LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Pitomača
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

29.11.2007., četvrtak

Pitomačke fotografije-košute i jelen

košute


- 18:02 - Isprintaj - #

Pitomački kontakt policajci održali predavanje u dječjem vrtiću

Dana 28. 11. 07. djeca pitomačkog dječjeg vrtića “Potočnica” utvrđivala su svoja znanja iz prometa.
Njih osamdeset i dvoje, sa ravnateljicom Marijom Jakelić i vrtičkim tetama bili su domaćini prometnom policajcu Dariju Gazibaru, policijskom službeniku za promet Virovitice i pitomačkim kontakt policajcima Siniši Tišljaru iz Prvog i Frediju Čizmaru iz Drugog rajona u Pitomači.
Pokazalo se da mališani puno znaju o prometu učeći sa vrtičkim tetama i roditeljima. Prometnog policajca, vikali su, poznaju po kapi i onom bijelom na rukavima.
Znaju da je promet opasan, da moraju paziti, da uvijek moraju biti oprezni i još mnogo toga. Svi su na dar dobili reklamne materijale o prometu s naznakom “Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa” – orukavlja koja svijetle po mraku, uključujući i prsluke, da budu vidljivi u prometu.
Sa policajcima i tetama obavili su i praktičnu nastavu prelaska preko ceste, signalizirane semaforom u Pitomači, a s ravnateljicom dogovoreni su daljnji korisni kontakti u svrhu zaštite djece u prometu.

Barica Mihoković
FVKNovosti

- 06:04 - Isprintaj - #

Aktivnosti pitomačke školske djece


U okviru dijela školskog programa Osnovne škole “Petra Preradovića “ iz Pitomače, učenici petih a, b i c razreda postavili su zapaženu izložbu rukom rađenih eksponata s temom “Povijest naših ruku” iz nastavnog gradiva petih razreda. Izložili su oruđa i oružja, a na terenskoj nastavi s Bernardom Žibreg prema izloženom eksponatu pripremali su se na terensku nastavu za posjet kazališne predstave u Zagrebu.

Barica Mihoković
FVKNovosti

- 05:59 - Isprintaj - #

27.11.2007., utorak

FVK"Mirko Lauš" na 39.reviji u Zagrebu

Dado i Ivana
Članovi FVK ML sudjelovali su 23. i 24.studenog na 39. reviji filmskog i video stvaralaštva koja je održana u Zagrebu.
Smještaj je bio u hotelu "Laguna" a revija je održana u kinu Tuškanac.
U službeni program revije ušao je film "Štefina i Ivina", a ukupno je bilo prijavljeno 69 filmova iz cijele Hrvatske dok ih je u program ušlo 25.
U okviru revije održana je i projekcija filmova UNICA-e a i revija jednominutnog filma "60 sekundi Hrvatskog filma" dok je službeni program revije obuhvaćao 4 revijske projekcije u kojima je prikazano 25 filmova.

FVK"Mirko Lauš"





"Krug"Krunoslava Heidera
HEIDLEROVA MINUTA 'KRUGA' ZA POBJEDU
Krunoslav Heidler, predsjednik đurđevačkog Foto kino kluba ‘Drava’, pobjednik je revije jednominutnih filmova pod nazivom ’60 sekundi hrvatskog filma’, koja je, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, održana u Zagrebu. Ta je revija po četvrti put održana u sklopu 39. revije filmskog i video stvaralaštva, a od 46 ostvarenja autora iz cijele zemlje žiri je najboljim ocijenio Heidlerov uradak ‘Krug’.
Radio Koprivnica

- 18:03 - Isprintaj - #

Za spas Drave kod Križnice 112 tisuća eura

Iz pretpristupnog programa PHARE-CBC Virovitičko-podravskoj županiji odobreno je 112.000 eura za Studiju revitalizacije Stare Drave kod Križnice. Riječ je studiji izvedivosti rehabilitacijskog plana kao i o plana optimalizacije infrastrukture za razvoj održivog turizma.
Županija se odlučila za revitalizaciju rijeke Drave jer je sustavnom devastacijom njezinog korita došlo do produbljivanja rijeke i suše, koja je ozbiljno ugrozila biljni i životinjski svijet, a na što već godinama upozoravaju ekološke udruge, među kojima kvalitetnim akcijama prednjači Prirodoslovno društvo Drava iz Virovitice.
Područje oko prekodravskog sela Križnica, koje je s Hrvatskom povezano tek visećim mostom, prostire se na stotinjak hektara. Bilo je očuvano stanište mnogih vrsta ptica i riba, a sa svojim specifičnim ekosustavom, bogatstvom vodenih površina i stanište nekoliko endemskih vrsta. Nakon znanstvenog istraživanja na to su prvi upozorili stručnjaci iz Prirodoslovnog društva Drava, što je ponukalo mještane Križnice da peticijom zatraže zaštitu. U akciju se uključila Virovitičko-podravska županija, koja je to područje zaštitila kao prirodnu vrijednost.
S obzirom na to da se lokalitet nalazi u samom graničnom području, projekt revitalizacije planiran je kao zajednički pothvat Hrvatske i Mađarske, ali mađarskom projektu nije odobreno sufinanciranje. “To je uvjetovalo potrebu da već odobreni projekt moramo temeljito preraditi kako bismo ga prilagodili izvođenju samo s jedne strane, a da pri tome ne promijenimo financijske okvire. To nam je uspjelo pa nam je ta revidirana verzija odobrena i uskoro krećemo u provedbu”,
kaže mr. Antun Mihoković, pročelnik Županijske službe za europske integracije i regionalni razvoj.
Prema idejnim zamislima održivog turističkog razvoja, na Križnici bi moglo živjeti najviše 300 stanovnika. Postojeća komunalna infrastruktura bit će zaštićena od svih vrsta otpadnih voda i onečišćenja. Lov i ribolov bit će regulirani posebnim nadzorom, a turistička ponuda bila bi temeljena više na promatranju flore i faune. Prema Mihokovićevim riječima, realizacija projekta, zbog specifičnosti i zahtjevanosti očuvanja ugroženog ekosustava, moga bi potrajati i desetak godina, a njegova ukupna vrijednost neslužbeno se procjenjuje na tri do pet milijuna eura.

drava


Autor: Goran GAZDEK
Glas Slavonije

- 17:44 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Dana 28.11.2007. godine bez električne energije zbog radova na elektroenergetskom postrojenju biti će potrošači:
- mjesta Pitomača od 09,00 do 09,30 sati dio ulice LJ. Gaja od broja 108 i 123 do 128 i 145,
- naselja Sedlarica od 12,00 do 12,30 sati predio od broja 91 i 106 do 111 i 128 te Mali Jarak.
Dana 29.11.2007. godine bez električne energije zbog radova na elektroenergetskom postrojenju biti će potrošači naselja Starogradački Marof od 08,30 do 14,00 sati dio broja od 1 do 32, od broja 35 do 57 i od 89 do 100.

- 17:42 - Isprintaj - #

26.11.2007., ponedjeljak

Vijesti iz Općine Pitomača

Općina Pitomača
Stigla suglasnost na Izmjene i dopune Programa raspolaganja državnim zemljištem
U Općini Pitomača zaprimljena je Suglasnost Mininstarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Republike Hrvatske, na donesene Izmjene i dopune Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države za područje Općine Pitomača. Ova je suglasnost posljednja u nizu potrebnih za prihvaćanje programa raspolaganja, te sada Općina Pitomača ima mogućnosti raspisati natječaj za prodaju ili zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na duži vremenski period, sukladno odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Isplaćene naknade za sušu
Poljoprivrednicima s područja naše općine, oštećenicima od elementarne nepogode – suše, sukladno odluci Vlade Republike Hrvatske o mjerama za ublažavanje posljedica od suše u poljoprivredi i slatkovodnom ribarstvu u 2007. godini, prošlog tjedna isplaćena je naknada za pokriće šteta na biljnim kulturama (merkantilni kukuruz, soja i zob, tikva uljarica i uljna tikva, te krmne kulture – djetelina, lucerna, trave, djetelinsko-travne smjese i silažni kukuruz) i ribnjačarstvu. Postotak nadoknađene štete iznosio je 15%, a za područje Općine Pitomača doznačeno je 2.215.922,64 kuna.
Pitomača.hr

- 19:03 - Isprintaj - #

Vozač u Pitomači pijan izletio s ceste i zabio se u most

JUČER oko 19.10 sati u Pitomači je teško ozlijeđen vozač teretnog vozila virovitičkih registarskih oznaka koji je pijan izletio sa ceste i zabio se u betonski most, doznaje se iz PU virovitičko-podravske.
Nesreća se dogodila u trenutku dok je 51-godišnji J.R. neprilagođenom brzinom vozio Dravskom ulicom u Pitomači gdje je u desnom zavoju izgubio nadzor nad vozilom, izletio s kolnika u putni jarak te se zabio u betonski most.
Pri tome je slomio gležanj lijeve noge što su liječnici virovitičke Opće bolnice okarakterizirali kao teške tjelesne ozljede.
I.K
Index.hr

- 11:19 - Isprintaj - #

Rezultati izbora za Pitomaču,2.i 4.izbornu jedinicu

Privremeni rezultati glasovanja po biračkim mjestima za Općinu Pitomača

pitomačaIzbori


Privremeni rezultati glasovanja po biračkim mjestima u Općini Pitomača za HDZ,SDP i koaliciju HSS/HSLS-a.
Kladare:HDZ 130,SDP 83 Koalicija HSS/HSLS 56
Dinjevac: HDZ 195, SDP 24, Koalicija HSS/HSLS 27
Grabrovnica: HDZ 125, SDP 52, Koalicija HSS/HSLS 63
Starogradački Marof: HDZ 73, SDP 22, Koalicija HSS/HSLS 41
Stari Gradac: HDZ 192, SDP 85, Koalicija HSS/HSLS 66
Turnašica: HDZ 77, SDP 43, Koalicija HSS/HSLS 76
Sedlarica: HDZ 107, SDP 43, Koalicija HSS/HSLS 59
Velika Črešnjevica: HDZ 147, SDP 47, Koalicija HSS/HSLS 47
Mala Črešnjevica: HDZ 54, SDP 7, Koalicija HSS/HSLS 48
Otrovanec: HDZ 109, SDP 79, Koalicija HSS/HSLS 109
Križnica: HDZ 58, SDP 12, Koalicija HSS/HSLS 7
Pitomača-
Komunalno: HDZ 120, SDP 158, Koalicija HSS/HSLS 45
Obrtno-štedna zadruga: HDZ 226, SDP 235, Koalicija HSS/HSLS 100
Udruga obrtnika: HDZ 135, SDP 78, Koalicija HSS/HSLS 30
Radićeva: HDZ 154, SDP 35, Koalicija HSS/HSLS 18
Nazorova: HDZ 96, SDP 44, Koalicija HSS/HSLS 21
Kino sala: HDZ 142, SDP 87, Koalicija HSS/HSLS 35
Greda,društveni dom: HDZ 170, SDP 118, Koalicija HSS/HSLS 76
Dravska: HDZ 184, SDP 162, Koalicija HSS/HSLS 53

Ukupno:HDZ-2494,SDP-1414,Koalicija HSS/HSLS-977

Rezultati u 2. i 4. izbornoj jedinici

druga


U drugoj izbornoj jedinici na 923 izborna mjesta glasovalo je 252 479 od ukupno 398 471 glasača.

četvrta


U četvrtoj izbornoj jedinici na 606 izbornih mjesta glasovalo je 211 093 od ukupno 335 091 glasača.

- 05:55 - Isprintaj - #

25.11.2007., nedjelja

STOP AIDS PARTY– Ne diskriminiraj već se informiraj!

