LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Pitomača
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

31.07.2007., utorak

DVD Pitomača gasi veliki požar kod Metkovića uz pomoć dva Kanadera

dvdpitomača



Već treći dan veliki požar pustoši Zažablje, nedaleko od Metkovića. Ujutro se približio na petstotinjak metara od mjesta Mlinište jer vatru razbuktava jak vjetar. Uz metkovsku vatrogasnu postrojbu vatru gase i vatrogasci iz DVD Pitomača, DVD Slivno, DVD Daruvar i DVD Slavonski Brod uz pomoć dva Kanadera. Vatrogascima je posebno teško bilo noćas kad se površina zahvaćena vatrom proširila sa 60 na 150 hektara.
DVD Pitomača poslala je terensko vozilo Mercedes Puch i vatrogasca Ivana Ilinčića, kao dio Državne Interventne Postrojbe.
Od početka godine naše vatrogasno društvo imalo je 18 intervencija gašenja požara u općini Pitomača.

b.Novosel
Pitomača.net

- 17:54 - Isprintaj - #

30.07.2007., ponedjeljak

Fotogalerija Foto kluba "Mirko Lauš "iz Pitomače


Fotografije:Gordana Jakupec,Bara Mihoković,Tanja Bedeković,Zdravko Jakupec,Tomislav Saić,Damir Bedeković,Tomislav Krpan i Tihomir Giba-Bagy.

FVK"Mirko Lauš"


- 22:02 - Isprintaj - #

Donesite stabljiku ambrozije s korijenom i osvojite 10 lipa

Virovitička Udruga za borbu proziv ambrozije, povodom obilježavanja Dana grada Virovitice, organizira drugu po redu akciju 'Počupaj, pokosi, počisti!'. Cilj akcije je sustavno uništavanje biljke ambrozije, a građani koji isčupaju stabljiku ambrozije s korijenom te je donesu na štand udruge biti će nagrađeni s 10 lipa po stabljici! Akcija će se održati 4. kolovoza s početkom u 8,00 sati, na Cvjetnom trgu u Virovitici (pored parkirališta kod Gradske tržnice).
VIŠE O AMBROZIJI
ViroviticaOnline

- 18:44 - Isprintaj - #

29.07.2007., nedjelja

Filmovi FVK "Mirko Lauš" - Majstori za pet


Glumili:Ivan Kovač i Nikola Jakupec
Autor:Zdravko"Hitman"Jakupec
Pitomača,svibanj 2007 godine.
FVK "Mirko Lauš"

- 11:04 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


DATUM-29.07.2007.
NESREĆE U CESTOVNOM PROMETU
Dana 28.07.2007. godine:Pitomača, u 16,25 sati sudar dva osobna vozila, jedna osoba zadobila teške tjelesne ozljede.
Dana 29.07.2007. godine:Stari Gradac, u 05,12 sati slijetanje vozila, nastala materijalna šteta.

POŽARI
Dana 28.07.2007. godine:Pitomača gorio voćnjak u ulici P.Miškine. Požar ugasio DVD Pitomača.

GRANIČNI PRIJELAZ TEREZINO POLJE
Terezino Polje, prema međunarodnom ugovoru o održavanju zajedničkog mosta preko rijeke Drave na graničnom prijelazu u Terezinom Polju, Mađarska strana će izvoditi radove na sanaciji mosta. Promet će se odvijati po potrebi naizmjenično jednim trakom. Radovi će trajati od 26.07.2007. do 31.08.2007.g

POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Dana 31.07.2007. g. bez električne energije biti će potrošači:
- naselja Križnica od 09,00 do 09,30 sati,
- naselja Stari Gradac dio ulice M. Gupca od broja 3 i 6 do 91 i 54 od 12,00 do 12,30 sati.

- 10:58 - Isprintaj - #

3. natjecanje orača Virovitičko-podravske županije "Suhopolje 2007"

Dana 02.08.2007. godine sa početkom u 10,00 sati održati će se 3. natjecanje orača Virovitičko-podravske županije "Suhopolje 2007". Mjesto održavanja je Suhopolje, parcela tvrtke DIBA d.o.o. lijeva strana magistralne ceste smjera Suhopolje – Slatina, na samom izlazu iz Suhopolja.
Glavni organizatori su Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu i Udruga orača Virovitičko-podravske županije.
Pokrovitelj natjecanja je Virovitičko-podravska županija, a glavni sponzori: Općina Suhopolje i Diba d.o.o. Suhopolje.
U vrijeme natjecanja orača biti će prikazana demonstracija strojeva i materijala za kalcizaciju tla tvrtke Kamen Sirač, a voditelj demonstracije biti će Načelnik odjela za mehanizaciju u HZPSS gospodin Ivo Juras.
31. 07. na tabli predviđenoj za natjecanje biti će održan trening za sve potencijalne natjecatelje.

Program natjecanja sa satnicom:
8,00 – 8,30 prijava natjecatelja
8,30 – 9,30 priprema za natjecanje, podešavanje plugova
9,30 – 9,45 izvlačenje startnih brojeva
10,00 svečano otvaranje natjecanja
10,30 – 10,50 otvaranje natjecateljske brazde
10,50 – 11,10 ocjenjivanje otvorenih natjecateljski brazdi
11,10 – 13,10 oranje na naor i razor
14,00 – 14,30 svečano proglašenje pobjednika
14,30 svečani ručak

HZPSS – Odsjek Virovitičko-podravske županije
Siniša Hrgović, dipl. ing., viši stručni savjetnik

- 10:49 - Isprintaj - #

28.07.2007., subota

"Brzogled kroz leću"-Izložba minijatura Krunoslava Heidlera

U gradskoj knjižnici Đurđevac, Galerija Ex libris, 27.07.07. u 20 sati, povodom 75. godina života i 50 godina bavljenja filmom i fotografijom otvorena je Izložba fotografskih minijatura "Brzogled kroz leću" Krunoslava Heidlera
Izložbi smo kao prestavnici Foto video kluba "Mirko Lauš" i mi prisustvovali, a otvorlie su je gđa. Anica Šabarić - voditeljica đurđevačke knjižnice, te naša književnica gđa Božica Jelušić koja je na kraju izrekla zgodnu "anegdotu" o gospodinu Heidleru i njegovom radu koja glasi otprilike ovako - "Kada bi me sada bacili negdje na pusti otok na Borneu, i da me posjetite nakon godinu dana, na tom otoku bi bila i škola i foklorna skupina i duhovni preokret i cvjetala bi umjetnost ... ali u na drugom kraju otoka bio bi Krunoslav Heidler...

krunoH


Inače stručan pogled na fotografski opus Krunoslava Heidlera, ona kaže: " Dopustimo uz malo improvizacije i ovu definiciju: fotografija je brzogled kroz leću, obrnuti hitac, kojim objekte i pojave iz okoliša ne razaramo, već prisvajamo da bismo ih sačuvali za vječnost. Fotograf izlučuje, selekcionira, kombinira, sve to brže i uspješnije od «netrenirana» gledatelja. Štoviše, dugom praksom on gleda ciljano, diveći se usput, a birajući u trenu što bi ponajbolje zaokružilo kadar i prenijelo drugima doživljaj koji se kvalificira kao jedinstven. On je dakle, poučavatelj, dežurni estetičar, nemirni kreativac, pomalo mistifikator, koji svijet čini «Ijepšim od normalnog», ili samo upozorava da nismo s ispravne točke tom svijetu uputili pogled. Brzogled kroz leću tako postaje b i s t r o g I e d, a upravo je bistroća ili jasnoća (claritas) osnova estetike, kako su nam to u teoriji i praksi posredovali veliki umovi prošlosti.
Razbistrimo obzor, pustimo svjetlost da se širi i djeluje, sve do «radosnog ganuća» koji u nama budi otkrivanje prvotnog svijeta napučenog izvornim slikama. Upravo to čini skromni čovjek posvećen umjetnosti slike Krunoslav Heidler, a dokazujemo tvrdnju jednostavnom činjenicom: od 75 godina života, 50 ih pripada filmu, medijima, fotografiji, svakovrsnoj animaciji, životu bez stanke, kakav je navikao voditi. Ustvari, kod Heidlera je uočljiva još jedna bitna osobina: on voli red, sistematičnost, svrsishodno poslagivanje u svemu oko sebe, kako bi se iz dobro raspoređena materijala izvuklo najbolje: kulturna akcija, projekt, društveni dogadaj, zabava, edukacija, avangardni pomak. Često primjećujemo da je u vizijama mlađi od iskazanih godina, da mu ideje naviru iz svih područja, i samo je tvrdokornost i učmalost sredine kriva što neke (doista izvanredne) ostaju neostvarene, čekajući bolja vremena za kulturu, ili pak neku «tvrdu» volju, koja se neće dati omesti lokalnim opstrukcijama i intrigama. Procjenivši da nema vremena za rasipanje, Heidler se usredotočuje na ono što mu je osobno bitno: očuvan i kultiviran životni okoliš, prijateljstvo s istomišljenicima, stvaranje arhivske građe za proučavanje našega stoljeća, te u konačnici - za rast svojih datoteka, u kojima je već dosad prikupljeno na tisuće podataka i fotografija o suvremenicima.

krunoH


Razvrstani u grubo, to su prizori žive prirode, posloženi u kaleidoskop sezona, fiksirani mahom na detalj koji asocijativno sažima cijelu atmosferu; potom, socijalni piktogrami, lica, znakovi, poslovi i običaji gdje društvo otkriva svoje jake i slabe točke; arhitektura i strukture, kao vječiti dijalog prirodnih oblika i čovjekova umijeća, te akcidentalije stvarnosti, videne na dijarijskoj ili žurnalističkoj razini, gdje preduđuje aktualnost dogadaja «za jedan dan». U svakoj od ovih skupina Heidler ima reprezentativnih fotografija, zapaženih i nagrađivanih po izložbama, što je posljedica stanovite intrigantnosti njegova personaliteta: i u životu i u umjetnosti on skokovito povezuje stvari, kompilira i kombinira područja, te ga, metaforički kazano, zanima sve, od Kopernikove karte neba prepoznate u lišaju na kori, do razlijane impresionističke palete, kad vidi kišom okupan krajolik. Kod porfreta će se usredotočiti na «signalizatore» unutrašnjih stanja: oči, usta, ruke, ispričavši priču koja počesto iznenadi i njegov vlastiti model. U strukturama pak, naslućuje arhetipske uzorke, nešto iz čega proizlazi naša standardna moda, interijeri, kombinacije boja i materijala za odjeću, uporabni predmeti, a onda, krajnjim apstrahiranjem, i cijela moderna umjetnost, koja se zvanično «odrekla» imitiranja prirode i prikazivanja oblika.

krunoH


Heidler je liričan i duhovit ( katkad sa zrnom ironije ! ), suosjećajan s marginalcima, oštar u kritici razoritelja zavičajnog okoliša, i upravo pjesnički nadahnut kad kreće u poklonstvo jednom cvijetu, primjerice maku, koji pulsira kao živo srce raskriljene livade. Zbijene u format minijature, ove su fotke poput japanskih haiku predložaka, cijeli jedan svemir u hologramima. Dakako, istovremeno to je i «škola za oko», u koju uvijek poletno krećemo, sigurni da neće biti dosade, jer je ona s Heidlerom nespojiva, u biografskom i umjetničkom smislu podjednako. Izložba, kao skromna čestitka uz jubileje, ponovo je dar mjestu i sugrađanima. "
krunoH
Fotografije i tekst:Pitomača.net

- 21:31 - Isprintaj - #

27.07.2007., petak

Područni ured DUZS-Virovitica

112


DATUM-27.07.2007. POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Pitomača,zbog radova na elektro postrojenjima dana 27.07.2007.g. bez el.energije biti će od 12.00 do 12.30 sati dio ulice Vinogradska od broja 1 i 2 do 19 i 36.

- 09:41 - Isprintaj - #

Stanje višegodišnjih nasada - suša 2007. godine

Nedostatak oborina tijekom srpnja, u nekim područjima i po nekoliko mjeseci na gotovo cjelokupnom području Republike Hrvatske, nepovoljno utječe na poljoprivrednu proizvodnju. Neka područja su zbog intenziteta suše već proglasila elementarnu nepogodu. Savjetnici HZPSS budno prate događanja na svojim područjima te pravovremeno izvještavaju poljoprivrednike o mogućim zahvatima, koji mogu pomoći u ovom sušnom razdoblju. Pošto na području Republike Hrvatske pa i u županijama, postoje velike razlike u količinama oborina, vrstama tla, nagibima terena, ekspoziciji, takve su razlike i u intenzitetu suše te preporukama za poljoprivrednike. Savjetnici su napravili analizu stanja biljne proizvodnje u svim županijama pa njihove nalaze i preporuke donosimo u cijelosti.

SUŠA U RATARSKIM USJEVIMA

Iz godine u godinu vremenske neprilike u većoj ili manjoj mjeri remete ustaljenu poljoprivrednu proizvodnju i dovode u pitanje njenu opstojnost. Golemo je razočarenje poljoprivrednika, koji ulaže u poljoprivrednu proizvodnju, a potom zbog čimbenika, koji u velikoj mjeri ne ovisi o njemu kada se ne ostvari očekivani urod.
Ovogodišnja suša, koja neravnomjerno diljem lijepe naše zaustavlja poljoprivredne kulture u njihovom rastu i razvoju, počela se značajnije zamjećivati od sredine srpnja. Vidljiva su uvijanja listova i sušenje zaostalih biljaka.
Valja reći da je pojava suše izražajnija na lakšim, propusnim tlima, koja nemaju sposobnost akumulacije oborina, a za koje ne možemo reći da ih nije bilo tijekom prve polovice godine, iako nam je prethodna zima bila bez snijega.
Stanje usjeva je od županije do županije različito. Razlozi tome su: količina primljenih oborina, sposobnosti tla da primljene oborine akumulira, vrsti zasijane ili zasađene kulture, agrotehničkim radnjama, koje su do sada obavljane (vremenu i načinu osnovne obrade, gnojidbi, sjetvi te posebno njezi koja se obavlja prema potrebi, a obuhvaća: valjanje, drljanje, okopavanje, međurednu kultivaciju, prihranu, zaštitu od štetnika, bolesti i korova te navodnjavanje).
Sigurno je da će u budućnosti sigurnost poljoprivredne proizvodnje u mnogome ovisiti o navodnjavanju i dostupnosti vode za tu agrotehničku mjeru njege usjeva.
Do tada preostaje da se izborom sorti ili hibrida, koji su otporniji na sušu te primjenom sveobuhvatnih agrotehničkih mjera poljoprivredna proizvodnja učini manje rizičnom.
Ured ravnatelja HZPSS
dr. sc. Ivan Danjek,
načelnik Odjela za ratarstvo


----------------------------------------------------------------------------------------------------
Stanje višegodišnjih nasada u Koprivničko-križevačkoj županiji

U srpnju su na području Koprivničko-križevačke županije zabilježene srednje dnevne temperature od 14,7 do 29,9 şC. Maksimalna dnevna temperatura je bila 20. srpnja i to 39 şC u 14 sati.
Nasadi koštićava voća (višnje i trešnje) trenutno pate od suše, lišće poprima bakarno crvenu boju, a donji listovi se suše i opadaju. Sušenje počinje od rubova lišća, kasnije zahvaća cijeli list i na kraju otpadne. To je početak premještanja N iz donjih u gornje dijelove krošnje. Voćka reagira kao da je jesen.
Brojni proizvođači višanja, koji obično navodnjavaju svoje nasade, nakon berbe nemaju naviku navodnjavati, a preskupa je doprema vode s cisternama. Potoci, koji se koriste za navodnjavanje, su gotovo presušili.
Jabuke i ostalo jezgričavo voće na bujnijim podlogama u Đurđevačkoj podravini su u vrlo teškom stanju, prvenstveno zbog bakterijske paleži, koja je ove godine tu prisutna sa zarazom nasada i do 100 % u pojedinim voćnjacima, te zbog suše, koja je izraženija na slabo bujnim podlogama jabuka, koje nemaju navodnjavanje.
U voćnjacima sa i bez navodnjavanja vidljive su ožegotine od sunca na plodovima. Jači je i napad štetnika, naročito crvenog pauka, minera i raznih uši.
Ima dojava da se suše pojedine sadnice posađene ovog proljeća zbog nedostatka vlage u tlu. Temperatura tla je vrlo visoka. Pijesak peče tako da se ne može se stajati na tlu.
Voćnjaci, koji imaju zaštitnu mrežu od tuče, izloženi su nešto nižim temperaturama, kao npr. voćnjak tvrtke Natura Agro (30 ha) iz Đurđevca.
Gotovo svi vinogradi su posađeni na čistom pijesku ili pjeskovitoj ilovači na Bilogori pa je na tim terenima stanje teže, što je vidljivo na lišću, koje gubi turgor. Donje lišće žuti i opada tako da grozdovi postaju otvoreni direktnom suncu i temperaturi. Oštećenja od sunčeve paleži nema.
Na Kalničkom području su tereni s težim ilovastim tlima i problem suše se za sada ne osjeća.
Samo jedan proizvođač (OPG M. Matočeca u Đurđevcu) navodnjava vinograd i to nasad od 12.000 trsova vinove loze.
Vinogradi u rodu su u dobroj kondiciji, relativno zdravi i još ne pate od suše. Mladi vinogradi, koji su posađeni u proljeće, su u dosta teškom stanju. Proizvođači su ručno zalijevali, što nije dovoljno pa je na pojedinim pjeskovitim predjelima (područje Bilogore) primitak čokota slab, a neki su se nasadi do 30 % osušili (OPG Ž. Mesec iz Suhe Katalene).

