LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Novi prijenosni teleskop za astronome u Pitomači - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

23.11.2007., petak

Novi prijenosni teleskop za astronome u Pitomači

ad


Nakon 15 godina astronomska udruga iz Pitomače dobila je novi teleskop. Općina Pitomača donirala je novac za kupnju novog prijenosnog teleskopa za terenski rad astronomske grupe. Svečano preuzimanje teleskopa bilo je danas u općini Pitomača. Teleskop je predao osnivaču astronomije u Pitomači Luki Hrvatiću i voditelju astro grupe Branku Novoselu načelnik općine Pitomača Željko Grgačić uz pomoć ministra Ivice Kirina i gosp. Josipa Đakića. Na preuzimanju teleskopa bili su članovi astro grupe iz OŠ Petra Preradović. U znak zahvalnosti astro udruga poklonila je općini crtanu sliku prizor stare Pitomače. Ovo je bila prilika i da se za okruglim stolom porazgovara o stanju školstva i slobodnih aktivnosti u našoj županiji. Uočen je problem motiviranja mladih da se zainteresiraju za rad u slobodnim aktivnostima unutar škola. Ulaganje u novu tehničku opremu i školska pomagala jedno je od najboljih rješenja. Tako će i ovaj novi teleskop omogućiti da se u svako vrijeme može ispred škole ili na trgu postaviti teleskop i promatrati ili slikati neka interesantna nebeska pojava.
Teleskop je tipa Meade ETX-125 i potpuno je automatizirani uređaj, jedna vrsta robotskog teleskopa. Teleskop u sebi sadrži proceduru samo podešavanja, prepoznaje strane svijeta i nagib horizonta. U računalu unutar teleskopa nalazi se pohranjeno 30.000 nebeskih objekata. Nebeski objekt se odabire pomoću male tipkovnice sa prikazom. Tipkom GoTo teleskop se sam okreće prema objektu i nastavlja pratiti. Sa ovim novim teleskopom naša astronomska udruga i školska grupa imati će nove mogućnosti za rad i postizanje rezultata.

ad


fotografije: Foto Begović
AD Pitomača

- 19:38 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.