ponedjeljak, 28.04.2014.

INCI lista sastojaka i ostale informacije

Želite kupiti prirodni sapun? Ok.

Čitajte INCI listu! To je ono napisano malim slovima na poleđini sapuna. To je jedino što vam govori nešto o proizvodu.

Sapun nikada u potpunosti nije prirodan proizvod jer proces saponifikacije je kemijski proces koji uključuje jaku lužinu, uglavnom je to NaOH (koja koja uništava svojstva biljaka koje koristimo). Ali ono čemu vjerovatno težite je da su ulja koja su korištena u toj saponifikaciji PRIRODNA ULJA. (ne mineralna ulja, ne SLS...)

Poneki mali proizvođač će u dobroj namjeri reći da mu je sapun prirodan ako je koristio sve prirodne sastojke - osim naravno, natrijeve lužine. (Iako, postoji i način dobivanja sapuna od pepela jedne biljke umjesto natrijeve lužine, pa bi se moglo reći da je taj sapun stvarno u potpunosti prirodan, ali tako skoro nitko više ne radi sapune)
Po meni reći da je sapun prirodan ako je napravljen do prirodnih ulja i nije neka greška, ali kemičari to uzimaju za veliki grijeh pa zato pazite da svoje sapune ne nazivate stoposto prirodnima. :-)

Prije kupnje uvijek pročitajte i proučite INCI listu. Ona je jedino na što se možete osloniti za početak pri izboru bilo kakavog, a pogotovo PRIRODNOG proizvoda. Svaki ozbiljni proizvođač ima INCI listu. Onaj koji nema INCI listu ne navodi svoje sastojke kako treba i nemojte kupovati takvu stvar.

Najpopularnije i najalarmantnije je navođenje BILJNA, ORGANSKA ILI GLICERINSKA BAZA pod sastojke. Napominjem da biljna baza u sastojcima ne znači ništa (to znači nije INCI lista). Kad neko navede baza, to poziva na veliki oprez. Onaj koji kupuje tu bazu treba sate baze prepisati njenu INCI listu. Ako to nečini, ne čini ili iz neznanja ili jer pokušava sakriti sastojke.

Primjer dobre INCI liste na sapunu:

Sodium Olivate,
Sodium Palmate,
Sodium Cocoate,
Aqua,
Glycerin,
Cymbopogon Citratus (Lemongrass)Oil,
Mel,
Capsicum Frutescens Fruit Powder

Ovo je lista mog sapuna sa medom.
Sastojci su uvijek navedeni redosljedno po količini korištenja sastojka. U ovom slučaju najviše je saponificiranog maslinovog ulja.

Ako Sodium Olivate stoji na trećem mjestu, znači da se koristilo manje od trideset posto maslinovog ulja u sapunu. Čest slučaj sa skupljim baznim uljima poput shea buttera ili avokada je da se reklamira sapun sa avokadom, a vrlo malo ga je u sapunu. Npr. ako je Sodium Sheabutterate na petom ili sedmom mjestu znači da je tog ulja manje od 15 posto.

Neki koji su se prestavljali kemičari po ovim virtualnim bespućima su nas hladne sapunjare uvjeravali da je sapun sapun, bez obzira koja ulja koristili. Međutim to nije istina. Saponificirano kokosovo ulje ima skroz drugačija svojstva zbog sasvim drugačijeg omjera masnih kiselina. Kokosovo ulje dobro pere, maslinovo dobro njeguje. Zato drugačije djeluje na kožu nego naprimjer saponificirano maslinovo ulje. Također u maslinovom ulju ima mnogo spojeva koji ostaju u sapunu i nakon procesa saponifikacije.

Sapuni koji se rade hladnim postupkom imaju višak ulja, koji iskustveno gledano, dodatno njeguje kožu. U takvim sapunima se ne koriste nikakve nepotrebne kemikalije. Također se iz tih sapuna ne vadi glicerin koji je nastao saponifikacijom, što je slučaj kod konvecionalnih sapuna. Sve to doprinosi tome da sapuni ne isušuju kožu kao oni konvecionalni.

