Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sapunerija

Marketing

Uobičajeni postupci izrade krutih sapuna

Domaći sapuni se mogu raditi na različite načine, a o načinu na koji radite sapun će ovisiti i kvaliteta i namjena sapuna. Evo postupaka kojima se možete poslužiti za napraviti domaći sapun kod kuće. Najviše volim raditi hladne sapune, jer oni se mogu oslikavati različitim metodama što svaka kreativna osoba obožava a mogu postizati i različite efekte na koži.



Sapun se obično dobiva postupkom saponifikacije između kiseline (mast, ulje) i lužine. Svaka masnoća treba određenu količinu lužine da bi se dobio sapun. Sapuni sa viškom ulja imaju više ulja nego je potrebno da bi nastala potpuna saponifikacija. To su tzv. premašćeni sapuni, a višak ulja tj. manjak sode se u sapunskim kalkulatorima naziva superfat (višak ulja) ili discount (manjak sode) (što je više-manje ista stvar, iako ima fora da je superfat dodavanje ulja nakon postignute početne saponifikacije ali o tome neću sad).


Hladni postupak izrade sapuna

Ovako dobiveni sapuni se ne kuhaju, ulje i soda se miješaju na hladno. Početna saponifikacija se dobiva mehanički, uglavnom miješanjem štapnim mikserom. Nakon što je postignuta saponifikacija (trag), sapun se izlijeva u kalup. Nakon jednog dana (ili više dana, ovisno o nizu faktora), sapun se vadi iz kalupa i ostavlja da sazrijeva minimalno četiri tjedna (idealno šest tjedana a z a neke sapune i više). Glicerin ostaje u sapunu kao prirodni produkt saponifikacije. Taj glicerin također njeguje kožu za razliku od konvecionalnih sapuna kod kojih se glicerin odvaja. Hladni sapuni su uglavnom premašćeni sapuni jer je nemoguće van laboratorijskih uvjeta izračunati točan saponifikacijski faktor ulja. Ovakav sapun je najbolji za pranje tijela, ponekad čak i lica. Šteta je s njime prati ruke, a teško rublje.
*Hladni sapuni su nastali za vrijeme kolonizacije Amerike. Nemaju korijene u našoj tradiciji.

Topli postupak izrade sapuna

Nakon što se ulje i soda pomiješaju kao i kod hladnog postupka, sapun se grije i miješa u double boileru, tj. banjamariji (lonac u loncu s vodom) na cca 70 stupnjeva.
To je također postupak u kojem se preporuča premaščivanje. Sapun je gotov nakon cca dva sata, spreman za izlijevanje u kalup, te se već sutradan može koristiti za pranje tijela. Razlika između toplog i hladnog postupka je što u prvome postupku eterična ulja reagiraju sa sodom, ali se zbog nižih temperatura (neosapunjiva) svojstva baznih ulja bolje sačuvaju. U toplome postupku eterična ulja se dolijevaju u već gotov sapun pa ne reagiraju s lužinom i time miris eteričnih ulja ostaje duže.

Kuhanje sapuna ili metoda naših baka
Naše bake su kuhale sapun. Otprilike bi u lonac sa 10 l vode, 1 kg soli, 1 kg natrijeve lužine stavili 5 litara „murge“(talog maslinovog ulja) ili bilo koje druge masti ili ulja, uglavnom otpadnoga ulja. Tako su na kipućoj vodi miješale bez prestanka tri sata i više, dok se potpuno ne bi odvojio glicerin od sapuna, a sapun bio saponificiran bez viška lužine ili ulja. Ovakav sapun je idealan za pranje veša. Zato se ovdje koriste ulja i masti kojima je istekao rok trajanja, slobodne kiseline iz takvih ulja se i bolje saponificiraju te su i pogodnije za pranje nečistoće kao što je prljav veš. Ulja kojima je istekao rok trajanja se nikako ne smiju koristiti kod hladnog sapuna, jer bi se brzo pokvario zbog spomenutog premašćivanja, tj. viška ulja. Zato je sapun od loja ili svinjske masti po mom iskustvu dobar za izradu ovom metodom, ali se pokazalo da se loj ili mast životinjskog porijekla brzo kvari ako je na zraku ili višim temperaturama. Kod metode hladnim postupkom je nemoguće odrediti precizno točan saponifikacijski faktor ulja jer se udio masnih kiselina razlikuje dosta od jednog do drugog ulja. Ovome sapunu nije potrebno određivati saponifikacijski faktor jer potpuno saponificirana smjesa nakon mukotrpnog mješanja pliva na vodi, a ostatak, tj. višak natrijeve lužine ostane u vodi (u kojoj je i glicerin koji se uhvatio za sol). Ovdje morate paziti da sapun ne pokipi, pa su naše bake ovo uglavnom miješale u dvorištu.


Franch milled metoda

Ovdje se gotov naribani sapun pomiješa sa 10% vode. Zato eterična ulja i drugi dodaci ne reagiraju sa sodom jer radimo sa već gotovim sapunom. Ovo je za mene najjednostavniji sapun i najbrži način izrade sapuna.

Transparentni sapuni
Ovo je malo kompliciranija metoda od prethodnih.
Ovakvi sapuni se rade s alkoholom i šećerom, a zbog prisustva alkohola nisu pogodni za suhu kožu. Alkohol je i vrlo nezgodan za rad. Na tržištu se nalazi mnogo gotovih baza transparentnih sapuna sa sls-om pa tu pripazite na deklaracije. Ljudi kupuju gotove baze i igraju se oblicima i teksturama ( i dobiju stvarno zapanjujuće efekte) a nisu svjesni da ovakav sapun koji sadržava sls je puno manje kvalitetan nego konvecionalni sapun od 2 Kn. Ovaj sapun bih preporučila za pranje ruku, ali kako dosta ispušta glicerin može vrlo brzo postati gnjecav u neadekvatnoj posudi ili se orositi vlažnim prostorijama. Naravno i to ovisi o kvaliteti i načinu izrade.

****
Sve izrade krutih sapuna uključuju NaOH.
NaOH je dosta agresivna lužina, morate biti jako oprezni i svjesni opasnosti.
Nekad su žene sa ovih područja bacale smjesu sode i vode nevjernim muževima uoči, nakon čega bi ovi oslijepili. Zato pažljivo s lužinom i muževima!


Post je objavljen 12.05.2015. u 17:08 sati.