Humanitarna akcija mreže mladih Virovitica povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a

Iznimno nam je zadovoljstvo predstaviti Vam našu humanitarnu akciju STOP AIDS PARTY – Ne diskriminiraj već se informiraj!. Ova akcija je namijenjena prikupljanju donacija za kupnju darova povodom Božićnih blagdana djeci oboljeloj od HIV-a na području Hrvatske.
1. 12. se obilježava kao Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Ove godine, zahvaljujući inicijativi mreže mladih Virovitica koju čine mladi iz različitih udruga koje uključuju mlade ili rade za mlade, a dio su Y-PEER-a Hrvatske, prvi puta u Virovitici obilježavamo Svjetski dan borbe protiv AIDS-a na ovaj, humanitarni način.
Ciljana skupina ove manifestacije jesu mladi od 15 do 25 godina s ciljem da se potaknu mladi na društvenu solidarnost i smanji diskriminacija prema HIV oboljelima u društvu. Obzirom, da ćemo u sklopu ove aktivnosti održati i edukativna predavanja te prezentirati edukativne filmove, sigurni smo da ćemo doprinijeti i prevenciji HIV/AIDS-a na području grada ali i u široj okolici.
Akcija započinje 26. 11. kada započinjemo s distribucijom promotivnih/edukativnih letaka i materijala te prezentacijama u školama. Istovremeno, započinjemo i s prigodnim radio emisijama u kojima ćemo pozvati građane da se priključe u prikupljanju sredstava za oboljelu djecu u Hrvatskoj. Za tu namjenu ćemo postaviti prigodne kutije na frekventnim mjestima diljem grada u koje će građani moći staviti svoje doprinose. Sva prikupljena sredstva će se uplatiti na račun Udruge za oboljele od HIV-a (HUHIV – www.huhiv.hr).
U petak, 30. 11., u suradnji s Noćnim clubom TIME od 13:00 do 15:00 sati organiziramo
youthpeer.net
prezentaciju edukativnog filma Jutro poslije nakon čega slijede i igre bez granica uz podjelu simboličnih nagrada.
Od 21 sat do 01:00, 30. 11. također u suradnji s Noćnim clubom TIME, organiziramo STOP AIDS PARTY koji će se održati u prostoru disca a za isti se je odazvao KAZOO bend i Ivan Dečak (VATRA).
Za navedeni party će se plaćati simboličan ulaz od 15 kn a sva prikupljena sredstva od prodanih ulaznica će se uplatiti na račun HUHIV-a. Za donosioce flajera (koji će se dijeliti u periodu od 26. do 30. studenog) cijena ulaza će biti svega 10 kn. Uz to, Noćni club TIME se odriče svih dodatnih prihoda od navedenog PARTY-a u korist ove humanitarne akcije.

Y-PEER Hrvatska

- 18:38 - Isprintaj - #

23.11.2007., petak

Tjedni pregled političkih događanja u okolici



UPUTSTVO:Gdje su biračka mjesta u našem kraju i kako se glasa?

VIDEO:Virovitička "Vatra" na završnom skupu SDP-a:Ti odlučuješ!

Zadnje predizborne aktivnosti

Izborni programi Koalicije,HDZa,SDPa i HSPa

VIDEO:Blogerski predizborni spotovi

SDP u Pitomači

Transkript chata s Josipom Đakićem

IGRA:Igraj se sa Željkom Pecekom i Josipom Đakićem

Lokalne političke aktivnosti

IGRA:Igraj se sa Šeksom i Zoranom

- 22:52 - Isprintaj - #

Novi prijenosni teleskop za astronome u Pitomači

ad


Nakon 15 godina astronomska udruga iz Pitomače dobila je novi teleskop. Općina Pitomača donirala je novac za kupnju novog prijenosnog teleskopa za terenski rad astronomske grupe. Svečano preuzimanje teleskopa bilo je danas u općini Pitomača. Teleskop je predao osnivaču astronomije u Pitomači Luki Hrvatiću i voditelju astro grupe Branku Novoselu načelnik općine Pitomača Željko Grgačić uz pomoć ministra Ivice Kirina i gosp. Josipa Đakića. Na preuzimanju teleskopa bili su članovi astro grupe iz OŠ Petra Preradović. U znak zahvalnosti astro udruga poklonila je općini crtanu sliku prizor stare Pitomače. Ovo je bila prilika i da se za okruglim stolom porazgovara o stanju školstva i slobodnih aktivnosti u našoj županiji. Uočen je problem motiviranja mladih da se zainteresiraju za rad u slobodnim aktivnostima unutar škola. Ulaganje u novu tehničku opremu i školska pomagala jedno je od najboljih rješenja. Tako će i ovaj novi teleskop omogućiti da se u svako vrijeme može ispred škole ili na trgu postaviti teleskop i promatrati ili slikati neka interesantna nebeska pojava.
Teleskop je tipa Meade ETX-125 i potpuno je automatizirani uređaj, jedna vrsta robotskog teleskopa. Teleskop u sebi sadrži proceduru samo podešavanja, prepoznaje strane svijeta i nagib horizonta. U računalu unutar teleskopa nalazi se pohranjeno 30.000 nebeskih objekata. Nebeski objekt se odabire pomoću male tipkovnice sa prikazom. Tipkom GoTo teleskop se sam okreće prema objektu i nastavlja pratiti. Sa ovim novim teleskopom naša astronomska udruga i školska grupa imati će nove mogućnosti za rad i postizanje rezultata.

ad


fotografije: Foto Begović
AD Pitomača

- 19:38 - Isprintaj - #

Pitomačke predizborne fotografije

izbori



izbori2007 izbori2007


izbori2007 izbori2007


izbori2007 izbori2007

- 19:22 - Isprintaj - #

Djeca položila temeljni kamen za novu školu

skola


U Velikoj Črešnjevici, danas je održana svečanost polaganja temeljnog kamena za Osnovnu školu Petra Preradovića Pitomača - Područna osnovnu školu Velika Črešnjevica. Svečanosti polaganja temeljnog kamena nazoičili su ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, župan Virovitičko – podravske županije dr. Stjepan Feketić, Josip Đakić, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko – podravske županije, Vesna Bedeković, načelnik općine Pitomača Željko Grgačić, ravnateljica Osnovne škole Petra Preradovića u Pitomači, Katarina Šimić i mnogi drugi. Vrijednost investicije nove zgrade osnovne škole u Velikoj Črešnjevici je 2.000.000,00 kuna.

Od tog iznosa nadležno ministarstvo izdoviti će 1.500.000,00 kuna, dok će Virovitičko – podravska županija sudjelovati s iznosom od 300.000,00 kuna, a općina Pitomača sa 200.000,00 kuna. Zgrada u kojoj se trenutno nalaze prostori Područne osnovne škole u Velikoj Črešnjevici je u derutnom stanju i da nema potpornih stupova, bila bi ugrožena sigurnost djece. S novom zgradom, djeca u Velikoj Črešnjevici dobit će odlične uvjete za učenje.
Virovitica online

- 19:10 - Isprintaj - #

Ugovorom između Općine Pitomača i Varaždinske biskupije stari župni dvor ustupljen Općini

farof


Ovog tjedna je načelnik općine Pitomača Željko Grgačić potpisao ugovor s predstavnikom Varaždinske biskupije Ivicom Puškadijom,pitomačkim župnikom,o ustupanju starog župnog dvora općini Pitomača u koncesiju na 50 godina i jednokratnu naknadu od 500.000 kuna.
S obzirom da je Varaždinska biskupija u Pitomači izgradila nedavno novi župni dvor od oko 500 četvornih metara u vrijednosti oko 3 milijuna kuna,općina Pitomača je Varaždinskoj biskupiji predložila da se stari župni dvor uz spomenutu naknadu ustupi njoj.Prijedlog je naišao na puno razumijevanje u Varaždinskoj biskupiji,jer će općina Pitomača u tom objektu,od oko 200 četvornih metara,smjestiti budući Zavičajni muzej i izložbenu galeriju.
Odluku o osnivanju Zavičajnog muzeja donijet će na jednoj od sljedećih sjednica Općinsko vijeće Pitomače,koje za rad budućeg Zavičajnog muzeja očekuje i potporu Ministarstva kulture.
M.B.
Virovitički list

- 19:06 - Isprintaj - #

Ljiljana Valenčak Tonković: Smjenjena sam političkim dekretom i hajkom a ne zbog navodnog manjka

dr Ljiljana Valenčak Tonković
Na naš ovotjedni intervju s ravnateljicom Opće bolnice, dr Anom Bajer Feketić, reagirala je bivša ravnateljica bolnice, dr Ljiljana Valenčak Tonković, ustvrdivši da su navodi u razgovoru «samo točka na i» učestalih napada na njen rad i projekt gradnje nove bolnice. «Nije prvi put da se u protekle dvije godine blati moje ime i projekt gradnje nove virovitičke bolnice bilo da se to radi na službenim mjestima, poput Županijske skupštine ili Gradskog vijeća, bilo kroz različite oblike priopćenja za novinare i konferencija za tisak. Vrhunac su istupi lokalnih dužnosnika u «Virovitičkom listu» i jednostranim i režiranim emisijama Županijskog radija Virovitice, poglavito u terminu nedjeljom prijepodne, u kojima se nikada ne može čuti druga strana pa već mjesecima, sustavno, doživljavam medijsku blokadu.
Budući da me nikada ni jedan novinar nije pitao za mišljenje, ne samo na Radiju Virovitici i Virovitičkom listu, niti mi je dao priliku odgovoriti na napade i obraniti se, u utorak ujutro sam razgovarala sa direktorom Informativnog centra, gospodinom Trpimirom Markotićem, u namjeri da zakupim, dakle, platim prostor u Virovitičkom listu. Međutim, dobila sam odgovor da sam zakasnila, jer se je to moglo samo do ponedjeljka do 14 sat. Na pitanje mogu li dobiti barem prostor za neki mali člančić u rubrici «Pisma čitatelja» što smatram da ne bi trebao biti nikakav problem, jer novine izlaze tek u četvrtak, odgovor je bio da ne može „ jer je već sve raspoređeno“, ma što mu to značilo», kaže u svojoj reakciji dr Tonković i dodaje kako iz svega može zaključiti da je njeno mišljenje «nepoželjno u lokalnim medijima».

Zašto mislite da je Vaše mišljenje nepoželjno?
- Zato što moja strana priče ne odgovara lokalnim čelnicima, jer bi bili razotkriveni. Upravno vijeće bolnice, na čelu sa gospdinom Josipom Đakićem, predsjednikom Upravnog vijeća, smjenili su me političkim dekretom, u maniri najcrnjih staljinističkih čistki, 20 dana prije isteka mandata, 3.studenog 2005 godine. Scenarijem lokalnih moćnika sustavno ne ocrnjuju i blati moje ime, a u medijima manipuliraju podacima, iznosi niz laži i neistina.
Brutalnu smjenu uz režiranu predstavu, nažalost i nekih kolegica i kolega, popračenu proglasom na Radio Viriovitici kao de se radi o vremenu Informbiroa, vodio je predsjednik Upravnog vijeća uz orkestriranje sadašnjeg župana dr Stjepana Feketića i njegove supruge, trenutne ravnateljice bolnice) dr Ane Bajer Feketić.
Smijenili su me naprasno, na najokrutniji, najnekorektniji način, neimajući drugi razlog nego navodeći manjak prihoda u 2002.godini, koji je bio prouzročen nepotpunim plaćanjem HZZO bolnici 2002 i tehnički uvjetovan zbog novih računovodstvenih propisa i evidentiranja poslovnih događaja od 2002., a ne radnjama ravnateljice. Skretanje pozornosti javnosti na navodni gubitak bilo je odvraćanje pažnje od brojnih uspješno završenih projekata s ciljem da se oblati moje ime i prikaže me se lopovom. Što je istina, najbolje pokazuju dokumenti. Državni ured za reviziju u bolnici je proveo tri revizije poslovanja i dao bezuvjetno mišljenje da je bolnica radila u skladu s propisima. Prvostupanjska presuda Općinskog suda u Virovitici o mojoj smjeni donesena je u moju korist.
VIŠE:Virovitica net

- 18:54 - Isprintaj - #

20.11.2007., utorak

50 godina filma u Pitomači

50 godina filma u Pitomači
17.11.2007. (subota) u prostoru Općine Pitomača, Dr. Mira Kermek održala je predavanje "Povijest filma u Pitomači".
Predavanje je održano u okviru projekta "Mala škola dječjeg amaterskog filma i fotografije" koji provodi Foto video klub "Mirko Lauš".
Dosad održane projekcije filmova nekad popularnog Kinokluba "Slavica" bile su uvod u ovo predavanje.
Dr. Kermek je vrlo precizno sa svim potrebnim podacima i brojkama ali i izraženim emocijama govorila o filmu u Pitomači od njegovih početaka pa sve do današnjih dana.
Ovo predavanje ima još veću važnost zbog činjenice da je Dr. Kermek svim događanjima u Pitomači za vrijeme djelovanja Kinokluba "Slavica" i osobno prisustvovala.
Nakon predavanja prikazani su filmovi koji su nastali u samom početku djelovanja "Slavice", osvojili prve nagrade i odredili daljni smjer djelovanja: Mlin, Kavalir, Žetva i Sajmeni dan.
FVK "Mirko Lauš"

