Severino Majkus

< veljača, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
             

Veljača 2013 (7)
Siječanj 2013 (30)
Prosinac 2012 (40)
Studeni 2012 (33)
Listopad 2012 (25)
Rujan 2012 (20)
Kolovoz 2012 (32)
Srpanj 2012 (32)
Lipanj 2012 (23)
Svibanj 2012 (23)
Travanj 2012 (16)
Ožujak 2012 (14)
Veljača 2012 (13)
Siječanj 2012 (19)
Prosinac 2011 (24)
Studeni 2011 (18)
Listopad 2011 (21)
Rujan 2011 (22)
Kolovoz 2011 (17)
Srpanj 2011 (14)
Lipanj 2011 (31)
Svibanj 2011 (27)
Travanj 2011 (28)
Ožujak 2011 (26)
Veljača 2011 (22)
Siječanj 2011 (26)
Prosinac 2010 (26)
Studeni 2010 (23)
Listopad 2010 (17)
Rujan 2010 (34)
Kolovoz 2010 (31)
Srpanj 2010 (30)
Lipanj 2010 (23)
Svibanj 2010 (28)
Travanj 2010 (20)
Ožujak 2010 (23)
Veljača 2010 (29)
Siječanj 2010 (31)
Prosinac 2009 (20)
Studeni 2009 (28)
Listopad 2009 (11)
Rujan 2009 (21)
Kolovoz 2009 (12)
Srpanj 2009 (19)
Lipanj 2009 (15)
Svibanj 2009 (20)
Travanj 2009 (33)
Ožujak 2009 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

. • Cestitka Garavom na tako sazetim, zrelim i promisljenim zapazanjima . Kangrga je jednom rekao u TV interviuvu: "Bit ce nesto od nas" Kad se davimo svakodnevno u ovom drustvenom blatu, ponekada nade i ponestaju. Ali, ako se ima na umu da smo generacije kojma su u cjelokupnoj istoriji zapale najvece zrtvenicko odricanje ali i naj veci izazovi, ako ne i privilegije,zatecenim u dosad nevidjenim orkanskim drustvenim krizama u kojima se civilizacijska epoha petmilenjsko klasnog nadmetanja, sada napokom raspada po svim svojim drustvenim savovima Gotovo da nema vise dana ni sata u kojima se ne dozivljava tektoska rasprnuca visokih detonacija, bljeskova sto zasljepljuju, vibracije koje lome sve nejake, gomilajuci psihijatrijske ustavnove, kazemate, vjesala, lomace, robije, popravne institucije, koje Nietzsche nazire kao "Popravljanje covjecanstva", upravo tamo gdje se ono nejvise lomi, iznakazuje, gdje mu se trga inskonski duh, vjeru u sebe ( Sapere aude). Samo jaci, koji se penju na vrske lutajucih santa, sad naziru sve oko sebe, taj bljestavi lom smetisnih nanosa, koji se u vlasitom dimu i odurnom zapahu tu raspadaju u zajednickoj gomili : Klasna bestijalnost, krscanske svinjarije, liberalni uljez, demokratski lopov, ideoloski demagog,,ekonomski tiranin. • Sav taj historijski nanos se napokom nasao na svojoj nagomilanoj hrpi! Navucimo maske, promatrahjuci taj trulez koji nestaje u svoj epohalni bezdan

 

Linkovi
Slikarstvo
www.pula-online.com
www.zutaminuta.com


28.02.2010., nedjelja

Odgovor Vladu

4. Veoma dobro uocavate nedostatke modela realizacije Udruge Jedinstvenog sindikata svih struka Zemlje, pa se nadam da cemo se barem po tom pitanju naci, ne vise kao subjektivne jedinke, vec kao poceta skromna interesna skupina gradjana ,koja bi bila voljna da se udruzeno aktivira na sastavu tog organizacionog modela Udruge.
Nuzni su tek prvi koraci neke sazete idejnosti kojom se strijemi potpunom oslobodjenju Rada i njegovog politicko-ekonomskog pokreta, kao i formalno ispunjavanje pravnih uvjeta njegovog osnutka.
Osobna uvjerenja, za sada, i sve dotle ostaju svjesno ogranicena na vlastitoj perceptivnosti, sa namjerom da budu izrazena u svojstvu osnivackog partecipanta, a ne neke liderske uloge , koja promptno sipa iz vlastitog rukava sve idejne forme jos jedne autokratske drustvene hobotnice.
Nedvojbeno da udruga treba biti utemeljena na principima javne djelatnosti, na civilizacijskim metodama propagiranja vlastitih smjernica i potpunog pretvaranja svih sredstava za proizvodnju u drustveno vlasnistvo kad god se zato steknu vecinski glasacki uvjeti ( nikako da se pobrka sa Drzavom).

Radnicka Udruga koja izrascuje iz sebe same, bez utjecaja vanjskih drustvenih faktora, i u svojstvu buduceg legalnog predstavnika vecinskog stanovnistva Zemlje.

Pridruzite nam se vasim daljnjim savjetima, nadopunama i nadasve aktivnoj djelatnosti u borbi za oslobodjenje Rada od svih njegovih klasnih nametnika.

Email: sevmajkus@inet.hr
www.severinomajkus.com/blog


- 20:44 - Komentari (1) - Isprintaj - #
Odgovor Vladu (2 dio)

Suradnja njemacke socialdemokracije sa Junkerskim osvajackim Prvim svjetskim ratom donosi joj obilnu nagradu u obliku uspostave vlastite Vajmarske republike, na cemu ju ubrzo slijedi nova Komunisticka partija, utemeljujuci Trecom Internacionalom jednu od svojih najzloslutnijih revizija revolucionarnog socijalizma proleterskog internacionalizma utemeljenim Prvom Internacioanalom, i prepustajuci daljnju sudbinu radnickih pokreta u ruke nacionalnim uslovima pojedinih zemalja.
Ako ikada povijest donese na svjetlo dana dokumente 10. kongresa SKPb-a bit ce to i sluzbena proklamacija predaje proleterskih interesa u ruke zasebnih burzujsko nacionalnih enklava, iz kojih se direktno radja novi nacionalsocijalizam burzujske ranjene zvjeri Njemacke . Jedan gotovo identican slucaj sa zadnjeg kongresa SK Jugoslavije, kojeg napusta slovenska delagacija sa suznim ocima njene clanice Sonje Lokar, za usporedbu sa Sljapnikom i Mjasnikom koji na spomenutom ruskom kongresu uzvikuju, nakon Lenjinove predaje tekovina Oktobra u ruke nacionalnoj birokratskoj kasti Staljinizma: „ U toku naseg 20. godisnjeg partijskog staza jos nismo dozivjeli slicno devijantno izdajstvo radnicke klase“. Daljnji tokovi tog prelamanja radnickih pokreta Europe, amalgamiranih sa interesima burzujskog drustva , suvise su danas dobro poznati da bi ovdje nabrajali tu najvecu drustvenu tragikomediju 20.stoljeca, izvedenu po libretu reakcionarne Komunisticke partije prerasle u zloglasni staljinisticki Inforbiro. Dovoljno ce tu biti za spomen Staljinove direktive upucene KP Njemacke da se posto poto treba sprijeciti u toj zemlji 1933. godine jednu posve zrelo nadolazecu socijalisticku revoluciju iza koje je stajala tri milijunska dobro organizirana radnicka klasa, kao i kasniji zloglasni sporazum Ribentrop-Molotov iz 1938. godine.
3. Ideali koje mi prepisujete u zastupanju nekog Humanog Komunizma postaju vise nego smjesni. Bez obzira dali bivaju pohvalni ili donkihotovski ismijani, te se doskocice najcesce koriste u vjecnom zaobilazenju onog sto De Leon nazivlje „… gorucim pitanjem koji kuca na vrata svakom covjeku sa zahtjevom da bude rijeseno“.
Nevjerovatno se to pitanje zaobilazi sistematskom borbom nase domace „Jedine prave ljevice“ kao i opcenito one svjetske u njihovim primarnim utakmicama na utrkama za vladavinom. Za preuzimanje vlasti u svoje ruke u dvojaku svrhu : sacuvati dijelom privatno vlasnistvo a dijelom ga podrzaviti. Pa zar nije to vec jednom ostvareno kao gotovi peceni proizvod u svrhu lakseg digestiranja podrzavljene imovine od strane mafijske uzurpacije onog sto nije nikada ni trebalo zaraditi. Pogledajte samo kako je Staljin tako uspjesno podrzavio jednu sestinu globalnog svijeta, zrtvujuci nekih 30- 50 milijuna ruskih muzika, kako bi to sve preuzela bez muka mafijska Oligarhija danasnje Rusije.
Zar ce danasnja Ljevica ponovno stupiti na uspomoc najvecoj burzujkoj krizi u njenoj povijesti u spasavanju sto se spasiti moze.
Ili ce konacno, polucivsi besramnu lekciju iz svoje proslosti, stati na stranu interesa radnicke klase,sada vec, kao vecinskog stanovnistva gotovo bilo koje zemlje u svijetu, ne po Severinovom ili Vladovom hiru, vec po gorucem pitanju civilizacijkog opstanka na ovoj lijepoj Planeti.

- 06:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.02.2010., subota

Odgovor Vladu

(1. dio)
Veoma sam zahvalan vasem pridonasanju konkretnih prijedloga, primjedbi po pitanju realizacije jednog imperativnog smjenjivanja drustvenog kaosa u kojeg se danasnje covjecanstvo zatice u svoj svojoj rasuvoj golgoti, podjednako na svim poljima: kulturnim, idejnim, moralnim, politickim, nadasve ekonomskim.
Zalim sto se i kod vas pojavljuje onaj prokleti "medjutim" i "ali" koji je tako uvrzen svjesno ili naivno u nasu ljudsku anarhicnu staju, kako bi to divno ljudsko bice dvadesetprvog stoljeca bilo i dalje zdrobljeno u svoje najsitnije opstajuce djelove, sto i nije nista drugo nego opca Marksova paupertizacija i njena uspjesna realizacija na djelu, kojom se covjecanstvo drogira kroz sva nametnuta mu krvava putesenstva u toku citavog proslog stoljeca.
Burzujska se svirepost tako uspjesno realizira ne zato sto ona posjeduje neku nadnaravnu moc, bogom ili luciferom danom,u vladavini nad masama.
Njena djelotvorna moc proistice iz ovozemaljske izvornosti:
1. U prisvojanju svih sretstva za proizvodnju u vlastitu imovinu, oruzanom silom, vjerskom podcinjenoscu, opcom kontaminacijom mentaliteta kojeg se usadjuje u ljudsko bice, kao "Lijencinu", "nevaljavog po rodjenju", "Egoistu", "Siledju"..., koje valja "preodgojiti", i sve sto mu se u tom smislu moze nakalemiti putem skolske osnovne naobrazbe, vjerske degradiranosti spram posluhu i pokornosti, spram plemenitoj ovozemaljskoj patnji radi stjecanja onosvjetsko vjecnog blazenstva.Poticanje na "herojska djela" i "kukavicluk", na prezir drugosti, uskladistenom neogranicenim kolicinama u nacionalnim, rasnim, vjerskim i politickim rezervatima.
2.U slucaju da ta sretsva ponestanu ili pocinju gubiti djelotvornost,valja priskociti njihovim inovacijama. Danas su ona tipicna na podlom surovanju Vatikana sa Darwinizmom, na preporuci da postaje vrijedno citati Marksa, koje je prvo primjenila , pocetkom 20. stoljeca Socialdemokracia kad se covjecanstvo vec nalazilo na samom pragu revolucionarnog preokreta. Podlo prisvajanje socijalistickih ideala u reformatorske svrhe radi spasavanja postojeceg drustvenog zla i njegove perpetuirajuce vjecnosti, danas je sveopca praksa, pretvorena gotovo u monopol svih svjetskih "ljevica" , koje i dalje uporno i na izmjenice zongliraju dvijema loptama socijalizma i komunizma, odrzavajuci ih spretnoscu cirkusnog Klauna u sigurnim rotacijama oko vlastice osi poput neutrona i pozitrona u vjecnom kruzenju oko vlastite jezgre atoma. Kad je ta burzujska svirepost jednom postala posma djelotvorna pojava europske Kautskovstine, ne samo u primjeni njenih drustvenih zlodjela vec daljnjeg radikalizma sve krvavljih metoda odrzavanja vladavine "Jaceg" nad "Slabijim” , prva "Radnicka partija" u povijesti kojoj burzoazija povjerava vlast u Australiji, zvana "Laburist", stvorena je sa jedinim ciljem: da svojom obmanjujucom "radnickom"idelogijom prva krene na strajkujuce rudare Newcastlea, smirivajuci ih oruzanom silom.Ubrzo im se pridruzuje u toj krvavoj raboti spram vlastite radnicke subrace i njemacka socialdemokracija stavljajuci se u prve junkerske redove Svjetskog osvajackog rata, zanosno streljajuci tadasnje vodece europske marksiste Rozu Luxemburg i K. Liebknechta, gusi pokusaj socijalisticke revolucije u zemlji koja se radjala pod utjecajem ruskog Oktobra, i Lenjinove kasnije uloge da prevrne njeno revolucionarno odijelo u birokratsko prugasto ruho i sarenu kravatu najkrvavlje drustvene kaste u povjesti ljudskog roda koja ce promovirati burzujsko nasilje pod imenom staljinizma sve do sadasnjih vremena, u rukama raznih Busha, Putina i Obama.
“Ljevici” je pri tome jako vazno odrzavati "pristojnu" distancu izmedju Sociajlizma i Komunizma, ponovno zlorabeci samog Marksa i Engelsa, koji su ta dva naziva povremeno bili prisiljeni mjenjati zbog tadasnjih prvih zlonamjernih radjanja burzujskih pokreta 19. stoljeca u intelektualnim krugovima Owena, Poudona, Lassala I drugih, prije i u toku samog radjanja Znasnstvenog Socijalizma, a koje sam Lenjin definitivno i smisljeno prekraja u dva razlicita drustvena poretka, kako bi time opravdao neuspjeli sociajlizam u zemlji ruskih muzika i nedostajuce radnicke klase, zbog cega se,eto, moramo zadovoljiti nekim mutnim drustvenim napojem, zvanim sociajlizam kao prva faza komunizma. Taj je Lenjinov revizionizam dao zeleno svjetlo naj gorim buducim drustvenim zlodjelima koja ce se pociniti pod trikom “izgradnje socijalizma kao prve faze komunizma “


- 15:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.02.2010., petak

„TENK ZA ISTRU SA SPLITSKOG PERONA“

Povodom clanka Predraga Lucica, koji se pojavio 17. februara u Glasu Istre.
Umjesto na naslovnoj strani rezerviranoj crno masnim tisakom za drustveno zutilo, Lucic se ovdje pojavljuje najsitnijim slovima na dnu seste strane.

