pero u šaci

Bijelo na Crnom | Crno na Bijelom

nedjelja, 12.03.2017.

Alternativna satira

Tko me čita, zna da više nego kruva jesti volim izolirati arhetipe i obrasce. Hold that thought.

Ivančićev novi članak bavi se zahtjevom udruge U ime obitelji da se Željki Markić dodijeli policijska zaštita zbog fotomontaže s ''hitlerovskim brčićima'' na naslovnici Novosti od 17. veljače (čin kojem pripisuju karakter govora mržnje), onako kao što se policijsku zaštitu na Bernardićev zahtjev dodijelilo Milanki Opačić zbog fotomontaže na Dnevno.hr (koja je eklatantan govor mržnje).


U ovaj istup naših talibana ugrađene su dvije tipične zamjene teza.

TIPIČNA ZAMJENA TEZA PRVA

Obiteljaši nisu u stanju razlučiti kad nešto jest, a kad nešto nije govor mržnje, iz nerazumijevanja bitne definicije tog pojma; naime, da se može odnositi jedino na odrednice kolektivnog identiteta, a nikako na ideološke i političke odrednice. Fotomontaža Milanke Opačić govor je mržnje zato što napada Opačićkinu etničku pripadnost, ispisujući tjeralicu za njom po toj osnovi. Istovremeno, fotomontaža Željke Markić ne može biti govor mržnje, jer napada – smijehom – jedino njen (naci) politički profil, a nijednu od odrednica njenog kolektivnog identiteta.

Prije godinu dana – u jeku lova na crvene vještice – prominentno se nametala navlas ista supstitucija. Širenje šovinističke mržnje (Jurič, Tepeš, Bujanec, Pauletić) predstavljano je kao satira, u svrhu legitimizacije skarednog, dok je istovremeno nepoćudna satira (Novosti, Montirani proces) delegitimizirana kao govor mržnje, urnebesnim obrazloženjima iz klase teorije zavjere – koja zaobilaze taj sitan ključ da pojam govora mržnje svoju jedinu smislenost ima u stavljanju van zakona mržnje po šovinističkim osnovama, a ne političkog antagonizma i kritike. Ova je zamjena teza strukturni presjek onoga što trenutno živimo (i po svoj prilici ćemo doživjeti još sto i jedan primjer dok nam se kler Domovine ne skine s kurca). Vivisekciju inverzije moglo se naći i koji dan ranije kod Ivančića, koji ju je imenovao Satiracijom.

Ali nije ni ovdje propustio sjetiti se tog lanjskog slučaja, prepoznavajući istovjetnost obrasca.

Pod 7) U cilju ilustriranja gore navedene tvrdnje, Ravnateljstvo policije podsjeća kako je svojedobni istup voditelja televizije Z1 (Marko Jurič), u kojem je dotični upozoravao pučanstvo da pravoslavni svećenici kolju malu djecu, od strane udruge U ime obitelji okarakteriziran kao ''satirički način izražavanja'', dok je satirična pjesma u Novostima osuđena kao ''govor mržnje''. Na sličan način su, primjerice, domišljaji bivšega zamjenika ministra turizma (Robert Pauletić) – poput zapisa o tome kako je zbog grupe srpskih turista pobjegao iz nekog hotela, ili facebook-poruke turistkinji iz Japana: ''Ajde jebi mater japansku!'' – nazivane ''satiričkim načinom izražavanja'', dok je emisiju ''Montirani proces'', u kojoj se satiričari izruguju vlasti, Hrvatska televizija ukinula s obrazloženjem da se njome ''raspiruju vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti''.
Pod 8) Vaš slučaj i slučaj gospođe Opačić u istoj su uzajamnoj napetosti, pa je stavljanje znaka jednakosti među njima, po sudu Ravnateljstva policije, dokaz tendencije na koju su još prije godinu dana upozorile Novosti: zabraniti satiru uz optužbu da se njome širi mržnja, a proširiti mržnju uz obrazloženje da je to satira.


TIPIČNA ZAMJENA TEZA DRUGA

Ovdje ću obrnuti redoslijed pa za početak dati riječ Ivančiću, zatim nešto dodati sa svoje strane.

