ponedjeljak, 28.04.2014.

INCI lista sastojaka i ostale informacije

Želite kupiti prirodni sapun? Ok.

Čitajte INCI listu! To je ono napisano malim slovima na poleđini sapuna. To je jedino što vam govori nešto o proizvodu.

Sapun nikada u potpunosti nije prirodan proizvod jer proces saponifikacije je kemijski proces koji uključuje jaku lužinu, uglavnom je to NaOH (koja koja uništava svojstva biljaka koje koristimo). Ali ono čemu vjerovatno težite je da su ulja koja su korištena u toj saponifikaciji PRIRODNA ULJA. (ne mineralna ulja, ne SLS...)

Poneki mali proizvođač će u dobroj namjeri reći da mu je sapun prirodan ako je koristio sve prirodne sastojke - osim naravno, natrijeve lužine. (Iako, postoji i način dobivanja sapuna od pepela jedne biljke umjesto natrijeve lužine, pa bi se moglo reći da je taj sapun stvarno u potpunosti prirodan, ali tako skoro nitko više ne radi sapune)
Po meni reći da je sapun prirodan ako je napravljen do prirodnih ulja i nije neka greška, ali kemičari to uzimaju za veliki grijeh pa zato pazite da svoje sapune ne nazivate stoposto prirodnima. :-)

Prije kupnje uvijek pročitajte i proučite INCI listu. Ona je jedino na što se možete osloniti za početak pri izboru bilo kakavog, a pogotovo PRIRODNOG proizvoda. Svaki ozbiljni proizvođač ima INCI listu. Onaj koji nema INCI listu ne navodi svoje sastojke kako treba i nemojte kupovati takvu stvar.

Najpopularnije i najalarmantnije je navođenje BILJNA, ORGANSKA ILI GLICERINSKA BAZA pod sastojke. Napominjem da biljna baza u sastojcima ne znači ništa (to znači nije INCI lista). Kad neko navede baza, to poziva na veliki oprez. Onaj koji kupuje tu bazu treba sate baze prepisati njenu INCI listu. Ako to nečini, ne čini ili iz neznanja ili jer pokušava sakriti sastojke.

Primjer dobre INCI liste na sapunu:

Sodium Olivate,
Sodium Palmate,
Sodium Cocoate,
Aqua,
Glycerin,
Cymbopogon Citratus (Lemongrass)Oil,
Mel,
Capsicum Frutescens Fruit Powder

Ovo je lista mog sapuna sa medom.
Sastojci su uvijek navedeni redosljedno po količini korištenja sastojka. U ovom slučaju najviše je saponificiranog maslinovog ulja.

Ako Sodium Olivate stoji na trećem mjestu, znači da se koristilo manje od trideset posto maslinovog ulja u sapunu. Čest slučaj sa skupljim baznim uljima poput shea buttera ili avokada je da se reklamira sapun sa avokadom, a vrlo malo ga je u sapunu. Npr. ako je Sodium Sheabutterate na petom ili sedmom mjestu znači da je tog ulja manje od 15 posto.

Neki koji su se prestavljali kemičari po ovim virtualnim bespućima su nas hladne sapunjare uvjeravali da je sapun sapun, bez obzira koja ulja koristili. Međutim to nije istina. Saponificirano kokosovo ulje ima skroz drugačija svojstva zbog sasvim drugačijeg omjera masnih kiselina. Kokosovo ulje dobro pere, maslinovo dobro njeguje. Zato drugačije djeluje na kožu nego naprimjer saponificirano maslinovo ulje. Također u maslinovom ulju ima mnogo spojeva koji ostaju u sapunu i nakon procesa saponifikacije.

Sapuni koji se rade hladnim postupkom imaju višak ulja, koji iskustveno gledano, dodatno njeguje kožu. U takvim sapunima se ne koriste nikakve nepotrebne kemikalije. Također se iz tih sapuna ne vadi glicerin koji je nastao saponifikacijom, što je slučaj kod konvecionalnih sapuna. Sve to doprinosi tome da sapuni ne isušuju kožu kao oni konvecionalni.

Moja je praksa pokazala da osim pravilnog korištenja masnih kiselina, med i mlijeko u sapunu zbilja čine razliku

Soaps photo soap_zps565755a8.jpg


Kad gledam u sastojke izbjegavala, ako želim prirodni sapun:
1. SLS!!! Sodium laureth ili lauryl sulfate
2. mineralna ulja
3. navedeno nešto kao biljna baza (jer to ne znači ništa, pošto svašta može biti baza)
4. umjetne mirise

Osobno ne bih voljela kupiti ni sapun sa alkoholom jer isušuju kožu, takođe iz istog razloga ne bih voljela sapune koji su većinski od kokosovog ili palminog ulja, jer po mom mišljenju nemaju neka bitna svojstva njege.

- 22:40 - Komentari (9) - Isprintaj - #

utorak, 15.04.2014.

Zašto LCHF?

Na neki način ovaj post o prehrani i probavi je vezan i za moj posao sa sapunima.
U LCHF filozofiji pripremanja zdrave hrane i postizanja dobre probave, po svemu što znam, kriju se jedini odgovori na seboreju, psorijazu, atopijski dermatitis za koje često dobivam upite. Nikakav sapun ni krema neće izliječiti seboreju, ako se ne postigne zdrava crijevna flora.

Moj ćaća hipohondar godinama je proučavao pubmed stranice i obivao sve internetu dostupne patentne urede. Došao je do revolucionarnog zaključka: Većina ljudi sa gastritisom nema višak, već manjak želučane kiseline. Doktori to međutim ne znaju, vide veliku količinu tekućine u želucu, nitko ne mjeri ph, i onda davaju tablete za smanjenje kiseline. Osjećaj dizanja kiseline u ustima po njegovu je hrana koja fermentira pa se diže, jer se zbog nedovoljne kiseline ne može probavit i ići dalje.

Naravno, svi smo ga doma sažalno gledali, otpisali, prijatelj mu je čak rekao da ga je "pribacilo" na drugu stranu. Na mračnu stranu, sa strane čovjeka koji zdravo razmišlja na stranu onoga tko neprestano razmišlja o zdravlju. Tako sam i ja mislila, dok nisam otišla na predavanje Anite Šupe. Na predavanju je sat i po pričala o crijevima. Ne samo da je potvrdila očevu teoriju, već mi je sasvim objasnila rad probavnog sistema na znanstveno utemeljen način, objasnila funkcije dobrih bakterija, dala upute kako ojačat slabu stijenku crijeva, i još mnogo toga.

To predavanje je koštalo 50 Kn i promijenilo mi je shvaćanje o zdravlju te prehrani iz temelja. I prije sam bila LCHF sljedbenik, ali ovo me i uplašilo i otvorilo mi oči, ali dobila sam konačno pravo znanje što mi je raditi. Najviše sam se osvjedočila na vlastitom primjeru, izliječila sam "višak kiseline" jednostavnom ali dugotrajnijom metodom. Mogu se pohvalitit da sam uz kefir, juhu od kokošjih kostiju i kiseli kupus stvarno smirila želudac. Bez i jedne tablete za smanjenje kiseline pa čak i ostalih vitaminskih i probiotičkih dodataka.

Stvar nije jednostavna, ne postoji čarobna formula, već bitna promjena prehrane i shvaćanja hrane i zdravlja. Nije moje da ovdje neuko prenosim naučeno, ali zato preporučam svima, (i debelima i mršavima, sa viškom kolesterola, sa manjkom želučane kiseline, srčanim bolesnicima...) za početak ovaj link:


http://istineilaziohrani.blogspot.com/


LCHF po meni nije samo liječenje bolesti i održavanje zdravlja, sredstvo za zdravo mršavljenje ili debljanje,. LCHF (low carbon high fat) ima još mnoge nazive i glupo mi ga je svrstati na ova četiri slova.
Za mene je LCHF povratak prirodnim vrijednostima i energetski napredak na mnogim nivoima. Podržavanje malih poljoprivrednika je u mojoj glavi važnije nego davanje milosrđa. Upoznavanje poljoprivrednika i hrane zahtijeva vrijeme koje rado trošim. Kupovanje i pripremanje hrane mojoj obitelji mora, i tu sam skoro opsesivna imati porijeklo sa zemlje, a ne iz laboratorija. LCHF grupa nesebično daje informacije kako i gdje.
Također LCHF nikako nije udaranje po mesu bez povrća, a zahtijeva ozbiljnije učenje za pravilan odabir različitog pristupa različitim stanjima. Ipak, nagrade su velike.

Osnovni i prvi korak sam znala i davno prije, pa evo:
Prerađena ulja i ulja u kojima prevladavaju dvostruko zasićene masne kiseline su frlo štetna. Izbacite ih potpuno iz prehrane: suncokretovo i sojino.
Sve žitarice više ne valjaju (kruh, manistra, brašno). Šećer isto. Izbaciti sve!
Ali ako budete dobri i uporni, zamijenit ćete ih ukusnim i korisnim namirnicama.

- 18:32 - Komentari (16) - Isprintaj - #

nedjelja, 06.04.2014.

Hand milled metoda izrade sapuna

Postoji nekoliko metoda izlijevanja sapuna u kalupe, a da ne morate baratati sa opasnim lužinama.
Osim gotovih glicerinskih baza možete koristiti naribane sapune dobivene toplim i hladnim postupkom.
Hand milled metoda je idealna za sve koji želite domaće sapune na bazi prirodnih ulja, želite u to staviti svoje posebne dodatke, eksperimentirati sa eteričnim uljima, ljekovitim biljem, zrncima za piling... A ne želite petljati sa opasnom sodom kauštikom (NaOH).
Također, pošto je saponifikacija već davno gotova, natrijeva lužina ne djeluje na dragocjene dodatke poput eteričnih ulja. Dakle, svojstva eteričnih ulja se u ovakvim se sapunima bolje sačuvaju. Dodaju se netom prije ulijevanja u kalup.
Još jednom: Pazite kod bijelih i prozirnih baza na sastojke (ne želite da sadrži sls ako težite za sapunima na bazi prirodnih ulja)

Hand milled metoda je kuhanje naribanog, već gotovog sapuna. Neki je zovu i franch milled, iako se franch milled odnosi na posebnu tehniku ribanja, posebnim čeličnim strojnim ribežima.
Ali po meni formula ribanja je jednostavna: Što tanje naribano, to bolje.

Na slijedeće tri slike imate sve što Vam je potrebno:
naribani sapun photo naribani_zpsfe17669d.jpg
Naribani castile sapun u loncu koji stoji u drugom loncu, tj. banjimariji

 photo voda_zps219fda1e.jpg
Destilirana voda u desetini količine sapuna, (ako je sapun nekoliko mjeseci star, može i petina)

 photo kalup_zps3c41495b.jpg
kalup, može i puno jednostavniji od ovog moga

Naki od mojih omiljenih sastojaka u handmilled sapunu:
neven photo neven_zps435e614a.jpg
Macerirani listići nevena

 photo med_zps661dbe08.jpg
Vriskov med

Najbolje da počnete sa malim količinima

Recept za početnike:
500 grama sapuna
50 g vode
10 g meda
20 ml eteričnog ulja po izboru

U lonac s vodom stavite lonac sa sapunom i vodom. Miješate plastičnom žlicom dok ne postigne ovakvu, pa čak i još "stakleniju" tj. "želatinastiju" smjesu od ove:
Dupli lonac photo banjamarija_zps4f1e3fc5.jpg
Konstantno miješanje je neophodno.
Tada dodate med i eterično ulje i odmah izlijete u kalup.

Za takvu stvar su vam idealni kalupi koje već imate kod kuće. Tetrapaci od mlijeka, sokova...
Kalupici photo kalupic_zps643b3bf1.jpg
Možete ga rezati već sutra.

Ovako izgleda gotov sapun
gotov photo gotovsapun_zps67af68ca.jpg

p.s. Prodajemo naribanu castile bazu od ekstradjevičanskog maslinovog ulja
p.s.s. Prodajemo maslinovo ulje

Oznake: sapun, hand milled, kalup

- 17:26 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>