Jeli to Glas one iste ptice Phenix sto se bila digla iz Mussoliniva pepela Drugog svjetskog rata, ili je to doista jedan od transcendentiranog drustvenog zloduha, koji je pusten iz boce kao melem burzujskom krupnom kapitalu, koji ce ovdje dotuci svacije ostatke, gdje ni Kozi vise nema brsta.

Luciceva alegorija doslovno vraca ona vremena kad je veliki Paranoik bio zalutao ovamo pocetkom devedesetih da nastavi Mussolinievom i staljinistickom metodom opcu „cistku“ Istre, kako bi je nastanio svoje loze listom.

Put jednog tadasnjeg jutra , koji je vodio iz Pazina prema Rijeci, pravcem Savkinog tunela kroz Ucku bio je zatrpan dugom kolonom u zastoju, koja je cekala navodjenu Suskovu kolonu tenkova sto je puzila iz pravca Istocnog fronta, blatnjavih gusijenica, i koji ce od tada gaziti krsnu Istriu.

Dok Kain panicno utiskuje stopalo na istonoj strani Jadrana sadasnje Hrvatske na bubnju, Jakovcic vec drzi zapadnu obalu halucinirajuce oaze spasa Briselskih Regija.

Citaocu ovog Bloga, dotle cemo primjerenim slovima prepisati Lucicev teks:

„STOSTA SE PROMIJENILO U EUROPI OD KAKO JE ZAZIVJELA IDEJA O POTREBI POVEZIVANJA NJEZINIH REGIJA PREKO KRUTIH GRANICA NACIONALNIH DRZAVA, GRANICE KOJE SU – KAKO JE TO DAVNO ZAPISAO FRANCUSKI GEOGRAF JACQUES ANCEL- 'REZULTAT PONAVLJANIH SILOVANJA GEOGRAFIJE OD SAME POVIJESTI'. ZAMISLJANA EUROPA SLOBODNIH LJUDI PRETVORILA SE U KOSMAR MONETARNE UNIJE, A SANJANA EUROPA REGIJA MUTIRALA JE U EUROPU FEUDA.
RUKU POD RUKU S EUROPOM MJENJAO SE I IVAN JAKOVCIC. ON I DANAS, ISTINABOG, ZAZIVA NEOSTVARENU REGIONALNU AUTONOMIJU ISTRE, ALI TO RADI KAO OSTVARENI FEUDALAC. PA JE PRITOM UVJERLJIV UPRAVO ONOLIKO KOLIKO I SAMA EUROPA VJERNA IDEJAMA NA KOJIMA SE ZACELA.
JEDNO STO SE SVIH OVIH GODINA NIJE PROMIJENILO, TO JE MILITANTNOST KOJU NACIONALISTI EMITIRAJU NA SAM SPOMEN REGIONALIZMA. ONI SE DANAS, KAO I PRIJE 20 GODINA, DOCIM CUJU RIJEC „REGIJA“ HVATAJU ZA PISTOLJ, PUSKU, METALNU SIPKU…ZA ONO STO IM SE NADEJE PRI RUCI I ZA JEDINO STO IM SE MOTA PO GLAVI. TAKO JE I NA JAKOVCICEVU IZJAVU DA CE ISTRA, PO ULASKU HTVATSKE U EUROPSKU UNIJU, OSTVARITI SVOJU REGIJONALNU AUTONOMIJU, SEF SPLITSKOG HDZ-A I RAVNATELJ KBC-A DUJOMIR MARASOVIC PRIPRIJETIO UPOTREBOM SILE, KAZAVSI DA JE I „ORUZIJE LEGITIMNO SREDSTVO DA SE TA DJAVOLSKA IDEJA SPRIJECI“ SPITSKI JE LIJECNIK U BORBENOM ZANOSU DOSLOVCE PONOVIO GAZIMETARSKE RIJECI JEDNIG BEOGRADSKOG BANKARA KOJEG I DANAS, DOK LEZI U SVOM DVORISNOM GROBU, PAMTIMO KAKO UZVIKUJE DA „NI ORUZANE BITKE NISU ISKLJUCENE“. PAMTIMO GA, NARAVNO, I PO ONOME STO JE USLIJEDILO NE DUGO NAKON GOVORA NA GAZIMESTANU, PO PROLIVENOJ KRVI NA KOJOJ JE ZAVESLALA SOVENSKA KLATEZ I NA KOJOJ JE, ETO, I SPLITSKI DERMATOVENEROLOG ISPLIVAO KAO BOGOMDANI PARTIJSKI BATINAS.
NIJE OVO PRVI PUTA DA ISTRIJANIMA PREKO UCKE STIZU PRIJETBJE ORUZJEM, NIJE VJEROJATNO NI POSLJEDNJI, I NIJE DUJOMIR MARASOVIC JEDINI HRVATSKI NACIONALIST KOJI SE U SVOJIM VLAZNIM SNOVIMA VIDI KAKO NA TENKU PRODIRE KROZ TUNEL, ALI POGLED NIKAKO DA MU PUKNE NA CICARIJU. MARASOVICU NAZALOST NECE PRIPASTI NI TA CAST DA BUDE PRVIHRVATSKI POLITICAR KOJI CE ZBOG PRIJETNJI ORUZJEM ZAVRSITI TAMO GDJE JE TAKVIM NASILNICIMA MJESTO. NJHEGA CE OD SVEGA STO ZASLUZUJE ZASTITITI NJEGOVA SRANKA U KOJOJ SE TRAJNO SKLADISTE MENTALNI OVISNICI O IDEJI GRADJANSKOG RATA. MARASOVIC JE KAO JEDAN OD TAKVIH, ZIVA MASKOTA HDZ-ovskog KONTINUITETA. ODAVNO BI ONI NA ISTRU ORUZJEM, DA GA U MEDJUVREMENU NISU PRODALI.“ PREDRAG LUCIC, Glas Istre, 17. veljace, 2010. na dnu 6. strane

- 11:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.02.2010., četvrtak

Glas Istre,17.veljace,2010

DEMOCROACIA DRAGA PILSELA

Tek sto je upoznao novog predsjednika Josipovica i njegove blize suradnike ovosvjetsko vangalaktickog krupnog kapitala, vec nam iz Metropole salje Kvantnu nadu konacnog sjedinjenja svih drustvenih lopova sa njihovim pauperiziranim ostacima u „ jednu golemu i jedinstvenu kozmicku supstanciju obogacujuci je onim sto smo kroz tisucljeca i cinili“
Zar to bogohulni Pilsel vec skropi blagoslovom Bogove koji su pali na tjeme njihovom „ etickom“ pljackom, palezom i klanjem!?

- 19:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.02.2010., utorak

Vraceni tekst 3

Jos su uvijek u svjezem sjecanju prvi“slobodi izbori“koji su se pojavili na uhodanom repertoaru balkanskog teatra farsnih igara .
Mnostvo automobila zatrpalo je uski prolaz naseg Malog Mista ispred Svecenikove rezidencije.
Moj nikada trijezni susjed koji je izasao da udahne svjezi zrak i uspout,rasirenih stopala, markira tockove ove vesele karavane u zastoju, rece mi da se tamo unutra odvija izborna prodika.
Znanica iz susjednog mjesta, odlazeci na nedeljnu misu, poljubila je zatvorena crkvena vrata jer se ispostavilo da se te nedjele glavnina crkvenih dusobriznika okuplja na Kaptolu buduce nam Metropole. A kad se proslih dana zbunjena obratila zupniku za savjet kome treba dati svoj glas na dolazecim izborima, usljedio je zustri odgovor: „Za koga nego za HDZ !“
Bila su to vremena kad je mali Ivica grabio sitnim koracima na Kaptol da poteze Kardinalovu suknju sa molbom da se sto prije jednim blagoslovom rastjera preostali zloduh iz Kocke.
Kad je Veliki Paranoik otpusten sa robije, umjesto da isprva bude smjesten u psihijatriju, poslan je u europsko srce Giuseppinine Istrie i njenih labinskih komunara, da bi Mussolinijevim nozem razrezao na komadice sve sto je jos od njega preostalo, i spakirao za bjelosvjetske daljine . Kad su se na njihova mjesta vec okupljale najezde zive i mrtve „dijasporne“ glasacke duse za veliki bakanal nadolazecih „slobodnih izbora.

I eto sad na okupu svega preostalog nakon punih 20 godina, i dodatnih svjezih snaga Mudrinica,Tedeschia i Kustraka koji ce promptno strazariti pred misijim rupama , uzvikujuci nedodirljivom Svetom Trojstvu Seksa Bajica Kosorice: : „Ne brinite za misice dok se u njihovim rupama jos uvijek nadje dosta rezervne hrane.“

- 23:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vraceni tekst 2

Inicijativa Jedinstvenog Sindikata Rada Zemlje svjesna je politicke tezine, odnosno njene nuznosti, pomocu koje moze radnicka klasa jedino doci do svog ujedinjenja, jednom kao i vecinski predstavnik nacije, preuzeti SVA sretstva za proizvodnju u svoje ruke.
Na temelju vecinske glasovnice time preuzti takodjer i vlastitu sudbinu u svoje ruke, pretstavljajuci tako i interese nacije u cjelini.

Postojeca averzija spram politickih pokreta s razlogom danas dominira u sredinama radnih masa, narocito nakom sto se u toku 20. stoljeca nasla u potpunoj sluzbi uzurpatorskim klasama, glavno sretstvo sticanja i ocuvanja manjinske dominacije nad masovno podcinjenim robovima prikovani nekom mizernom satnicom na proizvodni lanac cjelokupnog drustvenog bogatsva.

Stoga, rijecima knjizevnika Mirka Kovaca da je : „Ne baviti se politikom njena najgora varijacija“, radnicki pokret koji bi se trebao konacno ujediniti u svoj Jedinstveni Sindikat svih struka i profesija, zenskog i muskog stanovnistva, studenata i umirovljenika, uposlenih i nezaposlenih, sposobnih i nesposobnih opceg privredjivanja, nuzno mora prihvatiti istovremenu opciju i svog politickog ujedinjenja u vlastitu sranku. ALI tek sa ciljem dok jednom postane vecinski dio nacije, da demokratskom glasovnicom preuzme sva sretstva proizvodnje u svoje ruke, kao i vecinskog pretstavnika interesa cjelokupne nacije.

Tek proglasenjem Republike rada i drustvenog vlasnistva svih sretstava za proizvodnju, politika ce moci krenuti za sva vremena putem muzeoloskih vetrina, zajedno sa njenim milenijskim klasnim roditeljem.

Napomena: rijeci :socijalisticka, komunisticka, socialdemokratska, diktatura proletarijata ili neka njihova liberalna opcija, svjesno su ovdje zaobidjene da se njima nebi dala klevetnicka prilika novim prozivima : komunjara, anarhista, staljinista, nacionalsociajlista ili nekim drugim draustvenim vragovima koji su harali nad najtragicnijim proslim stoljecem covjecanstva.

Dobrodosli daljni prijedlozi, misljenja i vasa aktivna partecipacija u tom sveobuhvatnom radnickom projektu.

- 23:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vraceni tekst

INICIJATIVA JEDINSTVENOG POLITICKOG SINDIKATA RADA

Nakom danasnjeg obracanja svim gradjanima novog predsjednika republike Hrvatske otvara se povijesni izazov ovoj maloj Zemlji velikih mogucnosti da jednom zauvijek rece : Dosta nam je bilo dvadesetgodisnje obmane jednog kriminalno drustvenog sustava, dosad ne vidjene nacionalisticke i „liberalno demokratske“ ideologije, opce prevare u kojoj je drzan radni narod podlim blefom pomocu patriotske desnice na srcu i zastitnim raspelom nad glavom.
Zemlja je opljackana i ogoljena. Stotine tisuca radnika ostalo je bez posla kojima se sada baca prasina u oci preko Svjetske ekonomske krize.
Najveci kriminalci koji ostaju vjecno nedodirnuti jos uvijek drze Zemlju u svom monetarnom sah-matu, bilo da se nalaze jahtama na Jadranu, na Djevicanskim otocima ili obezbjedjeni u Susjetstvu.
Nikada odabrani od naroda, i prevarom preuzete vlasti pomocu „Dijaspore“, Mrtvih dusa te nahuckanih i neupucenih masa od strane Crkvenjaka, koji nikad nisu uspjevali prestici vlastitu glasacku manjinu od nekih 35% izbornih glasova.
Stoga.
Udruzimo se kao vecinski proizvodjaci svih drustvenih dobara i u svrhu da novim Jedinstvenim Sindikatom svih struka i profesija, uposlenih i nezaposlenih, zenskih i muskih, studenata i penzijonera preuzmemo sudbinu Zemlje u vlastite ruke, bez da nama ikad vise upravljaju snage parazitsko manjinskih spekulanata.

Oformimo vlastitu Udrugu Jedinstvenog Sindikata utemeljenu jedinstvom na ekonomskom i politickom polju radi potpunog preuzimanja svih proizvodnih sretstava u ruke vecinskog stanovnistva zemlje, koju ce administrirati tehnicka organizacija bez ikakve vladarske punomoci, raspustiti ogromnu parazitsku birokraciju, pruzajuci joj ravnopravno i dostojno partecipioranje u ekonomskoj djelatnosti svih sposobnih stanovnika zemlje.
Drugim rijecima:
Stvorimo Vecinsku Republiku Rada, visokog zivotnog standarda i civilizacijiskih vrijednota.
Proglasimo istinsku demokraciju vecine, koja ce biti doslovni garant humanistickih vrijednota i prava svakog pojedinca na njegovo individualno stanoviste, kao i duznost da podjednako vodi racuna o nemocnim susjedima kao o sebi samome.

Za sve daljnje inicijativne informacije, vase upite, prijedloge, dodatna misljenja, kao i vas upis u inicijativno clanstvo mozete poslati na:
E adresu sevmajkus@inet.hr
ili na donji komentar.

POSTANIMO PIONIRI BUDUCEG VEDRIJEG DRUSTVA VLASTITIM PROMISLJENIM ODAZIVOM.