Novosti nisu željele navesti čitatelje na pomisao da Vama zaista raste crni pravokutnik u središtu lica (koji Vi nazivate ''hitlerovskim brčićima''), već ih potaknuti na asocijacije druge vrste, a Dnevno.hr je, prikrivajući da se radi o fotomontaži, čitatelje obavijestio da gospođa Opačić zaista pozira u majici sa srpskim nacionalnim obilježjima. Štoviše, u bilješci ispod ilustracije stoji da se gospođa Opačić ''ovjekovječila na jednom od Serb festivala'', da je ''fotografija autentična'' i da ''nije riječ o photoshopu''. Novosti su se, drugim riječima, poslužile satirom, a Dnevno.hr podvalom, ne prežući od drskoga varanja čitatelja. (...) Ilustracija u Novostima nije se predstavljala realističnom, pa je baš zbog toga uputila na istinu, dok je taktika Dnevno.hr-a bila obratna – namjera da se proširi laž dovela je do uvjeravanja čitatelja u realističnost montiranog dokumenta. Ergo: fotomontaža u Novostima predstavlja artističko (fikcionalno) otkrivanje istine, a ona u Dnevno.hr-u dokumentarno (realističko) prikrivanje obmane. Ergo: Novosti su posegnule za fotomontažom iz težnje za originalnošću, a Dnevno.hr iz želje za falsifikatom, pa dakle ti postupci, znamo li da poetika slijedi etiku, nose i suprotne moralne predznake, one koji proistječu iz razlike između satiričara i falsifikatora. (...) Tek da bismo naglasili nepomirljiv sraz između autentične imaginacije i lažnog realizma, između satire i satare, između fikcionalnog otkrivanja istine i dokumentarnog prikrivanja obmane, ovaj Vam novinski komentar predočavamo u formi očitovanja Ravnateljstva policije.

Neovisno od pitanja što je govor mržnje, a što satira, u talibanskom medijskom istupu, sa zahtjevom prema policiji, prisutna je i konfabulacija poistovjećivanja postupaka u smislu deklaracije o faktičnosti ili fikciji.

No, ova druga zamjena teza ostala je bez reference na neki lanjski ili iz već koje sezone. Otkud onda opravdanost govoriti o tipičnosti te zamjene teza? Gdje pronaći obrazac? Postoji li još kakav primjer istovrsnog postupka, pa da možemo govoriti o arhetipu?

I treba li zagaziti čak u takve kloake sumanutosti kao što je Dnevno da bi se naletjelo na slične bisere? Koliko je uopće opravdano pridavanje pozornosti ako se radi tek o nečemu na što se nailazi među opskurnim polusvijetom s ruba uma?

O, postoje, postoje primjeri – i to iz nominalno mnogo uljuđenijeg i serioznijeg mainstream građanskog svijeta. Ivančić je propustio referirati se u novom članku, ali pisao je u jednom dosta starijem o vrlo reprezentativnom primjeru.

Bilo je to sezone jesen 2008., taman nekako s gašenjem Ferala. Šupčine korporativnog žurnalizma iz Globusa objavili su bili, naime, naslovnicu s fotomontažom ubijene Ivane Hodak u krilu generala Zagorca, praćenu naslovom "Tajna ljubav Zagorca i Ivane Hodak". Ubleha je, povrh potpune nepotkrijepljenosti priče, bila u tome što nisu sliku i deklarirali kao fotomontažu nego su fingirali njenu dokumentarnost. Potpuno isto ovako kao što su slaboumnici iz Dnevnog fingirali dokumentarnost fotomontaže s Opačić. Kada se ublehu razotkrilo, glavni urednik (Igor Alborghetti) pozvao se (pravdajući se kako su samo htjeli kreativno ''vizualizirati temu'') ni pet ni šest nego na Feral: kako su i neka od oličenja visokih medijskih standarda kao što je Feral Tribune, svojevremeno svoje karijere izgradili korištenjem fotomontaža. Paralela je, znači, potpuna – jer i u primjeru iz 2008., kao i primjeru iz 2017., imamo dimnu zavjesu eksplicitnog poistovjećivanja nedeklarirane fotomontaže kao pokušaja pseudo-dokumentarističke obmane s deklariranom fotomontažom kao satirom.