Moja je praksa pokazala da osim pravilnog korištenja masnih kiselina, med i mlijeko u sapunu zbilja čine razliku

Soaps photo soap_zps565755a8.jpg


Kad gledam u sastojke izbjegavala, ako želim prirodni sapun:
1. SLS!!! Sodium laureth ili lauryl sulfate
2. mineralna ulja
3. navedeno nešto kao biljna baza (jer to ne znači ništa, pošto svašta može biti baza)
4. umjetne mirise

Osobno ne bih voljela kupiti ni sapun sa alkoholom jer isušuju kožu, takođe iz istog razloga ne bih voljela sapune koji su većinski od kokosovog ili palminog ulja, jer po mom mišljenju nemaju neka bitna svojstva njege.

- 22:40 - Komentari (9) - Isprintaj - #
  • "Sapun nikada u potpunosti nije prirodan jer proces saponifikacije je kemijski proces" ajme meni izjave.
    To hoćete reći da nije prirodan jer se ne može naći u prirodi?
    Ono, ne možete doći i ubrati sapun?
    Jel Vi znate koliko se trenutno u Vama odvija kemijskih reakcija?
    Čini se meni da ni Vi sami onda niste baš "prirodni" po Vašim kriterijima. (Neprirodna kemičarka 29.04.2014. 11:41)
  • Stoji da je rečenica malo nestašna. Moram više pripazit pri pisanju. :-)

    Mnogi su jako osjetljivi na natpise kad se nešto označi 100 % prirodni proizvod. Ipak, iako moja rečenica nije dorečena i time jest nespretna, ima logiku s jedne druge strane.
    Nije uopće poanta mog (ne)logičkog gledanja na definiranje "prirodnosti" sapuna, već tendencije institucija da se ispravno označavaju proizvodi, pa je "natural" u ovom slučaju podložno diskusiji.
    Meni osobno ta diskusija nije želja, ali mi je jako bitno što smijem staviti na etiketu.
    Sapun se uglavnom radi sa NaOH, pa ga zbog toga oni koji o tome odlučuju ne smatraju stoposto prirodnim proizvodom. (Sapunerija 29.04.2014. 12:52)
  • Mene zanimaju oni drugi sastojci koji pišu na prirodnim sapunima, a ne znam što su u stvari, npr. Phytic Acid, nešto na tetra.....
    Da li se NaOH mora napisati na listu, ako se sapun radi s njim? Mislim znam da njega nema više u sapunu kada je gotov, ali je ipak sastojak od kojega se napravio sapun.
    Da li možeš napisati koji su još najčešći sastojci (pod nazivom koji pišu na sapunu) koji se stavljaju u "prirodne" sapune, a ne bi trebali tamo biti. (bubamara šarena 29.04.2014. 14:52)
  • Bubamara,
    NaOH i maslinovo ulje više ne postoje, već saponificirano maslinovo ulje pa zato piše Sodium Olivate.
    Evo ti jedan link
    http://ec.europa.eu/consumers/cosmetics/cosing/

    Što se sve stavlja u proizvode, vrlo je zahtjevna tema. Postoje mnogi trikovi za popravljanje ili ušminkavanje proizvoda, koji su također "prirodni", ali ne doprinose kvaliteti proizvoda na način na koji potrošač misli.

    Općenito, većina ladnih sapunjara prati filozofiju da sapuni mogu i trebaju imati normalnu lužnatu ph vrijednost i dalje ne isušivati kožu, zbog razloga koje sam navela u postu. "Popravljanje" ph vrijednosti sapuna, smatraju moje kolege, ne doprinosi kvaliteti sapuna. Također, ni voda nema vrijednost ph 5,5 a nakon sapunjanja se uvijek ispiremo, zar ne?

    U pravilu, što jednostavnije i manje, to bolje. Ja osobno smatram
    da sapun koji priča da je od maslinovog ulja, mora imati bar 40% maslinovog ulja. Uglavnom, ako je glavnina baznog ulja relativno skupocjeno ulje (to je ono na prvom mjestu), pretpostavljam da neće proizvođač u sapunu dodavati mali postotak neke jeftine kemije, jer mu to onda ne pomaže ničem osim rušenju njegove reputacije. Ali nije ni to pravilo.

