petak, 10.09.2021.

Kreativni recepti

Radionice izrade sapuna hladnim postupkom:

Online 29-30. 9. 2021.
Split 2. 10. 2021.
Zagreb 9.10. 2021.


Izradu sapuna mi nikad nije teško objasniti. Uglavnom znam sve što me pitaju, ali objasniti ljudima kako a na zabavan način, da im preneseš što više informacija a ne zatupiš ih; to je savim drugi par rukavica. Mogu reć da sam već napredovala kao edukator zadnjih godina..
Skriptu koju dijelim učenicima sam prepravljala i dopisivala 1000 puta, po zahtjeiima učenica. Upravo radim još jedan dodatak svojoj skripti, gotove recepte. Nakon brojnih upita, palo mi je na pamet da mnogi žele samo napraviti sapun, a ne žele se zamarati kalkulatorom, ne žele ulaziti u dubinu izrade recepata. Ova skripta bi mogla postat uskoro i knjiga, samo moram imat dobar fotoaparat za slike. I lektora dobrih živaca :-) Inače, uvijek je izazov složiti ulja i dodatke za određene zahtjeve; suha koža, masna koža, osjetljiva koža, nečista koža, piling, luksuzni sapuni, sapuni za pranje ruku, borba protiv gljivica. Priznajem, volim slagat recepte ali oooobožavam davat imena sapunima, a još više obožavam oslikavat sapune, što se vidi i iz priloženog. :-)




Pa evo gotovih recepata za najtraženije zahtjeve:

Sapun “Misili Bisili - za dame koje znaju šta žele”
Sapun sa shea butterom i pilingom sa smokvama
5% popust (superfat, višak ulja, premašćivanje)
33% vode u odnosu na ulja

NaOH 138 g
Voda 330 g
Maslinovo ulje 500 g
Shea butter 250 g
Coconut oil 250 g

10 grama izgratane suhe smokve za piling
Dodati u trag.



SAPUN “MALA FLORAMYE -za još bogatije od bogatih”

5% popust (superfat, višak ulja, premašćivanje)
25% vode u odnosu na ulja

NaOH 133 g
Voda 250 g
Arganovo ulje 350 g
Shea butter 300 g
Kakao butter 50 g
Babassu ulje 200 g
Ricinusovo ulje 50 g
Ulje noćurka 50 g

Med obični livadni 30 g
Magareće mlijeko 120 g
Med i mlijeko dodati u trag



SAPUN “Ruka ruku mije ili dobro je prati ruke”

Luksuzni Sapun za svakodnevno pranje ruku
5% popust (superfat, višak ulja, premašćivanje)
30% vode u odnosu na ulja

NaOH 139 g
Voda 300 g
Ulje avokada 240 g
Shea butter 300 g
Kakao butter 80 g
Kokosovo ulje 300 g
Ricinusovo ulje 80 g

BABY SAPUN
Sapun sa uljima koja najmanje iritiraju
5% popust (superfat, višak ulja, premašćivanje)
25% vode u odnosu na ulja (Voda 250 g
Bademovo ulje 550 g
Shea butter 450 g


SAPUN “Crno blato, bijelo lice”

5% popust (superfat, višak ulja, premašćivanje)
33% vode u odnosu na ulja

NaOH 144 g
Voda 330 g
Kokosovo ulje 300 g
Palmino ulje 300 g
Maslinovo ulje 400 g

15 grama aktivnog ugljena medicinskog
10 grama blata mrtvog mora
Umutiti u malo sapuna i dodati u trag


SAPUN “Carlos, ubojica stranih organizama”

5% popust (superfat, višak ulja, premašćivanje)
25% vode u odnosu na ulja
NaOH 131 g
Voda 250 g
Macerat nevena u bademovom ulju 150 g
Mango butter 300 g
Ulje lovorovih bobica 400 g
Neem ulje 100 g
Ricinusovo ulje 50 g

6 grama spirulin
10 grama zelene gline
Umutiti tj. raspršiti dobro u malo sapuna i dodati u trag

Prijavi se na sapunerija@gmail.com i dobit ćeš mail sa svim podacima o radionici.

Oznake: sapun, radionica, IZRADITI, kako, SAPUNA

- 09:13 - Komentari (6) - Isprintaj - #

Radionica izrade sapuna

Radionice izrade sapuna hladnim postupkom:

Online 29-30. 9. 2021.
Split 2. 10. 2021.
Zagreb 9.10. 2021.




Želite li naučiti raditi lijepe i domaće sapune bez korištenja gotovih baza? Sve o izradi sapuna hladnim postupkom, a nešto i o drugim postupcima ćete doznati ovdje!
Radionice izrade sapuna hladnim postupkom sam počela održavati kad sam shvatila da mi je zagorio ručak po stoti put dok sam na telefon objašnjavala početniku kako napraviti sapun. Nemoguće je u pola sata objasniti sve stvari koje mogu poći po zlu, objasniti funkcije svih masnih kiselina, a ni pokazati način na koji se oslikava sapun (dio za one koje privlači estetika, a mnogo je takvih).
Uočila sam da je za prenijeti sve "osnovne informacije" potrebno minimalno šest sati intezivne teorije i prakse. Obično se to razduži i na sedam sati, jer početnici imaju brojnih pitanja. Samo jednom (u Zagrebu također :-)) su bile na radionici sve same aromaterapeutice koje već su imale dosta predznanja o baznim uljima, pa je radionica završila ranije.

Mnogo sam puta čula tvrdnje, pa i od "stručnjaka" za sapun, da ja sapun-sapun, bez ozbira od kojih ulja ili masti bio napravljen.
To ne može biti točna tvrdnja. Svako ulje ima različiti omjer masnih kiselina, a svaka saponificirana masna kiselina se (dosta) drugačije ponaša u sapunu. Iako ovdje ima dosta naizgled naporne teorije, to je ono što svaki sapundžija mora naučiti. Ali kada se shvati što koja masna kiselina pruža koži, to uopće nije dosadna teorija. Znanje o masnim kiselinama je jedini način da se samostalno sastavlja recept, a to je opet jedini način kako uopće samostalno raditi sapune. Ne samo što nije pametno raditi ovaj odgovoran posao bez osnovnog znanja, već i tko zna koja sve ulja može netko imati na raspolaganju. Netko ima mnogo svoga maslinovog ulja, netko nabavlja egzotična ulja iz Afrike po povoljnijoj cijeni....

Za nekakav uvid u sastavljanje recepata, evo linka na post o tome http://sapunerija.blog.hr/2014/11/1631898751/recept-za-sapun.html Ove recepte mi je na facebooku pohvalio sam Stribor Marković, kao i koncept moje radionice :-) To me taj dan izbacilo iz cipela. Kad dobijete takvu pohvalu, uletite u društvo muža i njegovih geesesovaca koji piju pivo i pričaju o takvim "g(ej)ss" stvarima, i stanete vikat; "Stribor mi je pohvalio recepte!", a oni objese usta od čuđenja jer i oni znaju ko je Stribor. :-) Evo nešto od Stribora Markovića u vezi proizvodnje sapuna na njegovoj Plantagei:
"Zanimljivo da mali proizvođači najčešće posežu za sapunima, premda je proizvodnja sapuna najteža s aspekta kemijskog računa i dobre teoretske pripreme proizvodnje"
Ovo je i momenat da naglasim svima koji se žele baviti ovim poslom: Traba biti svjestan svih opasnosti kaustične sode! Mjere opreza su objašnjene precizno te ih se treba pridržavati bez ustupaka.