Ivančićev članak svojom je formom bio zapravo otvoreno pismo uredniku Alborghettiju, u kojem mu krucijalnu razliku tumači sličnim izvodima kao i u današnjem fikcijskom pismu Ravnateljstva policije Markićki. Feralove fotomontaže bile su satirične, a vaša bi se, uvjetno, mogla nazvati dokumentarnom. Dokumentarna fotomontaža nešto je poput vodene zemlje, drvenoga željeza ili kvalitetnog Globusa, dakle supstancijalno nemoguća. Ipak, mogao bih vas ovdje, zabave radi, suočiti s beskonačnim nizom sasvim jednostavnih paradoksalnih spoznaja do kojih dovodi vaša zloupotreba jedne časne poetičke tradicije. 1) U Feralovim fotomontažama nitko nije tražio realističnost, naprotiv, pa su one zato i bile na svoj način istinite; u vašem slučaju strategija je obratna – potreba da plasirate laž navodi vas da čitatelja uvjerite u realističnost montiranog dokumenta, iz čega slijedi 2) Feralove fotomontaže promicale su neke istine baš zato što su bile lažne, a vaša promiče laž baš zato što se predstavlja istinitom, iz čega slijedi 3) Feralova fotomontaža bila je fikcionalno otkrivanje istine, a vaša je dokumentarno prikrivanje obmane, iz čega slijedi... itd, itd. (...) sa svojim satiričnim ''pretjerivanjem'' Feral je predano radio na demistificiranju hrvatskih društvenih utvara, dok je Globus, sa svojom paranormalnom ''faktografijom'', sa svojim oponašanjem dokumentarnosti, više od ikoga drugog u hrvatskome novinarstvu širio guste mistifikatorske magle.

Našla se tu i rana dijagnoza onoga što danas zovemo ''alternativne činjenice'': Vi bolje od drugih razumijete kako se vabe i proizvode čitatelji koji u novinama više neće tražiti istinu nego dovoljno sočnu mistifikaciju. ''Istina'' u određenom novinskom prilogu – dakle ono što ga, u tradicionalnom smislu riječi, čini vjerodostojnim – prihvaćat će se na isti način kao i ''istina'' u novinskoj reklami. Možda je točno, a možda i nije. Možda lažu, a možda i ne. Koga briga, ako se više ne računa na čitateljev razum, nego na njegovu provociranu žudnju. Zadovoljenje te žudnje ukazat će se tek kao rađanje nove želje, pa tako opet, pa opet... Pred medijskom industrijom, koja će ''vizualizirati'' patvorene senzacije, prostire se svijetla perspektiva!


Ali možda i najesencijalnija definicija tiče se razlike u publikama kojima se obraća: s jedne strane oni koji čitaju Feral ili Novosti (obilježava ih to da se znaju zajebavati skupa s uredništvom), s druge takvi koji čitaju Dnevno ili Globus (to su oni koji ne žele znati da ih uredništvo zajebava). Sprdati se, u društvu čitatelja, s političkim elitama i društvenim anomalijama, nešto je posve drugo od nakane da se sprdate s čitateljima, gospodine uredniče.

- 22:51 - slušam (2) - printaj - #

Bijelo na Crnom | Crno na Bijelom

subota, 11.03.2017.

Kritika seksofobnog uma

Katkad bivam zapravo patolog. Članak još iz 11. mjeseca, već mrtav, ali ja nisam znao da je umro ni da je živio; tek danas mi je prijatelj dostavio leš. A takav je to članak da bi bilo šteta ne napraviti seciranje.1

Šola ništa ne krije: odmah s vrata prijavljuje svoje stanje šoka, stanje ozbiljne zabrinutosti, pa i gađenja. Što ga je toliko sablaznilo? Činjenica seksualnih tema kao par excellence političkih pitanja. Konkretno: gadi mu se da abortus i prava homoseksualaca budu otvorena politička tema.

Ali traumatiziranost seksom mu ne staje tu. Najveći trn u oku mu je navodna pretvorenost seksualnosti u ''zamjensku religiju'', čija se hostija zove: pilula. Zašto ga pilula toliko pati? Jer bez nje seksualna revolucija šezdesetih ne bi bila moguća. Pilula je zlo zato što je ''ženino tijelo oslobodila za nesputan užitak'', čineći seks bezbrižnim, pa ga onda i imamo puno više nego da je ženama manje bezbrižno.

Dobro, ali što je krivo s bezbrižnošću? Strepnje i brige se obično podrazumijeva kao negativnu stvar, teret na duši, a oslobođenost strepnji kao pozitivnu. Samo po sebi to ne bi imalo smisla nazivati lošim. Jedino ako bezbrižnost ima nešto loše i fuj za posljedicu. No jedino što je tu posljedica je porast broja seksualnih odnosa. Pišimo: iz Šolinog podteksta se, dakle, čita prosta formula: više seksa je više fuj.

Uostalom, sve u skladu s otvorenom deklaracijom seksofobije već i u naslovu. Nema ničega nekoherentnog.