Preporuke:

* Preporučuje se navodnjavanje, koje će u ovoj fazi omogućiti formiranje cvjetnih pupova za narednu godinu.
* U nasadima koštićava i jezgričava voća na bujnim podlogama ne treba sada raditi ljetnu rezidbu, da se izbjegne dehidracija voćaka putem rana, a osim toga, i lišće će čuvati plodove od sunčevih ožegotina.
* Treba izbjegavati frezanje, tanjuranje ili bilo koju sličnu obradu tla, zbog sprječavanja gubitka vlage iz dubljih slojeva.
* U svim kritičnim voćnjacima, naročito u mladim nasadima, preporučuje se tretiranje s Drinom, što se pokazalo djelotvornim u ranijim sličnim situacijama.

Anđelka Hodalić, dipl. ing.,
viši stručni savjetnik

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stanje višegodišnjih nasada u Virovitičko-podravskoj županiji

Zadnja kiša u Županiji virovitičko-podravskoj pala je 28. lipnja 2007. u količini od 15 mm/m˛, a dnevne temperature u posljednjih dvadesetak dana kreću se oko 32 - 38 şC.
Pregledom terena zaključeno je sljedeće:

* obzirom na dugotrajnu sušu, koja je prisutna već dvadesetak dana, stanje višegodišnjih nasada postaje sve kritičnije;
* nasadi jabuka na slabo bujnoj podlozi M 9, koja ima izrazito plitak korijen, već osjećaju posljedice suše, jer plodovi ostaju sitniji, listovi se uvijaju i procjenjuje se smanjenje prinosa oko 30 - 40 %;
* kod jabuka na podlozi M 106 te kod ostalih voćnih vrsta (kruške i djelomično kasnija breskva) procjenjuje se da će štete biti oko 30 %.;
* vinogradi se za sada dobro drže, ali ako visoke temperature i dalje potraju, mogu se i tu očekivati štete s umanjenjem prinosa oko 20 - 30 %.

Inače, na području cijele županije proglašena je elementarna nepogoda od suše za sve poljoprivredne usjeve.

Marijan Lincmajer, dipl.ing.,
rukovoditelj Odsjeka


HZPSS

- 09:28 - Isprintaj - #

Na poljima još je uvijek česta slika spaljivanja strništa nakon žetve

Iako smo "odavno" u 21 stoljeću još uvijek nailazimo na poljoprivredne proizvođače, koji nakon žetve spaljuju strnište i slamu. Čak je i zakonski regulirana zabrana spaljivanja ostataka nakon žetve, ali još uvijek ima neodgovornih pojedinaca, koji to čine ne razmišljajući o mogućim posljedicama, štetama i opasnostima za okoliš i ljude.
Istina je, da danas nema toliko stoke za koju se uglavnom slama trošila, a sada samo "smeta". Nema opravdanja za bilo koga, da to čini, jer danas postoje različiti strojevi i kombajni (sa sječkom) za usitnjavanje slame i biljnih ostataka, nakon čega se može strnište vrlo kvalitetno uzorati. Odnos slame i zrna (prinosa) je 1:1, stoga treba shvatiti koliko se gubi organske materije koja bi zaoravanjem vratila dio hranjiva za naredne kulture. Izričito je bitno vratiti tlu biljne ostatke, jer je danas očita oskudica gnojidbe stajskim gnojem kao organskim gnojivom.
Svakako se ne smije zaboraviti ni ekološki faktor paljenja strništa, kao ni ekonomski, jer vraćajući tlu dio kroz biljne ostatke možemo uštedjeti na dijelu gnojidbe, što ćemo saznati samo ako napravimo analizu tla.
Na ovim srpanjskim temperaturama i do 40 stupnjeva C u hladu vatra je sigurno najveća opasnost i za ljude, a nerijetko neopreznim paljenjem dešavaju se i slučajevi sa smrtnim stradavanjem pojedinaca. Zato, prije nego se odluči bilo tko na izbor paljenja strništa i slame, neka dobro promisli kakove posljedice mogu biti.

Odsjek HZPSS-a Virovitičko-podravske županije
Ljubomir Duvnjak, dipl. ing. agr.- stručni savjetnik


- 09:27 - Isprintaj - #

26.07.2007., četvrtak

Andino ždrijebe upoznaje svijet

klas


Sinoć se na seoskom imanju "Zlatni klas" iz Otrovanca oždrebila kobila Anda.Muško još bezimeno ždrijebe danas je prvi puta izašlo iz štale i upoznalo svijet oko sebe.Prvi puta vidjelo je druge ljude osim vlasnika "Zlatnog klasa" Branka Tkalčeca,upoznalo se sa psom i dvorištem dok je na livadi sa čuđenjem primjetilo i slušalo dva zmaja koja su letjela iznad Otrovanca.


Anda Anda
Novo ždrijebe upoznaje svijet oko sebe.
Anda Anda
"Zlatni klas"Otrovanec

- 22:39 - Isprintaj - #

Upisivanje štete od olujnog nevremena

Nevrijeme koje je prekjučer pogodili sjeverozapadnu Hrvatsku nije zaobišlo ni područje općine Pitomača. Olujni vjetar rušio je stabla, kidao s njih debele grane, bacao crjepove s kuća i uništavao plastenike. Vjetar je srušio i toranj crkve u Maloj Črešnjevici te dio limenog krova crkve Presvetog Trojstva u Turnašici.
Zbog velike štete, Općina Pitomača poziva građane kojima je ovo nevrijeme nanijelo štetu na stambenim i gospodarskim objektima da istu prijave u Općini Pitomača, Gajeva 26/1, do 01. kolovoza, radnim danom u vremenu od 8,00 do 14,00 sati.
Pitomača.hr

- 16:18 - Isprintaj - #

Pitomača nudi Adris grupi za objekte 10 milijuna kuna

OPĆINA PITOMAČA KUPUJE OBJEKTE PROIZVODNIH POGONA BIVŠEG DUHANPRODUKTA

Kupljene objekte proizvodnih hala bivšeg Duhanprodukta općina Pitomača bi po iznimno povoljnim uvjetima ustupila domaćim i stranim poduzetnicima kako bi se na taj način stvorili uvjeti za otvaranje do 300 novih radnih mjesta
Općina Pitomača poslala je pismo namjere rovinjskoj Adris grupi, u čijem su vlasništvu objekti proizvodnih pogona bivšeg pitomačkog Duhanprodukta, o kupnji tih objekata, koji bi bili stavljeni u funkciju razvoja poduzetništva domaćih i stranih ulagača. Cjelokupan tvornički kompleks bivšeg Duhanprodukta s kompletnom infrastrukturom nalazi se na atraktivnom prostoru na oko 4 hektara, u neposrednoj blizini željezničke pruge.
- Osim razvoja našeg gospodarstva u postojećim i budućim poduzetničkim zonama, gospodarstvu možemo puno pomoći i stavljanjem u funkciju napuštenih proizvodnih pogona kao što je to s pogonima bivšeg Dunhanprodukta, čijih je više od 70 posto prostora četiri proizvodne hale prazno, a u preostalom dijelu se skladišti duhan. Naš je cilj te sve objekte ili dio objekata, staviti u funkciju gospodarstva i stoga je općina Pitomača uputila pismo namjere Adris grupi o kupnji tih objekata, pod određenim uvjetima, a što znači da tržna vrijednost tih objekata mora biti niža, jer su nužna i određena ulaganja u njivu adaptaciju bilo općine ili gospodarskih subjekata. Očekujemo da će Adris grupa imati razumijevanja za ovu našu namjeru, jer je u bivšem Duhanproduktu s područja naše općine nekada bilo zaposleno više od 300 radnika, a danas ih u Hrvatskim duhanima rade samo trojica, što je bitno narušilo strukturu zaposlenosti u općini Pitomača i strukturu njezina proračuna - objašnjava Rajko Stilinović, član Općinskog poglavarstva.
Prema njegovim riječima općina Pitomača spremna je Adris grupi za te objekte platiti 50 posto procijenjene njihove tržne vrijednosti, odnosno oko 10 milijuna kuna. Kupnjom proizvodnih hala u općini Pitomača računaju da bi se na taj način stvorile mogućnosti za otvaranje do 300 novih radnih mjesta, što bi onda i izdašnije punilo općinski proračun, koji bi bio u stanju otplaćivati uloženi kreditni novac u kupnju tih proizvodnih hala, koje bi uz iznimno povoljne uvjete bile ustupljene kako domaćim, tako i stranim poduzetnicima.

M. Bešir
Virovitički list

- 09:40 - Isprintaj - #

25.07.2007., srijeda

Suša i oluja

pitomača


Jučer 24.07.2007. Pitomaču i okolicu je poharala je oluja. Rušila je stoljetna stabla, skidala crijepove s kuća, uništavala poljoprivredne usjeve i rušila plastenike. Na imanju obitelji Gucek uništeno je više od 3000 kvadrata pod plastenicima u kojima je tek trebalo obrati papriku. Velika ulaganja i cjelogodišnji trud nestali su u jednoj oluji koja je bila toliko jaka da je lomila i savijala metalnu konstrukciju plastenika kao da je od papira. Predhodnih mjesec dana bilo je obilježeno sušom a posljednjih desetak dana iznimno visokim temperaturama koje su u hladu prelazile 40 stupnjeva celziusa pa je bilo i za očekivati da će taj sušni period završiti uz oluju i grmljavinu ali to je slaba utjeha poljoprivrednicima kojima je sve uništeno. (Z.J.)

pitomača


Foto i tekst:Pitomača.net

- 16:04 - Isprintaj - #

Filmovi FVK"Mirko Lauš" na 45. reviji hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva djece

Foto video klub "Mirko Lauš" prijavio je i ove godine svoje radove na reviji hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva djece koji se održava u Čakovcu od 27.-30 09.2007.godine.Revija je mjesto za prezentaciju i ocjenu jednogodišnje filmske i videoprodukcije djece Hrvatske i filmsko-pedagoškog rada na području izvanškolskih i izvannastavnih aktivnosti u razvijanju filmske kulture. Uz filmske i videoprojekcije revijski sadržaji obogaćeni su održavanjem tematskih rasprava za voditelje filmskih/videodružina te razgovorom djece sa članovima Ocjenjivačkog suda.Organizatori Revije su:Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske,Agencija za odgoj i obrazovanje,Hrvatski filmski savez te Škola animiranog filma iz Čakovca.Revija je mjesto za izbor najboljih ostvarenja djece, koja će biti prezentirana na međunarodnim filmskim/videomanifestacijama.Revija traje četiri dana, a uz domaćine na Reviji sudjeluju i djeca, čiji se radovi prikazuju u revijskim programima uz sudjelovanje voditelja filmskih/videodružina.Revija hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva djece jedino je mjesto na kojem se javnosti prezentiraju filmska i videoostvarenja djece realizirana u filmskim i videodružinama, klubovima i grupama u okviru slobodnih aktivnosti kao izvannastavna ili izvanškolska djelatnost u osnovnoj školi.Prošle godine FVK "Mirko Lauš" prvi puta je prezentirao svoje radove na čakovečkoj reviji sa filmovima:APOKALIPS VS. DEČOK,DJELOMIČNA POMRČINA,DUH U ZASJEDI,FRAJER,NAJSRETNIJI DAN JEDNE GLISTE,NAŠ TADIJA,SAT MATEMATIKE,SMRTONOSNA IZDAJA,SMRTONOSNA IZDAJA 2 – OSVETA!,SUOČAVANJE SA ŽIVOTOM,TRI PRIJATELJICE,VESELI ŠARENI SVIJET i ZADIMLJENA ŠMINKERICA.
Ove godine za revijalni program odlukom Ocjenjivačkog suda, u sastavu: Maja Flego, Joško Marušić, Krešimir Mikić, Slaven Zečević i Dražen Žarković odabrani su:

Dokumentarni film o izradi tambure "bisernice" snimljen u radionici poznatog pitomačkog majstora Željka Kosa
BISERNICA,(mini DV, dokumentarni, 2007, 14' 22'').U realizaciji sudjelovali: Maria Barkić, 13 g.,Dominik Gregurek, 12 g.
Foto video klub Mirko Lauš, Pitomača
Voditelj: Zdravko Jakupec

LJUBAV PREMA ŽIVOTINJI,(mini DV, dokumentarni, 2007, 10' 44'').U realizaciji sudjelovali: Anja Dijaković, 12 g.,Klara Novaković, 12 g.
Foto video klub Mirko Lauš, Pitomača
Voditelj: Zdravko Jakupec
SAMO IGRA,(mini DV, igrani / animirani, 2007, 4' 53'').U realizaciji sudjelovali: Ivan Kovač, 10 g.,Klara Novaković, 12 g.
Marija Barkić, 13 g.,Ivona Novković, 14 g.,Filip Hrvoić, 13 g.,Neven Vlanović, 14 g.,Adriano Rakitničan, 13 g.,Michael Magić, 13 g.,Nikola Jakupec, 9 g.,Marta Široki, 12 g.,Anja Dijaković, 12 g.,Arta Smrček, 12 g.,Luka Barčan, 14 g.,Petra Pankasz, 14 g.,Veronika Živko, 12 g.,Marko Mihaljević, 13 g.,Dino Jakelić, 13 g.
Foto video klub Mirko Lauš, Pitomača
Voditelj: Zdravko Jakupec

ŠTREBERICE,(mini DV, igrani, 2007, 11' 9'').U realizaciji sudjelovali:Petra Pankasz, 14 g.,Luka Barčan, 14 g.,Zdravko Jakupec, 15 g.,Klara Novaković, 12 g.,Marina Smrček, 12 g.,Marko Ferić, 13 g.,Dinko Jakelić, 13 g.,Neven Vlanović, 14 g.,Ivona Novaković, 14 g.,Ivan Mihoković, 14 g.,Anja Dijaković, 12 g.,Veronika Živko, 12 g.,Dominik Gregurek, 12 g.,Mislav Cepetić, 14 g.,Marko Bartolić, 14 g.,Matija Bedeković, 13 g.,Michael Magić, 13 g.,Adriano Rakitničan, 13 g.
Foto video klub Mirko Lauš, Pitomača
Voditelj: Zdravko Jakupec
UČILI SMO LETJETI,(mini DV, dokumentarni, 2007, 9' 23'').U realizaciji sudjelovali:Maria Barkić, 13 g.,Anja Dijaković, 14 g.
Foto video klub Mirko Lauš, Pitomača
Voditelj: Zdravko Jakupec

- 09:41 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112



DATUM-25.07.2007.
OLUJNO NEVRIJEME

Dana 24.07.2007. godine područje županije Virovitičko-podravske od 19,00 do 19,30 sati zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom i kišom. Na području grada Virovitice oštećeno je 7 osobnih vozila, a na području grada Slatine došlo je do oštećenja dalekovoda, u više navrata dio grada Virovitice i Slatine, te okolna naselja bili su bez električne energije. ŽC 112 Virovitica zaprimio je više dojava o nastalim štetama:
- Turnašica, više stabala palo na cestu,
- Velika Črešnjevica, pale dvije bandere u dvorište obiteljske kuće, oštećeni vodovi, dio naselja bez el. energije;
- Pitomača, B. Radića stablo palo na cestu;
- Virovitica, F. Rusana 120 stablo palo na cestu;
- Virovitica, preko puta restorana Dore više stabala palo na cestu D2;
- Virovitica, Stanka Vraza 11, stablo palo na osobno vozilo;
- Virovitica, križanje Palmotićeve i Kralja Petra Krešimira, palo stablo preko ceste;
- Virovitica, I. Gundulića 32, stablo palo na osobno vozilo i cestu;
- Podgorje, ispred trgovine stablo palo na osobno vozilo i oštetilo električne i telefonske vodove, dio naselja ostao bez el. energije;
- Virovitica, V. Nazora, stablo palo na zgradu;
- Virovitica, F. Rusana na zgradi ( osmica ) oštećen krov;
- Virovitica, pokraj željezničke stanice palo stablo na stambenu zgradu, oštećeni vodovi;
- Levinovac, pored škole, stablo palo preko ceste;
- Virovitica, Zlatno Polje 165, udar groma u obiteljsku kuću, pričinjena materijalna šteta, nema električne energije.

U otklanjanju nastalih šteta radile su ekipe JVP Virovitica, DVD (Suhopolje, Turnašica, Pitomača), HEP (Virovitica i Slatina) i djelatnici PU VPŽ
POŽARI
Dana 24.07.2007. godine:
- Bukovački Antunovac, Glavna 97 u 17,55 sati došlo do požara na otvorenom prostoru koji se proširio na dvorišnu prostoriju, ugašen u 18,50 sati, na intervenciju izašlo 8 vatrogasaca JVP Slatina s 1 vozilom i 1 vatrogasac DVD Slatina
- Bukvik, požar otvorenog prostora (strnište), izgorjelo 2 ha strništa, na intervenciju izašlo 10 vatrogasaca DVD Čačinci sa 1 vozilom
- Pitomača, požar trave uz rub kuća ulica Nazorova - Radićeva.
- Veliko Polje, požar niskog raslinja

- 09:10 - Isprintaj - #

23.07.2007., ponedjeljak

Pitomača započela izradu plana ukupnog razvoja

U petak, 06. srpnja 2007. održan je I. sastanak Radne skupine u prostorijama Općine Pitomača, kojim je započeo proces izrade Programa ukupnog razvoja (PUR-a) za općinu Pitomača (Virovitičko-podravska Županija), koju će izraditi Razvojna Agencija Sjever – DAN.
Sastanak Radne skupine, uz predstavnike općinskih odjela i načelnika Željka Grgačića , predvodila je Normela Radoš - voditelj odjela za EU fondove i regionalni razvoj, te Morana Műller – voditelj na projektu PUR-a, iz Razvojne Agencije Sjever – DAN. U Radnoj skupini, uz načelnika Željka Grgačića sudjeluju djelatnici Općine Pitomača Marinko Barčan- pročelnik za društvene djelatnosti i opće poslove, Danijel Petković- pročelnik za gospodarstvo i komunalne poslove, predstavnik HGK VPŽ i član poglavarstva Rajko Stilinović, djelatnik Slatinske Banke i član poglavarstva Neven Bedeković, Mario Magat djelatnik T-com-a koji je i član savjeta za gospodarski razvoj Općine Pitomača kao i Dinko Begović.

pitomačaPUR

Radna skupina imenovala je g. Nevena Bedekovića za kooridinatora izrade PUR-a. Njegov zadatak je koordinacija procesa tijekom izrade projekta između Općine, izvođača (Razvojne agencije Sjever- DAN), stanovnika općine Pitomača i lokalnih medija.

Nakon upoznavanja i dobivanja općih informacija od strane svih nazočnih, obznanjen je cilj izrade PUR-a, kao i vremenski period za njegovo izvršenje. Voditelji projekta upoznali su predstavnike općine s tematikom održivog razvoja, ruralnog prostora, strategijskog planiranja, te izradom modela gospodarskog razvoja i strategijskog plana za jedinice lokalne samouprave. Obzirom da je dio Radne skupine već bio prisutan u izradi ROP-a (Regionalni Operativni Program) Virovitičko-podravske Županije, donesen je zaključak svih ugovornih strana da se sličan postupak izrade i komunikacije primjeni i na zadanom projektu.
Započet je proces izrade temeljne analize, te je slijedeći sastanak radnog dijela dogovoren je za 2 – 3 tjedna.
Razvojna Agencija Sjever–DAN

- 23:18 - Isprintaj - #

Nacionalno povjerenstvo akcije 'Zeleni cvijet' sutra obilazi Virovitičko - podravsku županiju

Nacionalno povjerenstvo akcije 'Zeleni cvijet' sutra će obići Virovitičko-podravsku županiju. 'Zeleni cvijet' je naziv akcije izbora najuređenijeg okoliša koju u okviru nacionalnog projekta 'Volim Hrvatsku' , a provodi ga Glavni ured Hrvatske turističke zajednice. Peteročlano nacionalno povjerenstvo čine: Ines Paškvan – Kangler, Zdenka Šutak, Mirko Herceg, Elizabeta Dolenec i Petar Huljić – predstavnici Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka i Glavnog ureda Hrvtske turističke zajednice, te koordinatori turističkih regija istočne i središnje Hrvatske.
Na području Virovitičko-podravske županije, u kategoriji manjih gradova (do 20.000 stanovnika), kandidiran je grad Orahovica, dok će u kategoriji mjesta, našu Županiju zastupati Pitomača. Pri odabiru najljepše privatne okućnice kandidirana je obitelj Romić, ulica Nikole Tricka 20 u Virovitici. Za najljepši balkon privatne kuće ili stambene zgrade Županiju predstavlja Danijela Tasić, Braće Radić 79 iz Slatine, dok je u kategoriji turistička ponuda ili zanimljivost kandidirano Obiteljsko gospodarstvo 'Zlatni klas' iz Pitomače.
ViroviticaOnline

- 17:28 - Isprintaj - #

Fotogalerija:1."Dan pečenjakov"

BegoPecenjaki


Prvi "Dan pečenjakov" održan je u Pitomači na Trgu kralja Tomislava 21.srpnja na ideju kontakt policajca Siniše Tišljara.Turistička zajednica Općine Pitomača prihvatila je organizaciju ove nove manifestacije te je njezin predsjednik Rikard Bakan najavio da će postati tradicionalna.
BegoPecenjaki BegoPecenjaki
Na ovoj originalnoj manifestaciji prezentirali su se različiti načini spremanja mladih klipova kukuruza, koje su posjetitelji mogli besplatno degustirati
BegoPecenjaki BegoPecenjaki
Manifestacija je uz turistički imala i svoj humanitarni karakter, budući je sav prihod ostvaren od prodaje pića, koje su sponzorirali Carlsberg Croatia, KTC , Plodine i Udruga podrumara, voćara i vinogradara "Aršanj" Pitomača, namijenjen Humanitarnoj udruzi „Podravsko sunce“ Pitomača.
BegoPecenjaki BegoPecenjaki
Vrsni pitomački kuhari pokazali su svoje umijeće kuhanja i pečenja kukuruza pa smo tako imali priliku i naučiti kako se može ispeći klip kukuruza uz pomoć vila koje mogu poslužiti umjesto ražnja.
BegoPecenjaki BegoPecenjaki
Specijalno za ovu prigodu osnovan je bend od više pitomačkih grupa koji je zabavljao prisutne ljubitelje pečenih i kuhanih klipova kukuruza šečerca.
BegoPecenjaki BegoPecenjaki

- 16:57 - Isprintaj - #

Uspjeh rukometašica na Sportskim igrama mladih

Nakon što je Pitomača prošloga tjedna bila domaćin županijskog natjecanja Sportskih igra mladih za 2007. godinu, koje se odvija pod geslom «Živimo život bez droge jer droga uzima život», prošle su srijede pobjednici županijske razine, među kojima je bilo i predstavnika naše općine, nastupili na regionalnoj završnici u Bjelovaru. U srazu naše, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Požeško-slavonske županije, nastup na finalu igara koje se održavaju u Splitu krajem kolovoza osigurala je rukometna ekipa djevojčica rođenih 1992. godine i mlađe, koje su nastupile pod imenom «Škvorci», a sačinjavaju je igračice pitomačkog ženskog rukometnog kluba. U susretu za plasman na finale mlade su rukometašice deklasirale svoje suparnice iz Požeško-slavonske županije sa visokih 23:2.
Pitomača.hr

- 09:45 - Isprintaj - #

Održana 3. sjednica Savjeta za poljoprivredu

U petak je održana jedna u nizu sjednica Savjeta za poljoprivredu, čiji članovi u suradnji sa općinskim službama rade na izradi novog Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu na području Općine Pitomača. Cilj je izraditi navedeni program u što je moguće kraćem vremenu, te za isti pribaviti suglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, kako bi se prišlo drugoj raspisivanju natječaja za zakup i prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta sukladno zakonskim odredbama.
Pitomača.hr

- 09:44 - Isprintaj - #

Održana 6. sjednica Općinskog vijeća

U četvrtak je u prostorijama Općine Pitomača održana 6. sjednica Općinskog vijeća naše općine, na kojoj su razmotrena financijska izvješća o ostvarenju Općinskog proračuna, te planova prihoda i rashoda Predškolske organizacije «Pitomača» i Knjižnice i čitaonice Pitomača za prvih šest mjeseci ove godine. Najviše rasprave bilo je oko izvršenja stavki proračuna, koji je zbog ostvarenja od 31,65%, bio predmetom kritika oporbenih vijećnika. Načelnik općine kao razloge nižeg ostvarenja proračunskih prihoda istaknuo je kašnjenje u izdavanju rješenja za komunalnu naknadu zbog nepravovremenog definiranja pitanja izdavanja rješenja za slivnu vodnu naknadu od strane Hrvatskih voda, te još uvijek nedonesenih odluka o dodjeli financijskih sredstava iz Fonda za regionalni razvoj Republike Hrvatske, koji su u općinskim prihodima planirani sa ukupno 1.500.000,00 kuna. Prema riječima načelnika, u prvih 15-tak dana mjeseca srpnja, došlo je do određenih pomaka u vezi s tri općinske investicije (osiguranje zemljišta za proširenje poduzetničke zone u Kladarama, osiguranje zemljišta za izgradnju vodospreme u Sedlarici, završetak izrade projektne dokumentacije za izgradnju Područnih škola Osnovne škole Petra Preradovića u Otrovancu i Velikoj Črešnjevici), te je iz općinskog proračuna isplaćeno gotovo 900.000,00 kuna, što rashode općinskog proračuna podiže na 33% izvršenja, ali će isto biti vidljivo tek u izvještajima za prvih devet mjeseci.
Pitomača.hr

- 09:42 - Isprintaj - #

22.07.2007., nedjelja

Filmovi FVK "Mirko Lauš" - Pitomački suveniri

Filmska grupa Foto-video kluba "Mirko Lauš" snimila je prošlo ljeto izradu nekoliko orginalnih pitomačkih suvenira.U filmu je prikazana izrada pitomačkih kolača,izrada kitice cvijeća,izrada "pitomačke babke"-lutkice od krpica koju su naše bake izrađivale jer nije bilo za kupiti igračke,proizvodnju pitomačkog meda i izradu figurica od voska te izradu orginalnih pitomačkih novijih suvenira;"dravskog peska" i "pitomačke kapljice".



Filmska grupa Foto-video kluba"Mirko Lauš",Pitomača,lipanj 2006.godine.
Fvk"Mirko Lauš"

- 20:44 - Isprintaj - #

Rashlađivanje na visini

zmaj zmaj
Na ovakvim velikim vrućinama kakve nas prate ovih dana, svaki način rashlađivanja je dobrodošao. Na sportskom aerodromu u Pitomači zaljubljenici u visine koriste vrlo ugodan naćin da se osvježe, lete motornim zmajevima. Negdje sam pročitao i jednu šalu na račun pilota pa je prenosim: “Elisa je samo veliki ventilator koji služi za rashlađivanje pilota, jer kad za vrijeme leta elisa stane piloti se počnu znojiti.” (Z.J.)

Foto i tekst:Pitomača.net

- 10:33 - Isprintaj - #

21.07.2007., subota

Održan 1.pitomački "Dan pečenjakov"

pecenjaki


Zahvaljujući našem kontakt policajcu Siniši Tišljaru danas smo dobili novu manifestaciju u Pitomači nazvanu "Dan pečenjakov".Turistička zajednica Općine Pitomača prihvatila je organizaciju ove nove manifestacije te je njezin predsjednik Rikard Bakan najavio da će postati tradicionalna.Uz besplatne pečenjake mnogobrojni gosti mogli su se osvježiti sokovima,sladoledom,domaćim vinom i hladnim točenim pivom od čije je prodaje sav prihod išao u humanitarne svrhe za Humanitarnu udrugu "Podravsko sunce".

Specijalno za ovu prigodu osnovan je bend od više pitomačkih grupa koji je zabavljao prisutne ljubitelje pečenih i kuhanih klipova kukuruza šečerca.Vrsni pitomački kuhari pokazali su svoje umijeće kuhanja i pečenja kukuruza pa smo tako imali priliku i naučiti kako se može ispeći klip kukuruza uz pomoć vila koje mogu poslužiti umjesto ražnja.
pecenjaki pecenjaki

pecenjaki pecenjaki

pecenjaki

- 23:47 - Isprintaj - #

20.07.2007., petak

APEL MUP-a: Kupači oprez!

Iznimno visoke temperature koje su zahvatile i našu zemlju, potakle su mnoge građane, kao i strane turiste, da osvježenje potraže u rijekama, jezerima, bazenima i moru.
Nažalost, već su zabilježeni slučajevi utapanja, pa Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske apelira na sve kupače da prilikom kupanja na tim mjestima budu veoma pažljivi.
Naime, u prvih šest mjeseci 2006. godine u Republici Hrvatskoj je od utapanja preminulo 20 osoba. Da je stanje itekako zabrinjavajuće svjedoči podatak da je u prvih šest mjeseci 2007. godine od utapanja preminulo 40 osoba, što je povećanje za 100 posto.
Stoga MUP RH, poziva sve kupače da u vodu ne ulaze pod utjecajem alkohola ili droga, te također sve roditelje podsjeća da djecu na plažama i bazenima ne ostavljaju bez nadzora, kako bi izbjegli sve neželjene posljedice.
MUP

- 23:22 - Isprintaj - #

U dva dana šest požara

Državna uprava za zaštitu i spašavanje,područni ured Virovitica izvještava u protekla dva dana o šest požara od kojih su četiri na otvorenom prostoru.
Dana 19.07.2007. godine:
-požar na otvorenom prostoru u Bistrici. Izgorjelo 10 ha strništa. Na intervenciju izašli vatrogasci JVP Slatina.
-požar na otvorenom prostoru u Medincima. Na intervenciju izašli vatrogasci JVP Slatina.
-požar na traktoru u Podgorju. Na intervenciju izašli vatrogasci JVP Virovitica
Dana 20.07.2007. godine:
- Starogradački Marof - požar na otvorenom prostoru (strnište). Na intervenciju izašli vatrogasci DVD Pitomača i DVD Starogradački Marof.
- Josipovo - požar na otvorenom prostoru (strnište i plastenik). Na intervenciju izašli vatrogasci JVP Slatina i DVD Josipovo.
- Virovitica - požar plinske boce. Na intervenciju izašli vatrogasci JVP Virovitica.

- 23:14 - Isprintaj - #

Državna uprava za zaštitu i spašavaje:UPUTE ZA GRAĐANE

Na svojim web stranicama DUZS objavila je preporuke i uputstva za građane koji se mogu skinuti u PDF formatu.
112

Postupanje u slučaju toplinskog vala
Postupanje u slučajevima ekstremnih vremenskih uvjeta
Postupanje u slučaju grmljavine

Postupanje u slučajevima epidemija
Postupanje u slučajevima nesreća sa opasnim tvarima

OPĆENITO o potresima
Postupanje u slučaju potresa
Materijale pripremila:
Služba za civilnu zaštitu

POSTUPANJE U SLUČAJU POŽARA
Nekoliko važnih savjeta kod postupanja sa plinskim instalacijama

Materijale pripremila:
Služba za vatrogastvo

BORAVAK U PRIRODI
HGSS i Centar 112 upozoravaju

112

- 14:39 - Isprintaj - #

"30 u hladu" u Pitomači

astro


Snimateljska ekipa iz Hrvatske televizije jučer je posjetila Pitomaču i snimila uvodnu reportažu za emisiju “30 u hladu”. Sama emisija se snima u živo i biti će prenošena sa trga Pitomače 27.08.2007. Jučerašnje snimanje se odvijalo na obali Drave, vinogradima, sa lipice, Zlatnom Klasu u Otrovancu i na zvjezdarnici Vila.
astro astro
VIŠE:Pitomača.net

- 09:49 - Isprintaj - #

18.07.2007., srijeda

Filmovi FotoVideo kluba "Mirko Lauš":Tri prijeteljice i Sat matematike


"Tri prijeteljice",Pitomača veljača 2006.-ostvarili:Mihael Šubić,Hrvoje Begović,Anja Dijaković,Dominik Gregurek,Klara Novaković,Viktor Mihoković,Dario Makvić,Alen Jaković i Veronika Živko.
"Sat matematike",Pitomača travanj 2006.-ostvarili:Marta Široki,Anja Dijaković,Klara Novaković,Veronika Živko,Alen Jaković,Dominik Gregurek,Marina Smrček,Dario Makvić,Viktor Mihoković,Mario Kalenik i učitelj Dominik Galjar.

- 14:38 - Isprintaj - #

Prvi pitomački "Dan pečenjakov"

Na inicijativu kontakt policajca Siniše Tišljara, Turistička zajednica općine Pitomača po prvi puta organizira manifestaciju pod nazivom "Dan pečenjakov" koja će se održati u subotu 21. srpnja s početkom u 18 sati na prostoru ispred zgrade bivše zadruge na Trgu kralja Tomislava.
Ovom prigodom prezentirat će se načini spremanja mladih klipova kukuruza koje posjetitelji mogu besplatno degustirati.

pecenjaki


Prihod od prodaje pića ići će u korist humanitarne udruge „Podravsko sunce“.
Kao sponzori akciji će se pridružiti Carlsberg Croatia d.o.o. i Udruga podrumara, voćara i vinogradara "Aršanj" Pitomača.
Pitomača.hr

- 14:11 - Isprintaj - #

17.07.2007., utorak

Preporučene mjere zaštite za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka

zzjzvtcsunce
Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko podravske županije u suradnji sa Centrom za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba objavljuje upute i upozorenja najvišeg stupnja rizika za starije osobe zbog naglo nastalih visokih temperatura zraka preko 30° C.
Deset preporučenih mjera zaštite za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka:
1. sve starije osobe nikako se ne smiju izlagati sunčevoj energiji tijekom dana u razdoblju od 10.00 do 17.00 sati, a posebice se to odnosi na srčane bolesnike i oboljele od šećerne bolesti.
2. prilikom izlaska iz zatvorenog prostora starija osoba mora nužno zaštititi glavu šeširom, maramom ili kapom.
3. nužno je uzimanje tijekom dana do ukupno 2 L tekućine, bilo kao 8 čaša negazirane vode, bilo u obliku juha, variva ili čajeva.
4. nužno je izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena, te začinjena jela, uz preporuku uzimanja puno sezonskog voća i povrća
5. potrebno je striktno se pridržavati uputa o liječenju i uzimanju lijekova uz učestaliju kontrolu krvnog tlaka.
6. pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije znak su uzbune za stariju osobu, osobito bolesnu i funkcionalno onesposobljenu.
7. članovi obitelji, prijatelji, susjedi i znanci tijekom vrućih ljetnih mjeseci trebali bi učestalije kontaktirati stariju osobu, u nekim situacijama i nekoliko puta tijekom dana.
8. starija osoba uz sebe mora uvijek imati svoje osnovne podatke (ime i prezime, godina rođenja, adresa stanovanja, naziv lijekova koje uzima, te broj telefona kontakt osobe).
9. nužno je održavati redovitu čistoću tijela starijih osoba, kao i njihove okoline.
10. nužno je provoditi trajne tjelesne i psihičke aktivnosti starijih osoba, osobito njihovo kretanje u jutarnjim i večernjim satima što više u prirodi, odnosno, ukoliko je kretanje otežano ili onemogućeno, redovno višesatno provjetravanje prostorija u kojoj boravi starija osoba.

Ravnatelj
Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok"
Virovitičko podravske županije
mr. sc. Miroslav Venus, dr. med.
specijalist epidemiolog

sunce
Sutra sjednica Zapovjedništva zaštite i spašavanja Virovitičko – podravske županije

Župan Virovitičko – podravske županije, dr. Stjepan Feketić, za sutra (srijeda 18. srpnja) u 9,30 sati, sazvao je sjednicu Zapovjedništva zaštite i spašavanja Virovitičko – podravske županije. Na sjednici će se govoriti o zaštiti i spašavanju u slučaju očekivanog toplinskog vala. Naime, prema prognozi Državnog hidro meteorološkog zavoda u idućih mjesec dana očekuju se iznad prosječno toplo vrijeme u svim dijelovima Republike Hrvatske. Shodno tome, treba poduzeti adekvatne mjere u cilju prevencije mogućih katastrofalnih posljedica. Na to se uglavnom misli na, primjerice, podjelu pitke vode u svim mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, pružanje hitne medicinske pomoći u povećanom opsegu,obavješćivanje stanovništva kao i druge mjere kako bi se osigurala potrebna razina prevencije i smanjile posljedice toplinskog vala. Inače, prvi toplinski val očekuje se već u srijedu 18. srpnja…
sunceVpž

- 21:18 - Isprintaj - #

Nove stranice Udruge PING

ping

Udruga PING je neprofitna udruga građana koju je osnovalo nekoliko računalnih entuzijasta koji su pomoću javne frekvencije (2.4 GHz), i opreme koja to omogućava, 20. ožujka 2005. godine donošenjem statuta Udruge i postavljanjem opreme razvili bežičnu mrežu na području općine Pitomača i šire.
Neprofitno znači da smo registrirani kao nevladina, neprofitna udruga, odnosno sva sredstva koja dobijemo ili skupimo, trošimo na unapređivanje naše mreže, ili lajički rečeno nitko na temelju mreže ne može profitirati ili izvući nekakvu novčanu korist. Entuzijastički znači da ako sami nešto ne napravimo, neće to ni biti učinjeno, a da sve radimo iz zabave a ne nekih drugih motiva. Također znači da bi i svi ostali članovi udruge trebali ponešto napraviti...
Kao i mnogobrojne druge wireless udruge u Hrvatskoj, ideja je iskoristiti pristupačnu bežičnu tehnologiju kako bi razvili lokalnu bežičnu mrežnu infrastrukturu u Pitomači i okolici, s tendencijom rasta na ostale gradove. Mreža radi u nelicencirajučem frekventnom području (ne krši Zakon RH ni u kojem stavku) i u potpunosti neovisna o davateljima internet usluga. Takva mreža ima mogućnost razmjene podataka unutar mreže brzinama mnogostruko većima od brzina kojima se spajate na internet, odnosno brže i od najbržeg ADSL-a.
Putem PING bežične mreže članovi mogu razmjenjivati podatke, komunicirati na različite načine, učiti jedni od drugih iako se ne nalaze fizički na istoj lokaciji, pokretati servise koji se njima sviđaju, prenositi glas i slike, igrati igre, razmjenjivati poruke i još puno toga. Mreža već sadrži mnoge servise kao što su Chat, game serveri, internet veza... Sve to a i činjenica da se broj članova povećava iz dana u dan (PING trenutno ima 118 članova spojenih na 7 AP-a) daje nam volju i motiv da se i dalje širimo i razvijamo kako bi mogli naše članstvo ponuditi to većem broju korisnika. Pozivamo sve zainteresirane da nam se obrate ukoliko žele biti član udruge ili sudjelovati u razvoju, jer mreža je otvorenog tipa i pristup je omogućen svima koji su zainteresirani.
Udruga PING nije ISP, odnosno internet poslužitelj, već samostalna bežična računalna mreža. Pristup internetu postoji i mogu ga koristiti svi članovi udruge. Više o internetu.
Udruga PING ima i vlastite interne stranice, koje su vidljive samo članovima udruge i na kojima su prikazane informacije vezane uz sam rad mreže, veze na internet, game servera (tko sve trenutno igra), vijesti vezane uz rad udruge i druge korisne informacije.

ping


Članom udruge PING može postati svaki građanin (fizičke i pravne osobe) koji ima optičku vidljivost sa nekom od pristupnih točki udaljenosti i do 5km, opremu potrebnu za spajanje i koji je pročitao i prihvaća statut i pravilnik udruženja udruge PING. Samim povezivanjem, potpisivanjem pristupnice i uplaćivanjem članarine i pristupnine korisnik postaje punopravni član udruge PING.
Upisnina se plača jednokratno prilikom pristupanja udruzi i iznosi 50.00 kn, a članarina iznosi 25.00 kn mjesečno, a plača se za trećinu (100.00 kn za 4 mjeseca) ili cijelu godinu (300.00 kn) i plača se unaprijed. Sva plaćanja se obavljaju putem opće uplatnice na žiro račun udruge ping ili osobno.
Prvi korak je kontakt sa administratorom pristupne točke u vašem kraju, no poželjno je provjeriti da li poznajete neke članove udruge i malo se informirajte kod njih. Pogledajte listu pristupnih točki (AP) i kartu pokrivenosti, te kontaktirajte kontakt osobu za točku najbližu vama za koju imate optičku vidljivost.
Nakon toga, u dogovoru sa administratorom kupujete određenu opremu (ako je potrebno) i povezujete se na mrežu.
Prije bilo kakve kupnje opreme bilo bi dobro testirati vašu lokaciju jer teško je predvidjeti kakav će signal biti, čak i ako nemate optčiku vidljivost s točkom moguće je da će signal biti bolji od nekoga tko ju ima. Uglavnom, u wireless-u je sve moguće, stoga prvi korak je kontaktiranje administratora točke.
PING

- 09:42 - Isprintaj - #

Na jesen javna rasprava o projektu urbanističkog uređenja

Proteklog je tjedna Komisija za urbanizam Poglavarstva općine Pitomača dobila na uvid prve radne skice urbanističkog uređenja Pitomače, a nakon rasprave o pojedinim urbanističkim prijedlozima, članovi tog stručnog tijela obišli su sve lokacije koje su predviđene za urbanistička uređenja u ovoj godini. Očekuje se da će do rujna ove godine biti izrađeni kompletni projekti urbanističkog uređenja Pitomače, a nakon toga uslijedit će o njima i javna rasprava.

- Mislim da ćemo donošenjem projekta urbanističkog uređenja Pitomače moći u buduće kvalitetno raspolagati javnim prostorom, a što je i jedna od osnovnih zadaća jedinica lokalne samouprave. Uz to, završen je i natječaj za izbor izvođača radova za izgradnju mješovitog sustava kanalizacije u dijelu Pitomače i očekuje se da će do kraja ovog mjeseca biti i sklopljen ugovor s izvođačem radova, a ove jeseni bit će izvedeni i radovi na izgradnji dijela kanalizacijske mreže u Pitomači. U našim programima razvoja komunalne infrastrukture, osobito je značajna i izgradnja nogostupa do kraja Gajeve ulice, odnosno do skoro samog ulaza u naselje Stari Gradac. Sigurno je da će do početka nove školske godine izgradnja tog nogostupa biti u potpunosti završena, kako djeca više ne bi morali hodati po kolniku asfaltne ceste, što je velika opasnost za njihov odlazak u školu i povratak kući - ističe Rajko Stilinović, član Općinskog poglavarstva Pitomače, zadužen za urbanizam, komunalnu infrastrukturu i gospodarstvo, dodajući kako će radovi na izgradnji kanalizacijske mreže stajati oko 1,4 milijuna kuna, a sanacije nogostupa i uređenja biciklističke staze u Gajevoj ulici oko milijun kuna, te kako su za te namjene osigurana sredstva u općinskom proračunu za ovu i sljedeću godinu.

inzinjeri za ceste


U Komisiji za urbanizam zadovoljni su i izborom izvođača radova za asfaltiranje neasfaltiranih ulica na području Pitomače, s obzirom da se taj program pripremao već nekoliko godina, ali se dosad nije uspio realizirati. Izvođač tih rodova sada je ponudio poček od tri godine za naplatu tih radova, što je općini Pitomača omogućilo da u svom proračunu osigura potreban priljev sredstava za tu namjenu. - Budući da smo u općini poboljšanjem rada osnovali dva nova upravna odjela, mi sada imamo stručne djelatnike za sve te poslove, pa tako o prometnoj infrastrukturi brine inženjer prometa, koji se intenzivno bavi tim poslom i već je snimljeno kompletno stanje prometnica na području Pitomače. Radi se o asfaltiranju oko 10.000 četvornih metara neasfaltiranih cesta te oko 1000 četvornih metara nogostupa, što će u bitnome pridonijeti sigurnosti prometa i kvaliteti života u Pitomači, naglašava Stilinović, uz uvjerenje kako će svi spomenuti programi biti realizirani do jeseni ove godine.

M. B.
Virovitički list

- 09:06 - Isprintaj - #

16.07.2007., ponedjeljak

Sportske igre mladih

Pitomača je u subotu bila domaćin županijskog natjecanja Sportskih igra mladih za 2007. godinu, koje se odvija pod geslom «Živimo život bez droge jer droga uzima život». Igre su predviđene u tri dobne skupine, u muškoj i ženskoj konkurenciji, a mladi sportaši natjecali su se u četiri različita sporta. Pitomača je bila domaćin sudionicima igara u malom nogometu na igralištu NK «Pitomača» i stolnom tenisu u dvorani malih sportova, Križnica je ugostila sudionike turnira u odbojci na pijesku, a Grabrovnica teniskog turnira. Izostalo je jedino predviđeno natjecanje u uličnoj košarci zbog nedolaska sudionika. Inače za sudjelovanje na županijskoj razini ovih igara zaprimljene su 53 prijave, što za pojedinačne, što za ekipne sportove. Pobjednici županijske razine natjecanja osigurali su nastup na regionalnoj završnici koja je na rasporedu iduće srijede u Bjelovaru. Najuspješniji regionalci u srazu naše, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije putuju na finale igara u Split.
Pitomača.hr

Ovogodišnje 11.Sportske igre mladih,započele su svečanim otvaranjem 21. lipnja u Vinkovcima.Prijavljene ekipe iz cijele Hrvatske dva će se mjeseca natjecati u 11 ekipnih i pojedinačnih spotova. Natjecanja će se održavati na tri nivoa: županijskom, regionalnom i završnicama u četiri smjene najboljih ekipa u Splitu. Svečano zatvaranje Igara bit će se u Splitu 14. rujna. Cijelo ljeto, svake subote od 7. lipnja do 22. rujna ujutro na Drugom programu HTV-a mogu se pratiti sva zbivanja na Igrama.Natjecateljski sportovi su: mali nogomet, rukomet, odbojka, odbojka na pijesku, vaterpolo, ulična košarka, tenis, stolni tenis, šah i badminton i graničar.Sportske igre mladih pružaju priliku svim osnovcima i srednjoškolcima da tijekom ljeta, kada nisu organizirani kroz školski sustav, postanu dijelom jednog velikog programa koji svojim pozitivnim ozračjem, ali i vrhunski organiziranim sadržajima, pomaže djeci i mladeži u razvoju samopouzdanja te poštivanja drugih. Edukativni sadržaji protkani su kroz sve aktivnosti, a prezentiraju se kao moderna i aktualna poruka mladih mladima.
Sa preko trideset tisuća korisnika godišnje Sportske igre mladih najveći je nevladin društveni program u republici Hrvatskoj.

igre



- 10:57 - Isprintaj - #

Održana 12. sjednica Općinskog poglavarstva

Prošlog petka u prostorijama Općine Pitomača održana je 12. sjednica Općinskog poglavarstva naše općine, na kojoj su razmotrena financijska izvješća o ostvarenju Općinskog proračuna, te planova prihoda i rashoda Predškolske organizacije «Pitomača» i Knjižnice i čitaonice Pitomača za prvih šest mjeseci ove godine. Najviše rasprave vodilo se prilikom razmatranja ponuda pristiglih na natječaj za izbor javno privatnog partnera za projekt dogradnje, rekonstrukcije i opremanja Doma kulture u Pitomači, te za projekt projektiranja, izgradnje i opremanja kuća oproštaja u Starom Gracu, Velikoj Črešnjevici i Maloj Črešnjevici. Visoki iznosi pristiglih ponuda ponukali su poglavare da u ovome trenutku odustanu od provođenja ovih investicija na ovaj način, budući da su prioritetnijim označeni ciljevi vezani uz pitomačko gospodarstvo. Za idući je četvrtak zakazana i 6. sjednica Općinskog vijeća koja će se također baviti pitanjima vezanim uz financijska izvješća o ostvarenju Općinskog proračuna, te prihoda i rashoda proračunskih korisnika.
Pitomača.hr

- 10:55 - Isprintaj - #

Počela izrada Urbanističkog plana uređenja općine Pitomača

U ponedjeljak 09. srpnja u Općini Pitomača održan je radni sastanak predstavnika Općine Pitomača i Zavoda za prostorno planiranje iz Osijeka, koji je kao najpovoljniji ponuditelj, na provedenom javnom nadmetanju, izabran za izradu Urbanističkog plana uređenja Općine Pitomača. Na sastanku je članovima Savjeta za prostorno uređenje i zaštitu okoliša stavljena na uvid prva radna skica urbanističkog uređenja Pitomače, a nakon provedena rasprave, sudionici sastanka na terenu su obišli sve lokacije koje su predviđene za urbanistička uređenja. Očekuje se da bi do mjeseca rujna mogli biti izrađeni kompletni projekti urbanističkog uređenja, a nakon toga uslijediti će javna rasprava o navedenom projektu.
Pitomača.hr

- 10:54 - Isprintaj - #

70 godina rada DVD-a Velika Črešnjevica

Prošle nedjelje u Velikoj Črešnjevici bilo je izuzetno svečano, budući je mjesno dobrovoljno vatrogasno društvo obilježavalo 70 godina humanog rada i postojanja. Nakon svečane sjednice koja je održana u mjesnom vatrogasnom domu, izvršeno je postrojavanje i mimohod vatrogasaca kroz selo, te sveta misa u mjesnoj crkvi svetog Ilije. Program proslave nastavljen je blagoslovom novog vatrogasnog vozila društva, a završio je svečanim ručkom i zajedničkim druženjem domaćina i njihovih gostiju.
Pitomača.hr

- 10:51 - Isprintaj - #

15.07.2007., nedjelja

Bilo jednom...u Blue Caffe-u


by:DoggieStudio

- 22:27 - Isprintaj - #

14.07.2007., subota

Filmovi FotoVideo kluba "Mirko Lauš" na blogu i YouTube-u

Produkciju filmova FotoVideo kluba"Mirko Lauš"iz Pitomače možete pogledati i na njihovim novim stranicama Bloga.hr te YouTube-a.

"Veseli šareni svijet",veljača 2006 godine,Pitomača
-ostvarili:Matija Bedeković,Marko Ferić,Hrvoje Begović,Luka Barčan,Ivan Mihokovič i Zdravko(Hitman)Jakupec.
"Zadimljena šminkerica",veljača 2006 godine
-ostvarili:Marija Barkić,Ivona Novaković,Petra Pankasz,Neven Vlahović,Maja Deskar,Marko Ferić,Ana Gelenđir i Mateja Đakić.

- 22:44 - Isprintaj - #

13.Hrvatski festival sportske rekreacije na selu

13.Hrvatski festival sportske rekreacije na selu održan je danas,14.srpanja od 10 do 17 sati u Podravskim Sesvetama pod pokroviteljstvom Hrvatskog olimpijskog odbora,Hrvatskog saveza sportske rekreacije"Sport za sve", Općine Podravske Sesvete i Društva za sport i rekreaciju Podravske Sesvete.To je natjecanje koje promovira stare seoske narodne običaje i sportove te ih na taj način čuva od zaborava.Da su na dobrom putu u očuvanju starih igara pokazuje i popularnost ovog natjecanja kod mladih ljudi koji su danas u velikom broju sudjelovali u igrama.Natjecale su se ekipe iz Poljana Biškupečka,Varaždina,Svetog Jurja,Podravskih Seveta,Podgorja,Jasenovca,Ličkog Novog,Vukosavljevice,Brođanca,Pule,Gornjih Bogičevaca,Sladojevaca i naselja Bolho u susjednoj Mađarskoj.

sesvete


Program natjecanja sastoji se od sljedećih natjecateljskih disciplina:hodanje na štakama(štulama),piljenje drva,potezanje štapa,trčanje u vreći,tjeranje obruča,penjanje na stup,nošenje jajeta u žlici,pikado,bacanje potkova i gađanje kozlice.Pobjednik 13.Hrvatskog festivala sportske rekreacije je ekipa iz Poljana Biškupečka u varaždinskoj županiji,druga je ekipa iz Svetog Jurja a domaćini iz Podravskih Sesveta zauzeli su treće mjesto.
Rezultati za sve ekipe:
1.Poljana Biškupečka 228 bodova
2.Sveti Juraj 208 bodova
3.Podravske Sesvete 186 bodova
4.Varaždin 164 bodova
5.Gornji Bogičevci 148 bodova
6.Podgorje 144 bodova
7.Vukosavljevica 144 bodova
8.Jasenovac 140 bodova
9.Lički Novi 136 bodova
10.Brođanci 116 bodova
11.Sladojevci 84 bodova
12.Bolho(Mađarska)84 bodova
13.Pula 68 bodova

Organizacijski odbor:
Ivan Derežić(načelnik općine Podravske Sesvete),prof.dr.Vladimir Findak(predsjednik HSSR-a»Sport za sve»),prof.Vlatko Maček(tajnik HSSR-a»Sport za sve»),Slavko Dedi,Željko Bratanović,Vlado Pintarić,Vlado Halusek,Boris Drvenkar i Stjepan Dergez.
Suci:
Glavni sudac-mr.sc.Vlado Halusek
Pomočni suci-Ivan Rusan i Mladen Tudić
sesvete sesvete
Pravila:
U disciplinama koje su nabrojane svaka ekipa osvaja bodove za postignute rezultate:
1.mjesto-30 bodova
2.mjesto-25 bodova
3.mjesto-23 bodova
4.mjesto-20 bodova
5.mjesto-18 bodova
6-mjesto i svako sljedeće-2 boda manje od predhodnog mjesta

Pobjednik dobiva prijelazni pehar na temelju osvojenih bodova u pojedinim disciplinama.Ako su dvije ili više ekipa izjednačene po broju bodova,bolje je plasirana ona ekipa koja je osvojila više prvih mjesta.U pojedinačnim disciplinama,kod određivanja pobjednika u slučaju da dva pojedinca imaju identičan rezultat,bolje je plasiran onaj čiji je drugi rezultat bolji.Ekipa koja je nastupila,a nije obavila zadatak,dobiva 2 boda.U pojedinačnim disciplinama suparnici se određuju izvlačenjem,a u ekipnim disciplinama natjecanje se organizira po dvostrukom kup sistemu.Hrvatski savez sportske rekreacije»Sport za sve»dodjeljuje prijelazni pehar najboljoj ekipi i daje nagradu u trajno vlasništvo za prvo,drugo i treće mjesto.Ostale nagrade i priznanja osigurava domaćin i sponzori.Domaćin osigurava svim sudionicima doručak i ručak prema prijavljenom broju članova ekipe,a najviše za 40 osoba iz svake županije.Svi sudionici sportskih natjecanja sudjeluju na vlastitu odgovornost.
ses ses
Hodanje na štulama
Ekipu čine 4 natjecatelja(2 natjecateljice i 2 natjecatelja).Visina stajališta za noge na štulama kod natjecatelja iznosi 70 cm,a kod natjecateljica 40 cm.Štule su visine najmanje 2 metra.Natjecanje se izvodi štafetno na stazi dužine 50 metara.Svaki natjecatelj ima svoje štule dok se na natjecanju naizmjence mijenjaju muško-žensko ili žensko-muško.Prvi natjecatelj početak igre čeka van startne linije na tlu,a ostali natjecatelji na štulama.Ako natjecatelj padne sa štula,kreće s istog mjesta gdje je pao i nastavlja igru.Ako natjecatelj izađe van širine staze kažnjava se sa 5 sekundi na postignuto vrijeme.Svaki natjecatelj ciljnu liniju treba proći na štulama,a ne baciti se preko nje.Pobjednik je ekipa koja u najkraće vrijeme prođe stazu.
sesvete sesvete
Piljenje drva
Ekipa se sastoji od 3 natjecatelja.Natjecatelji se nalaze na startu,igra započinje na znak suca,a natjecatelji uzimaju pilu i trupac,te započinje natjecanje.Piljenje se izvodi po zacrtanim linijama na trupcu promjera 25 cm.Trajanje igre ograničeno je na 4 minute,ako neka ekipa u zadanom vremenu ne prepili trupac dobiva 2 boda za sudjelovanje.Pobjednik je ona ekipa koja u najkraćem vremenu prepili trupac.
Potezanje štapa
Iz svake ekipe nastupa po jedan natjecatelj.Natjecanje se odvija po dvostrukom kup sistemu.Natjecatelji sučelice sjede na zemlji ili travi s ispruženim nogama i dodiruju se stopalima.Rukama hvataju štap duljine 1 metar tako da su naizmjence šake jednog i drugog natjecatelja.Pobjednik je igrač koji podigne protivnika sa zemlje ili mu otme štap već iz jedne ruke.Natjecatelj koji pobjedi u dva navrata proglašava se pobjednikom.Pobjednici se natječu za daljnji plasman,a poraženi se rangiraju prema broju pobjeda.
sesvete sesvete
Trčanje u vreći
Ekipa se sastoji od 4 natjecatelja(2 natjecateljice i 2 natjecatelja).Natjecanje se odvija u štafetnom obliku,prvi kreće sa starta muški natjecatelj i prelazi samo 30 metara,na drugoj strani staze čeka natjecateljica koja se istom stazom vraća na start,a zatim nastavljaju druga dva natjecatelja.Širina staze je 1,5 metara.Natjecatelji prelaze stazu u vreći koju pridržavaju s dvije ruke.Ako natjecatelj padne na stazi diže se i iz istog mjesta nastavlja trku.Redosljed momčadi utvrđuje se na temelju ukupno utrošenog vremena za izvršenje zadatka.Ako dvije momčadi imaju ukupno postignuto vrijeme jednako,trku ponavljaju samo ženski članovi.Skače se u jednoj vreći,a izmjena se vrši van ciljne linije.Ekipa se kažnjava s 5 sekundi ako natjecatelj izađe iz svoje staze,ne drži vreću s dvije ruke ili nepravilno izvrši izmjenu vreće.
Tjeranje obruća
Ekipu čine 2 natjecatelja i 2 natjecateljice.Natjecanje se odvija štafelajno,tako da jedan drugome predaju napravu za guranje i obruč na kraju staze.Staza je duga 50 metara,a široka 1,5 metara.Obruč je veličine kolskog kotača.Svaki izlazak obručem izvan staze kažnjava se s 5 sekundi.Redosljed ekipa utvrđuje se prema postignutom vremenu sva 4 natjecatelja.
sesvete sesvete
Penjanje na stup
Ekipu čine 2 natjecatelja.Penje se na stup do visine 4 metra,bosonog ili obuven.Natjecatelj čeka početak igre na startnoj liniji.Svaki natjecatelj na vrhu stupa mora dotaknuti zvono.Vrijeme obaju natjecatelja mjeri se ukupno a pobjednik je ona ekipa koja ima najbolje vrijeme.
Nošenje jajeta u žlici
Ekipu čine 2 natjecateljice.Staza je dužine 30 metara,širine 1,5 metara.Prva natjecateljica prelazi 30 metara,a druga se vraća natrag sa svojom žlicom i jajetom.Natjecanje se odvija štafetno,žlica se drži ustima za dršku a ukoliko jaje padne sa žlice,natjecatelj se vraća na start i jaje natrag stavi u žlicu te nastavi dalje.Pobjednik je ona ekipa koja najbrže obavi zadatak.Vrijeme za izvršenje zadatka ograničava se na 4 minute.
sesvete sesvete
Pikado
Ekipu čine 1 natjecatelj i 1 natjecateljica.Pikado je postavljen na 2 metra a svaki natjecatelj baca 3 strelice.Pobjednik je ona ekipa koja skupi najviše bodova.Ukoliko se nađu 2 ekipe s istim brojem bodova,natjecanje ponavljaju muški članovi ekipe sa jednom strelicom.
Bacanje potkove
Ekipu čini 1 natjecatelj i 1 natjecateljica.Igraju dva natjecatelja iz suparničkih ekipa kod jednog kolčića i dvije natjecateljice iz suparničkih ekipa kod drugog kolčića.Kolčići su zabijeni u zemlju tako da je potkova kad se privjesi preko kolčića 1 cm iznad zemlje.Udaljenost između kolčića iznosi 7 metara.Natjecatelji bacaju potkove prema kolčiću kod kojeg se nalazi njihov par.Baca se što bliže kolčići ili na kolčić ili oko kolčića.
Bodovanje:jedna potkova bliže kolčiću-1 bod,obadvije potkove bliže-2 boda,ako je vaša potkova i potkova vašeg protivnika na istoj udaljenosti -1 bod svakoj ekipi,potkova nagnuta na kolčić.2 boda,potkova nagnuta na drugu potkovu bez diranja kolčića-0 bodova,potkova nataknuta oko kolčića tako da se vrhovi sa svake strane mogu spojiti ravnom crtom.3 boda,svaka potkova nataknuta oko kolčića dobiva 3 boda,kada potkova bilo kako visi na kolčiću ona nosi 6 bodova.Boduje se kad oba igrača s jedne strane bace svoje potkove prema kolčiću i sve potkove se nalaze na ili oko kolčića.Ako se sruši kolčić bacanje se ponavlja.Pobjednik je ona ekipa koja prva sakupi 11 bodova.Ako u bacanju obadvije ekipe dođu do 11 ili više bodova igra se na dva boda razlike.
sesvete sesvete
Gađanje kozlice
Ekipu čine 3 natjecatelja.Za igru je potreban drveni tronožac(kozlica)visine 50 cm i 5 batina(mosor)dulčjine 80 centimetara.Udaljenost kozlice od mjesta bacanja je 10 metara.Svaki natjecatelj nastoji srušiti kozlicu batinom koju baca rukom.Svaki natjecatelj baca po 5 batina.Batina ne smije dodirnuti zemlju prije tronošca.Srušena kozlica donosi 1 bod.Pobjednik je ona ekipa koja osvoji najviše bodova.Ukoliko neke ekipe imaju isti broj bodova vrši se razbacivanje sa po tri batine(svaki natjecatelj po jednu).
sesvete sesvete


- 20:15 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


DATUM-14.07.2007. POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Dana 16.07.2007.g. zbog radova na elektro-postrojenju bez električne energije će biti potrošači u Kladarama od 12,00 do 12,30 sati predio od broja 74 i 87 do 108 i 99
Dana 17.07.2007.g. zbog radova na elektro-postrojenju bez električne energije će biti potrošači u Pitomači od 09,00 do 09,30 sati dio ulice Đ.Basaričeka od broja 11 i 20 do kraja ulice, te ulica D.Cesarića, a od 11.30 do 12,00 sati dio ulice P.Preradovića od broja 110 i 131 do 124 i 159.