Ipak, praktični dio izrade sapuna u kojem polaznici sami biraju eterična ulja i pigmente te sami oslikavaju sapun u svom kalupiću razdraga svakoga tko voli kreativni posao. Ako je namjera napraviti sapun lijep poput onih divnih slika na internetu, nužno je naučiti sve parametre koji utječu na takav proces i ovladati njima. U suprotnom sapun ovlada s onime tko ga radi, i ne ispadne tako lijep, iako može biti, a ne mora, siguran za korištenje. I o tome ima dosta priče.
Moja radionica je puno jednostavniji, jeftiniji i brži način za usvojiti znanje o izradi sapuna nego višemjesečno kopanje po internetu. Najskuplje su pak brojne pogreške koje rezultiraju bacanjem skupih baznih i eteričnih ulja. Na ovoj radionici dajem i praktično znanje koje sam usvajala godinama rada i pogrešaka na vlastitoj koži. Na moje radionice dolaze osobe koje se profesionalno bave ovime ili im je ovo ozbiljan hobi. Ipak, sadržaj ide po redosljedu namijenjenom totalnom početniku. Tako da je ovo radionica za svakoga tko želi raditi lijepe i kvalitetne sapune. Radionicu održavam ja, Ana Karabatić (OPG Delić- Sapunerija Rustika). Godinama se profesionalno bavim izradom sapuna sa svojim suprugom u Gronjim Tučepima. Hladne sapune radim (i oslikavam) u količinama od 50 kg po lijevanju, što zahtijeva vrlo veliko iskustvo, ali radim i sapun u količini od pola kg ulja (poput ovih na radionici) kada želim kod sapuna postići izgled filigranskog rada. Jer ovo je moj posao i moj hobi.
Zahvaljujem se još jednom svojim polaznicama što su mi priuštile ugodna i korisna druženja te razmjenu informacija.

*** Informacije o radionici ***
Radionica traje minimalno 6 sati, a i duže, ovisno o pitanjima i zainteresiranima koji žele znati još više, a nisu se umorili :-)

Na radionici se uči:
-Sigurno rukovanje kaustičnom sodom
-kako bazna ulja utječu na sastav sapuna
-sastavljanje recepata
-izrada sapuna uz objašnjavanje “traga” i učenje osnovnih tehnika oslikavanja sapuna
-korištenje eteričnih ulja, pigmenata i ostalih dodataka u sapunu
-najčešće greške pri izradi sapuna i kako ih izbjeći
-korisni savjeti
-trajnost i skladištenje hladnih sapuna
-odgovaranje na pitanja



Max. broj polaznika je sedmero.
Kući ponesete cca 700 grama sapuna koji ste sami oslikali i s eteričnim uljima koje ste sami izbrali.
Cijena u Splitu iznosi 500 Kn, a u Zagrebu iznosi 690 Kn, zbog troškova transporta i prostora. Sve prijave na mail sapunerija@gmail.com
092/2899501


Radionice izrade sapuna hladnim postupkom održavamo jednom mjesečno u Splitu i Zagrebu.

Ako ste zainteresirani, kontaktirajte nas na sapunerija@gmail.com
Pogledajte sapune u našoj stalnoj ponudi na http://sapunerija.com/


Oznake: sapun, kako napraviti sapun, domaći

- 09:09 - Komentari (7) - Isprintaj - #

subota, 14.03.2020.

Čime prati ruke?

Preporuke su trebamo provoditi učestalo pranje ruku. Moji prijatelji iz Francuske su tekućim sapunom, najvjerojatnije pomiješanim sa detergentom, više puta dnevno prali ruke. I nakon tri dana koža im je bila toliko suha da im je pucala. Imali su ozbiljne probleme sa rukama. Tada su počeli koristiti moje sapune rađene ručno hladnim postupkom i spasili se iritacija. Ljudi najugroženiji ovim virusom su osobe starije od 60 godina, a njima su ruke puno više osjetljive i više suhe od ostalih... Ovo nije (samo) pokušaj da reklamiram svoje proizvode već uistinu poziv da sebi, a pogotovo svojim starijima kupite domaće sapune rađene hladnim postupkom u bilo kojeg proizvođača hladnih sapuna.

Bezbroj puta sam se uvjerila sam se da domaći sapuni mnogo manje isušuju i iritiraju, kupci su mi često osobe kojima smeta pranje uobičajenim sredstvima. U kupkama za pranje tijela su to često agresivni detergenti od kojih je svaki sapun, pa i onaj najjeftiniji industrijski bolji po mnogo stvari.

*Sapuni hladnim postupkom imaju višak ulja pa samim tim dodatno njeguju kožu, tj manje isušuju, manje skidaju površinski sloj. Sadrže i glicerin (a koji je u konvencionalnim sapunima izvađen) koji je prirodni humektant, tj vlaži kožu.
*Nemaju štetne kemikalije. Mali proizvođači od mirisa uglavnom koriste eterična ulja, od boja mike i mineralne pigmente a dodaci su obično prirodni poput meda, soli, glina...
*Podržavate uglavnom male proizvođače, domaće i lokalno. Također osjetno manje štetite okolišu kad kupujete krute sapune nego tekuće u plastičnoj ambalaži.

U koga kupovati sapune, tko radi kvalitetne? *Na prvu predlažem lokalne male proizvođače. Bilo bi dobro da imaju obrt, tvrtku ili opg, iako ni to nije uvijek garancija da rade kvalitetno. Ako ste dosad bili zadovoljni i znate proizvođača, to je već puno.
*Svakako bi bilo dobro da imaju sve nabrojane sastojke i to napisane na INCI-ju. Ako ih vi i ne znate čitati bar je donekle garancija da se proizvođač potrudio da nauči što radi. To vam je ono na pozadini malim slovima INCI: Sodium Olivate, Sodium Cocoate, Sodium Palmate.. . Znači da je proizvođač koristio najviše maslinovog ulja, zatim kokosovog, pa palminog. Ova tri se najčešće koriste kod prirodnih sapuna. Neću toliko ovdje o INCI listama.
*Sapuni hladnim postupkom su sasvim drugačiji od onih koje su radile naše bake. Kako radim i te sapune znam da su oni odlični za pranje veša ali nisu pogodni za učestalo pranje površina tijela.

Sapune smatram formom umjetnosti, plemenitim obrtom, malim luksuzom koji pružamo na koji smo mi koji izrađujemo sapune jako ponosni. Podržite sada male proizvođače i koža će vam biti zahvalna.

Oznake: sapun, prirodni, sapuni, pranje, ruku

- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 11.07.2017.

Sapun od smilja



Kozmetika, pogotovo prirodna kozmetika i izrada domaćih sapuna, se vezuje za namirnice specifične za kraj u kojem nastaje. Osim u ekonomskom i ekološkom smislu, to je bitno i zbog marketinga. A kad si poljoprivrednik, tada ne trebaš kupovat namirnice ;-) Sapuni od maslinovog ulja su s razlogom popularni stoljećima. Smilje je turbopopularna i korisna biljka koje imamo na našoj zemlji u izobilju, unatoč tome što nam je ovaj požar prije mjesec dana sa najdražim maslinikom usput odnio i plantažicu smilja. Ali da li je sapun sa smiljem logičan i kako ga napraviti?

Cilj: Napraviti sapun sa smiljem da ima dodanu vrijednost za osjećaj na koži i da je dostupan "normalnim" kupcima
Glavna mana: cijena smilja

Hidrolate u sapune ne bih nikad stavljala jer nema baš svrhe tj. žao mi hidrolata kad reagiraju sa natrijevom lužinom. Tako da to nisam niti razmatrala.

Eterično ulje u sapunu; Ne!
Iako je ubranom smilju počela padat cijena pa je sve manje berača po padinama Biokova, samo eterično ulje kao finalni proizvod nije promijenilo cijenu.
Smilje će uvijek biti skupo, pa čak i kad bi mu upola pala cijena. Ako kupite 10 ml smilja u maloprodaji, možete ga kupiti za nešto malo manje od 400 kuna. To znači da bi na jedan sapun od 100 grama trebao iznositi minimalno 100 kuna, ako ćete staviti 2% eteričnog ulja u sapun. Dakle preskup i nepotreban sport, osim ako ne radite sapun za šeikovu omiljenu kći ili vas je bogata mater rodila uz to i ekstravagantne. Nisam napravila sapun sa eteričnim uljem smilja.

Macerat u sapunu; Svakako!!!
Sam macerat od smilja je skup, ali ako se stavi 45% maceriranog maslinovog ulja, cijenu neće toliko dignuti u oblake, pogotovo ako sami radite macerat.. Maceriram osušeno smilje 40 dana u hladu i izgubim tu možda 20% ulja. Radila sam sapun od 100% macerata smilja u maslinovom ulju i usporedivši ga sa sapunom od 100% maslinovog ulja, došla sam do zapanjujućeg otkrića: Sapun od 100% macerata smilja pjeni za razliku od sapuna od samog maslinovog ulja. Zašto se to događa, ne mogu reći. Ali mnogi moji "pokusni kunići" su potvrdili. Saponini možda?! I onda, kada sam napravila sapun sa 45% macerata od smilja, 25% kokosa i 30% shea buttera, sapun je imao puno bolju kremastu, ludo kremastu divnu pjenu nego isti recept u kojem je bilo korišteno "obično" maslinovo ulje i čija pjena nije bila toliko gusta i kremasta. Pročitala sam davno o saponifikaciji smilja u svrhu postizanja boljeg mirisa. Pa eto, ovaj sapun i lipo miriše. Voljela bih znati više o tome zašto se to događa, ali eto barem znam da se događa...

Cvjetovi smilja u sapunu; Da, za piling
Dobro samljeveni su divan piling. Kupila sam davno u nekoj prilici popularni blender Vitamix koji samlije sve, tako da je idealno da cvjeće izblendate u super blenderima da se bolje rasprši u sapunskoj smjesi. Ne volim da mi iz sapuna ispadaju veliki cvjetovi ili druge stvarčice. (ali ako želite nekome stavit zaručnički prsten u sapun tu sam za Vas). Usitnjeni cvjetići će promijeniti boju djelovanjem natrijeve lužine, iz zlatno-žute u ljubičasto-smeđu kao što vidite na slici. Gotovom sapunu će dati nježan piling, a takav mi je najdraži. Iako nisam ljubitelj cvjeća u sapunu, na ovome sam ostavila i cvijetić smilja kao dekoraciju na vrhu.

Tako da sam napravila sapun i sa maceratom i cvjetovima smilja i pokazao se nježan i pjenušav a to je kombinaciju koju većina kupaca obožava. To je ovaj smeđi sa slike koju je slikala moja draga Katarina Jakelić, najbolja šminkerica u županiji čiji sud oko kvalitete sapuna veoma cijenim.

Odlučila sam malo više pisati na ovom blogu, jer sam shvatila da me ta radnja opušta, da volim podijeliti neka stečena znanja sa svijetom. Uskoro će biti još novih tema za sve ljubitelje domaćih sapuna.











Oznake: sapun, smilje, izrada, SAPUNA

- 21:22 - Komentari (6) - Isprintaj - #

četvrtak, 17.11.2016.

Kruti šampon sa mineralima Jadranskog mora

Nakon par godina što koristim kruti šamponić vlastite proizvodnje, uz brojne preinake, odlučila sam ga podijelit i sa ostalima. Čak se i moja frizerka navikla na kruti šampon i kaže da ovaj sad bolje pjeni od običnog, što je njoj jako bitno. Uglavnom joj je problem kod krutih šampona stvaralo rastrljavanje među rukama, jer pri prvom nanošenju znaju ne zapjeniti odmah. Šamponi su napravljeni od detergenata, ili tenzida, tako da ih ne bi nazvala prirodnim proizvodom, ali u svakom slučaju, naši šamponi ne sadrže sls, ni nikakve druge sulfate ni fosfate. Od detergenata ili tenzida sam koristila najblaže i najekološkije u svojim kategorijama. Dakle anioniski, neionski, amfoterni i kationski tenzidi u omjerima koji što manje isušuju. Naravno, kosu možete prati i običnom vodom, ali na to se treba naviknuti i većina žena ne voli taj osjećaj na kosi. Zato kad već koristimo detergente, gledajmo da su eko friendly i da što manje iritiraju kožu.



Ipak, najekskluzivniji sastojak ovog šamponića su minerali Jadranskoga mora. To čudo prirode njeguje vlasište i poboljšava cirkulaciju. Dobiveno je u proizvodnji cvijeta soli isparavanjem mora u kojem je uklonjena većina vode. Tako su nastali supergusti tekući minerali mora koji su vrlo bogati magnezijem (60%). Tekući minerali Jadranskog mora obiluju i brojnim drugim mineralima u tragovima, pa čak i zlatom i srebrom.
Šampon ima još i eterično ulje ružmarina, limuna i lavande koja su dobra za njegu vlasišta.
Nakon ovog šampona ja koristim i svoj kruti regenerator (o čemu drugi post), ali ni to nije potrebno svakome.

Ako ne znate kako biste dobili novo i bolje od postojećeg, družite se sa inovatorima pa ćete otkriti. Prva liga je kad su ti inovatori i vaši susjedi, kako bi manje transporta bilo, i lipo je kad su ti ljudi i njihovi proizvodi eko friendly. U našoj sapuneriji zato osim maslinova ulja i smilja koje sami uzgajamo, kupujemo med, propolis, vosak, kozje mlijeko i eterično ulje lavande... sve u susida, a odnedavno i cvijet soli te tekuće morske minerale.

Oznake: šampon, prirodni, sapun, kosa, minerali

- 10:01 - Komentari (6) - Isprintaj - #

utorak, 12.05.2015.

Uobičajeni postupci izrade krutih sapuna

Domaći sapuni se mogu raditi na različite načine, a o načinu na koji radite sapun će ovisiti i kvaliteta i namjena sapuna. Evo postupaka kojima se možete poslužiti za napraviti domaći sapun kod kuće. Najviše volim raditi hladne sapune, jer oni se mogu oslikavati različitim metodama što svaka kreativna osoba obožava a mogu postizati i različite efekte na koži.



Sapun se obično dobiva postupkom saponifikacije između kiseline (mast, ulje) i lužine. Svaka masnoća treba određenu količinu lužine da bi se dobio sapun. Sapuni sa viškom ulja imaju više ulja nego je potrebno da bi nastala potpuna saponifikacija. To su tzv. premašćeni sapuni, a višak ulja tj. manjak sode se u sapunskim kalkulatorima naziva superfat (višak ulja) ili discount (manjak sode) (što je više-manje ista stvar, iako ima fora da je superfat dodavanje ulja nakon postignute početne saponifikacije ali o tome neću sad).


Hladni postupak izrade sapuna

Ovako dobiveni sapuni se ne kuhaju, ulje i soda se miješaju na hladno. Početna saponifikacija se dobiva mehanički, uglavnom miješanjem štapnim mikserom. Nakon što je postignuta saponifikacija (trag), sapun se izlijeva u kalup. Nakon jednog dana (ili više dana, ovisno o nizu faktora), sapun se vadi iz kalupa i ostavlja da sazrijeva minimalno četiri tjedna (idealno šest tjedana a z a neke sapune i više). Glicerin ostaje u sapunu kao prirodni produkt saponifikacije. Taj glicerin također njeguje kožu za razliku od konvecionalnih sapuna kod kojih se glicerin odvaja. Hladni sapuni su uglavnom premašćeni sapuni jer je nemoguće van laboratorijskih uvjeta izračunati točan saponifikacijski faktor ulja. Ovakav sapun je najbolji za pranje tijela, ponekad čak i lica. Šteta je s njime prati ruke, a teško rublje.
*Hladni sapuni su nastali za vrijeme kolonizacije Amerike. Nemaju korijene u našoj tradiciji.

Topli postupak izrade sapuna

Nakon što se ulje i soda pomiješaju kao i kod hladnog postupka, sapun se grije i miješa u double boileru, tj. banjamariji (lonac u loncu s vodom) na cca 70 stupnjeva.
To je također postupak u kojem se preporuča premaščivanje. Sapun je gotov nakon cca dva sata, spreman za izlijevanje u kalup, te se već sutradan može koristiti za pranje tijela. Razlika između toplog i hladnog postupka je što u prvome postupku eterična ulja reagiraju sa sodom, ali se zbog nižih temperatura (neosapunjiva) svojstva baznih ulja bolje sačuvaju. U toplome postupku eterična ulja se dolijevaju u već gotov sapun pa ne reagiraju s lužinom i time miris eteričnih ulja ostaje duže.

Kuhanje sapuna ili metoda naših baka
Naše bake su kuhale sapun. Otprilike bi u lonac sa 10 l vode, 1 kg soli, 1 kg natrijeve lužine stavili 5 litara „murge“(talog maslinovog ulja) ili bilo koje druge masti ili ulja, uglavnom otpadnoga ulja. Tako su na kipućoj vodi miješale bez prestanka tri sata i više, dok se potpuno ne bi odvojio glicerin od sapuna, a sapun bio saponificiran bez viška lužine ili ulja. Ovakav sapun je idealan za pranje veša. Zato se ovdje koriste ulja i masti kojima je istekao rok trajanja, slobodne kiseline iz takvih ulja se i bolje saponificiraju te su i pogodnije za pranje nečistoće kao što je prljav veš. Ulja kojima je istekao rok trajanja se nikako ne smiju koristiti kod hladnog sapuna, jer bi se brzo pokvario zbog spomenutog premašćivanja, tj. viška ulja. Zato je sapun od loja ili svinjske masti po mom iskustvu dobar za izradu ovom metodom, ali se pokazalo da se loj ili mast životinjskog porijekla brzo kvari ako je na zraku ili višim temperaturama. Kod metode hladnim postupkom je nemoguće odrediti precizno točan saponifikacijski faktor ulja jer se udio masnih kiselina razlikuje dosta od jednog do drugog ulja. Ovome sapunu nije potrebno određivati saponifikacijski faktor jer potpuno saponificirana smjesa nakon mukotrpnog mješanja pliva na vodi, a ostatak, tj. višak natrijeve lužine ostane u vodi (u kojoj je i glicerin koji se uhvatio za sol). Ovdje morate paziti da sapun ne pokipi, pa su naše bake ovo uglavnom miješale u dvorištu.


Franch milled metoda

Ovdje se gotov naribani sapun pomiješa sa 10% vode. Zato eterična ulja i drugi dodaci ne reagiraju sa sodom jer radimo sa već gotovim sapunom. Ovo je za mene najjednostavniji sapun i najbrži način izrade sapuna.

Transparentni sapuni
Ovo je malo kompliciranija metoda od prethodnih.
Ovakvi sapuni se rade s alkoholom i šećerom, a zbog prisustva alkohola nisu pogodni za suhu kožu. Alkohol je i vrlo nezgodan za rad. Na tržištu se nalazi mnogo gotovih baza transparentnih sapuna sa sls-om pa tu pripazite na deklaracije. Ljudi kupuju gotove baze i igraju se oblicima i teksturama ( i dobiju stvarno zapanjujuće efekte) a nisu svjesni da ovakav sapun koji sadržava sls je puno manje kvalitetan nego konvecionalni sapun od 2 Kn. Ovaj sapun bih preporučila za pranje ruku, ali kako dosta ispušta glicerin može vrlo brzo postati gnjecav u neadekvatnoj posudi ili se orositi vlažnim prostorijama. Naravno i to ovisi o kvaliteti i načinu izrade.

****
Sve izrade krutih sapuna uključuju NaOH.
NaOH je dosta agresivna lužina, morate biti jako oprezni i svjesni opasnosti.
Nekad su žene sa ovih područja bacale smjesu sode i vode nevjernim muževima uoči, nakon čega bi ovi oslijepili. Zato pažljivo s lužinom i muževima!

Oznake: kuhani, domaći, sapun, sapuni

- 17:08 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 05.01.2015.

Pokloni za Valentinovo

Ako ste se pitali što pokloniti dragoj, ovdje čeka odgovor! Puno je koncerata za Valentinovo, ali za svaki se mora oprati. Zaljubljeni, tu sam za Vas. Učvrstite moju vjeru u ljubav i pokažite da dvanaest sapuna nije previše za udomiti na ovaj dan ljubavi.

Što ako ste sami na Valentinovo? Prošetajte se sa ovim divnim sapunom par puta po špici i možda Vas uslikaju oni šta uslikavaju modno osviještene. Nakon toga će Vas suprotni spol sigurno zapaziti. A ako mi pošaljete sliku sa mojim sapunom na špici, slijedeći dobivate gratis.



Imam ograničenu količinu od dvanaest veličanstvenih srdaca-sapuna na zalihi. Valjda ovaj blog čita barem pola sretno zaljubljenih muškića koji misle na svoje cure/žene. Ovi sapuni su sa eteričnim uljima cedrima i kadulje koje neki nazivaju afrodizijacima.
***Cijena: za zaljubljene sitnica, samo 30 Kn po jednom srdašcu.***


A imamo i poklon paket za još zaljubljenije od zaljubljenih. Možete izabrati koje proizvode u njega želite staviti. Moj izbor je:
- macerat od smilja
- podložak za sapun od bračnog pardon bračkog kamena
(natpis je Sounds, colors and fragrances echo each other)
- specijalni sapun za Valentinovo; srculence
- ambalaža sa ukrasnim sapučićem također u obliku srca kojeg kasnije možete iskoristiti za pranje

(info o ambalaži: Ova kartonska ambalaža je napravljena od recikliranog
materijala i u potpunosti je DES-ov proizvod.
http://www.des.hr/index.php/proizvodnja/kartonaza.html. DESov grafički pogon je specifičan po tome što svih 43 radnika, (osim rukovoditelja i voditelja proizvodnje) čine osobe s invaliditetom i to s najtežim oblicima. Većina osoba s invaliditetom radi na doradnim (ljepljenje, savijanje, sortiranje, slaganje,.. i poslovima pakiranja čime ih čine dijelom svijeta proizvodnje i rada. Ukrasi na paketu su napravljeni od naših sapuna, što znači da se i s njima možete oprati, a možete ih koristiti i kao dekoraciju za Valentinovo.)