Idemo dalje. Da bi bezbrižnost bila potpunija, dakle da bi postojalo rješenje i za slučaj da se piluli svejedno omakne propust – pokvareni svijet smislio je i ''pilulu za dan poslije''. Šola u njoj nalazi ni manje ni više nego cinizam.

Kako bi glasila opća definicija cinizma? Cinizam, to je negacija u praksi vrijednosti koju u teoriji priznajemo. Znati da je postupanje loše i svejedno tako postupati. Kakvu vrijednost Šola ovdje nalazi iznegiranom? Kaže: pilula za dan poslije cinična je utoliko što želi anulirati dan prije, dakle sam seksualni čin.

Ali nisu ove i one pilule jedino lice ciničkog, nihilističkog zla. ''Nihilizmi u farmaceutskom obliku'' uzimaju mnoga lica. U cinizmu zvanom kondom također se nalazi odvratna spoznaja: On služi da te zaštiti (!?) od osobe s kojom dijeliš nešto najintimnije na svijetu. Bolesni paradoks, štitiš se od partnera s kojim ideš u krevet, od objekta vlastite želje!?

Shvatili smo: Šola optužuje seks u ime seksa. Rekvizite odterećivanja seksa, za češće i lakše prakticiranje, proklinje u ime vrijednosti zvane – seks.

Čekaj... što ja to rekoh? Ček malo! Kako možeš prvo biti seksofob i služiti se formulom što više seksa, to gore, a potom se upravo na ''seksualni čin'' pozivati kao na vrijednost koja ne treba biti anulirana? To su simultano dijametralne pozicije: je li seks onda napokon za tebe nešto fuj ili je seks za tebe vrijednost zbog čijeg anuliranja nešto biva fuj?

Privid kontradikcije dolazi od korištenja terminom ''seksualni čin'', dok zapravo Šola uopće nema na umu sam seksualni čin. Pilula za dan poslije ne anulira njega. Ako smo se jebali, jebali smo se, i to će ostajati kao činjenica i nakon što netko od nas popije pilulu za dan poslije. Ono što će biti anulirano je jedino mogućnost začeća uslijed tog seksualnog čina. Kondomom se ne štitimo od dijeljenja intime s partnerom (dijelimo je i dalje), nego od potencijalnog dijeljenja veneričnih bolesti, ne od nalaženja u partneru objekta vlastite želje (želimo i dalje jednako), nego od potencijalnog začeća s partnerom.

Pišimo: Šola seksualni čin poistovjećuje s mogućnošću začeća, odnosno reducira ga na taj potencijal. Koji ako je poništen, tretira kao poništen čitav čin seksa.

Kontradikcija zapravo nije na djelu zato što Šola, dok govori ''seksualni čin'' i ovdje i ondje, u mislima ipak čini razliku između dvije vrste seksa, pa mu je ovdje ovo, a ondje ono. Pišimo: iz Šolinog podteksta se čita prosta formula: seks je nekad okej, a nekad nije, a okej je samo dotle dok nije bezbrižan. Košer seks, kojeg tretira kao vrijednost na koju se poziva u prozivci, to je onaj u kojem nema ''nesputanog užitka'', a fuj seks, kojeg tretira kao predmet prozivke, je onaj u kojem ''nesputanog užitka'' ima.

Ali ako je razlika samo u prisustvu užitka i bezbrižnosti, zar se radi o činjenju problema od užitka i bezbrižnosti kao takvih? To je onda neki flagelantski imperativ? Drugačije se ne može objasniti da se traži da ne uživamo i ne budemo bezbrižni samo zato da ne bismo uživali i bili bezbrižni. Nesporazum proizlazi iz toga što je Šola i opet nedorečen. Ono što je zapravo imao na umu je da seks postaje fuj ne odmah onda čim je užitak prisutan, nego onda kada je užitak svrha sam sebi, tj. ne biva okajan. Čime seksualni čin može biti okajan? Znamo sve to iz teologije: košer je seks u ime reprodukcije, jer za začeće treba snošaj (pa onda i obratno, seks treba biti samo snošaj radi začeća, reduciran na taj potencijal), te seks kao – Šolin termin – ''izričaj ljubavi'', koji služi kao šira matrica potencijalnosti za ovo prvo, znači kao sveti brak muškarca i žene, u kojem će se rađati novi kršćani za rasti u vjeri.

