utorak, 03.09.2019.

Minimalizam i neodređenost

Vidim da me sve više zanima minimalizam. To dolazi sasvim prirodno, samo od sebe. Što manje stvari, što više iskustva, pri čemu mislim prvenstveno na unutrašnje iskustvo, ne nužno iskustva kao što je obilaženje piramida ili kineskog zida. Imam osjećaj kao da puno stvari i puno takve vrste iskustva ne može ići zajedno, već su obrnuto proporcionalni. Što je više stvari, to manje prostora ostaje za iskustva. Što je više iskustva, stvari postaju sve manje bitne i nepotrebne.

Minimalizam je usko povezan i s neodređenošću. Što znači neodređenost kao pristup životu? Znači: ne znam. Ne znam što će se događati i ne idem pod svaku cijenu ni u kojem smjeru. Znači: vidjet ću što će biti, gledam što se događa i po potrebi, ako osjetim potrebu, uključujem se, a ako ne, ništa, promatram i dalje. Ne pasivno, nego kao vrlo pažljivi promatrač, a to je samo naizgled pasivnost, a zapravo je potpuna budnost i prisutnost. Iz te prisutnosti dolaze prilike, a i ne moraju doći, naravno. Ako nismo prisutni, onda sigurnno ne dolazi ništa vrijedno, onda samo maštamo i namećemo svoju sitnu volju svojoj prirodi i onome što je u nama zapakirano u obliku potencijala. Da bi se potencijal razvio, poželjno je imati povjerenja u neodređenost. Religiozni bi to nazvali vjera, ali to nema nikakve veze s time, nego je upravo suprotno.

- 10:07 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Opis bloga

Ekspresije o temama osobnog razvoja.




Pitanja i informacije:
alen1zoric@gmail.com



Manje je često dovoljno, a više previše. Umijeće je pronaći pravu mjeru i vlastiti put.






"Inspire (from the Latin inspirare) means to breathe life into another."
































"Tehnologije koje smo stvorili i neprestana poplava takozvanih informacija koje nam se nameću toliko nas odvlače i proždiru da se, više nego ikada, čini društveno korisnim uroniti u knjigu kojom ste okupirani... Mjesto mira na koje morate "otići" kako biste mogli pisati, ali i ozbiljno čitati, mjesto je gdje zapravo možete donositi odgovorne odluke, na kojem se zapravo možete produktivno suočiti s inače zastrašujućim i nesavladivim svijetom..."
Jonathan Franzen