***Cijena paketa uz popust: 100 Kn**

Oznake: valentinovo, dar, poklon, paket, pokloniti, sapun

- 20:29 - Komentari (4) - Isprintaj - #

nedjelja, 14.12.2014.

Mirisni bor

Još prošle godine dok smo se smrzavali u Strasbourgu, pomislila sam da bi se sve dekorativne elemente na poklon paketima i božićne ukrase trebalo raditi od domaćih sapuna jer se kasnije to vrlo lako iskoristi. :-)
I tako sam odlučila svu ambalažu i ukrase raditi od što je moguće iskoristivijih oliti recikliranju sklonijih materijala. Tako sam dobila još dobrih ideja za osjećat se korisno u zajednici, a najbolje je što guštam u tome. Moji prijatelji i rodbina sada vješaju mirisne sapune po kući, koje će nadam se, iskoristiti u slijedećoj godini. Mirisni bor je potpuno fensi a osviještena ideja, zar ne?
Također, pošto je ovo post i o recikliranju, fora mi je da prepišem i par citata sa beauty blogova o mojim poklonima. Reciklirati se ne trebaju samo stvari, već i ideje i tekstovi. A volim osjetiti i doživljaj onoga tko moj poklon dobiva. Tako je to kod handmade proizvoda, dupli osjećaj zadovoljstva -dok radiš, i kad ga osoba otvara.



Ova kartonska ambalaža je napravljena od recikliranog materijala i u potpunosti je DES-ov proizvod.
http://www.des.hr/index.php/proizvodnja/kartonaza.html. DESov grafički pogon je specifičan po tome što svih 43 radnika, (osim rukovoditelja i voditelja proizvodnje) čine osobe s invaliditetom i to s najtežim oblicima. Većina osoba s invaliditetom radi na doradnim (ljepljenje, savijanje, sortiranje, slaganje,..) i poslovima pakiranja čime ih čine dijelom svijeta proizvodnje i rada.
Ovaj paket sa naša tri sapuna po izboru košta 67 Kn.


Make up and stuff by Tamelie: "Sapunerija Rustika is coming to town!
Nastavljam dalje u revijalnom tonu potencijalnih božićnih poklona kojima ćete darivati sami sebe ili druge. Takvo je razdoblje, svi smo u žurbi i ima nas na sto strana pa oni koji eventualno ne znaju što kupiti nekome tko voli uživati u mirisima, kupanju, voli prirodne i ekološke proizvode ili voli previše kupovne i sintetičke, a vi ga želite odvesti na pravi put brige o okolišu... Dakle, no worries! Imam ideju za vas! Sutra krećem u korištenje ova tri super sapuna. Svaki će imati svoju svrhu.Preporučam kupanje u prirodnim sapunima svima koji to nisu probali, kao što i preporučam kupovinu kod Sapunerije Rustika radi njihovih kvalitetnih proizvoda, brzine dostave i komunikacije s kupcima "

Muška strana ljepote: "Danas su mi javili kako je jučer stigao neki paket na moje ime, a da su mi zaboravili reći. I tako sam otišao pogledati o kakvom se paketu radi. Žuta koverta iz Splita...otvaranje koverte kada ono paketić uređen u božićnom duhu i s malom sapunastom zvijezdom. Unutar paketa bogatstvo raznih mirisa koji izlaze iz svih 3 sapuna (Perfect Day, Wild Jungle i Honey). Imao sam prilike isprobati Honey sapun pa vas sve pozivam na ponovno čitanje recenzije: http://subrino.blogspot.com/2014/06/sapunerija-rustika-preporuka-recenzija.html"
Moja kolegica mi kaže da svi mi koji radimo domaće sapune trebamo biti ponosni što smo doprinjeli smanjivanju brda otpadaka bočica za kupke i šampone.
Ovaj papir je sve što ostane iza mojih sapuna. A ako reciklirate, niti to!
Mama i tata, zaboravite moje diplome, evo papira za ponos!

Ove zvjezdice su napravljene po recepturi sapuna "Perfect day", dakle mirišu eteričnim uljima kadulje i naranče.
5 komada ovih zvjezdica-ukrasa iznosi 20 Kn.

Oznake: dar, poklon, Božić, sapun

- 19:20 - Komentari (3) - Isprintaj - #

petak, 21.11.2014.

Recept za sapun

"Koji je tvoj najbolji recept za sapun?"
Da mi je 100 kuna za svaki put kad su me to pitali, do sada bi našu staru kuću u gornje Tučepi pretvorili u spa-mini hotel. :-)
Naime, ne postoji univerzalni sapun, postoje sapuni koji su nekome bolji zbog različitih razloga. Sapuni mogu obilno i divno pjeniti što mnogi vole, dok neki uopće nemaju pjene, ali divno njeguju, ne isušuju i ne iritiraju kožu. Neki ljudi imaju suhu, a neki masnu kožu. Upravo zato na mojim radionicama izrade sapuna hladnim postupkom učim polaznike kako da sami nauče raditi recepte. Umjesto prepisivanja recepata, zabavnije je sastaviti svoje. :-) A iz svakog recepta se može učiti.

Pokušala bih nabaciti nekoliko recepata. Iako smo svi opčinjeni mirisma, bazna ulja su ta koja daju bitna svojstva sapunima. Dakle, kombinacije eteričnih ulja (ili ako ste tip od sintetičkih mirisa) preskačem ovaj put, sastavljam recepte kombinirajući razna bazna ulja. O izradi sapuna pročitajte ovdje

Sapun napravljen od 100% ekstradjevičanskog maslinovog ulja:

 photo b0c5db8c-1758-4ff8-a8de-38585ac3539b_zps6ea75fd4.jpg
Sapun Castile Delići
(Ovo je moja zafrkancija na našu staru kuću, ali je to u biti kastilijanski sapun napravljen od maslina iz zaseoka zvanog Delići te zahvaljujući trudu moga Mr. Delića. Castile je pokrajina u Španjolskoj po kojoj je ovaj sapun dobio ime, trebao bi se odnositi isključivo na sapune od 100% maslinovog ulja. Više o tome ovdje.)

Ovaj sapun je jako mekan, ne pjeni te malo slabije pere. Što se ne sviđa onima koji uživaju u mjehurićima.
Castile ne iritira kožu, ne isušuje, idealan je za bebe i općenito sve one koji su alergični na razna sredstva za pranje (osim na maslinovo ulje). Neki neprovjereni navodi kruže internetom (ne znam gdje im je korijen) da maslinovo ulje isušuje površinski sloj kože, da iritira, da nije dobar za bebe. Ne smatram da je ed maslinovo ulje loše za dječje guze. Naprotiv! Postotak ljudi alergičnih na maslinovo ulje je dosta nizak. Otkad se bavim izradom sapuna, upoznala sam samo dvoje takvih ljudi. Jednostavno ćete se uvjeriti da li ste jedan od njih. Namažite malo maslinovog ulja na kožu i ostavite par sati. Ali vjerovatno ste se već razuvjerili na puno jednostavniji način - kušajući maslinovo ulje. Maslinovo ulje ima ph vrijednost vrlo sličnu koži. Premašćeni sapuni, tj. ovi sa viškom ulja uglavnom ne isušuju već njeguju kožu. Ono što može izgledati isušujuće kod ovog sapuna je previše tuširanja vodom sa dosta kamenca.
Zašto ekstradjevičansko maslinovo ulje?
Zato što ima veći rok trajanja od nekvalitetnijih maslinovih ulja, pa će ovakvi sapuni duže trajati. Zato što domaće ulje daje sigurnost u ulje (da nije neka jeftina mješavina sa sojom ili suncokretom). I da, zato što ima dodatne kvalitete u odnosu na rafinirana i manje kvalitetna maslinova ulja. To su neosapunjive tvari (koje ostaju nakon saponifikacije); steroli, nekih fenoli i skvalen.

Sapuni koji dobro pere, pjeni, i njeguje a namirnice su dostupne i povoljne

medeni photo 14c49ad9-91af-4169-8798-e7b7f2ef5fac_zps4866ac10.jpg
Moj sapun sa medom

45% maslinovo ulje - ulje koje je zaduženo za njegu
25% kokosovo ulje
30% palmino ulje

Kokosovo ulje koje daje lijepu pjenu, ima veću tvrdoću od maslinovog a manju od palminog i naravno daje snagu pranju. Ako se koristi u većim količinama isušuje kožu.
Palmino ulje u sapunu daje tvrdoću i njegu. Napravila se prava politika od palminog ulja u mojoj branši. Često ljudi ni sami ne znaju zašto izbjegavaju palmino ulje, misleći da ono šteti koži. Palmino ulje je sastavljeno uglavnom od zasićenih kiselina i zato se ne treba pretjerano rafinirati. Njeguje kožu, pogotovo ako se nalazi u sapunu sa maslinovim uljem.
Mnogi su zabrinuti da se korištenjem palminog ulja podržava prekomjerno uništavanje palminih šuma što pak uništava staništa orangutanima. Mislim da je taj strah kod kupovine sapuna licemjeran za svakog tko vozi automobil. Naime, statistika kaže da svjetska potrošnja palminog ulja preko 70% ulja ide u gorivo a manje od 9% u kozmetiku, s tim što domaći sapuni u toj statistici ne doprinose ni s 0,01%. Palmino ulje je vrlo jeftino. Tako da je ovo zapravo način kako "prirodne sapune" učiniti dostupne svima a da imaju dobru tvrdoću.
Ako želite dodatni emolijent koži, stavite domaći med u sapun.

Luksuzni sapun koji dobro peree, pjeniiii i njegujeeeeeeee.

babasu photo babasu_zpsbc13d6f3.jpg
Sapuni dozrijevaju na mojoj polici. Ovaj sapun sam napravila sebi, svojoj sestri i najboljoj prijateljici.

Sastavljanje omjera tvrdoće, njege i pjene je po principima prethodnog recepta, samo sa skupim namirnicama.

Babasu 20%
Karite maslac (shea butter) 25%
Kakao maslac 8%
Avokado ulje 40%
Ricinus 7%

Babasu
Ulje koje daje nešto bolju pjenu od kokosovog. Ovo ulje naneseno na kožu se vrlo brzo upija, jako je glatko na koži i pruža svilenkast osjećaj na dodir. Možda se svidi u svom sirovom stanju onima koji imaju masnu kožu a ipak žele nanositi ulja. Preporuka je koristiti ga za sapun u postotku manjem od kokosovog ulja jer zbog omjera svojih masnih kiselina više pjeni ali i više isušuje kožu.

Karite maslac
Daje tvrdoću ali i divnu njegu. Njegujuće svojstvo se dobiva jedino ako se koristi nerafinirani maslac. Rafinirani u sapunima može i isušiti kožu. Narafinirani karite ima i do 5% neosapunjivih spojeva!

Kakao maslac
Za razliku od karite-a, daje malo veću tvrdoću, ali malo manju njegu. Ako se pretjera sa njegovim korištenjem dolazi do pucanja sapuna.

Avokado
Neosapunjivi dijelovi avokada (avokadin) se smatraju izvrsnim emolijentima. Ova nerafinirana namirnica je prava blagodat za zrelu kožu. Ulje avokada daje i divnu zelenu boju sapunu.

Ricinus
Ovo je jeftina namirnica, ali daje dodatne mjehuriće. Samo što usput i ima veliko svojstvo njege za razliku od isušujućeg saponificiranog babasu ili kokosovog ulja.

Evo jedne istine: Moji sapuni popravljaju svijet!
Majka Tereza je rekla: Ako želiš popraviti svijet, otiđi kući i budi dobar prema obitelji! Ovo mi se puno svidjelo. Trudim se popravljati svijet. :-) Kako bih bila dobra drugima, moram bit dobra prema sebi. A kad želim raditi nešto zdravo za sebe, odem radit sapun!


***
Update - komentar moje prijateljice i kolegice-sapunjarice:
"Naravno, osecam se kao budala kada pratim akciju reciklaze paipira, kompostiram ljuske od krompira dok 50 km dalje punom parom radi nuklearna centrala kojoj je zivotni vek istekao pre 15 godina...I ipak to radim, jer ima smisla! Osacam se strasno ponosnom kada pokusam da zamislim planinu plasticnih bocica gelova za tusiranje koje NISU kupili ljudi koji su koristili moj sapun. Na to bi svaki sapunar morao biti ponosan, bio amater ili profesionalac.*
Po mojim saznanjima, celokupna svetska sapunska industrija (uzimajuci u obzir da industrijski sapuni sadrze 3-4 puta vise palminog ulja od zanatskih) ucestvuje sa manje od 3% udela u svetskoj potrosnji palminog ulja. Ostatak su biokarburanti i prehrambena industrija.
Da bi se kvalitet kojim palmino ulje doprinosi kvalitetu sapuna dostigao, potrebno je koristiti neke skuplje butere, shea, kakao... Ali, niko ne postavlja pitanje koliko je eksploatacija kakaovca ekoloski i socijalno ravna katastrofi. Eksploatacija dece, osiromasenje do totalnog iscrpljivanja zemljista je posledica jeftine cokolade (pa tek, daleko,daleko iza, proizvodnje sapuna)...
Ekoloske posledice bilo cega sto stvaramo, proizvodimo ili radimo, nisu tako lako merljive i uocljive. Treba se malo udaljiti od onoga sto nam mediji namecu. Jedno je sigurno, da je svaki lokalni, zanatski radjeni sapun, od cega god da je napravljen (posebno ako je proizveden hladnim postupkom, znaci bez trosenja energije za saponifikaciju), u smislu uticaja na okolis ekoloski daleko iznad bilo kog industrijskog proizvoda. O kvalitetu moze da presudi samo potrosac, a nismo svi isti. Ajd' , ziveli sapuni, svih boja !!!
P.S. Bilo bi interesantno saznati koliko naftnih derivata trosi kozmeticka industrija"

I u tom raspoloženju evo i ovaj moj tekst
http://sapunerija.blog.hr/2012/12/1631261581/bozicni-pokloni.html

Oznake: sapun, ideje, darovi, Božić, poklon

- 18:17 - Komentari (5) - Isprintaj - #

utorak, 10.06.2014.

Pečatiranje sapuna

sortiranje photo pecat4_zps94e2276b.jpg


Prije četiri ljeta putovala sam po južnoj Francuskoj. Po brdašcima iznad Nice i Cannesa su oni koji imaju smisla za lijepo, prije turističkog ludila, sebi uredili prekrasne vile sa maslinicima. To su uglavnom bili Renoir i Chagall i još pokoji manje poznat slikar. Nađe si i pokoji mali obiteljski hotel u tom stilu. Običaj je tamo gostu na jastuku ostaviti sapun sa mirisom lavande na kojem je otisnut pečat tog hotela.
Pa pomislim:
Zašto naši apartmani ne bi udarili pečate po sapunima?

pecatiranje photo pecat_zps725e3581.jpg

Naravno, ja tučem pečate, a oni razvesele gosta unikatnim poklonom. Pečat ima taj obrtnički štih, pa imam takvih narudžbi i više nego ih stignem napraviti.

