nedjelja, 20.10.2019.

Emerson na boci

Jučer si gledam u trgovini neku bocu s vodom, jer bocu nosim na trčanje i tražim da bude skroz oblog oblika, bez reljefa. Jana je recimo takva, uzmem ju u ruku da je isprobam (bocu kako leži u ruci, ne vodu; mislim, hej) i vidim da oni na bocama imaju one citate. I mislim si, kakav bi to oni citat mogli staviti, a da nije neka afirmativna banalizacija od Louis Hay ili nešto slično? Kad ono, Emerson: "Adopt the pace of nature: her secret is patience". Odmah sam je kupio. Sviđa mi se taj citat. Oni su ga stavili i u prijevodu i na engleskom. Prijevod glasi, čini mi se: Usvoji lekciju iz prirode, njena tajna je strpljenje. Ali, ni ovaj ni neki drugi prijevod jednostavno ne prenosi potpuno Emersonovu ideju. Najbolje zvuči u originalu, kao i mnoge druge njegove rečenice; točno onako kako su njemu došle, jer on ima poetičnost u svom izrazu, a njena bit je vrlo teško prevodiva. Da se ne govori i o arhaičnosti koja je neminovna u jeziku koji se koristio u Americi prije 150 godina. A da se ne govori tek o tome koliko je bitna, i presudna, prijemčljivost čitatelja. Netko će proći pored nekog natpisa i neće ga ni primijetiti, netko drugi će proći, stati, pročitati ga i možda će mu se cijeli život okrenuti naglavačke.

- 14:55 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.


Internetski dnevnik, kojeg pišem prvenstveno zbog sebe, kako bih produbio i sebi pojasnio ideje koje mi dolaze, ali i za one koji nekim putem dospiju ovdje i vide kako su moje teme i njihove teme. U današnje doba internetskih mogućnosti, zanimljivo je imati uvid u nečiju svakodnevnu kreativnost, umjesto u banalne statuse po društvenim mrežama. Mnogi važni pisci su imali potrebu pisati dnevnike, za koje nisu smatrali da će ih itko čitati. Pada mi na pamet pogotovo Kafka, čije dnevnike i pisma sam svojevremeno čitao s guštom. Današnje vrijeme internetizacije pruža mogućnost vođenja dnevnika uživo. Ja bih volio pratiti takav dnevnik nekoga tko ima što reći. A još mi je zanimljivije pisati svoj.
Ovaj blog ide ispod radara, što znači da nije vidljiv na listama, to mi jednostavno ne treba. Kad sazrije vrijeme, otvorit ću si neovisnu stranicu, za što će mi trebati pomoć nekoga tko se razumije u to više od mene.

"Bez napora ne možemo ništa postići - s naporom upropaštavamo sve.

I upravo zato što je to tako jednostavno, zato je i tako teško. Događa se samo od sebe - no mora se na tome raditi.

Istinsko prosvjetljenje doživljava samo vrlo malo ljudi, jer ih je i veoma malo koji to istinski žele."

De Mello (iz knjige Carlosa Vallesa, "Neopterećen prtljagom", koja se bavi De Mellovom duhovnom ostavštinom)Ako se kojim slučajem poželite javiti, to znači da se svakako i trebate javiti:
alen1zoric@gmail.com"You think you know me, but you haven't got a clue"Free Web Hit Counter
. . .