Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Ljubitelj kolekcionara, kritike i publike

STJEPAN IVANEC - 35 GODINA NEPREKIDNOG UMJETNIČKOG RADA
KLADARE - Rođen sam, djelujem i živim s obitelji u Kladarama. Time se ponosim, ali moje slike različitih žanrova, a najviše i najradije slikam uljenim bojama na staklu, kruže u 20-ak zemalja svijeta. Ima ih na svim kontinentima, na oko 500 izložaba, u svjetski poznatim galerijama - tako počinje priču o sebi Stjepan Ivanec, slikar iz Kladara, koji je član Zajednice umjetnika RH već 30 godina. S kolegama Franjom Klopotanom i Kamilom Vujčićem Stjepan se s 12 slika na staklu i platnu predstavio u poznatoj galeriji u St. Petersburgu na Floridi na izložbi koja je bila otvorena cijeli rujan i listopad ove godine.
Stjepan Ivanec je samouki umjetnik. Slikao je od rane mladosti, sam je otkrio rad na staklu, a s 19 godina na prvoj samostalnoj izložbi u Zagrebu u galeriji Lotrščak izložio je 24 slike, koje su za trajanja izložbe sve bile prodane. Tijekom stvaralaštva izmjenjuje tehnike: crtež, akvarel, ulje na platnu, ulje na staklu, a najviše se ipak posvetio ulju na staklu, akvarelu i crtežu. Proputovao je mnogim zemljama svijeta, a kraće vrijeme živio je i slikao u Njemačkoj. Redale su se mnogobrojne samostalne i skupne izložbe, a kako sam kaže, najteže je pratiti tijek skupnih izložaba po svijetu.
U naivnom slikarstvu, prema riječima eminentnih kritičara, Stjepan Ivanec svojim pejzažima s nepreglednim perspektivama i finim linijama daje podravskom pejzažu karakterističnu izražajnost. Njegova djela mogu izdržati ozbiljne susrete s kritikom jer imaju jasnu fizionomiju i kvaliteti. Naiva je slikarstvo 20. stoljeća, a proteže se i na 21. Naiva kao pravac, riječi su Stjepana Ivanca, pomalo ulazi u muzeje i ranu, još nedefiniranu povijest. Njegova djela pretežno se nalaze u privatnim kolekcijama diljem svijeta. Jedna od njegovih slika otkupljena je i krasi dom japanske princeze, mlade majke koja je nedavno rodila prijestolonasljednika Japana, a pomalo ih otkupljuju i muzeji.

Stjepan Ivanec i dalje intenzivno radi. Nedavno je bio u Zagrebu na Eko-etno izložbi RH i s ostalima predstavljao Virovitičko-podravsku županiju, sudjeluje i na manifestaciji "U susret starim vremenima" u Zlatnom klasu u Otrovancu, u organizaciji pitomačke Turističke zajednice, a bio je sudionik i nedavne slikarske kolonije u Virovitici. Njegova naglašena osobnost, iskorak iz hlebinske škole i samopouzdanje osigurali su mu istaknuto mjesto u naivi kao slikarskom pravcu. Kao sudionik mnogih likovnih kolonija dobitnik je brojnih priznanja.

Barica Mihoković
tekst i foto:Virovitički list

Post je objavljen 05.11.2007. u 16:55 sati.