- 23:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #
NEDORECENOST

Dogadja se nedorecenost i prema sebi samima, ili kako to po nekad biva da sebi skresemo u brtk: autonedorecenosti.
Da se loptamo jednom nezrelom mislju, da je onda zagubimo u nekoj litici zivotne staze.
Da u ponovnom prolazu opet nabacamo na nju, i putem da je pred sobom sutiramo poput Einsteina kad mu se pod nogama nasla necija ispraznjena konzerva.
Slicno u ovdasnjem zadnjem tekstu na temu Jedinstvenog Politickog Sindikata, koji je, vjerojatno radi takve nedorecenosti pobudio jednog od desetak komentatora da dodatno preupita Emailom : dali je ovdje rijec o nekom novom altruistickom pokretu, te nakon sto je jucer teks neobjasnjivo ispario zajedno sa komentarima i dodatnim tekstom o „slobodnim“ izborima, sada tek podsjeca na onu izreku: „ Tele sumom ,baba drumom.“
Taj Jedinstveni Sindikat Rada svih struka ovdje bi trebao slicno izvoditi dribljanje sa ispraznjenom altruistickom konzervom.
Ljudi moji, zar se tog altruizma nismo vec dovoljno naigrali u toku nekog petmilenijskog klasnog „ dobrocinstva“ u neupitnom „davanju“ naseg znojem i krvlju zaradjenog proizvoda nezasitnoj hobotnici drustvenog klasnog monstruma?!
Ili se ovdje mislilo na neki drugi altruizasm, kao mozda onaj ranokrscanski, koji je obavezivao svoje sektaske sljedbenike pod cijenu smrtne kazne neposluha, predaje cjelokupne imavine u posjed njihovih „duhovnih“ poglavara da se njome dobro zire.
Altruizam?! Koje vrste od njegovog sarenog mnostva.
Jeli Komentator imao na umu mozda upravo hrtvatski altruizam u svom punom cvatu, kojim Kosorica tako razigrano zonglira dodatnim patriotskim nametima kako bi njima nahranila nezasitnu drustvenu hobotnicu?
Ili drugi jedan altruizam takodjer aktuelan, moralne vertikale, pomodan kod filistarske osrednjosti, u sticanju plemenitog drustvenog statusa, sa svojim dobrotvornim akcijama?




- 21:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Obavijest Citaocu,
Bez mog znanja, sa ove web stranice nestali su tekstovi izmedju 17.2 - 22.2, kao i desetak vasih komentara.
Vlastite tekstove koji se odnose na Inicijativu Jedinsvenog sindikata i „Slobodnih“ izbnora nastojat cu vratiti.
Vasi cjenjeni komentari su nazalost nestali beztraga .
Cijenit cu ako budu obnovljeni.
S. Majkus

- 13:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.02.2010., ponedjeljak

Dok Covjek nestaje jos prije no sto se pojavio u svom pravom svjetlu.
( Iz nedavne korespondencije)



Draga L.,
Uz obilna razmišljanja i stručne sugestije vaše me cijenjeno pismo uvelo dobrim dijelom u problematiku predmeta, kao i sugestivnost gladnom da bi, možda, trebao više jesti.
Poteškoće kontaktiranja sa poznatim osobama se također dodatno pogoršavaju iz razloga što prebrzo nestaju kao stogodišnjaci, ali taj problem uopće ne osporava ideju Udruge, naprotiv, upravo je to i pokreće. Kao i bojazan da nestajanje Manjine, koja je u toku čitave historije bila odgovorna za održavanje društvene ravnoteže sa velikim zlima, uvodi čovjeka u ono u čemu se već nalazi, tj. u opće društvenu kaotičnost na svim njegovim razinama.
Također vam moram istaći da obraćanje idealima 19 stoljeća, nužno ne znači zapostavljanje drugih, pa se i tu pojavljuje već spomenuti naprotiv, jer upravo u tom stoljeću se oni pojavljuju na zajedničkoj pozornici čitave, neke pet milenijske pisane povijesti čovječanstva.
Od , možda, nekih prvih ograđenih mezopotamskih stočnih pripitomljavanja kojima se rađa nova riječ privatnog vlasništva, Mojsijevog izuma povlaštene nacije, starogrčke pojave također jedne nove riječi demokracije, usred cvjetanja robovlasništva, kao Isusovog Kršćanstva koje ustanovljava slobodnog čovjeka, srednjevjekovna Renesansa , Prosvjetiteljstvo i Humanizam, kao da se sastaju na zajedničkom dogovoreno latinskom RADUNU.
Marx i Engels ih samo zapažaju, analiziraju i prebrojavaju . Po riječima samog Marksa njegova je sreća što se rodio nakon Newtona, Descartesa, Darwina, Kanta, Hegela i drugih, koji su svojim djelima već pridonijeli jednoj od najsavršenijih društvenih ravnoteža koje omogućuje njihovu opću sintezu u Znanstveni socijalizam.
19. stoljeće nikako kao neka pojava „danog trenutka“, kao možda još jedan „Horuk“u spašavanju što se spasiti dade iz klasne golgote Čovjeka- Barbarina, Krležinog Rogatog Dvopapkara, Siledžiju na Olimpu konkurentnosti u mjesto civilizacijskog Suradnika.
19. stoljeće,ne kao još jednu reformsku društvenu Glistu, ili neku prolaznu pojavu koja ubrzo zastarijeva, završavajući na anakronom smetlištu povijesti, već kao perpetuirajuća vrijednost nove epohe Humanizma koja otvara veličanstvenu uzletnu pistu čovjekovom letu prema samome sebi, najcjelovitijem planetarnom biću.

O tome se radi, dali Malobrojni mogu sada i nakon svega zajedno naprijed, oslobođeni maloumnih doskočica ograničenih dometa škrtarećih interesnih čvorišta, koja, nakon svega, tek nudi današnja totalna društvena dekadensa, opći raspad čovjekovog bića na svoje najsitnije atomske djeliće kako bi se naknadno rekonstruirao prema potrebi „sadašnjeg reformskog trenutka“ u biće poslušnog Robota, nojevske glave zaturene u drustveni pijesak, i pridonašajući tako velikim dostignućima 19. stoljeća, možda, upravo riječima naše Vedrane Rudan:
„ Otkrićima pizdinog dima“.

Srdačno vas do daljnjeg pozdravlja, Severino


- 12:12 - Komentari (2) - Isprintaj - #

20.02.2010., subota

Postovani @gmail „Johanne“,

Zahvaljujem na vasim sazetim bjesovima . Svi ih znamo razmjenjivati krikom ranjenih zvjeri u nedostatku ljudske razboritosti.
Dotle smo opcenito stigli u toj jadnoj maloj zemlji, cije ukupno stanovnistvo jedva biva usporedljivo sa prosjecnim kineskim gradom.
Zar se jos dalje ne stize i u nasem bliznjem i daljnjem okreuzenju. Nas krik trebao bi biti usmjeren u svim tim pravcima, poput susjednog Berlusconizna, koji se tako komotno ugnjezdio usred zemlje velikin kulturnih stecevina.