Bitne su dvije stvari za lijepo "ugraviran" pečat: kvaliteta pečata i kvaliteta sapuna.

 photo pecat7_zps3388753d.jpg
Radim pečate kod jednog gravera. Pečati su od pleksiglasa, dubine 3mm. Bitno je da detalji u izradi nisu jedni blizu drugih. npr. da nije pretanka linija slova tako da dvije rupice u slovu nisu preblizu. Onaj tko radi tu pripremu u vektorskim programima, Corel, InDesign, će to već znati rasporediti. Izrada pečata sa pripremom košta cca 300 Kn.

Sapun mora biti suh da se ne melja po pečatu, a opet ne presuh da ne puca. Dužina sušenja sapuna ovisi o godišnjem dobu, količini vode u sapunu, uljima koja ste koristili. Ako ste koristili veće količine ulja ili maslaca sa zasićenim kiselinama (kokos, shea, cacao butter) vjerovatnost je da će sapun pod pečatom pucati. Otprilike je ta dužina sušenja potrebna za pečatiranje tri tjedna.

Udari se lagano čekićem, dva tri puta po različitim površinama. Bitno je na pečat od pleksiglasa dodatno zalijepiti neku gumu da ne pukne.

glupiranje photo pecat3_zpsf1a44958.jpg

Ovo je posao u kojemu mogu sudjelovati i djeca, koja jedva čekaju pomagati oko sapuna. Za razliku od izrade sapuna, što je iznimno opasan proces za djecu i kućne ljubimce.





Oznake: pečat, sapun, apartmani, sapuni

- 09:07 - Komentari (3) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 02.06.2014.

Tirkizni tučepski dragulj

 photo dragulji_zpsf1641e1b.jpg


Ime sapuna: ***Tirkizni tučepski dragulj moćni oprašivać afrodizijačka mirisa koji se presijava na jutarnjem svjetlu kupaone dobivajuć dodatnu rasvjetu iz sjaja zavidnog oka vaše susjede***

Eterična ulja: Limeta, tangerina, grejp...

Bazna ulja: Makadamija, maslinovo, kokos, shea butter

Dodaci: Ekstrakt ružmarina, bijela glina, plava mika i titanium dioksid.

Sapun je rađen posebnom tehnikom ulijevanja u osmerokuti kalup u obliku cijevi. Baš sam se potrudila oko tehnike, a kad je još malo usavršim, stavljam na blog.

Ovaj sapun je nastao u želji da napravim sapun sa uljem makadamije. Makadamija ima palmitoleinsku kiselinu koja se nalazi u lipidima mlade kože, pa je starije tete rado koriste. Ne znam kako makadamija djeluje u sapunu osim što ima visoki postotak njege. Ipak, višak ulja koji se nalazi u hladnim sapunima će imati priličnu količinu te palmitoleinske kiseline..


Da još jednom napomenemo:

1. Čitajte sastojke na sapunima.

2. Sapuni rađeni od ulja i sode nemaju nikakve dodatne štetne kemikalije, pa ne morate brinuti što nanosite na kožu

3. Imaju višak ulja pa dodatno njeguju kožu. Ne vadimo glicerin kao kod konvecionalnih sapuna, pa on dodatno njeguje kožu. Glicerin pak privlači vlagu, pa sapune čuvajte na hladnom, suhom i tamnom mjesu.

4. Sapuni su uglavnom namijenjeni za njegu tijela. Šteta je koristiti ih za ruke. Lice, ako nije masno ili sklono aknama, perite sa sapunom koji ima dodatak meda ili uopće nemojte prati sapunom.
Nemojte ih držati u ormaru! Eterična ulja će s vremenom ispariti, a divna bazna ulja koja čine višak ulja u sapunima će se nakon godinu, dvije pokvariti.

Oznake: sapun, MAKADAMIJA

- 15:06 - Komentari (2) - Isprintaj - #

nedjelja, 06.04.2014.

Hand milled metoda izrade sapuna

Postoji nekoliko metoda izlijevanja sapuna u kalupe, a da ne morate baratati sa opasnim lužinama.
Osim gotovih glicerinskih baza možete koristiti naribane sapune dobivene toplim i hladnim postupkom.
Hand milled metoda je idealna za sve koji želite domaće sapune na bazi prirodnih ulja, želite u to staviti svoje posebne dodatke, eksperimentirati sa eteričnim uljima, ljekovitim biljem, zrncima za piling... A ne želite petljati sa opasnom sodom kauštikom (NaOH).
Također, pošto je saponifikacija već davno gotova, natrijeva lužina ne djeluje na dragocjene dodatke poput eteričnih ulja. Dakle, svojstva eteričnih ulja se u ovakvim se sapunima bolje sačuvaju. Dodaju se netom prije ulijevanja u kalup.
Još jednom: Pazite kod bijelih i prozirnih baza na sastojke (ne želite da sadrži sls ako težite za sapunima na bazi prirodnih ulja)

Hand milled metoda je kuhanje naribanog, već gotovog sapuna. Neki je zovu i franch milled, iako se franch milled odnosi na posebnu tehniku ribanja, posebnim čeličnim strojnim ribežima.
Ali po meni formula ribanja je jednostavna: Što tanje naribano, to bolje.

Na slijedeće tri slike imate sve što Vam je potrebno:
naribani sapun photo naribani_zpsfe17669d.jpg
Naribani castile sapun u loncu koji stoji u drugom loncu, tj. banjimariji

 photo voda_zps219fda1e.jpg
Destilirana voda u desetini količine sapuna, (ako je sapun nekoliko mjeseci star, može i petina)

 photo kalup_zps3c41495b.jpg
kalup, može i puno jednostavniji od ovog moga

Naki od mojih omiljenih sastojaka u handmilled sapunu:
neven photo neven_zps435e614a.jpg
Macerirani listići nevena

 photo med_zps661dbe08.jpg
Vriskov med

Najbolje da počnete sa malim količinima

Recept za početnike:
500 grama sapuna
50 g vode
10 g meda
20 ml eteričnog ulja po izboru

U lonac s vodom stavite lonac sa sapunom i vodom. Miješate plastičnom žlicom dok ne postigne ovakvu, pa čak i još "stakleniju" tj. "želatinastiju" smjesu od ove:
Dupli lonac photo banjamarija_zps4f1e3fc5.jpg
Konstantno miješanje je neophodno.
Tada dodate med i eterično ulje i odmah izlijete u kalup.

Za takvu stvar su vam idealni kalupi koje već imate kod kuće. Tetrapaci od mlijeka, sokova...
Kalupici photo kalupic_zps643b3bf1.jpg
Možete ga rezati već sutra.

Ovako izgleda gotov sapun
gotov photo gotovsapun_zps67af68ca.jpg

p.s. Prodajemo naribanu castile bazu od ekstradjevičanskog maslinovog ulja
p.s.s. Prodajemo maslinovo ulje

Oznake: sapun, hand milled, kalup

- 17:26 - Komentari (5) - Isprintaj - #

petak, 26.10.2012.

Kakvi su to djevičanski sapuni?

malinovi
Sapuni od ekstra djevičanskog maslinovog ulja i ničeg više! Idealan za bebe, ljude sklone alergijama i osjeljivoj koži.