- 05:37 - Isprintaj - #

Sport u Pitomači

Nogomet -pitoSport
Od općinskih četvrtoligaša, pitomačani su jučer u utakmici 14. kola prvenstvenog natjecanja IV. HNL sjever, podskupina B, kao domaćini pobijedili sa 1:0 nogometaše NK «Kalinovac» i to na teškom i snijegom pokrivenom terenu dok je NK «Croatia» iz Grabrovnice sa visokih 1:4 poražena na gostovanju u Gradini kod istoimenog nogometnog kluba.
Najmlađi pitomački nogometaši, pioniri, u subotu su u utakmicama 14. kola IV. HNL sjever, skupina B, bili domaćini vršnjacima NK «Daruvar» u posljednjim utakmicama jesenskog dijela prvenstva. Pod skijaškim uvjetima domaćini i gosti bili su podjednako uspješni, odigravši neodlučeno 1:1 u kategoriji pionira U-10, gosti su sa 0:4 pobijedili u kategoriji U-12, a pitomačani sa 7:0 kod najstarijih pionira U-14, koji su ovom pobjedom osigurali naslov jesenskog prvaka ovog ranga natjecanja.
Pitomački kadeti i juniori, danas su trebali ugostiti vršnjaka iz NK «Varteks 2» iz Varaždina, u utakmici posljednjeg jesenskog, 14. kola IV. HNL sjever za kadete i juniore, ali su utakmice zbog visokog snijega odgođene.
Rukomet -pitoSport
Mlađe kadetkinje ŽRK «Pitomača» (igračice rođene 1992. godine i mlađe) u nedjelju su nastupile na 3. turniru 1. HMKRL, regija sjever. Pitomača je uskočila na upražnjeno mjesto domaćina ovog turnira, a domaće su igračice na najbolji način iskoristile prednost domaćeg terena. U oba odigrana susreta uvjerljivo su nadigrale svoje protivnice, pobijedivši svoje vršnjakinje iz ŽRK «Bjelovar» sa 29:14 (Kovačić, Magdić (1), B.Lovrin (5), Filipović (2), Grgačić, Pavlić, Petković (4), Veličan, I.Lovrin (7), Siladić (5), Mioč (5) i Sabolić), a RK «Zelina» sa 28:7 (Kovačić, Magdić (1), B.Lovrin (1), Filipović (4), Grgačić (1), Pavlić, Petković (1), Veličan, I.Lovrin (7), Siladić (6), Mioč (7) i Sabolić).
Pitomača.hr

- 05:34 - Isprintaj - #

Otvaranje ponuda za zakup zemljišta u tijeku

Nakon proteka roka za dostavu ponuda na javni poziv za jednogodišnje korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području općine Pitomača, općinske službe i Savjet za poljoprivredu danas će završiti s otvaranjem pristiglih ponuda (više od 200) te formirati listu najpovoljnijih ponuditelja koja će se ovaj tjedan naći na dnevnom redu Općinskog poglavarstva te Općinskog vijeća koje će donijeti konačnu odluku.
Pitomača.hr

- 05:32 - Isprintaj - #

16.11.2007., petak

Pitomačke fotografije:Martinje na Aršanju

martinje07


Turistička zajednica i Općina Pitomača organizirala je za vinogradare, podrumare i štovatelje Sv. Martina u nedjelju 11. studenoga u Kladarskom bregu tradicionalno druženje po završetku vinogradarske godine i proslavu Martinja. Proslava je započela Svetom misom u 12 sati, nakon čega je kršten mošt.
martinje martinje

martinje martinje

martinje martinje

Fotogalerija:FotoBegović

- 20:07 - Isprintaj - #

Pitomačani na kalendaru Hrvatskog Crvenog križa

Hrvatski Crveni križ štampao je zidni kalendar za 2008. godinu u kojoj se obilježava 130 godina Crvenog križa na tlu Hrvatske.Među 12 odabranih fotografija nalazi se i fotografija radionice GDCK Virovitica koja je održana u pitomačkoj Knjižnici i čitaonici 12.rujna ove godine povodom Svjetskog dana prve pomoći.

pitomača


Kalendari su danas naručeni i kada stignu biti će podjeljeni malim polaznicima ove radionice pitomačke knjižnice.
GDCK Virovitica

- 19:59 - Isprintaj - #

Studenti otvorili Visoku školu za menadžment u turizmu i informatici

Studenti otvaraju školu
Predsjednik prošlog saziva Hrvatskog sabora Vladimir Šeks danas je u Virovitici nazočio svečanosti otvorenja Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici. Svečanost je održana u Kazalištu Virovitica gdje je privremena dekanica Visoke škole, mr.sc. Vesna Bedeković predstavila nastavno osoblje koje će predavati budućim studentima ove škole.
Sjedište novootvorene škole je na Trgu Ljudevita Patačića, u zgradi bivše virovitička Strukovne škole. Školu će pohađati 140 studenata, od toga 100 redovnih i 40 izvanrednih studenata.
donacija tvornice Viro
Studenti Jovana Žnidarec, Mario Milković, Igor Perković i Ozren Batak otkrili su ploču na zgradi Visoke škole za menadžment u informatici i turizmu čime je i službeno počela s radom samostalna visokoškolska ustanova u gradu.
Pripreme za otvaranje visoke škole počele su prije dvije godine. Škola trenutno ima dopusnicu za stručni studij menadžmenta u informatici, a početkom sljedećeg tjedna započet će pripreme za stručni studij menadžmenta u turizmu.
Tvornica šećera 'Viro' iz Virovitice darovala je novootvorenoj Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici pedeset računala koje će studenti koristili na nastavi informatike. Privremenoj dekanici Vesni Bedeković donaciju je predao Marinko Zadro, vlasnik tvornice šećera 'Viro', nakon čega ga je dekanica proglasila 'kumom' Visoke škole.
Kao znak zahvalnosti na doniranim računalima, dekanica Vesna Bedeković vlasniku virovitičke tvornice šećera Virovitica uručila je bocu vina. Studentska suza, kako je naime nazvano dekaničino vino nastalo je u vinogorju prve dame virovitičke Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici.

fotografije i tekst:Virovitica Online

Rezultati razredbenog ispita za Visoku školu za menadžment u turizmu i informatici

- 19:48 - Isprintaj - #

Tjedni pregled političkih događanja u okolici








Igraj se sa Šeksom i Zoranom
HDZ u predizbornoj kampanji prikazuje lažne rezultate!
Veličanstven skup Hrvatske demokratske zajednice u Pitomači
Prevrtljivi pjevač:Škoro okrenuo leđa Glavašu
Svemirci nam lete preko glave!
Afere po izboru Nacionala
Nova HDZ igrica:Ne dirajte u Kirina
Kod nas Shorty pjeva,Čehok priča
Ostvarenja u našem kraju
Ivica Kirin na chatu (nedjelja u 12 sati)

- 19:40 - Isprintaj - #

15.11.2007., četvrtak

FVK Predavanje:Povijest filma u Pitomači

Foto video klub "Mirko Lauš", u okviru obilježavanja 50 godina filma u Pitomači, organizira predavanje pod nazivom Povijest filma u Pitomači.
Predavanje će održati dr. Mira Kermek, osnivač ŠAF-a Čakovec i član upravnog odbora Hrvatskog filmskog saveza u subotu 17.11. s početkom u 17 sati u sali za sastanke Općine Pitomača.

- 11:29 - Isprintaj - #

14.11.2007., srijeda

Aktivnosti FVK "Mirko Lauš"

FVK u Virovitici
PROJEKCIJA U VIROVITICI
Danas je u dopodnevnim satima održana projekcija u "Dnevnom boravku" Crvenog Križa u Virovitici.
Prisutnima je prikazan film "Ne živi čovjek samo o kruhu" zatim je gospođa Barica Mihoković pročitala svoju humoresku "Ko je gospon" a potom je prikazan film "Štefina i Ivina", nagrađen na Gastro festu u Osijeku.
Iako su prisutni sa velikim zanimanjem pratili prvi film, može se reći da su humorom (i u humoreski i u narednom filmu ) bili oduševljeni.
Na kraju je sve završilo pljeskom i pozivom "dođite nam opet".
Naravno, želju zadovoljne publike svakako ćemo ispuniti.




prvašići u "Mikro kinu"
PROJEKCIJE ZA PRVI RAZRED
Jučer je u našem "Mikro kinu" održana projekcija za prvašiće, razrednice Božice Rakijašić.
Pogledali su film "Ne živi čovjek samo o kruhu" i s nedoumicom komentirali izgled nekadašnje Pitomače u usporedbi s današnjim ali najveselije su reagirali na crtani film "Super Klara" koji je tek prije četiri dana završen na radionici animiranog filma.
FVK"Mirko Lauš"

- 20:20 - Isprintaj - #

13.11.2007., utorak

Pitomačka fotodogađanja

opcinaPitomaca


Ministar MUP-a Ivica Kirin uručuje didaktičke igračke ravnateljici pitomačkog Dječjeg vrtića "Potočnica" Mariji Jakelić

opcinaPitomaca


Otvaranje asfaltirane pješačke staze u Gajevoj ulici koju su simbolično otvorili sportaši, učenici Osnovne škole Petra Preradovića iz Pitomače

opcinaPitomaca


Načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić otvorio je uz pomoć Ivice Kirina i Jope novu ulicu Stjepana Sulimanca u Pitomači

- 05:39 - Isprintaj - #

Svečano otvoren poslovni prostor ispostave Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Pitomači

ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje
Uz nazočnost ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina, ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Mile Rukavine, župana Virovitičko – podravske županije, dr. Stjepana Feketića, Josipa Đakića, načelnika općine Pitomača, Željka Grgačića i mnogih drugih, danas je u Pitomači svečano otvoren poslovni prostor ispostave Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.
U pozdravnom govoru nazočnima se obratio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Mile Rukavina, i istaknuo kako se kroz godišnja Izvješća o radu i poslovanju Zavoda, koja usvaja Hrvatski sabor, nedvojbeno vidi da Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje iz godine u godinu podiže razinu svojih usluga, rješava sve veći broj predmeta u zakonskom roku i bolje gospodari imovinom, te dodao da je to sve postignuto dosljednim provođenjem Programa ažurnosti, kao i uvođenjem elektroničkog poslovanja u Zavodu. U nastavku je Rukavina napomenuo kako je posebna aktivnost usmjerena na sustavnu edukaciju stručnog kadra Zavoda i osuvremenjivanje rada područnih službi i ispostava, na način da korisnik usluge Zavoda dobije promptno, na jednom mjestu i što bliže mjestu stanovanja, te naglasio kako je pored redovitih poslova Zavod obavio i niz velikih izvanrednih poslova, poput rješavanja problema obeštećenja umirovljenika, prevođenja prava hrvatskim braniteljima, te rješavanje problema zaostajanja mirovina „tzv. novim umirovljenicima“, kao i isplatu božićnice korisnicima mirovine. Na kraju je Rukavina istaknuo kako Zavod s ponosom ističe da je u svoje ruke uzeo pionirsku ulogu predvođenja modernizacije javnih i državnih službi, čime je dan doprinos realizaciji ciljeva zacrtanih u „Strateškom okviru za razvoj Republike Hrvatske od 2006. do 2013.“.
Župan Virovitičko - podravske županije dr. Stjepan Feketić, prigodom svečanog otvaranja Ispostave naglasio je kako se i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje pridružio vraćanju institucija u Virovitičko - podravsku županiju, uz Carinsku upravu, i mogući povratak uprave Hrvatskih šuma u Slatinu, te naglasio kako će Ispostava u Pitomači pružati usluge za oko dvadeset i šest tisuća osiguranika i oko devetnaest tisuća korisnika mirovina u njihovom mjestu stanovanja.
Načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić, pozdravio je otvaranje Ispostave Zavoda u Pitomači, te istaknuo kako će sada stanovnici Pitomače jednostavnije, brže i kvalitetnije ostvarivati prava iz mirovinskog osiguranja.
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje kao moderna javna ustanova svim građanima želi omogućiti što jednostavnije, brže i kvalitetnije ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja kao važnog dijela sustava socijalnog osiguranja svih hrvatskih građana, pa tako i građana Općine Pitomača.
U toj Ispostavi osiguranici i korisnici prava s područja Općine Pitomača, njih približno 7 000, mogu: dobiti informacije i upute u vezi s provedbom osiguranja i ostvarivanjem prava; podnositi sve vrste zahtjeva i podnesaka; dobiti različite potvrde (o osiguranju, o stažu, o visini mirovine radi odobravanja kredita, o isplaćenim mirovinama i dr.); prijaviti zdravstveno osiguranje (za korisnike mirovinskih primanja) i sl.
Radno vrijeme Ispostave u Pitomači je svakim radnim danom od 8,00 do 16,00 sati.
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ima jedinstvenu stručnu službu radi obavljanja stručno-administrativnih, pravnih, ekonomskih i drugih poslova. Stručna služba Zavoda donosi rješenja o pravu i provodi redovitu isplatu mirovina i drugih primanja iz mirovinskog osiguranja i doplatka za djecu, a organizirana je na teritorijalnom načelu u Središnju službu, područne službe i ispostave. Područne službe u pravilu su smještene u gradovima – sjedištima županija, a ispostave u gradovima i općinama u Republici Hrvatskoj.
VPŽ