Drugo, svojim ste nepotpisanim tekstom smjelo zaorali sa pitanjem: „Tko si!“, i ako je vidljivo da ste me upoznali putem javnog medija, u kojem postoje stotine ispisanih tekstova iz raznih razdoblja, ukljucujuci one u kojima sam se zaticao na najtanjim drustveni granama, uvijek sa punim imenom i prezimenom. Ovdje cu vam odgovoriti pomalo u neskromnom Homerskom stilu: „Ja sam NITKO!“

Iskreno vas pozdravlja Severino Majkus

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.02.2010., srijeda

I ne samo da nije nista za ocekivati od te rasprostranjene, sada vec svjetske elite, takozvanih „avangardno intelektualnih emeritusa“, naprotiv njihov se obim siri proporcionalno sa potraznjom jedne veoma vazne spin doctorske uloge na odrzavanju ravnoteze sve krvavije drustvene klasne nemani, koja upravo u ovo vrijeme ulazi u svoju najvisu fazu klasnog antagonizma.
Nikada se covjecanstvo jos nije zateklo u slicnoj agoniji i jedno pripremljenog drustvenog podneblja iz kojeg dnevno proklijavaju novi multi miljarderi poput gljiva poslije kisnih razdoblja.
Nikada nije dosad vegetirala miljarda ljudskih bica na ovoj lijepoj planeti, zakinuta od osnovne materijalne egzistencije.
Nikada nije dosada dnevno umiralo od gladi nekih 18 tisuca dijece; i nikada nije jos u toj mjeri stvorena armija od stotinjak milijuna djece ka0 eksploatisani radni copor, zakinut ne samo od elementarne edukacije,vec i od bilo kakvog razigranog djetinjsva.
I nikad jos da su preostala mlada pokoljenja, privilegovana na edukaciju, bila toliko podvrgnuta mentalnom nasilju patriotske, nacionalne, rasne , ideoloske, vjerske, moralne i eticke iznakazenosti, do te mjeree da postanu tek servili lancano mega proizvodnje trzisne robe, kao i naradjanje novog pokoljenja koje ce, jednom iscrpljeno, biti zamjenjeno vlastitim svjezim proizvodnim nasljednikom.
Zar bi ta sumanuta pojava mogla opstojati kao neka izolovana, nadnaravna sila, da kojim slucajem nije poduprta, savjetovana, redigirana i vjecno dotjerivana reformskim „regulativama“ njenog glavnog spindoctorskog partnera.

- 13:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.02.2010., utorak

Hvala ti Ivo za Novi,Novi,Novi Plamen.
Kako mu se trag vec bio zameo, moram priznati da mi je nedostajala Jasnina koluma .
Pretpostavka da je taj nas drustveni Slon sa svojim bitnim reformatorskim teretom ulastenog intelektuastva u daljnjoj potrazi za nekom novom staklarnicom gdje takodjer treba uvesti svoj „red“, sada se pokazala i svojom naslovnom stranom posma uvjerljivo.
Od kako je taj drustveni prokurator prvo utrcao na svjetsku scenu, pocetkom 20. stoljeca, da svojim reformatorskim injekcijama odrzi jednog drustvenog mrtvaca, barem u nekom vegetativnom stanju, taj se senilac ne samo oporavio na vlastim kanonima viska vrijednosti u toku Prvog svjetsko osvajackog rata, vec je zahvaljujuci svom glavnom potpornom socialdemokratskom stupu ostao nasa glavna drustvena „svetinja“, vjerojatno i za nedoglednu buducnost.
Kako se mogla zbiti ta najveca tragedija Covjecanstva!? Tko je bio taj umni arhitekt koji je tako uspjesno izveo tu tragikomediju 20. stoljeca!?
Kad je Pariska komuna prodrmala iz temelja jednog drustvenog starkelju, koji se vec globalno poceo parazitski hraniti sokom Viska Vrijednosti isisanog iz tudje radne snage, hirom povijesti ostao je ne samo na zivotu, vec se potresen tek otprasio, digao se ponovno na noge i krenuo prema 20. stoljecu na svoja prava globalna osvajanja, kojima ce potamaniti vise od sto milijuna svjetskih zitelja, prouzrokovati tektonske ekonomske, kulturoloske, ideoloske, eticke i sveljudske krize.
I eto preostalog covjecanstva na pomolu 21. stoljeca posve podredjenog „herojski“ amalgamiranog klasnog krvnika sa svojim socialdemokratskim prokuratorom.

Da, i da vidimo kako se sve to zbivalo redom, planskom destruktivnoscu, sve do ove sadasnje patuljaste, ponizavajuce, kriminalno patoloske „liberalne socialdemokracije“:
Porazom Pariske komune,semi feudalna kapitalisticka Europa slavi prvu masovno prolivenu krv mladog francuskog proletarijata, protjeruje njenu Prvu Internacionalu, koja nalazi svoje utociste na Novom kontinentu. Na njenim se temeljima osniva 1890. godine prva organizirana politicka partija revolucionarnog znastvenog socijalizma US Amerike, pod motom: „Dosta nam je vasih 'reformi !“ Moralnih mediokritetsko i djetinjih aspiracija malogradjanskih pokreta, u vremenima kolosalnih drustvenih problema, koji kucaju na vrata svakom covjeku sa zahtjevom da budu rijeseni.“
Europa vec formira svoju Kautskovstinu, reformatorske okove koji se uoblicuju u Socialdemokraciji novih tendencija i Drugoj Internacionali, cije se vodstvo zatice u prvim junkerskim redovima svjetskog rata, izvodi pred streljacki stroj Rozu Luxemburg i K, Liebknecka, gusi njemacku revoluciju koja se odvija pod utjecajem Oktobra u Rusiji. Koristeci nedostajucu kriticnu masu radnicke klase direktno pridonosi njenoj nagloj deklinaciji i uljezno partecipira formiranju Trece Internacionale koja svojim napustanjem proleterskog internacionalizma stvara sve uvjete nacionalsocijalizmu i staljinistickoj eri 20. stoljeca, kojom jos uvijek i u velikoj mjeri cine danasnji osnov vladavine kapitalisticke oligarhije u sprezi sa svojim nerazdvojnim dvojnikom socialdemokracije.
Ta se povijesna stvarnost danas prozimlje po rijecima zlobnika: „Kakvu smo zasluzili“, dok reakcionarne snage socialdemokracije i dalje kuju svoj modus d'etre pod okriljem svoje globalne monetarne Oligarhije.

Netko od nas moze jos dozivljavati kojekakva halucinirajuca prividjenja, ali za sigurno ne i ona u kojima cemo zateci sve intelektualne emerituse Novog Plamena udruzene u nekoj jedinstvenoj sindikalno politickoj celji radnicke klase.


- 13:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.02.2010., nedjelja

Vlada Republire Hrvatske iznajmljuje dvomotorni mlaznjak za svoja putesenstva svijetom, dok se njen avion nalazi na dvotjednom servisu, sto ce stajati nekoliko stotina tisuca kuna tu izdasnu zemlju.
Ta se svota, vjerojatno, moze usporediti dovoljnom da se sva Bandiceva zagrebacka sirotinja, sto kopa po gradskim kontejnerima za odbacenim odpadom, moze prehraniti mjesecima.
Jer, debelokozna drskost jedina je osobina koju potrazuje politicki mentalitet povampirene vladajuce kaste.

- 14:48 - Komentari (2) - Isprintaj - #
……„ Noi socialisti intendiamo pre diritto al lavoro la possibilita' di lavorare senza doversi inchinare dinanzi un padrone; di poter lavorare secondo il limite delle nostre forze, e di avere per noi tutto intero frutto del nostro lavoro. Per diritto al lavoro noi intendiamo che il capitale di produzione sia socializzato e amministrato dallo stato sociale (Da non confondersi collo stato politico), in modo da render impossibile la disoccupazione; in modo che la produzione sia regolata secondo il pubblico bisogno.Per diritto al lavoro noi intendiamo di esser forze cointeressate, partecipanti agli utili; collaboratori insomma, e non servitori, non bestie ingaggiate a un tanto all'ora ; non macchinismi da gettarsi fra il ciarpame dopo logorati.
Oggi, noi sottostiamo al d o v e r e del lavoro; ebbene: noi vogliamo che il d o v e r e si cangi in d i r i t t o.

Vi pare, o compagni, che il capitalista possa intedere questi nostri
v o g l i a m o?“ …….