Kako se nalazim u Dalmaciji (ja sam iz Splita a maslinik u Tučepima), prvi i najpametniji izbor za sapun je maslinovo ulje. Stoljećima su naše bake radile sapune od maslinovog ulja. Radile su ga od taloga (tzv. murga) sa dna posuda u kojima se čuvalo ulje. Takav sapun je mnogo tvrđi nego od ulja. Berbe su nekoć trajale skoro do veljače. Sapun se kuhao u velikom kotlu pa bi se ubacivale i masnoće drugog porijekla, životinjske masnoće, ulja korištena nakon kuhanja i ostalo. Takav sapun je bio jako tvrd i dobro je prao prljavo rublje. Ovakav sapun je još uvijek zdraviji od onoga što kupite u običnom supermarketu a fino mirše. Možda bi se dogodilo da zbog životinjskih masti takav sapun začepi pore, ali u Dalmaciji su se rijetko koristile masnoće životinjskog porijekla. Uglavnom maslinovo ulje.

Izrada finih sapuna od maslinovog ulja potiče iz Sirije, tj. šireg područja Levanta. Za taj sapun su koristili najfinije maslinovo (odaziva se na djevičansko) ulje. Taj sapun zvan ALEP, po gradu u kojem je stoljećima rašen, rađen je od djevičanskog ulja i prije tisuću godina. Originalni recept je vremenom izgubljen. Radio se otprilike tako da se kuhao na vreloj vodi tri dana (vjerovatno zato jer djevičanskom maslinovom ulju treba više da se poveže sa lužinom), nakon čega se sušio, neki tvrde devet mjeseci a neki čak i dvije godine. Ovaj sapun, za razliku od sapuna naših baka je imao njegujuća i ljekovita svojstva. Pošto je u njega išlo najskuplje ulje a izrada bila duga i naporna, ovaj sapun je bio rezerviran za gospodu. Recept, iako ne potpuni, je našao svoj put do Španjolske. Naziv castile soap potiče od Španjolaca i danas označava sapune rađene od 100% maslinovog ulja. Poslije je doputovao i do Francuske gdje je dobio i svoj brand : Marseille savon. Kako to lijepo zvuči!!! Ista takva golema kocka sapuna od djevičanskog maslinovog ulja u Dalmaciji je poznata kao obični sapun od babe.

418797_115297775284414_1627015580_n
Ovaj sapun od 100% maslinovog ulja sadrži još jedino papriku i aktivni ugljen radi estetike

Sapun od stopostotnog maslinovog ulja (osim što ne isušuje kožu i nema štetnih kemikalija) ima ove prednosti:

Antioksidansima čuva kožu
Ekstra djevičansko maslinovo ulje ima veliku količinu antioksidansa (poilifenola) koji čuvaju kožu. Ti antioksidansi zvuče ko vojska pravde u međugalaktičkom dvoboju :-), a stvar je vrlo jednostavna. Antioksidansi sprječavaju oksidaciju i drugih molekula u ulju pa zato ulje sa više antioksidansa duže traje. Oksidacija proizvodi slodbodne radikale, koji mogu oštetiti stanice. Antioksidansi naneseni na kožu mogu popraviti uništene stanice i vratiti koži vitalnost, al ne toliko da bi djelovalo na pomlađivanje. :-)

Protuupalni proces
Neki polifenoli ublažavaju bol, neki smanjuju upale, ekstradjevičansko maslinovo ulje može smanjiti ekceme i psorijazu.

Ne zatvara pore Ph vrijednost maslinovog ulja je jako slična vrijednosti kože, pomaže koži održavati lužnato-kiselu ravnotežu. Hladni sapuni, kakve radim ostavljaju tanak trag maslinovog ulja na koži nakon pranja. Maslinovo ulje iz okoline vuče vlažnost i tako čini kožu mekšom i vlažnijom.
Neki tvrde čak da maslinovo ulje na koži pomaže u spječavanju raka kože, iako ja za to nisam još našla na rezultate istraživanja ili takve dokaze. Ali, maslinovo ulje u prehrani je svakako važno u tom slučaju.

Sapun od maslinovog ulja je vrlo mek i zato se brzo rastapa u vodi pa ga treba držati na jako suhom mjestu.
Također, postoji i vrlo mali broj ljudi koji su alergični na maslinovo ulje i ne bi trebali koristiti ovaj sapun.


Često me ljudi pitaju što je to ekstra djevičansko maslinovo ulje i kako prepoznati razliku između djevičanskog ili ekstradjevičanskog maslinovog ulja? Da li je bolje maslinovo ulje gorko ili skroz gorko? Da li ga je zdravije piti natašte ili poslije jutarnje cigarete te smije li se frigati na njemu? Pomaže li u začeću, kod uroka ili samo za obično zdravlje?
U slijedećem postu o tome kakva je koja maslina i vječita dalmatinska dvojba: Jel bolje naše ulje ili ono u susida?




Oznake: masline, ulje, sapun, Zdravlje

- 08:57 - Komentari (6) - Isprintaj - #

srijeda, 24.10.2012.

Zašto brinuti čime se peremo?

326953_118908394923352_1532669759_o


Ili zašto koristiti "hladni sapun"?

Većina ljudi ne čita deklaracije na proizvodima. Poneki muškić će misliti da je svejedno čime se pere, ali to bi vrijedilo kada bi se izbor još svodio na miris ili na izbor suha/masna koža.
Nažalost, ono o čemu se malo vodi računa pri izboru sredstva za pranje je njihova štetnost po zdravlje ili okoliš.
Žalosno je da kupke za pranje beba sadrže sredstva koja se koriste u automehaničarskim radionicama za brzo i učinkovito pranje motornih ulja. Sve kupke koje možemo naći na tržištu su u stvari deterđenti. Obični tvrdi sapuni uglavnom sadrže deterđent. Preko 98% deterđenata sadrži kemikalije koje štete imunitetu i razvijaju alergije (SLS - sodium laureth ili lauryl sulfate), a često znaju biti kancerogene. Poznata je afera PEG-60 u šamponu bez suza.

Hladni postupak izrade sapuna znači da se sapuni ne kuhaju već da se masnoće (uglavnom su to biljna ulja) i lužina miješaju "na hladno". Tako kvalitetne stvari baznih ulja ostaju i nakon saponifikacije, kao primjerice polifenoli, snažni antioksidansi u maslinovom ulju.
Takvi sapuni se rade u malim tvrtkama ili kućnim radinostima. Mućkaroši hladnih sapuna uglavnom dodaju svojim sapunimatzv. popust ulja tj. discount, dakle u sapunu ima ulja više nego je potrebno da bi se obavio proces saponifikacije. Takav sapun je mekši i lakše se otapa u vodi. Ali zato ima prednost pred svim ostalim sapunima; njeguje tj. ne isušuje kožu.

Najvažnija prednost svih prirodnih sapuna je ipak ta da ne sadrže kemikalije.
Jednom sam naručila sapunsku glicerinsku prozirnu bazu i na sadržaju sastava stoje čak dva SLSa. Zato uvijek treba čitati sastojke kako na hrani tako i na svim kozmetičkim proizvodima.
Hladni sapuni mogu imati još brojna čarobna svojstva kao što su mirisi, dodaci protiv nečiste ili masne kože, mogu biti rađeni od najfinijih ulja za one sa ekstra osjetljivom kožom, sa medom ili mlijekom za one sa izrazito suhom kožom, mogu biti i piling...

U slijedećim nastavcima će biti i o postupcima te onome što sapuni uistinu mogu a što ne mogu napraviti vašoj koži..




Oznake: kupanje, sapun, Zdravlje

- 16:38 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>