srijeda, 09.10.2013.

ČITAJTE SASTOJKE!!!

Obaj zabrinjavajući članak me naveo da još jednom ukažem na opasnosti "prirodne kozmetike".
http://www.dnevno.hr/zdravlje/99462-pronadena-kancerogena-kemikalija-koja-se-nalazi-u-oko-100-uobicajenih-sapuna-i-sampona.html

 photo patchoulii_zpsd027c04e.jpg

PROČITAJTE SASTOJKE - NE KUPUJTE NIŠTA NA ČEMU PIŠE "BILJNA BAZA"!!!

Jednom sam već pisala da ako kupujete ORGANSKI ili BILJNI ili HANDMADE ili PRIRODNI sapun da pogledate SASTAV.
Ako na sastavu piše BILJNA BAZA, to znači da se ta baza sastoji od saponificiranog npr. maslinovog ulja, saponificiranog kokosovog i palminog ulja (Sodium Olivate, Sodium Cocoate, Sodium Palmate) i vjerovatno još mnogočega drugoga, a ne baš lijepoga...

U najpoznatijoj tvrtki koja u HR prodaje baze za glicerinske sapune sam nekoliko puta kupila prozirnu BILJNU BAZU. (Ne radim glicerinske sapune, već moja djeca se sa drugim prijateljicama zabavljaju tako kod kuće, jer izrada sapuna hladnim postupkom sa NaOH bi bila preopasna za djecu.) Enivej, ja se ne perem tim sapunima.

Dakle, ta BILJNA BAZA, uvezena iz Engleske, ima fino nabrojane sastojke, kako njihov zakon nalaže, između ostaloga i SLS i SLES i još mnogo toga. Znači mali obrtnik je lako mogao kupiti tu istu bazu i samo preliti u sapun, dodati neznam, aloa veru, neem prah, zelenu glinu, kavu, mak i napisati "PRIRODNI SAPUN".

Kod nas još uvijek prolazi to da se pod sastojke svugdje navodi ta BILJNA BAZA?!?

Nisam pobornik ni ljubitelj glicerinskih sapuna jer sam mišljenja da previše isušuju kožu te da su namijenjeni samo za masnu kožu. Ali tu postoje velike razlike između onih rijetkih koji sami rade glicerinske baze i navedu sastojke i onih koji kupuju gotove i ne prepisuju sastojke sa kupljenih deklaracija..
Kad kupujete prirodne sapune koji koštaju deset puta skuplje od običnih, bilo bi dobro da pročitate sastojke.

- 08:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>