srijeda, 07.08.2019.

Zavodljivost U.G.-ja

Moram napomenuti da, iako U.G.-ja, doživljavam kao originalnog i na neki zenovski način poticajnog, njegovi stavovi, pogledi i sve u vezi njega može se vrlo lako potpuno krivo protumačiti i daleko od toga da bi bilo pametno "lijepiti" se za njega (kao i za bilo koga drugoga, uostalom). Tumačenje samo po sebi je već problem, pogotovo kad se radi o njemu. On je u svojoj 49-oj godini doživio neka vrlo intenzivna iskustva koja su uzrok njegovih radikalnih, ali i privlačnih (zavodljivih) ideja. To su bila njegova iskustva, ne moja ili vaša i on je živio u skladu s njima, iz njih. I to je u redu za njega. Ja se pouzdajem u svoje iskustvo, kakvo god ono bilo. Moja osnovna kritika U.G.-ja je ideja kako se ništa ne može učiniti, kako je meditacija potpuno nepotrebna, kako su baš svi učitelji najobičniji prevaranti. Većina svakako i je, ali nisu baš svi, a od one nekolicine koji su potpuno iskreni i daju sve od sebe da prenesu nešto do čega su sami došli, može se nešto naučiti. Za tim njegovim svojevrsnim pesimizmom, koji možda i nije pesimizam, već tko zna što, nisam posebno lud. U konačnici, učitelji mogu dobro doći, ali samo dio puta, i to samo kako bi ih se na kraju sve skupa odbacilo i živjelo svoj život kroz svoje autentično individualno specifično iskustvo u čiju dubinu ne može zaviriti ni jedan učitelj ni bilo tko osim nas samih.

- 13:51 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Internetska bilježnica za zapisati što mi dođe.

Jedna vrsta modernog dnevnika, kojeg pišem prvenstveno zbog sebe (da se razumijemo) kako bih produbio i sebi pojasnio ideje koje mi dolaze, a oni koji nekim putem dođu ovdje, ako su im moje teme bliske, postoji dobra vjerojatnost da će u njima pronaći neku vrstu inspiracije i poticaja.


"Bez napora ne možemo ništa postići - s naporom upropaštavamo sve.

I upravo zato što je to tako jednostavno, zato je i tako teško. Događa se samo od sebe - no mora se na tome raditi.

Istinsko prosvjetljenje doživljava samo vrlo malo ljudi, jer ih je i veoma malo koji to istinski žele."

De Mello (iz knjige Carlosa Vallesa, "Neopterećen prtljagom", koja se bavi De Mellovom duhovnom ostavštinom)Ako se kojim slučajem poželite javiti, to znači da se svakako i trebate javiti:
alen1zoric@gmail.com"You think you know me, but you haven't got a clue"Free Web Hit Counter
. . .