16

utorak

svibanj

2023

ŠLJIVOVICA I CALVADOS

ŠLJIVOVICA I CALVADOS





Moj je suprug naslijedio velik i lijep posjed.
Zbog puno razloga, opcija prodaje nije dolazila u obzir.
Sve je bilo lijepo, ali održavanje posjeda zahtijevalo je puno rada .
Nije baš bilo interesa obitelji da slobodne vikende, a nakon napornog tjedna, provede u agrarnim aktivnostima, pa je gotovo sav teret pao na novog posjednika.

Na posjedu je, uz ostalo bilo, i nekoliko desetina stabala šljiva, a još više jabuka.
Trebalo je nastaviti tradiciju pečenja rakije od šljiva, a i od ostalog voća.
Da bi se mogla peći rakija, trebalo je prvo pokupiti šljive i donijeti ih u podrum na ukomljavanje.
Ukomljena šljiva, nosila se je u posebnu prostoriju, gdje se je na plamenu od drva, pekla u bakrenom kotlu i destilirala.
Šljive su trebale biti čiste, brane u jesen i sa odgovarajućim procentom šećera. Šljive su bile su bistrice. Bistrice su stara sorta.koja daje finu aromu napitku.
Gotova rakija spremala se je u hrastove bačve na dozrijevanje
Jačina pića kretala se je od od 25% - 55%.
Iako je suprug samouk, rakija je bila tražena

Piće se , naravno, zove šljivovica.
Šljivovica nije isključivo hrvatski proizvod. Ona se peče od Njemačke, Austrije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i u svim ostalim susjednim državama.
Šljivovica se pije kao aperitiv, ali se u narodu koristi i kod zubobolje, prehlade i želučanih problema.
Industrijsku proizvodnju pokrenuli su industrijalci Pokorny i Arko, a nastavio Badel. Šljivovica je, bila i još je, veliki izvozni artikl.

Uz prodaju jabuka , pravio se je, u posebnim drvenim prešama, sok od jabuka.
Sok se je pio sladak, a ono što se nije popilo, skladištilo se također u hrastove bačve. U bačvama, sok je dobio odgovarajući procent alkohola, pa se je pilo jabučno vino ili se je ponovno peklo i destiliralo u jabučnu rakiju.
Sličan postupak dobivanja jabučne rakije dolazi iz Francuske
Iako se rakija od jabuka radi od davnina, postupak je doveden do savršenstva 60 tih god prošlog stoljeća u Normandiji.
Rakija se zove calvados.
Ima visok procent alkohola.
Pije se kao aperitiv, a koristi se i u koktelima, čak i s kavom.





Calvados nikad ne bi bio tako popularan bez njemačkog pisca Erich Maria Remarquea , koji se je smatrao dijelom izgubljene generacije, bez države, Pisao je antiratne romane, opisivao WW1, napisao bezbroj romana Neki su ekranizirani, kao TRI RATNA DRUGA, SLAVOLUK POBJEDE /ARCH OF TRIUMPH/
Čitali smo ga u jednom dahu.

Gotovo u svim romanima,glavni likovi piju calvados.

U Slavoluku Pobjede ima citat.

Tekst po sjećanju.

“U tamnoj noći, u bistrou, ona i ja sjedamo za stol na kojem su bijele krizanteme, boca calvadosa i sjena ljubavi”

Prošle su godine. Rakija se više ne peče.Bakreni kotao je ukraden.
Drveće stari kao i ljudi. Ne daju više puno ploda. Potpomažu suše i mraz.
Raste trava.
Susjedovi konji pasu.

Ali moj neuništivi suprug planira nabaviti novi kotao i nastaviti.
To je njegovo “životno veselje”

Gornji post posvećen je mom dragom suprugu za njegov 92 rođendan.

/fotografije su s internet/





Oznake: šljivovica i calvados

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.