GOOD, THE BAD & THE QUEEN 4
TAMIA Between Friends 4+
JOHN MAYER Continuum 4+
MUSIQ SOULCHILD Luvanmusiq -5
BRIAN McKNIGHT Ten -4
JANET JACKSON 20 Y.O. -4
AMY WINEHOUSE Back To Black 5
IVANA HUSAR Familija 4
MARIJA HUSAR Familija -3
ROBIN THICKE The Evolution of R Thicke -4
MIKA Life In Cartoon Motion -4
PAOLO NUTINI These Streets -5
THE FRATELLIS Costello Music 4
JAMES MORRISON Undiscovered -5
KATHARINE McPHEE Katharine McPhee 4



THUMBS UP