Mnogo me žena pitalo kako da u svojoj kuhinji naprave sapun. Moram odmah reći da stvar sama po sebi nije komplicirana, ali treba voditi dosta računa o sigurnosti te morate uzeti u obzir financijski trošak pribora i posuđa (koje više nećete smjeti koristiti za hranu). Ako imate volje i posuđa za tu avanturu te svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje, možete si napraviti najzdravije sapune za svoju kožu, ne treba vam više nijedan drugi sastojak, osim naravno destilirane vode i sode kauštike. Ako imate staro maslinovo ulje, tada radite kuhani sapun koji nema ostatak, tj. discount ulja, ali to je druga vrsta sapuna od one o kojoj je ovdje riječ. Kalupi: Podijelila bi ih na one koje nije potrebno oblagati: Silikonski kalupi za kolače Korišteni tetrapak od mlijeka Pleksi profesionalni kalupi (tube ili pravokutni na rasklapanje) Inox profesionalni kalupi Kalupi koje je potrebno obložiti papirom za pečenje: -Tube od vodovodnih cijevi -Drveni pravokutni kalupi na rasklapanje -Plastični, teflon, aluminijski bakreni kalupi. -kutije kartonske od bombonjera ili vina… Hladni postupak se radi tako da „hladno miješate“ miješavinu sode+vode te ulja. Temperatura mora biti ista ili približno ista. Ne smije se razlikovati više od 4 stupnja. Obično u veći inox stavim ulje, a u manji lonac izmješam sodu i vodu i čekam da temperatura sode padne ispod temperature ulja. Preporučujem za početnike minimalno 38 stupnjeva Celzijevih. Kod hladnog postupka se koristi uglavnom tzv POPUST ili DISCOUNT ulja što znači da imamo 5% ili 8% više ulja nego je potrebno da bi se postigla saponifikacija. Dakle, taj višak ćete izračunati u sapunskom kalkulatoru. Imate ih nekoliko na internetu Hladni sapun, nakon što se dogodila saponifikacija, dakle, nakon što ste dobro izmješali štapnim mikserom sodu i ulje, se ulijeva u kalup. Da bi prepoznali saponifikaciju, kad kapnete kap sapuna u smjesu sa sapunom, treba ostati vidljivi krater, znan kao TRAG. Preopoznavanje traga zahtjeva iskustvo, tako da za početak, nastojte da vam trag bude dosta jak, dakle da sapunska smjesa bude što sličnija pireu, a krater zbilja vidljiv. Tek nakon nekog nekoliko napravljenih sapuna možete pokušavati igranje sa slabim tragovima jer riskirate propadanje sapuna. Netom prije ulijevanja u kalup dodajete pigmente, druge željene dodatke kao što su med, mlijeko, gline te eterična ulja. Za sapun od jednog kila potrebno vam je otprilike 40 ml eteričnog ulja (ova količina se koristi kod lavande ili lavandina). Naravno količina eteričnog ulja ovisi o vrsti eteričnog ulja, ali ako nemate dovoljno eteričnog ulja, radije ne stavljajte to ulje u sapun, jer se neće osjetiti nikakav miris. Sapun u kalupu dobro utoplite ručnicima i krpama. Ostavite ga minimalno 24 sata u kalupu. Nakon toga ga vadite iz kalupa, ovisno o vrsti sapuna da li će to biti dan ili dva ili možda i pet, i tada ga režete na manje kriške. Te kriške sapuna poslažete na hladno i suho i tamno mjesto i ostavite jedno mjesec dana da se sazrijeva. Tek onda je spreman za upotrebu. Vremena boravka u kalupu, razanja na kriške i sazrijevanja sapuna ovise o vrstama sapuna. Napominjem ovdje da je između hobija i profesionalnog rada dosta velika razlika. Trošak otvaranja obrta ili firme nije zanemariv, ali najveća je razlika u srednje težem fizičkom radu i ulaganjima u opremu i laboratorij. |
< | prosinac, 2013 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv