subota, 14.03.2020.

Čime prati ruke?

Preporuke su trebamo provoditi učestalo pranje ruku. Moji prijatelji iz Francuske su tekućim sapunom, najvjerojatnije pomiješanim sa detergentom, više puta dnevno prali ruke. I nakon tri dana koža im je bila toliko suha da im je pucala. Imali su ozbiljne probleme sa rukama. Tada su počeli koristiti moje sapune rađene ručno hladnim postupkom i spasili se iritacija. Ljudi najugroženiji ovim virusom su osobe starije od 60 godina, a njima su ruke puno više osjetljive i više suhe od ostalih... Ovo nije (samo) pokušaj da reklamiram svoje proizvode već uistinu poziv da sebi, a pogotovo svojim starijima kupite domaće sapune rađene hladnim postupkom u bilo kojeg proizvođača hladnih sapuna.

Bezbroj puta sam se uvjerila sam se da domaći sapuni mnogo manje isušuju i iritiraju, kupci su mi često osobe kojima smeta pranje uobičajenim sredstvima. U kupkama za pranje tijela su to često agresivni detergenti od kojih je svaki sapun, pa i onaj najjeftiniji industrijski bolji po mnogo stvari.

*Sapuni hladnim postupkom imaju višak ulja pa samim tim dodatno njeguju kožu, tj manje isušuju, manje skidaju površinski sloj. Sadrže i glicerin (a koji je u konvencionalnim sapunima izvađen) koji je prirodni humektant, tj vlaži kožu.
*Nemaju štetne kemikalije. Mali proizvođači od mirisa uglavnom koriste eterična ulja, od boja mike i mineralne pigmente a dodaci su obično prirodni poput meda, soli, glina...
*Podržavate uglavnom male proizvođače, domaće i lokalno. Također osjetno manje štetite okolišu kad kupujete krute sapune nego tekuće u plastičnoj ambalaži.

U koga kupovati sapune, tko radi kvalitetne? *Na prvu predlažem lokalne male proizvođače. Bilo bi dobro da imaju obrt, tvrtku ili opg, iako ni to nije uvijek garancija da rade kvalitetno. Ako ste dosad bili zadovoljni i znate proizvođača, to je već puno.
*Svakako bi bilo dobro da imaju sve nabrojane sastojke i to napisane na INCI-ju. Ako ih vi i ne znate čitati bar je donekle garancija da se proizvođač potrudio da nauči što radi. To vam je ono na pozadini malim slovima INCI: Sodium Olivate, Sodium Cocoate, Sodium Palmate.. . Znači da je proizvođač koristio najviše maslinovog ulja, zatim kokosovog, pa palminog. Ova tri se najčešće koriste kod prirodnih sapuna. Neću toliko ovdje o INCI listama.
*Sapuni hladnim postupkom su sasvim drugačiji od onih koje su radile naše bake. Kako radim i te sapune znam da su oni odlični za pranje veša ali nisu pogodni za učestalo pranje površina tijela.

Sapune smatram formom umjetnosti, plemenitim obrtom, malim luksuzom koji pružamo na koji smo mi koji izrađujemo sapune jako ponosni. Podržite sada male proizvođače i koža će vam biti zahvalna.

Oznake: sapun, prirodni, sapuni, pranje, ruku

- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>