- 09:09 - Isprintaj - #

13.07.2007., petak

XIII. HRVATSKI FESTIVAL SPORTSKE REKREACIJE NA SELU

Hodanje na štakama, penjanje na stup, piljenje drva, potezanje štapa, trčanje u vreći, bacanje potkove itd. Sve ovo možete vidjeti na 13. festivalu sportske rekreacije na selu, koji će se održati 14. srpnja (subota) u Podravskim Sesvetama. Prisustvovat će oko 600 sudionika iz devet županija. Dođite i zabavite se.
Đurđevac.com

- 23:52 - Isprintaj - #

Promocija brošure Dvori s pogledom

U srijedu, 04 srpanja je, pod redateljskom palicom Krešimira Dolenčića, unutar zidina srednjevjekovnog utvrđenog grada Medvedgrada, ponad Zagreba održana svečana promocija nove image brošure Hrvatske turističke zajednice – “Dvori s pogledom".
U svrhu uočljivoti, prepoznatljivosti i pamtljivosti, turistički klaster Središnja Hrvatska, gradi svoj image s ciljem da postane kontinentalni brand. Stoga je i HTZ usmjerila nastojanja ka promociji kontinentalnih regija i poduprla ovaj stožerni proizvod.
Ovo je prva publikacija koja cjelovito, sustavno i na nov način predstavlja regiju Središnja Hrvatska. Osim kratkog predstavljanja osam županija koje čine ovu regiju, čitava brošura je sinteza regije, njene prirodne i kulturne baštine.Građa je izložena na 120 stranica u boji. Izlazi na osam jezika : hrvatskom, engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom, češkom, mađarskom i slovenskom. Koncepcija projekta djelo je Milana Sivačkog.
Brošuru je promovirao direktor Hrvatske turističke zajednice mr. Niko Bulić, a kroz prigodni program vodili su glumci Vid Balog i Vili Matula. Prekrasnu večer na Medvedgradu uljepšali su svojim nastupom : etno glazbenici : Lidija Bajuk, Teta Liza i Andrija Maronić, Miroslav Evačić i prijatelji, zatim gudački kvartet Rucner, operna pjevačica Lidija Horvat – Dunjko, glazbeni sastav Kraljevi ulice, gajdaš Stjepan Večković i kantautor Ivica Kiš.
Prije i nakon programa uzvanici su obišli izložbene stolove županija Središnje Hrvatske, gdje su se krijepili za tu prigodu pripravljenim jelima i pićima.
cugi cugi
Na izložbenom prostoru Koprivničko-križevačke županije dominirao je “Uskršnji stol” koji su uredili Josip Cugovčan iz Podravskih Sesveta i Katarina Vrban iz Koprivničkog Ivanca. Stol bogato urešen Ivanečkim vezom i tradicijskim stolnjacima i nadstolnjacima iz Podravskih Sesveta bio je pun delicija pivnice “Kraluš”, tradicijski oslikanim jajima Josipa Cugovčana, didaktičkim igračkama obrta Zvrk, Edite i Tihomira Želimorskog iz Koprivnice te paletom ručno oslikanih bočica s voćnim rakijama u obliku srca, Katarine Đorđević iz Koprivnice (obrt Tepka).
Prostorom je dominiralo veliko Uskršnje jaje koje je izazvalo veliki interes gostiju. Apsolutnu pažnju medija privukao je naivni slikar Mijo Jaković iz Molvi koji je predstavio neke od svojih radova, a goste je upoznao sa slikanjem na staklu.
Oko prigodnog šanka Ivana Korena iz Kloštra Podravskog cijelu večer bilo je vrlo živo. Brojni su gosti popili čašicu Županovog, ali i ostalih kvalitetnih vina Ivana Korena.

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije

- 23:39 - Isprintaj - #

U razredu od 35 učenika čak 15 odlikaša

ZAVRŠNE SVJEDODŽBE PRIMILA PRVA GENERACIJA UPRAVNIH TEHNIČARA
Početkom proteklog tjedna svjedodže je primila prva generacija upravnih tehničara, koji su svoje srednje školovanje završili u pitomačkoj Srednjoj školi. Zapažena je upravo ova generacija, čije je školsko odjeljenje od 35 učenika dalo čak 15 odlikaša, a od njih petnaestero, šestero su odlikaši sve četiri godine srednjeg obrazovanja. Oni su uz školsku svjedodžbu primili na dar knjigu i pohvalnicu s likom Petra Preradovića. Svečanost podjele svjedodžbi i pohvalnica upriličena je u sali za sastanke pitomačke općine. Bio je to uz prigodan govor ravnatelja škole Rikarda Bakana i razrednice, oproštaj od škole i školskih prijatelja uz želju za uspješne upise na fakultete i mnogo sreće u daljnjem životu.
ssPitomača ssPitomača
Na slici učenici, s razrednicom, ravnateljem škole i pročelnikom općine na zajedničkoj fotografiji pri završetku srednjeg obrazovanja.

ssPitomača


Barica Mihoković
Pitomača.net

- 21:53 - Isprintaj - #

Varaždinski župan Radimir Čačić posjetio Pitomaču

U četvrtak, 5. srpnja 2007. Pitomaču je u sklopu prezentacije svoje knjige „ČAČIĆ – OSTVARENJA“ posjetio kandidat za hrvatskog premijera i župan Varaždinske županije i predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Radimir Čačić.
Uvaženog gosta u restoranu "Aida" dočekali su članovi HNS-a iz Pitomače i okolice i u ugodnom razgovoru sa budućim premjerom prokomentirali aktualnu političku situaciju i program Hrvatske narodne stranke – Liberalni demokrati s kojom Čačić prezentira svoju platformu i program na narednim izborima. Predsjednik Čačić upoznao je prisutne s osnovama HNS-ova četverolista: decentralizacija, pravedno društvo, gospodarstvo i novi hrvatski suverenitet. Domaćini su uvaženog gosta upoznali s gospodarskim i političkim prilikama u općini Pitomača te problemima na koje nailazi lokalna samouprava u ovoj nekada razvijenoj a danas siromašnoj podravskoj općini koja je nasilno ugurana u krug istočnih područja Slavonije iako po etničkoj slici, govoru, etnologiji, kulturi i gospodarskim vezama spada u Podravinu i okrenuta je zapadu.
Druženje je nastavljeno u vinoteci restorana "Aida" gdje je g. Čačić dao intervju lokalnom radiju.
CacicPitomaca
Nakon posjete Zlatnom klasu gosti su posjetili proizvodni pogon TAPETARIJE VELIČAN gdje ih je vlasnik Ivan Veličan upoznao s proizvodnim pogonom i istakao da je Čačić prvi dužnosnik uopće koji je posjetio njegov pogon jer se do sada nitko nije udostojio odgovoriti na njegove zahtjeve za kreditnim praćenjem proizvodnog pogona a kamoli posjetiti ovu modernu tapetariju koja zapošljava blizu 30 djelatnika i gotovo svu proizvodnju plasira na tržišta širom Evrope te u Ameriku.
CacicPitomaca
Treba napomenuti da je Pitomi radio odbio emitirati sponzoriranu emisiju u kojoj bi Radimir Čačić predstavio svoju najnoviju knjigu, nego je samo objavio kraće isjećke iz intervjua u redovitim vijestima.
Nakon posjeta Pitomači uvaženi gost posjetio je Suhopolje, Slatinu i Viroviticu gdje je u Gradskoj knjižnici pred brojnim građanima predstavio knjigu.

HNS Pitomača
Fotografije:Tomislav Mlinjarić

- 21:23 - Isprintaj - #

12.07.2007., četvrtak

16. sjednica Skupštine Virovitičko – podravske županije

10.07.održana je sjednica Skupštine Virovitičko - podravske županije.Aktualni sat izravno su prenosile lokalne radio postaje.
audio ;25:30minuta(AUDIO 1)
AUDIO 1:prozivka i rasprava o tome da li je majka Nikole Tesle bila magistar atomske fizike?
audio ;23:06min(AUDIO 2)
AUDIO 2:o elementarnim nepogodama u Virovitičko-podravskoj županiji,tonerima i pisačima,pozivanju zaštitara
audio ;33:33min(AUDIO 3)
AUDIO 3:školstvo i visoko školstvo,gospodarski oporavak i zapošljavanje,liste čekanja u Općoj bolnici Virovitica,projekt navodnjavanja Kapinci-Vaška
audio ;16:10min(AUDIO 4)
AUDIO 4:poticaji i sufinanciranja u poljoprivredi,obnova i sanacija mreže HEP-a u dijelovima županije


Na dnevnom redu bile su sljedeće točke:
Ovjera zapisnika sa 15. sjednice Županijske skupštine
Donošenje Izmjena i dopuna Prostornog plana Virovitičko- podravske županije
Izvješće o obavljenoj reviziji Proračuna Virovitičko-podravske županije za 2006.godinu
Izvješće o radu Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u 2006.godini sa financijskim izvješćem Izvješće o radu Hrvatskog stočarskog centra - Stočarske službe Virovitica u 2006.godini
Izvješće o radu Zajednice udruga društva Crvenog križa Virovitičko-podravske županije u 2006.godini
Analiza sustava zaštite i spašavanja u Virovitičko-podravskoj županiji
Donošenje Smjernica za organizaciju i razvoj sustava zaštite i spašavanja na području Virovitičko-podravske županije u 2007.godini
Donošenje Odluke o dodjeli javnih priznanja Virovitičko-podravske županije
Donošenje Zaključka o davanju prethodne suglasnosti na Odluku o dopunama Statuta Srednje škole Pitomača Donošenje Zaključka o davanju suglasnosti na Izmjene i dopune Statuta Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije
Donošenje Zaključka o davanju suglasnosti na Odluku Školskog odbora Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje o darovanju nekretnina Župi sv. Luke Evanđelista u Lukaču
Donošenje Zaključka o davanju suglasnosti na Odluku Školskog odbora Osnovne škole Suhopolje
O prijenosu bez naknade nekretnina župi sv. Terezije Avilske Suhopolje,
O prodaji nekretnina u Budanici
Donošenje Rješenja o razrješenju i imenovanju jednog člana Školskog odbora Osnovne škole Gradina
Donošenje Rješenja o razrješenju i imenovanju jednog doktora medicine koji utvrđuje nastup smrti,vrijeme i uzrok smrti osoba umrlih izvan zdravstvene ustanove za područje općine Suhopolje
Donošenje Rješenja o imenovanju sudaca porotnika Općinskog suda u Virovitici


- 20:34 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


DATUM-13.07.2007. POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Dana 13.07.2007.g. zbog radova na elektroenergetskom postrojenju bez električne energije biti će potrošači:
- u Pitomači dio ulice LJ. Gaja od broja 108 i 123 do 128 i 145 u vremenu od 12,00 do 12,30 sati.

- 11:30 - Isprintaj - #

15. Hrvatski festival jednominutnih filmova – uspjeh Krune Heidlera

25.-26.05.2007 godine u Požegi održan je 15. hrvatski festival jednominutnih filmova.Na poziv organizatora, autori iz 40 zemalja svijeta prijavili su za natjecanje 261 film, a međunarodni žiri u sastavu Branko Ištvančić, Tanja Golić i Mile Beslić iz Hrvatske, Nedžad Begović iz BiH te Ctirad Štipl iz Češke odabrao je 60 filmova za prikazivanje i nagrade.
U prepunoj dvorani požeškog kazališta festival su otvorili gospoda Srećko Šestan, pomoćnik ministra kulture Hrvatske, Zdravko Ronko, župan požeško – slavonske županije i mr. sc. Marijan Cesarik, gradonačelnik Požege.
Nagrade službenog žirija su otišle u Kinu, Hrvatsku, Švedsku i Tajvan. Grand prix festivala je dobio film «TEN AND TWO» autora Timothy Cheunga iz Kine. Izuzetan uspjeh postigao je član FKK Drava iz Đurđevca, g. Kruno Heidler koji je osvojio Prvu nagradu festivala s filmom "KRUG".


Drugu nagradu dobio je film «1944.» samostalnog autora iz Švedske Antona Kallrota, dok je Treća nagrada pripala autoru filma «CRYING», Chia-Yu Huangu sa Tajvana.
Medalju Međunarodnog saveza autora neprofesijskog filma – UNICA, dobio je film «LOW TECH» Maria Čaušića iz Osijeka, dok je publika je svoju nagradu dodijelila filmu «KUSTOS» Miroslava Klarića iz Zaprešića.
Nagrađeni su uz službene diplome i medalje dobili darove sponzora pa je tako uz prvu nagradu došla i boca Rajnskog rizlinga vinarije Kutjevo iz 1992. te slika poznatog slikara Đure Pulitike.
FKK «Drava» će organizirati projekciju programa Festivala u Đurđevcu.
TZ Koprivničko-križevačke županije

- 10:48 - Isprintaj - #

Šimićeva ostavka umalo uposlila zaštitare

Skupština Virovitičko-podravske županije na jučerašnjoj sjednici nije prihvatila prijedlog klubova vijećnika HSS i SDP-a da se na dnevni red uvrsti izglasavanje nepovjerenja virovitičko-podravskom dožupanu Zvonimiru Šimiću. Oporba je smatrala da Šimić mora snositi političku odgovornost zbog izuzetno lošeg stanja u školstvu Virovitičko-podravske županije, zbog čega su osnovci na nedavnom testiranju postigli najlošije rezultate u Hrvatskoj.
Podsjetimo, Šimić je prvotno ponudio mandat na raspolaganje, ali je već drugi dan obznanjeno kako od toga neće biti ništa jer je on jedan od najzaslužnijih što će u Virovitici od jeseni rad početi Viša škola za menadžment u informatici.
Pri utvrđivanju dnevnog reda jučer je umalo došlo do incidenta.
Naime, predsjedajući Boris Hlavati (HSP) pokušao je, u više navrata, oduzeti riječ HSS-ovcima Željku Peceku i Josipu Novogradecu. Kako se oni na to nisu osvrtali, dva puta je ponovio da će biti prisiljen zvati zaštitare, što na kraju, ipak, nije učinio. (G.G.)
Glas Slavonije

- 10:29 - Isprintaj - #

Javni poziv za izbor članova Županijskog savjeta mladih

Na temelju članka 8. Zakona o savjetima mladih («Narodne novine» br. 23/07) i članka 4. Odluke o osnivanju Županijskog savjeta mladih («Službeni glasnik» Virovitičko-podravske županije br, 4/07) Odbor za izbor i imenovanja Skupštine Virovitičko-podravske županije objavljuje
JAVNI POZIV za izbor članova Županijskog savjeta mladih Virovitičko-podravske županije.
Kandidate za članove Savjeta mladih mogu predložiti udruge mladih i udruge koje se bave mladima, učenička vijeća, studentski zborovi te drugi oblici organiziranja mladih.
Članove Savjeta mladih bira Županijska skupština na vrijeme od dvije godine.
Pisani i obrazloženi prijedlozi ovlaštenih predlagatelja dostavljaju se Odboru za izbor i imenovanja Skupštine Virovitičko-podravske županije.
Rok za dostavu prijedloga je 15 dana od dana objave ovog javnog poziva u javnom glasilu.
Sve dodatne obavijesti u svezi ovog javnog poziva mogu se dobiti u Tajništvu Virovitičko-podravske županije, Virovitica, Trg Ljudevita Patačića 1/1 ili na tel. 033 743 201.
Pitomača.hr

- 10:26 - Isprintaj - #

KAZALIŠNI MANDAT:Burna rasprava o ostavci dožupana Z. Šimića

Proračunski milijuni otišli bez natječaja?
Autor:Dragutin Šantoši

Nakon što je zamjenik župana Zvonimir Šimić (HSP) prije desetak dana podnio mandat na raspolaganje zbog stanja u obrazovanju, na sjednici Skupštine Virovitičko-podravske županije Klub vijećnika SDP-a predložio je dopunu dnevnog reda tražeći njegovo razrješenje.

Oštra rasprava

No, većinom glasova vijećnici vladajuće koalicije HDZ-HSLS-HSP-HSU taj su prijedlog odbacili. Razvila se oštra rasprava u kojoj se nisu birale riječi, a u nekoliko navrata predsjedavajući Boris Hlavati prekidao je vijećnike prijeteći da će u pomoć pozvati redare.

- Razloga je za ostavku mnogo. Ako pogledamo izvješće revizije samo za tonere za pisače, u prošloj godini potrošeno je 30.000 kuna, za što se moglo kupiti barem 20 pisača. U reviziji piše da je bolnica nabavila opremu bez natječaja za 10 milijuna kuna. Piše također da 16 milijuna kuna prihoda nije evidentirano u poslovnim knjigama.

Razloga za ostavku ima zbog stanja u školstvu i stanja u knjigama nakon revizije. Ne bismo htjeli da za to budu krive majke koje imaju osnovnu školu i tražimo da im se županija zbog takvih prozivki ispriča. Tražimo da se kaže koliko će osnovnih škola biti izgrađeno, kako će se riješiti da djeca ne putuju i kako ćemo im dati stipendije?

Kako ćemo dati stanove nastavnicima i profesorima? Ovako je odgovornost za stanje prebačena na sve druge, osim na županiju. Dožupan ima plaću od 16.000 kuna, župan vjerojatno 30.000, jer ne želi odgovoriti koliko prima u bolnici, a koliko ovdje. Bitno je da ste bez natječaja kupili tri automobila, a revizija govori da bi trebalo raspravljati o ostavci - kazao je za govornicom vijećnik Željko Pecek. (HSS).

Prijava?
Šimićev mandat na raspolaganju vijećnik Josip Novogradec (HSS) nazvao je "kazališnim mandatom", a u pauzi sjednice oporba je najavila da će na tragu revizijskih prigovora o trošenju županijskoga novca, od Državnog odvjetništva zatražiti da protiv odgovornih županijskih čelnika poduzme zakonom predviđene mjere.
Večernji list

- 10:14 - Isprintaj - #

Danas u Pečuhu konferencija o Programu “Stara Drava”

12. srpnja u Pečuhu će se održati Konferencija na temu “Stara Drava”. Na konferenciji će u ime Virovitičko – podravske županije nastupiti zamjenik župana, Zvonimir Koić, te pročelnik Službe za europske integracije i regionalni razvoj Antun Mihoković, koji će nazočnima održati predavanja o mogućnotim razvoja turizma uz rijeku Dravu u skladu sa Županijskom razvojnom strategijom.
Inače, program Stare Drave je pokusni program za prostorni razvoj, koji može imati i modelske vrijednosti u međunarodnim razmjerima u slučaju njegove uspješne realizacije. Osnovni problem programom dotaknutog područja je da u proteklom razdoblju od blizu sto godina ovaj je prostor u svakome pogledu postao poprištem negativnih procesa. Nepovoljna promjena prirodnog okoliša, a paralelno s time nepovoljni društveni i politički procesi dovodili su do općenitog gospodarskog opadanja ovoga prostora. Ovo gospodarsko nazadovanje nakon promjene političkog režima i s ukinućem krupnih poljoprivrednih gazdinstava komulativno se još više produbilo, a ova situacija konačno onemogućila perspektivu stanovništva u pogledu zapošljavanja i gospodarstva. Uslijed toga je došlo do dramatičnog demografskog erodiranja, što se odražava u nepovoljnom sastavu žiteljstva po starosti i po obrazovanju. Visok je omjer inaktivnog stanovništva, a niska je gustoća naseljenosti. Sve ovo još pojačaju izvanredno nepovoljni odnosi snabdevanosti infrastrukturom, kao i prometom. Međuvremeno rijeka Drava protječe kroz ovaj prostor skoro neiskorištena, dok nosi u sebi mnogo mugućnosti, a mogla bi biti jedan od najznačajnijih prirodnih potencijala. Područja pored rijeke Drave u starim vremenima imala su močvarnog, vodom potopljenog obilježja, a danas zbog produbljivanja korita rijeke Drave najveći je problem isušenje područja i nemogućnost gospodarenja. Za održavanje prirodnih vrijednosti i za odgovarajuću poljoprivrednu proizvodnju potrebno je područje prihranjivati vodom. U poznavanju prethodnih činjenica se formirala osnovna koncepcija programa, prema kojoj će probleme ovoga prostora riješiti na osnovu preuređenja vodogospodarstvenog sustava. Na nekada vodom na odgovarajući način opskrbljenom prostoru ponovo treba osigurati optimalnu i stalnu vodnu potrebu.
Ova ideja se inspirirala i naziv ovoga programa, ukazavši na vraćanje nekadašnjeg optimalnog stanja. Prema polaznom stajalištu programa niz kompleksnih problema se može riješiti samo nizom zahvata koji su povezanim sa svim problematičnim pitanjima. Prema prekoncepciji, prvi koraci u nizu zahvata (preduzetih mjera) po mogućnostima u sve potpunijoj mjeri, moraju imati za zadatak revitalizirati (rekonstruirati) one prirodne i okolišne uvjete , koji su u prošlosti omogućili puno diverzifikantnije gospodarsko korišćenje područja.Treba izraditi konkretni prijedlog za iskorišćavanje prirodnih mogućnosti putem pozitivne procjene odnosa, a za ovo će dati opći okvir gledišta upravljanja krajolikom, pa omogućiti i iskorišćavanje obnovljivih energetskih izvora prostora. Ovim programom će omugućiti oživljavanje tradicionalnih poljodeljstvenih aktivnosti , kao i aktivnosti šumskoga gospodarstva zajedno s novim djelatnostima turizma i poljoprivrede koje će omogućiti i iskorišćavanje obnovljivih energetskih izvora prostora. A sve te aktivnosti skupa mogu ostvariti temelje gospodarskog unapređenja. Paralelno s prijašnjima, možda još većim naporima, potrebno je ostvariti jedan kompleksni razvojni program ljudskih potencijala. Sve ovo se može zamisliti samo u skladu sa raspletom gospodarskog aktiviteta, ali u žarištu svakako treba postavljati obrazbu ili preobrazbu mladih generacija. Na temelju međunarodnih iskustava treba postići zainteresiranost odraslih stanovnika za « zajedničko učešće» , koje je neophodno za realizaciju ovoga programa. S obzirom na to, da na drugoj strani državne granice, na području Virovitičke-podravske županije zastupljeni slični nepovoljni procesi, tendencije, nastaje svrsishodnost da zajedničkim razmišljanjem bude izrađen i ostvaren na obim obalama Drave sličan program, program zrcalnog karaktera. Ova prekogranična dimenzija je razlog tomu, da projektne radove za realizaciju ovoga programa na mađarskoj strani ozbiljnim sredstvima financira Europska Unija putem Interreg programa.
Uspješna realizacija programa, ili samo na pojedinim područjima djelomično postignuti rezultati biti će vrijedni i u pogledu međunarodnog zainteresovanja. Za ovo djelomično postoji i potreba , jer i u razvijenijim europskim zemljama također se nađu depresivna, periferna područja, koja očekivaju svoje unapređenje, a program modelskog karaktera može dati odgovor na probleme, a samim s time će program prekoračti svoje okvire. Da bismo mogli postići sve ovo, mogućnost daje nama program Interreg, koji je nastao za suradnju ovoga tipa i na ovakav način pokriva cijelu srednju Europu. Na ovakav način uspostavljena prostorna suradnja sa drugim malim europskim regijama daje dobru osnovu za suradnju na daljnjim problematičnim zadacima. Daljnji razvoj malog prostora na takav način može dobiti i međunarodne dimenzije. Još veća je vjerovatnost toga u tom slučaju ako se uspijeva sa hrvatskim partnerem zajednički projekat izraditi.
Vpž

- 10:12 - Isprintaj - #

Treća generacija u obiteljskom poduzetništvu

PODUZETNIŠTVO PITOMAČKE OBITELJI GRGAČIĆ OBILJEŽAVA 60 GODINA POSTOJANJA I RADA

Obiteljsko poduzetništvo Grgačićevih utemeljio je 1947. godine djed Antun, koji se školovao kod hrvatskog radiše za mesara i kobasičara, a zanat je izučio kod čuvenog Gavrilovića u Petrinji

Ove godine navršava se punih šest desetljeća postojanja i rada mesarskog i kobasičarskog obrta ugledne pitomačke obitelji Grgačić, čija već treća generacija uspješno nastavlja tradiciju obiteljskog poduzetništva. Sjedište i obrt uvijek su bili na istom mjestu, jedino se mijenjao naziv ulice, a na temeljima starih objekata gradili su se novi kao na sadašnjoj aktualnoj adresi Mesnica Grgačić, Ulica kralja Tomislava 18. Sve je počelo davne 1947. godine kada je Antun Grgačić, djed sadašnjeg pitomačkog općinskog načelnika Željka Grgačića, pokrenuo mesarski obrt nakon što se školovao za mesara kod hrvatskog radiše, a nakon toga ispekao zanat do kraja u Petrinji kod čuvenog Gavrilovića. S obzirom da nije imao dovoljno novca za otvaranje vlastite mesnice, potreban novac posudio je od prijatelja i ubrzo je otvorio vlastitu mesnicu koja je, od tadašnjih nekoliko mesnica u Pitomači, odmah postala poznata po dobrome glasu, jer su ne samo Pitomačani nego i potrošači iz okolnih mjesta kod Antuna Grgačića kupovali kvalitetno svježe meso, mesne prerađevine, osobito salamu somericu, Grgačićev jeger, pitomačku kobasicu i svinjsku mast. Nakon njegove smrti 1962. godine tradiciju obiteljskog mesarskog obrta preuzeo je njegov sin Željko, koji je izgradio nove objekte i nabavom novih strojeva za preradu mesa znatno proširio djelatnost, koja se uspješno razvijala i u ondašnjem socijalističkom društvenom poretku koji je, uz ostalo, ostao zapamćen i po redovitim nestašicama svježeg mesa. U ondašnjoj Virovitici PIK-ove mesnice uglavnom su zjapile prazne, a Virovitičani su se svježim mesom i mesnim prerađevinama redovito opskrbljivali kod Grgačića u Pitomači, koji je u to vrijeme imao i vlastiti uzgoj stoke pa nije morao ovisiti o nikome drugome. Čak se bavio i uzgojem ovaca, a imao je stado i veće od 200 komada i kod Grgačića nikada nije bilo nestašice mesa. Obiteljski biznis uspješno se širio pa su 1985. godine uslijedile nove rekonstrukcije klaonice i preradbenih kapaciteta, a uz tri člana obitelji stalno je bilo zaposleno još pet radnika.

- To su bile zlatne 80-te godine kada se najmanje tri puta tjedno dostavljala naša roba i na zagrebačko tržište - prisjeća se sin Željko (38), aktualni općinski načelnik Pitomače, koji je od svog oca Željka preuzeo 1993. godine vođenje obiteljskog obrta, a otac se zajedno s majkom Marijom povukao u svoju vikendicu u Križnici. Kćerka Snježana je liječnica i živi u Zagrebu, a najmlađi sin Dario ima vlastiti ugostiteljski obrt u Pitomači. Srednji sin Željko je nakon završetka školovanja u zagrebačkom Prehrambeno-obrazovnom centru 1988. godine stekao zvanje mesara i kobasičara. Svakodnevno pomažući ocu u tome poslu ušao je u sve tajne tog zanata.
Foto i tekst:Virovitički list

- 10:04 - Isprintaj - #

10.07.2007., utorak

Prezentacija projekta "Access-stvaranja strategije i razvoja informacijskog društva"

Danas je u Pitomači održan četvrti Forum prezentacije projekta "Access -stvaranja strategije i razvoja informacijskog društva". Nositelj projekta je Samouprava mađarske županije Baranja. Prezentaciji je prisustvovao Željko Grgačić načelnik Općine Pitomača sa suradnicima i ostalim pozvanim gostima. Projekt je predstavio koordinator projekta dr. Peter Totsimon, menadžer sa suradnicima: Judit Horvat, Žana Heideker, Ladislav Fuke, Kata Kisida i Tomas Furi, prevoditelj i organizator prezentacije u RH.
VIŠE:Pitomača.net

- 21:23 - Isprintaj - #

09.07.2007., ponedjeljak

Pitomačke fotografije-gorice

pitomača


Brdo "Aršanj" u pitomačkom dijelu Bilogore centralni je dio vinske ceste "Bilogorsko-aršanjske staze".Staza počinje na cesti Pitomača - Sedlarica u mjestu Otrovanec, kod ugostiteljskog objekta “Zlatni klas”. Nastavlja prema Sedlarici do skretanja za Turnašicu, zatim skreće prema Lipici i Radarskom centru te Kladarskom brijegu.
gorice gorice
Moderne nove goričarske kuće
gorice gorice
Jedna od rijetkih starih kleti
gorice gorice
Izletište u Kladarskom brijegu "Podravska streha" i kapelica Sv.Martina

- 22:17 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


DATUM-09.07.2007. POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
- dana 09.07.2007.g. zbog radova na elektroenergetskom postrojenju bez električne energije biti će potrošači:
- u Pitomači od 09,00 do 09,30 sati dio ulice Lj. Gaja od broja 92 i 103 do 106 i 121, a od 11,30 do 12,00 sati dio ulice P. Preradovića od broja 1 i 2 do 45 i 38,
- mjesta Starogradački Marof i Križnica od 08,00 do 14,30 sati

- dana 10.07.2007.g. zbog radova na elektroenergetskom postrojenju bez električne energije biti će potrošači:
- u Pitomači dio ulice I. Mažuranića od broja 63 i 66 do 113 i 116 u vremenu od 12,00 do 12,30 sati.

