Severino Majkus

< travanj, 2010 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Veljača 2013 (7)
Siječanj 2013 (30)
Prosinac 2012 (40)
Studeni 2012 (33)
Listopad 2012 (25)
Rujan 2012 (20)
Kolovoz 2012 (32)
Srpanj 2012 (32)
Lipanj 2012 (23)
Svibanj 2012 (23)
Travanj 2012 (16)
Ožujak 2012 (14)
Veljača 2012 (13)
Siječanj 2012 (19)
Prosinac 2011 (24)
Studeni 2011 (18)
Listopad 2011 (21)
Rujan 2011 (22)
Kolovoz 2011 (17)
Srpanj 2011 (14)
Lipanj 2011 (31)
Svibanj 2011 (27)
Travanj 2011 (28)
Ožujak 2011 (26)
Veljača 2011 (22)
Siječanj 2011 (26)
Prosinac 2010 (26)
Studeni 2010 (23)
Listopad 2010 (17)
Rujan 2010 (34)
Kolovoz 2010 (31)
Srpanj 2010 (30)
Lipanj 2010 (23)
Svibanj 2010 (28)
Travanj 2010 (20)
Ožujak 2010 (23)
Veljača 2010 (29)
Siječanj 2010 (31)
Prosinac 2009 (20)
Studeni 2009 (28)
Listopad 2009 (11)
Rujan 2009 (21)
Kolovoz 2009 (12)
Srpanj 2009 (19)
Lipanj 2009 (15)
Svibanj 2009 (20)
Travanj 2009 (33)
Ožujak 2009 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

. • Cestitka Garavom na tako sazetim, zrelim i promisljenim zapazanjima . Kangrga je jednom rekao u TV interviuvu: "Bit ce nesto od nas" Kad se davimo svakodnevno u ovom drustvenom blatu, ponekada nade i ponestaju. Ali, ako se ima na umu da smo generacije kojma su u cjelokupnoj istoriji zapale najvece zrtvenicko odricanje ali i naj veci izazovi, ako ne i privilegije,zatecenim u dosad nevidjenim orkanskim drustvenim krizama u kojima se civilizacijska epoha petmilenjsko klasnog nadmetanja, sada napokom raspada po svim svojim drustvenim savovima Gotovo da nema vise dana ni sata u kojima se ne dozivljava tektoska rasprnuca visokih detonacija, bljeskova sto zasljepljuju, vibracije koje lome sve nejake, gomilajuci psihijatrijske ustavnove, kazemate, vjesala, lomace, robije, popravne institucije, koje Nietzsche nazire kao "Popravljanje covjecanstva", upravo tamo gdje se ono nejvise lomi, iznakazuje, gdje mu se trga inskonski duh, vjeru u sebe ( Sapere aude). Samo jaci, koji se penju na vrske lutajucih santa, sad naziru sve oko sebe, taj bljestavi lom smetisnih nanosa, koji se u vlasitom dimu i odurnom zapahu tu raspadaju u zajednickoj gomili : Klasna bestijalnost, krscanske svinjarije, liberalni uljez, demokratski lopov, ideoloski demagog,,ekonomski tiranin. • Sav taj historijski nanos se napokom nasao na svojoj nagomilanoj hrpi! Navucimo maske, promatrahjuci taj trulez koji nestaje u svoj epohalni bezdan

 

Linkovi
Slikarstvo
www.pula-online.com
www.zutaminuta.com


30.04.2010., petak

Ivica Popovic29. travanj
JA BIH SVAKOM HRVATSKOM STANOVNIKU OSIGURAO 2-3.000KUNA MJESECNIH PRIMANJA --SVEJEDNO RADIO ILI NERADIO---VLADA TREBA SAMO PRIHVATITI NOVI MODERNIJI MODEL --PRERASPODJELE NOVCA PO GLAVI STANOVNIKA----AKO VLAD AIMA INTERESA -MI POSJEDUJEMO NOVI MODERNIJI SISTEM OD OVOG DANASNJEG RUGLA.......
Poruka

Severino Majkus9:51
Temeljni imperartiv je mjenjati drustveni sustav. Sve ostalo dolazi samo od sebe. Civilni covjek ce lako prihvatiti nove vrijednosti namjenjene njemu samome,od njega storene za opcu drustvenu korist.Taj bi zahvat bio uslovljen prvenstvenim rasciscavanjem gustih maglustina , pomocu kojih se postojece stanje kotura u nedogled pod nekim cudnim zakonom inercije bestijalne konkurentnost izmedju rada i njegove eksploatacije u korist manjinskog nametnika.Covjek koji je stvorio tehnoloske uvjete opceg izobilja za sve, za nadati se da ce se takodjer zanti prestrojiti u skladu novih tehnoloskih dostignuca prema opcoj suradnji, u kojoj su klasne podjele i privilegovane kaste drustveni apsurd .
Predhodno tome, covjek se treba rijesiti svekolikih nametnutih obnama perverzne Ljevice koja je u toku 20. stoljeca posma zakocila revolucionarni preporod zagadjujuci drustveno ozracije zlobnim reformetorstvom, pod motom: Reformiraj da spasis postojece.