- 05:36 - Isprintaj - #

Akcija MUP-a i Zaklade Ane Rukavine: 97 novih donora

Registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži danas je bogatiji za 97 novih članova. U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije održana je 7. zajednička humanitarna akcija MUP-a i Zaklade Ana Rukavina. Djelatnicima MUP-a u akciji dobrovoljnog darivanja uzoraka krvi za HLA tipizaciju, u svrhu određivanja tkivnih antigena krvotvornih matičnih stanica, danas su se pridružili pripadnici Udruge umirovljenika MUP-a Virovitičko-podravske županije, pripadnici Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije, djelatnici Županijske uprave i građani.

amgg


Svima njima zahvalila se predstavnica Zaklade Ana-Marija Galli Godinić ističući da MUP prva institucija s kojom je ostvaren ovakav oblik suradnje Osbama koje su se danas upisale u Registar zahvalila se i ravnateljica virovitičke Opće bolnice dr Ana Bajer Feketić. «Matične stanice se ne mogu proizvesti, to je lijek koji se nalazi u nama, stoga zahvaljujem svima koji su to prepoznali i odazvali se akciji kako bi proširili naš hrvatski Registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži i matičnih stanica. Širenjem Registra povećava se mogućnost izlječenja bolesnika s leukemijom, jer ulaskom u Registar postajete potencijalni donor koštane srži, a time i potencijalni spasitelj tuđega života», rekla je dr Fektić.

Još o akcijama u Virovitičko-podravskoj županiji


Virovitica net

- 05:27 - Isprintaj - #

12.11.2007., ponedjeljak

Položen vijenac na grob Stjepana Sulimanca Štefine

štefina


Na mjesnom groblju u Turnašici danas su položili vijenac na grob prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora, Stjepana Sulimanca Štefine načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić,župan Virovitičko-podravske županije Stjepan Feketić,ministar MUP-a Ivica Kirin,gradonačelnik Grada Virovitice Zvonimir Kožnjak i Josip Đakić.
štefina štefina

- 21:58 - Isprintaj - #

NK Turnašica i dalje bez poraza

Nakon završenog jesenskog dijela prvenstva odigrana su i dva kola županijskog kupa.Nakon što su u ždrijebu vidjeli da bi pobjedom protiv Otrovanca sljedeći protivnik nogometašima Turnašice mogla biti Mladost iz Vukosavljevice, cilj je bio jasan-pobjediti Otrovanca.
Tako je i bilo u prvom predkolu gdje je u igru Turnašice došao Otrovanec.Utakmica je bila napeta i teška jer je imperativ bio pobjeda a to je najteže ali ipak završilo je pobjedom 2:1 Turnašice.
U drugom kolu nadigrana i pobjeđena Mladost iz Vukosavljevice 2:0 usred Vukosavljevice,nakon čvrste i žustre igre po prohladnom i vjetrovitom vremenu,pa se je tako pobjednički niz trenera Sulimanca nastavio na 10 službenih utakmica bez poraza.

MLADOST(V)-TURNAŠICA 0:2
Igralište Mladosti
Golovi:0:1 Grgić.0:2 Grgić
MLADOST(V):Oslovčan,Vučeta(od 80.Jandrić),Raptavi,Kovač,Banak(od 46.Kumer),Capan,D.Jurić,I.Jurić,Puh,Špoljarić,Smrček(od 46.Raptavi)
NK TURNAŠICA:Grlica,Novosel,Golić(od 55.Antunović),Grgić,Gundić,Abramović,Puh,Maresić,Lach(od 80.Lach),Jakupec,Ostojić

Igrač utakmice:PETAR GRGIĆ

nkTurnašica


- 21:51 - Isprintaj - #

Pitomačka otvaranja:Ulica Stjepana Sulimanca i pješačka staza

opcina


Načelnik općine Pitomača Željko Grgačić otvorio novu ulicu u Pitomači,ulicu Stjepana Sulimanca koja povezuje Dravsku ulicu sa stanovima pored Dječjeg vrtića.
opcinaPitomaca opcinaPitomaca

opcina


Otvorena je i asfaltirana pješačka staza u Gajevoj ulici.

- 18:02 - Isprintaj - #

11.11.2007., nedjelja

FVK:Završena radionica animacije

fvk

"Super Klara"
Jučer, u subotu 10.11.07. kao završnica radionice animiranog filma, crtani film "Super Klara" prikazan je publici uz predhodno informiranje prisutnih o tijeku radionice.
U publici su bili i roditelji djece koja su sudjelovala u radionici i bili su vrlo zadovoljni što njihova djeca razvijaju svoje stvaralaštvo kroz film, a ne treba ni spominjati da su svi bili oduševljeni rezultatom radionice tj. filmom "Super Klara".
Film se vratio u Pitomaču.
Valja još jednom ponoviti da je Radionica animiranog filma vođena stučnom rukom gospodina Ede Lukmana, da je provedena u okviru projekta "Mala škola dječjeg amaterskog filma i fotografije" , te da se navedeni projekt financira sredstvima Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ministarstva znanosti obrazovanja i športa i Općine Pitomača.
fvk fvk
FVK"Mirko Lauš"

- 17:47 - Isprintaj - #

Projekcije filmova FVK-a u Virovitici

U srijedu (14.studeni) s početkom u 10.00 sati korisnicima Dnevnog boravka Gradskog društva Crvenog križa predstavit će se Foto video klub "Mirko Lauš" iz Pitomače.
Uz prikazivanje dva filma nagrađena na filmskim festivalima ("Štefina i Ivina" i "Ne živi čovjek samo od kruha"),svoju humoresku pročitat će gospođa Barica Mihoković.

FVK “Mirko Lauš” ima za cilj razvijati, poticati i unapređivati stvaralački i kreativni rad na fotografiji i filmu ( prvenstveno u digitalnom obliku) u svim segmentima.
isječak iz filma "Štefina i Ivina"
Klub je sazdan na čvrstim temeljima nekad popularnog i priznatog kinokluba “Slavica” kojeg je voditelj punih 30 godina bio gospodin Mirko Lauš. Ostatak osnivačkog odbora a i većina članova FVK “Mirko Lauš” bivši su članovi kinokluba “Slavica” što je garancija za predan rad i putovnica za uspjeh.
Primopredajom ostavštine kinokluba “Slavica” u vlasništvo FVK “Mirko Lauš” već u startu imamo na raspolaganju bogatu filmsku i dokumentacijsku arhivu ( preko 200 filmova ) . Nakon sređivanja arhive filmovi i fotografije će biti dostupni zaintersiranima u digitalnom obliku a filmska tehnika ( kamere, projektori, montažni stolovi i ostalo) u stalnoj su postavi kao izložbena zbirka u prostorijama Općine Pitomača.
Crveni križ Virovitica

- 17:18 - Isprintaj - #

10.11.2007., subota

Izgorjelo 3000 bala slame, obitelj sumnja da je požar podmetnut

pozar


OTROVANEC - U petak oko 18.50 sati u mjestu Otrovanec kod Pitomače na imanju Marija Grlice (21), iz za sada nepoznatih razloga, planula je vatra u plastenicima s baliranim slamom. U požaru koji je ugašen oko 22.20 sati izgorjelo je 3000 bala slame, a policija je štetu procijenjena na najmanje 25.000 kuna. Vatru je, uz pomoć šest vatrogasnih vozila, gasilo 50 vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Virovitica i dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Pitomače, Turnašice i Sedlarice te pedesetero mještana Otrovanca. Cijelu noć na zgarištu su, uz Marija, dežurali brat Tomislav i njihov otac Ivan koji žive u zajedničkom kućanstvu.

pozar


Vatra je i danas poslijepodne u dvorištu obiteljske kuće broj 242 još tinjala, a čitavim krajem se osjetio miris dima. «Već je pao mrak, nahranili smo životinje, pogasili sva svjetla u dvorištu i ušli u kuću. Nedugo poslije snaha je na plastenicima primijetila vatru. Odmah smo nazvali vatrogasce i pohitali gasiti požar, ali smo pred vatrom bili nemoćni. Požar je velikom brzinom sve progutao», govori nam otac Ivan dok razgrće zgarište.
Policija i vatrogasni inspektori jučer su dovršili očevid, a uzrocima požara izvijestit će kada stignu rezultati. «Mislim da je požar podmetnut, ali ne mogu u nikoga sumnjati. Cijeli je dan padala kiša i nitko od nas nije išao u plastenike pa je nesretni slučaj isključen, a sijeno se ne može tek tako zapaliti samo do sebe», rekao nam je Marijo.
Obitelj Grlica uzgaja 50 krava, a za Luru proizvodi 450 litara mlijeka dnevno. Tvrde da je izravna i neizravna šteta puno veća nego što ju je procijenila policija. «Za nas je to neprocjenjivo», kaže Marijo, izrazivši nadu da će krave, što silažom, što sjenažom, ove zime ipak nekako prehraniti.
Virovitica net

- 19:35 - Isprintaj - #

MUP i Zaklada Ana Rukavina u PU Virovitičko-podravskoj

Kako je bilo u Pitomači na akciji?
Ministarstvo unutarnjih poslova i Zaklada Ana Rukavina, u ponedjeljak, 12. studenoga ove godine, u virovitičko-podravskoj policijskoj upravi organiziraju 7. po redu zajedničku humanitarnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi za HLA tipizaciju, kako bi pomogli oboljelima od leukemije i limfoma.
Akcija će se provesti u Virovitici, u prostorijama Županijskog poglavarstva, Trg Ljudevita Patačića 1, u vremenu od 10,00 do 13,00 sati. Djelatnicima PU virovitičko-podravske u ovoj hvale vrijednoj akciji pridružit će se pripadnici Udruge umirovljenika MUP-a Virovitičko-podravske županije i pripadnici Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije.
Zelim Zivot (Pjesma za Anu Rukavinu)
S početkom u 10,00 sati održat će se konferencija za novinare, kojoj će, kako se očekuje, uz predstavnike Zaklade i MUP-a RH, nazočiti načelnik PU virovitičko-podravske g. Slavko Kopjar, predsjednik Udruge umirovljenika MUP-a Virovitičko-podravske županije g. Željko Škalić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije g. Milan Majetić, te predstavnici županijske i gradske vlasti.
Do kraja ove godine zajedničke akcije održat će se u Sisačko-moslavačkoj i Krapinsko zagorskoj policijskoj upravi, a nastavit će se provoditi po svim policijskim upravama na teritoriju RH.
Ovim putem pozivamo sve predstavnike medija i sve građane Virovitičko-podravske županije da se uključe u ovu humanitarnu akciju, kako bi proširili hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži i matičnih stanica. Širenjem Registra povećava se mogućnost izlječenja bolesnika s leukemijom, jer ulaskom u Registar postajete potencijalni donor koštane srži, a time i potencijalni spasitelj tuđeg života.
Zaklada Ana Rukavina

- 19:17 - Isprintaj - #

09.11.2007., petak

Nacionalni trening za trenere vršnjačkih edukatora

ck


U gradu Virovitici od 08. do 11. studenoga 2007 Y-PEER Hrvatska, mreža za vršnjačku edukaciju, u partnerstvu s Gradskim društvom Crvenog križa Virovitice organizira II. Nacionalni trening za trenere vršnjačkih edukatora.
www.youthpeer.net
Y-PEER Hrvatska mreža je 18 nevladinih udruga čiji rad podupire Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA), UNDP/UNAIDS Hrvatska i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH.
Cilj treninga je izgraditi vještine, znanja i kapacitet nevladinih organizacija osnovanih od strane mladih ili koje rade za mlade na području vršnjačke edukacije.
Na treningu sudjeluje 26 sudionika, 5 trenera i 2 supervizora iz 12 nevladinih organizacija koje se bave dobrobiti mladih u Hrvatskoj.
Neizmjerno smo zahvalni Gradskom društvu Crvenog križa Virovitica, gradonačelniku Grada Virovitice, županu i dožupanu Virovitičko podravskoj županiji, Općoj bolnici Virovitica, Turističkoj zajednici grada te Kazališu Virovitica bez čije suradnje i pomoći ovaj trening ne bi bili u mogućnosti održati.
U ime Y-PEER mreže Hrvatska
Silva Rukavina i Alisa Kosić



U prostorijama Gradskog društva Crvenog križa u Virovitici započeo je nacionalni trening vršnjačke edukacije mladih od strane mladih. Cilj je da se dobro trenirani i motivirani mladi ljudi organiziraju kako bi doprijeli do svojih vršnjaka i pomogli osigurati, bilo na formalan ili neformalan način,mladima optimalno poznavanje činjeničnih informacija,formirati čvrste stavove i vještine kako bi se mogli odgovorno ponašati i zaštititi vlastito zdravlje te dobrobit.
Na treningu sudjeluje 36 učesnika kroz 13 udruga iz cijele Hrvatske i to:
Alisa Kosić,Dinka Ivčević,Mario Kosić-Udruga Veranda Virovitica,
Jelena Kolesarić-SOS telefon Virovitica,
Vlatka Vuković-MCK Slatina,
Zlatko Kralj,Martina Matić,Lidija Moslavac,Tomislav Osterman,Mateja Vidović-MCK Virovitica,
Nebojša Kujavić-KRIK Slatina,
Damir Moštak,Edin Mehić,Mislav Mihael Mandir-HUHIV Zagreb,
Marina Kolar-Zora Čakovec,
Antonela Gojević,Ivana Miočić-TERRA Rijeka,
Rea Peran,Marsela Marić,Josipa Raguž-HELP Split,
Vedrana Domačinović-MCK Rijeka,
Kristijan Stipaničev,Jelena Križanić,Pero Markunović,-CROMSIC Zagreb,
Ana Juras,Ana Petretić-CROMSIC Rijeka,
Željka Palčalat- IGRA Zagreb.
Trening vode nacionalni treneri: Iva Srnec,Maja Krošl,Dalibor Stanić,Natko Gereša,Nandi Uzelac te supervizori Iva Krošl i Silva Rukavina.Trening traje od 8.-11.studenog 2007.

Teme koje će se proći na ovom treningu, te za iste osposobiti trenere vršnjačkih edukatora za primjenu metodologije i teoretske podloge koja inducira promjenu ponašanja (Behaviour Change Peer Education) u radu s mladima, s posebnim naglaskom na adolescente:
- Reproduktivno zdravlje (prijenos SPB s posebnim naglaskom na HIV/AIDS, rod/spol, kontracepcija,…);
- Teoretska podloga edukacije koja inducira promjenu ponašanja, formiranje vlastitih stavova i odgovornosti;
- Primjena metodologija: interaktivna razmjena informacija, vještine modeliranja, grupna dinamika i kohezivnost, tehnike osnaživanja motivacije, životne vještine, edukacije temeljena na teatralnim vještinama, kofacilitacija, formiranje efikasne i jasne poruke;
- Regrutiranje vršnjačkih edukatora, organizacija i provođenje radionice za participante;
- Vršnjačka edukacija s posebno ranjivim mladima ili mladima koje je teško doseći konvencionalnim servisima;
- Formiranje partnerstva s odraslima, interdisciplinarnost pristupa, osnove vještina zagovaranja;
- Upućivanje (peer counseling) i vršnjačka potpora (peer support);
Ciljevi
- Ojačati platformu trenera vršnjačkih edukatora za implementaciju efikasne vršnjacke edukacije;
- Standardizirati rad, vještine i informacije kojim se koriste mladi ili pak pri edukaciji mladih;
- Ojačati i proširiti mrežu svih uključenih u rad na promociji i zaštiti zdravlja mladih;
- Razvijanje interdisciplinarnog modela umrežavanja i suradnje civilnog sektora, te državnih institucija u službi promocije i zaštite zdravlja mladih i njihove dobrobiti;
- Stvaranje podražavajuće okoline mladih za mlade;
- Stvoriti partnerstvo i dijalog mladih i odraslih na području reproduktivnog zdravlje i HIV/AIDS-a u Hrvatskoj

FOTOGALERIJA GDCK VIROVITICA
ckyP ckyP

ckyP ckyP

ckyP ckyP

ckyP ckyP

ckyP ckyP
Što je Y-PEER?
Y-PEER je akronim za «Youth Peer Education Network», odnosno Medunarodna
mreža vršnjačkih edukatora, te kao takva omogućuje nacionalne i međunarodne
treninge i sastanke mladih edukatora/trenera, njihovu komunikaciju elektronskim putem preko interaktivne Internet stranice (www.youthpeer.net) kao i udaljeno učenje povezano s učenjem uz pomoć/korištenje računala, odnosno pristup nacionalnim komunikacijskim mrežama koje su baza za dobru međunarodnu suradnju – vođenje kampanja i sličnih aktivnosti.
Y-PEER je inovativan i jedinstven koncept edukacije mladih od strane mladih kojeg je podržao Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA). Y-PEER je mreža s preko 200 organizacija i institucija, koju sačinjavaju tisuće mladih ljudi koji rade na području zaštite seksualnog i reproduktivnog zdravlja. Mreža okuplja mlade iz 39 zemalja Istočne Europe, zemalja Baltika, Središnje Azije, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, te je s krajem lipnja 2006. godine doprela do 3,6 milijuna mladih.

- 21:21 - Isprintaj - #

Tjedni pregled političkih događanja u okolici

Napad Hrvatske seljačke stranke
Željko Pecek: Ovakav HDZ u drugoj bi državi pao nakon prve godine vlasti!
Prvi Pitomački Predizborni Plakat za plakat i događanja
Partijske aktivnosti u okolici
FREE WALLPAPERS:SDP u Pitomači
Humanitarna nogometna utakmica SDP-ovaca 4. i 5. izborne jedinice
NAGRADNA IGRA:Predloži HDZ-u i osvoji majicu, prsluk ili kapu
Aktivna politička subota u 4.iz.jed.

- 21:14 - Isprintaj - #

Podignuta je pristupna točka PING-a u Dinjevcu

Podignuta je pristupna točka u Dinjevcu na adresi Vladimira Nazora 119 na dimnjaku u dvorištu obitelji Pintar na visini od 20-tak metara.

PING


Nakon što smo u nedjeljno poslijepodne (4. 11.) podigli slot antenu i satelitske za linkove u srijedu u prijepodnevnim satima smo postavili računalo, kablove i antene na linkove. Poslije jednog sata štelanja dobili smo sasvim zadovoljavajuči link sa Pitomačom (kojeg treba još malo popraviti prvim slobodnim vremenom i dobrim vremenskim uvjetima). Nakon ove "avanture" i puzanja na veće visine i "akrobacija" vidimo da kod nekih članova ima i onih koji bi mogli raditi u gorskoj službi spašavanja :-).
Istog dana je spojeno nekoliko članova radi testiranja same točke. Ostali članovi će biti spojeni u narednim danima kad se popiše potrebna oprema i postave kantene na krovove.
Udruga PING

- 20:54 - Isprintaj - #

Izložba slika učenika likovnog kluba “PALETA”

Da jedan kulturni događaj u Đurđevcu može još uvijek okupiti veliki broj posjetitelja, potvrđeno je na otvorenju izložbe slika učenika Likovnog kluba Paleta, Đurđevac u Domu kulture u četvrtak, 8. studenoga 2007. u 19,00 sati.

paleta


Svoje radove koji su nastali tijekom šk. god. 2006./07. izložili su učenici iz Đurđevca i Pitomače, a to su: Zdravka Tišljar, Marijana Rešetar, Višnja Cik, Ivan Gregurek, Ariana Černeli, Gordana Belak, Brankica Sobota – Šalamon, Miroslav Fuček i Đuro Škurdija.
Voditelj Likovnog kluba i organizator izložbe, slikar Ivan Lovreković podijelio je učenicima odgovarajuće svjedodžbe o završenom likovnom obrazovanju, a voditelj u Centru za kulturu i đurđevački slikar Zdravko Šabarić, otvorio je izložbu.
U prigodnom kulturno-umjetničkom programu nastupio je Djevojački zbor Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva iz Đurđevca pod vodstvom prof. Ivane Jaklin i uz klavirsku pratnju prof. Bernarda Dugana.
Izložba ostaje otvorena do 26. studenoga 2007. godine .
Đurđevac.com

- 20:46 - Isprintaj - #

FVK"Mirko Lauš":radionica animiranog filma

FVK"Mirko Lauš":radionica animiranog filma
Kako smo i najavljivali danas(ponedjeljak, 05.11.2007.) je u prostoru našeg kluba započela Radionica animiranog filma koju vodi gospodin Edo Lukman dugogodišnji voditelj Škole animiranog filma Čakovec.
Članovi "Filmske grupe" naučit će osnove animacije u toku ovog tjedna jer uz svakodnevni rad do subote bi trebali završiti film te ga u subotu prezentirati publici.
U radionici sudjeluje 14 - ero djece, a ovo je prva filmska radionica takve vrste u Pitomači.
Radionica se provodi u okviru projekta "Mala škola dječjeg amaterskog filma i fotografije" u organizaciji Foto video kluba "Mirko Lauš" a financijska sredstva osiguravaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Općina Pitomača.
Danas je održan uvodni dio i prikazani su primjeri a već sutra će djeca crtati i animirati vlastite likove.

foto


Radionica napreduje po planu. Danas(utorak, 06.11.2007.) su izrađeni prvi crteži po odabranoj temi i razrađen dio priče, a sutra nastavljamo...

fvk


srijeda, 07.11.2007.-Dio radionice animiranog filma koji predhodi radu na računalu gotovo da je završen iako će još i sutra dio polaznika raditi crteže. Naime jedan dio bržih crtača uspio je gotovo završiti najmukotrpniji dio tj. crtanje osnovnog lika u nekoliko verzija, pa će već sutra započeti dio radnji na računalu a oni malo sporiji još će cijeli sutrašnji termin potrošiti na crtanje.

fvk


Današnji(četvrtak, 08.11.2007.) dan bio je brojčano gledajući najučikovitiji u radionici animiranog filma koju, kako smo već pisali, vodi gospodin Edo Lukman, a u kojoj sudjeluje 14 članova "Filmske grupe". Danas su odrađeni skoro svi crtački segmenti filma a jedan dio se već moglo pregledati i na računalu. Slijedi naravno još veliki posao jer iako je napravljeno puno, puno još vremena treba utrošiti na sitnice koje se na prvi pogled ne primjećuju a tu je još i veliki dio posla vezan uz rad na računalu.
Ipak prema dosadašnjoj dinamici film bi trebao biti završen te prikazan u subotu u 15 sati. Zato pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u prostoru kluba kako bi vidjeli prvi crtani film nastao u okviru projekta "Mala škola dječjeg amaterskog filma i fotografije".
FVK "Mirko Lauš"

- 10:39 - Isprintaj - #

Općinski radovi:kanalizacija u ulici Petra Preradovića

kanalizacija


kanalizacija kanalizacija

- 08:00 - Isprintaj - #

08.11.2007., četvrtak

AUDIO:"Stari zanati" emisija Pitomog radija

Na OVOM liknu možete poslušati emisiju Pitomog radija "Stari zanati" gdje je u gostima bio Josip Cugovčan.U emisiji je predstavljena etnografska,paleontološka i arheološka zbirka,Družba Hrvatskog zmaja,ispričana je priča o starom ambaru,Josipovim umjetninama i pisanicama,folklornom društvu,...
Etnografska zbirka Josipa Cugovčana

- 17:48 - Isprintaj - #

Martinje u Kladarskom bregu

martinje


Turistička zajednica i Općina Pitomača pozivaju vinogradare, podrumare i štovatelje Sv. Martina da dođu u nedjelju 11. studenoga u Kladarski breg na tradicionalno druženje po završetku vinogradarske godine i proslavu Martinja. Proslava će započeti Svetom misom u 12 sati, nakon čega slijedi ceremonija krštenja mošta, zakuska i druženje uz pjesmu i aršanjsko vino.
Pitomača.hr

- 17:42 - Isprintaj - #

Upis u Visoku školu za menadžment u turizmu i informatici

Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici raspisala je Natječaj za upis u prvu godinu stručnog studija menadžmenta u akademskoj godini 2007./2008. Za stručni studij Menadžmenta, smjer Informatičkog menadžmenta mogu se prijaviti pristupnici koji su završili četverogodišnju srednju školu u Hrvatskoj odnosno odgovarajuću srednju školu u inozemstvu. Razredbeni postupak za redovite i izvanredne studente za studij Menadžmenta, smjer informatički menadžment provodi se bez klasifikacijskog ispita, a sastoji se od vrednovanja uspjeha ostvarenog u srednjoškolskom obrazovanju, što uključuje bodovanje općeg uspjeha u svim razredima srednje škole, uspjeha iz hrvatskog jezika i matematike u svim razredima srednje škole, uspjeha na završnom ispitu (maturi) i ocjene maturalne radnje. Studenti koji će studirati u statusu redovnih studenata za osobne potrebe plaćaju školarinu u iznosu od 5.500,00 kuna, a izvanredni studenti plaćaju školarinu u iznosu od 4.500,00 kuna.
VIŠE:Vpž

- 17:39 - Isprintaj - #

U Pitomači policija zaplijenila 17 kg marihuane

Djelatnici Policijske uprave Virovitičko-podravske zabilježili su još jedan uspjeh na otkrivanju dilera i uzgajivača droge. Tijekom noći ili rano ujutro na području Pitomače uhićena je i privedena jedna osoba za koju se sumnja da je na napuštenom imanju čuvala marihuanu.
Policija nije objavila identitet osobe pa čak ni inicijale i dob počinitelja kaznenog djela.
Policija je zaplijenila 17 kilograma marihuane čija je vrijednost 120.000 kuna. Droga je, u plastičnoj bačvi, bila zakopana u zemlji. Dio marihuane pronađen je i obiteljskoj kući uhićene osobe koja se u ovom trenutku još uvijek nalazi u policiji na ispitivanju.
Još nije poznato jeli riječ o marihuani uzgojenoj na domaćim poljima ili je riječ o "uvozu" namijenjenom virovitičkom tržištu.
Pitomčani su na ulicama tijekom noći i rano jutros uočili neuobičajeno puno policijskih automobila što govori o akciji širih razmjera pa nije isključeno da "padnu" i drugi dileri.
Za sutra u 11 sati sazvana je konferencija za tisak na kojoj će biti riječi o pojedinostima ove akcije.
Virovitica net

- 15:13 - Isprintaj - #

Općinski radovi:nova cesta u Pitomači

novacesta novacesta novacesta

- 08:00 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Zbog radova na elektroenergetskom postrojenju dana 08.11.2007. godine bez električne energije biti će potrošači naselja:
- Grabrovnica od 09,00 do 09,30 sati predio od broja 1 i 2 do 67 i 24
- V. Črešnjevica od 12,00 do 12,30 sati predio od broja 1 i 2 do 37 i 28

- 05:54 - Isprintaj - #

07.11.2007., srijeda

Općinski radovi:NK Dinjevac

nkdinjevac


nkdinjevac nkdinjevac

- 08:00 - Isprintaj - #

06.11.2007., utorak

Pitomačke novosti

Humanitarna udruga "Podravsko sunce"
MARTINJSKA ZABAVA
Aktivistice humanitarne udruge “Podravsko sunce” organizirale su 27. 10. 2007. u hotelu “Aida” u Pitomači uspješnu “Martinsku zabavu”. Humanitarnoj fešti odazvalo se oko 200 posjetitelja, uz ulaznice od 75,oo kuna. Bili su tu, uz brojne donatore, građane sa šireg područja, i gosti pobratimi Općine Pitomača, predstavnici Općine Polača. Za njih ulaznice je platila pitomačka Općina. Štimung zabavi dao je do ranih jutarnjih sati bend “Licitari”. Kako je doskora martinsko vrijeme, zabavu je sa svojim pomoćnicima, uz tombolu i ostalo, uveličao gospodin Tomislav Franjić, na daleko poznat mešter za spelavanje “Biškupske spelancije krštenja mošta”. Sve su to omogućili sponzori: Hotel “Aida”, Mesnice “Grgačić”, “Natura Agro” iz Đurđevca i “ Meso prerada” Slatina, pekare “Duc” commerce, mini pekara “Centar”, “ Lucija” i pekara “Dergez” iz Podravskih Sesveta. Meso divljači donirale su LU “Fazan”Pitomača, Stari Gradac i Špišić Bukovice i LU “Vidra” iz Pitomače. Donatori su i firma “Slatki san”, Trgovine “Dijaković”, “Stela”, Knjižara “Jež”, Šubić Snježana, knjigovodstveni servis “ Profing”, podrum “Vineda”, bend “Licitari”, cvjećarnica “Anemona”, Pitomi radio, Radio Đurđevac i dr. Članice udruge “Podravsko sunce” ostvarile su dobiti od 9.600 kn. Zadovoljne su, jer im je toliko manjkalo da bi prikupile 20.000 kn, koliki im je dug Domu zdravlja Virovitica za kupljen kolor dopler, ultra- zvučni aparat i sonde u Zdravstvenoj stanici u Pitomači. Sve slijedeće humanitarne akcije će financijski polaziti od pozitivne nule, a biti će usmjerene za kupnju nove sonde za ultra zvuk prostate. Rezultat dosadašnjeg upornog humanitarnog rada Udruge je da u Pitomači na ultrazvuku dva puta tjedno rade specijalisti ginekolozi. Na novom ultra zvuku specijalisti pedijatri pregledavaju kukove novorođenih beba, a doskora raditi će i internista i radiolog, rekle su predstavnice humanitarne udruge “Podravsko sunce” Melita Takač i Štefica Kaša.
DAN SVIH SVETIH
1. 11. na “DAN SVIH SVETIH”, krizanteme, špine, zelenilo, cvijeće, titraji lampiona, svijeća i puno posjetitelja, koji su pohodili posljednja počivališta svojih dragih, krasilo je i ove godine uređeno pitomačko groblje. Svi imamo nekog na groblju, a ljudski život protkan vjerom, molitvom, ljubavi, dobrim djelima i pravednošću u svim segmentima društva ima smisla, na posvećenju groblja, uveličanom pjesmama crkvenog Pjevačkog zbora, na “Dan svih svetih”, rekao je pitomački župnik vlč. Ivica Puškadija.
OTVORENA SEZONA LOVA
U nedjelju 4. 11. 2007. osamdesetak lovaca LU “Fazan” Pitomača odazvalo se otvorenju lova. Upriličen je skupni lov na divlje svinje u prekrasnim predjelima Bilogore, sada prošarane prebogatom paletom boja jeseni, a otpalo lišće bjelogorične šume, uz čarlijanje vjetra, treperi u zraku i neumorno pada po tlu. Lovci Tanić Ivan i Skec Damir u drugom pogonu odstrijelili su svaki po jednu divlju svinju. Palo je i nekoliko štetočina. Ostali lovci utišali su strasti lova uz naloženu vatru i topli domjenak, upriličen na “Babičanki” kod lovačke kuće. Nakon odmora i okrepe razišli su se svojim kućama, uvjereni da će ih slijedećeg vikenda služiti bolja lovačka kob.
tekstovi:Barica Mihoković
FVKNovosti

- 16:55 - Isprintaj - #

Objavljen Javni poziv za jednogodišnji zakup državnog zemljišta

Temeljem Odluke o raspisivanju javnog poziva za jednogodišnje korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području općine Pitomača, Upravni odjel za gospodarstvo, proračun i komunalne poslove Općine Pitomača, objavljuje
J A V N I P O Z I V ZA ZAKUP POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA U VLASNIŠTVU REPUBLIKE HRVATSKE NA PODRUČJU OPĆINE PITOMAČA
Obavještavaju se svi zainteresirani poljoprivredni proizvođači na području Općine Pitomača da mogu podnijeti zahtjev za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države za jednu vegetativnu sezonu, odnosno za vegetativnu 2007./2008. godinu.
Zahtjevu se prilažu sljedeće isprave:
- uvjerenje o prebivalištu,
- pisana ponuda,
- preslika rješenja o upisu u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (u nastavku teksta: OPG), ako je ponuditelj obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo,
- dokaz o upisu u registar obveznika poreza na dohodak za OPG (izdaje Porezna uprava ),
- dokaz o poljoprivrednom obrtu (izdaje Ured državne uprave),
- izvod iz sudskog registra, ako je ponuditelj pravna osoba registrirana za obavljanje poljoprivredne djelatnosti,
- dokaz da je ponuditelj podmirio sve dospjele obveze temeljem sporazuma i ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, ako je ponuditelj zakupac takvog zemljišta, kao i sve druge financijske obveze prema Općini Pitomača (izdaje Upravni odjel za gospodarstvo, proračun i komunalne poslove Općine Pitomača),
- dokaz o graničenju zemljišta
– zk izvadak i kopiju katastarskog plana za vlastito zemljište, odnosno Ugovor o zakupu i kopiju katastarskog plana za zakupljeno zemljište, ako je ponuditelj poljoprivrednik čije zemljište u vlasništvu ili zakupu graniči sa zemljištem koje je predmet ovog javnog poziva,
- dokaz o statusu – potvrda nadležnog Ureda za obranu ili MUP-a, ako je ponuditelj razvojačeni hrvatski branitelj koji je u obrani suvereniteta RH proveo najmanje tri mjeseca ili član obitelji poginulog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja, a koji se bavi poljoprivrednom djelatnošću,
- dokaz o stočnom fondu
– potvrda Hrvatskog stočarskog centra,
- transakcija 117 (izdaje HZMO),
- gospodarski program.

Pregled čestica poljoprivrednog zemljišta koje se daje u zakup zajedno sa cijenom objavljen je na oglasnoj ploči.
Ponude se prikupljaju u Općini Pitomača, Pitomača, Ljudevita Gaja 26/1, zaključno sa 14. studenim 2007.godine.


VAŽNE NAPOMENE:
- zajedničke ponude smatraju se nevažećima i neće se uzimati u daljnje razmatranje,
- maksimalna površina koja se može dobiti u zakup iznosi 30 hektara,
- ponuđena cijena može biti najviše dvostruko od početne cijene (npr. ako je početna cijena 100,26 kuna, maksimalna cijena može biti 200,52 kune)

obrazac_ponude 35.00 Kb
obrazac_gospodarski_program 103.00 Kb

Pitomača.hr

- 16:23 - Isprintaj - #

Općinski radovi:cesta za DVD Dinjevac

dvd


- 08:00 - Isprintaj - #

05.11.2007., ponedjeljak

Pitomački konj najbolji na Sajamu sportskih konja i konjičke opreme

opis slike


Na prostoru Sportsko – rekreacijskog centra Kukavica u Velikoj Pisanici u subotu 27. listopada održan je I sajam sportskih konja i konjičke opreme. Nositelj organizacije sajma je konjička udruga « Konji gizdavi « iz Velike Pisanice, a partneri su bili Županija Bjelovarsko – bilogorska, općina Velika Pisanica, Bjelovarsko sajam d.o.o. i Kukavica d.o.o. Sajam je zabilježio posjetu od 600 posjetitelja iz različitih dijelova Republike Hrvatske.
vp vp
U jutarnjem dijelu sajma održan je stručni forum na temu Sportskog konjogojstva na kojem su stručna znanja i iskustva prezentirali dr. sc. Ante Ivanković, mr. Mato Čačić i dr. Ivan Đureković.
Na sajmu je nastupilo desetak proizvođača i trgovaca konjičkom opremom iz 5 županija kontinentalnog dijela zemlje koji su prisutnim posjetiteljima prezentirali svoje proizvodne ili prodajne programe.
vp vp
U popodnevnom, ocjenjivačkom dijelu sajma ocjenjivačka komisija u sastavu Seleš, Petrović i Ivanković ocjenili su 23 prijavljena konja. Ocjene su se odnosile na porijeklo, tijelo, noge, hod i opći dojam.
Sedam najbolje ocjenjenih konj na I Sajmu sportskih konja i konjičke opreme
Mjesto Ime Vlasnik
1. CALL GIRL -Ivan Široki
2. MABROUK 76 -Alen Barić
3. FATIMA -Siniša Jurić
4. MUNJA -Đuro Ožegović
5. LUKI -Darko Arapinac
6/7 RIGHT CHOICE -Vladimir Vlajinić
6/7 ROCKY -Josip Grgas

