ponedjeljak, 26.12.2022.

Pametna tehnologija i glupi ljudi

Sigurno ste primijetili kako se teži tome da danas sve bude pametno. Pametno je in. Je li to pametno? Pametni telefoni su bili samo početak. Razvijaju se pametni automobili. Pametne kuće. Da ne nabrajam. Na što god da pomislite, teži se pametnoj varijanti toga. Very good! Jedina mala zamjerka bi bila što se u toj priči podrazumijeva kako u tom procesu i čovjek postaje pametan. Krivo! I naprotiv! Čovjekovo iskustvo postaje drukčije, to da. Njegovo 'korisničko iskustvo' postaje sofisticiranije. Lakše mu je ući u auto kad mu se vrata sama otvore i u kuću u kojoj se vrata sama otvore kad joj se približi, jer kuća ga 'prepoznaje'. Lijep je taj humani odnos između čovjeka i stvari koje koristi. Što bi se tome moglo prigovoriti? Ne puno. Osim da kao rezultat procesa dobivamo - glupog čovjeka. Kao rezultat nastaje jedna mlitava masa koja više ne želi ništa napraviti sama. Razmažena masa koja više nije sposobna držati nekoliko telefonskih brojeva u vlastitoj memoriji, jer ima onu umjetnu. Very good!
Reći ćete, to je pretjerivanje, to uopće ne mora biti tako, tehnologija je neutralna i ovisi kako je koristimo. Točno. Tehnologija je neutralna, ali čovjek je povodljiv, slabašan, lakomislen i vrlo sklon potpuno se prepustiti njenoj divoti. Naravno, tehnologija je odlična i ima niz prednosti. Ali morate uložiti izuzetan napor kako biste postali njen gospodar, i tada će vam koristiti. Ako postanete njen gospodar, onda ste na konju. Ako ona postane vaš gospodar, onda ste magarac. Nemojte biti magarac.



A little bit of everything
All of the time


Odličan pjesmuljak! Evo što je ovdje problem. Prvi dio, little bit of EVERYTHING. I drugi dio još više, ALL of the time. Prvi dio je problem jer ode vam fokus kvragu, pažnja se raspršuje na bezbroj beznačajnih gluposti. Drugi dio je problem iz očitog razloga.


Can't help it

- 10:01 -

Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Opis bloga

Ekspresije o temama osobnog razvoja.




Pitanja i informacije:
alen1zoric@gmail.com



Manje je često dovoljno, a više previše. Umijeće je pronaći pravu mjeru i vlastiti put.






"Inspire (from the Latin inspirare) means to breathe life into another."
































"Tehnologije koje smo stvorili i neprestana poplava takozvanih informacija koje nam se nameću toliko nas odvlače i proždiru da se, više nego ikada, čini društveno korisnim uroniti u knjigu kojom ste okupirani... Mjesto mira na koje morate "otići" kako biste mogli pisati, ali i ozbiljno čitati, mjesto je gdje zapravo možete donositi odgovorne odluke, na kojem se zapravo možete produktivno suočiti s inače zastrašujućim i nesavladivim svijetom..."
Jonathan Franzen