utorak, 10.06.2014.

Pečatiranje sapuna

sortiranje photo pecat4_zps94e2276b.jpg


Prije četiri ljeta putovala sam po južnoj Francuskoj. Po brdašcima iznad Nice i Cannesa su oni koji imaju smisla za lijepo, prije turističkog ludila, sebi uredili prekrasne vile sa maslinicima. To su uglavnom bili Renoir i Chagall i još pokoji manje poznat slikar. Nađe si i pokoji mali obiteljski hotel u tom stilu. Običaj je tamo gostu na jastuku ostaviti sapun sa mirisom lavande na kojem je otisnut pečat tog hotela.
Pa pomislim:
Zašto naši apartmani ne bi udarili pečate po sapunima?

pecatiranje photo pecat_zps725e3581.jpg

Naravno, ja tučem pečate, a oni razvesele gosta unikatnim poklonom. Pečat ima taj obrtnički štih, pa imam takvih narudžbi i više nego ih stignem napraviti.

Bitne su dvije stvari za lijepo "ugraviran" pečat: kvaliteta pečata i kvaliteta sapuna.

 photo pecat7_zps3388753d.jpg
Radim pečate kod jednog gravera. Pečati su od pleksiglasa, dubine 3mm. Bitno je da detalji u izradi nisu jedni blizu drugih. npr. da nije pretanka linija slova tako da dvije rupice u slovu nisu preblizu. Onaj tko radi tu pripremu u vektorskim programima, Corel, InDesign, će to već znati rasporediti. Izrada pečata sa pripremom košta cca 300 Kn.

Sapun mora biti suh da se ne melja po pečatu, a opet ne presuh da ne puca. Dužina sušenja sapuna ovisi o godišnjem dobu, količini vode u sapunu, uljima koja ste koristili. Ako ste koristili veće količine ulja ili maslaca sa zasićenim kiselinama (kokos, shea, cacao butter) vjerovatnost je da će sapun pod pečatom pucati. Otprilike je ta dužina sušenja potrebna za pečatiranje tri tjedna.

Udari se lagano čekićem, dva tri puta po različitim površinama. Bitno je na pečat od pleksiglasa dodatno zalijepiti neku gumu da ne pukne.

glupiranje photo pecat3_zpsf1a44958.jpg

Ovo je posao u kojemu mogu sudjelovati i djeca, koja jedva čekaju pomagati oko sapuna. Za razliku od izrade sapuna, što je iznimno opasan proces za djecu i kućne ljubimce.





Oznake: pečat, sapun, apartmani, sapuni

- 09:07 - Komentari (3) - Isprintaj - #

petak, 06.06.2014.

Hollywoodski sapuni

Nema boljeg marketinga do onoga sa oltara. A Meka svih hodočasnika ljepote, mode, luksuza i sličnih pohlepa je Hollywood. Sapuni koji su blagoslovljeni u tom svetištu su postigli mnogo bolju prođu i cijenu nego svi ostali.

Sapun Erna Lasla: Sea Mud Deep Cleansing Bar

 photo ernolaslo_zpsc556dd31.jpg

Godinama najveći guru za ljepotu se vraća. U knjizi „Kako biti obožavana: vodič za djevojke kroz holivudski glamour“, Caroline Cox je definirala sapun Erna Lasla kao tajnu ljepote Audrey Hepburn. U dijelu pod nazivom "Kako oprati lice poput Audrey Hepburn", ona spominje Audrinu rutinu "minimalizam - ali s diskretnim dodirom luksuza." Audrey je navodno prala lice tim sapunom svaki dan sto puta i sto puta ispirala. Istina je da je Audrey bila osobni klijent dr. Laszlo-a i izjavila je: "Dugujem 50% od moje ljepote mojoj majci, a drugi 50% doktoru Ernu Laszlu." Inače u knjizi savjetuju i mnogo praktičnih stvari kao i kako dati dobrotvornu donaciju poput Angeline Jolie.
Woody Allen se u filmu „Annie Hall“ našalio s tom rutinom, koja je očigledno postala popularna u Hollywoodu. Čudio se zašto ona (Annie) stoput pere lice tim crnim sapunom.
Erno Laslo je imao zavidnu listu najboljih glumica iz zlatnog doba Hollywooda. Marilyn je imala njegovu kremu kraj kreveta kad se predozirala tabletama. Malo mi je to too creepy spominjat u marketinške svrhe, ali sigurno im je to znatno povećalo prodaju.

Sapun inače košta 40$ i napravljen je jedino od palminog ulja, uz dodatak mulja iz mrtvog mora.
Palmino ulje je inače najjeftinije ulje za upotrebu u sapunima, ozloglašeno je među aktivisticama, uglavnom holivudskim princezama, koje su i pobornice zaštite životinja (jer zbog sjeće palminih stabala stradavaju orangutani). Ja nisam pobornik stigmatizacije palminog ulja u kozmetici jer mislim da se palme sjeku prekomjerno zbog goriva, a ovo spominjem kao hollywoodski paradoks.


Sapuni sestara Ogilvie, film Scent of a Women



Prije uvoda u jedan od najljepših filmskih plesnih scena slijepi Al Pachino namiriše diskretan miris žene. Ustvrdi da je miris na njoj sapun sestara Ogilvie. Ona zadivljeno odgovara da uistinu koristi sapun sestara Ogilvie. Dvije rečenice, kakva reklama!
Čarolija marketinga.



Fight Club soap

 photo brad_zps069d2667.jpg

Ovaj sapun mi je fora. Brad Pitt ga proizvodi u ovom kultnom filmu. Odmah moj posao doživljavam kulerskijim kad vidim da i Brad radi slično.
Na forumima su fanovi razvili teorije o značenju rozog sapuna u filmu. Najzanimljivija mi je bila tvrdnja da roza boja simbolizira salo, jer kao sapun se radi od sala kao ostatka liposukcije te se nazad vraća tim ženama kao vrhunski kozmetički proizvod čime je krug cirkuliranja energije i tvari zatvoren.

Nisam naišla na sastav proizvoda, ali sviđa mi se reklama:
"If you’re going to shower, be a man about it. Introducing the only soap made with electrolytes, caffeine, and punching. Don’t waste your time with anything less." Ovaj sapun prodaju za 20 dolara.


Ljudi su uvjereni da uvođenjem brojnih kozmetičkih rituala znatno doprinose njezi tijela. A to nije baš točno. Vrijeme koje ste uštedili na kozmetičkim tretmanima možete provesti uživajući u životu. Iako, užitak masaže može spadati u oboje. :-)

 photo 14c49ad9-91af-4169-8798-e7b7f2ef5fac_zps4866ac10.jpg

Moj ritual pranja: Uđem pod tuš i pustim vodu. Nasapunjam se svojim sapunom od meda. Isperem se. Četo se ispirem hladnom vodom jer to potiče cirkulaciju. Malo je teško naviknut se, ali osvježava veoma snažno. Med je izvrstan humektant i zadržava vlagu, pa mi poslije tuširanja nije potrebno nikakvo mlijeko ni krema za tijelo.
Kozmetička industrija vas pokušava uvjeriti da vam je potrebna sto i jedna stvar za njegu tijela. Moja francuska kolegica zauzima suprotan stav i uvjerava ljude da osmisle njegu sa što manje proizvoda.

- 09:04 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 02.06.2014.

Tirkizni tučepski dragulj

 photo dragulji_zpsf1641e1b.jpg


Ime sapuna: ***Tirkizni tučepski dragulj moćni oprašivać afrodizijačka mirisa koji se presijava na jutarnjem svjetlu kupaone dobivajuć dodatnu rasvjetu iz sjaja zavidnog oka vaše susjede***

Eterična ulja: Limeta, tangerina, grejp...

Bazna ulja: Makadamija, maslinovo, kokos, shea butter

Dodaci: Ekstrakt ružmarina, bijela glina, plava mika i titanium dioksid.

Sapun je rađen posebnom tehnikom ulijevanja u osmerokuti kalup u obliku cijevi. Baš sam se potrudila oko tehnike, a kad je još malo usavršim, stavljam na blog.

Ovaj sapun je nastao u želji da napravim sapun sa uljem makadamije. Makadamija ima palmitoleinsku kiselinu koja se nalazi u lipidima mlade kože, pa je starije tete rado koriste. Ne znam kako makadamija djeluje u sapunu osim što ima visoki postotak njege. Ipak, višak ulja koji se nalazi u hladnim sapunima će imati priličnu količinu te palmitoleinske kiseline..


Da još jednom napomenemo:

1. Čitajte sastojke na sapunima.

2. Sapuni rađeni od ulja i sode nemaju nikakve dodatne štetne kemikalije, pa ne morate brinuti što nanosite na kožu

3. Imaju višak ulja pa dodatno njeguju kožu. Ne vadimo glicerin kao kod konvecionalnih sapuna, pa on dodatno njeguje kožu. Glicerin pak privlači vlagu, pa sapune čuvajte na hladnom, suhom i tamnom mjesu.

4. Sapuni su uglavnom namijenjeni za njegu tijela. Šteta je koristiti ih za ruke. Lice, ako nije masno ili sklono aknama, perite sa sapunom koji ima dodatak meda ili uopće nemojte prati sapunom.
Nemojte ih držati u ormaru! Eterična ulja će s vremenom ispariti, a divna bazna ulja koja čine višak ulja u sapunima će se nakon godinu, dvije pokvariti.

Oznake: sapun, MAKADAMIJA

- 15:06 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>