    Trebaš temeljito čitati i shvatiti što koristiš. Zato ne volim kad je previše stavki navedeno na proizvodima, pogotovo prehrambenima

    Ako te brine neki sastojak ukucaj ga u google ili ovdje gdje sam ti dala link pa će ti se objasniti.

    Ja osobno stavljam u nekim sapunima mineralne pigmente i okside željeza (roze, crvene, plave, ljubičaste i zelene boje) koji su dobiveni sintetičkim putem. To se u načelu smatra dozvoljenom stavkom u prirodnoj kozmetici. npr. ultramarine ti je C.I. 77007
    Tako da ni ti brojevi sami po sebi ne znače da je nešto zlo ili naopako. (Sapunerija 29.04.2014. 15:14)
  • Fala, sve mi jasno oko saponificiranog ulja.
    I meni se sviđa kada je što manje sastojaka. Ali zbilja bude konfuzno sve to čitati što stavljaju unutra i jednostavno se pogubiš u svim tim nazivima koje ne razumiješ. (bubamara šarena 29.04.2014. 16:06)
  • Svi prirodni procesi su, vjerovala ili ne, kemijski procesi. Sve prirodne tvari su, vjerovala ili ne također kemikalije. I voda je kemikalija! (Fotografi svih zemalja, naoružajte se 29.04.2014. 16:08)
  • Je! (Sapunerija 29.04.2014. 17:03)
  • Bubamara, ja ipak na svojim proizvodima na hrvatskom pišem sirovine, dakle uvijek pišem NaOH. Na INCIu napišem gotove proizvode. Mislim da je tako informacija potpunija. (Sapunerija 29.04.2014. 17:32)
  • Evo dopunila sam rečenicu pa sad ne moram odgovarati na pitanje da li znam da je voda kemikalija. :-)

    Napominjem da u budućnosti na ovom blogu riječ "kemikalije" i "kemija" znaju bit upotrebljeni žargonski za one kemijskeproizvode koji uključuju jeftinu sinetičku zamjenu za stvarne sirovine iz prirode. U slučaju sapuna su to zamjene za prava ulja, uglavnom sls i mineralna ulja. (Sapunerija 29.04.2014. 18:02)
  • utorak, 15.04.2014.

    Zašto LCHF?

    Na neki način ovaj post o prehrani i probavi je vezan i za moj posao sa sapunima.
    U LCHF filozofiji pripremanja zdrave hrane i postizanja dobre probave, po svemu što znam, kriju se jedini odgovori na seboreju, psorijazu, atopijski dermatitis za koje često dobivam upite. Nikakav sapun ni krema neće izliječiti seboreju, ako se ne postigne zdrava crijevna flora.

    Moj ćaća hipohondar godinama je proučavao pubmed stranice i obivao sve internetu dostupne patentne urede. Došao je do revolucionarnog zaključka: Većina ljudi sa gastritisom nema višak, već manjak želučane kiseline. Doktori to međutim ne znaju, vide veliku količinu tekućine u želucu, nitko ne mjeri ph, i onda davaju tablete za smanjenje kiseline. Osjećaj dizanja kiseline u ustima po njegovu je hrana koja fermentira pa se diže, jer se zbog nedovoljne kiseline ne može probavit i ići dalje.

    Naravno, svi smo ga doma sažalno gledali, otpisali, prijatelj mu je čak rekao da ga je "pribacilo" na drugu stranu. Na mračnu stranu, sa strane čovjeka koji zdravo razmišlja na stranu onoga tko neprestano razmišlja o zdravlju. Tako sam i ja mislila, dok nisam otišla na predavanje Anite Šupe. Na predavanju je sat i po pričala o crijevima. Ne samo da je potvrdila očevu teoriju, već mi je sasvim objasnila rad probavnog sistema na znanstveno utemeljen način, objasnila funkcije dobrih bakterija, dala upute kako ojačat slabu stijenku crijeva, i još mnogo toga.

    To predavanje je koštalo 50 Kn i promijenilo mi je shvaćanje o zdravlju te prehrani iz temelja. I prije sam bila LCHF sljedbenik, ali ovo me i uplašilo i otvorilo mi oči, ali dobila sam konačno pravo znanje što mi je raditi. Najviše sam se osvjedočila na vlastitom primjeru, izliječila sam "višak kiseline" jednostavnom ali dugotrajnijom metodom. Mogu se pohvalitit da sam uz kefir, juhu od kokošjih kostiju i kiseli kupus stvarno smirila želudac. Bez i jedne tablete za smanjenje kiseline pa čak i ostalih vitaminskih i probiotičkih dodataka.

    Stvar nije jednostavna, ne postoji čarobna formula, već bitna promjena prehrane i shvaćanja hrane i zdravlja. Nije moje da ovdje neuko prenosim naučeno, ali zato preporučam svima, (i debelima i mršavima, sa viškom kolesterola, sa manjkom želučane kiseline, srčanim bolesnicima...) za početak ovaj link:


    http://istineilaziohrani.blogspot.com/


    LCHF po meni nije samo liječenje bolesti i održavanje zdravlja, sredstvo za zdravo mršavljenje ili debljanje,. LCHF (low carbon high fat) ima još mnoge nazive i glupo mi ga je svrstati na ova četiri slova.
    Za mene je LCHF povratak prirodnim vrijednostima i energetski napredak na mnogim nivoima. Podržavanje malih poljoprivrednika je u mojoj glavi važnije nego davanje milosrđa. Upoznavanje poljoprivrednika i hrane zahtijeva vrijeme koje rado trošim. Kupovanje i pripremanje hrane mojoj obitelji mora, i tu sam skoro opsesivna imati porijeklo sa zemlje, a ne iz laboratorija. LCHF grupa nesebično daje informacije kako i gdje.
    Također LCHF nikako nije udaranje po mesu bez povrća, a zahtijeva ozbiljnije učenje za pravilan odabir različitog pristupa različitim stanjima. Ipak, nagrade su velike.

    Osnovni i prvi korak sam znala i davno prije, pa evo:
    Prerađena ulja i ulja u kojima prevladavaju dvostruko zasićene masne kiseline su frlo štetna. Izbacite ih potpuno iz prehrane: suncokretovo i sojino.
    Sve žitarice više ne valjaju (kruh, manistra, brašno). Šećer isto. Izbaciti sve!
    Ali ako budete dobri i uporni, zamijenit ćete ih ukusnim i korisnim namirnicama.

    - 18:32 - Komentari (16) - Isprintaj - #
  • Naša Indijanka vegetarijanka,
    pa ja, s druge strane, kao, "fol", mesožder.....

    post ti je jako dobar.................

    Biljem, voćem i povrćem se čistiš.
    Nakon čišćenja, treba stanice i nahraniti, jel tak?
    Po defaultu sam od rođenja , taj "LCHF" type.

    Pečena jaja na ulju?????
    Drek!
    Žlica masti, špek, na luku............................
    Jogurt do "jučer", a danas, taj Kefir, crijevne bakterije, kao 80% "naših" bakterija, metabolizam........
    živim taj LCHF, ali da me nitko nije učio!

    Te žitne "pahuljice", ljuskice, mekinje, pune "banana, grožđica, kuraca, palaca, šećera".....isuse dragi priglupi.

    Volim i salamu,
    ali kad je kupujem, pogotovo doma, za Junk food, alla pizza,
    tražim nekaj od "životinje svinje", sa vidnom strukturom mesa,
    koliko god bila nitrirana,
    na što se prodavačice smiju, misleći da sam retardiran.....
    -pa Gospođo draga, pa od kad picek, ili pura imaju šunke?????
    A najviše ih je "parizer" tip od otpadaka pure.

    Odosmo mi u pičku materinu i to je činjenica.
    Za 20tak godina svi čipirani po Državnom dekretu, Hapšeni ako u svom vrtu posadimo kakvo sjeme, a da nije Monsanto,
    blablablatrućseruck.
    Ajte živili!!!! (alexxl 15.04.2014. 22:17)
  • Dragi Alex,

    Hvala na komentaru :-)
    O štetnosti ugljikohidrata i ovim jadnim rafiniranim uljima znam već 15 godina, puno prije nego je LCHF ušao u moj život. Međutim, ono što nisam znala je to da je priča o kolesterolu izmišljotina veća nego plašenje celulitom te da je mast dobra i poželjna.

    Godinama sam sve pripremala na ed maslinovom ulju. Ali sad doma imam i kokosovo i maslo i mast.

    Moj post nije imao za namjernu nikakvo pametovanje. Nije dobro a ni etički nastojati (pogotovo protiv njihove volje) pušaće, vegetarijance i slične vraćati na pravi put.
    Ono što mislim da je dobro je podijelit informaciju, pa tko želi, nać će put dalje.

    Ionako radim na sebi svaki dan. Moram puno kuhat i učit spremat uvijek nešto novo. Moj čoek zabrijo na vlastiti vrtal pa me uporno pokušava naučit kopat, a meni se to neće. Dok sama ozbiljno ne prokopam, ne bih htjela ulazit u priču o spašavanju planeta. Uvjerenja sam da je kopanje prvi i jedini korak prema self sustainable filozofiji.
    Smatram da je licemjerno drugima zagovarati bilo kakav način života koji za cilj ima spašavanje planete i životinja bez hvatanja motike u ruke. (Sapunerija 16.04.2014. 08:58)
  • Ja imam dojam da je taj LCHF način prehrane samo još jedan "modni trend" pod krinkom "zdrave prehrane"... (Fotografi svih zemalja, naoružajte se 16.04.2014. 14:20)
  • Hahaha, vidi ti lukavca od čoeka, tebe, da bi mu štihala, hahaha
    Fotografi svih zemalja, naoružajte se,
    ma nije modni trend, već se tak nekad živilo,
    živili Vi meni! (alexxl 16.04.2014. 20:08)
  • Meni se čini da je ovo jedna dobra reklama za još bolju knjigu autorice Anite Šupe. A kolega "fotografi svih..." pametuje kao i obično, sad i po tuđim blogovima. Sada je već, osim za fotografiju, stručnjak i za špek, luk, mast i trigliceride... :))) (edo 16.04.2014. 23:25)
  • alexxl, ak se ne varam i ona vrlo poznata i popularna atkinsonova dijeta je nekaj slično ovome (isto je bila usredotočena na ograničavanje unosa ugljikohidrata, a bazirala se na proteinima i mastima, ak se ne varam...)... tak da mi ovo nekak vuče na ono "isto s*'nje - drugo pakovanje". (Fotografi svih zemalja, naoružajte se 17.04.2014. 03:14)
  • Nisam odgovorila, jer nisam stigla. :-)

    Fotografi, moram ti reći, ovaj pokret nije dijeta.

    Nije slična Atkinsonu, ne bazira se samo na tome da se (u ovom slučaju) povećaju masti, već da se vrate zasićene masnoće koje su bile zapostavljene zbog neutemeljenih tvrdnji liječnika.
    Pričaju da kolesterol nije povezan sa unosom zasićenih masnoća, a to je prilično hrabra tvrdnja, isto znanstveno dakazana. Zagovara se raznovrsna prehrana, otprilike rečeno sa malo mati i puno povrća.

    Priča je to o povratku na staru, ja bih rekla, logičnu prehranu.
    Ali da, bazira se na izbacivanju šećera i žitarica, i to na osnovu (sad bih mogla reć bezbroj) znanstvenih dokaza o ovisnostima koje stvaraju i bolestima koje čine našem tijelu. Objašnjava što je loše kod prerađene i laboratorijske i gmo hrane.

    No ne samo to, uz pokret dolazi i nauka o tome kako uistinu djeluje probavni sistem i prilično je suprotno onome što doktori (kod nas) do sada pričaju. Kažem, svi sa gastritisom uglavnom imamo manjak kiseline u želucu, a ne višak. Ovo zvuči prilično zapanjujuće.
    I to je isto sve prilično znanstveno dokazano.

