Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Počinje cijepljenje protiv gripe

Naziv gripa dolazi od francuske riječi " gripper" što znači ščepati. Već nam to govori da se radi o bolesti koja može biti ozbiljna i teška. Gripa putuje zamaljskom kuglom kako putuje zima ili hladno godišnje doba, a k nama stiže u siječnju ili veljači. To je bolest dišnog sustava uzrokovana virusom tipa A, B ili C. Za nastanak epidemije koja je uobičajena svake zime odgovoran je virus gripe tip A, a nešto manje tip B. Godišnje u svijetu oboli najmanje 10% ljudi. Razlog tome je što se virus gripe stalno mijenja, pa se svake zime javlja sa novim karakteristikama i uvijek je ponovo sposoban izazvati bolest.

zzjz


Gripa se prenosi sitnim kapljicama iz nosa i grla oboljele osobe koja kiše ili kašlje. Širi se zimi jer su ljudi tada u bliskom kontaktu te borave u zatvorenim i slabo prozračenim prostorijama. Težina bolesti kreće se u rasponu od blage sa simptomima obične prehlade, pa do teške bolesti s brojnim komplikacijama. Simptomi se javljaju naglo: visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, malaksalost, klonulost. Tek u drugoj fazi bolesti nastupaju simptomi od strane dišnog sustava: kašalj, promuklost, suho i bolno grlo, sekrecija iz nosa. Liječenje gripe je simptomatsko što znači da oboljeli treba uzimati sredstva za sniženje temperature, vitamin C, tople napitke.
Više se može napraviti u sprječavanju širenja ove bolesti. Oboljeli treba ostati kod kuće kako ne bi zarazio zdrave osobe u svojoj okolini (na radnom mjestu, u školi, vrtiću), a puno će napraviti ukoliko pri kašljanju i kihanju na nos i usta stavi ruku ili maramicu.
Svakako najvažnija preventivna mjera je cijepljenje protiv gripe, a posebno za one osobe za koje gripa može biti teška bolest s komplikacijama i čak smrtnim ishodom. Iz tog razloga svaka zemlja donosi svoje preporuke za grupe koje bi se trebale cijepiti protiv gripe. U Hrvatskoj su to:
* osobe starije od 65 godina
* štičenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika
* osobe s kroničnim oboljenjima (srca, pluća, bubrega), te bolestima metabolizma (šećerna bolest), uključujući i djecu
* osobe u kontaktu s kroničnim bolesnikom koji iz određenih razloga ne smije primiti cjepivo protiv gripe
* zdravstveni radnici
Svake godine ZZJZ naruči 14 500 doza cjepiva za područje naše županije, a tu količinu i potrošimo, te tako cijepljenjem obuhvatimo oko 15% stanovništva. Cjepivo za ovu sezonu je stiglo te se započelo sa cijepljenjem 29.10. u ambulantama obiteljskih liječnika i u Zavodu za javno zdravstvo. Cijepljenje štiti od gripe, ali ne i od drugih infekcija dišnih organa koje popularno nazivamo "viroze" i "prehlade", a koje su brojne u ovo doba godine. Ipak se one od gripe razlikuju jer nisu toliko teške.
Cjepivo se spravlja od aktualnih virusa koji su prisutni u prirodi ove sezone. Sadrži samo dijelove virusa (antigene) te nikako ne može uzrokovati bolest. Stoga se preporuča osobama koje spadaju u neku od navedenih rizičnih grupa da se cijepe protiv gripe kod svog izabranog liječnika ili u Zavodu za javno zdravstvo.
ZZJZVpž
Voditelj djelatnosti za epidemiologiju
Darija Petrovčić, dr.med.
specijalist epidemiologije


Post je objavljen 01.11.2007. u 09:12 sati.