- 09:35 - Isprintaj - #

Danas drugi krug natječaja za upis učenika u I. razred županijskih srednjih škola

PLAN UPISA ZA ŠKOLSKU GODINU 2007/2008 SREDNJE ŠKOLE PITOMAČA

sspitomača


Do srijede 11. srpnja (u ponedjeljak je prijava od 8 – 16 sati, rezultati su u utorak, u srijedu je upis) u Srednjim školama na području Virovitičko – podravske županije traje drugi upisni rok za upis učenika u I. razred srednjih škola. Donosimo pregled popunjenih i slobodnih mjesta u srednjim školama Virovitičko – podravske županije.
Gimnazija Petra Preradovića ima još 3 slobodna mjesta u jezičnom smjeru. Upisano je 119 učenika.
Strukovna škola Virovitica upisala je 192 učenika i ima još 24 slobodna mjesta (turističko – hotelijerski komercijalist 3, prodavač 7, konobar 9, slastičar 5).
Tehnička škola Virovitica upisala je 135 učenika. Ostalo je slobodno 46 mjesta, odnosno, elektrotehnika (4), strojarstvo (2), poljoprivreda (26), obrada drva (14). Popunjena su sva mjesta u šumarstvu i zdravstvu.
Industrijsko obrtnička škola upisala je 115 učenika, a ostalo je slobodno 80 mjesta. To su: autolimar(6), vodoinstalater (5), frizer (4), cvjećar (4), krojač (19), zidar (5), tesar (15), Stolar (18).
Srednja škola Marka Marulića u Slatini, upisala je najveći broj učenika. U prve razrede je upisano 409 učenika, a ostalo je slobodno još 76 mjesta (opća gimnazija – 11, poljoprivredni tehničar – 20, pekar – 6, vodoinstalater – 4, elektroinstalater – 5, automehaničar – 4, autolimar – 3, instalater grijanja i klimatizacije – 2, krojač – 3, stolar – 15, pomoćni krojač – 3).
U Srednju školu Stjepan Ivšić upisano je 95 učenika. Ostalo je slobodno 55 mjesta, odnosno traže se: strojobravar (5), vodoinstalater (2), automehaničar (9), gimnazija (17), prodavač (12, rukovoditelj na prehrambenim strojevima (10).
Srednja škola Pitomača u prvom je krugu upisala 85 učenika. Ostalo je 35 slobodnih mjesta (upravni referent (7), agroturistički tehničar (14), prodavač (5), frizer (10).
Osim toga u Katoličku klasičnu gimnaziju s pravom javnosti u Virovitici, upisano je 11 učenika, dok je još 14 slobodnih mjesta.
Vpž

- 09:22 - Isprintaj - #

Županijsko natjecanje orača – 2. kolovoza

Na sjednici Udruge orača Virovitičko – podravske županije, odlučeno je da će se natjecanje orača održati 2. kolovoza. Pobjednik ovog natjecanja, predstavljati će Virovitičko – podravsku županiju na Prvenstvu Hrvatske u oranju, 1. rujna. Domaćin natjecanja je prošlogodišnja pobjednica, Osječko – baranjska županija. Hrvatski pobjednik braniti će boje Lijepe naše na 54. Svjetskom natjecanje orača koje će se od 6. do 17. rujna godine održati u Kaunasu u Litvi.
Vpž

- 09:20 - Isprintaj - #

08.07.2007., nedjelja

Virovitičko-podravska policija u automobilu otkrila kilogram marihune

Virovitičko-podravska prometna policija u redovnoj kontroli prometa u Pitomači u osobnom je automobilu virovitičkih oznaka kod 21-godišnjeg putnika D.V. jučer pronašla 955 grama marihuane. Nakon završene kriminalističke obrade on je priveden u Istražni centar Županijskoga suda u Bjelovaru, stoji u današnjem priopćenju PU virovitičko-podravske.
Virovitica.net

- 19:45 - Isprintaj - #

06.07.2007., petak

Pitomačani darivali krv

Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica organiziralo je 05.07.2007. godine vanrednu ljetnu akciju darivanja krvi za mještane Pitomače i okolnih mjesta. Darivanje krvi je održano u prostorijama Udruženja obrtnika Općine Pitomača, ulica P.Preradovića 5. Kao i uvijek do sada Pitomačani su dokazali svoju humanost na djelu.Odazvalo se je 20 darovatelja krvi a krv je darovalo njih 17 i to:
Ivan Smrček, Pero Kontent, Mladen Greguraš, Tomislav Lalić, Siniša Delić, Ivan Šoštarić, Slavko Nemet, Željko Kovač, Ranko Sabljić, Branko Jakupec, Marin Rengel, Željko Kranjc, Ivica Kalenik, Željko Strahonija,Perica Petričušić, Željko Čupen i Ivan Ladušić-Hanzir.

krv


Više fotografija:Pitomača.net
Zahvaljujemo Vam na darovanoj krvi.
GDCK VIROVITICA

- 17:28 - Isprintaj - #

Javna tribana o (ne)znanju virovitičkih osnovaca

Osnovni uzroci loših rezultata učenika Virovitičko-podravske županije na prvom vanjskom vrednovanju znanja učenika osnovnih škola koje je proveo institut «Ivo Pilar» su nestručno zastupljena nastava, velika fluktuacija nastavnika, veliki broj učenika putnika i katastrofalna stručna sprema roditelja: samo 7,4 posto je onih sa višom ili visokom stručnom spremom, a sva druga majka ima završenu tek osnovnu školu. To je rečeno na današnjoj javnoj tribini na kojoj su o metodologiji istraživanja govorili ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Goran Sirovatka, načelnik Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje zadužen za osnovno školstvo, Nenad Marković i predstavnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Toni Babarović.

skola


Oni su pojasnili da je riječ o znanju prosječnih učenika završnih razreda osnovnih škola. Testiralo se znanje gradovi od prvog do sedmog razreda uključujući i dio gradiva osmog razreda. Učenici su se birali metodom slučajnog uzorka, a broj učenika bio je proporcionalan broju stanovnika pojedine županije. Prosjek rješivosti testova iz Hrvatskog bio je 58,9 posto – naša županija je ispod prosjeka (51,1 posto). Najbolje rezultate postigli su učenici iz Krapinsko- zagorske županije (63,1 posto). Za matematiku hrvatski prosjek je bio 54,7 posto, a za Virovitičko-podravsku 41,4 posto.
Na današnjoj tribini pohvaljen je interes lokalne vlasti i prosvjetnih radnika za ovu temu koji su u tako kratkom roku organizirali ovaj susret. Naglasivši da je Virovitičko-podravska županija, za sada, jedina koja je to učinila.
Fotografija i tekst:Virovitica.net

- 17:16 - Isprintaj - #

Skupština neće prihvatiti Šimićevu ostavku, njegove zasluge za razvoj školstva su neosporne !?

Čelništvo županije na današnjoj je konferenciji za novinare odbacilo mogućnost prihvaćanje ostavke dožupana Zvonimira Šimića (HSP) koji je mandat dao na raspolaganje zbog loših rezultata učenika na prvom vanjskom vrednovanju znanja učenika osnovnih škola koje je proveo institut «Ivo Pilar». Osim Šimića, na presici su sudjelovali župan dr Stjepan Feketić (HDZ), dožupan Zvonimir Koić (HSLS) i predsjednik Skupštine Boris Hlavati (HSP). Svi su oni istakli da ostavka ne bi bila prihvatljiva jer Šimić kao bivši župan i sadašnji dožupan zadužen za resor obrazovanja ne može snositi odgovornost loših rezultata, već naprotiv, vlast kojoj je bio na čelu postigla je odlične rezultate upravo na području školstva.

skola


Obrazložili su to činjenicom osnivanja Stručnog studija drvne tehnologije i suglasnog Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje na program za početak rada samostalne Visoke škole „Studij menadžmenta u informatici“. Već prvog dana, naglasili su, stiglo je deset predbilježbi za novi studij. Dožupan Šimić na taj se potez odlučio nakon prozivke HSS-a. «Ponosan sam na zanat RTV mehaničara, ali moram reći i da sam još 1977. godine završio školovanje za računalnog programera u Centru za stručno obrazovanje kadrova za automatsku obradu podataka dok mnogi nisu znali što je kompjutor», rekao je Šimić i pokazao Uvjerenje o obrazovanju.

skola


Šimić je novinarima pokazao i naočale koje će pokloniti, odnosno poslati poštom, Željku Peceku i Nadi Čavlović Smiljanec »Ove naočale uručiti će im se kako bi bolje vidjeli pokazatelji o kojima mi govorimo, a koje oni ne prihvaćaju iako su oni potpuno relevantni kako o smanjenju broja nezaposlenih, tako i o gospodarskom rastu», rekao je Šimić zahvalivši se za pomoć pri osnivanju visoke škole zahvalio ministru Primorcu, Zrinki Kovačević, profesorima Dujaniću i Uzelcu, Stipi Belaku, Ivici Kirinu, Josipu Đakiću, Vesni Bedeković, Vladi Jukiću i Anti Đapiću.

skola


«Dobivanje suglasnosti za dobivanje Visoke škole, povijesni je korak i trebamo se ozbiljno primiti tog posla, od uređenje prostora gdje će se održavati nastava, do ostalih važnih stvari», rekao je Šimić.
Županijska vlast već nagodinu očekuje i otvaranje Veleučilišta u Virovitici.
Fotografije i tekst:Virovitica.net

- 17:07 - Isprintaj - #

04.07.2007., srijeda

Područni ured DUZS-Virovitica

112


DATUM-05.07.2007. POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Dana 05.07.2007. godine zbog radova na elektroenergetskom postrojenju bez električne energije će biti potrošači:
- mjesta Križnica, Starogradački Marof te u Pitomači dio Dravske ulice od brojeva 136 i 141 do 345 i 314, ulica A. Kovačića te u ulici M. Lovraka od broja 1 do 29 od 08,30 do 14,30 sati.

- 21:34 - Isprintaj - #

03.07.2007., utorak

Javna tribina o rezultatima osnovnih škola Virovitičko – podravske županije

skola


U četvrtak 5. srpnja s početkom od 10 sati u Velikoj vijećnici Virovitičko – podravske županije (Trg Ljudevita Patačića 1), Virovitičko – podravska županija u suradnji s Aktivom ravnatelja osnovnih škola, organizirati će Javnu tribinu na temu „Rezultati osnovnih škola Virovitičko – podravske županije na prvom vanjskom vrednovanju osnovnih škola u Republici Hrvatskoj“. Uz predstavnike Županije, na Javnoj tribini će sudjelovati i: ravnatelji osnovnih škola s područja Virovitičko – podravske županije, nastavnici hrvatskog jezika i matematike, stručni suradnici u osnovnim školama, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Goran Sirovatka, načelnik Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje zadužen za osnovno školstvo, Nenad Marković, predstavnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Toni Babarović, a pozivi su poslani i predstavnicima svih političkih stranaka u Skupštini Virovitičko – podravske županije.
Vpž

- 19:00 - Isprintaj - #

OSTAVKA:Zvonimir Šimić, zamjenik virovitičko-podravskoga župana, ponudio mandat na raspolaganje

Osnovci krivi za krizu vlasti!?
Autor:Dragutin Šantoši
Otkako je javnost doznala za loše rezultate osnovaca Virovitičko-podravske županije na testovima iz hrvatskog i matematike, koji su pri hrvatskome dnu, oporbene stranke i građani ne prestaju s kritikama i prozivkama aktualne vlasti.

Moralni čin
Zbog toga je jučer Zvonimir Šimić (HSP), zamjenik župana, ponudio svoj mandat Županijskoj skupštini na raspolaganje. Na jučerašnjem susretu s novinarima Željko Pecek, šef županijskoga HSS-a, također nije poštedio županijsku vlast.
- Tražimo da o obrazovanju rasprave vijećnici na sljedećoj sjednici Skupštine. Jedina smo županija bez fakulteta, a to se događa jer je župan volonter, a dožupani nekompetentni i jer se ne reagira ni na zlostavljanje školske djece u Slatini. Za neznanje nisu kriva djeca, pa predlažemo da se ministru Primorcu dodijeli priznanje "zlatni lampaš" jer ga sve iznenađuje - izjavio je Željko Pecek.
Šimić pak tvrdi da se tu radi o političkome poentiranju na obrazovanju.

Bez vizije
- Županija je ispunila sve uvjete ministarstva za otvaranje visoke škole u Virovitici, što je potvrdila i Vlada, a ako Nacionalno vijeće danas ne donese dopusnicu za početak rada Visoke škole za menadžment u turizmu, moj mandat je izraz moralnog čina, o čemu Županijska skupština treba raspraviti i odlučiti - potvrdio nam je jučer u telefonskom razgovoru.

Na sjednici Skupštine zakazanoj za 10. srpnja vidjet će se hoće li opstati koalicija HDZ-a, HSP-a, HSLS-a i HSU-a ili će doći do krize vlasti.
- Takvi rezultati su poražavajući. Upozoravali smo aktualnu vlast da nije pokrenula gospodarstvo i da nema viziju razvoja kao ni rješenja za nezaposlenost.
Najave da će se ove godine dogoditi veliki gospodarski bum nisu se ostvarile. Samo 2,2 posto stanovnika županije ima fakultetsko obrazovanje, a 5,6 posto stanovnika višu školsku spremu - kazala je šefica županijskoga SDP-a Nada Čavlović Smiljanec.
Večernji list

- 18:13 - Isprintaj - #

02.07.2007., ponedjeljak

Opća bolnica Virovitica:lista čekanja

liste


Opća bolnica Virovitica objavila je na internet stranicama liste čekanja pacijenata za holter ekg,holter rr,ct dijagnostiku,mamografiju,uzv doppler karotidu,uzv doppler krvnih žila nogu,uzv dojke,uzv abdomena i operacije katarkte.Pacijenti pod svojom šifrom mogu saznati datum upisa i datum prijema za navedene postupke.
Opća bolnica Virovitica

- 21:52 - Isprintaj - #

Marin Marinović, Tomislav Keljar i Marko Hajba najbolji učenici Virovitičko – podravske županije

zskolo


Na tradicionalnoj završnoj svečanosti „Zbogom školo do jeseni“, koja se svake godine održava u odrganizaciji Virovitičko – podravske županije, i ove godine su proglašeni najbolji učenici osnovnih škola, te učenici srednjih škola s trogodišnjim i četverogodišnjem programom. U nazočnosti župana Virovitičko – podravske županije, dr. Stjepana Feketića, njegovog zamjenika, Zvonimira Šimića, pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu šport i tehničku kulturu Virovitičko – podravske županije, Vesne Bedeković, uručene su nagrade (digitalne kamere) najboljim učenicima za proteklu školsku godinu. Oni su Marina Marinović (OŠ IBM Orahovica), Tomislav Keljar (Srednja škola Pitomača - frizer), te Marko Hajba (Gimnazija Petra Preradovića Virovitica). Osim toga, dodijeljene su i nagrade učenicima osnovnih škola (bicikli). Nagrade su dobili: Rok Vujanović, Mateja Prelog, Tibor Kovač, Nikolina Šandrk, Helena – Ena Habijanić, Lea Gojković, Dunja Stojevski, Inka Brijačak, Sandra Židak, Kristina Vidaković, Barbara Uršanić, Robert Čolić, Zrinko Jurić – Čivro, Aleksandar Gašparović, Tea Tovarović, Marina Marinović, Daniel Lazar, Valentina Volf i Ivana Bićanić. Kod učenika srednjih škola (trogodišnji i četverogodišnji program), nagrađeni su dobili fotoaparate. Oni su uručeni sljedećim učenicima: Sanja Vukojević, Danijela Pleša, Tomislav Keljar, Josip Radmanić, Alen Bejuk (trogodišnji program) i Sara Bogadi, Sanja Janković, Marko Hajba, Antun Milinović, Miodrag Beneš, Antun Mikolašević (četverogodišnji program). Nakon toga, sve je nazočne zabavljao popularni pjevač Giuliano.
Vpž

zskolo


Fotogalerija:ViroviticaOnline

- 17:42 - Isprintaj - #

Završen PING LAN PARTY 2

Od petka do nedjelje u Kino-sali Pitomača trajao je drugi po redu PING lan party koji je skupio 30-tak igrača.Fotografije sa ovog događanja mogu se pogledati na PING fotogaleriji.

ping ping

- 17:32 - Isprintaj - #

01.07.2007., nedjelja

Prezentacija HNS-ovog programa "Novi Hrvatski suverenitet"

Aršanj – vinogradarski kraj u blizini Pitomače bio je u petak 29. lipnja mjesto prezentacije HNS-ovog programa "Novi Hrvatski suverenitet". Program je prezentiran igrokazom u kojem se u dva susjedna kafića Kaffee Croatia i Kafić Europa gosti i osoblje svojim komentarima osvrću na stanje u Hrvatskoj. Uloge gostiju i osoblja odigrali su HNS-ovci iz podružnica Virovitica, Pitomača, Slatina i Orahovica
VIŠE:Virovitica.net

- 19:57 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


DATUM-01.07.2007. POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Dana 02.07.2007. godine zbog radova na elektroenergetskom postrojenju bez električne energije će biti potrošači:
- naselja Velika Črešnjevica dio od broja 1 i 2 do 28 i 37 u vremenu od 08,00 do 16 sati
Dana 03.07.2007. godine zbog radova na elektroenergetskom postrojenju bez električne energije će biti potrošači:
- naselja Velika Črešnjevica dio od broja 1 i 2 do 28 i 37 u vremenu od 08,00 do 16 sati

- 19:52 - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.