ponedjeljak, 08.09.2014.

Sapun sa smokvama

Priča o ideji za sapun sa smokvama je započela na poljoprivrednom gospodarstvu obitelji Damjanić-Babac. To je dom Šinjorine smokve.

Tko još nije čuo za Šinjorinu?

http://www.babac.hr/naslovnica/

 photo prica_na_prozoru_zpsc246ed3c.jpg
"Živjeli smo u Zagrebu. Alan je radio kao turistički vodič, a ja na HTV-u kao novinarka. Kad nam se 2003. godine rodilo prvo dijete Maura, priželjkivala sam promjenu, nije imalo smisla vratiti se na stari posao, na neuredno radno vrijeme s malim djetetom i suprugom koji izbiva...."

smokva photo proizvodi_smokva_zps7a4db08d.jpg
"U obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Damjanić-Babac u Poljicima kod Zadra od 2004. godine, prema tradicionalnoj dalmatinskoj recepturi, proizvodimo „Šinjorinu Smokvu“, vrhunski ekološki pekmez od svježih smokava bez dodanog šećera. Pritom ne koristimo vodu, pektin, konzervanse, aditive (umjetne arome, umjetne boje), sladila ni šećer, već isključivo smokvu, uzgojenu na prirodan način i netom ubranu sa stabla. Simbol požude, ljepote i plodnosti - smokvu ne zovu uzalud kraljicom voća. Njezine nutritivne vrijednosti poznate su još od davnina, višestruko je korisna i nije samo delicija već i lijek, a „Šinjorina Smokva®“ sve to objedinjuje – ukusan je i zdrav dalmatinski suvenir. Količina je ograničena"

Priča slična mojoj, san sličan mome, samo oni to žive već desetak godina.
Sandru smo upoznali u Strasbourgu gdje je Hrvatska predstavljala svoje autohtone proizvode. Ja i moj čovjek bili gosti na njihovom imanju prije par mjeseci, pa sam bila zadivljena njihovim pogonom, obiteljskom organizacijom u kojoj svatko ima svoja zaduženja, ekološkom hranom koju sami proizvode (od povrća, začinskog bilja do kokoši koje slobodno šetaju u blizini kuće), životnom filozofijom, imanjem daleko a blizu civilizaciji, djetinstvom koje njihova djeca imaju... Nisam bila zavidna jedino na težak rad koji svaki dan zahtijeva njihov nasad smokava i ostalog voća.

U čast smokvi i snovima o životu na dalmatinskom selo odlučila sam napravit ovaj sapun.

smokvinsapun photo smokvin_zps0644e468.jpg

Smokva ima dosta šećera pa se prema njoj ponašamo kao prema i medu u sapunu prilikom izrade, ona je svojevrstan humektant. Šare su rađene tehnikom secret swirla sa drškom od vješalice.

Sastojci za sapun sa smokvama:

Maslinovo ulje 450 grama
Palmino ulje 300 grama
Kokosovo ulje 250 grama
Destilirana voda 350
Kaustična soda 137

40 grama pulpe smokve (sa malim košticama)
30 ml eteričnog ulja naranče
20 ml eteričnog ulja ružmarina
žličica zelenog mineralnog pigmenta
žličica ružičaste mike

Posjetite festival smokava u Zadru ovaj četvrtak i petak.
 photo zadra_zpsfce441ac.jpg

- 11:58 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>