http://rigijev.blog.hr

ponedjeljak, 16.02.2015.

Budnost i samo-svjesnost

Ima jedna prica o beskucniku u Londonu koji se spremao na pocinak. Uspio je da u smecu pronadje komad suha kruha za veceru i stigao na obalu Temze. Padala je kisa i on se umota u svoj stari poderani kaput, lijeze pokraj rijeke i u treutku kad je gotovo zaspao, iznenada se pojavi Rols Rojs sa vozacem. Iz limuzine izadje ljepotica koja mu kaza; “Siroti covjece ne mislite li prenociti ovdje?” “Da, mislim”, odgovori beskucnik. “Ne mogu to dozvoliti”, rece ona. “Podjite u moju kucu da se naspavate, poslje jedne dobre vecere”. I tako udjose u auto, voze se van Londona i stizu do jedne vile okruzene sumom. Na ulazu ih doceka batler kojem zena rece; “James, molim te odvedi ovog covjeka u odjel za poslugu i neka mu pruze sve sto mu treba”. Nakon toga, zena ode u svoju sobu, razodjenu se i pripremi za spavanje. Iznenada, prisjeti se svog gosta, ode u odjel za poslugu i primjeti da iz sobe u koju su smjestili beskucnika dopire svjetlo. Ona pokuca, otvori vrata i nadje covjeka budnog. “Sto je dobri covjece”, upita ga, “zar niste dobro vecerali?” “Nikad u zivotu nisam tako dobro jeo”, odgovori joj on. “Jel vam toplo, mozda vam treba malo drustva? Mozete li se malo pomaknute da napravite mjesta i za mene?”
Ona mu pridje, on se pomaknu i pade u Temzu.
Ovo niste ocekivali? Vrijeme je za budjenje; kada budes spreman da svoje iluzije zamjenis stvarnoscu, svoje snove realnoscu, tada ces izaci na pravi put. Tada ce tvoj zivot dobiti smisao.

Zadovoljan sam-nisam zadovoljan. Mozda je zadovoljstvo u ovom trenutku unutar mene, no stvari ce se ubrzo promijeniti, nece potrajati – nikada ne traju. Sve se mijenja. Oblaci dolaze i odlaze; neki su crni a neki bijeli.
Ovo treba shvatiti. Kad ih shvatim onda stvari mogu mijenjati. Isto ja i sa samospoznajom. Najprije samo-promatranje, budnost i svjesnost. Potom promjene.

Mijenjas li svijet ili sebe?
Nikakav sud, nikakav komentar, nikakav stav – jednostavno promatraj; proucavaj, gledaj, bez ikakve zelje da promijenis ono sto jest. Sposobnost razumijevanja se gubi kad hoces da ono sto jeste mijenjas u ono sto treba da bude. Kad uspijes usvojiti stav promatraca promijenit ces se bez napora.

Kad unutar tebe postoji nesto sto se krece u ispravnom smjeru, to stvara disciplinu. Zivot svjesnosti rastjeruje mrak, sve zlo nestaje a ono sto je dobro biva hranjeno. To treba iskusiti.

Sokrat kaze; Nesvjestan zivot nije vrijedan zivljenja. Tu istinu ne treba dalje objasnjavati. Vecina ljudi ne zivi svjesnim nego mehanickim zivotom. S mehanickim mislima koje poticu od drugih, mehanickih osjecanja i mehanickih akcija i reakcija.

Dok se osjecas dobro nakon ti kazu da si okej, pripremas se ne to kako ces se osjecati lose kada ti kazu da nisi okej. Sve dok, pazis kao se oblacis, kakva ti je kosa – kako zgledas i to radis zbog drugih ti zivis da bi se zadovoljio njihova ocekivanja.
Promatranjem sebe se dolazi do ovakvih otkrica. Jer cinjenice su da nisi ni ok ni obrnuto. Mozda samo odgovaras necijem raspolozenju ili aktualnoj modi. Zar to hoces li biti ok ovisi o tome? O onome sto drugi misle o tebi?

Isus, po standardima onog vremena, ocito nije bio okej.

Ti nisi ni ok niti obrnuto. Ti si jednostavno ti. Treba prestati sa svim pricama da li je netko ok ili nije ok. Sa zakljuccima, prosudjivanjima, osudama; treba samo gledati – promatrati.

Oznake: smisao života, svjesnost, budnost, introspekcija, spoznaja, samo-spoznaja, Sokrat

16.02.2015. u 16:16 • 0 KomentaraPrint#

subota, 20.12.2014.

LJUBAV JE PUT

Ljubav te prati od samog rođenja, pocevsi od bezuvjetne ljubavi majke odn ljubavi roditelja. To je posebno stanje kada doživljavaš Božanstvo, kroz posebno blaženstvo i milost. Ljubav spada u osobno iskustvo. U tijelu se manifestira u astralnom polju na liniji srca-na granici između fizičkog i duhovnog; između tri fizičke i tri duhovne čakre.

Od onih koji su iskusili ljubav nije svatko to iskustvo ljubavi zadržao odrastanjem, već je kod nekih pažnja uma bila usmjerena na neke, za život duše nebitne životne stvari. Kod takvih je ljubav potisnuta i trebaju je ponovo oživljavati.
Svi oni koji duboko osjećaju ljubav, na pravom su Putu života duše, jer je u prirodi ljubavi da čovjeku daje jasnoću, budi duh i sigurno vodi ka istini, svijesti i slobodi. Zato kažemo da je ljubav preduvjet duhovnosti svakog pojedinca.

Neki smatraju da je ljubav seksualna želja ili obično voljenje. To ne može biti ljubav, jer se vezanost za Božanstvo tako ne manifestira.

Sama ljubav nije, niti može biti duhovna stvarnost, jer joj je uloga posredovanje između fizičkog i duhovnog aspekta, između osjećanja i mira, između nagona i svijesti. U svjesne su osobe prisutni svi aspekti života ukljucujuci i ljubav. U svijesti je sve sadržano, pa i ljubav.

Čarolija ljubavi je moćna i od pojedinca ne pravi ovisnika, kao što je slučaj sa nagonom. Ne možeš se ničemu tako predati kao ljubavi, jer te ona direktno uvodi u blaženstvo i milost Božanstva. Ljubav se predaje duhu, a iz blaženstva se duha uplovi u čistu svijest.

Dobio si na poklon dušu. Predstavljaš sjeme ljudske vrste i jedinstven si na svijetu. Božanstven si u svemu, iako još nisi svjestan. Rodio si se u ovoj materijalnoj prirodi. Uz bezuvjetnu ljubav roditelja počeo si sisati, jesti hranu. Progovorio si. Počeo hodati. Tijelo i dalje raste.
Možeš opažati, misliti, aktivira ti se um. Učiš od roditelja, sredine, društva.
Iz dana u dan imaš sve više navika.
Postajes podložan i ovisan, nešto ti godi, sa nečim se ne slažeš, lagano se dijeliš u sebi, između tijela i intelekta.
Kako si zreliji sve je više želja.
Znanje ne prati tvoje potrebe i mogućnosti. Nedostaje ti mir.
Imaš svega u izobilju, ali ti ipak nedostaje život.
Postaješ nemoćan, bez volje, bez ljubavi, bez smisla kako dalje.
Okrenut si prema van, ne vidiš vlastitu dubinu.
Osjećaš nepravilan rad srca. Kao da ne dišeš, nema nigdje tvog daha.

Počeo si tražiti PUT.
Počeo si učiti i odmah ti je lakše, vidiš smisla u tome. Nisi više zbunjen. Nekako ti je sve jasnije. Mijenjaš se, na pravom si putu. Držis se novih znanja. Nisi više napor sebi i drugima. I ljubav se vratila.
Povratio ti se mir. Osjećaš snagu svog daha. Vidiš smisao života.

Ovo je izvadak-sazetak rečenica i mudrosti koje su me dirnule i inspirirale da ih objavim.
by Rigi

Oznake: ljubav, svijest, duša, smisao života, transformacija

20.12.2014. u 17:00 • 0 KomentaraPrint#

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



Veljača 2019 (1)
Kolovoz 2018 (2)
Srpanj 2018 (1)
Lipanj 2018 (1)
Svibanj 2018 (1)
Veljača 2018 (1)
Studeni 2017 (2)
Rujan 2017 (1)
Srpanj 2017 (16)
Svibanj 2017 (4)
Ožujak 2017 (1)
Veljača 2017 (2)
Siječanj 2017 (1)
Ožujak 2016 (3)
Veljača 2016 (1)
Siječanj 2016 (3)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (3)
Kolovoz 2015 (1)
Srpanj 2015 (1)
Svibanj 2015 (1)
Ožujak 2015 (22)
Veljača 2015 (13)
Siječanj 2015 (11)
Prosinac 2014 (6)
Studeni 2014 (1)
Kolovoz 2014 (3)
Veljača 2014 (4)
Siječanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (1)
Studeni 2013 (2)
Rujan 2013 (5)
Kolovoz 2013 (8)
Srpanj 2013 (4)
Lipanj 2013 (3)
Svibanj 2013 (2)
Travanj 2013 (5)
Ožujak 2013 (21)
Veljača 2013 (9)
Siječanj 2013 (4)
Prosinac 2012 (5)
Studeni 2012 (5)
Listopad 2012 (8)
Kolovoz 2012 (14)
Srpanj 2012 (7)
Svibanj 2012 (1)
Veljača 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)

Moj Pinterest

Visit Davor's profile on Pinterest.



View Davor Gasparac's profile on LinkedIn