Trieste,1909 Giuseppina Martinuzzi

- 11:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.02.2010., subota

Draga Giuseppina,

Ponekad si znala pozaliti da si rodjena pre rano. A nisi. Tvoja te majka donijela upravo u vrijeme koje je trebalo osobu tvog svestranog humanog intelekta i koji ce znati upaliti prvu drustvenu antifasisticku krijesnicu, i pretvoriti je u svjetski opci plamen.
Rodjena si u pravoj sredini rudarskog gnjezda iz kojeg se razvilo zrelo jato Labinske Republike,male istarske Pariske komune, nadahnuto tvojom edukativnim zivotnim djelom sirenja medjunarodnog jedinstva radnicke klase.
I napustila si nas takodjer u pravo vrijeme, da nebi svjedocila besramnom izdajsvu socijalistickih ideala Druge i Trece nacional reformistickih Internacionala, pomocu kojih se jedan uronuli drustveni klasni starkelja odrzao citavo preostalo 20. stoljece.

Nek te Istria i Svijet zato nosi u svom vjecnom i zahvalnom sjecanju.

- 18:45 - Komentari (1) - Isprintaj - #
[/IMG]
- 18:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #
In memoriam
Giuseppina Martinuzzi


„Io ho del socialismo un concetto vasto, senza restrizioni di cultura, di lavoro, di condizione,di favella. Se m'incontro in societa' con qualcuno che opera secondo i principi di eguaglianza, di fratellanza internazionale,ed ammette la necessita' di una societa nuova, fondata sulla proprieta' collettiva dei mezzi di produzione , io lo dico- mio compagno, se anche non organizzato; perche' l'esercito socialista e' valoroso quando e' fatto di coscienza: e' imbelle quando e' fatto di pecore.“ 1905.

- 11:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.02.2010., petak

Valentinovo Giuseppine Martinuzzi, 14.2.1844.-25.11.1925.

[/IMG]
- 19:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

11.02.2010., četvrtak

Laicki o „Zemaljskom zatopljenju.“

Kao o sveobuhvatnom okruzenju, Covjek je, iz svog globalnog mravinjaka sklon zakljucnim stavovima veoma kratkih dometa vlastitog vidokruga.
Ma da je znanstvena znatizelja vec polucila kolosalna otkrica mikro i makro svemirske jezgre, Covjek je jos uvijek u njemu toliko sitna zivotna pojava da mu, vjerojatno, nije dosudjeno da iz svog zemaljskog kucista, ikada pojmi bit kvantitativno i kvalitativnog razmjera univerze i njenih dominantnih carstava nepojmljivih tama i kolosalno niskih temperatura.
Navodno, iz jedne znanstvene teorije, vec proizlazi zakljucak da je nasa planeta Zemlja, u svom svemirskom obrtaju, usla u svoj redovni ciklus prema ledenoj dobi pred nekih sedam tisuca godina.
Tih sedam tisuca godina sto bi tek pretstavljale jednu beznacajnu usporedbu sa radjanjem civilizacijske epohe ljudskog drustva.
Za fizikalne pojmove vremenskog relativiteta, takozvane svemirske vjecnosti, tih sedam tisuca godina jedva bi mogla predstavljati neku sitnu kapljicu u svim oceanima Zemlje.

Jedan uski vidokrug homo sapiensa, zbog kojeg jos nije rijesio neke naj elementarnije drustvene pojmove na osiguranju vlastite zivotne kvalitete, kao i svog daljnjeg opstanka planetarne Vrste, vjerovatno su uzrocni proizvodi njegovog sveopceg zbjezista u nedokucive sfere halucinirajucih prividjenja : biljijskih potopa, zemaljskog zatopljenja, kraja povijesti, ono svjetskog rajsko vjecnog prebivalista, zbog kojih biva vrijedno opce zanemarivanje ovo svjetsko nametnutog drustvenog pakla.


- 13:35 - Komentari (1) - Isprintaj - #

10.02.2010., srijeda

Nocas se snilo
Drustvene stecevine milenijske civilizacije sazdane na dualnim interesima podcinjenih i nadcinjenih, na nadmetanju i podmetanju, na konkurentnom i suradnji, na nasilju i humanizmu, na znanstvenom i praznovjerju, danas donose sobom drustveni imperativ jednom konacnom sjedinjenju tih socijalnih okosnica u jedinstvenu drustvenu zajednicu utemeljenu na najvisoj civilizacijskoj razini, i u datim ekonomskim prostorima opceg materijalnog izobilja iz kojeg se konacno poradja OBICAN COVJEK, koji ce i dalje ostati u suzivotu sa minulim socijalnim klasama, rasom, nacijom, ideologijom i vjeropripadnosti, tek putem susreta u muzeoloskim vetrinama.

Jutros preostaje akcija
Jedinstveni Sindikat rada, svih struka, profesija, uposlenih i nezaposlenih, zensko i musko, umirovljeni i studenti, sposobni i nesposobni, u svrhu ujedinjenja cjelokuonog glasackog tijela, i nadvecinskom drustvenom snagom preuzimlje daljnju sudbinu covjecanstva u vlastite ruke.



Vecer tamu sluti
Skripe vjetrenjace strasne,
Prerusena Cuda zemljom tutnje, grohcu.
Sancho Panza u cudu bulji:
Jel' to El Singor navijek zasp'o.

- 14:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.02.2010., ponedjeljak

Ivo,
Danas nije vise u pitanju optimisticko ili pesimisticko sagledavanje postojece drustvene stvarnosti.
Kad promatramo nas Balkan pocetkom 21. stoljeca , tek cemo sa najvecim naporom otkriti njegovu jedinu pravu ljevicu, ciji cemo politicki Program moci objesti na neko vrtno stablo da njime plasimo ptice grabljivice.
No, da ne zamaramo citaoce sirom svijeta nasim vjecnim balkanstvom.
Jer tu je i nas bliznji rimski susjed, na kojeg vrijedi barem povrsno potsjetiti na njegov tronski Dvojac.
Veliki ljevicar Napoletano koji sada siplje vatru na svoje partizanske drugove suborce, nazivljuci ih Balkanskom bandom, dok Berlusconi oplakuje usred svog rimskog harema dragog Mussolinia.
Zar nam i sam Nietzsche nebi pri tome zamijerio kad bismo taj Dvojac slucajno podigli na nivo njihovog rimskog pretka Caligule ?

Ako pak zelis da skoknemo preko velike bare, na kontinent velikih americkih oceva nacije, na kojem je u toku 20. stoljeca burzujski ekonomist Walter Lipmann vedrio i oblacio citavim svjetskim liberalnim podnebljem svojom famoznom munjom da „ nema besplatnog obroka,“i to bas kad su Bushevci ostrili svoje kuhinjske nozeve sa namjerom da nahrane sa hiljadu milijarda dolara svoju ogladnijelu monetarnu Oligarhiju.
I jesu li?
Kad ih je G.W. Bush tek zadovolio na pola stomaka, kontinentom je zavladala prava graja: „Hocemo Obamu!“, koji bez dvoumljenja udvostrucuje taj njihov, odnosno Lipmanov obrok, ostavljajuci bez posla gotovo pola milijuna mjesecno svoji gladnih proleterskih Amera.
I napokom, jesi li ti bio medju onim prvima, ili pak tek samo jedino globalno ljudsko bice, koje se oglasilo sa nekim konkretnim stavom, nekim svojim, kako bi se reklo racionalnim mislima, onim vlastitim, Marksovim, Lipmanovim, Bogom ili Luciferski danim?
Ma nisi brate !
Neka preostala buducnost kao da nam je data da njome prosipljemo vlastito umovanje o tom krucijalnom pitanju: biti ili ne biti optimista ili pesimista, umjesto da se sagleda jedno opce politicki ekonomsko i globalno drustveno rasulo.

- 19:02 - Komentari (1) - Isprintaj - #

07.02.2010., nedjelja

„Moja je generacija odrasla ne poznajuci povijest-povijest koju smo ucili bila je obicna laz.“ Slavenka Drakulic


Kad se drustvena casa prepuni,dovoljna je najmanja musica na njenom rubu da prouzroci njen priljev.

Nikada u povijesti ljudskog roda jos nije zabiljezen slican fenomen kojeg je uzburkao Gavrilo Princip Sarajevskim atentatom 1914. godine.
Da vidimo neke bitne okolnosti u kojima se zatice tadasnje Globalno drustvo 20. stoljeca.
Kapitalisticki sustav sjevernoamerickog kontinenta vec je posve sazrio na svom ekonomskom i politickom polju, prerascujuci u vlastitu drustvenu kontradiktornost.
Vec je davne 1778. nastala slavna Americka Konstitucija na pravo i duznost nacije preobrazaja vlastitog socijalnog sustava kad god se drustveni uvjeti razviju do stupnja koji zahtjevaju revolucionarni preobrazaj.
Stari je kontinent ubrzo slijedi 1789. godine svojom velikom gradjanskom revolucijom, koja mu se pridrudruzuje u naglom razvoju kapitralisticke ekonomije 19. stoljeca, ali tek u njegovom zapadnom dijelu Europe.
Buduci da je Bonapartizam koji ju usljedjuje tek pridonio jedan manji prilog njenom ujedinjenju, dok je istocni veci dio Europe jos uvijek ostao pod rigidnim feudalnim sustavom triju carstava: Austrougarskog, Ruskog i Otomanskog.
Zrela Europska Dama, sa razlogom ponosna na svoja pokoljenja geografskih otkrica, Renesance, Prosvjetiteljstva i Humanizma, kao da se djetinje zalijece avanturom u proletersku revoluciju Pariske Komune 1871. godine, ciji se poraz dalekozezno odrazava na mnoga buduca pokoljenja u dolazecim stoljecima.

Mlada europska burzoazija bahato slavi svoje parisko krvoprolice nad francuskim proleterijatom. Protjeruje Prvu Internacionalu revolucionarnog socijalizma, koja nalazi svoje skloniste u SAD Amerike, te postepeno gradi svoj savez sa reakcionarnim snagama, koje se pocetkom 20. stoljeca amalgamiraju u reformatorskoj Drugoj Internacionali, pod zajednickim nazivom Socialdemokracije, krecuci tako u Prvi svjetski osvajacki rat, vjerno sjedinjene u pridonasanju poraza Oktobarske revolucije, abortiranju jednog debiljnog nosenceta Trece Internacionale kao konacnog udarca proleterskom internacionalizmu, daljnjeg radjanja nacionalsocijalizma Hitlera, Staljina i fasizma, i koji ce sa uspjehom ugusiti prvu prijetecu socijalisticku revoluciju 1933. godine u Njemackoj, uvesti covjecanstvo u Drugi svjetski rat i sve zali te luciferske pojave sto ce dominirati citavim 20. stoljecem kao naj veci drustveni blefom poslije Krscanskog, te kojim se stjeruje preko stitinu milijuna proleterskog zivlja u smrt.
Takodjer se direktno odrazava i na SAD Amerike, gdje nastaje vec 1890. godine Socijalisticka Radnicka Partija revolucionarnog socijalizma pod De Leonovim motom:" Dosta nam je vasih 'reformi'! Moralno mediokritetsko i djetinjih aspiracija malogradjanskih pokreta, u vremenima kolosalnih drustvenih preoblema, koji kucaju na vrata svakom covjeku sa zahtjevom da budu rijeseni.“
Taj (SLP) pokret koji se naglo razvija u SRP Amerike sa svojim dnevnim listom The People, takodjer postepeno pada pod utjecaj europskog reformstva, odvajajuci dio stranke u anarhisticki IWW, i koji je prouzrocio da dobar dio njenog clanstva pre dugo zadrzi u zabludi vjerovasnja u tekovine Oktobarske revolucije

No, ni 120 godina nije jos posma dotuklo tu jedinstvenu partiju revolucionarnog sociajlizma zasnovane na principima znanstvenog socijalizma Marksa- De Leona..

- 19:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.02.2010., subota

Djakovstina ispraznjena za vrijeme Bozica

Dok djakovacki patuljci uzvikuju : „ Nestalo zito! Gdje je nocac?“, obalni se patuljci igraju pokraj natovarena broda, carinici zauzeti vaznim poslovima,
snijeguljica Jadranka pita u svom drvorcu carobno ogledalce: „Kako ce mi biti sa Berlusconiem u Rimu?“

„Velik dio nestalih žitarica ukraden dok se na njih najmanje pazilo, a kriminalističkom obradom ustanovljeno je da su državne zalihe bile neprestano potkradane „
Jutarnji list, 6. veljaca


- 14:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.02.2010., srijeda

Ivo,
dvoje knjizevnika koji su, po vlastitom uvjerenju, vjerno obiljezili nase vrijeme su:
Daniel De Leon , koji otkriva pocetkom 20. stoljeca socijalne uvjete daljnjem ljudskom opstanku, dok Noamy Clain, pri kraju tog stoljeca otkriva njihovo nedostajanje.
Razlog nase zabrinutosti, mozda, barem odgadja Daniel Dennett svojim djelom Kraj Carolije, kojim nas uvodi u 21. stoljece.

Covjek tako blizu svog kraja, ali i nadgradjeni sretnik ranijim prosvjetiteljstvom i 19. stoljetnim humanizmom, kao da ima dovoljno razloga da se spomenutom trojicom autora moze isto tako naci i na samom pocetku racionalnog sjedinjenja sa prirodom vlastitre univerze.

- 17:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Tectonic agony of modern society

No Cook yet steared so many free lanches in human history for so many parasites, while 18.000 childrens round the Globe are daily duing of starvation.
Mr. Obama, whose providence allowed you to direct such a crazy orchestar with the ladle in one hand, and the rifle on another !?

- 11:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #
TEKTONSKA AGONIJA SAVREMENOG DRUSTVA


NI JEDAN KUHAR U POVIJESTI LJUDSKOG DRUSTVA NIJE DISTRIBUIRAO TOLIKO BESPLATNIH OBROKA PARAZITSKIM STOMACIMA, I NIKADA DOSADA SVIJETOM JOS NIJE UMIRALO DNEVNO 18 TISUCA NEISHRANJENE DIJECE .
GOSPODINE OBAMA, CIJOM TO PROVIDNOSCU DIRIGUJETE JEDNOM RUKOM KUHACOM, DRUGOM UBOJITIM STRJELIVOM, NA CELU JEDNOG SUMANUTOG LUCIFERSKOG ORKESTRA?!

- 09:25 - Komentari (1) - Isprintaj - #

01.02.2010., ponedjeljak

Tko jednom zapliva u prokleta dubinska previranja, nema mu vise povratka u barska spokojstva.

I, „Zar nije ( Shakespearsko) cudo (21. stoljeca) sto ovcija crijeva (i dalje) odvlace duse iz ljudskih tijela.“


- 15:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #