utorak, 10.06.2014.

Pečatiranje sapuna

sortiranje photo pecat4_zps94e2276b.jpg


Prije četiri ljeta putovala sam po južnoj Francuskoj. Po brdašcima iznad Nice i Cannesa su oni koji imaju smisla za lijepo, prije turističkog ludila, sebi uredili prekrasne vile sa maslinicima. To su uglavnom bili Renoir i Chagall i još pokoji manje poznat slikar. Nađe si i pokoji mali obiteljski hotel u tom stilu. Običaj je tamo gostu na jastuku ostaviti sapun sa mirisom lavande na kojem je otisnut pečat tog hotela.
Pa pomislim:
Zašto naši apartmani ne bi udarili pečate po sapunima?

pecatiranje photo pecat_zps725e3581.jpg

Naravno, ja tučem pečate, a oni razvesele gosta unikatnim poklonom. Pečat ima taj obrtnički štih, pa imam takvih narudžbi i više nego ih stignem napraviti.

Bitne su dvije stvari za lijepo "ugraviran" pečat: kvaliteta pečata i kvaliteta sapuna.

 photo pecat7_zps3388753d.jpg
Radim pečate kod jednog gravera. Pečati su od pleksiglasa, dubine 3mm. Bitno je da detalji u izradi nisu jedni blizu drugih. npr. da nije pretanka linija slova tako da dvije rupice u slovu nisu preblizu. Onaj tko radi tu pripremu u vektorskim programima, Corel, InDesign, će to već znati rasporediti. Izrada pečata sa pripremom košta cca 300 Kn.

Sapun mora biti suh da se ne melja po pečatu, a opet ne presuh da ne puca. Dužina sušenja sapuna ovisi o godišnjem dobu, količini vode u sapunu, uljima koja ste koristili. Ako ste koristili veće količine ulja ili maslaca sa zasićenim kiselinama (kokos, shea, cacao butter) vjerovatnost je da će sapun pod pečatom pucati. Otprilike je ta dužina sušenja potrebna za pečatiranje tri tjedna.

Udari se lagano čekićem, dva tri puta po različitim površinama. Bitno je na pečat od pleksiglasa dodatno zalijepiti neku gumu da ne pukne.

glupiranje photo pecat3_zpsf1a44958.jpg

Ovo je posao u kojemu mogu sudjelovati i djeca, koja jedva čekaju pomagati oko sapuna. Za razliku od izrade sapuna, što je iznimno opasan proces za djecu i kućne ljubimce.





Oznake: pečat, sapun, apartmani, sapuni

- 09:07 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>