    Enivej,postoje dvije knjige koje bi mogao pročitati, jer kažem stvar je dosta učenja, a ofrlje pričanje o nekoj temi malo mi je glupo.

    Ovo nije dijeta, već znanje o hrani i probavi. Koje, ako smo ozbiljni, može pomoći svakome. (Sapunerija 17.04.2014. 08:00)
  • Ja živim u okruženju gdje je svaka hrana dobra,kad je ima, a često se jede samo kruh i mast,tako da ovaj zdravi post mora čekati neka bolja vremena. (križar 17.04.2014. 08:25)
  • Sapunerija, sve ovo što pišeš.... jako sam skeptičan u vezi svega toga. (Fotografi svih zemalja, naoružajte se 17.04.2014. 08:44)
  • Fotografi, preporučam ti još i izvrsnu knjigu "Gdje su dokazi", nedavno izdanu, koja objašnjava da se medicinske preporuke i znanost ponekad i sudaraju.

    Raskrinkava na dokazima neutemeljenu alternativnu medicinu, ali isto tako i preporuke i terapije službene medicine koje su se pokazale nepovoljne, beskorisne pa čak i smrtonosne. Preporuča ti da ne vjeruješ sve doktorima, i kako se ko pacijent sam možeš i trebaš educirati. Govori o tome kako medicina ponekad kaska za saznanjima.

    Izbacivanje masnoća iz prehrane, baziranje prehrane na žitaricama, ulja za prženje na osnovu dvostruko nezasićenih kiselina, višak kiseline u želucu i još mnogo toga,
    su neutemeljene medicinske, i to se sada zna,
    jer je znanstveno dokazano,
    pogrešne medicinske preporuke i pretpostavke koje su za posljedicu imale vrlo štetne učinke.

    Npr. o nestabilnosti sojinog i suncokretovom ulja, na dvodnevnom tečaju za kozmetiku objašnjavaju kako se dvostruko nezasićene kiseline brzo kvare i koje nevolje izazivaju, i to zbilja nije teško za shvatit, ali još uvijek se smatra da je soijno ulje bolje za prženje od svinjske masti.
    Ovo drugo ipak je zahtijevalo ozbiljna proučavanja znanstvenih dokaza s moje strane, i mojih bližnjih.

    Da bi ja i ti kvalitetno raspravljali na ovu temu, trebamo biti dovoljno stručni za to. Ti si pun neznanja, ja posjedujem samo nešto primjenjene teorije.

    To što si skeptičan, to je neznanje.
    Jedan moj prijatelj zen budist kaže, vjera nije isto što i znanje, znanje je daleko jača kategorija.
    Ja ti bacam sjeme znanja, hočeš li ga posadit, ili ga odbacit, na tebi je. Ne radim ovo zato što se želim raspravljat, pametovat,
    već iskreno vjerujem da ovaj post i ove informacije mogu pomoći drugima. Možda pomognu i tebi.
    Kažem, znanje koje imam o ovome je dodatno potvrđenog na mojoj
    koži. (Sapunerija 17.04.2014. 13:03)
  • skepsa i neznanje su dva različita pojma... i nažalost prešla si u ad hominem, pa nemamo što dalje razgovarati. (Fotografi svih zemalja, naoružajte se 17.04.2014. 13:53)
  • Hvala na empatiji za sve "gladne" i evo i sad sad sa svog prozora gledam staricu koja kopa po kontejneru, idem joj ovaj tren odnijeti sendvič od podriguše (salame po 15 kn) i sira (34 kn, sira nikad vidla)te kiselih krastavaca ( ja ih zimničila) i Vama u slast! (križar 17.04.2014. 19:49)
  • Oooo tako mi je drago da prehrana nas koji smo se uspjeli zadnjih
    20ak godina svjesno othrvati ovoj sustavnoj propagandi prerađenog sr*anja i i dalje klopamo najbliže našim starima - ima svoje ime !

    Sad se osjećam malo manje glp kad ljudima pričam kako/što/na čemu kuham/pečem/pržim a srećem se s jezom i užasom u očima nasuprot :).