opis slike


fotografije:Saška Šelimber
Velika-pisanica.hr

- 16:59 - Isprintaj - #

Ljubitelj kolekcionara, kritike i publike

STJEPAN IVANEC - 35 GODINA NEPREKIDNOG UMJETNIČKOG RADA
KLADARE - Rođen sam, djelujem i živim s obitelji u Kladarama. Time se ponosim, ali moje slike različitih žanrova, a najviše i najradije slikam uljenim bojama na staklu, kruže u 20-ak zemalja svijeta. Ima ih na svim kontinentima, na oko 500 izložaba, u svjetski poznatim galerijama - tako počinje priču o sebi Stjepan Ivanec, slikar iz Kladara, koji je član Zajednice umjetnika RH već 30 godina. S kolegama Franjom Klopotanom i Kamilom Vujčićem Stjepan se s 12 slika na staklu i platnu predstavio u poznatoj galeriji u St. Petersburgu na Floridi na izložbi koja je bila otvorena cijeli rujan i listopad ove godine.
Stjepan Ivanec je samouki umjetnik. Slikao je od rane mladosti, sam je otkrio rad na staklu, a s 19 godina na prvoj samostalnoj izložbi u Zagrebu u galeriji Lotrščak izložio je 24 slike, koje su za trajanja izložbe sve bile prodane. Tijekom stvaralaštva izmjenjuje tehnike: crtež, akvarel, ulje na platnu, ulje na staklu, a najviše se ipak posvetio ulju na staklu, akvarelu i crtežu. Proputovao je mnogim zemljama svijeta, a kraće vrijeme živio je i slikao u Njemačkoj. Redale su se mnogobrojne samostalne i skupne izložbe, a kako sam kaže, najteže je pratiti tijek skupnih izložaba po svijetu.
U naivnom slikarstvu, prema riječima eminentnih kritičara, Stjepan Ivanec svojim pejzažima s nepreglednim perspektivama i finim linijama daje podravskom pejzažu karakterističnu izražajnost. Njegova djela mogu izdržati ozbiljne susrete s kritikom jer imaju jasnu fizionomiju i kvaliteti. Naiva je slikarstvo 20. stoljeća, a proteže se i na 21. Naiva kao pravac, riječi su Stjepana Ivanca, pomalo ulazi u muzeje i ranu, još nedefiniranu povijest. Njegova djela pretežno se nalaze u privatnim kolekcijama diljem svijeta. Jedna od njegovih slika otkupljena je i krasi dom japanske princeze, mlade majke koja je nedavno rodila prijestolonasljednika Japana, a pomalo ih otkupljuju i muzeji.

Stjepan Ivanec i dalje intenzivno radi. Nedavno je bio u Zagrebu na Eko-etno izložbi RH i s ostalima predstavljao Virovitičko-podravsku županiju, sudjeluje i na manifestaciji "U susret starim vremenima" u Zlatnom klasu u Otrovancu, u organizaciji pitomačke Turističke zajednice, a bio je sudionik i nedavne slikarske kolonije u Virovitici. Njegova naglašena osobnost, iskorak iz hlebinske škole i samopouzdanje osigurali su mu istaknuto mjesto u naivi kao slikarskom pravcu. Kao sudionik mnogih likovnih kolonija dobitnik je brojnih priznanja.

Barica Mihoković
tekst i foto:Virovitički list

- 16:55 - Isprintaj - #

Općinski radovi:fasada DVD Dinjevac

dvd


- 08:00 - Isprintaj - #

04.11.2007., nedjelja

Općinski radovi:Dinjevac

dinjevac


- 08:00 - Isprintaj - #

03.11.2007., subota

NK Turnašica-jedini bez poraza

Nogometaši Turnašice jesenski dio prvenstva završili su bez poraza te kolo prije kraja prvenstva osigurali naslov,a dobrom igrom u zadnjem kolu u Novakima s domaćim Slavoncem(2:2) potvrdili prvo mjesto i sa 6 bodova prednosti ispred pratitelja čekaju nastavak proljetnog dijela prvenstva.
nkTurnasica nkTurnasica
Nogometaši Turnašice prvaci 3.ŽNL,skupina Pitomača-Virovitica
nkTurnasica nkTurnasica

nk


- 21:07 - Isprintaj - #

Općinski radovi:Grabrovnica

grabrovnica


- 08:00 - Isprintaj - #

02.11.2007., petak

Uređenje pružnog prijelaza u Dinjevcu

dinjevac


Prema programu Poglavarstva Općine Pitomača, ovih dana u toku su radovi na uređenju pružnog prelaza Dinjevac. Betonska postolja za rampu i semafore, prema izrađenom projektu i potrebnim aktima su završeni. Uvedena je i električna energija. Pitomački općinari očekuju da će u dogovoru sa Županijskom upravom za ceste i Hrvatskom željeznicom, koja je izvođač radova, svi radovi do kraja godine biti završeni. Financijska sredstva su osigurana. Građani koji koriste ovaj prijelaz, posebno mještani Dinjevca, željno iščekuju njen završetak. Pamtim na ovom mjestu čak šest prometnih nesreća sa smrtnim ishodom. Baš sam ja u najmanje tri slučaja naišao na trenutak nesreća. Čak dvoje unesrećene školske djece umrlo mi je na rukama. Nesmijemo dozvoliti ponavljanje nesreća na tom mjestu. Rampa na željezničkom prijelazu mora spašavati ljudske živote, rekao je Ivan Erhatić predsjednik Općinskog vijeća Pitomača, koji redovno koristi pružni prijelaz zbog stanovanja u Dinjevcu. Suvremena rampa na željezničkom prijelazu za Dinjevac do kraja godine biti će završena i puštena u promet, potvrdio je Željko Grgačić načelnik Općine Pitomača.
dinjevac dinjevac
tekst:B. Mihoković
Novosti FVK"Mirko Lauš"

- 17:54 - Isprintaj - #

Tjedni pregled političkih događanja u okolici

SDP:Humanitarna nogometna utakmica za Udrugu roditelja djece oboljele od malignih bolesti
Osuđivani Đakić treći na listi
HDZ:Predstavljanje izbornog programa i kandidata sa izbornih lista
Žestok izborni okršaj u 4. izbornoj jedinici
HSP lista za 2.i 4.izbornu jedinicu
HDZ liste za 2. i 4. izbornu jedinicu
HDZ predao izborne liste,Sanader došao bez "otpisanih" Kirina,Kolinde i Ljubičića
HDZ Virovitičko-podravske županije spremniji nego ikad
Nestali blogeri dijele lampione!
Koalicijske liste za 2.i 4.izbornu jedinicu
NOVA STRANICA:www.hdz.eu
Kad mladi glasuju, oni traže promjene
Čačić u Virovitici
Iz partije u partiju

- 17:50 - Isprintaj - #

Aktivnosti FVK "Mirko Lauš"

Projekcije za djecu u vrtiću
Naše "Mikro kino", kako ga nazivamo zbog veličine prostora,jučer je ugostilo svoje "domaćine". Kako se naš prostor nalazi o okviru starog dijela Dječjeg vrtića bilo je i za očekivati da ćemo održati projekciju i za mališane s kojima se svakodnevno susrećemo. Zbog broja djece koji premašuje kapacitet našeg prostora održane su tri jednake projekcije
kako bi mala publika mogla odgledati pripremljene filmove.Iako je bilo za očekivati da će im se najviše svidjeti animirani filmovi, ugodno smo se iznenadili kad su tražili da im se još jednom prikaže film "Majstori za pet"(1-2). Očigledno je ukus naše najmlađe publike jednak međunarodnom žiriju na festivalu u Mariboru jer taj film je tamo dobio Diplomu s pohvalom. Kako je to vrlo zahvalna publika projekcija će biti i ubuduće.

Danas nema projekcije
Zbog blagdana u petak neće biti projekcije filmova "Slavice".
Slijedeći tjedan održava se radionica animiranog filma koju vodi gospodin Edo Lukman, voditelj ŠAF-a Čakovec, pa će projekcija biti održana u Pučkoj knjižnici i to u četvrtak u 18 sati.

“Ljubav je jača od mača”

U nedjelju 28. 10. 2007. Pitomačani su uživali u kazališnoj predstavi “Ljubav je jača od mača”, koju je izveo ansambl Virovitičkog kazališta. Predstava je bila dobro primljena i nagrađena pljeskom gledatelja. Bio je to dar Općine Pitomača , svojim građanima pa je ulaz je bio besplatan. B.M.
FVK"Mirko Lauš"

- 17:35 - Isprintaj - #

Pitomačke fotografije-Dinjevac

dinjevac



dinjevac


- 17:30 - Isprintaj - #

01.11.2007., četvrtak

Boje Otrovanca

klas


Što za Vas znači jesen? Za mene riječ "jesen" uvijek predstavlja nešto vezano uz lišče i drveće .Pogledajte samo tu raskoš boja ,kao da nam priroda želi podariti što više svjetla prije dolaska kratkih zimskih dana pa je lišče lipe ispunila ovom žuto-zlatnom svjetlošću. Lipe,drveće koje inače jako volim sada izgledaju posebno lijepo .Kada sam kao dječak promatrao drvored lipa u Otrovancu u ovoj jesenskoj ljepoti boja, vjerovao sam da ako u Raju Božjem postoji drveće ono mora izgledati baš ovako .To vjerujem i danas i zbog toga sam jako zahvalan ljudima koji su posadili ovo drveće,te vjerujem da ćemo kao mještani Otrovanca i općine Pitomača i dalje čuvati i brinuti o svojem drveću te da ćemo ostaviti nešto od toga potomcima kao što su uostalom ovo drveće nama ostavili pretci.

klas klas

klas klas

klas klas

klas


Srdačno Vaš-"Zlatni klas Otrovanec"

- 20:24 - Isprintaj - #

Tradicijski obrti Podravine

iža


Podravina, kao i neke druge hrvatske pokrajine, ima svoju osobnost, posebnost u običajima, načinu življenja, pa i u tradicijskim obrtima. Mnogi obrti još su živi, dakako, modernizirani, prilagođeni današnjem vremenu, ali u većini slučajeva svjedoci smo izumiranja starih tradicijskih obrta.

kovačnica
Većina predmeta iz tih starih radionica koje su izradile vrijedne ruke majstora, a mogli bismo ih nazvati i umjetnicima, možemo naći još samo u muzejima i privatnim zbirkama. Podravci, stoljećima živeći između obronaka Bilogore i rijeke Drave, znali su daleko bolje živjeti u skladu s prirodom i svojim okruženjem nego što to današnji čovjek zna. Oni su sirovine za svoje proizvode pronalazili u bliskom okolišu, te su od njih izrađivali uporabne predmete. Privrednu važnost Koprivnica, ekonomsko kulturno i prometno središte cijeloga kraja, osim na obrtništvu i trgovini zasniva i na ciglanama, rudniku ugljena, a posebno na prometnom značaju, kao željeznička raskrsnica pruga Budimpešta-Koprivnica-Zagreb-Rijeka i Varaždin-Koprivnica-Osijek.
kolovrat
Prvi zabilježeni tragovi grada sežu u srednji vijek kada se na mjestu današnje Koprivnice nalazio kastrum Kapronza. Uz utvrdu se stalo razvijati trgovište, a zatim i gradić koji je u dokumentima zabilježen 1308. godine, da bi već 1356. godine stekao status slobodnog i kraljevskog grada, sa pripadajućim privilegijama. U feudalnom sukobu između Janosa Hunyadija i grofova Celjskih, koji su tada bili vlasnici kastruma, utvrda je 1446. godine razorena, a cjelokupni se život nastavio u gradu, koji postaje i sjedište vlastelinstva.
Križevci su već od XIII stoljeća sjedište županije, a od 1252. godine općina s kraljevskim privilegijem. Križevačka županija spojena je krajem XIX stoljeća s bjelovarskom, a u cijeloj županiji razvijena je mesna industrija, industrija građevnog materijala i čeličnih konstrukcija.
korpe i košare
Obrte koji prevladavaju u Podravini možemo podijeliti prema materijalima od kojih se izrađuju i tehnici kojom se rade. Tako srećemo: ciglare, zidare, tesare, kolare, draksare ili drvotokare, tišljare ili stolare, bačvare, kotlare, drvorezbare, užare, remenare, kovače, postolare, mlinare, licitare, krojače, tkalje, vezilje, te majstore za izradbu glazbenih instrumenata i pletače košara.

podravska kuća
Stara podravska iža
U samoj gradnji kuća, koje su se gradile između dva svjetska rata, koristili su se materijali iz starih ciglana koje još i danas postoje u mnogim mjestima od Koprivnice do Virovitice, gdje su majstori uz pomoć radnika najamnika izrađivali i pekli ciglu. I danas su primjetne prekrasne štukature u mnogim mjestima, koje na žalost današnji arhitekti i zidari nisu znali ili htjeli iskoristiti na nekim novim građevinama. Nezamislivo je bilo da u nekom mjestu nema barem nekoliko zidara koji su naučili zanat od starijih zidara, jer obično se nauk prenosio s koljena na koljeno. U novije vrijeme zidari moraju imati školsku izobrazbu. Svaka kuća trebala je imati i podrum, a budući da prije nije bilo betona niti armature, moralo se dobro znati zidati bolta, pa je čak u nekim gospodarskim kućama bio i boltani strop.
ormar
Budući da je Podravina obilovala u glavnini kvalitetnom hrastovom šumom, jasenom, johom i sada već vrlo rijetkim brijestom i jagnjedom, a obronci Bilogore kvalitetnom bukvom, bilo je mnogo obrta vezanih uz obradu drveta. Nekad je u vrbicima uz rijeku Dravu bilo prekrasnih stabala jagnjeda od kojih su se radili vrlo kvalitetni ormari i kreveti. Tesari ili cimermani morali su dobro znati odabrati vrstu i kvalitetu drveta da bi ga mogli tesanjem obraditi, te od istog napraviti grede i rogove za krovove kuća. Sve se to radilo ručno, tesarskim sjekirama. Dolaskom traktora kao pogonskog stroja, ručno obradu drveta sve više potiskuju pilane. Dobro osušene daske hrasta, a ponajviše brijesta koristili su stolari, u Podravini zvani tišljari, za izradu škrinja, kreveta, stolaca, stolova, ormara i drugog namještaja. Ni jedna djevojka nije se udavala, a da joj roditelji nisu dali napraviti škrinju ili ormar i krevet.
podravska Bilogora
Bačvari sa vinorodnih obronaka Bilogore
Na obroncima Bilogore uspijeva i vinova loza. Poznato je vinorodno područje Aršanj iznad Pitomače. Rijetka su domaćinstva u Podravini koja nemaju svoj vinograd i klijet: stoga je bilo i puno bačvara. Za izradu kvalitetnih bačvi koristilo se drvo hrasta, jasena, i duda. Dudove bačve najviše su se upotrebljavale za čuvanje šljivovice i jabukovače, dok su bačve od hrasta i jasena bile namijenjene za čuvanje kvalitetnih vina. Uz bačvare bili su prisutni i kotlari koji su od bakra pravili kotlove za pečenje rakije, te kotlove za iskuhavanje rublja.
stara drvena kola
Podravski kolari
Drvena kola pravili su kolari. U Podravini su poznata dva tipa kola i to kola s kratkim punim lojtrama ili stranicama, te sa dvojim šaragljama. Kratka kola bila su okovana kovanim ukrasima, a radili su ih kovači koji su imali i nekoliko šegrta. Djevojkama je bila velika čast udaja za kovača. Prije položenog majstorskog ispita, budući mladi kovači morali su znati potkovati jaje. Ako bi u tome uspjeli, smatrali su se sposobnima i za potkivanje konja. Svaki kovač je sam kovao potkove za konje, a najviše su se kovali plugovi i motike. Bilo je i darovitih umjetnika kovača koji su prekrasno iskovali željezne ograde ili velike crkvene lustere, koji i danas vise u crkvama. Danas se u Podravini teško može naći kolar, a vrlo su rijetki i kovači.
Preslice kao znak ljubavi
Draksari ili drvotokari, te drvorezbari nekad su imali pune ruke posla, jer svaka domaćica morala je znati presti. Za taj posao bilo joj je potrebno vreteno, kolovrat, nared ili tkalački stan za tkanje, te stupa i ostali pribor za obradu konoplje.
preslice preslice preslice
Preslice, prekrasni proizvod drvorezbara danas se mogu sresti samo u muzejima i zbirkama. U Podravini su preslice najvrijedniji predmet narodne umjetnosti. Obično su izdužena oblika, vrlo bogato ukrašene ornamentikom. Poznate su preslice u dva dijela koje su se spajale navojem, a rezbareni ornament bio je punjen pečatom. Na pojedinim preslicama znao je biti ispisan ljubavni tekst, urezana godina i ugrađeno malo zrcalo. Preslice su poklanjali mladići djevojkama i to je bio poseban znak ljubavi. Ako je mladić bio vješt, preslicu namijenjenu svojoj dragoj izradio bi sam, ili bi je naručio u drvorezbara ako nije bio siguran u svoje umijeće. Osim preslica bili su ukrašeni i neki uporabni predmeti za izradu i tkanje platna: spone, vitlenice i dr.


rijeka Drava
Mlinovi na rijeci Dravi
Bogatstvo podravske ravnice, raznovrsno žito, prerađivalo se u mnogobrojnim mlinovima uz rijeku Dravu. U svakom mjestu kroz koje je protjecala rijeka bilo je i po nekoliko vodenica. Mlinar je imao konja i kola te bi prolazio ulicama i kupio vreće sa pšenicom, ječmom i kukuruzom i vozio ih u mlin. U mlinu bi se žito vagalo, uzimao bi se ušur- naknada za mljevenje, i ponovo bi se brašno vračalo svakom domaćinstvu. Izumom električne struje i mlinova čekićara, ova vrsta obrta skoro se sasvim ugasila. Iz kvalitetnog brašna mogu se ispeći fini kolači, a Podravina je poznata po izvrsnim kolačima. Nekad je u svakom mjestu bio licitar koji je najviše posla imao za nadolazeća seoska proštenja.

Podravski žičani instrumenti
Seosko proštenje uvijek je pratila i dobra zabava uz podravsku tamburu. Za dobar zvuk tambure mora biti izabrano i kvalitetno drvo, no najvažnije su spretne ruke majstora. U Pitomači je žičane instrumente radio još davne 1934.godine Tomo Kos, a naslijedio ga je sin Željko Kos, koji i danas radi sve žičane instrumente.
Željko Kos:Izrada tambure-1.dio
Drugi dio filma izrade tambure.Film FVK"Mirko Lauš"
Za izradu instrumenata koristi se kvalitetno drvo javora koje raste na obroncima Bilogore, te smreka koju nabavlja iz drugih krajeva. U poljodjelstvu se koristila stoka za obradu zemlje, najčešće krave, a poslije konji. Za njihovu vuču bilo je potrebno različito remenje i užad. Tako su remenari imali jako puno posla, jer je za vuču svaki konj morao imati ham, koji se izrađivao od kožnog remenja. Izrađivalo se remenje i za mlinove i ostale pogonske kotače na nekim strojevima.


narodna nošnja
Seoski «modni kreatori»
Uz preslice, od narodnog rukotvorstva u Podravini izuzetno su vrijedni i prekrasno otkani stolnjaci, ručnici, stolnice, ukrasne ponjave…Vrlo vješte ruke tkalja znale su utkati ljubav i strpljenje u svaki cvjetić i listić ornamenta na natkanom platnu.
šivaći stroj
Skoro je svaka žena znala tkati, ali su se rijetke isticale svojim umijećem. Mnoga mjesta danas imaju samouke švelje koje rade na šivaćim strojevima. One su nekad bile «kreatori mode» u svom mjestu, pa svako mjesto ima svoju nošnju. Jedno od najdulje očuvanog rukotvorstva u Podravini je narodni vez.
Susreće se u narodnoj nošnji, na jastucima, a u novije vrijeme na pregačama i vezenim stolnjacima. Iako primjećujemo da su mnogi tradicionalni obrti u Podravini nestali, vjerujemo da će se kroz određeno vrijeme poneki i obnoviti. Možda ne u onom prijašnjem obliku, već u nekom modernijem.

tekst:Josip Cugovčan
Etnografska zbirka Josipa Cugovčana

- 09:29 - Isprintaj - #

Pitomačke fotografije-mamino magare

mago


- 09:20 - Isprintaj - #

Kiša zaustavila radove u polju

Mjesec listopad je jedan od najintezivnijih za obavljanje radova u ratarskoj proizvodnji. Početkom mjeseca završava se žetva suncokreta, soje i sjetva ječma. Obavlja se berba kukuruza, vađenje šećerne repe, a uvijeti za sjetvu pšenice u listopadu su optimalni.
Tijekom listopada u Virovitičko-podravskoj županiji palo je od 80- 100 litara oborina na metar kvadratni. Najviše oborina bilo je u zadnjoj dekadi mjeseca listopada, točnije 21.,22 i 23 listopada, kada je na pojedinim područjima palo i više od 75 litara na metar kvadratni.
U zadnjih desetak dana nije bilo dva dana u nizu bez oborina, tako da su radovi u polju praktički zaustavljeni.
Prvih dvadeset dana listopada ipak je omogućilo ratarima da obave veći dio radova u polju.
Stoga procjena obavljenih radova na području Virovitičko-podravske županije je:
* berba kukuruza je na oko 8o%,
* sjetva pšenice na 60 %
* vađenje š. repe na 40 %.
Činjenica je ,da će se radovi protegnuti i na mjesec studeni, a ratari će pomno pratiti vremenske prognoze da sve obave u optimalnom roku.
HZPSS
Odsjek Hzpss-a Virovitičko-podravske županije
Ljubomir Duvnjak, dipl. ing. agr.,stručni savjetnik

- 09:17 - Isprintaj - #

Počinje cijepljenje protiv gripe

Naziv gripa dolazi od francuske riječi " gripper" što znači ščepati. Već nam to govori da se radi o bolesti koja može biti ozbiljna i teška. Gripa putuje zamaljskom kuglom kako putuje zima ili hladno godišnje doba, a k nama stiže u siječnju ili veljači. To je bolest dišnog sustava uzrokovana virusom tipa A, B ili C. Za nastanak epidemije koja je uobičajena svake zime odgovoran je virus gripe tip A, a nešto manje tip B. Godišnje u svijetu oboli najmanje 10% ljudi. Razlog tome je što se virus gripe stalno mijenja, pa se svake zime javlja sa novim karakteristikama i uvijek je ponovo sposoban izazvati bolest.

zzjz


Gripa se prenosi sitnim kapljicama iz nosa i grla oboljele osobe koja kiše ili kašlje. Širi se zimi jer su ljudi tada u bliskom kontaktu te borave u zatvorenim i slabo prozračenim prostorijama. Težina bolesti kreće se u rasponu od blage sa simptomima obične prehlade, pa do teške bolesti s brojnim komplikacijama. Simptomi se javljaju naglo: visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, malaksalost, klonulost. Tek u drugoj fazi bolesti nastupaju simptomi od strane dišnog sustava: kašalj, promuklost, suho i bolno grlo, sekrecija iz nosa. Liječenje gripe je simptomatsko što znači da oboljeli treba uzimati sredstva za sniženje temperature, vitamin C, tople napitke.
Više se može napraviti u sprječavanju širenja ove bolesti. Oboljeli treba ostati kod kuće kako ne bi zarazio zdrave osobe u svojoj okolini (na radnom mjestu, u školi, vrtiću), a puno će napraviti ukoliko pri kašljanju i kihanju na nos i usta stavi ruku ili maramicu.
Svakako najvažnija preventivna mjera je cijepljenje protiv gripe, a posebno za one osobe za koje gripa može biti teška bolest s komplikacijama i čak smrtnim ishodom. Iz tog razloga svaka zemlja donosi svoje preporuke za grupe koje bi se trebale cijepiti protiv gripe. U Hrvatskoj su to:
* osobe starije od 65 godina
* štičenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika
* osobe s kroničnim oboljenjima (srca, pluća, bubrega), te bolestima metabolizma (šećerna bolest), uključujući i djecu
* osobe u kontaktu s kroničnim bolesnikom koji iz određenih razloga ne smije primiti cjepivo protiv gripe
* zdravstveni radnici
Svake godine ZZJZ naruči 14 500 doza cjepiva za područje naše županije, a tu količinu i potrošimo, te tako cijepljenjem obuhvatimo oko 15% stanovništva. Cjepivo za ovu sezonu je stiglo te se započelo sa cijepljenjem 29.10. u ambulantama obiteljskih liječnika i u Zavodu za javno zdravstvo. Cijepljenje štiti od gripe, ali ne i od drugih infekcija dišnih organa koje popularno nazivamo "viroze" i "prehlade", a koje su brojne u ovo doba godine. Ipak se one od gripe razlikuju jer nisu toliko teške.
Cjepivo se spravlja od aktualnih virusa koji su prisutni u prirodi ove sezone. Sadrži samo dijelove virusa (antigene) te nikako ne može uzrokovati bolest. Stoga se preporuča osobama koje spadaju u neku od navedenih rizičnih grupa da se cijepe protiv gripe kod svog izabranog liječnika ili u Zavodu za javno zdravstvo.
ZZJZVpž
Voditelj djelatnosti za epidemiologiju
Darija Petrovčić, dr.med.
specijalist epidemiologije

- 09:12 - Isprintaj - #

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.