U tu kočiju svoje agende Šola se ne libi upregnuti i samog Sloterdijka i falsificirati ga na svoju oplićenu poantu. Ne propušta eksplicitno ukazati na znakovitost naziva knjige Kritika ciničkog uma. Mig je jasan: aha, ne samo teologija nego nam evo i Sloterdijkov autoritet postmoderne filozofije kaže da je cinički um nešto fuj i krivo, što zaslužuje kritiku. A cinički um, to je – već smo unaprijed obaviješteni – seksualna revolucija, kondom, pilula, abortus, homoseksualna prava (a još najviše je svemu kriva psihoanaliza, u kojoj je duhovno najprije svedeno na psihičko, da bi na kraju psihičko bilo svedeno na kemijske procese u mozgu, drugim riječima, ubojstvo duše i duha).

Sloterdijkova temeljna dijagnoza po Šoli: ''eto mi smo slobodni, razuzdani i prosvijećeni, ali apatični i depresivni''. Nesumnjivo namjerno, Šola pritom ''zaboravlja'' navesti da premda Sloterdijk – među drugim tzv. kardinalnim cinizmima – uistinu upire prst u smjeru vidova seksualnog cinizma moderniteta, sigurno ne čini to iz pozicije konzervativizma koji traži povratak u predmodernost (imajući nešto protiv činjenja seksa bezbrižnijim i neokajanim u užitku), već onako kako bi to činio i primjerice Debord (imajući nešto protiv kasnograđanske pornografije razuzdanosti kao kulture spektakla).

Ali prije svega, Šola ne razumije (ili se pravi da ne razumije2) značenje osnovnih pojmovnih kategorija iz knjige na koju se poziva. Tri ih je: kulturni idealizam, cinizam i kinizam. Pri čemu se cinizam u tom ne općem nego Sloterdijkovom značenju neodvojivo veže uz kulturni idealizam, kao oznaka pristajanja uz lažne vrijednosti, nasuprot čemu je kinizam, točno obratno od cinizma, oznaka za odbacivanje kulturnog idealizma poštovanih lažnih vrijednosti. Navedimo ogledni odlomak: Budući da je kršćanski seksualni moral izgrađen na uzvišenim lažima, ono nasuprot-tome-reći-istinu poprima agresivnu, djelimice satiričku blasfemičnu crtu. Da Katolička crkva nije tvrdila djevičanstvo Marije pri donošenju Isusa na svijet, onda bezbrojni muževi, obijesno satirični, ne bi došli na ideju poganiti jezik s tom osebujnom vrstom djevice. Da prevedemo u pojmovnik: kulturni idealizam Marijinog djevičanstva, kao baza kršćanskog seksualnog morala – to su uzvišene laži. Ismijavati te uzvišene laži, odričući im poštovanje – to je kinička gesta. Ona je usmjerena protiv lažnih vrijednosti, bivajući na taj način ozdravljujući impuls, u smjeru pravih vrijednosti, pa stoga kinik nipošto nije cinik u pravom smislu riječi: nihilističkog odbacivanja vrijednosti. Ono se događa tek pri pristajanju uz uzvišene laži, jer tek tada sva logika biva temeljno obezvrijeđena i izvrnuta, i stoga su upravo veliki idealisti vladajućih vrijednosti (tako uči Sloterdijk) najokorjelila vrsta cinika.

Šola je propustio navesti i da Sloterdijkova knjiga – ne ostajući neutralna, nego jasno i nedvosmisleno stajući uz kinizam, a protiv cinizma, tj. idealizma – kao punokrvno kiničku gestu identificira i onu svođenja od strane psihoanalize ''duhovnog'' na psihičko. I da ako je Freudu nešto za prigovoriti, onda je to što u svom kinizmu ostaje polutanski, ne ide do kraja. Ili ako je kasnograđanskoj pornografiji razuzdanosti i ostalim seksualnim cinizmima moderniteta nešto za prigovoriti, onda to nije što bi bili kinički, već upravo činjenica da su premalo kinički ili nisu uopće (lažno subverzivni spram tabua, a zapravo reproducirajući retrogradne obrasce). Ni pod razno ne bivaju u Kritici ciničkog uma dezavuirani, kako bi to Šola htio prikazati, emancipacijski procesi u odnosu na konzervativni seksualni moral, koji bi seksualnost htio reducirati na ''izričaj ljubavi'', nego baš naprotiv, vrlo se preporučuje taj kinizam kontra uzvišenih laži. Građanstvo, podvlači Sloterdijk, ne izdiže zahtjeve za kulturnom hegemonijom, a da istodobno ne istakne vlastiti uzorak idealne ljubavi: brak iz ljubavi. Beskrajni romani pridonose tome, šablone građanskog erotičkog idealizma neizbrisivo utuviti u glave čitalačke publike, osobito one ženske. Time nastaje kulturna zagušljivost nepoznatih razmjera: jer, s jednom stranom, ''građanska duša'' želi sudjelovati u radosti ljubavi te žudi za iskustvom njezina pustolovna, vitalizirajućeg, fantastičkog te štoviše osjetilno-strastvena poriva, no, s drugom stranom, mora voditi brigu o tome da ljubav ostane strogo usmjerena na brak, da ''životinjska strana'' ne igra nikakvu ulogu te da se tjelesnost, u krajnjem slučaju, može prihvatiti kao ''izraz'' duševne pasije.

Šolina kolumna da bi bila vjernije naslovljena trebala bi se zvati: Kako slažem čim zinem.  1. Zato što nije samo do Šole kao Šole i članka kao članka, specifično, nego do diskursa kojem je Šola u službi. Članak je mrtav, ali diskurs živi.@

  2. Više nego među autentično zadojene komade budala, Šola pripada u fenomenologiju pizdunstva (pod ruku s takvim profesionalcima kao Letica, Banac, Prosperov Novak, Jergović...). Patologiju Šole s te strane dao je podrobnije Zvonimir Glavaš jesenas.@

- 15:24 - slušam (6) - printaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

ARHIVA
GUZA + NJUŠKA
- 2009/08 - Gledanost
- 2009/09 - Cipelarenje
- 2009/10 - Guza, njuška, sise
- 2009/11 - Ispravno
- 2010/02 - Svjedok na instrukcijama
- 2011/03 - Ispričat ću vam nešto...
- 2011/10 - Živjeti s istinom
- 2011/11 - Dan mrtvosti
- 2013/04 - Kap
- 2013/05 - Zakletva
- 2014/09 - Mjesto s kog se vidi odlično
- 2016/01 - Nikad kao Bandatar
- 2016/10 - Crna rupa crnih rupa
- 2016/10 - Uspomene iz zelene šume
- 2016/10 - Gerontodozdo ili gerontodozgo?
- 2017/02 - Anatomija nelagode
CARPE DIEM
- 2009/09 - Ratni dnevnici
- 2010/01 - Vječno vraćanje
- 2010/10 - Post koji nisam napisao
- 2014/12 - Dvanaest - puta dva, puta četiri, puta tri
- 2015/05 - Eros i tanatos - nostalgija za sobom
- 2015/07 - Zaokruženje Arsena
- 2016/07 - Vremeplov razmontiranog procesa
- 2017/02 - Rijeka zapelosti
ČOVJEK U FUTROLI
- 2009/10 - Sv. Ante u ćuzi
- 2011/03 - Čovjek u futroli (1)
... 2011/03 - Čovjek u futroli (2)
... 2011/03 - Čovjek u futroli (3)
... 2011/03 - Čovjek u futroli (4)
... 2011/03 - Čovjek u futroli (5)
... 2011/03 - Čovjek u futroli (6)
... 2011/03 - Čovjek u futroli (7)
- 2011/06 - Ateistička propaganda
- 2011/06 - Čedna
- 2011/10 - Demonska ljepota žene
- 2012/09 - Demonska požuda žene
- 2012/10 - Intrigantan problem
... 2012/10 - Ni kučeta ni mačeta
... 2012/10 - Cvrčak i mrav
... 2012/10 - Kasarna Sv. Augustina
... 2012/10 - Guzica
... 2012/10 - Težina Križa
... 2016/07 - Dnevnik uspješnog čovjeka
... 2016/09 - Rođenje zla iz duha morala
- 2014/06 - Geneza jezivosti
- 2014/11 - Kako ih nije sramota?!
- 2015/02 - Gola guzica: promjena žanra
- 2015/09 - U čemu je skandal?
- 2016/05 - Muške kurve
- 2016/05 - Dići raspelo na sebe
- 2016/07 - Opus Dei u teoriji i praksi
- 2016/11 - Najezda barbara
- 2016/11 - Moralni standardi razvijene demokracije
- 2016/12 - Zvuk osude
- 2017/03 - Kritika seksofobnog uma
IGRA SPOLOVA
- 2009/10 - Socijalizacija ljepotice
- 2010/07 - Pokušao sam te ostaviti
... 2010/07 - Not gonna be ignored!
... 2010/07 - Košarka i košarica
... 2010/07 - Nož u leđima
... 2010/07 - Obaveze bez seksa, to je prava stvar!
... 2010/07 - ''Ti si dužan''
... 2010/09 - Nećeš se predomisliti!
- 2010/09 - O nabijanju i gnječenju
- 2011/05 - Jednom nedavno...
... 2011/08 - Druge oči
... 2011/08 - Lov na ljepotu
- 2011/09 - Predstava Trtanika u Mrduši Donjoj
- 2014/10 - Ženska spika
- 2016/01 - Čistoća je pola bolesti
- 2016/03 - Ko to tamo glumi pičkom
- 2016/06 - Zašto nas to nije iznenadilo
- 2017/01 - Šublerska slijepa pjega
ORNAMENT I ZLOČIN
- 2009/10 - (Izvan)brodski dnevnik 2009.
- 2010/01 - Zidanje kao uvjetni refleks
- 2010/04 - Napuhane duše lete u nebo
- 2010/05 - Post o sirotim bogatim ljudima
- 2010/08 - Spasio bih vatru
- 2010/09 - Balon
- 2011/01 - Fetiš pečata
- 2011/07 - Trinom stradalog albatrosa
- 2011/09 - Zna se tko zna
- 2012/04 - And they love her
- 2012/07 - Déja vu
- 2013/01 - Sloboda koja sputava
- 2013/03 - Hladnoća srca prikrivena izljevom osjećaja
- 2013/07 - Ljetni post
- 2015/02 - Mali narodi trebaju samo velike inaugursuzacije
- 2015/04 - Gospe ti presvete!
- 2015/11 - Đonom
- 2015/11 - Zapisi sa smetlišta
- 2016/11 - Ccc, kakva drama!
CRNA OVCA
- 2009/10 - O izdvajanju
- 2009/10 - Nećeš ga naći
- 2009/11 - O običnim malim ljudima
- 2011/03 - Selotejp blues
- 2011/04 - Udružena korizmena zločinačka organizacija
- 2011/06 - Ne daj se...
- 2011/10 - Hod
- 2012/01 - Gospe ti svete!
- 2012/04 - Rigoletto
... 2012/04 - Rigoletto – 1 (Devedesete)
... 2012/04 - Rigoletto – 2 (Stadion)
... 2012/04 - Rigoletto – 3 (Čavoglavci)
... 2012/04 - Rigoletto – 4 (Ay Carmela)
... 2012/04 - Rigoletto – 5 (Normalna)
... 2012/04 - Rigoletto – 6 (Golijat)
- 2013/12 - Desno i lijevo
- 2016/08 - Stupovi društva
DVOSTRUKI AGENT
- 2009/11 - Dvostruki agenti
- 2010/01 - Građegovnari ili što se krije ispod žbuke
- 2010/05 - Reci, ogledalce...
- 2011/09 - Pravi razlog politikantskih filmova
- 2013/09 - Lucidni sebi unatoč
- 2016/04 - Kad ne ide satira, onda će autosatira
TKO JE UKRAO STVARNOST?
- 2009/12 - U troje, u dvoje i u prazno
- 2010/02 - Simuliranje simulacije
- 2010/05 - Zadrta zadrtoj?
- 2010/08 - Prava slika grada
- 2010/11 - Sveta crkva slike
- 2010/12 - Imagologija
- 2013/07 - Skriven iza lažnih nickova
- 2016/06 - Hashtag imagologija
- 2017/01 - Što je bilo prije: kokoš ili metakarton?
MASLAC I MARGARIN
- 2010/01 - O žeđi i pijenju
- 2010/02 - Folkrok partizani
- 2010/03 - Duende
- 2010/06 - Odličan đak
- 2011/12 - Lice i naličje pjesme
- 2012/07 - Pr(lj)ave riječi
- 2013/01 - Bosonoga misao
- 2013/03 - Život i performans
- 2013/09 - SAE - tuce pjesama i još jedno
- 2016/05 - PuŠ vs SAE
- 2016/12 - Rupa u ormaru
VELIKO OKO
- 2010/02 - Opće mišljenje vojske
- 2010/03 - Kao automat za kavu
- 2010/05 - Nagni se, Narcise...
- 2010/06 - Nasilje normalnosti
- 2010/07 - Ostvarujuća moć privida
- 2012/02 - Sto godina beskonačnog labirinta
- 2013/02 - Nasilu na Silu
- 2013/04 - Biti kao svi
- 2014/05 - Zeitgeist
- 2015/05 - Paradoks narcisoidnosti
- 2015/09 - Krivi ste vi
- 2015/12 - Kalifete na fete
- 2017/02 - O pizdunstvu ili Lijepa naša Austrija
PISOPUT
- 2010/06 - Ja, luđak
- 2011/01 - Mjesto s kojeg pucaju tornjevi
BIM-BAM-BAM
- 2010/10 - Pismo izgubljenoj 100% djevojci
- 2012/03 - Tempera(ment)
- 2013/01 - Duende oči
- 2013/06 - Tvoj slučaj
- 2013/07 - Nostalgija futura drugog
- 2014/10 - Ljubav
- 2015/02 - Kontra ljubavi
- 2105/03 - Ja, Ti, Mi
- 2016/02 - Držati pticu
- 2016/06 - Mogućnost drolje
- 2017/01 - Grijeh ljubavi
GOSPODARI SVIJETA
- 2010/11 - Drveno željezo ili patetični cinizam
- 2011/02 - Kako smo dospjeli ovdje gdje smo danas
- 2015/01 - Nijanse lijevog spektra
- 2015/01 - (Vuci)batine
- 2015/05 - Čovjek je čovjeku ovca
- 2015/07 - Minut semantike
- 2015/07 - Matija protiv Babinha
- 2015/10 - Mnogo vike nizašto
- 2015/10 - Demonopolizacija paradne malignosti
- 2015/12 - O sisama i guzicama u Mrduši Donjoj
- 2016/02 - Matija protiv Babinha 2
- 2016/04 - Pozadina kreševa
- 2016/06 - Heroj, a ne bankaroid
- 2016/07 - Drljača od tri groša
- 2016/08 - Asovi vazelinskog uklizavanja
- 2016/09 - Ravno do dna
FALANGA
- 2011/01 - Index na indexu
- 2012/08 - Falanga
- 2013/06 - Test osobnosti
- 2014/09 - Dva tipa smijeha
- 2014/11 - Kritika pomračenog uma
- 2014/12 - Kultura Komunikacije
- 2015/01 - Rođen na prvi april
- 2015/01 - Mržnja govora sprdnje (1)
- 2015/10 - Večernji krivolov
- 2016/04 - Lov na crvene vještice
- 2016/08 - Gospe ti čudotvorne!
- 2016/10 - Fizika pomrčine sunca uma
- 2017/01 - Amen
BITKE O BITI BITKA
- 2011/03 - Probavljivost duše
- 2011/09 - Tema s varijacijom
- 2012/05 - Misao još nemišljena
- 2012/06 - Jebanje dvadeset lipa
- 2014/09 - Krvave ruke
- 2014/11 - Mundana desideria
- 2015/02 - Dobar, loš, zao
- 2015/02 - Spektar sive
- 2015/07 - Mar(kićk)a
- 2015/08 - Lítost
- 2016/01 - Anatomija funkcije
- 2016/03 - Vječno povraćanje istog
TRAGOM MUNJE
- 2012/05 - Pravda je pobijedila
- 2012/07 - Sve samo ne rasistička zemlja
- 2012/12 - Propast svijeta
- 2015/01 - Intencija zOOma
- 2015/04 - Dr. Prolupao SkrOz
- 2016/04 - Defile tustaša
- 2016/06 - Tragom munje
REPUBLIKA FARSA
- 2013/06 - Ćudoredna bitanga
- 2013/11 - Spin godine
- 2014/05 - Propuštena helpie prilika
- 2014/08 - U čemu je sramota?
- 2014/09 - Republika Farsa
- 2014/10 - Samostan sv. Hipokrita Hipokrata
- 2014/11 - Zapisi iz ludnice
- 2015/03 - Zatvoreno pismo
- 2016/05 - Drkadžije
- 2016/06 - Približavanje oluje
- 2016/08 - Nijedne nema bolje od naše milicije
- 2016/08 - Ovo već stvarno prestaje biti smiješno
- 2016/08 - Sloboda govora mržnje (1)
- 2016/09 - Bijedništvo traje dalje
- 2016/09 - Nujna li rujna
- 2016/10 - Homo cylindriacus
USPUT REČENO
- 2010/09 - Sirove strasti
- 2010/11 - Proljeće je čak i u novembru
- 2011/02 - S onu stranu dobra i zla
- 2011/09 - Rekvijem
- 2012/06 - Test inteligencije
- 2015/08 - Nije šija nego vrat
- 2015/12 - Babe i žabe
- 2016/06 - Neke se stvari u životu ne može reći nego CAD naredbama
- 2016/06 - Za neke stvari u životu ni CAD nije dovoljan
- 2016/08 - Slobodna Vlast
- 2017/01 - Život je lijep petka 6.1.2017.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se