    Nas 4, nitko viška kila, nitko alergije, krvna slika svima 5+, u 15 g 2x gripa,
    1 bronhitis, lomovi kostiju s bicikla mislim nemaju veze s prehranom ;)?

    To je to.

    Maknuti prerađevine.

    Samo je jedan zajeb.

    Skupo je i ljudi si to ne mogu priuštiti na mjesečnoj bazi.
    Rijetke su obitelji koje mogu.

    Ali...na tome se ciljano i radilo i uspjeli su... Žalosno. (oldschool 19.04.2014. 20:54)
  • Križar, mislim da empatija siromašnijima (od sebe?) preko komentara je, ako već ne licemjerje, onda bar isprazna floskula. Držim da nema nikakvu (emocionalnu) vrijednost. To šta sam se dala u raspravu sa fotografom, ne znači da padam na svaku provokaciju. Cilj ovog bloga i komenta je promoviranje mog posla, pa onda i svega korisnog na što usput naiđem.

    Oldschool,

    Donekle si u pravu a donekle ne.
    Ono što je osnova za postizanje crijevne flore, a u Anitinoj knjizi "Istine i laži o hrani" se nalazi (jedno 5-6 strana) pod Antikandida dijetu je :
    Kefir
    Juha od kostiju
    kiseli kupus (friški)

    a dodatno se pri tom smije jesti
    zelenilo tipa salata, blitva, špinjača,
    jaja, panceta, masnoće
    maslinovo ulje...

    stvarno nije nešto skupo.
    Moj jelovnik izgleda tako a pojedem ili pancete ili jaja ujutro,
    Popijem tzv. bp kavu sa maslom i kokosovim uljem.
    Za ručak pojedem malo mesa i puno blitve i salate začinjene maslinovim uljem.
    Ostatak dana popijem litru kefira.

    Litra domaćeg mlijeka sa mljekomata košta 7 kn, (kefirna zrnca sam od lchf ekipe dobila gratis)
    Kiseli kupus di ga ja kupujem kilo 13 kuna.
    kokosovo ulje košta oko 80 Kn, traje mi cca tri tjedna.
    Maslinovo imam svoje.
    Također imam uglavnom i svoje povrće, a velika kokoš (37 Kn) sa svim dijelovima se rastegne na tri dana za mene i dvoje male dijece.
    Ovo je zbilja sve jako jeftino.

    Ono što je pak skupo to je lchf kruh koji radim djeci od indijskih oraščića ) kilo košta 100 kn i slične slastice, jer pokušavam djecu zdravim načinom odviknut od šećera.
    Ali, ovaj režim za izliječenje crijeva je financijski povoljan, a treba trajat mjesecima
    . (Sapunerija 20.04.2014. 20:59)
  • Odličan post!
    Kruh djeci ne moraš nužno raditi od preskupih indijskih oraščića, već možeš i od bakinih bajama sa tavana. (Bugenvilija 23.05.2014. 10:39)
  • Zanimljiv post, patim već dugo vremena od [a href=http://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/25693/Gastritis-upala-zel ucane-sluznice.html target=_blank]kroničnog gastritisa[/a], baš me zanima više o ovoj temi (Valeria 20.10.2014. 10:24)
  • nedjelja, 06.04.2014.

    Hand milled metoda izrade sapuna

    Postoji nekoliko metoda izlijevanja sapuna u kalupe, a da ne morate baratati sa opasnim lužinama.
    Osim gotovih glicerinskih baza možete koristiti naribane sapune dobivene toplim i hladnim postupkom.
    Hand milled metoda je idealna za sve koji želite domaće sapune na bazi prirodnih ulja, želite u to staviti svoje posebne dodatke, eksperimentirati sa eteričnim uljima, ljekovitim biljem, zrncima za piling... A ne želite petljati sa opasnom sodom kauštikom (NaOH).
    Također, pošto je saponifikacija već davno gotova, natrijeva lužina ne djeluje na dragocjene dodatke poput eteričnih ulja. Dakle, svojstva eteričnih ulja se u ovakvim se sapunima bolje sačuvaju. Dodaju se netom prije ulijevanja u kalup.
    Još jednom: Pazite kod bijelih i prozirnih baza na sastojke (ne želite da sadrži sls ako težite za sapunima na bazi prirodnih ulja)

    Hand milled metoda je kuhanje naribanog, već gotovog sapuna. Neki je zovu i franch milled, iako se franch milled odnosi na posebnu tehniku ribanja, posebnim čeličnim strojnim ribežima.
    Ali po meni formula ribanja je jednostavna: Što tanje naribano, to bolje.

    Na slijedeće tri slike imate sve što Vam je potrebno:
    naribani sapun photo naribani_zpsfe17669d.jpg
    Naribani castile sapun u loncu koji stoji u drugom loncu, tj. banjimariji

     photo voda_zps219fda1e.jpg
    Destilirana voda u desetini količine sapuna, (ako je sapun nekoliko mjeseci star, može i petina)

     photo kalup_zps3c41495b.jpg
    kalup, može i puno jednostavniji od ovog moga

    Naki od mojih omiljenih sastojaka u handmilled sapunu:
    neven photo neven_zps435e614a.jpg
    Macerirani listići nevena

     photo med_zps661dbe08.jpg
    Vriskov med

    Najbolje da počnete sa malim količinima

    Recept za početnike:
    500 grama sapuna
    50 g vode
    10 g meda
    20 ml eteričnog ulja po izboru

    U lonac s vodom stavite lonac sa sapunom i vodom. Miješate plastičnom žlicom dok ne postigne ovakvu, pa čak i još "stakleniju" tj. "želatinastiju" smjesu od ove:
    Dupli lonac photo banjamarija_zps4f1e3fc5.jpg
    Konstantno miješanje je neophodno.
    Tada dodate med i eterično ulje i odmah izlijete u kalup.

    Za takvu stvar su vam idealni kalupi koje već imate kod kuće. Tetrapaci od mlijeka, sokova...
    Kalupici photo kalupic_zps643b3bf1.jpg
    Možete ga rezati već sutra.

    Ovako izgleda gotov sapun
    gotov photo gotovsapun_zps67af68ca.jpg

    p.s. Prodajemo naribanu castile bazu od ekstradjevičanskog maslinovog ulja
    p.s.s. Prodajemo maslinovo ulje

    Oznake: sapun, hand milled, kalup

    - 17:26 - Komentari (5) - Isprintaj - #
  • Od koje vrste sapuna se dobije željena masa kao podloga;
    obični sapun za umivanje ili za pranje? Hvala! (nije vino alkohol 06.04.2014. 19:01)
  • P.s. Koja je cijena gotove baze po kg? (nije vino alkohol 06.04.2014. 19:02)
  • @nije vino alkohol,

    Sapune za pranje veša ne radimo. Uglavnom se sa sapunom od ed maslinovog ulja može prati cijelo tijelo i šteta je s njima prati ruke.

    Možete napraviti bazu za hand milled metodu sami, pogotovo ako radite sapune, pa vam ostanu ostaci sa krajeva kalupa.
    To je moj slučaj, ribam ostatke sapuna. :-) Jedna djevojka se interesirala, pa sam došla na ideju da bi još ljudi to voljelo iskoristiti.

    Imam dvije vrste baze:
    -Castile bazu, dakle saponificirano ekstradjevičansko maslinovo ulje rađeno hladnim postupkom sa viškom ulja (i ništa više) 100 kn/kg

    -Bazu od saponificiranog palminog, kokosovog i maslinovog ulja 50 kn/kg

    Castile sapun od100 grama iznosi inače 30 Kn, a ovaj drugi sapun sa dodatkom palminog i kokosovog uglavnom iznosi 20 Kn za istu gramažu. (Sapunerija 06.04.2014. 20:22)
  • DEFINITIVNO VAM JE BLOG NAJMIRIŠLJAVIJI.BRAVO. (križar 07.04.2014. 14:08)
  • pozdrav, interesuje me kako saljete bazu u Neum, hvala (ruzica 25.05.2014. 20:29)
  • << Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

    DNEVNIK.hr10Nakon prijave pratite svoje najdraĹľe blogere i kreirajte vlastite liste blogera!Naslovnica