Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sapunerija

Marketing

Zašto LCHF?

Na neki način ovaj post o prehrani i probavi je vezan i za moj posao sa sapunima.
U LCHF filozofiji pripremanja zdrave hrane i postizanja dobre probave, po svemu što znam, kriju se jedini odgovori na seboreju, psorijazu, atopijski dermatitis za koje često dobivam upite. Nikakav sapun ni krema neće izliječiti seboreju, ako se ne postigne zdrava crijevna flora.

Moj ćaća hipohondar godinama je proučavao pubmed stranice i obivao sve internetu dostupne patentne urede. Došao je do revolucionarnog zaključka: Većina ljudi sa gastritisom nema višak, već manjak želučane kiseline. Doktori to međutim ne znaju, vide veliku količinu tekućine u želucu, nitko ne mjeri ph, i onda davaju tablete za smanjenje kiseline. Osjećaj dizanja kiseline u ustima po njegovu je hrana koja fermentira pa se diže, jer se zbog nedovoljne kiseline ne može probavit i ići dalje.

Naravno, svi smo ga doma sažalno gledali, otpisali, prijatelj mu je čak rekao da ga je "pribacilo" na drugu stranu. Na mračnu stranu, sa strane čovjeka koji zdravo razmišlja na stranu onoga tko neprestano razmišlja o zdravlju. Tako sam i ja mislila, dok nisam otišla na predavanje Anite Šupe. Na predavanju je sat i po pričala o crijevima. Ne samo da je potvrdila očevu teoriju, već mi je sasvim objasnila rad probavnog sistema na znanstveno utemeljen način, objasnila funkcije dobrih bakterija, dala upute kako ojačat slabu stijenku crijeva, i još mnogo toga.

To predavanje je koštalo 50 Kn i promijenilo mi je shvaćanje o zdravlju te prehrani iz temelja. I prije sam bila LCHF sljedbenik, ali ovo me i uplašilo i otvorilo mi oči, ali dobila sam konačno pravo znanje što mi je raditi. Najviše sam se osvjedočila na vlastitom primjeru, izliječila sam "višak kiseline" jednostavnom ali dugotrajnijom metodom. Mogu se pohvalitit da sam uz kefir, juhu od kokošjih kostiju i kiseli kupus stvarno smirila želudac. Bez i jedne tablete za smanjenje kiseline pa čak i ostalih vitaminskih i probiotičkih dodataka.

Stvar nije jednostavna, ne postoji čarobna formula, već bitna promjena prehrane i shvaćanja hrane i zdravlja. Nije moje da ovdje neuko prenosim naučeno, ali zato preporučam svima, (i debelima i mršavima, sa viškom kolesterola, sa manjkom želučane kiseline, srčanim bolesnicima...) za početak ovaj link:


http://istineilaziohrani.blogspot.com/


LCHF po meni nije samo liječenje bolesti i održavanje zdravlja, sredstvo za zdravo mršavljenje ili debljanje,. LCHF (low carbon high fat) ima još mnoge nazive i glupo mi ga je svrstati na ova četiri slova.
Za mene je LCHF povratak prirodnim vrijednostima i energetski napredak na mnogim nivoima. Podržavanje malih poljoprivrednika je u mojoj glavi važnije nego davanje milosrđa. Upoznavanje poljoprivrednika i hrane zahtijeva vrijeme koje rado trošim. Kupovanje i pripremanje hrane mojoj obitelji mora, i tu sam skoro opsesivna imati porijeklo sa zemlje, a ne iz laboratorija. LCHF grupa nesebično daje informacije kako i gdje.
Također LCHF nikako nije udaranje po mesu bez povrća, a zahtijeva ozbiljnije učenje za pravilan odabir različitog pristupa različitim stanjima. Ipak, nagrade su velike.

Osnovni i prvi korak sam znala i davno prije, pa evo:
Prerađena ulja i ulja u kojima prevladavaju dvostruko zasićene masne kiseline su frlo štetna. Izbacite ih potpuno iz prehrane: suncokretovo i sojino.
Sve žitarice više ne valjaju (kruh, manistra, brašno). Šećer isto. Izbaciti sve!
Ali ako budete dobri i uporni, zamijenit ćete ih ukusnim i korisnim namirnicama.



Post je objavljen 15.04.2014. u 18:32 sati.