- 10:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.04.2010., utorak

SUSRET NA ISTOM MJESTU

Dok se u nadkrovlju kuce prevrcu stari novinski clanci, u potrazi za Tanje Torbarine nekadasnje Feralove kolume, koja nam je predstavila Belu Hamvasa negdje pocetkom ovog stoljeca, pricinio mi se zvuk kucnog zvonca.
Pred vratima je stajala prosjeda, mrsavo izduzena figura, poput Don Quichotta iz kompozicijskih gravura na drvu Gustava Dore' iz 1869.godine.
-Hi Severino.
-Hi, uzvracam zbunjen.
-Vrijeme mjenja sve, pa i nas, zar ne? John McLean pruza mi svoju koscatu ruku.
-Johny ?! Stvaran ili tek njegov duh ?!
- Tako isto se pitam za tebe , dok sam nagadjao pravu skretnicu nekad poznatom mi tvom mjestu.
-In person, ponovno zajedno nas dvoje. Udji, u kucu nereda, zivim sam. Raskomoti se,bilo gdje, dok prvo pripravim neko pice.
-Nadam se tvom caju sa medom i mlijekom, nato ce John, vadeci iz kese pakovanje Ceylan Tea.
Obazirajuci se na interier primjecuje -Kot tebe se sve izmjenilo ali nekako i sve je isto.
-Novo ili staro, bolje ili gore, nakon tri desetljeca i ne moze biti uvijek isto.
Uzbudljivo raspolozenje, cas uz caj, uz zapah pregorjelog dvopeka , druzenje se stopilo u bezvrijeme. Vrtna setnja pod jatom nervoznih ptica sto iscekuju svoj dorucak.
Prepodnevno sunce igralo se tako Schulzevim taktom po kucnoj fasadi, prelamajuci po njoj proljetne sijene poput tipka na klaviru.
-Nekad u Jugoslaviji, danas u Hrvatskoj, uvijek na istom mjestu, primjecuje radosni Johny.
-Prije toga sa roditeljima u Italiji, sa djedovima u Austriji, sa pradjedovima u Veneciji. Uvijek na istom mjestu, na istoj skrtoj njivi koja daruje jos skrtiju koru kruha. Na sluzenju feudalnom lordu, u vojacenju za cara, za Crnog i Crvenog diktatora, u dezerterstvu, uskociji, na robiji, u izbjeglistu, ali nikad do devedesetih u Hrvatskoj, i uvijek na istom mjestu.
- U slikarstvu te sada vidim negdje drugdje.
- Sumljam. Pred tobom su tek dva platna u razvoju i tematski van uobicajenih dekadenca: pejsaza, mrtvih priroda, portreta : Ocev Kalvariji na Kastelirskom trgu rimskih crnokosuljasa. Druga veca kompozicija, Oktobarsko sudjenje, ostavljeno je na tumacenja svakome na svoj nacin. Mozda moj i tvoj Kalvariji, ili sviju nas dvadeset stoljetnih pridoslica na ovu divnu Planetu, natopljenu krvlju, suzama i ljudskim znojem kao nikad prije, a samo nakon toga moguce jos gore.
- Zar 20. stoljece i nije nam donijelo nesto bolje od toga ?
Ah Johny, tko moze poreci konacan raspad triju srednjevjekovnih carstava : Ruskog,Austrougarskog i Otomanskog? Ali tko moze istovremeno opravdati upad novog drustvenog uljeze na njihovo mjesto : Hitlerovog nacisocijalizma, Staljinova komunizma i Busheve globalne osvajacke liberalne demokracije pod krizarskim motom: „ S Isusom, jer me promijenio iz dna duse“.
-But what about today's American Obama?
- Od Obame, mozda, tek jedno dobro, da se konacno razgolici dvadeset stoljetni ekonomski car Walter Lippman, zasluzni nobelovac za jednu kvazi uspjesnu floskulu svoje teorije o „nepostojecem besplatnom rucku“. Obama sada tek javno i marljivo nahranjuje vlastitu korporativnu klasnu Hijenu sa stotinama tisuca milijuna dolara.
Mozda,ako je kapitalizam bio uhitreno tumacen u sjevernoj Americi vec krajem 19. stoljeca, u sjeverozapadnoj Europi pocetkom 20. stoljeca, kao vec posve sazreli sustav, onda ga, za sada, mozda, posve ispravno predstavlja sam Obama, otkrivajuci njegovo doslijedno i nepovratno rasulo. Tu je konacno i sam Vatikan u surovanju sa Darwinizmom kako bi zakrpio svoja milenijska zlodjela, sjedeci na svjetskoj optuzenickoj klupi zbog pedofilije i opceg popovskog razvrata usred naj glomaznijih svjetsko oligarhiskih posjeda. Takodjer izgleda da su velika drustvena prestrojavanja upravo u toku i tesko je za sada predvidjeti njihov ishod.
Pravih historicara jos nema na analitickom pomolu ni za proslo stoljece, a kamo da se pojave neki spindoctori na iscitavanju ljudske buducnosti iz vjesticine staklene kugle.
Dva svjetska rata, utrka u nauruzanju, gotovo zvjerska konkurentska utakmica za novim trzistima pospjesili su i velika tehnoloska otkrica. Komputerizacija, atomska energija, veliki bioloski pomaci evolutivnog darwinizma, prodor kvantnih spoznaja u svemirske dubine i sjedinjavanja ljudske inteligencije sa opcom prirodom univerze.
Jedna duga sutnja kao da je ustupala daljnji tok medjusobnom dijalogu.
- Sjecas se naseg prvog sureta, posve tiho izusti John?
- Veoma dobro,kao da se to zbivalo jucer. Sjedio si stalozen u predsoblju direktora Poduzeca kad sam ulazio u njegovu kancelariju. Nakon nekog pola sata, navrativsi ponovno, zatekao sam te nepomicnog na istom mjestu. Pogledao sam sekretaricu a ona je tek spustila glavu. Druze direktore, ovdje vas ceka stranka vec dulje vrijeme.
- O znam. Ovaj gospodin govori engleski i molim te da ga primis u moje ime i da me izvines zbog poslovne opterecenosti.
- Tako si se odjednom razvedrijo, kad sam ti prisao sa pozivom da sidjemo u bar. Jedva si prihvatio saljicu nekog blijedog caja.
- Gospodine Mc Lean , direktor vam se osobno izvinjava. Ovdje smo momentalno u strci zbog skorasnjeg medjunarodnog kongresa Naturista. Jeste li mozda pristigli ovamo kao novinar?
- O ne, ne. Ovdje sam na ljetovanju, Zelio sam iskoristiti priliku da se poblize upoznam sa vasim samoupravnim radnickim savjetima. Zelio sam ih upoznati na licu mjesta . Veoma mi je zao da sam zbog toga ometao vaseg direktora.
- Tog momenta kao da se predamnom ukazao sam Dostoyevskov Idiot. Povucen, obazriv, stripljiv, nadasve nekako uporan u samome sebi.
- Nisi mi nikad to rekao- gromko uzvikne nasmijani John
- Radnicki savjet obicno nije na svom okupu. Sastaje se povremeno po prijedlogu direktora, u njegovom uredu.
- Ah, oh,oh. Molim vase izvinjenje.
- Bit cete ovdje jos neko vrijeme?
- Nadam se oko tri tjedna.
- Super, rado vas pozivljen u svoju kucu jedno popodne ili navecer.
- I eto nas opet ovdje na istom mjestu nakon 28 godina.
- Tog sam dana gradio o tebi razne pretpostavke. Da si vjerojatno jedan od clanova radnickog savjeta, da zbog toga navracas u direktorov ured. Ali te istovremeno, nekako, nisam mogao zamisliti sudionikom te velike jugoslavenske obmanjujuce predstave. Dugo je vremena trebalo iza toga ustanoviti da sam, tragajuci za misom nabasao na slona. Tvoje zanosne price o tvorcu Radnickih savjeta, o americkom marksisti Danielu De Leonu, i zanimanje Lenjina, koji je kasnije u njegovu cast ugradio tu teoriju u Ruske Savjete. Onda tvoj povratak u Australiju, moja promjena posla i mjesta boravka, kao i obostrani stjecaji novih zivotnih okolnosti iza kojih se vise nismo culi. Medjuvremeno…, o da, sto je bilo sa Socijalistickom radnickom partijiom Amerike?
- Medjuvremeno nas se svijet, na izgled, posma izmjenijo. SLP (SRP Amerike), u toku 120 godina postojanja, dalje zivi u sve manjem broju svojih stogodisnjaka. Redovito se cujemo, dopisujemo. Pred dvije godine, bracni par Mary i John Brlas bili su mi u posjeti. John je tada slavio svoju stododisnjicu rodjenja i osamdestu godisnjiicu partijskog staza. , Mary sa svojim lijepim mladenackim 96 godina
- Amerika je krenula putem kojeg se De Leon najvise plasio, kad je na pocetku 20. stoljeca zakljucio da: „ Ako socijalna revolucija zakaze, iz bilo kojeg razloga, reakcija je njena alternativa.“ Ali nije ni izdaleka mogao naslutiti danasnju Ameriku kojom preovladava njeno 40% stanovnistvo vjerskog kreacionizma, tada najnaprednija svjetska zemlja kojom sada gotovo prevladavaju, ne samo antisocijalisticke drustvene struje vec i anti evolucijski darwinizam. Gore od toga De Leon nije mogao naslutiti. Monetarna Oligarhija mahnita Globusom iz jednog agresivnog rata u drugog. Multimiljarderi cvatu kao glive poslije kise, navodno cetvrdesetak milijuna amerikanaca prakticno gladuje, pretvorena u nomadski lunpen proletarijat, kopajuci sve dublje svoj rijecni tok kontinentom u potrazi za privremenim poslovima. Rusija ju sljedi sa pedesetak miljardera i vlastitim lumpen proletarijatom, u kojem,se povremeno vraca kanibalizam. No, rekao bih da se prava savremena drustvena corba tek zakuhava u najperverznijoj, poslije Staljina, danasnjoj komunistickoj Kini. Bez obzira na tijek dalnjih razvoja, Covjecanstvo kao da je doista suoceno sa hamletovskim pitanjen „To be or not to be.“


- 17:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.04.2010., četvrtak

Krilata misao


„Izraz 'dobro obrazovani' podsjeca me na krajne pronicljivu primjedbu Petera Medawara da je 'sirenje srednjoskolskog i fakultetskog obrazovanja pridonijelo nastanku velikog broja ljudi koji cesto imaju dobro razvijen smisao za kulturu i knjisku ucenost, ali to obrazovanje daleko premasuje njihove sposobnosti analitickog razmisljanja'.
To je primjer pisanja od kojeg dobivam potrebu da istrcim na ulicu i podijelim ga s nekim – bilo s kime- jer je previse dobar da bih ga cuvao za sebe.“
Richard Dawkins, Najveca predstava na zemlji.

- 16:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Citateljevo ostro rezanje iz americke Arizone na ovaj Sajt posve je razumljivo.
Svi smo, manje-vise satjerani, svjesno ili ne u postojeci tor sociajlnog zvjerinjaka, u kojem vladaju vrhunski zakoni sto nalazu vjecno ostrenje pandza, rogova i dosjetljivih smicalica kako obezbjediti vlastiti stjesnjeni prostor u podneblju opce vegetivne konkurentnosti.
U tom nemilosrdnom opstajucem kaosu, kao da i nije bilo vremena ni prilika na sagledavanju jednog uporednog puteljka, koji vodi prema socijalnom bicu suradnje na upraznjenom prostoru zemaljsko prelijepog Edena i civilizacijske zivotne radosti ljudske vrste.
U toj izborenoj stvarnosti, sto vise bilo bi mozda i naivno ocekivati, da si sada barem ne gnjecimo po medjusobnim kopitima.

- 12:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.04.2010., srijeda

Galantni Neven Jurica na optuzenickoj klupi

Neven Jurica ! Demegog svig demagoga.Lazac i nepoznavalac savremene Amerike u kojoj je bancio na racun hrvatske bijede. Cinik bez presedana koji sve to cini pod laznim prestavljanjem Amerike nama domacim glupanima. O kojoj je Americi rijec? Zar onoj pre G.W Busha kojoj je nametao svijetu nobelovac Walter Lipman svoju inbecilnu teoremu da „nema besplatnog rucka?“ Ili pak o post Bushevoj Americi u kojoj jedan drugi nobelovac Obama danas hrani nezasitnu monetarnu oligarhiju sa hiljadama milijarda dolara. Ili se pak samo izvodi besramna hrvatska diplomatska sprdacina sa dvadesetak milijuna doslovno gladnih Amerikanaca i stotine tisuca Hrvata!
Kakva Vlada, takva diplomacija, zar ne!?

- 23:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.04.2010., ponedjeljak

ABREAKCIJSKA SPLAV

Globalna mahnitanja politickih zlotvora sto stvara opci kaos oko Varsavskog funebra dvotonskog alabastera i od jantara faraoskih sarkofaga, opci metez stotina tisuca podredjenog sluzanstva , sto gazi jedno po drugome vlastito dostojanstvo.
Hrvatske barba Luke sto obilaze kraljevskom pratnjom pola globusa, pridonasajuci opcoj Islandskoj magli onom lokalnom, jos zagadjujucom, u cijoj tami vape stotine tisuca gladnih, ponizenih i suvisno odbacenih.
Abramoviceva Splav vec ceka, posve ulastena za prijem svih animalnih uzornih vrsta, od feudalnih Trolobita, Krizarskih rogonja, korporativnih Sabljara, kao i desnih i lijevih Zloduhovnih puzavaca njihovih evolutivnih podvrsta

Nestrpljivi Svevisnji, vec gromko hihoce pred slavinom Opceg Potopa.

- 14:47 - Komentari (1) - Isprintaj - #

18.04.2010., nedjelja

SOCIJALNA REVOLUCIJA ILI INVOLUCIJA

Velika zla ne stanuju u Drugima koliko u Nama.
Lakse se prepustiti Drugome nego Sebi samome.
Hod Tudjim nogama, oslonac na Drugu glavu, izvorno je drustveno zlo Liderstva i Sljedbenistva sto vodi socijalnom apsurdu, iznakazuje ljudsku zdrvoumnu narav, njegovu svijest i savjest.
Inteligentno ljudsko bice prevrce se na vlastito tjeme, preusmjerujuci njegov hod natraske.
Pojava Nitkova time je podmirena i dobiva zeleno svjetlo da hara na drustvenoj povrsini.
Milenijima se u tu svrhu Covjecasvo usmjeruje prema Vjerskom demagogu, vlastitom klasnom Deronji i ideoloskom Nitkovu: tom zemaljskom Bogu sto Covjeka pretvara u opcu Barabu-prema vlastitom naliciju.
Kao da vise i nije u pitanju jedan temeljit drustveni obrat, vec dali je uopce vise moguc.

- 06:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.04.2010., petak

Velike povijesne obmane


Piše: Elio VELAN

Nedavno sam imao priliku pogledati na jednoj talijanskoj privatnoj stanici film "Posljednji škotski kralj" koji govori o pokojnom ugandskom diktatoru Idiju Aminu Dadi. Film je snimljen 2006. godine, radi se o izuzetno dobrom djelu u kojemu diktatora glumi Forest Whitaker, koji je nagrađen i Oscarom, pa ako imate priliku, a niste ga dosad vidjeli, obavezno ga pogledajte.

Idi Amin vladao je Ugandom od 1971. do 1979. godine i u tom razdoblju njegov je režim pobio od 300 do 500.000 žitelja te afričke države. Došao je na vlast vojnim udarom, ali uz svesrdnu pomoć i suglasnost Engleza i Amerikanaca, koji će tek kasnije otkriti krvoločnu pozadinu Aminovog režima, naravno nakon što je ovaj okrenuo leđa bivšim saveznicima i priklonio se Sovjetskom Savezu, Muammaru al-Gaddafiju i Palestincima Jassera Arafata.

Čeprkajući po internetu pronašao sam fotografiju Idija Amina dok se rukuje s predsjednikom SFRJ Josipom Brozom Titom, čelnikom velikog Pokreta nesvrstanih, u koji se i Amin sklonio zajedno sa svojim žrtvama i krvoločnom pričom stravičnog režima. Vele da je Amin bio ljudožder i da je čak uspio obmanuti predsjednika Francuske Giscarda d'Estainga kad mu je za vrijeme svečanog i službenog ručka poslužio biftek od ljudskog mesa. No, to su tek priče, ali ono što je sigurno je to da je Idi Amin naredio ubojstva na desetke tisuća žitelja afričke države.

Dok sam gledao film, sjetio sam se zgode iz 1977. godine kada sam obavljao praksu u Kopru na tadašnjoj talijanskoj televiziji kao njihov stipendist. Jednog dana dali su mi zadatak da napišem članak za večernji dnevnik vezan za Idija Amina. Naime, tih je dana diktator iznenada nestao iz Ugande, a službena jugoslavenska novinska agencija Tanjug objavila je informaciju da je iznenada obolio te da se trenutno nalazi na liječenju u jednoj klinici izvan zemlje.

Uz službenu informaciju, prelistao sam talijanske dnevne listove i u njima pročitao da je ustvari Idi Amin inscenirao bolest da bi se nakratko povukao sa svjetske pozornice jer se upravo tih dana trebala izvršiti egzekucija vješanjem nekoliko njegovih političkih protivnika. Kao mladi novinar učinio sam kardinalnu grešku jer sam službenu informaciju Tanjuga spojio sa spekulacijama iz medija zapadnih zemalja i uz to ponudio montažeru fotografiju diktatora koja je tog dana stigla od europskog distributera snimaka i koja je prikazivala smiješnog i debelog Idija kako se polugol igra košarkaškom loptom.

Glavni me urednik pozvao i upitao me jesam li svjestan gdje i za koga radim? Naime, Idi Amin je bio prijatelj Jugoslavije, državnik uvažen i poštivan, i ozbiljni jugoslavenski novinari nisu smjeli nasjesti na provokacije sa Zapada. Promijenio sam tekst i priložio snimak crnog vraga Amina ozbiljnog i autoritarnog pogleda, u uniformu s ordenima i medaljama.

Povijest obiluje takvim obmanama, danas jesmo sutra nismo, ono što je crno postaje bijelo i obrnuto, heroji padaju u blato, a iz blata se dižu novi narodni poslanici i proroci. Kako se čovjek može spasiti iz vrtloga povijesti i iz šume laži u kojoj se politika poput crvene kurve kreće? Idi Amin je umro u izgnanstvu u Saudijskoj Arabiji 2003. godine od bolesti i nije nikad odgovarao za počinjene zločine. To i nije toliko bitno jer groblja su puna diktatora i krvoločnih egzekutora koji su život okončali na bolničkoj postelji u dubokoj starosti. Ostaje obmana, laž kao sistem političkog djelovanja i tu vjerojatno nema spasa.

Ovih dana policijske vlasti u Afganistanu izvršile su prepad na bolnicu talijanske nevladine organizacije Emergency i uhitile devet djelatnika, a među njima i trojicu Talijana: kirurga, bolničara i računovođu. Optužnica ih tereti da su pomagali u pripremi atentata na guvernera pokrajine i kao dokaz javnosti je priložen snimak skladišta bolnice u kojemu je pronađeno brdo naoružanja: eksploziv, ručne bombe, pištolji, streljivo itd.

Osnivač Emergencyja Gino Strada tvrdi da se radi o namještaljki, da je oružje podmetnuto s ciljem da se diskreditira organizaciju i humanitarnu aktivnost članova. Pitaju ga novinari zašto su vlasti protiv udruge koja čini dobro, koja je izgradila bolnicu i kirurški centar i svakodnevno liječi žrtve rata bez obzira na njihovu političku i ideološku pripadnost. Strada objašnjava da su 40 posto bolesnika djeca mlađa od 14 godina, da su ranjeni civili najbrojniji, oko devedeset posto intervencija se obavlja nad nedužnim stanovništvom, ženama, starcima i djecom.

