utorak, 12.11.2013.

Božansko smilje

 photo 71cf0ea0-7419-4d96-9562-1ebf0a8b53ce_zps2e3c6af0.jpg

Helichrysum italicum je mediteranska biljka koja pripada obitelji Asteraceae . Ova biljka široko je raširena u području kamene, sušne i pješčane mediteranske regije duž istočne obale i po otocima Jadrana.
Biljka koju megakompanije koriste na veliko, promičući njena pomlađujuća svojstva. Poznate francuske kompanije imaju brojne kozmetičke linije zasnovane na smilju. Madonna se maže smiljem. "BRIŠE BORE" kažu.
Do nedavno su ga naši težaci bacali jer su ga smatrali bezvrijednom dračom. Ima par godina da ga skupljaju svi redom. Prodajemo ga velikim kozmetičkim kompanijama, koje poslije konačni proizvod vraćaju na naše tržište.
Eterično ulja smilja sa raličitih lokaliteta se bitno razlikuje (kvalitetom i sastavom) .
Hercegovačko i južnodalmatinsko smilje je daleko najveće kvalitete i time najcjenjenije na tržištu. Kao i naša kadulja. Za razliku od dalmatinske lavande tj. lavandina, i dalmatinskog ružmarina koji nemaju neku vrijednost.
Dalmatinsko smilje je kvalitetnije od istarskog, provansalskog, grčkog, talijanskog smilja koje kupujemo u našim drogerijama.
Uzgoj smilja nije kompliciran. Ako imate zemlju u Dalmaciji, posadite ga. Berači smilja dnevno mogu zaraditi i 500 kuna. Litra smilja košta najmanje 8000 kuna u veleprodaji. Za litru Vam treba tona, ali dobar berač može dnevno ubrati i 200 kila.

MelemSmilje photo melemSmilje_zps0a1ab1c0.jpg
Čudesna svojstva smilja

Većina tekstova na internetu i u popularnoj literaturi je prodajne prirode koja puno govori a ništa ne kaže, tako se može uzeti da je priča o smilju još jedna marketinška prevara. Što nije i čemu u prilog govore znanstvena istraživanja.

Smiješno mi je i kad neka kozmetička tvrtka reklamira biljku koju je koristio Montezuma za čireve,ili su stari Slaveni su od nje radili napitak mladosti... Prepisuju ljekarničke zapise iz 15 stoljeća. Medicina je napredovala, a time svakako i saznanja o kvaliteti prirodnih sastojaka.

Npr. kadulju naš narod opjevava kao vrlo ljekovitu biljku što ona i jest, ali u tim starim spisima nigdje nećete naći da kadulja može izazvati epileptički napad.
Zato sam otišla u ozbiljnu potragu za informacijama što sve može to čudo koje raste na našoj zemlji podno Biokova.
Znanstveni rezultati koje sam iskopala o smilju su ipak vrlo fascinanti.

Prvo započmimo s nečim što može biti negativno:

Smilje uzrokuje vazodiletaciju
Smanjuje sadržaj alfa globulina u krvi, a povećava sadržaj beta i gama globulina.
Osobe sa bolestima pretjeranog krvarenja bi trebale konzultirati liječnika pri korištenju smilja. Osobe koje imaju začepljene krvne žile od ovoga možda mogu imati prednost. Svejedno, priupitajte liječnika.

A sad amo o pozitivnim, znanstveno dokazanim stranama:

Ulje je posebno podobno za virusne infekcije kože, razgradnju hematoma i smanjivanje alergijskih reakcija kože. (Z. Devetak)

Smilje je izvrstan antioksidans, antilergik i baktericid. Ima snažno protuupalno i protivirusno djelovanje i zato smilje, bolje i brže nego velika većina ispitanih biljaka zacijeljuje, pa čak i dezinficira rane.

Smilje je dobar stimulator ishrane i disanja. Čajevi od smilja su dobri za sve dišne probleme i želućane tegobe.

Smilje ima dobar učinak u borbi protiv herpes virus-1
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17194458

Navodno stimulira i sintezu kolagena ali nisam našla na istraživanja na koji način se to događa.
U tim istraživanjima se radilo o odvojenim komponentama dobivenima kompliciranim ekstrakcijama iz cvijeta biljke, ali sinteza određenih komponetni nekad zna napravit i više nego pojedinačna komponenta. Zato je dobro koristit macerate i eterična ulja smilja za sve navedene stavke.

Arzanol
Tražeći tako što sve smilje može nabasala sam i na taj arzanol.
Arzanol je čudesan spoj koji se nalazi u smilju i nema mu sličnog u svijetu biljaka.
Iz kila sušene biljke, uglavnom cvijeta, dobije se 780 mg tog arzanola posebnim vrstama ekstrakcije.
Znanstvenici su istaživali i dokazali njegovo protuuplano, anti-HIV i antioksidativno djelovanje. Raznolikost mehanizama djelovanja arzanola može biti korisna u liječenju bolesti kao što su autoimune bolesti i rak. Nastavljaju se i daljnja istrživanja aspekata arzanola.
Koga zanimaju sva ta svojstva, evo linka koji vodi i dalje i dalje...
http://www.hindawi.com/journals/tswj/2013/986429/

O branju i pripremanu smilja

Sakupljaju se svježi cvjetovi u početku cvatnje, sa što kraćom stapkom, najbolje u vrlo ranu zoru. Cvijet se lako upali, pa ga treba destilirati u istom danu. Od tone cvijeta se dobije litra ulja.
Ako se od cvijeta radi macerat, ili se ostavlja za pripremanje čajeva, najbolje je brati samo cvijetove, bez stapki, jer stapke sadrže deset puta manje eteričnog ulja. Ipak, stapke je teško brati i odvajati. Također, ovo cvijeće se odmah nakon branje mora rasprostrijeti za sušenje u hladnoj i suhoj prostoriji. Macerati se rade tako da se suhe biljke potope u stabilno ulje, npr. maslinovo i ostave dobro zatvoreni više od mjesec dana na toplini od otprlike 40 stupnjeva. Sunce bi trebalo izbjegavati zbog toga što ulja na visokim temperaturama i svijetlosti nepotrebno oksidiraju.

Pretpostavljam da bi zbog toga svega sa maceratom smilja u maslinovom ulju bilo više nego poželjno začinjati salate i druga jela (iako je malo gorko) i bilo bi zdravo i piti čaj od smilja.
Da li nešto usporava starenje je prilično teško dokazivo jer se ne može uzeti u obzir kojom brzinom bi neka osoba inače starila.

Ne vjerujem da se postojeće bore brišu, ali svakako mislim da je svakodnevno mazanje smiljem poželjno, jer osim djelovanja na ljepotu i svježinu kože, može popraviti i neke druge nepravilnosti kože.

Neka smilje, pogotovo ako živite u Dalmaciji ili južnoj Hercegovini, postane biljka koju ćete uvijek imati u kući.

- 10:47 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>