"S obzirom na to da na cijelom području oko mjesta Lashkar-gah (gdje se nalazi bolnica) u jugozapadnom dijelu Afganistana nema niti jednog jedinog novinara koji bi mogao bilježiti što se stvarno tamo događa, bolnica ostaje jedini svjedok krvoprolića", veli Strada i dodaje da je vjerojatno zbog toga postala cilj napada policije.

Udruga Emergency se ne ustručava oštro napadati aktivnost vojnika NATO-a, smatraju da je istina negdje drugdje, da je rat u Afganistanu prljav, da se puca na sve što se kreće, da je glavna žrtva afganistanski narod koji plaća dug u krvi politike koja obmanjuje javnost nekakvom borbom protiv terorizma. Uistinu, danas smo uvjereni da se u Iraku i u Afganistanu vodi bitka za slobodu i za očuvanje tekovina naših demokratskih režima.

Spremni smo priznati da je napad na tornjeve u New Yorku teroristički čin, ali nismo spremni priznati da je bombardiranje afganistanskog sela i pokolj nedužnih žitelja jednak nasilni čin pa pribjegavamo logici kolateralnih žrtava opravdane policijske akcije čišćenja gnijezda talibana. Emergency svjedoči o ratu, lica ranjenika, najčešće nedužne djece, trebala bi nam pomoći u prevladavanju današnjih oblika obmane da se ne bismo sutra probudili i otkrili novog diktatora u vlastitom dvorištu.

Komentar
Citava je ljudska povijest, od prve pisane rijeci do danas , uglavnome bila u sluzbi klasno drustvenog sustava, da bi u dvadesetom stoljecu dostigla svoj vrhunac najvecih obnama svih vermena. Marx i Engels su tu cinjenicu predali buducem covjecanstvu uoblicenu u vlastitoj teori znanstvenog socijalizma. De Leon je odmah nakon toga skrenuo paznju vlastite bojazni da : “Kad god se dogodi, iz bilo kojih razloga , da zakaze sociajlna revolucija, reakcija je njena daljnja alternativa.” Nije trebalo dugo iza toga da sazriju svi uslovi jednog velikog drustvenog rasprsnuca u obliku Prvog i drugog Svjetskih osvajackih ratova, tektonskih ekonomskih kriza i stotine lokalnih sukoba , koji su konacno izneli na vidik Golog Cara u obliku njegovog svetog trojstva: Papino Krscanstvo, Hitlerov nacionalsocijalizam i Staljinov komunizam. Noamy Clain, svoji djelom “No Logo” kao da je pozvana od nove historije da obasja prvim zrakama jedno veliko drustveno rasulao, koje je nakon toga primilo u nasljedstvo Korporativni Globalni Kapital u obliku senilne i prerusene Liberalne demokracije. Richard Dawkins, koji svojim djelima biologijske evolucije darwinizma, ne samo sto posma ogoljuje vjerske demagoge svih boja, vec ukazuje na njihovu zlocinacku ulogu u tom velikom kompleksu drustvenih obmana koje dovode covjecanstvo u sadasnje stanje mat pozicije sparm svom buducem opstanku. Socijalisticka Radnicka Partija Amerike, koja pazljivo prati vec 120 godina cjelokupni tok tog drustvenog rasula, pozivljeci uzalud americku Naciju i cjelokupno covjecanstvo na jedini moguci izlaz korjenitog socijalnog preokreta na kojeg su ukazivali Marx i De Leon.
Idi Amin tek je jedna krhotina sto je u tom velikom rasprsnucu 20. stoljeca pala na nesretnu Ugandu, uzevsi u svoj zalog nekih pola milijuna stanovnika. I nije jedini koji je blazeno uzdahnuo na svom bolelesnickom krevetu Sam je Staljin takodjer mirno uzdahnuo bez da mozda i pomisli na 30- 50 milijuna zrtava vlastitog i neduznogt stanovnistva. Pol Pot oko dva milijuna kambodjanaca. Sukarno koji hladnokrvno eliminise oko milijun i pol indonezijskih komunista. Tito, koji bez dvoumljenja prodaje cjelokupno izbjeglistvo u Jugoslaviji grckih partizana za imperijalnu englesku skudu.Od masovnih zlocinaca tek je zatekla ruka prave Mussolina,Hitlera i Causeuskog, dok je G.W Bush dobio cak svoj drugi mandat kako bi dokrajicio svoj veliki masakr nad Irakom.
Jeli Covjecanstvo doista palo na tjeme?!
S. Majkus
- 19:15 - Komentari (1) - Isprintaj - #

12.04.2010., ponedjeljak

DOBRI I LOSI RAZLOZI ZA VJEROVANJE

Roditelji koj danas citaju pismo Richard Dawkinsa svojoj deset godisnjoj kcerci Juliet, mozda jos uvijek mogu da ga prenesu vlastitoj djeci, bez obzira na njihovu dob.

„ Draga Juliet

Sada kad ti je deset godina, htio bih ti napisati nesto sto je meni vazno.
Jesi li se ikad pitala kako znamo ono sto znamo? Kako znamo, na primjer, da su zvijezde, koje izgledaju kao sitne ocice na nebu. Zapravo ogromne vatrene kugle slicne Suncu, i silno su daleko? I kako znamo da je Zemlja jedna manja kugla koja se vrti oko jedne takve Zvijezde, Sunca?
Odgovor na ta pitanja je „dokaz“. Dokaz nekad znaci vidjeti (ili cuti, dotaknuti, namirisati…) da je nesto istina. Astronauti su se dovoljno udaljili od Zemlje da na svoje oci vide kako je okrugla. Ponekad oci nisu dovoljne. „Vecernjaca“ izgleda kao treperavo svjetlo na nebu, ali kroz teleskop se vidi da je to krasna kugla-planet koji zovemo Venera. Ono sto naucicis tako da to izravno vidis (ili cujes,dodirnes…) zove se opazanje.
Opazanje samo po sebi cesto nije dokaz, ali ono mu je uvijek negdje u pozadini. Ako se dogodilo umorstvo, cesto ga nitko (osim ubojice i mrtvaca!) nije opazio.Ali detektivi mugu prikupiti puno drugih opazanja kaja zajednicki mogu dovesti do nekog konkretnog sumljivca. Ako se njegovi otisci prstiju podudaraju s onima na nozu , to je dokaz da je ta osobadodirivala noz. Time jos nemamo dokaza da je on ubojica, ali moze pomoci kad se udruzi s drugim dokazima. Ponekad detektiv razmislja o jako puno raznih opazanja i odjednom shvatu da se sva ona uklapaju i dobivaju smisao ako je ta i ta osoba pocinila umorstvo.
Znanstvenici- strucnjaci za otkrivanje onoga sto je istina o svijetu i svemiru- cesto rade poput detektiva. Prvo nagadjajuci donose pretpostavku (takozvanu hipotezu) o tome sto je mozda istina. Onda kazu sami sebi : ako je ona stvarno istinita, onda bismo trebali vidjeti to i to. To se zove predvidjanje. Na primjer, ako je svijet stvarno okrugao, mozemo predvidjeti da bi putnik koji se uvijek krece istimsmjerom na koncu trebao stici na isti mjesto s kojeg je krenuo. Kad lijecnik kaze da imas ospice , nije te pogledao i vidio ospice. Kad te pregledao donio je hipotezu da mozda imas ospice. Onda si je rekao: ako zbilja ima ospice, moramo ih vidjeti… Zatim je svako od tih predvidjanja provjerio vlastitim ocima ( imas li tockice po tijelu?), rukama (dali ti jecelo vruce) i usima (dali ti na prsima cuje kako hripas poospicama?). Tek tada donosi odluku i kaze : „Moja dijagnoza je da dijete ima ospice:“ Lijecnici ponekad moraju napraviti i druge provjere, mozda ispitati krv ili te snimati rendgenom, sto olaksav opazanje njihovim ocima , rukama i usima.
Da bi saznali nesto o svijetu, znanstvenici se sluze jos puno pametnijim i kompliciranijim dokazima , o kojima ti ne stignem pricati u kratkom pismu. Sada cu sa dokaza , sto je dobar razlog da vjerujemao u nesto, preci na tri losa razloga da se vjeruje u bilo sta. Ta tri losa razloga su „tradicija“, „autoritet“ i „otkrivenje“.
Prvo tradicija. Prije nekoliko mjeseci bio sam na televiziji gdje sam razgovarao s pedesetak djece. Ta su djeca bila poznata zato sto su odgojena prema puno razlicitih religija. Neki su odgojeni kao krscani, neki kao zidovi, muslimani hindusi ili sikhi. Covjek s mikrofonom je isao od jednog do drugog djeteta i pitao ih je u sto vjeruju. Ono sto su mu odgovorili je tocno ono na sto mislim kad kazem „tradicija“. Ispalo je da njihova uvjernja nemaju nikakve veze sa dokazima. Samo su papagajski ponavljala ono u sto vjeruju njihovi roditelji, bake i djedovi, ani to se nije temeljilo na dokazima. Govorili su, „Mi hindusi vjerujemo da to i to.“ Mi muslimani vjerujemo da je ovako.“ „Mi krscani vjerujemo u nesto drugo“.
Naravno, buduci da svako vjeruje u razlicite stvari, ne mogu svi biti u pravu. Covjek s mikrofonom to je, cini mi se, shvatio i nije ih ni pokasao potaknuti da medjusobno raspravljaju o tim razlikama. Ali ja sam htio pokazati nesto drugo. Jednoistavno pitao sam se odakle im ta vjerovanja. Dolaze od tradicije. Tradicija ili predaja , zanci da se vjerovanja predaju s koljena na koljeno, od djedova i baka roditeljima, od roditelja djeci, i tako dalje. Ili iz kinjiga koja se stoljecima predaju s koljena na koljeno. Tradicionalna vjerovanja cesto zapocinju gotovo ni od cega: mozda ih je u pocetku netko jednostavno izmislio, kao price o Toru i Zeus. Ali nakon sto su se stoljecima ptrenosila s koljena na koljeno, postaju vazna samom cinjenicom da su tako stara. Ljudi vjeruju u razne stvari jednostavno zato sto se u to vjeruje vec stoljecima. To je tradicija.
S tradiciom je problem u tome sto, kolikogod da je vremena proslo od kad je neka prica izmisljena , ona je i dalje jednako istinita ili neistinita kao i onda. Ako izmislis pricu koja nije istinita , ona nece postati nista istnitija ako se bude prepricaval stoljecima!
Vecina ljudi u Engleskoj je krstenjem usla u Englesku crkvu, a ona je tek jedna od vise grana krscanske vjere. Postoje i druge, kao sto su Pravoslavna crkva, Katolicka crkva i Metodisticka crkva. Sve one vjeruju u razkicite stvrai. Zidovska vjera i muslimanska vjera su jos malo drukcije; a postoje razne vrste zidovstva i muslimanstva. Ljudi koji vjeruju u medjusobno samo malo razlicite stvari cesto ratuju zbog svojih neslaganja .Pomislit ces da imaju jako dobar razlog –dokaz- da vjeruju u ono sto vjeruju. Ali zapravo, njihova vjerovanja se razlikuju samo zato sto potjecu iz razlicvitih tradicija.
Evo, reci cu nesto o jednoj od tih tradicija. Katolici vjeruju da je Marija, Isusova majka, bila tako posebna da nije umrla nego joj se tijelo uzdiglo na Nebo. Druge krscanske tradicija se stime ne slazu i kazu da je Marija umrla kao i svi drugi. Te druge religije o njoj ne govore puno i, za razliku od katolika , ne nazivaju je „rajskom djevom“ i „kraljicom“. Tradicija prema kojoj je Marija usla na nebe uopce nije tako stara . Biblja ne kaze nista o tome kako i kada je ona unrla; ustavari, jadna se zena u biblji gotovo i ne spominje . vjerovanje da se njenmo tijelo uzdiglo na Nebo nastalo nastalo je tek sest stoljeca nakon Isusova vremena. U pocetku je ono jednostavno izmisljeno, na isti nacin na koji su izmisljene price poput Snjeguljice. Ali nakon vise stoljeca, ona je prerasla u tradiciju i ljudi su je poceli ozbiljno shvacati jednostavno zato sto se prica prenosila s koljena na koljeno u tako puno narastaja. SDto je ta tradicija bivala starijom, to ju je vise ljudi svacalo ozbiljno. Na kraju je zapisana kao sluzbeno vjerovasnje katolicke crkve, i to tek nedavno, 1950. godine. Ali prica nije bila nista istinitija nego sto je bila nakon 600 godina Marijine smrti, kad se prvi puta pojavila.
Na tradiciju cu se jos vratiti pri kraju ovog pisma , i promptrir cu je s drugog kuta. Ali. Prvo moram reci nesto o druga dva losa razloga za vjerovanje u bilosto; autoritet i otkrivenje.
Autoritet kao razlog da se u nesto vjeruje znaci da se u to vjeruje zato sto ti je netko vazan rekao da vjerujes u to. U Katolickoj crkvi najvaznija je osoba papa, i ljudi vjeruju da je on u pravu samo zato sto je papa. U jednoj grani muslimanske vjere, vazni ljudi su bradati starci zvani ajatolasi. Ima puno mladih muslimana koji su spremni ubiti, samo zato sto suim ajatolasdi iz neke daleke zemlje rekli da to ucine.
Kad kazem da je katolicima tek 1950. receno da trebaju vjerovati da je Marijino tijelo uzaslo na nebo, hocu reci da je 1950. papa ljudima rekao da trebaju vjerovati u to. I to jue to. Papa je rekao da je to istina , pa to mora biti istina. Vjerojatno je, medjutim, da neke stveri koje je taj papa u zivotu jesu bile istinite , a neke nisu. Nema razloga zasto bi , samo zato sto je on bio papa, trebalo vjerovati svemu sto je rekao , nista vise sto vjerujes u bilo sto sto kazu drugi ljudi. Danasnji papa je naredio svojim sljedbenicima da ne ogranicavaju koliko ce djece imati, Ako ljudi budu slijedili njegov autoritet onako ropski kako bi on to htio, to bi moglo dovesti do strasne gladi, bolesti i rata zbog prenapucenosti.
Naravno, cak i u znanosti, po nekad sami za nesto nemamo dokaza pa moramo nekome vjerovati na rijec. Ja nisam svojim ocima vidio dokaz da sjetlo putuje brzinom od tristo milijuna (?) kilometara u sekundi. Ali vjerujem knjigama koje govore o brzini svjetlosti. To zvuci kao „autoritet“. Zapravo se radi o necem puno boljem od autoriteta jer ljudi koji su napisali te knjige imaju dokaza za to i svako moze pazljivo razmotriri te dokaze kad god zeli. A to i te kako ohrabruje, Medjutim, cak ni svecenici ne tvrde da postoji nekkav dokaz za njihovu pricu o Marijinom tijelu koje leti u raj.
Treca vrsta losih razloga da se u nesto vjeruje zove se „otkrivenje“ D si 1950. pitala Papu kako zna da je MARIJINO tijelo otislo na nebo, vjerojatno bi ti bio rekao da mu je to bilo „otkriveno“, Zatvorio se u sobu i molio za bozju pomoc . Mislio je i mislio, sam samcat. I pomalo je u sebi postajao sve sigurniji u to. Kad religiozni ljudi imaju samo unuternji osjecaj da je nesto isztina, i ako za to nema dokaza, takav osjecaj zovu „otkrivenje“. Ne tvrde samo pape da imaju otkrivenja. To kaze puno religioznih ljudi. To je jedan od njihovih glavnih razloga zbog kojih vjeruju u ono sto vjeruje .No, dali je to dobar razlog?.
Recimo da ti kazem da je tvoj pas mrtav, Jako bi se uzrujala i vjerojatno bi rekla : „Jesi li siguran?“ Sto se dogodilo? Recimo da ti ja odgovorim : „Zapravo ne znam da je Pepe umro. Nemam dokaza. Samo imam neki cudan osjecaj da je mrtav.“ Naljutila bi se na mene sto sam te uplasio, jer bi znala da unutrasnji „osjecaj“ sam po sebi nije dobar razlog zgog kojeg bi covjek povjerovao da mu psic umro. Trebaju tri dokaza .Sve mi, s vremenena na vrijeme imamo unutarnje osjecaje, i neki put se pokazu ispravni a neki put ne. U svakom slucaju, svaki covjek ima drukcije osjecaje. Kako onda znati ciji je ispravan? Jedini nacin da budemo sigurni da je pas umro je vidjeti ga mrtvog., ili cuti kako mu je srce prestalo kucati; ili cuti to od nekoga tko se na svoje oci ili usi osvjedocio da je mrtav.
Ponekad se kaze da moras vjerovati kad nesto osjecas duboko u sebi inace nebi mogao biti siguran da u takve stvari kao sto je „Moja zena me voli“ Ali, to je los zakljucak. Moze biti puno dokaza necije ljubavi. Svakog dana koji provedes s nekim koji te voli i vidis i cujes puno sitnih znakova koji to dokazuju , i oni se gomilaju. To nije jedino unutrasnji osjecaj, koji bi bio slican osjecaju koji svecenici zovu otkrivenje. Postoje i vanjske stvari koje podupiru taj osjecaj: pogled u ocima, blagi prizvuk u glasu, male usluge i njeznosti; sve su to stvarni dokazi..
Ljude po nekad imaje snazan osjecaj da ih netko voli, koji se ne temelji ni kakvim dikazima , i tad je vjerojatno da su potpuno u krivu. Postoje tavi ljudi koji imaju snazan osjecaj da ih voli neka filmska zvijezda, a zapravo se ni ne pozbaju. Takvi ljudi su bolesni u glavi. Unutarnje osjecaje moraju podupirati neki dokazi , inace im jednostavno nesmijes vjerovati.
Unutarnji osjecaji su vazni i u znanosti, ali samo u toliko sto ti daju ideje koje ces kasnije ispitati trazeci dokaze. Znanstvenik moze imati „slutnju“ o nekoj ideji za koju jednostavno“osjeca“ da je istinita. Samo po sebi to nije dobar razlog da se u nesto vjeruje No, to moze biti dobar razlog da se ulozi vrijeme u valjani eksperiment, ili u potragu za valjanim dokazom. Znastvenici stalno dobivaju ideje iz svoji unutrasnjih osjecaja . Ali one ne vrijede nista dok god ih ne podupiru dokazi.
Obecao sam da cu se vratiti na tradiciju i osvrnuti se na nju iz drugog kuta. Pokusat cu objasniti zasto nam je tradicija vazna. Sve su zivotinje ustrojene (procesom kjeg nazivljemo evolucija), tako da prezivljavaju na mjestima gdje zivi njihova vrsta. Lavovi su ustrojeni tako da uspjesno prezivljavaju na africkim ravnicama. Rijecni rakovi su ustrojeni tako da uspjesno prezivljavaju u cistoj slatkoj vodi, a jastozi tako da uspjesno prezivljavaju u slanom moru. I ljudi su zivotinje, a mi smo ustrojeni tako da uspjesno prezivljavamo u svijetu ponom…drugih ljudi. Vecina nas svoju hranu ne lovi, poput lavova i jastoga , mi je kupujemo od drugih ljudi koji su je kupili od nekih trecih ljudi, Mi „plivamo“ kroz „more ljudi“. Kao sto riba treba skrge da bi prezivjela u vodi, covjek treba mozak da bi mogao izaci na kraj sljudima, Kao sto je more puno slane vode tako je i more ljudi puno teskih stvari koje treba nauciti. Na primjer, jezik.
Ti govoris engleski , ali tvoja prijateljica Ann-Kathrin govori njemacki .Obadvije govorite jezik koji vam odgovara za „plivanje“ svojim „morem ljudi“. Jezik se prenosi tradicijom. Drugog nacina nema. Na engleskom.tvoj pas Pepe je dog. Na njemackom je Hund. Nijedna od tih rijeci nije ispravnija ni istinitija od one druge. I jedna i druga su jednostavno prenbesena iz koljena koljeno. Da bi uspjesno „plivala svojim morem ljudi“ djeca moraju nauciti jezik svoje zemlje, i jos puno drugih stvari o svom narodu; ato zanaci da, poput papira na bugacici koj upija tintu, moraju upiti golemu kolicinu tradicionalnih informacija.( Sjeti se da „tradicijonalne informacija“ znace jednostavno to da se prenose od djedova i baka na roditelje i s roditelja na djecu.). Mozak djeteta mora biti dobar upijac tradicijonalnih informacija. A od djeteta se ne moze ocekivati da razluci dobre i korisne tradicijonalne informacije, kao sto su rijeci jezika, od losih ili budalastih tradicijonalnih informacija, kao sto je vjerovanje u vjestice i vragove, ili vjecno zivuce djevice.
Steta sto je tako, ali tome nema pomoci : buduci da djeca moraju biti dobri upijaci tradicijonalnih informacija , vjetno je je da ce vjrovati svemu sto im kazu odrasli, bilka to istina ili laz, ispravno ili pogrersno. Velikim dijaelom, ono sto im kazu odrasli je istina i utemeljeno je na dokazima, ili je bar smisljeno. Ali ako je nesto neistinito, budalasto ili cak izopaceno , djecu nista ne sprijecava da povjeruju i u to. Kad narastu, sto djeca cine? Pa naravno, kazu to sljedecem narastaju djece. Tako, cim se u nesto pocmecvrsto vjerovati – cak i ka d je to potpuno neistinito i nikada nije bilo razloga da se u to povjeruje- to se vjerojatno moze odrzati za uvijek.
Dali se to dogodilo s religijama? Vjerovanje da postoji bog ili bogovi, vjerovanje u raj, vjerovanje da Marija nije umrla, da Isus nije imao oca covjeka, da molitve bivaju uslisene, da se vino pretvara u krh- nijedno od njih nije utemeljeno na valjanim dokazima. Amilijuni ljudi vjeruju u to. Mozda je tome razlog sto im je receno da u to vjerujudok sdu jos bili mladi da povjeruju u bilo sto.
Milijuni drugih ljudi vjeruju posve razlicite stvari, jer su im govorili razlicite dtvari dik su bili djeca. Muslimanskoj i krscanskoj djeci govore razlicite stvari, a i jedni i drugi odrasu sa cvrstim uvjerenjem da imaju pravo, a da drugi nemaju pravo. Cak i medju krscanima , katolici vjeruju u razlicite stvari od onih iz Engleske crkve., ili Episkopalne, Sekrske , Kvekerske ili Mormonske , a svi su cvrsto uvjereni da su bas oni u pravu , a svi drugi u krivu. Oni vjeruje u razlicite stvari iz istog razloga zbog kojeg ti govoris engleski a ANN- Kathin njemacki.. I jedan i drugi je pravi jezik kojim se govori , svakim u svojoj zemlji. Ali ne moze biti istina da asu razlicite religije u pravu u svojim zemljama, jer razlicite religije govore da su ispravne razlicite stvari. Marija ne moze biti ziva u katolickoj republici Irskoj, a mrtva u protestanskoj sjevernoj Irskoj.
Sto mi mozemo uciniti u vezi stime? Tebi nece biti lako uciti bilo sto jer ti je tek deset godina. Ali mogla bi probati ovo. Sljedeci put kad ti netko kaze nesto sto ti zvuci vazno, zapitaj se: „Pripada li toonim stvarima koje ljudi vjerojatno znaju zato sto za to imaju dokaza ? Ili pak pripada onim stvarima u koje ljudi vjeruju samo zbog tradicije, autoriteta ili otkrivenja. A sljedeci put kad ti netko kaze da je nesto istina , zasto ga ne bi pitala : „Kakvih dokaza imate za to?“ Ako ti ne moze dati dobar odgovor , nadam se da ces pazljivo razmisliti prije nego mu povjrujes i rijeci.“

S ljubavlju, tvoj tata
Richad Dawkins, Vragov Kapelan, str.286-292


- 22:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #
„Samo pisite ako Vas to veseli.“
Drago.

Jer, valjda, drugih razloga tome nema, pa nam preostaje Faustovo jedino veselje da : „….kao crv sto u prahu gmize sam, i prah zdere, dok putnikova stopa ne prignjeci ga i pokopa.“
Onaj Putnik sa povrsinskih visina sto gnjeci podzemnu nam nastambu i cijepa je u sitne djeliće zbog vlastite averzivne cudi na bilo kakve cjeline, milenijima smjelo barjaktasi i po nama marsirajuci da nas dole vjecno gnjeci.

- 13:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Hvala.
Isprika prihvaćena.
Srdačan pozdrav.
Drago

- 01:18 - Komentari (2) - Isprintaj - #
OTVORENO PISMO GOSPODINU DRADU PILSEL

Iz vase zivotne biografije koju dostojanstveno iznosite na dlanu sirokoj javnosti, jasno se iscitava da dolazite iz fasistoidne Argentine, gdje ste odrastali pod ustaskim znamenjem vlastitih roditelja, da ste devedesetih, zajedno sa svojim poginulin bratom dosli u novo komponovanu staru ustasoidnu Hrvatsku, da ste prije ili u toku pripadali nekom fratarsko jezuitskom redu , da ste jednom , svojim stecenim uvjerenjima aktivno pridonasali novoj nacionalistickoj hrvatskoj drzavi, kao i ,NAVODNO,(naknadno podvuceno), stekli milijune zemljisnih kvadrata u istarskoj Marcani.
Vas me slucaj veoma pobudio na razmisljanje ONEKIM ZAJEDNICKIMCRTAMA KOJE SPAJAJU NASU NESRETNU GENERACIJU (naknadno povuceno) vise nego mozda i koju drugu dosad. Istovremeno, i nevidjenim izazovom pred kojim se covjecanstvo zateklo u dvadesetom stoljecu da se pokorno postane lijeva ili desna baraba, ideoliski, vjerski ili nacionalni zlikovac, ili pak pocasnom privilegijom da se smjelo stane na vlastite humane noge dostojastveno suprostavljeni tom dvadeset stoljetnom drustvenom zlu bez presedana u ljuskoj povijesti.
Iz vase se nedavne kolume u pulskom Reginalu povodom uskrnog blagdana, kojeg vi nazivljete blagdanom pravde jasno iscitava, pored sto se naizmjenice pojavljujte pod ustaskim znamenjem, fratarskom ruhu, pa cak nedavnim ukrasavanjem svoje pojave cetnickom kapom, kao da to sve zajedno pokusavate nekim krscanskim blagoslovom transcendentirati u vlastitu moralnu vertikalu.
Dok mi je pri ruci Richard Dawkinsov Vragov Kapelan u kojem se razmislja o nadi, lazima, znanosti i ljubavi / i pravdi /, i ako pretpostavljam da vam je to djelo poznato, ipak cu vam se radje obratiti njegovim izvatkom sa str. 189.:
„….Ne namjeravam se upustiti u tu raspravu. Ali da nije bilo religije, ni sama zamisao o zidovskoj drzavi nebi imala nikakvog smisla. A ni zamisao o islamskim zemljama kao necemu sto se treba okupiratii oskvrnuti.
U svijetu bez religije nebi bilo krizarskih ratova, ne bi bilo Inkvizicije, ne bi bilo antesemitskih pogroma ( pridoslislice bi odavna poceli sklapati brakove s ostalim te ih ne bi bilo moguce razlikovati od domiciljnog stanovnistva), ne bilo problema u Sjevrnoj Irskoj ( jer ne bi bilo oznake na temelju koje bi se mogla praviti razlika izmadju dvije „zajednice“, kao ni odvojenih skola u kojima se djeca uce povijesno utemeljenoj mrznji. Jednostavno bi postojala jedna zajednica).
Vrijeme je da stvari nazovemo pravim imenom. Car je gol. Vrijeme je da prestanemo koristiti zasladjene eufemizme: „nacionalisti“, „lojalist“, „komunisti“. „etnicke grupe“, „kulture“, „civilizacije“.
Religija je rijec koju trazite , Religija je rijec koju koju se toliko licemjerno trudite izbjeci.
Uzgred receno, religija se medju oznakama koje nas medjusobno dijele istice po svojoj krajnjoj nepotrebnosti. U koliko bi religija vjerovanja imala ikakav dokaz u svoju korist, mogli bismo ih prihvatiti usprkos svim neugodnostima koje ih prate. Ali takvi dokazi ne postoje. Pogresno je oznaciti neke ljude kao neprijatelje koji zasluzuju smrt zbog njihova neslaganja u vezi globalne politike. Ali proizvoditi sukobe na temelju neslaganja o izmisljenom svijetu kojeg nastanjuju arkandjeli, demoni i imaginarni prijatelji- to je istodobno smijesno i tragicno.
Ustrajnos tog tipa nasljednog samozavaravanja zapanjuje zbog pomanjkanja bilo kakve realisticnosti. Svojedobno su kontrolu nad zrakoplovom koj je pao u blizini Pittsburga vjerojatno preuzeli hrabri putnici, savladavsi teroriste. Zena jednog od tih hrabrih, herojskih ljudi, nakon sto je primila poziv u kome joj je muz najavio svoju namjeru, rekla je da je Bog poslao njezina muza na taj zrakoplov, kao svog poslanika, koji ce sprijeciti pad zrakoplova na Bijelu kucu. Duboko suosjecam sa zenom zbog njezinog tragicnog gubitka, ali zamislite samo to! Kako kaze moja prijateljica iz Amerike (takodjer pretjerano razdrazena, sto je razumljivo), koja mi je poslala taj isjecak iz novina:
Zar Bog nije mogao jednostavna izazvati kod terorista srcani udar ili nesto slicno, umjesto da pobije sve te neduzne ljude u zrakoplovu? Pretpostavljam da nu se i zivo jebalo za Trgovinski centar i nije mu se dalo smisliti plan za njega. ( Ispricavam se zbog neodmjerenog jezika moje prijateljice, ali tko je u tim okolnostima moze kriviti?)

Zar ne postoji dovoljno strasna katastrofa koja bi mogla uzdrmati vjeru ljudi, i to ljudi na obe strane, u Bozju dobrotu imoc? Ne vidim ni tracka spoznaje da ga uopce nema : da smo mozda prepusteni sami sebi te da se moramo nositi s problemima u stvarnom svijetu kao odrasli.
Sjedinjene su Drzave naj religiozna od svih krscanskih zemalja , a njezin preporodjeni vodja je u neprijateljskim odnosima sa naj religioznijim ljudima u Zemlji. Obje strane vjeruju da je Bog ratovanja, nastao u broncano doba, na njihovoj strani. Obje strane poigravaju se buducnoscu citavog svijeta u svojoj nepokolebljivoj, fundamentalistickoj vjeri da ce im Bog poslati pobjedu. Padaju mi na pamet cuveni stihovi J. C. Squirea o Prvom sjetskom ratu.
Bog je cuo zaracene narode kako pjevaju i vicu
„Gott strafe England“ i „Boze cuvaj kralja !“
Bog ovo, Bog ono, i Bog sve ostalo-
„Boze dragi !“rece Bog, „Morat cu prestati toliko raditi!“

Ljudska psiha ima dvije velike bolesti. Potrebu da se osveta prenosi generacijama i tendenciju da povezuju ljude grupnim oznakama, umjesto da ih promatra kao pojedince. Judeo-krscanska religija eksplozivno se mjesa s oboje ( i cvrsto ih opravdava ) Utjecaj religijskih podjela u vecini , a mozda i u svim nasilnim neprijateljstvima na svijetu danas ne primjecuju samo oni koji su namjerno odabrali sljepilo. Oni medju njima koji su dugo godina uctivo prikrivali svoj prezir prema opasnoj kolektivnoj iluziji religije moraju ustati progovoriti. Jer stavari su se nakon 11. rujna promijenile. Sve se promijenilo, korjenito promijenilo.“

- 01:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.04.2010., nedjelja

Poštovani

Urednik Marjanović mi je proslijedio Vaše otvoreno pismo.
Nemam ništa protiv da ga se objavi ali imam protiv toga da se objave izmišljotine o meni: o kakvim Vi ti to zemljišnjim kvadratima u istarskoj Marčani zborite? Kakve to veze ima sa mnom?

Ako mi to pojasnite, možemo prijeći i na neke druge nebuloze i krive percepcije Vašega pisma.

Srdačan pozdrav.

Drago Pilsel
- 22:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Postovanom Dragu Pilsel,

Veoma cijenim vas kratki ali nedvosmislen Email.
Pouka da se nesmijemo zanositi tek necijim zlonamjernim piskaranjem, najme o navodnim vasim kvadratima procitao sam ili u novinama ili pak u nekom komentaru vasih brojnih citalaca.Tesko da da cu to moci naknadno ustanoviti. Prateci redovito vase tekstove nisam medjutim nigdje naisao na vase opovrgavanje, pa sam to uzeo za gotovu istinu.
Buduci imam los obicaj da sve svoje misli izrazavam javno putem bloga
www. severinomajkus.com/blog, tako sam objavio i Otvoreno pismo Dragu Pilsel.
Vjerujem da je vasa danasnja reakcija potpuno opravdana, duboko zalim zbog vlastite brzopletnosti i zurim da smjesta objavim svojim citateljima vase pismo uz moju najiskreniju ispriku.
Nadam se barem da cjelinu mog teksta niste uzeli kao zlonamjernu.Veoma cu takodjer cijeniti ako ste prihvatili moju ispriku.
Srdacno vas pozdravlja,
Severino Majkus

- 22:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.04.2010., četvrtak

BULICEV PRVOMAJSKI SINDIKALNI OPORTUNIZAM

Poput krscanskog blagoslova oruzanih snaga koje krecu na opci masakar neduznog stanovnistva diljem globusa, koj se onda kamuflira Papskim maskirnim ruhom Evadjelja: „ Ne ubij“, slicnom se obmanjujucom tehnikom sluze „radnicke vodje“, okupljajuci simbolicne skupine pokornih i skandirajucih masa, primajuci njegov Prvomajski blagoslov tek da se opravda jedna fotelja, koja besramno donosi preko dvadeset tisuca skuda mjesecnih, i odmah zatim sjedne za „pregovaracki stol“ sa radnickim krvopijama u iznalazenju daljnjeg modusa vivendi.

Kad su ceski seljaci tako angazirani u pripremi i potpaljivanju Jan Husove lomace, njegove su posljednje rijeci tada odjekle svijetom za sva vremena : „Blazena glupost“

Nakon sto je Prvi maj- svjetski dan radnicke klasae posve prekrsten u „Svjetski dan rada“, kojeg sada mogu slaviti i lopovi, jer i oni „rade“, i nakom sto je prilagodjen staljinistickim osvajackim ratovima, demostriranjem oruzanih sila i kojima ce se izvesti dosada nevidjene masakre desetaka milijuna te iste vlastite radnicke klase.

Kao da danasnji Covjek srlja drogiran u vlastiti corsokak, slijepo sluzeci Richard Dawkinsovoj Tradiciji, Autoritetu,Otkrivenju (TAO), tom Svetom Trojstvu koje u toku milenija klasnog sustava uspjeva drzati sapeto cjelokupno covjecanstvo.

- 16:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Ako je moja plaća manja od tvoje, ti si lopov!

Plaća se ne dobiva – plaća se zarađuje. Dobiva se nasljedstvo. Dobiva se poklon. Plaću treba zaraditi. Činjenica jeste da u Hrvatskoj još uvijek državni aparat u dobrom dijelu funkcionira na partijskom nepotizmu. Tamo plaću, kako stvari izgledaju, neki stvarno "dobivaju". Period muške svinje poručuje da razmislite prije nego povjerujete bajkama koje će vam ispričati da bi neki došli u poziciju da upravljaju s vaših 100 i nešto milijardi i dijele ih kako hoće. Jer kad ste ih izabrali, upravo ste im to dali – 100 i nešto milijardi da dijele. A što ste dobili zauzvrat?

newseditor [06.04.2010. 18:28] - Komentiraj (4) - #


- 10:14 - Komentari (1) - Isprintaj - #
Klasni sustav svojevremeno je mogao sebi priskrbiti brojna sluganstva.
Muska svinja i Vjerski demagog jos uvijek opstaju zahvaljujuci zakonu puke drustvene inercije koja je pokretala milenijima nejednakost u duhovnom siromastvu i materjalnom izobilju prsatog muskog kukavice
- 10:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.04.2010., srijeda

„GLAS AMERIKE“

Reagiranje na prosli prilog „Is Capitalist Society Beyond Hitler?“. od 8. 2. 2010.

C. James Matuschka

FEMA's 'EMERGENCY' POWERS

In the March 2010. Newletters Jim Mc Hugh wrote that Hitler didn't have propaganda media efficiency capitalism has today and that capitalism may have developed beyond the need for neo-fascisme.
True, the TV media is especially effective at propagandazing U.S. workers into believing that totalitarianism is Marxim. But such propaganda also provide evidence of ruling-class fear of the posssibility of a genuine Socijalist revolution and working-clasds takeover of production and distribution.
The capitalist class are aware that technological displacement of labor and outsourcing of American jobs to cheap the labor havens is debilitating the working-class living standard. I can remember several years ago that charitable organizations compared statistic revealing that somewhwre around 24 million hungry American were fed in single year.
Evidence suggests that the capitalist class doesn't believe that their system of labor exploitation is eternal. Following are examles of what is planned in the event of systematic collapse:
Without congresssional or voter approval, President Executive Order Number 12148 create the Federation Emergency Mamagement Agency (FEMA). While made to appear as an apparatus to aid the public in an emergency, it's budget reveal somethink more sinister. Reserch shows that only about 6 per cent of FEMA's budget is used for emergencies. Hidden are vast sum of construction of secret undergroud bases possibly for civilian control during social unrest. FEMA „emergency“ powers include surveillance of citisens, restriction of public gathering and isolation of large groups of Americans.
The Nazi Germany labor conscription ensured authoritarian control and workers's couln't seek different employment without government permission. Executive Order Number 11000 give FEMA similar power over U.S. laborers. Emergency power include a national citizen registry, confiscation of railroads, public storage units and the relocation of entire communities. Executive Order Number 11921 permits takeover of the meam of production, disribution, wages and flow of bank money.
The ruling-class have been preparing for possible economic collapse for years. Detention facilities stand ready for such an event across America. Most recently Halliburtion’s Keelog Brown and Root subsidiary received a $385 million contract to build such U.S. detention camps.
In the event of social collapse something equivalent to De Leon’s industrial feudalism is likely being set in place and I agree with Jim Mc Hugh that we may be living in “dangerous time” We must never becom complacent enough to believe that authoritarianism can’t happen in America. Actually such rulling-class reaction should be encouraging the revolutionaries, for history reveals that rulling- class arrogance is a primary ingredient for development of a revolutionary environment. Formation of nationwide Socialist Industrial Union could eventually arise out of necessity to counter such rulling-class arrogance.”

SLP Newletter, April, 2010



- 07:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.04.2010., nedjelja

USKRS, 2010.

Mrtva Istria dala je nekad Giusippinu Martinuzzi.
Dala je sve od sebe,
I mnogo vise.
Prije i poslije sve do danas.

Brabonjci tek rasuti svugdje da se gazi po njima.
Zapah asfalta, mrtvornica , banaka, komercijala.

Sa Humulusa tog glivasta bica nicu.
Jedno drugome nalik : Fasisti, Ustase, Cetnici,Krscani, Partizani.
Iz brabonjka danas Usksli,
U brabonjke sutra da se vrate.

Giuseppina, moli za nas!


- 14:25 - Komentari (1) - Isprintaj - #

03.04.2010., subota

National Secretary,
Socialist Labor party of America,
Comrade Robert Bills

Thanks for your valued response to my "Voice of America”. These days my thought of you all, perhaps is more intence than ever before by thinking back to Daniel De Leon’s words: "Where a social revolution fails for any reasons, reaction is the alternatives."
Echo of that sayings, which are still circulating around the globe like siberian’s astereoide explosion in the 1912th , as it is overruled by the sum of twenty centuries discord greatest era of mankind, which emerges from the reformist movement under the slogan: "Reform to save the current social classes strata", transcending in defeat of the October Revolution, Hitler’s and Stalin’s nationalsocialism , as well as terrifying social plague by two world wars, more than one hundred million human casualties, tectonic economic crisis and general social scattered in whose helm of today finds a drunken Liberal Democracy, the greatest social evil that ever caught humanity.
American SLP also could not be spared from the social consequences of this revolutionary wave that is deeply withdrawn by its forever open sea, leaving behind only the thick mud of the social hazard.
Does today's SLP need to wait until birth of his political partners in other Continents or shall still remain as the only world-revolutionary movement that would be able to unite the international proletariat to take human destiny into their own hands, perhaps, in these crucial social moments may not be so important as the actuality of the survival of its existing small but resolute organization core, the very privileged descendant from Marx’s-Deleon’s scientiphic socialism.
Comradelly, by sincere regards,
S. Majkus


- 14:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #